Digitalni dolar: Pogled u budućnost

Projekt digitalnog dolara sljedeća je velika stvar koja uistinu može promijeniti način na koji trenutno doživljavamo svoj svijet. U svijetu koji se mijenja takav je projekt apsolutno neophodan. U stvarnosti fizički novac obavlja posao, ali u mnogim slučajevima trenutno ima smisla koristiti digitalnu valutu umjesto papirnate..

Ovaj je projekt sada velika stvar i svi pričaju o njemu. Ako ste tek novajlija i ne znate puno o inicijativi za digitalni dolar, onda ste došli na pravo mjesto. Danas ću pokriti inicijativu za digitalni dolar. Međutim, možete ga i zamijeniti s nedavnim prijedlogom zakona o poticajima za američki koronavirus.

U stvarnosti, to se međusobno razlikuje. A pokrivat ću i taj projekt. Pa, pogledajmo što su ta oba projekta i kako se oni razlikuju u stvarnom svijetu.

 

Evolucija valute

Valuta u svijetu doživjela je puno uspona i padova i prošla je puno koraka da bi stigla tako daleko. Ali, poput valute, i bankarski se sustav nije drastično promijenio.

Dakle, kada je Western Union prvi put počeo koristiti telegrafe za slanje i primanje novca 1871. godine, svijet je počeo vidjeti potpuno drugačiji aspekt.

Međutim, čak i nakon svih ovih godina, cijeli se proces nije baš toliko promijenio koliko je trebao. Cijeli postupak još uvijek zahtijeva dvije banke s oba kraja i sredstva za financiranje transakcije. Stoga je potrebno puno vremena i sredstava za dovršavanje međunarodnih transakcija.

Nadalje, promjene deviznog tečaja čine ga u mnogim slučajevima još problematičnijim.

Iako je proces krajnje spor, i dalje se povećava potražnja za bržim, dostupnijim i sigurnijim transakcijskim procesima. Kao rezultat toga, mnoge središnje banke širom svijeta traže načine kako olakšati taj proces.

Ali središnje banke nisu jedine koje traže nove tehnologije koje mogu uvesti nove funkcionalnosti.

U stvarnosti postoje mnoge tvrtke koje istražuju novu tehnologiju nazvanu Blockchain za različite sektore. Iako blockchain potiče kriptovalute koje nisu stabilne, mnoga su poduzeća već uvela i stabilne kriptovalute.

Također, Ethereum, Hyperledger, Corda ili Quorum prilično brzo rastu do popularnosti.

Dakle, sada znamo da možemo izrađivati ​​i stabilne kovanice.

Stoga uđite u projekt digitalnog dolara.

 

Što je digitalni dolar?

Pa, u ovom trenutku ne postoji nikakva specifična definicija ovog pojma. Ali iz mog razumijevanja nakon čitanja projekta zaklade za digitalni dolar informiranje, to je –

Digitalna valuta ili kriptovaluta koja će izravno zamijeniti tradicionalni američki dolar, a iza njega će biti federalna rezerva.

To znači da je u osnovi riječ o novom obliku valute koji će na kraju zamijeniti papirnate valute koje trenutno koristimo.

Zaklada za digitalni dolar trenutno surađuje s Accentureom na ovom projektu. Zbog privatnog sektora koji unapređuje tehnologiju, fondacija za digitalni dolar poziva na novu dolarsku inovaciju.

U stvarnosti, Accenture je globalni napredak CBDC-a (digitalne valute središnje banke) vođa, i zajedno sa zakladom za digitalni dolar, nedavno su osnovali projekt Digitalni dolar.

Sada znate što je digitalni dolar.

Cilj projekta Digitalni dolar

Obično je cilj projekta potaknuti javnu raspravu i istraživanje o prednostima digitaliziranog dolara. U osnovi, projekt će razviti okvir za upotrebu digitaliziranog dolara i poduzeti druge praktične korake za uspostavu CBDC-a.

Štoviše, istražit će i razne mogućnosti dizajna koje mogu osigurati sigurnije i značajnije mogućnosti digitalnog dolara. Obično će uključivati ​​otvorene forume, sastanke dionika, rasprave za okruglim stolom itd.

U svakom slučaju, cilj će biti i federalna pričuva za digitalni dolar kako bi se osiguralo da valuta bude federalna; rezervne prijave se nastavljaju.

Stoga će zaklada za digitalni dolar i Accenture u konačnici imati za cilj prilagodljivu, osiguranu i privatnu verziju digitaliziranog dolara.

 

Ključni principi digitalnog dolara

U osnovi, digitalna dolarska zaklada i Accenture iznijeli su neka ključna načela za svoj projekt. U stvarnosti, projekt treba tražiti druge poglede i potrebe dionika. Također, budući da projekt mora udovoljavati standardima američke financijske infrastrukture, bit će pažljivo testiran prije pokretanja.

To su ključni principi koje su zacrtali digitalni dolarski temelj i Accenture –

  • Pazite da će digitalni dolar uključivati ​​međunarodno tržište i uspostaviti obvezu opskrbljenih te postati dio monetarnog sustava.
  • Očuvati svu učinkovitost monetarne politike zajedno s financijskom stabilnošću.
  • Osigurajte da plaćanja imaju visoku sigurnost i privatnost.
  • Slijedite postojeće KYC / AML (Upoznajte svog kupca / Zaštita od pranja novca) zahtjeva prilikom njihove distribucije. Nadalje, također će sačuvati dvorazinsku bankarsku arhitekturu i koristiti će se posrednike za obradu plaćanja.
  • Osigurajte da u sustav uključite svaku pojedinu populaciju koja je trenutno digitalno isključena.
  • Poboljšati gospodarske politike koristeći transparentna sredstva za olakšavanje plaćanja.
  • Ponudite postupak integracije s postojećom financijskom strukturom i koristite elektronički novčanik za zadržavanje sredstava.
  • Razviti vrhunsku tehnologiju koja podržava sve funkcionalnosti digitalnog dolara.
  • Surađujte s drugim privatnim i javnim sektorom kako biste iskoristili svoj tehnološki napredak.

 

Mogući slučajevi upotrebe digitalnih dolara

Zaklada je iznijela neke od mogućih slučajeva upotrebe digitalnih dolara koje biste trebali provjeriti. Pa, da vidimo što su to –

Maloprodajna plaćanja

Ovo je jedan od slučajeva upotrebe digitalnog dolara koji može imati velike koristi od plaćanja na malo. U stvarnosti, internetska plaćanja za maloprodaju obično ne koriste novac središnje banke. Upotreba fizičkog novca u tu svrhu je u padu, sigurno u odnosu na monetarne agregate.

Stoga će digitalni dolar ovom sektoru imati velike koristi. Ovim možete dobiti trenutna peer-to-peer plaćanja, sigurnost, fleksibilnost i još mnogo toga.

 

Veleprodajna plaćanja

Ovo je još jedan od važnih slučajeva upotrebe digitalnog dolara koji će također imati koristi. Obično plaćanja na veliko ovise o nacionalnim sustavima plaćanja i koriste mogućnost međubankarskog odobrenja za podmirivanje svih transakcija. Dakle, potrebno je puno vremena za transakciju velikih svota novca iz središnjeg novca u druge banke.

Dakle, digitalni dolar može lako diverzificirati postupak i pružiti spontaniji pristup plaćanjima velike vrijednosti.

 

Međunarodna plaćanja

Kada digitalno obavljate međunarodna plaćanja, za to ne možete koristiti američke dolare. Dakle, u projektu digitalnog dolara možete osigurati izravan monetarni sustav bez rizika i manje nedostataka naslijeđenih bankarskih sustava.

Štoviše, to također može unaprijediti integraciju financijskog tržišta poduzeća, zajedno s jačanjem konkurencije u globalnim trgovinskim plaćanjima.

Dakle, osiguravanje plaćanja i doznaka velike vrijednosti bit će jednostavno i uključivat će offshore poravnanja. Ovo je posljednji slučaj upotrebe digitalnih dolara na popisu do sada.

 

Koji su izazovi?

Pa, s tim su povezani neki izazovi. U stvarnosti su mnoge banke još uvijek skeptične prema cijeloj situaciji s CBDC-om. Očito je da je to velika promjena i još uvijek nitko ne zna kako će to utjecati na financijsku arhitekturu američke središnje banke.

Inicijativa za digitalni dolar može promijeniti način, ali i dalje postoji briga za sigurnost i privatnost jer će sve biti na mreži. Iako će aktivnosti pranja novca ili prijevare prestati koristiti ovaj sustav, oni moraju koristiti dodatnu sigurnost za offshore račune.

Još jedno pitanje je upotreba digitalnih dolara izvan SAD-a. U stvarnosti, tehnologija je možda previše napredna da bi joj se svaka zemlja mogla prilagoditi. Stoga je sve još uvijek nejasno.

Sada znate što je digitalni dolar i svi njegovi ključni principi. Međutim, sada ću se usredotočiti na nedavnu dolarsku inicijativu koja se pojavila na računu za poticaje zbog koronavirusa. Pa, provjerimo što je to trenutno!

 

Digitalni dolar: elektronički novac

Zbog nedavnog izbijanja koronavirusa, SAD planira uspostaviti plan pomoći kako bi pomogao situaciji. Međutim, inačica inicijative za digitalni dolar pojavila se u nedavnom nacrtu koji je nedavno predložio Dom demokrata.

Kako bi izvršili gotovinska plaćanja stanovnicima SAD-a, željeli su stvoriti sustav digitalne valute koji će osigurati brži postupak plaćanja. U stvarnosti je zapravo riječ o elektroničkoj gotovinskoj verziji postojećeg dolara koju imaju u saveznoj rezervi.

Da bi ga koristila, središnja banka također mora imati digitalni novčanik i za njega će također održavati federalnu pričuvu za digitalni dolar. Štoviše, koncept se naziva “FedAccounts”.

Međutim, zbog složene prirode sustava, nije donio konačni rez.

Ali sada znamo kako bi ovo moglo izgledati. Dakle, iznijet ću i neke od ključnih aspekata ove inicijative za digitalni dolar.

 

Ključni pojmovi

Digitalni dolar –

Vaga će izražavati vrijednost u dolarima i imat će unose u digitalnu knjigu u banci savezne rezerve. Štoviše, saldo na tim računima evidentirat će se kao obveze. U osnovi, ovdje digitalni dolar znači elektroničku vrijednost dolara koju možete iskoristiti od svih prihvatljivih financijskih institucija.

 

Novčanik Digital Dollar –

Ovdje će to značiti digitalni novčanik koji će savezna banka održavati u ime bilo kojeg građanina. Tako će federalna pričuva za digitalni dolar vrijednost pohraniti u bilo koji elektronički uređaj koji će imati fizički identitet.

 

Banka članica –

Banke članice su banke u Odboru guvernera Arhitekture Federalnih rezervi.

 

Prolazni novčanik Digital Dollar –

Banke članice će održavati ovaj sustav novčanika za kvalificiranog građanina i koji će imati pristup saldu pričuve koji će banka članica čuvati u federalnoj rezervi za digitalni dolar.

 

Kvalificirani pojedinac –

Svaki građanin ili stanovnik SAD-a u ovom će slučaju biti kvalificirana osoba.

 

Postupak isporuke ovog dolara

Općenito, tajnik riznice zapravo će izvršiti isplate nakon provjere podataka podnositelja zahtjeva. Dakle, povjerenik može izravno položiti kredite ili koristiti čekove za pojednostavljivanje postupka.

Štoviše, tajnik riznice također može uspostaviti sustav u kojem im možete ponuditi svoje podatke o izravnom pologu i oni mogu pružiti uslugu umjesto vas. Nadalje, također će obavijestiti javnost o sustavu i kako on funkcionira.

 

Pristup

Pa, nakon što primite depozit na svoj račun, možete povući sredstva istog dana. Štoviše, ne bi trebalo postojati ograničenje i za vaše povlačenja. Dakle, možete u potpunosti povući sredstva s FedAccounts.

 

Uvjeti digitalnog novčanika

Svi novčanici ili računi neće imati minimalno stanje ili ograničenje maksimalnog stanja. Štoviše, neće imati i naknade za račun.

U slučaju kamata, nitko neće platiti više od onoga što je potrebno za obveznu pričuvu i višak pričuve.

Novčanik će imati tipične značajke poput internetskog bankarstva, mobilnog bankarstva, debitne kartice, mogućnosti plaćanja računa i mnogih drugih.

 

Digitalna valuta vs. Digitalni elektronički novac

Sad kad znate za oboje, vrijeme je da ih usporedite. U stvarnosti, mnogi od vas zbunjuju ovo dvoje; međutim, oni nisu sličan projekt.

To se međusobno potpuno razlikuju i zasebni su projekti. Međutim, nažalost, oboje imaju isto ime. Tako je nastala zbunjujuća situacija.

Prije svega, digitalni dolar u planu pomoći zapravo je oblik elektroničkog novca, a ne digitalna valuta. U osnovi, već imamo oblik elektroničke gotovine koju koristimo iz našeg sustava internetskog bankarstva.

Međutim, u ovom će se slučaju dolar izravno povezati sa saveznom rezervom za građane SAD-a. U svakom slučaju, on traži sve mogućnosti značajki koje bismo možda željeli, ali to nije daleko od onoga što već koristimo.

To je samo glorificirana verzija onoga što obično koristimo tijekom godina.

S druge strane, početni projekt zapravo je digitalna valuta. U stvarnosti to neće biti potpomognuto nikakvim fizičkim novcem, već će imati vlastitu vrijednost. Shvatite to kao kriptovalutnu verziju današnjeg dolara.

Dakle, imat će sličnu vrijednost kao i bilo koja druga savezna rezerva i novčanice. Dakle, ako zaklada može olakšati ovaj projekt, vidjet ćemo novu digitalnu verziju valute koju masovni ljudi mogu koristiti bez potrebe za sigurnosnim kopijama na papiru.

Štoviše, osigurat će i transparentniju i pošteniju igru ​​u ukupnom gospodarstvu.

 

Zaključne misli

Digitalni dolar može biti početak nove revolucije u povijesti tehnologije. Pretpostavljam da biste mogli reći da je to početak znanstveno-fantastičnih scenarija koje svi gledamo u filmovima. Ali još uvijek treba vremena da procvjeta, i nadamo se da ćete, kad to počne, biti spremni početi ga koristiti.

Zaista se nadam da vam je vodič pomogao da naučite što je digitalni dolar i kako može funkcionirati. Trenutno još uvijek nemamo dovoljno informacija o projektu. Nadamo se da ćemo u budućnosti predstaviti više informacija o ovoj temi.

Stoga budite sigurni da ćete saznati više o zakladi za digitalni dolar i projektu Accenture.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me