Blockchain Vs relacijska baza podataka: u čemu je razlika?

Blockchain tehnologija trenutno je jedno od svjetskih čuda. Ali što je toliko ludo u sustavu glavne knjige? Ne mogu li prethodni modeli baze podataka već riješiti sve probleme? Da bismo odgovorili na sva vaša pitanja, donosimo usporedbu blockchaina i relacijske baze podataka.

I relacijska baza podataka i blockchain savršeno su sposobni nositi se sa zadacima poduzeća. Odmah nakon razvoja blockchaina, svijet ludi za njim. Ali ako je relacijska baza podataka savršeno sposobna za taj posao, zašto nam treba blockchain? Istina je da iako relacijska baza podataka može ponuditi dobru vrijednost, ipak zaostaje u mnogim kategorijama u usporedbi s blockchainom.

Budući da su oba ova glavna knjiga izuzetno popularni, a neki od vas mogu biti skeptični oko toga je li blockchain dovoljno dostojan da zamijeni ovaj već postojeći model. Provjerit ćemo upravo to.

Upišite se sada: Besplatni tečaj blockchaina

Što je Blockchain tehnologija?

U blockchain vs relacijskoj bazi podataka morate znati o obje tehnologije prije nego što shvatite kako se razlikuju. Zbog toga u početku dajemo kratko objašnjenje blockchain tehnologije.

Pa, što je blockchain tehnologija? To je sustav glavne knjige koji je decentraliziran i distribuiran. Štoviše, nudi i cjelovitost podataka, transparentnost itd.

Jednostavno rečeno, blockchain bi bio povezan u lančanom formatu. To znači da će svi podaci u knjizi poprimiti lančanu strukturu. Dakle, samo zamislite strukturu blokova koji su međusobno povezani.

Nadalje, blok će biti povezan s prethodnim i sljedećim blokovima. Kao rezultat toga, svi blokovi stvaraju lanac blokova, dakle ime.

Štoviše, svaki pojedini blok na glavnoj knjizi imat će podatke ili informacije o transakciji. Pa, što je sa sigurnošću tih transakcijskih podataka? Pa, svaki pojedini blok bit će kriptografski šifriran. Još jedna cool stvar kod blockchaina je ta što će imati kriptografski Hash ID koji nitko ne može inženjerski izmijeniti.

Možda blockchain mislite kao bazu podataka koja samo pohranjuje informacije. Međutim, razlika je golema. U stvarnosti, obojica se prilično razlikuju, a u to ćemo ući uskoro u usporedbi blockchain-a i relacijske baze podataka.

Blockchain je prema zadanim postavkama nepromjenjiv. Dakle, to znači da nitko ne može izmijeniti bilo koji oblik podataka. Dakle, sve informacije koje jednom uđu u sustav nikada se ne mogu mijenjati ili brisati. Kao rezultat, zauvijek će ostati u knjizi.

To je također peer-to-peer veza, pa ne bi bilo središnjeg upravnog tijela koje bi moglo špijunirati vas ili vaše podatke. Zbog toga se blockchain smatra tehnologijom za korisnike, a ne za upravna tijela.

Kako radi?

Sad kad znate što je blockchain u ovom vodiču za usporedbu baze podataka u odnosu na relacijsku bazu podataka, vrijeme je da znate kako to funkcionira. No, prije nego što započnemo, razjasnit ću neke pojmove koji će vam pomoći da bolje razumijete tehnologiju.

Sustav glavne knjige sadrži sve informacije ili promjene koje se događaju u sustavu. Nadalje, sve promjene podataka u sustavu nazivaju se “transakcijama”. U prvim danima usvajanja svi su mislili da je blockchain pogodan samo za transakcije kriptovaluta. Međutim, scenariji su se potpuno promijenili. Sada može obavljati mnogo više transakcija i još uvijek se razvija.

U svakom slučaju, svi korisnici u sustavu su čvorovi i dobivaju kopiju sustava glavne knjige. U stvarnosti se blockchain tehnologije mogu međusobno razlikovati, a čvorovi mogu međusobno komunicirati pomoću različitih metoda.

Postupak

Da bi to uspjelo, čvor će prije svega tražiti transakciju. Za transakcije i primanje transakcija trebat će vam dva ključa – privatni i javni. Javnim ključem drugi vas čvor može pronaći na mreži, a privatnim ključem možete potpisati transakciju.

Nakon zahtjeva za transakcijom stvara se blok koji sadrži sve informacije. No, svi su podaci šifrirani kako bi se izbjegle sigurnosne greške.

Nakon toga emitira se kroz sustav svim ostalim čvorovima koji mogu sudjelovati u provjeri. Dakle, da bi je dovršili, drugi čvorovi moraju glasati ili se složiti da je transakcija uistinu valjana.

Uz to, za postizanje sporazuma koristit će se konsenzusnim algoritmima. U stvarnosti postoje različiti algoritmi koji mogu pomoći čvorovima da postignu dogovor.

Dakle, nakon što čvorovi proglase transakciju valjanom, izvršit će se i dobiti mjesto u knjizi.

Prijeđimo na sljedeći dio ovog vodiča za usporedbu blockchain vs relacijskih baza podataka.

Čitaj više: 6 ključnih značajki blockchaina o kojima morate znati

Koje su blagodati blockchaina?

Svatko tko želi koristiti tehnologiju mora naučiti o tome kako tehnologija uistinu nudi. Kako biste inače znali isplati li se ova tehnologija ili ne? Stoga smo sastavili glavne prednosti ove tehnologije. Pogledajmo.

Bolja transparentnost

Transparentnost je veliko pitanje kada su u pitanju centralizirani sustavi. Kroz desetljeća organizacije su pokušavale učiniti sustav transparentnijim i riješiti se svake korupcije. Ali, centralizacija mreža ne može je učiniti 100% transparentnom.

Međutim, s blockchainom je relativno lakše postići punu transparentnost. U stvarnosti, sama tehnologija ne treba nikakvu centraliziranu silu. Kao rezultat toga, sve je otvoreno za sve korisnike. Iako postoje privatni blockchains, i dalje čvorovi unutar tog sustava također mogu vidjeti puno informacija.

Štoviše, vršnjaci provjeravaju svaku transakciju, tako da nema šanse da itko može promijeniti vrijednost kako želi.

Provjerimo sljedeću pogodnost u našem vodiču za usporedbu blockchain vs relacijskih baza podataka.

Poboljšana sigurnost

Blockchain dolazi s velikom količinom sigurnosti u usporedbi s tradicionalnim tehnologijama vođenja evidencije. Kao što već znate, sve transakcije u sustavu moraju se pridržavati pravila konsenzusa. Dakle, nakon potpune provjere dolazi na glavnu knjigu. Štoviše, svaki pojedini blok šifriran je jedinstvenim hashom.

Svatko tko pokuša promijeniti vrijednost u transakciji očito će promijeniti i Hash ID. Dakle, blok će se tada odvojiti od izvornog lanca i postati nevaljan. Štoviše, blockchains nude druge slojeve sigurnosti u svakoj ranjivoj točki, poput dodatnih sigurnosnih protokola u postupku autorizacije i tako dalje.

Provjerimo sljedeću pogodnost u našoj relacijskoj bazi podataka u usporedbi s blockchain vodičem.

Decentralizacija

U stvarnosti, blockchain je prema zadanim postavkama decentraliziran. Ali kako? Kako pravilno funkcionira bez ikakvih upravnih vlasti? Pa, vršnjaci zapravo zajedno rade na stvaranju strukture sustava. Održat će knjigu i pobrinut će se da svi dobiju isti tretman.

Kao rezultat, ne postoji slučaj korupcije i ne postoji jedini snažni korisnik koji može kontrolirati sve. Iako postoji određeni privatni i odobreni blockchain (Hyperledger, Corda, Enterprise Ethereum, Kvorum, Mreškanje) koji se možda ne čine potpuno decentraliziranima. Ali oni nude i druge metode koje mogu pomoći u postizanju decentraliziranog okruženja.

Provjerimo sljedeću pogodnost u našoj relacijskoj bazi podataka u usporedbi s blockchain vodičem.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Smanjeni troškovi

Upravljanje i unapređenje naslijeđenih sustava zahtijeva puno novca i resursa. Štoviše, sustavi su novčane jame. Bez obzira koliko potrošili, ne možete postići da to djeluje učinkovitije.

Stoga ulazak blockchaina može pomoći u smanjenju svih troškova. Ulaganje se na početku može činiti skupom opcijom, ali za jednokratnu nadogradnju ostvarujete doživotni prihod. Koristeći tehnologiju, tvrtke mogu smanjiti sve svoje operacije s pogreškama i usmjeriti strategiju koja može povećati njihove prihode.

Možda mislite da to ne funkcionira, ali trenutno mnogi ljudi koriste ovu tehnologiju i znaju kako to mijenja budućnost njihove tvrtke.

Provjerimo sljedeću pogodnost u našoj relacijskoj bazi podataka u usporedbi s blockchain vodičem.

Istinska sljedivost

Uz pomoć blockchaina, poduzeća mogu postići istinsku sljedivost u svom sustavu upravljanja lancem opskrbe koja će koristiti i dobavljačima i proizvođačima. U osnovi, u proizvodnim linijama nitko ne može računati za isporučene proizvode koji dolaze u tvornicu. Ali blockchain može pratiti vaše elemente direktno iz izvora u stvarnom vremenu.

Dakle, zajamčeno je da ćete biti ažurirani na svakom koraku u svom procesu.

Provjerimo sljedeću pogodnost u našoj relacijskoj bazi podataka u usporedbi s blockchain vodičem.

Visoko učinkovit

Blockchain može pomoći vašoj tvrtki da u velikoj mjeri poveća učinkovitost. Kako? U stvari, blockchain rješava sve probleme koji odgađaju procese u tvrtki. Na primjer, obično transakcija putem tradicionalne banke traje oko 1-3 radna dana. Ali ako je međunarodna, obrada može potrajati i do 6 dana.

To je puno vremena izgubljeno samo za plaćanje ili primanje uplata. No blockchain transakcije može izvršiti najbrže u roku od nekoliko sekundi. Dakle, vidite, ne samo da ćete uštedjeti vrijeme, već čak možete smanjiti dodatne naknade za bilo kakve globalne transakcije.

Što je relacijska baza podataka (RDB)?

Relacijska baza podataka kombinacija je tablica, stupaca i zapisa. Štoviše, RDB-ovi imaju definirane odnose između svake tablice ili skupa informacija. U osnovi, skup informacija dobro je organiziran da pomogne u pronalaženju pravih podataka u pravo vrijeme.

U svakom slučaju, tablice će međusobno komunicirati i hraniti informacije kad vam zatrebaju. U stvarnosti, relacijski sustav upravljanja bazama podataka koristi strukturirani jezik upita (SQL) za nuđenje lakog programabilnog pristupa interakciji s bazom podataka.

Relacijski sustav upravljanja bazama podataka može organizirati informacije pomoću različitih metoda. A poduzeća koja ga koriste definirat će kako će organizirati podatke u sustavu.

Saznajte više o poslovnim blockchain platformama da biste razumjeli kako svaka od njih funkcionira.

Koje su prednosti relacijskog sustava upravljanja bazama podataka?

Dosljednost podataka

Relacijski sustav upravljanja bazom podataka ističe se u održavanju dosljednosti podataka u nekoliko instanci. U stvarnosti u sustavu postoji nekoliko tablica koje su međusobno povezane. Dakle, kada se dogodi promjena u jednoj od tablica, ona atomsko ažurira i sve povezane tablice.

Na primjer, kada netko podiže novac s bankomata, također može vidjeti promjenu u svom preostalom stanju.

Atomicnost i predanost

Svaka relacijska baza podataka vrlo temeljito slijedi poslovna pravila. Stoga će izvršavati samo one zadatke koji odgovaraju tim poslovnim obvezama. Na primjer, ako baza podataka prati zapis od tri elementa koja se međusobno podudaraju, vrijednost će ažurirati samo ako može održavati i druge dvije tablice.

Dakle, ako ne može preuzeti istu obvezu u drugim tablicama, odbacuje zahtjev.

Jednostavnost

Upravljanje podacima u relacijskoj bazi podataka prilično je jednostavno. Dolazi samo u redovima i stupcima. Dakle, nema nikakve složenosti u tome. Štoviše, struktura tablice poznata je svakom korisniku i može je koristiti ne znajući nikakve druge aspekte.

Nadalje, svi pojedini podaci u sustavu također su pažljivo organizirani.

Jednostavnost pristupa podacima

Dohvat podataka iz ove vrste baze podataka vrlo je jednostavan. U stvarnosti dolaze s puno naredbi za upit pomoću kojih možete dohvatiti točne podatke koje tražite. Štoviše, možete kombinirati tablice kako biste odjednom dohvatili druge podatke iz mnogih tablica.

Stoga je jednostavno filtriranje onih koji su vam potrebni.

Fleksibilnost

Najbolji dio relacijskih baza podataka je skalabilnost. Možete očekivati ​​da će se u velikoj mjeri povećati, a izvedba se neće ni na koji način pogoršati. Stoga nudi fleksibilnu strukturu koju možete promijeniti bilo kada, bez ikakvih problema.

Dodavanje novih podataka ili ažuriranje postojećih jednostavno je. U svakom slučaju, ako ima previše informacija, a sustav nema resurse da se time pozabavi, na kraju može postati pomalo spor.

Zaključavanje istodobnosti i baze podataka

Pa, sukobi se lako mogu pojaviti u relacijskoj bazi podataka kada dva korisnika žele napraviti promjene u istoj tablici. Da bi ga izbjegla, baza podataka zaključava tablicu dok joj pristupa jedan korisnik. Ali može ograničiti izvedbu aplikacije ako zaključa cijelu tablicu.

Stoga mnoge baze podataka mogu zaključati određeni zapis kako bi aplikacija radila čak i ako se ažurira.

Također pročitajte: Kako funkcionira Blockchain?

Relacijska baza podataka vs Blockchain tehnologija: potpuna usporedba

Autoritet

Prva glavna razlika između relacijske baze podataka i tehnologije blockchain je u tome što oni imaju različite autoritativne sustave. U relacijskom sustavu baza podataka uvijek postoji oblik centraliziranog autoriteta.

U arhitektonskom modelu sustava ne postoji oblik decentralizacije. U osnovi, ono što čini jest da pruža isključivu kontrolu upravnom tijelu i oni mogu unositi promjene po svojoj volji.

S druge strane, blockchain tehnologija nudi decentraliziranu vlast. Što to znači? Pa, to znači da nema nikakav središnji autoritet ili srednjeg čovjeka kada treba održavati knjigu.

Kao rezultat toga, korisnici imaju potpunu kontrolu nad onim što će se dogoditi u sustavu. Dakle, niti jedno središnje tijelo ne može mijenjati kako želi.

Arhitektura

Još jedna velika razlika između relacijske baze podataka i blockchain tehnologije je ta što oboje imaju različitu arhitekturu kada je riječ o njihovom sustavu glavne knjige. U osnovi, relacijski sustav baza podataka ima tipičan model klijent-poslužitelj. Iako je to primarna struktura našeg internetskog sustava vrlo dugo vremena, postoje određene granice kada je riječ o ovome.

U stvarnosti je model klijent-poslužitelj vrlo ranjiv na hakere i svako malo ga hakiraju. S druge strane, blockchain nudi peer-to-peer arhitekturu, a ne klijentsko-poslužiteljsku. Ovdje se korisnici čvora mogu međusobno povezati pomoću kriptografskih protokola. Štoviše, to povećava sigurnosni status sustava glavne knjige i stoga je vrlo manje sklono hakanju.

Rukovanje podacima

Obje tehnologije vrlo različito rukuju podacima. Za relacijsku bazu podataka podržava CRUD. To znači da u tom sustavu korisnici mogu stvarati, čitati, ažurirati i brisati. U stvarnosti, s toliko slobode da se mijenja ili mijenja, vrijednost sustava dovodi do puno korupcije. Ljudi mogu samo promijeniti vrijednost kako bi dobili više koristi.

Štoviše, u mnogim slučajevima upravno tijelo može promijeniti ili izbrisati podatke koji su presudni za tvrtku. Sve zbog njihove osobne koristi.

S druge strane, blockchain vam daje samo pristup za čitanje i pisanje. Štoviše, u mnogim slučajevima to također može ograničiti ta dva pristupa masovnim ljudima. Dakle, ovdje podatke možete umetnuti samo jednom, a nakon toga ih više ne možete ažurirati ili izbrisati.

Prijeđimo na dio ove relacijske baze podataka protiv vodiča za usporedbu tehnologije blockchain.

Integritet podataka

Blockchain dolazi s višom razinom integriteta u odnosu na relacijski sustav baza podataka. Kako? Pa, prije svega, svatko tko pokuša promijeniti vrijednost u transakciji očito će promijeniti i Hash ID.

Dakle, blok će se tada odvojiti od izvornog lanca i postati nevaljan. Štoviše, blockchains nude druge slojeve sigurnosti u svakoj ranjivoj točki, poput dodatnih sigurnosnih protokola u procesu autorizacije i tako dalje. Kao rezultat toga, tehnologija na svaki mogući način čuva cjelovitost podataka.

Ali ne u relacijskoj bazi podataka. U stvarnosti nude automatsko otkrivanje pogrešaka i obvezno automatsko popunjavanje. To znači da nitko ne može ostaviti bilo koji redak ili stupac u tablici praznim. Štoviše, ona također može ukazati na to kakve bi informacije tamo išle, poput brojeva ili znakova. Ali to ne može spriječiti druge ljude da promijene te informacije.

Prijeđimo na sljedeći atribut ove blockchain tehnologije u odnosu na vodič za usporedbu relacijske baze podataka.

Implementacija blockchain tehnologije težak je proces. Naučite kako implementirati blockchain i upotrijebiti ga za osnaživanje svog poslovanja sada!

Transparentnost

Još jedno veliko svojstvo tehnologije je što nudi potpunu transparentnost kada je riječ o provjeri podataka. Stoga će svatko na mreži vjerovati sustavu koji djeluje na temelju algoritma pune provjere.

Štoviše, u javnim blockchainima sustav glavne knjige dostupan je svima. Međutim, u privatnim je mogućnost prikaza možda ograničena na temelju unaprijed definiranih kriterija.

S druge strane, sustav relacijskih baza podataka uopće ne nudi transparentnost. Potpuno je centraliziran, a korisnici nikako ne mogu znati ima li baza podataka ispravne informacije ili ne.

Štoviše, čak ne mogu provjeriti jesu li to ispravno ili ne. Kao rezultat toga, korisnici polako gube povjerenje u sustav.

Provjerimo sljedeći atribut ove blockchain tehnologije u odnosu na vodič za usporedbu relacijske baze podataka.

Trošak

Pa, pretpostavljam da se ovaj krug tehnički odnosi na relacijske baze podataka. Zašto? Pa, relacijske baze podataka su naslijeđene mreže i postoje već jako dugo vremena.

Stoga njihova primjena nije toliko dugotrajna. Međutim, u usporedbi s tradicionalnim bazama podataka, relacijskoj bazi podataka treba više vremena za postavljanje. Ali to je i jeftino.

S druge strane, blockchain je trenutno samo novi dodatak svijetu. Također je na rubu razvoja i, prema tome, prilično je složen za postavljanje. Kao rezultat toga, resurs za implementaciju blockchaina pomalo je skup. Čak i talenti koje biste angažirali za obavljanje posla imaju veću platu.

Dakle, vidite, više će vas koštati nadogradnja na blockchain sustav. No, dugoročno će se ulaganje sigurno isplatiti.

Provjerimo sljedeći atribut ove blockchain tehnologije u odnosu na vodič za usporedbu relacijske baze podataka.

Izvođenje

Ovaj atribut daje mnogo više miješanih rezultata. U stvarnosti, kada je riječ o relacijskoj bazi podataka, dobit ćete puno brži izlaz u usporedbi s blockchainom. Ali kako starijoj mreži treba manje vremena za rad?

Pa, to je zato što sustav relacijske baze podataka nema složene funkcije poput konsenzusa ili bilo kojih drugih protokola koji mogu usporiti sustav.

Štoviše, kako središnja vlast upravlja sustavom, nema prevelikog prometa koji zaokuplja svu širinu pojasa.

S druge strane, blockchain je puno brži kad postoji ograničen broj čvorova. Ali kad taj broj počne rasti, sustav s vremenom postaje sve sporiji. Dakle, izvedba blockchaina varira s vremenom.

Provjerimo sljedeći atribut ove blockchain tehnologije u odnosu na vodič za usporedbu relacijske baze podataka.

Kriptografija

I na kraju, relacijska baza podataka nema šifriranja unutar sustava. Nije da ne možete šifrirati podatke. Ali problem je u tome što korisnici u bazi podataka postavljaju pitanje o brzom pronalaženju određenih informacija pomoću odnosa među tablicama. Ali ako koristite šifriranje, sustav bi trebao dešifrirati jednu po jednu vrijednost prije nego što zna koja je potrebna.

Dakle, stvara sigurnosnu rupu za bazu podataka. S druge strane, blockchain nudi kriptografiju kako bi osigurao sve informacije u sustavu. Svatko tko bi pokušao promijeniti vrijednost na kraju bi imao potpuno drugačiji ishod. Šifriranje je solidno i nema šanse da to itko može promijeniti.

Relacijska baza podataka Blockchain vs Vs: Tablica za usporedbu

 Baza podataka BlockchainRelational
Autoritet Decentralizirano Centralizirano
Arhitektura Peer-to-peer model Klijent-poslužiteljski model
Izvođenje Relativno sporije Brzo
Trošak Skupo Povoljno
Rukovanje podacima Samo čitajte i pišite Stvaranje, čitanje, ažuriranje, brisanje
Integritet podataka Ima integritet podataka Nema integritet podataka
Transparentnost Transparentan Netransparentan
Kriptografija ×

Zaključak

Blockchain i relacijske baze podataka imaju sličnosti, a također se međusobno jako razlikuju. Ako mislite da ih možete koristiti naizmjenično, onda ste u krivu. U stvarnosti su relacijske baze podataka bile jedna od najboljih nadogradnji tradicionalnog sustava baza podataka. Međutim, još uvijek dolazi s puno mana.

Kao rezultat toga, blockchain, novi oblik sustava glavne knjige, tu je da ga zamijeni. Očito, ima i neka ograničenja, ali već je toliko bolja od relacijskih baza podataka. Na kraju, na vama je da odaberete što biste trebali koristiti za svoju tvrtku.

Ako ste tek početnik u području blockchaina i želite saznati više o ovoj tehnologiji, preporučujemo da za to koristite naš besplatni tečaj blockchaina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map