Blockchain u farmaciji: hoće li se farmaceutska industrija razvijati?

Mislite li hoće li blockchain u farmaciji raditi ili ne? Ovdje ćemo razgovarati o blockchainu u farmaceutskim proizvodima i njegovoj ulozi u poboljšanju tehnologije koja ga okružuje.

Budući da je zdravstvo tema broj jedan u svijetu, farmacija igra presudnu ulogu u postizanju ciljeva.

Blockchain je star gotovo desetljeće. Njegova prisutnost osjetila se u gotovo svim sektorima vani. Iznimno je primjenjiv na različite slučajeve korištenja, od financijskih usluga do nekretnina. Ovdje su pobjednici tvrtke koje ga koriste za poboljšanje svojih procesa.

Utjecaj blockchaina može se procijeniti jer će zdravstvenoj industriji pomoći uštedjeti 100-150 milijardi USD godišnje. Ti bi brojevi trebali stupiti na snagu do 2025. Uštede se mogu vidjeti u operativnim troškovima, troškovima osoblja, troškovima pomoćnih funkcija, krivotvorenjima i tako dalje! Blockchain i pharma, oboje zajedno, mogu daleko napredovati!

Upišite se sada: Besplatni tečaj blockchaina

Blockchain u farmaciji: trenutno stanje farmaceutske industrije

Farmaceutska industrija važan je dio zdravstvene zaštite. Riječ je o industriji vrijednoj 482 milijarde dolara. Bez toga ne bi bilo razvoja, distribucije ili otkrivanja lijekova. Kad govorimo o farmaceutskom sektoru, mislimo na ove tri stvari: distribuciju, razvoj i postupak otkrića.

Trenutno farmaceutska industrija nije u dobrom stanju. Činjenica da 9 od 10 lijekova ne postigne fazu kliničkog ispitivanja dovoljno govori o njegovom stanju. To također znači da rijetko novi lijek rijetko doseže postupak odobrenja FDA-e. Sve se to uglavnom događa zbog nedostatka podataka o pacijentima, na kojima farmaceutske tvrtke temelje svoje istraživanje i postupak odobravanja.

Da bismo bolje razumjeli farmaceutsku industriju, pogledajmo na brzinu izazove.

Razlika u farmaceutskim podacima

Jezgra farmaceutske industrije su podaci jer im omogućuju eksperimentiranje, razumijevanje i inoviranje novih lijekova za različite bolesti. Farmaceutske tvrtke uvijek smatraju nesrazmjer podataka velikim problemom kada pokušavaju riješiti određene bolesti. Ova razlika u podacima dolazi iz silosa koji pohranjuju podatke. Silosi rade spajanjem na različite platforme.

Ovisnost o različitim izvorima i nemogućnost provjere podataka prenesenih i podijeljenih čini nepodudaranje podataka stvarnim problemom. Razlika u podacima dolazi i zbog upotrebe različitih struktura podataka i modela koje koriste izvori podataka i odjeli.

Generički lijekovi povećali su konkurenciju

Povećana je konkurencija generičkih lijekova. Razlog odluke FDA-e da na tržište laganiji i brži način pusti jeftine generičke lijekove na tržište.

To otežava dobivanje odobrenja za nove lijekove. Novi lijekovi uglavnom imaju razdoblje ekskluzivnosti od 180 dana. Ali zaostataka u generičkim aplikacijama ogromno je i stoga je načelo ekskluzivnosti teško održati.

Također pročitajte: Definicija blockchaina: pravo značenje Blockchain tehnologije

Rastuća očekivanja kupaca

Svakim danom kupci postaju sve pametniji i obrazovaniji. Njihovi zahtjevi kao kupca postaju sve više i više. Uz povećanu kontrolu, na farmaceutskim tvrtkama je da poduzmu bolje korake, kako ekonomske, tako i kliničke, kako bi pružili svoje usluge koje ispunjavaju očekivanja kupaca i u siromašnim i u bogatim zemljama..

Analitika podataka koja troši vrijeme i resurse

Kako se podacima pristupa iz različitih izvora pomoću različitih modela i struktura, dio analitike podataka postaje vrlo dugotrajan i težak za resurse. Tvrtke se prvo moraju pobrinuti da su prikupljeni podaci svježi i pronicljivi prije nego što mogu započeti s analizom podataka na njima.

Također moraju biti sigurni da koriste revolucionarne alate za analitiku podataka kako bi otkrili što traže.

Lanac opskrbe

Jedan od najvećih izazova farmaceutske industrije je održavanje opskrbnog lanca. Lanac opskrbe lijekovima je složen i rizičan.

Svaki ugroženi lanac opskrbe znači da farmaceutska tvrtka gubi tone novca zbog prijevare i krivotvorenih lijekova. U globalnom izvješću o zdravstvenom tržištu, farmaceutske će tvrtke svake godine izgubiti oko 200 milijardi dolara zbog krivotvorenih lijekova.

Loša znanstvena produktivnost

U posljednjem desetljeću ili tako nekako, znanstvena zajednica u farmaciji nije učinila ništa izvanredno. Izlazna stopa ostala je ista, što dovodi do uvjerenja da je proces otkrivanja i razvoja u osnovi manjkav.

Ako ga usporedite s drugim istraživačkim granama, tada se znanstvena istraživanja farmaceutske industrije nigdje ne uspoređuju s njima.

Stagnacija

Posljednji izazov zbog kojeg farmaceutska industrija pati je stagnacija. To je zbog promjene u strategijama, kulturi upravljanja i mentalnim modelima. Sve se radi na tradicionalan način, što ne poboljšava niti jednu trenutnu bolnu točku u farmaceutskoj industriji.

Gotovo se svaka tamošnja industrija promijenila u pogledu kulture upravljanja i procesa. Međutim, čini se da zdravstvena zaštita i farmaceutski proizvodi pate od smanjenog natjecanja, koje je izvan kontrole mnogih farmaceutskih natjecanja.

Pročitajte sličnu temu: Kako bi blockchain mogao poremetiti zdravstvo?

Blockchain rješavanje gotovo svih izazova i problema u farmaceutskoj industriji

blockchain ljekarna može prijeći na novu vrstu infrastrukture ako je tvrtke počnu usvajati.

Sad kad smo shvatili izazove koji okružuju farmaceutsku industriju, istražimo rješenje.

Blockchain je nova tehnologija koja drži ključ svih tih izazova. Neki su izazovi izvan mogućnosti blockchaina; međutim, utječe na njih neizravno.

Blockchain je peer-to-peer rješenje kojem nije potreban centralizirani entitet za pravilno funkcioniranje. Koristi model konsenzusa za postizanje konsenzusa za transakcije i druge aktivnosti koje se provode u mreži. Blockchain mreže također su nepromjenjive, sigurne i transparentne.

Blockchain može modernizirati farmaceutsku industriju jer u nju uvode tri važna elementa: privatnost, transparentnost i sljedivost. Pomoći će u ispunjavanju zakona, prakse, privatnosti i globalnih propisa u industriji. Također može pomoći ljekarnama da prate i prate lijekove pomoću blockchaina.

Na primjer, klinička ispitivanja imat će veliku korist zbog pristupa većoj transparentnosti i točnim informacijama. Postoje i drugi slučajevi upotrebe u kojima blockchain svijetli, a da bismo imali bolje razumijevanje, moramo proći kroz ključne primjere upotrebe blockchaina u farmaciji i kako može pratiti i pratiti.

Ako želite pročitati više o blockchain tehnologiji, preporučujemo vam da prođete kroz naš vodič za blockchain za početnike.

Slučajevi upotrebe blockchaina u farmaciji: Blockchain za farmaciju

Postoje mnogi slučajevi upotrebe blockchaina u farmaciji. Krenimo kroz njih u nastavku.

Autentičnost vraćenih lijekova

Farmaceutske tvrtke moraju se povremeno baviti vraćenim lijekovima. To se događa zbog prevelike zalihe veletrgovaca. Zato neiskorištene zalihe moraju vratiti proizvođačima.

U bilo kojem trenutku vrati se 2-3% lijekova. Međutim, kada je uskladite s količinom novca, ona može doseći između 7 i 10 milijardi dolara.

Ali, najveće je pitanje što se povrat sastoji od krivotvorenih lijekova. Izazov farmaceutskih tvrtki je identificirati ih, a zatim razdvojiti prije nego što mogu vratiti vraćene lijekove na tržište.

Kako bi se osiguralo da se to dogodi, svaki lijek mora biti šifriran i serijski označen.

To čini centralizirano tijelo (barem u EU). No to može značiti uključivanje drugog dobavljača koji kontrolira provjeru autentičnosti lijekova. U SAD-u nedostaje centralizirani regulator baze podataka.

Rješenje je korištenje decentraliziranog blockchaina. Čineći to, farmaceutski proizvođači mogu lako zabilježiti serijski broj pakiranja na blockchain. To znači da se lijek može provjeriti s bilo kojeg mjesta. Blockchain ljekarna početak je nove ere.

Daje kupcima i veletrgovcima mogućnost provjere autentičnosti bez potrebe da se oslanjaju na centralizirano tijelo.

Aplikacija SAP Pharma Blockchain POC jedan je od dokaza o konceptu rješavanja problema. Oni će pružiti decentralizirani blockchain kojem mogu pristupiti kupci, kao i veletrgovci.

Blockchain je savršen za povećanje učinkovitosti vaše tvrtke. Saznajte sada o strategiji implementacije blockchaina!

Usklađenost s farmaceutskim opskrbnim lancem

Korištenje blockchaina u farmaceutskom lancu opskrbe donosi puno prednosti. Farmaceutski lanac opskrbe jedna je od najvećih briga za farmaceutske tvrtke. Izazov nije samo učinkovito upravljanje lancem opskrbe već i poštivanje standarda. Može –

  • Smanjenje krivotvorenih lijekova
  • Poboljšana vidljivost
  • Poštivanje propisa
  • Bolja isporuka hladnog lanca

Osjetljivi lijekovi

Lijekovi uvijek trebaju više parametara za praćenje. To uključuje bilježenje podataka poput kvalitete zraka, vlažnosti, raspona temperatura itd. Ako se jedan od tih parametara ne održi, lijek se može pokvariti i možda neće biti koristan za krajnjeg korisnika. Jedan od najboljih primjera su cjepiva. Potrebno im je pažljivo upravljano okruženje tijekom cijelog putovanja u lancu opskrbe.

Blockchain može pomoći u rješavanju spomenutog problema integriranjem s opskrbnim lancem i IoT-om. Lanac opskrbe može biti opremljen uređajima koji prate vlagu, temperaturu i druge vitalne čimbenike. Jednom zabilježen, lako ga možete poslati zainteresiranim stranama kako bi mogle poduzeti potrebne korake kada je to potrebno. Rješava problem upravljanja zasebnom knjigom, a zatim ih pokušava uskladiti.

Usklađenost

Blockchain je jednako koristan za dodavanje upravljanja i poštivanje lanca opskrbe. To je moguće zbog ključnih značajki blockchaina, uključujući nepromjenjivost, distribuiranu prirodu i transparentnost.

Automatizacija

Blockchain također nudi pametne ugovore. Pametni ugovori nude mogućnost automatizacije zadataka na blockchainu. To je vrlo korisno jer pametni ugovori mogu izvršavati obavijesti ako nisu ispunjeni uvjeti usklađenosti. Nakon završetka bit će obaviještene sve strane relevantne za lijek.

Kao što vidite, koristi od upotrebe blockchaina u farmaceutskom lancu opskrbe su ogromne.

Želite provjeriti više slučajeva upotrebe blockchaina? Pogledajte trenutno 20+ slučajeva blockchaina!

Bolja klinička ispitivanja

Kako blockchain može pohranjivati ​​podatke o pacijentima, on također može pružiti načine za poboljšanje kliničkih ispitivanja. Tvrtke mogu koristiti blockchain kao način komunikacije s pacijentima i pomoći im da dobiju informacije o svakom koraku postupka kliničkog ispitivanja. To smanjuje paniku među pacijentima i pomaže im da bolje razumiju rizike.

Protokoli kliničkih ispitivanja također su transparentniji i za dionike i za pacijente. Ovo je kritičan korak s obzirom na to da je uvijek teško pružiti zadovoljavajući i rigorozan način za provođenje postupka informirane saglasnosti.

Prema FDA-i, 10% ispitivanja pati od pitanja pristanka, uključujući neodobrene obrasce, nepotpisane papire o pristanku, nedostajuće protokole, ne informiranje pacijenta o revidiranom protokolu itd..

Uključivanje Blockchaina poboljšava cjelokupna klinička ispitivanja jer nudi bolju transparentnost i sljedivost pristanka. Obrasci za pristanak mogu se provjeriti odgovarajućim vremenskim žigom. Također, nitko ne može petljati u jednom pohranjene podatke.

Kvaliteta i pouzdanost podataka iz kliničkih ispitivanja

Pouzdanost i kvaliteta podataka kliničkih ispitivanja također će se poboljšati integracijom blockchaina. Decentralizirana priroda omogućuje kliničkim laboratorijima upotrebu transparentnog, nepromjenjivog izvora podataka tamo gdje nije moguće ometati podatke.

Podaci kliničkog ispitivanja pohranjeni su u javnom blockchainu, gdje podatke možete provjeriti kad god je to potrebno. Zaštitna je od neovlaštenih promjena, a klinički laboratoriji mogu u potpunosti vjerovati podacima kako bi proveli rezultate svojih ispitivanja.

Farmaceutske tvrtke također mogu koristiti sustav kako bi uvjerile veći broj pacijenata i pomogle im da sudjeluju u ispitivanjima. Štoviše, farmaceutski proizvodi također mogu pratiti i pratiti podatke pomoću tehnologije.

Upravljanje zalihama

Posljednji slučaj upotrebe o kojem ćemo raspravljati za blockchain u farmaciji je upravljanje zalihama.

Uz pravilnu integraciju s opskrbnim lancem, farmaceutske tvrtke mogu bolje upravljati svojim zalihama. Popis se također može automatizirati za stvaranje okidača kada postoji scenarij ponude ili potražnje.

Na primjer, ako postoji skok potražnje, on jednostavno može upozoriti sustav na zahtjev, zahtijevajući veću proizvodnju lijekova. Također će pružiti odgovarajuću vidljivost veletrgovcima i učinku njihovog inventara u različitim okolnostima. Štoviše, farmaceutski proizvodi također mogu pratiti i pratiti svaku fazu pomoću tehnologije.

Također pročitajte: 10+ Morate znati slučajeve korištenja blockchaina u poduzeću

Farmaceutske mogućnosti s Blockchainom

Trenutna farmaceutska industrija usmjerena je na pacijenta. Postoji određena prednost slijeđenja uzorka; ne nudi potrebne inovacije.

Također, ako ste pacijent koji ima osnovnu bolest, vaš liječnik ima veće šanse da prođe kroz liječenje usmjereno na pacijenta.

Blockchain može pomoći u pristupu usmjerenom na pacijenta i pomoći farmaceutskim tvrtkama da prate pacijente kroz blockchain.

Kako bi se osiguralo da pacijenti dobiju prave smjernice, farmaceutske tvrtke moraju uspostaviti partnerstvo s medicinskom zajednicom. Uz to, oni mogu izravno uzeti povratne informacije od pacijenata, a zatim upotrijebiti te podatke i znanje za utvrđivanje vrijednosti komunikacije i opravdanja cijene.

Blockchain ne samo da može pomoći kroz proces već i olakšati postupak povezivanja s pacijentima.

Upišite se sada: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Tvrtke koje koriste blockchain rješenje u zdravstvu i farmaciji

Mnoge tvrtke koriste blockchain tehnologiju u farmaceutskoj i zdravstvenoj industriji. Neki od značajnijih su kao u nastavku.

Pfizer

Pfizer aktivno sudjeluje u projektu MedilLedger blockchain. Projekt se sastoji od stvaranja zatvorenog ekosustava koji tvrtkama omogućuje praćenje lijeka do posljednjih detalja. Također osigurava da nije moguće krivotvorenje. Štoviše, Pfizer je već uvjeren u implikacije blockchaina i oni ga koriste u svoju korist.

NMC Healthcare

NMC zdravstvo vrlo je proaktivno u radu sa startupovima kako bi poboljšalo farmaciju i zdravstvenu industriju. To je privatni pružatelj zdravstvenih usluga sa sjedištem u UAE koji radi sa startup tvrtkama od 2017. godine.

United Healthcare

United Healthcare također pokušava sudjelovati zajedno s Optumom. Farmaceutski blockchain konzorcij u kojem sudjeluju sadrži Multiplan, Humana i Quest Diagnostics.

U projektu farmaceutskog blockchain konzorcija, glavni je cilj smanjiti ukupne troškove povezane s administrativnim zadacima. Korištenje blockchaina može usmjeriti cijeli postupak i pomoći u ažuriranju baze podataka češće u usporedbi s tradicionalnim sustavima.

Roche  

Roche je jedan od najvećih divova u farmaceutskoj industriji. Trenutno rade s Abbvie i Pfizerom na testiranju pilota opskrbnog lanca kroz njegov Genentech odjel.

Štoviše, oni također rade na sustavu u stvarnom vremenu koji će podatke o krvi i srčanim bolesnicima. Rade na ideji Dexa i PwC Singapura.

Pogledajte 50 najboljih tvrtki koje koriste blockchain tehnologiju kako biste saznali više o tome kako je koriste.

Zaključak

To nas dovodi do kraja našeg blockchaina u farmaceutskom članku. Farmaceutska industrija jedna je od industrija koja se najsporije razvija. Razgovarali smo o svim problemima kroz koje prolazi trenutna farmaceutska industrija.

Većina problema može se riješiti pomoću blockchaina. Neke od najvećih primjena blockchaina u farmaciji su poboljšanje autentičnosti vraćenih lijekova, bolja usklađenost kada su u pitanju osjetljivi lijekovi, automatizacija i bolja klinička ispitivanja. Posljednja dva poboljšanja bit će upravljanje zalihama i podaci o kliničkim ispitivanjima.

U industriji već postoje velika imena koja koriste blockchain za poboljšanje svog radnog procesa. Ovdje farmaceutske tvrtke imaju dobru priliku da najbolje iskoriste blockchain. U svakom slučaju, ako ste tek novak i želite detaljnije proučiti blockchain tehnologiju, odmah pogledajte naš besplatni tečaj blockchaina!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map