DCEP projekt: Kineska nova digitalna valuta

Nedavno je Kina došla u središte pozornosti s revolucionarnim projektom DCEP. Neposredno nakon službene najave ovog zatvorenog pilot projekta, počeo je dobivati ​​veliku pompu. Pogledajmo sada novu kinesku digitalnu valutu!

Kineska digitalna valuta u početku se lansira u Xiong’anu (pekinški satelitski grad), Suzhouu i Shenzhenu. Mnogi nagađaju hoće li se ovo pokazati revolucionarnom promjenom za naš monetarni sustav i kako će doista utjecati na globalno gospodarstvo.

U 2017. godini, brzi rast blockchain mreža i kriptovaluta suočio se s ozbiljnim kritikama mnogih financijskih organizacija. Zbog toga kineska vlada preuzima alternativni pristup cijelom pitanju i lansira svoju vlastitu kinesku digitalnu valutu.

Pridružite mi se dok istražujem što je DCEP, što znači za Kinu i globalno gospodarstvo i što možete očekivati ​​od njega. Pa, krenimo!

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Što je DCEP projekt?

Počnimo s onim što je zapravo ovaj projekt. DCEP je kineska nacionalna digitalna valuta. U stvarnosti je puni oblik elektroničko plaćanje u digitalnoj valuti. Priča se da projekt DCEP koristi kriptografiju i blockchain tehnologiju kao osnovu platforme. Stručnjaci predviđaju da to može postati prva svjetska digitalna valuta Centralne banke (CBDC), što je ogromna stvar.

Narodna banka Kine (PBoC) izdaje kinesku kriptovalutu. Primarni cilj lansiranja nove kineske digitalne valute je povećati međunarodni doseg i cirkulaciju RMB-a. U stvarnosti, Kina želi povećati globalno prihvaćanje RMB-a tako da postane globalna valuta, baš kao i američki dolar.

U posljednje vrijeme Kina je željnija gurati na tržište inicijative temeljene na blockchainu, jer vlada ne želi dobiti batine od Facebookove valute Vage. Ali kasnije ću više o tome.

Prijeđimo na to zašto Kina toliko želi pokrenuti elektroničko plaćanje digitalnom valutom.

DCEP projekt


Kina digitalna valuta: zašto je pokreću?

Primarni cilj vlade u pokretanju projekta DCEP Kina je zamjena sustava rezervnog novca. U stvarnosti, to će masovno smanjiti troškove i trvenja između banaka. Također, žele koristiti kineski projekt DCEP kako bi smanjili svu neučinkovitost izvanmrežnih staza putem papira koje dovode do pranja novca, problema s krivotvorenjem i ilegalnog financiranja.

Štoviše, najbolji dio ovog projekta je taj što pomaže regulatoru dati veću kontrolu nad digitalnom valutom uklanjajući sve vrste ilegalnih aktivnosti. U svakom slučaju, ovaj će projekt osigurati i smanjene troškove održavanja kovanica i novčanica.

Jednostavno rečeno, možete shvatiti DCEP kao potpuno digitalnu verziju RMB-a.

Nadalje, DCEP može doprinijeti promociji RMB-a kao međunarodne valute i promijeniti način na koji obavljamo prekogranična plaćanja.

Trenutno, u prekograničnim plaćanjima, RMB koristi SWIFT (Društvo za svjetske međubankarske financijske telekomunikacije) ili CHIPS (Međubankarski platni promet klirinške kuće). Obje su krajnje manjkave jer je CHIPS izravno američka tvrtka.

S druge strane, SWIFT obično zabrinjava kinesku vladu jer SAD kontrolira većinu svojih funkcija funkcionalno. Iako SWIFT tvrdi da je neutralan temelj za međunarodne transakcije, još uvijek je 12 direktora iz SAD-a ili iz savezničkih država SAD-a.

Stoga, prema kineskoj vladi, ona ograničava njihovu mogućnost plaćanja unutarnjih poslova. Dakle, DCEP je kineski način uspostavljanja i izbijanja iz okova financijskih tvrtki sa sjedištem u SAD-u.

Je li DCEP jedina digitalna valuta (legalno) u Kini?

Kineski projekt DCEP i njegovu valutu razvio je kineski pokret. Dakle, vidite, nije poput drugih stabilnih kovanica trećih strana koje danas koriste mnoge tvrtke. Na primjer, CNHT iz Tethera uglavnom je vezan slično kao RMB u omjeru 1: 1.

U stvarnosti su druge kriptovalute u Kini ilegalne, na primjer, Bitcoin. Ali DCEP je jedina i prva legalna digitalna valuta u zemlji.

Prema vladinim tijelima Kine, projekt DCEP razvija se više od 5-6 godina. Stoga, vidite, troše puno vremena na usavršavanje tehnologije kako bi je učinili što dostupnijom i bez problema za cijelu naciju. Sada je napokon spreman za puštanje u rad, a Narodna banka Kine izdaje digitalnu valutu.

DCEP može lako postići prikupljanje podataka u stvarnom vremenu koji se odnose na sve vrste knjigovodstva i stvaranja novca. Ovaj postupak pomaže u kontroli monetarne politike i po potrebi vrši korisne izmjene.

Ne znate za Blockchain? Pogledajte prezentaciju Osnove blokchaina da biste sada saznali više o ovoj tehnologiji!

Proces razvoja DCEP projekta

Razvoj sustava za elektroničko plaćanje digitalne valute zapravo je započeo još 2014. godine. Prvenstveno su željeli ispitati mogućnost stvaranja digitalne valute i kako mogu poboljšati Yuan uz pomoć blockchain tehnologije.

No, od 2014. do 2018., razvoj projekta drastično se usporio jer priroda blockchaina nije bila baš kompatibilna s nacionalnom digitalnom valutom. U stvarnosti je praktički zdrav razum da bilo koja vrsta decentralizirane mreže ne može podržati centraliziranu strukturu nacionalnih valuta.

Unatoč problemima i nedoumicama, razvoj se počeo razvijati od 2019. godine i sada je na putu za službeno predstavljanje. Uglavnom zato što se Facebook napokon priprema za lansiranje Vage, a Kina to vidi kao izravnu prijetnju.

Stoga, žar konkurencije tjera kinesku središnju banku da se povuče i pokrene vlastiti projekt koji pod svaku cijenu može zasjeniti Vagu.

Od sada je Kina već završila pozadinsku arhitekturu rješenja, a do 2022. glavni suradnici počet će sudjelovati u fazi testiranja DCEP-a.

Arhitektura iza kineskog DCEP projekta

Sada razgovarajmo o arhitekturi koja stoji iza kineskog DCEP projekta jer će vam pomoći da puno bolje razumijete njihove koncepte.

U osnovi, arhitektura DCEP-a podijeljena je u dvostupanjski sustav. U prvom će stupnju uglavnom uključivati ​​transakcijske procese između posrednika i PBoC-a. U stvarnosti su ti posrednici uglavnom financijske institucije i nefinancijske institucije. Na primjer, Tencent, UnionPay, Alibaba, Kineska industrijska i komercijalna banka, kineske građevinske banke i tako dalje.

U drugom stupnju možete očekivati ​​vezu ili vezu između sudionika u maloprodajnoj industriji i posrednika iz prvog reda. Štoviše, povezat će se i s građanima ili pojedincima u zemlji.

Ako ima šanse da postane popularan u svijetu, tada ga možete koristiti za povezivanje svih pojedinaca iz različitih regija i zemalja. Štoviše, na ovom će nivou svi posrednici distribuirati DCEP maloprodajnoj industriji radi usmjeravanja valute u cijeloj zemlji. Stoga će digitalna valuta uskoro početi kružiti na tržištu.

U stvarnosti je glavna razlika izvor koji će raspodijeliti novčani tok i koristiti digitalne novčanike umjesto bankovnih računa.

Što je s pozadinskom infrastrukturom za projekt DCEP?

Trenutno je Kina potvrdila da su već završili pozadinsku arhitekturu sustava elektroničkog plaćanja s digitalnom valutom. Štoviše, također su završili sva istraživanja, postavljajući parametre i razvoj svih funkcija, pa čak i ispravljajući pogreške u testiranju.

Međutim, još uvijek treba više testiranja kako bi se riješio svih problema. U svakom slučaju, prema drugom izvoru, digitalni novčanik DCEP-a ponudit će mnoge funkcije kao što su povijest plaćanja, upravljanje novčanikom i razmjena digitalne imovine.

Nadalje, nudit će i usluge doznaka, plaćanja QR kodom, mobilnih plaćanja itd. Najbolji dio je što valutu možete pretvoriti i sa sučelja. Štoviše, čini se da je korisničko sučelje svima jasno i jednostavno za razumijevanje.

Stoga neće proći dugo kada će projekt finalizirati sve funkcije i pokrenuti se na globalnoj razini. Međutim, sigurno je pretpostaviti da će se u početku lansirati samo u Kini, a nakon uspjeha, međunarodna tržišta također će mu moći pristupiti..

Želite li postati Blockchain arhitekt? Upišite se sada na tečaj Certified Enterprise Blockchain Architect (CEBA).

Projekt DCEP novčanik

Sada razgovarajmo više o novčaniku sustava elektroničkog plaćanja digitalne valute. Nedavno, 29. kolovoza 2020., CCB (Kina građevinska banka) lagano je lansirao DCEP novčanik. U stvarnosti, kupci pod tom bankom pronašli su značajke DCEP-a u svojoj mobilnoj aplikaciji. Međutim, za to su se morali prvo registrirati sa svojim telefonskim brojevima.

Jednom kad su to učinili, mogli su pristupiti digitalnom novčaniku i kretati se kako bi vidjeli značajke. Međutim, nije bilo službene najave ovog pokretanja, a sve informacije koje imam su iz društvenih medija i kripto zajednice Kine.

U svakom slučaju, neki korisnici tvrde da bi mogli obavljati male transakcije s novčanikom povezivanjem svog CCB računa s aplikacijom. Štoviše, nakon što se korisnik suprotstavi novčaniku, dobit će ID novčanika koji mu pomaže u transakcijama s drugim korisnicima.

Također, u glavnom sučelju postoji nekoliko funkcija poput povlačenja / pologa, povezivanja s bankovnim računom, pregledavanja svih podataka o transakcijama, darivanja crvenih paketa, nadogradnje DCEP novčanika, otplate kreditnih kartica, otkazivanja DCEP novčanika i tako dalje.

U stvarnosti, crveni paketi zapravo daruju novac drugima. Štoviše, postupak transakcije ili čak primanja novca izuzetno je jednostavan. Možete čak i skenirati novčanik drugog korisnika da biste poslali novac. Dakle, čini se kao super prikladna aplikacija za novčanik.

Kako možete testirati kinesku digitalnu valutu?

Sigurno se pitate kako zaista možete testirati kinesku digitalnu valutu da biste vidjeli kako to funkcionira. Pa, nedavno su najavili 17. kolovoza 2020. da će DCEP ući u fazu pilot testiranja. U stvarnosti to nazivaju “metodom 4 + 1”.

Uglavnom zato što će postupak testiranja ostati zatvoren u Xiong’anu, Suzhouu, Chengduu i Shenzhenu. Uključit će i lokacije na Olimpijskim igrama 2022. godine. Nadalje, njihovi analitičari vjeruju da prije masovnog pokretanja ovog projekta vlada mora vidjeti i riješiti sva tehnička pitanja.

Dakle, ako to prethodno ne poprave, negativni ishodi mogu utjecati na promocije tržišta. Stoga će se testiranjem građani koristiti i prilagoditi se novoj promjeni.

U budućnosti će test obuhvaćati više gradova i provincija na širem području zaljeva Hong Kong Macau, Guangzhouu, Šangaju i Pekingu. U međuvremenu, ovo proširenje pilot zone testiranja uvest će 400 milijuna kineskog stanovništva.

Velike će tvrtke testirati kriptovalutu u Kini

Mnoge će stranke sudjelovati u fazi testiranja kineske kriptovalute. Primjerice, poštanske ormariće, lokalni hoteli, knjižare, supermarketi bez posade, pekare, teretane itd. Štoviše, strane tvrtke poput Subwaya, McDonald’sa i Starbucksa također će sudjelovati u testiranju DCEP-a.

U stvarnosti, ova je najava stigla 22. travnja 2020. godine, gdje je najavljeno da će 19 tvrtki sudjelovati u fazi testiranja DCEP projekta.

Štoviše, Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme uglavnom je objavilo ovu vijest na njihovom događaju. U svakom slučaju, bespilotni supermarket Jingdonga također će sudjelovati u fazi testiranja ove kriptovalute.

Također, tvrtke koje namjeravaju sudjelovati već su dobile službenu obavijest od centralne banke Kine. Iako od sada nemamo pojma kako će provesti fazu testiranja DCEP projekta.

Kina kriptovaluta: centralizirana ili decentralizirana?

Mnogi od vas do sada su sigurno pomalo zbunjeni je li kineska kriptovaluta centralizirana ili decentralizirana. Pa, malo se razlikuje od sve blockchain tehnologije koju poznajemo od sada. Iako nudi mnoge važne značajke Blockchaina, poput peer-to-peer mreže, nepromjenjivost, transparentnost i još mnogo toga.

Ali ovo nije decentralizirana mreža, već centralizirana. U stvarnosti je izravno u suprotnosti s onim za što blockchain ide. Ovdje će Kineska središnja banka imati potpunu kontrolu nad valutom i može ih stvarati i uništavati kada je to potrebno.

Blockchain i centralizirane baze podataka imaju velike razlike. Pogledajte blockchain vs bazu podataka da biste saznali više o tome.

Kako možete kupiti DCEP valutu?

Pa, kupnja DCEP valute možda neće biti moguća. U stvarnosti, samo banke koje rade s Narodnom bankom Kine imaju pristup tome. Ali trebao bi biti otvoren za javnost vrlo brzo. Međutim, još uvijek ne postoji niti jedna burza kriptovaluta koja to nudi.

Možete li trgovati DCEP-om?

Kineska nova digitalna valuta mijenja puno perspektiva trgovanja. Neposredno nakon sati objavljivanja valute, mnoge su burze nudile IOU ili knock-up DCEP valutu. U stvarnosti to nisu stvarni poslovi već puki lažni.

Trenutno mu pristup imaju samo banke, pa čak ni javnost. Stoga ću izričito preporučiti da se klonite svih ovih IOU-a ili knock-a dok ne bude službene obavijesti o trgovanju njima.

NFC način plaćanja temeljen na kontaktima

Kineska nova digitalna valuta može raditi i bez internetske veze. U stvarnosti je to danas nemoguće za bilo koju drugu kriptovalutu. Ali kako će to učiniti? Pa, Kina koristi NFC način plaćanja temeljen na kontaktima kako bi postigla ovu značajku.

Na primjer, možda ste koristili Bluetooth ili SHAREit za prijenos datoteka bez upotrebe podataka. Koncept je užasno sličan tomu, ali je napredniji.

Kako se Kina želi zauvijek riješiti papirnatog novca, jedino je zdrav razum da će im trebati mogućnosti izvanmrežnog prijenosa novca. Također, čak i ako nemate bankovni račun, to neće biti važno jer novac možete pohraniti na svoj mobilni uređaj s računom.

Što je s usvajanjem blockchaina?

Pa, kao što znate, ovaj projekt tehnički nije blockchain, već je imitacija toga. Ali Kina stvarno pokušava pogurati usvajanje blockchaina. U stvarnosti je predsjednik naložio da zemlja treba ubrzati proces usvajanja blockchaina.

Štoviše, u travnju 2020. vlada je stvorila Blockchain Service Network koja objedinjuje sve blockchain projekte u zemlji.

U svakom slučaju, Kinu više zanima Blockchain, a ne kriptovaluta, jer su one prilično nestabilne i teško ih je kontrolirati. Također, Kina je zabranila kriptovalute i ICO-ove u zemlji, pa njihovo korištenje također nije moguće.

Pročitajte sada: Koje tvrtke koriste tehnologiju Blockchain?

Kada će službeno pokrenuti projekt DCEP?

Projekt DCEP China nema nikakav određeni vremenski okvir za njegovo pokretanje. Ali mnogi su nam stručnjaci dali uvid u to što se može dogoditi neposredno prije službenog predstavljanja. Vjeruju da će zemlji prije pokretanja projekta trebati više prilagodbi kako bi se bolje prilagodila promjeni. U stvarnosti je promjena sustava cijele nacije složen proces.

Dakle, suvišno je reći da će vam trebati puno vremena. Mnogi također vjeruju da bi mogao nastupiti u drugoj polovici 2020. godine, ali to nije službena najava.

Također, morate imati na umu da DCEP ne podržava nikakvo zlato. Ali stručnjaci vjeruju da bi za to mogli koristiti zlato kako bi uništili američki sustav rezervi. Međutim, u ovom trenutku, to je jedina špekulacija.

Ostali sudionici DCEP projekta

Vlada Kine naložila je svim tvrtkama koje se bave digitalnim plaćanjem da prihvate novu kinesku digitalnu valutu, DCEP. Na primjer, WeChat, AliPay ili Apple Pay moraju prihvatiti DCEP kao primarnu valutu.

U stvarnosti, to će pomoći ljudima da brže prihvate promjenu i ojačaju kinesku dominaciju u globalnim financijama.

Huawei će koristiti DCEP

Kako je Huawei usko povezan s vladom i kako većina kineskih potrošača koristi Huawei, šuška se da će ova tvrtka prvo početi koristiti DCEP. Također, čini se da je procurila slika Huaweijeve aplikacije Pay, gdje se vidi da može izravno koristiti DCEP.

S druge strane, Tencent, Huaweijev suparnik, također od početka podržava projekt u potpunosti.

Tencent može postati glavni partner projekta DCEP

Meituan Dianping tvrtke Tencent razgovara s istraživačkim partnerom PBoC-a o stvarnoj primjeni DCEP-a. U stvarnosti, Meituan Dianping nudi puno usluga kao što su dostava hrane, kupovina namirnica, B&Rezervacije B, vožnja vozilima, dijeljenje bicikla i mnoge druge usluge. Sve to rezultira milijardama dolara u transakcijama svaki dan!

Dakle, samo s Meituan Dianpingom stvarno možete pokriti sve potrebe. Stoga je mudro poželjeti postati i glavni partner u ovom projektu.

S druge strane, jedna od njihovih drugih tvrtki Bilibili Inc. također je zainteresirana za projekt. Ne znamo specifičnosti ovih partnerstava, ali velika je vjerojatnost da ta partnerstva mogu DCEP projektu dati ogroman poticaj.

Kako će DCEP valuta utjecati na ostale kriptovalute?

Projekt DCEP Kina sigurno će predstavljati prijetnju trenutnim trendovima kriptovaluta. Pa, u stvarnosti se struktura kriptoza prilično razlikuje od DCEP valute jer su sve decentralizirane.

No, velika razina promocije koja ide prema valuti DCEP sigurno mijenja perspektivu građana. Ako jednog dana zaista dobije globalno uvođenje, to može negativno utjecati i na kripto trendove. U stvarnosti se čini da kripto ima pozitivne i negativne ishode. Također, puno je prijevara i sigurnosnih problema koji kruže oko upotrebe kriptopisa.

Dakle, ako DCEP postane uspješan, druge zemlje mogu početi razvijati vlastitu verziju digitalne valute, koja može iskoristiti tehnologiju blockchaina.

Kako još uvijek ne znamo potpuno tehnološko znanje koje stoji iza DCEP sustava, tako je ishod još uvijek nepoznat.

U svakom slučaju, možda postoje mogućnosti da DCEP stvori mogućnost bijega za drugu blockchain mrežu za povezivanje i razmjenu DCEP-a za kripto. Ali sve su to zasad samo nagađanja.

Usporedba DCEP-a, gotovine na bazi papira, Ethereuma i Vage

Na tržištu postoje i drugi igrači, a DCEP ima nekoliko snažnih rezultata. U jednom je slučaju Ethereum već uspostavljen. Štoviše, sustav gotovine na papirnoj osnovi već je uspostavljen u cijelom svijetu. Dakle, da bismo vidjeli kako se svi zajedno uspoređuju, predstavit ćemo tablicu usporedbe između DCEP-a, gotovine na papirnatom novcu, Ethereuma i Vage. Pa, provjerimo.

DCEP

UNOVČITI

ETEREUM

VAGA

Anonimnost

Može se učiniti anonimnim

Decentralizirana struktura

Ne Ne Da Djelomično

Značajke tehnologije Blockchain

Sljedivost, peer-to-peer plaćanje, zaštita od neovlaštenog korištenja Javne značajke blockchaina Značajke blockchaina konzorcija

Sigurnost

Visoko Niska Visoko Visoko

Brzina transakcije

220.000 tps ~ 20 tps 1.000 tps

Učinkovitost

Visoko Niska Srednji Visoko

Prijenosnost

Visoko Niska Visoko Visoko

Podrška za izvanmrežno plaćanje

Da Da Ne Ne

Volatilnost

Niska Niska Visoko Niska

Status projekta

Prolazeći testiranje U opticaju U cirkulaciji U razvoju

Može li kineski projekt DCEP izazvati američki digitalni dolar?

Projekt DCEP Kina doista predstavlja prijetnju novčanom sustavu SAD-a. U stvarnosti, Kina koristi mobilna plaćanja daleko više od SAD-a, a u zemlji za to postoji 1,7 milijardi potrošača. Štoviše, WeChat pay ili Alipay prihvaća se u cijeloj zemlji; čak ga i ulični prodavači prihvaćaju.

Međutim, SAD rade na projektu digitalnog dolara koji se može izravno natjecati s kineskim projektom DCEP. Iako su SAD tek nedavno započele projekt, možda će trebati puno vremena da se usavrši ili čak pokrene.

I tu je Kina korak ispred SAD-a. Drugo je pitanje što SAD nisu toliko željne digitalnih valuta koje u potpunosti zamjenjuju papirnate. Dakle, ovo može predstavljati ozbiljnu prijetnju njihovom gospodarstvu u budućnosti.

Kineska vlada, s druge strane, vjeruje da bi Facebook-ova Vaga mogla postati široka zamjena za američki dolarski sustav. Zbog toga se Kina na sve načine trudi pobijediti Facebookovu Vagu.

Na kraju, očito je samo da novi kineski projekt može ozbiljno izazvati SAD ako ga SAD uskoro ne počnu ozbiljno shvaćati.

Ne znate za projekt Digital Dollar? Od našeg vodiča odmah saznajte više o Digital Dollaru!

Projekt DCEP: Prva uspostavljena CBDC?

Ako projekt DCEP China bude uspješan u uvođenju valute, tada će to biti prva funkcionirajuća CBDC (digitalna valuta središnje banke) na svijetu. U stvarnosti je ovo ogromna stvar koja može preoblikovati financijsku situaciju u svijetu.

Štoviše, Kina bi mogla postati uspješna u svrgavanju vladavine SAD-a u globalnim plaćanjima. Ali, još je rano reći bilo što o tome. Pričekajmo da Kina pokrene njihov projekt i vidimo može li doista izvesti promjenu u cijeloj zemlji.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map