Blockchain u maloprodaji: koristite slučajeve i potencijalne primjene

Blockchain može ponuditi enormne mogućnosti za maloprodajnu industriju. Pogledajmo bliže ulogu blockchaina u maloprodajnoj industriji.

Maloprodajne industrije cvjetale su čak i prošle godine prije nego što je pandemija pogodila svijet. Iako mnoge maloprodajne tvrtke nude internetske mogućnosti kupnje, primarni prihod dolaze iz njihovih fizičkih trgovina. Međutim, nakon dolaska pandemije, trgovci su se suočili s nekim glavnim problemima poput održavanja opskrbnog lanca, prodaje proizvoda, otvaranja trgovina i zaštite svih kupaca i zaposlenika.

Međutim, sve bi se to moglo izbjeći ako bi ova industrija od početka prihvatila blockchain tehnologiju. U stvarnosti, pouzdanost, održivost i kvaliteta praćenja i pomaganja u procesima upravljanja blockchainom mogu maloprodajnim industrijama ponuditi krajnju digitalizaciju koja im je potrebna.

Dakle, došlo je vrijeme da se maloprodajne industrije ozbiljnije usredotoče na blockchain i počnu ga integrirati u svoje naslijeđene sustave. Stoga ćemo u ovom vodiču objasniti zašto maloprodajnoj industriji treba blockchain i kako blockchain može riješiti sve probleme.

Upišite se sada: Besplatni tečaj blockchaina

Blockchain u maloprodaji: Treba li ovoj industriji Blockchain zaista??

Normalno je zapitati se treba li ovoj industriji doista blockchain ili ne. U stvarnosti se čini da sektor maloprodaje ide prilično dobro u usporedbi s drugim sektorima. Međutim, ova se industrija bavi mnogim internim pitanjima koja treba riješiti prije nego kasnije. To je glavni razlog zašto je ovoj industriji trenutno potrebna promjena poput blockchaina. Provjerimo vjerojatne probleme.

Promjena očekivanja potrošača

Maloprodajna industrija mora se nositi s puno hlapljivih elemenata, a jedno od njih su i očekivanja potrošača. U stvarnosti se čini da se očekivanja potrošača mijenjaju vrlo brzo, što je teško pratiti. Jednostavno je previše elemenata u igri koji mijenjaju ukus potrošača preko noći. Na primjer, dobar dio potrošača može voljeti proizvod danas, tek sljedeći dan, možda će imati drugačija razmišljanja, a nekima se proizvod možda više neće svidjeti.

Promjene u sezoni, prigode, praznici, trendovi neki su od presudnih čimbenika u tome. Stoga maloprodajna industrija mora biti dovoljno pametna da shvati sve ove informacije. Međutim, točne prognoze još uvijek nisu moguće do danas.

Loše održavanje lojalnosti kupaca

Da biste stvorili dobru lojalnost marki, morate imati dobro korisničko iskustvo. U stvarnosti, jedno od najistaknutijih problema trgovaca je praksa gubitka starih kupaca, misleći da ih se lako može zamijeniti. Znamo da postupanje s potrošačima ponekad može postati teško. Ali praksa puštanja može vas vratiti samo kasnije.

Na primjer, ako zadržite ovaj način razmišljanja, bit će vam teže proširiti posao. Iako promocije ili ponude za prodaju ili posebni popusti mogu pomoći vašim starim kupcima da se osjećaju poželjnima, to još uvijek nije dovoljno jer trgovci uglavnom ne uspijevaju dostaviti personalizirane ponude.

Neučinkovita unutarnja komunikacija

To je najprikladnije za velike maloprodajne tvrtke jer se čini da imaju puno odjeljenja. Stoga je održavanje ovolike podjele u isto vrijeme skupo i složeno. Stoga puka složenost upravljanja i upravljanja tim odjelima internom komunikacijom ponekad neće biti moguća.

Kao rezultat, nedostatak komunikacije između odjela može poremetiti poslovni proces, uz smanjenje zadovoljstva potrošača. Bez postojanja odgovarajućeg sustava za automatizaciju tih komunikacija, ne postoji pravi način za održavanje ovog problema. Stoga im je potrebna pomoć tehnologija.

Bez upotrebe naprednih tehnologija

Pa, mnoge su tehnologije napravljene posebno za određene tvrtke i mogu pomoći u promicanju dodatnih pogodnosti ako se pravilno koriste. Međutim, trgovačke tvrtke potpuno zaostaju za ovim trendom. Čak i do danas, mnogi trgovci nemaju ni ugrađenu prisutnost. Stoga drastično zaostaju.

U stvarnosti još uvijek koriste staru metodu koja je davno istekla. Također, u mnogim slučajevima trgovci smatraju da je korištenje tehnologije težak zadatak i nemaju je mogućnosti pravilno koristiti.

Opet, neke maloprodajne tvrtke donose pogrešne odluke da biraju tehnologiju koja im je potrebna. To može dovesti do neučinkovitosti i rasipanja novca kao rješenja za izgradnju drugih tvrtki koje ne mogu ponuditi istu korist maloprodaji.

Istražite još sličnih tema: Važnost blockchaina u industriji osiguranja

Loša moderna marketinška strategija

Da, mnoge maloprodajne tvrtke polako prelaze u područje internetskog marketinga. No, nedostatak odgovarajuće baze znanja o toj temi čini ih da na kraju ulože puno novca s jedva bilo kakvim rezultatima. U stvarnosti se ne možete držati samo marketinga na društvenim mrežama; postoje različiti načini na koje možete svoje proizvode plasirati na tržište kupcima.

Štoviše, kupci danas vole jedan na jedan angažman svojih osobnih marki. Dakle, ako im ne možete ponuditi ovu značajku, uskoro bi mogli izgubiti zanimanje za vašu marku. Opet, maloprodajne tvrtke ponekad mogu previše plasirati proizvode na tržište, što povećava nezadovoljstvo kupaca.

Prevara i krivotvorena roba

Jedno od glavnih pitanja ove industrije je sve veća količina prijevara i krivotvorene robe. Ne samo da na tržištu ima previše krivotvorene robe koja ruši ugled koji maloprodajne tvrtke grade, već i aktivnosti unutarnjih prijevara utječu na prihod.

Zapravo je krivotvorenu robu sve teže prepoznati, što znači više nezadovoljstva potrošača. Bez pravilnog rješavanja problema, kupac i prodavač na malo i dalje će gubiti svoj dragocjeni novac. Dakle, maloprodajne tvrtke moraju riješiti ovo pitanje što je brže moguće.

Cyber ​​hakovi

Sve veći broj cyber hakiranja još je jedno usko grlo za maloprodajne tvrtke. U stvarnosti, većina maloprodajnih tvrtki koristi tipični model umrežavanja klijent-poslužitelj, koji je, iskreno, prilično ranjiv. Stoga je gotovo lako upasti u poslužitelje i ukrasti važne podatke. Nadalje, kako svaka maloprodajna tvrtka čuva podatke o svojim kupcima, prilično je lako njima manipulirati i dobiti pristup podacima o njihovoj kreditnoj kartici ili bankovnom računu. To može brzo postati veliko narušavanje sigurnosti koje dovodi do gubitka puno prihoda. Štoviše, to će također značiti da vam potrošači ne mogu vjerovati svojim podacima, što nije dobar dojam za vašu marku.

Inflacija maloprodajnih cijena

Potrošači danas moraju plaćati sve više i više za svoje svakodnevne stvari. Dakle, imaju tendenciju da imaju manje novca ušteđenog za proračun bilo kojih luksuznih predmeta. Međutim, maloprodajne cijene i velika kolebanja oznaka cijena samo obeshrabruju kupca da troši novac. Dakle, trgovci moraju ponuditi posebne ponude ili popuste kako bi privukli potrošače da kupuju proizvode.

Međutim, maloprodajne tvrtke se trenutno ne mogu nositi ni s visokim troškovima. Ali zašto? Pa, nedostatak odgovarajuće automatizacije i planiranja može rezultirati većim proizvodnim troškovima, što povećava i maloprodajne cijene.

Dakle, zadržavanje stope veće od očekivanja potrošača nije dobra strategija ako želite skalirati.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Koje su prednosti blockchaina u maloprodaji?

Mnogo je blagodati korištenja blockchaina u maloprodaji. Neke od ovih pogodnosti ekskluzivne su i moguće samo ako industrija počne koristiti ovu tehnologiju. Međutim, uz pomoć blockchaina, ova industrija u kratkom roku može prevladati sve prepreke. Pogledajmo koje su prednosti –

Pravilno upravljanje zalihama

Kao što već znate, maloprodajne tvrtke trebaju pravilno upravljanje zalihama ako žele povećati ukupnu učinkovitost. U stvarnosti nema propadanja koji dolazi s tim. Tvrtke mogu imati samo koristi jer će im upravljanje zalihama pomoći da prate proizvode i njihove rokove valjanosti te interese potrošača.

Blockchain na maloprodajnom tržištu može pomoći tvrtkama da učinkovitije upravljaju svojim zalihama. Štoviše, uštedjet će im i puno novca, jer može automatizirati postupak nestašice proizvoda ili viška proizvoda na temelju potražnje potrošača u stvarnom vremenu. Vjerujemo da je to izvrstan slučaj za maloprodajnu industriju.

Korištenje Cryptoa kao načina plaćanja

Još jedna izvrsna uporaba blockchaina na maloprodajnom tržištu su kripto načini plaćanja. Kao što već znate, tržišta kriptovaluta trenutno cvjetaju. Štoviše, čini se da su različite zemlje željne rada na digitalnim valutama središnje banke, što je praktički kripto verzija fiat novca.

Dakle, čini se da će kriptovalute postati novac budućnosti. Ovdje maloprodajne tvrtke mogu ostati korak ispred koristeći već postojeću kripto kao službeno plaćanje proizvoda. U stvarnosti je dobra strategija oduševiti potrošače i pomoći im da na transparentan način plate proizvod koristeći se osiguranim i digitalnim novcem.

Bolje upravljanje identitetom kupaca

Kao što već znate, većina maloprodajnih tvrtki koristi tipični model umrežavanja klijent-poslužitelj, koji je prilično ranjiv. Dakle, prilično je lako manipulirati tim podacima i pristupiti podacima o potrošačkoj kreditnoj kartici ili bankovnom računu. Ovo je masovno kršenje privatnosti i očito kršenje državnog zakona.

Da bi se riješile ovog problema, tvrtke mogu koristiti blockchain na maloprodajnom tržištu kako bi osigurale podatke koji se odnose na kupca. U stvarnosti mogu ponuditi postupke provjere autentičnosti u sustavu i pohraniti sve podatke u nepromjenjivu pohranu. Dakle, kupac će imati pristup samo njihovim podacima i nijedna treća strana ne može probiti mrežu i zloupotrijebiti te informacije.

Blockchain može ponuditi pogodnosti za gotovo svaku pojedinu industriju. Provjerite sada prednosti blockchain tehnologije!

Pojednostaviti porez na promet

Još jedna od blagodati blockchaina u maloprodaji je postupak racionalizacije poreza na maloprodaju. U stvarnosti, svake godine svaka maloprodajna tvrtka mora platiti porez na temelju svoje prodaje. Međutim, mnogi imaju tendenciju izbjegavati plaćanje ovog poreza, koji iznosi 14,5 milijardi dolara! Štoviše, većina ovog izbjegavanja poreza događa se kod internetskih trgovaca. Ako se ovo nastavi, tvrtke mogu čak i podići kaznene prijave protiv njih zbog toga.

Stoga, da bi se riješio ovaj problem, automatizirano prikupljanje poreza na promet putem blockchain baze podataka može pomoći u prikupljanju poreza na temelju broja prodaje ili dobiti. Štoviše, trgovci mogu prenijeti svoje dokumente koji će proći odgovarajuću provjeru na mreži. Ovo je zapravo sjajan način da pravovremeno platite porez i izbjegnete bilo kakva pravna pitanja.

Sprječavanje krivotvorene robe i prijevara

Još jedna od blagodati blockchaina u maloprodaji je sprečavanje prijevara i krivotvorenih proizvoda. U stvarnosti, samo zbog prijevare, maloprodajna je industrija izgubila 62 milijarde dolara u 2019. Štoviše, maloprodajne tvrtke visoke klase izgubile su gotovo 30% dobiti zbog blage politike povrata i visoke marže. Ali stvar nije u gubitku, već u šteti koju marka nanosi držanjem krivotvorenih proizvoda na prodaju.

Koristeći blockchain tehnologiju, trgovci mogu pratiti svoju robu od proizvođača i osigurati da svaki put dobivaju autentični proizvod. Štoviše, ovo im može pomoći da se zauvijek nose s krivotvorenim proizvodima.

Pružanje podrijetla proizvoda

Još jedan od blockchaina u slučajevima maloprodaje je značajka porijekla proizvoda. Trenutno su potrošači skeptični prema svemu što kupuju. I to je sasvim normalno, jer mogu očekivati ​​više kad to plaćaju. No, maloprodajne tvrtke ne mogu ponuditi nikakvo porijeklo osim pečata na spremniku na kojem stoji “proizvedeno u xxx”.

Dakle, pomoću blockchaina, tvrtke napokon mogu ponuditi porijeklo jer potrošač može pratiti ili vidjeti cijeli lanac opskrbe pojedinog proizvoda. Započet će s dobavljačima, a završiti s potrošačem koji ga je kupio. Pružit će podrijetlo koje kupci sada žele, a svoj novac mogu potrošiti na autentičan proizvod.

Bez pravilnog poslovnog modela na umu, teško je koristiti blockchain kao polugu. Pogledajte našu ultimativnu strategiju implementacije blockchaina da biste saznali više o razvoju blockchaina.

Nuđenje ugovora o proizvodu

Nedostatak odgovarajućeg održavanja kanala dobavljača sprječava rast ove industrije. U stvarnosti postupak plaćanja pošiljki oduzima puno vremena, uključujući provjeru i obradu. Međutim, ovaj dugotrajni postupak može obeshrabriti mnoge dobavljače da pošalju pošiljku u obećanom roku. Stoga to može nanijeti puno gubitaka i trgovcima.

Međutim, jedan od najboljih elemenata blockchaina u slučajevima maloprodaje je pametni ugovor. U stvarnosti mnoge maloprodajne tvrtke mogu koristiti pametne ugovore kao jamstvo plaćanja. Ovdje mogu ponuditi obećanje o plaćanju za obradu koje će trebati samo nekoliko minuta. Stoga će dobavljači biti motivirani ispuniti pošiljku u roku.

Smanjenje internetskih hakiranja

Još jedan od popularnih blockchaina u slučajevima maloprodaje je obrana od cyber hackanja. Kao što već znate, maloprodajna se industrija prilično često suočava sa sigurnosnim prijetnjama. Stoga ovo brzo može postati veliko narušavanje sigurnosti koje dovodi do gubitka puno prihoda. Štoviše, to će također značiti da potrošači ne mogu povjeriti tvrtkama svoje podatke, što nije dobar dojam za marku.

No, ako se ovdje koristi blockchain, scenarij se može drastično promijeniti. Budući da blockchain može ponuditi visoko-sigurnosne protokole za borbu protiv cyber-napada, više kršenje sigurnosti više neće biti moguće. Stoga blockchain može početi povećavati prihode štiteći mrežu od entiteta treće strane.

Pametni programi vjernosti

Blockchain u maloprodajnoj trgovini također može pomoći u programima vjernosti. Trenutno mnoge maloprodajne tvrtke imaju uspostavljene programe vjernosti koji im pomažu da se povežu s mnogo većom gomilom i razvesele svoje stare potrošače svojim markama. No, neučinkovitosti postoje i u programima lojalnosti. Većinu vremena nude nedosljedna pravila koja potrošaču ne dopuštaju dobivanje nagradnih bodova.

Također, u mnogim slučajevima, zbog neusklađenosti sustava, iako potrošač ispunjava uvjete za bodove, možda ga neće dobiti.

Ali s pametnim ugovorima blockchaina u igri, maloprodajne tvrtke mogu automatizirati cijeli proces. Oni mogu samo unaprijed programirati pravila u pametnom ugovoru, a nakon što kupac slijedi svako pravilo, automatski dobiva bodove.

Osoba za trgovinske transakcije

Ovo je prilično cool značajka blockchaina koju sada mnogi trgovci pokušavaju koristiti. Blockchain u maloprodajnoj trgovini može ponuditi osobu trgovinskim transakcijama. U stvarnosti to pomaže objema stranama da imaju koristi od postupka plaćanja. Kupac ne mora kašljati dodatnu naknadu koristeći druge financijske usluge treće strane, a trgovac može imati koristi od izravnog primanja uplate bez korištenja aplikacija trećih strana.

Štoviše, ovo može izgraditi trajno povjerenje između obje strane, što je ogroman plus za maloprodajne tvrtke.

Želite provjeriti više slučajeva upotrebe blockchaina? Pogledajte trenutno 20+ slučajeva blockchaina!

Maloprodajne tvrtke koje koriste tehnologiju Blockchain

Walmart

Walmart radi na blockchainu u maloprodajnim rješenjima za sljedivost hrane. Za to koriste tkaninu Hyperledger. Trenutno rade s IBM-om kako bi dobili njihovu tehničku podršku za rješenje. Štoviše, maloprodajni div već je radio na dva uspješna projekta provjere koncepta koristeći blockchain. Prema njima, blockchain im može pomoći da održe kvalitetu hrane i izbjegnu bilo kakve katastrofalne ishode.

Amazon

Amazon čini najbolje od blockchain tehnologije. Trenutno koriste blockchain u svom oglašivačkom poslu. U stvarnosti je ovo zapravo dobra upotreba značajki blockchaina jer može učinkovito poboljšati njihovu učinkovitost.

Osim toga, oni prodaju blockchain proizvode kao što je blockchain kao uslugu gdje nude razvoj mreže na temelju potreba klijenta.

Alibaba

Alibaba također radi na blockchainu u maloprodajnim rješenjima. Tvrtka koristi blockchain za povećanje sljedivosti svojih proizvoda. Štoviše, već su izgradili prekograničnu platformu e-trgovine nazvanu Kaola koja se temelji na blockchainu. U svakom slučaju, ova platforma zabilježit će sve carinjenje, logističke detalje i registracije proizvoda. Stoga ga također planiraju koristiti za borbu protiv krivotvorenih proizvoda s dvodimenzionalnim kodom.

Ahold Delhaize

Podružnica Ahold Delhaize, Albert Heijn, radi na blockchainu u maloprodajnim rješenjima za digitalizaciju procesa lanca opskrbe. U stvarnosti, oni žele koristiti tehnologiju kako bi smanjili svoj postupak papirologije i učinili cijeli postupak automatiziranim. Prema njihovim riječima, svoj lanac opskrbe žele učiniti čistim, sigurnim i pametnim koristeći tehnologiju.

Carrefour

Carrefour se odavno pridružio utrci blockchaina. Također rade na blockchain aplikacijama u maloprodaji za praćenje svojih proizvoda. Štoviše, dobra vijest je da tvrtka tvrdi da im se prodaja drastično povećala nakon što su prešli na blockchain. Proces praćenja postigao je ogroman uspjeh u Kini. Dakle, žele ga uključiti i u druge zemlje.

Aldi

Aldi koristi blockchain u maloprodaji za upravljanje svojim opskrbnim lancem. Trenutno koriste tehnologiju za potvrđivanje svoje korporativne kupnje. Zajedno s Verifishom prate organske i održive irske morske plodove. Štoviše, Verifish je razvio projekt, a BIM podržava rješenje. Iako će projekt trajati 12 mjeseci, tvrtka želi spakirati projekt u roku od 2021. godine.

IKEA

Tko ne zna ime IKEA? Međutim, bit će vam drago znati da ova tvrtka također radi na blockchain aplikacijama u maloprodajnom sektoru. Njihov islandski odjel posebno sudjeluje u procesima komercijalnih transakcija koristeći Ethereum. Štoviše, rješenje je stiglo od Tradeshifta i oni su koristili gotovinu koja se može programirati. U stvarnosti, ovo također uspostavlja upotrebu CBDC-a na globalnoj razini.

Auchan

Auchan također radi na blockchain aplikacijama u maloprodajnoj industriji. Tvrtka je nedavno objavila da u Francuskoj, Portugalu, Italiji, Španjolskoj i Senegalu objavljuju aplikaciju za sljedivost hrane pomoću blockchaina. Ovo je sjajan primjer provenijencije jer potrošačima nude da prate život proizvoda od skeniranja QR koda.

Home Depot

Home Depot je još jedno poznato ime među maloprodajnim tvrtkama. Koristeći blockchain u maloprodajnoj trgovini, žele eliminirati svaki spor s dobavljačem koji se dogodi zbog lošeg upravljanja. Štoviše, spor također može napuhati inventar, što nije učinkovito. Dakle, Home Depot radi na pilot rješenju kako bi pratio sve kupnje od dobavljača i osigurao da se sve dobro održava.

Cilj

Target koristi blockchain u maloprodaji za upravljanje svojim opskrbnim lancem. Međutim, još uvijek ne znamo pravilnu primjenu projekta, ali znamo da za rješenje koriste pile Hyperledger. No kasnije su prešli na Hyperledger Grid, što im je pomoglo da učinkovitije ciljaju maloprodajni sektor.

Čitaj više: Top 50 tvrtki koje koriste Blockchain tehnologiju

Završne misli

Blockchain u maloprodaji može promijeniti puno aspekata ovog sektora. Iako je ovaj sektor sam po sebi već prilično jak, još uvijek se bavi mnogim pitanjima koja kasnije u budućnosti mogu stvarati probleme. No, koristeći blockchain, ova industrija može prevladati sve nedostatke i uvesti više značajki za potrošače.

Ako se bavite maloprodajom, vrijeme je da prihvatite ovu tehnologiju i sve njene prednosti. Bilo koji novak koji je znatiželjan o blockchain tehnologiji može pogledati naš besplatni tečaj blockchaina i započeti svoje blockchain putovanje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map