Decentralizirana organizacija: cjelovit vodič

Organizacije se razvijaju brzim tempom. Da bi organizacija postala relevantna, moraju se prilagoditi tržištu i trenutnim standardima. Decentralizirana organizacija omogućuje bilo kojoj organizaciji da decentralizira svoje upravljanje i pomogne joj da se razvije izvan trenutnih ograničenja centralizirane organizacije.

Trenutno svaka organizacija može biti centralizirana ili decentralizirana. Oboje imaju svoje prednosti i nedostatke. No, s vremenom se primarni fokus organizacije sada mijenja na decentralizaciju.

U ovom ćemo članku proći kroz cjelovit vodič o decentraliziranoj organizaciji. Proći ćemo kroz definiciju decentralizacije, prednosti, nedostatke, prije nego što pređemo na decentraliziranu organizaciju.

Dalje, pokrivat ćemo decentralizirane organizacije s gledišta blockchaina, gdje pokrivamo decentraliziranu autonomnu organizaciju (DAO).

Dakle, bez ikakvog odgađanja, krenimo.

Što je decentralizacija? Definicija decentralizirane organizacije

Decentralizirana organizacija je organizacija koja koristi transparentni računalni program ili platformu i elektronički unaprijed određena pravila za automatizaciju odluka i olakšavanje transakcija bez ikakvog središnjeg tijela.

Decentralizacija nudi organizacijsku strukturu u kojoj se donošenje odluka delegira na srednje ili niže podređene iz najvišeg rukovodstva.

Čineći to, najniže razine vlasti mogu donositi odluke bez potrebe za brigom o najvišim razinama vlasti ili centraliziranim vlastima.

Donosi relativnu autonomiju cijelom sustavu gdje se ne treba vraćati naprijed-natrag za donošenje odluka.

Cijela organizacijska struktura mora se ponašati odgovornije kako bi decentralizacija uspjela. Osim toga, poboljšava se i učinkovitost najvišeg menadžmenta jer se sada mogu usredotočiti na donošenje glavnih odluka, a ne na trivijalno donošenje odluka koje donose podređeni na nižoj razini.

Primjer decentralizirane organizacije

Da bismo razumjeli decentralizaciju, prođimo kroz primjer.

U bilo kojoj centraliziranoj organizaciji, ako zaposlenik želi donijeti odluku (poput kupnje stola), središnji organ mora odobriti njegov zahtjev. Da bi došao do glavnog donositelja odluke, zahtjev bi mogao proći kroz mnoge podređene koji igraju svoju ulogu ili prihvaćanja ili odbijanja zahtjeva.

Najviši organ dovršava zahtjev, a tada samo zaposlenik može kupiti stol u ime tvrtke.

Saznajte više o upravljanju blockchainom čitajući Principe upravljanja blockchainom: Sve što trebate znati

Ti su višestruki koraci potrebni za donošenje samo jedne odluke dugotrajni i stoga nisu idealni za moderne organizacije i tvrtke.

decentralizirana organizacija

U slučaju decentralizacije, veća je autonomija u donošenju odluka u odnosu na centraliziranu organizaciju. Ova autonomija omogućava pojedincima u organizaciji da donose odluke, a da u potpunosti ne ovise o središnjem tijelu ili najvišem rukovodstvu.

Međutim, decentralizirana organizacija nije bez nedostataka. Uz to su povezani neki očiti nedostaci. Nabrojimo prednosti i nedostatke decentralizacije u nastavku.

Decentralizirana organizacija Prednosti

Mnogo je prednosti decentralizacije, uključujući sljedeće:

 • Podređuje motivaciju

Decentralizacija daje veću odgovornost podređenima što zauzvrat poboljšava njihovu motivaciju. Jedini razlog poboljšanja morala je taj što oni ne moraju ovisiti o višim vlastima radi donošenja određenih vrsta odluka.

Poticaj potčinjenog da razmišlja dok igra svoju ulogu na temelju svog statusa, neovisnosti i razine sudjelovanja. Nadalje, decentralizacija također poboljšava moral grupe jer se svi trude poboljšati i odigrati svoju ulogu.

 • Diverzifikacija i rast

Kako relativna autonomija postaje dijelom organizacije, gdje svaka podjela proizvoda sada može sama donositi većinu svojih odluka. To rasplamsava njihovo kreativno odlučivanje jer sada mogu isprobati nove stvari. Sloboda razmišljanja i stvaranja novih stvari također stvara zdravu konkurenciju između podjele tvrtke.

Osim toga, podređeni doživljavaju veći rast jer moraju koristiti vlastitu prosudbu za donošenje odluka. Čineći to, oni uče nove vještine, uključujući menadžerske vještine.

 • Učinkovita komunikacija

Bez hijerarhijske razine upravljanja, sustavi i pojedinci sada mogu međusobno komunicirati i stvarati odnose koji nisu bili mogući u centraliziranom postavljanju.

 • Brzo donošenje odluka

Decentraliziranim pristupom donošenje odluka postaje brže jer podređeni ima bolju ideju o scenariju.

 • Bolja kontrola i nadzor

Menadžeri koji rade na nižoj razini također imaju bolji nadzor jer mogu mijenjati raspored proizvodnje ili radne zadatke ovisno o situaciji. To ima dugoročne koristi jer se ne prisiljavaju ispuniti zahtjev za odobrenjem. Niskorazredni menadžeri također dodaju vrijednost sustavu davanjem preporuka od kolega.

Pogledajte detaljnu usporedbu decentralizirane i centralizirane mreže čitajući naš post o Decentralizirana vs Centralizirana: detaljna usporedba

 • Proširenje

Svako poduzeće koje se želi proširiti može imati koristi od decentralizacije jer lokalnim ustanovama može donijeti odluke o osnivanju svog poslovanja. Lokalni talent mogao bi donijeti bolje zemljopisne odluke jer ih razumije bolje od bilo koga drugog.

 • Osnaživanje zaposlenika

U bilo kojoj organizaciji uvijek postoji temeljna potreba za moći, statusom, prestižem i neovisnošću. Decentralizacija pomaže postići to dopuštajući pojedincima da preuzmu odgovornost za svoje postupke i u potpunosti iskoriste vještine.

 • Okoliš s malim stresom

U decentraliziranom okruženju, najviši rukovoditelji imaju više vremena usredotočiti se na donošenje važnih odluka jer se rukovoditelji i pojedinci na nižoj razini brinu o vlastitim odgovornostima.

Decentralizirana organizacija Mane

Decentralizacija nije bez nedostataka. Trpi sljedeće probleme:

 • Poteškoće u koordinaciji

Iako komunikacija može postati slobodniji protok u decentraliziranoj organizaciji, to može dovesti do poteškoća u koordinaciji. Svaki odjel ima autonomiju i pada na koordinaciji kako bi se stvari dogodile za tvrtku.

 • Visoki troškovi održavanja

Još jedan veliki nedostatak decentralizacije su troškovi povezani s postavljanjem, upravljanjem i izvršavanjem cijele decentralizirane mreže. Kako su zaposlenici odgovorniji za svoje postupke, svaka pogreška također može puno koštati organizaciju. Također, autonomija nije jeftina. Svaki pojedinac koji želi preuzeti odgovornost također će tvrtku koštati više jer treba imati više iskustva i znanja u sektoru.

 • Vanjski faktori

Također postoje mnogi vanjski čimbenici koji smanjuju učinkovitost decentraliziranog pristupa. U većini slučajeva vlada, nesigurnost na tržištu i sindikalni pokreti mogu ometati pravilnu funkciju decentralizacije.

 • Uske linije proizvoda

Sljedeći problem koji postoji u decentraliziranim organizacijama su uske proizvodne linije. Bilo koje poduzeće s uskim proizvodnim linijama nikada ne bi moglo iskoristiti prednost decentralizacije.

Decentralizirane financije također možete pogledati provjerom našeg kratkog vodiča Što su decentralizirane financije (DeFi)? Kratki vodič

Primjer opće organizacije za decentralizaciju

U trenutnim tržišnim uvjetima postoji nekoliko šaka decentraliziranih organizacija koje dolaze s jedinstvenim poslovnim procesom. U većini slučajeva provodi se kombinacija centralizacije i decentralizacije kako bi se uravnotežile njihove prednosti i nedostaci. Ali to nije istinska decentralizacija.

Mnogo je tvrtki koje imaju dvojaki pristup. Neke od popularnih tvrtki koje to trenutno čine uključuju sljedeće:

 • Vrijednost: Value je jedna od najvećih kompanija za igre na sreću koja koristi ravnu strukturu gdje su uspjeli ukloniti nazive poslova. To također znači da zaposlenici mogu slobodno odabrati projekt za koji misle da mogu pridonijeti i osloboditi svoju kreativnost.
 • Podzemna željeznica: Podzemna željeznica omogućuje lokalnim trgovinama da preuzmu kontrolu nad postupkom – od zapošljavanja do odluke o načinu marketinga ili dizajniranja jelovnika.
 • Johnson & Johnson: Johnson & Johnson je još jedna tvrtka poznata po tome što koristi decentraliziranu strukturu. Imaju više od 200+ jedinica koje su autonomne.

Općenito, to su prilično različiti stavovi o decentraliziranoj organizaciji. U stvarnosti nas više zanimaju organizacije koje koriste blockchain za podršku svojim poslovnim procesima.

Blockchain u srcu decentralizirane organizacije

Blockchain je decentralizirana mreža u kojoj vršnjaci mogu obavljati transakcije bez ikakvih centraliziranih ovlasti. 2008. godine Satoshi Nakamoto pod pseudonimom objavio je bitcoin koji je ispod poklopca koristio blockchain tehnologiju.

To je distribuirana mreža u kojoj se podaci bilježe na nepromjenjiv način. Podaci su međusobno povezani pomoću jedinstvene hash vrijednosti, a zatim se mogu kombinirati u blokove. Ti blokovi međusobno povezani, tvore blockchain.

Transakcije ili podaci provjeravaju se pomoću konsenzusnih algoritama. U slučaju bitcoina koristi se algoritmom konsenzusa Proof-of-Work. Također, da bi postigli konsenzus, vršnjaci također djeluju kao čvorovi za pohranu informacija i dijeljenje među ostalim čvorovima.

Mi na 101Blockchains.com već smo detaljno pokrili blockchain. Da biste saznali više, pogledajte Blockchain za početnike: Vodič za početak rada

Istraživanje decentralizirane organizacije u Blockchainu

Blockchain nudi izvrstan način upravljanja decentraliziranom organizacijom. Većina kriptovaluta vani koristi decentraliziranu organizaciju. To čine tako što mogu biti distribuirani bez potrebe za bilo kojim središnjim tijelom i mogu im se pristupiti s bilo kojeg mjesta.

 • Kako kriptovalute djeluju?

Kriptovalute su stvorene da pruže povjerenje među svojim korisnicima. Svaka kriptovaluta s pogonom na otvoreni izvor imat će svoj izvorni kod dostupan svima putem platformi kao što je GitHub. Članovi tima odgovorni su za upravljanje projektom dok pišu kod, kreiraju prijedloge i rade s drugima kako bi kripto učinili boljim.

 • Decentralizirana autonomna organizacija (DAO)

DAO je samoodrživa organizacija koja radi na vrhu blockchain mreža. Ethereum je predstavio pametne ugovore, način za automatizaciju zadataka na blockchainu i stvaranje decentraliziranih aplikacija (dApps). Uz to je došao i DAO gdje organizacije mogu stvoriti sustav koji ne zahtijeva nikakvo vanjsko uplitanje.

Programeri trebaju stvoriti pametne ugovore i dApps za DAO. Njihov pristup je stvoriti autonomni sustav u kojem nije potrebna ljudska interakcija. Možete to shvatiti i kao način vođenja cijelog posla bez središnjeg tijela.

Ovdje smo obradili DAO: Definirajte DAO – Decentralizirana autonomna organizacija i Što je DAO? Što to znači i kako to djeluje?.

Međutim, decentralizirane autonomne organizacije nisu savršene. Ethereumov DAO je hakiran što je rezultiralo velikim gubicima za povezane dionike. Više o hakiranju možete pročitati ovdje: Znači li nedavno DAO hakiranje Ethereuma da blockchain nije toliko siguran kao što smo mislili?.

Zaključak

Decentralizirana organizacija pruža tone koristi za poduzeća koja usvajaju organizacijsku strukturu. Međutim, ima nekih nedostataka. Zato ćete vidjeti kako tvrtke odabiru hibridni pristup koji im donosi najviše koristi.

Pa, što mislite o decentraliziranoj organizaciji i njezinoj ulozi u blockchainu? Komentirajte u nastavku i javite nam.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map