Cjelovit vodič o Amazonu QLDB

Ovaj članak ukratko nudi detaljan prikaz Amazonove baze podataka Quantum Ledger ili QLDB. Također ćete pronaći značajke, funkcionalnost i slučajeve upotrebe QLDB-a.

Želite li saznati više o Amazon QLDB? Ako to učinite, onda ste došli na pravo mjesto. U ovom ćemo članku istražiti bazu podataka Amazon Quantum Ledger (QLDB).

Amazon je uvijek na čelu kada je u pitanju blockchain tehnologija ili bilo koja tehnologija općenito. Amazon, koji je i sam gigant, zna važnost podataka među tvrtkama. Za tvrtke je važno osigurati pravilno upravljanje podacima.

Blockchain je pokazao potencijal da promijeni svaki sektor vani. Također, blockchain je jednako koristan i kada je u pitanju pohrana podataka. Napokon, to je raspodijeljena knjiga. Također, činjenica da će se tradicionalne baze podataka uskoro izvući za robusniju bazu podataka temeljenu na blockchainu. Međutim, tvrtke jednostavno ne mogu koristiti decentraliziranu bazu podataka za svoje poslovanje jer moraju zaštititi svoje privatne podatke.

Ovdje dolazi AWS QLDB. Istražimo ga detaljnije u nastavku.

Upišite se sada: Tečaj o osnovama Enterprise Blockchaina

Što je baza podataka Amazon Quantum Ledger?

Amazon QLDB nudi potpuno upravljanu bazu podataka glavne knjige. Nudi sve ključne značajke baze podataka blockchain knjige, uključujući nepromjenjivost, transparentnost i kriptografski provjerljiv dnevnik transakcija. Međutim, QLDB je u vlasništvu središnjeg pouzdanog tijela. Dakle, u određenom smislu ima gotovo sve značajke tehnologije raspodijeljene knjige s centraliziranim pristupom.

Također, ne možete usporediti Amazon QLDB s blockchainom jer njih dvoje imaju neke temeljne razlike. QLDB je pokrenut zajedno s Amazon Managed Blockchainom.

Čitaj više: QLDB vs Hyperledger – bolja Amazon QLDB alternativa?

Što je potrebno za centraliziranu bazu podataka zasnovanu na knjizi?

Ako ste korporativni korisnik, trebali biste znati kako se podaci pohranjuju. Dok blockchain nije postao održiva opcija, podaci se pohranjuju u centraliziranu bazu podataka. Kod blockchaina postoji više načina, blockchain tehnologija može se koristiti na dva načina.

Prvi način je pravilno korištenje centralizirane knjige koja vam omogućuje evidentiranje svih transakcija i dnevnika. Ovaj se pristup široko koristi u opskrbnim lancima, osiguranju ili kreditnoj industriji gdje je važno pratiti sve moguće promjene u sustavu. U ovom modelu centralizirano tijelo ima vlasništvo nad centraliziranom knjigom koja se dijeli između tvrtki.

Drugi način je korištenje glavne knjige ili relacijske baze podataka pomoću open-source blockchain okvira.

Ako primijenite oba pristupa, niti jedan od njih nije optimalan za trenutne izazove industrije. Činjenica da relacijska baza podataka ne može raditi s kriptografijom velik je nedostatak. Za relacijske baze podataka kupci su dužni stvoriti prilagođene revizijske probe i tablice.

Centralizirana baza podataka temeljena na knjizi koju pokreće blockchain odgovor je na sve to. Korisnici se mogu odlučiti za stvaranje glavne knjige u kojoj su sve promjene podataka pohranjene i nepromjenjive su prirode. To znači da se ne pohranjuju samo podaci, već i njihova povijest kako bi se osigurala potrebna sredstva za provjeru podataka. S podacima također treba kriptografski rukovati kako bi bili nepromjenjivi.

Potpuno uređena baza podataka s blok-lancima na bazi knjige

Sve ove zahtjeve ispunjava Amazon QLDB gdje pruža način za ispravno konfiguriranje i postavljanje baze podataka blockchain-a na bazi knjiga. Pomoću nje organizacije mogu kontrolirati podatke koji se pohranjuju i distribuiraju.

Mogu pratiti promjene podataka i provjeriti je li moguće provjeriti. Ako organizacija koristi stare metode, moraju stvoriti prilagođene tablice revizije ili probe. Nije učinkovit i nije 100% potpuno zaštićen.

Štoviše, stvaranje i održavanje prilagođenih tablica i staza revizije zahtijeva prilagođeni razvoj, što znači ulaganje više vremena i novca u to. Štoviše, prilagođeni razvoj također je sklon ljudskim pogreškama.

Ali što ako tvrtke ili organizacije pokušaju koristiti blockchain rješenja kao što su Ethereum i Hyperledger Fabric za stvaranje i upravljanje glavnom knjigom?

To se može učiniti; međutim, to također može dovesti do primjene cjelovitog blockchain rješenja koje će povećati složenost cijelog projekta.

Zašto nam treba Amazon QLDB?

U redu, naučili smo puno o Amazon QLDB-u, ali još uvijek moramo uspostaviti njegovu potrebu u trenutnom ekosustavu rješenja i tehnologija. U ovom ćemo odjeljku proći kroz točke koje pojačavaju potrebu za Amazonom QLDB. Razgovarajmo o točkama u nastavku.

Međupartijsko povjerenje

Kad je riječ o industrijama, zabilježen je neusporediv rast. U posljednjem desetak godina tvrtke su spremne preuzeti nove tehnologije koje rješavaju temeljne probleme poput povjerenja.

Trenutno tvrtke generiraju tone podataka kroz svoje različite procese. To može biti povezano s opskrbnim lancem ili maloprodajnim mjestima ili zapravo s proizvodnim procesom, važno je da imaju podatke koji se mogu provjeriti i pouzdati.

To dovodi do potrebe za bazom podataka koja se temelji na knjizi koja pruža ključne značajke poput provjerljive knjige, nepromjenjivosti i kriptografije, tako da se svaka pojedinačna promjena u bazi podataka može pratiti i poboljšati.

Sve to znači bolju međusobnu povezanost povjerenja među igračima u poslovnom svijetu. Krajnji korisnici, tj. Kupci također mogu očekivati ​​nevjerojatnu transparentnost kada je riječ o tome da se povijest transakcije odvija ispred njih.

Na primjer, kupci mogu provjeriti kako osiguravajuće društvo upravlja osiguranjem iza vrata, a kupci mogu osigurati da nije izvršena nikakva manipulacija.

Još jedan dobar primjer su transakcije nekretninama u kojima nitko ne može prodati nekretnine prevarom, jer povijest nekretnine sadrži sve dragocjene podatke o njezinom vlasništvu.

Međutim, blockchain je već sposoban za izvršavanje ovih zadataka. Ako prođete kroz blockchain za osiguranje i blockchain za članke o nekretninama, možete imati bolju ideju.

Propisi

Usklađenost je još jedna bolna točka za tamošnje organizacije. Ta se usklađenost razlikuje ovisno o industriji. Međutim, među njima postoji jedna zajednička stvar, tj. Revizijski tragovi. Organizacije moraju tijekom duljeg razdoblja temeljito održavati ove revizijske staze.

Drugi je izazov osigurati da su sve radnje dobro dokumentirane i pohranjene u pokusu. Ukratko, revizijski su tragovi knjiga povijesti svih poteza i radnji koje su poduzele organizacije.

Međutim, izazov je koristiti tradicionalnu bazu podataka kao način za prevladavanje problema s revizijskim tragom. U tu svrhu organizacije ne samo da moraju osigurati svoju odgovarajuću tradicionalnu bazu podataka već i osigurati postojanje revizijskih tragova za unutarnju reviziju. To može biti zastrašujući zadatak kada tvrtke trebaju stvoriti složena rješenja koja također nisu u potpunosti dokazana.

Rješenje je Amazon QLDB koji stvara provjerljivu, provjerljivu i nepromjenjivu bazu podataka.

Časopis-prvi pristup

Časopisi su stari način bilježenja događaja. Napokon, krajnji je rezultat imati izvedene podatke o svim transakcijama. Amazon QLDB također zauzima pristup časopisu, o čemu ćemo kasnije razgovarati.

Pristup je vrlo koristan jer čuva povijesnu kopiju podataka. Pristup je najviše profitirao od korisnika.

Prednosti / značajke Amazon QLDB

Amazon QLDB dolazi s nizom značajki i prednosti. Razgovarajmo o njima u nastavku jedan po jedan.

Nepromjenjiv i proziran

Prvo što ćete primijetiti kod QLDB je njegova nepromjenjivost. To je moguće zbog upotrebe časopisa samo za dodavanje. Časopis pohranjuje redoslijed i točan unos svake promjene podataka koja se dogodi unutar sustava.

Također, Časopis je samo za dodavanje, što znači da je nepromjenjive prirode i da može pohraniti povijest bilo koje transakcije ili promjene podataka. To također znači da se bilo koji pohranjeni podaci ne mogu mijenjati ili mijenjati.

Ako postoji potreba za uklanjanjem nekih podataka iz baze podataka, tada će knjiga zadržati znanje o brisanju s prethodnom vrijednošću i stanjem.

Lak pristup

Amazon QLDB zna da je važno da podaci budu lako dostupni korisniku. Zbog toga vam aplikacija omogućuje jednostavnu provjeru cijele povijesti. Da bi provjerio, korisnik treba koristiti jezik upita. Može provjeriti kako povijesne promjene, tako i povijest transakcija.

Kriptografski provjerljivo

Svaka se promjena može provjeriti kriptografskim hešovima koji su povezani sa svakom promjenom podataka. Stvara sažeti sažetak svih promjena koje ste unijeli u podatke. Poznat je kao sažetak ili sažetak. Da bi se osiguralo da ga nije lako hakirati, koristi kriptografsko raspršivanje SHA-256.

Dakle, ako uzmete podatke i napravite promjene na njima, stvorit će se sažetak koji se koristi kao dokaz promjene. Može se koristiti za provjeru integriteta i provjerljivosti podataka. Također, sažetku se može pristupiti pomoću QLDB-ovog API-ja.

Štoviše, QLDB možete koristiti i da biste znali povijest podataka i maksimalno iskoristili sučelje za upite koje nudi.

Jednostavno za skaliranje

Amazon QLDB lako je prilagoditi. Nudi mogućnost automatskog skaliranja koje je u prirodi bešavno. To znači da nema potrebe za ručnim radom na skaliranju vaše aplikacije. Štoviše, ako koristite poslovni blockchain okvir, QLDB će također raditi s njim – poboljšavajući njegove performanse.

QLDB je puno brži u usporedbi s tradicionalnim prijenosom podataka okvira blockchain-a jer vam omogućuje transakcije 2-3 puta brže.

Bilo koje tradicionalno blockchain rješenje mora raditi sa svojim čvorovima kako bi provjerilo transakcije. Ali, u slučaju Amazona QLDB, to nije uvjet.

Jednostavno postavljanje

Amazon QLDB možete jednostavno postaviti jer ne zahtijeva nikakve poslužitelje za kapacitet i upravljanje. U roku od nekoliko minuta možete stvoriti novu knjigu dostupnu u AWS sučelju naredbenog retka (CLI), AWS Management Console ili drugim metodama.

Metrika i praćenje

Pomoću nadzora i metrike možete upravljati svojim rješenjem i imati odgovarajući operativni prikaz.

Podrška za PartiQL

QLDB dolazi s podrškom PartiQL. To je standardni jezik upita s podrškom SQL kompatibilnog pristupa QLDB-u. Pomoću nje korisnik se može povezati s dokumentom orijentiranim podatkovnim modelom. To znači da se PartiQL može koristiti bez obzira na temeljni izvor podataka. Što se tiče upotrebljivosti, PartiQL je jednostavan za upotrebu i nudi dobar skup SQL operacija koje će se osjećati poznato.

Dokument orijentirani model podataka

Model podataka orijentiran na dokument podržava Amazon QLDB. Omogućuje korisnicima upotrebu fleksibilne pohrane podataka i nudi dobro strukturirani model podataka.

KISELINA Semantika i dosljednost transakcija

QLDB dolazi s podrškom ACID svojstva. Svojstvo ACID označava atomskost, postojanost, izolaciju i trajnost. Ostale ključne značajke baze podataka uključuju potpunu serializaciju.

Kako funkcionira QLDB?

Dvije su ključne komponente QLDB-a koje moramo znati kako to funkcionira.

 • Časopis: Časopis je srž QLDB-a. To je nepromjenjivi dnevnik transakcija. Sve transakcije pohranjene u Dnevnik dodaju se kao blokovi podataka. Ti su blokovi povezani s hashom podataka radi provjerljivosti pomoću kriptografije. Jednom pohranjeni podaci ovdje ne mogu se mijenjati ili brisati.
 • Trenutno stanje i povijest: Kako bi se osiguralo dobro održavanje podataka u Journal-u, on održava još dvije tablice poznate kao trenutna tablica i tablica povijesti. Trenutna tablica sadrži najnovije stanje podataka, dok tablica povijesti uključuje povijest podataka.

Slučajevi upotrebe Amazon QLDB

U ovom ćemo odjeljku pogledati primjere upotrebe Amazon QLDB. Primjeri upotrebe Amazon QLDB važni su kako bi se u potpunosti sagledao ono što QLDB nudi.

Proizvodnja

Proizvodne tvrtke mogu u potpunosti iskoristiti ono što QLDB Amazon nudi. U proizvodnji je važno da tvrtke osiguraju da se podaci njihovih opskrbnih lanaca podudaraju s podacima opskrbnog lanca. Uz QLDB mogu bilježiti svaku transakciju i njezinu povijest. Kako već vidimo blockchain u proizvodnji, QLDB će stvari samo učiniti učinkovitijima.

To znači da će svaka njihova pojedinačna serija biti pravilno dokumentirana. Na kraju će biti opremljeni znanjem traženja dijelova ako nešto pođe po krivu tijekom životnog ciklusa distribucije proizvoda.

Financije

Blockchain u sektoru financiranja trgovine može imati ogromnu korist koristeći pristup Journal-first. Korištenjem rješenja koje pokreće QLDB mogu pratiti ključne podatke, uključujući transakcije s bankovnim računima, zajmove i tako dalje!

Financijske organizacije također ne trebaju ulagati u stvaranje prilagođenog rješenja.

Upišite se sada: Enterprise Blockchains i tečaj financiranja trgovine

Osiguranje

Blockchain za sektor osiguranja može učinkovito i djelotvorno raditi s Amazon QLDB. Pomoću nje mogu imati odgovarajuću povijest transakcija i rezultirati boljim potraživanjima. Od sada osiguravajuća društva koriste svoja složena revizijska rješenja koja koriste stare tehnologije poput relacijskih baza podataka.

Ako koriste QLDB, mogu čuvati cijele povijesne podatke o transakciji i riješiti svaki potencijalni sukob koji se uglavnom pojavi u sektoru osiguranja. Kriptografski sigurna knjiga također osigurava da se podaci ne ugrožavaju i ne manipuliraju.

Maloprodaja & Lanac opskrbe

Uz QLDB Amazon, trgovci se mogu pravilno brinuti o svom opskrbnom lancu i pristupiti informacijama o proizvodu na svojim maloprodajnim mjestima, kao i opskrbnom lancu.

Kao što vidite, QLDB može pomoći dvama sektorima odjednom –

 • Blockchain u maloprodaji
 • Blockchain za lanac opskrbe

Na primjer, mogu znati kada su predmeti otpremljeni, kada će doći u maloprodaju i tko obrađuje pošiljku. Svi su ovi detalji vrlo korisni i pomažu maloprodaji da uvijek drži zalihe u toku i spremne za rad. Njihova logistika također se poboljšava boljim transakcijskim i povijesnim podacima.

Upišite se sada: Tečaj za upravljanje poslovnim blokovima i lancima opskrbe

QLDB kupci i partneri

U vrijeme pisanja ovog članka, QLDB je stekao jake partnere i također stekao kupce. Neki od njih uključuju sljedeće.

 • Digitalna imovina
 • Naglasak
 • Asano
 • Carstvo
 • Wipro
 • Zillant
 • Splunk
 • Klarna

Česta pitanja o Amazonu QLDB

Do sada biste trebali dobro razumjeti što Amazon QLDB nudi. Ali može doći do neke zbrke koja vas još uvijek može zamagliti. Zato ćemo proći kroz neka pitanja o često postavljanim pitanjima za koja mislimo da će vam pomoći da bolje razumijete QLDB Amazon.

P: Koji se podaci mogu pohraniti u bazu podataka glavne knjige?

O: Općenito, sustavi zapisa mogu najviše koristiti QLDB-u jer nudi provjerljivost, cjelovitost i cjelovitost podataka. Na primjer, logistički prostor i opskrbni lanac mogu od toga imati najviše koristi.

P: Je li Amazon QLDB blockchain usluga ili distribuirana knjiga?

O: Amazon QLDB ne spada ni u jedno od njih. To je tip baze podataka koji uzima najbolje bitove iz raspodijeljenih rješenja glavne knjige i koristi ih za najbolje koristi tvrtki.

P: Kako povezati programe s Amazon QLDB?

O: Morate instalirati upravljački program QLDB koji nudi AWS.

P: Koliko se brži Amazon QLDB uspoređuje s tradicionalnim blockchain okvirima?

O: Općenito je 2-3 puta brži.

P: Što je PartiQL?

O: PartiQL je otvoreni jezik za upite koji se koristi za manipulaciju i pristup podacima QLDB-u.

P: Kako možete napraviti sigurnosnu kopiju glavne knjige?

O: Snimku knjige možete napraviti u bilo kojem trenutku kako biste je sigurnosno kopirali. Također se lako može obnoviti.

Zaključak

To nas vodi do kraja našeg vodiča za Amazon Quantum Ledger Database (QLDB). Nudi kriptografski provjerljivu povijest s potpunim zadovoljstvom tvrtke i korisnika. Također ima izvrsne slučajeve upotrebe, uključujući lanac opskrbe, financije, maloprodaju itd. Cijene Amazon QLDB čine se prilično pristupačne. Na primjer, ako vaša aplikacija ima 180 IO zahtjeva u sekundi i 0,15 upisuje IO zahtjeve s podacima aplikacije od 30 GB časopisa i 30 GB indeksne pohrane, trebate platiti samo 73,06 USD mjesečno.

Pa, što mislite o Amazon QLDB? Hoćete li ga koristiti u svom projektu?

Ako želite bolje razumjeti osnove blockchaina, trebali biste se upisati u naš besplatni tečaj blockchaina!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map