Blockchain digitalna transformacija – 30+ primjera Blockchain transformacije

Transformacija blockchaina je pred nama. Sve je počelo s Bitcoinom. Prvi put se pojavio 2009. godine, a odatle rast uopće nije stao. Možemo reći da smo trenutno u fazi kada ga organizacije i poduzeća počinju usvajati. Njegov je utjecaj neporeciv, a industrije prate trend.

Ideja digitalne transformacije blockchaina dovoljno je jednostavna za probaviti. Omogućuje distribuiranim čvorovima da se međusobno povezuju bez potrebe za centraliziranim vlastima. Digitalna knjiga je ono što omogućava tamo gdje su sigurnost, nepromjenjivost i transparentnost glavne tri prednosti.

Međutim, to nije ono o čemu ćemo danas razgovarati. U današnjem ćemo se članku usredotočiti na industrije koje su trenutno transformirane iz blockchaina.

S Bitcoinom je postojala prva generacija blockchain tehnologije. Bilo je obećavajuće, ali kao i bilo koja tehnologija prve generacije, i s njom su bili povezani problemi.

Baš kao što je internet postojao i imao problema s njim.

Prva generacija interneta bila je pusta i jednostavna. Djelovalo je kako treba, ali tamo možete pronaći samo statične web stranice. O internetu uvijek možemo razmišljati kao o prvoj digitalnoj transformaciji koja je promijenila život. Međutim, rasla je i sada smo na Web 2.0. Blockchain je tehnologija koja se može nazvati drugom digitalnom transformacijom i koja će u potpunosti promijeniti naš digitalni život. S blockchainom gradimo Web 3.0, budućnost interneta i to je blockchain transformacija koju čekamo.

Transformacija blockchaina

Blok lanac je sveprisutan i može se koristiti za rješavanje različitih problema. Primjerice, korisno je u bankarstvu jer prekogranično plaćanje čini bržim i sigurnijim. Dok u Financijama, tvrtkama može pomoći da imaju sigurniju i bržu transakciju uz potpunu transparentnost.

Pohrana podataka također može biti izvrstan slučaj upotrebe blockchaina jer podatke možemo distribuirati među čvorovima gdje to ne treba biti s centraliziranim tijelom. Postoji još primjera blockchain poslovne transformacije o kojima ćemo razgovarati u nastavku.

Ukratko, svjedoci smo nove promjene koja će transformirati korisničko iskustvo.

Mnogi startupi već prihvaćaju izazov i razvijaju nova rješenja temeljena na blockchainu. Bolje će digitalizirati ekosustav i osigurati radnu infrastrukturu u glavnoj industriji koja je izravno povezana s našim svakodnevnim životom. U ovom ćemo članku raspravljati o tome kako se industrija transformira. Uz to ćemo dodati i nekoliko primjera.

Da bismo postigli blockchain transformaciju moramo se suprotstaviti prijetnjama koje zaustavljaju njegov rast. Automatizacija je ključ druge digitalne transformacije. I ne samo to, već moramo riješiti sigurnosna pitanja i osigurati rast tehnologije bez kočenja.

Blockchain će također transformirati internet pružajući visoko skalabilno rješenje temeljeno na različitim blockchain modelima.

Prije nego što započnemo, pokušajmo razumjeti više o blockchainu njegovom utjecaju na svijet oko nas.

Kako smo rješavali probleme prije blockchaina?

Blockchain je relativno nova tehnologija. Star je samo jedno desetljeće, a moramo prijeći dugačak put prije nego što možemo s njim nešto značajno učiniti. Da bismo uistinu razumjeli njegove mogućnosti, moramo znati kako je funkcionirao naš svijet prije početka blockchain digitalne transformacije.

Prije uvođenja blockchaina, naš je svijet bio učinkovit, ali nije iskorištavao prednost decentralizirane mreže. U to je vrijeme postojanje središnjeg tijela bilo neophodno za nesmetano vođenje poslova. Bez njih to nije moguće.

Automatizacija je također bila ograničena i nije mogla procvjetati jer je uvijek postojala potreba za središnjim tijelom da ispuni zahtjeve mreže. Prije blockchaina, uvijek smo morali koristiti banke i za obavljanje transakcija ili trgovinu.

Ekonomski krajolik kontrolirao je središnji organ vlasti i nije bilo drugog načina za obavljanje transakcija, a da banke za to nisu saznale.

Kako se to sada mijenja?

Prva promjena u blockchain transformaciji koju ćete odmah vidjeti je odsutnost centraliziranog autoriteta. To mijenja način na koji komuniciramo jedni s drugima. Poduzeća i organizacije također će je iskoristiti optimiziranjem svoje mreže i automatizacijom bez potrebe za ljudskim uplitanjem. Gotovo svaka industrija će se promijeniti uz pomoć blockchaina, uključujući i bankarstvo. 

Blockchain Digital Transformation Infographic

9 vertikala Blockchain transformacije

1. Tehnologija

Blockchain je u potpunosti transformirao kako tehnologija radi u različitim sektorima. Da bismo to bolje razumjeli, odlučili smo ih podkategorizirati kao u nastavku.

 1. Cloud Storage
 2. Internet stvari
 3. Upravljanje napajanjem
 4. Cyber ​​sigurnost

Cloud Storage

Do sada je pohrana u oblaku radila u centraliziranom okruženju. Bio je učinkovit, ali je također ranjiv na sigurnosne prijetnje i hakere. S blockchainom potrošači mogu više vjerovati pohrani u oblaku jer će se prebaciti na decentralizirani sustav gdje je manja vjerojatnost da će se eksploatirati i zaštitit će podatke od gubitka.

Storj je glavni primjer kada je u pitanju decentralizirana pohrana u oblaku. Mijenja budućnost pohrane u oblaku korištenjem blockchaina i omogućava korisnicima da imaju kontrolu nad svojim podacima. Trenutno je u fazi izrade i uskoro će biti objavljen u alfa fazi. Ideja je iskoristiti propusnost širom svijeta i stvoriti podatkovni centar u kojem su izvedba, pouzdanost i transparentnost glavni faktori rasta.

Pohrana temeljena na blockchainu uvijek je bolja od tradicionalne pohrane jer rješava mnoge izazove povezane s tradicionalnim sustavom za pohranu u oblaku. Ostali projekti vrijedni spomena uključuju Siacoin, Filecoin, i MaidSafe. Pohrana u oblaku izvrstan je primjer blockchain transformacije.

Internet stvari

Internet stvari (IoT) revolucionarna je tehnologija. S tehnologijom raspodijeljene knjige ona će se u potpunosti promijeniti jer će donijeti više sigurnosti, transparentnosti i mogućnosti koje se nikada prije nisu istraživale. Ključna uloga blockchaina ovdje je osigurati da uređaji međusobno komuniciraju bez ikakvih problema. Blockchain će također moći pohraniti više informacija o uređajima, njihovoj interakciji i izgraditi mrežu povjerenja među uređajima.

Ukratko, blockchain će djelovati kao osnova interakcija i transakcija koje se odvijaju u mreži. Pametni ugovori također će olakšati inženjerima automatizaciju cijele mreže. Ključne prednosti upotrebe blockchaina u IoT-u uključuju izgradnju povjerenja, nisku cijenu implementacije i brže transakcije.

Mnogo IoT blockchain aplikacija privuklo nam je pažnju. Međutim, onaj o kojem želimo razgovarati je IBM osvijetljeni blockchains koji trenutno otključavaju kako poslovanje može koristiti IoT uz upotrebu blockchaina. Drugi primjer uključuje Hyundai Digital Asset Currency (HDAC), IoT blockchain mrežu koja trenutno gradi IoT privatni blockchain. Pokretanje filamenta također naporno radi na razvoju IoT industrije proizvodeći čip koji će iskoristiti blockchain tehnologiju.

Upravljanje napajanjem / energijom

Upravljanje energijom neophodno je za bolju budućnost. Živimo u svijetu u kojem nam je potrebna snaga da učinimo gotovo sve. Također nam ponestaje metoda za ispunjavanje energetskih potreba u budućnosti. Tu dolazi do transformacije blockchaina.

Blockchain će uopće promijeniti način na koji skladištimo, distribuiramo i proizvodimo energiju. Trenutno postoje mnogi međuprodukti kada je u pitanju opskrba energijom. Te tvrtke uzimaju ogroman dio dobiti kako bi osigurale pružanje svoje usluge. S njihovim odlaskom energija će postati jeftinija. Da bi ideje oživjele, mnogi startupi rade u sektoru upravljanja energijom. Skoro su porasli energetski blockchain pokreti 324 milijuna dolara sredstava u posljednjih godinu dana. Do sada postoji više od 100 energetskih startupa koji sudjeluju u blockchain transformaciji.

Naš odabir uključuje Conjoule i Zanošenje. Conjoule gradi peer-to-peer mrežu u kojoj će biti vlasnici fotonaponskih mreža, korporativni kupci i javni sektor. Drift će, s druge strane, iskoristiti DLT, trgovinu i strojno učenje kako bi ponudio novog maloprodajnog dobavljača energije.

Cyber ​​sigurnost

Cyber ​​sigurnost najvažniji je aspekt trenutne tehnologije. Tvrtke troše puno resursa kako bi zaštitile svoje povjerljive podatke. Također žele zaštititi svoju infrastrukturu od eksploatacije, uključujući usmjerivače i druge važne uređaje. Ne samo da druga kritična infrastruktura poput prijevoza, elektrana itd. Također treba zaštitu od hakiranja

Blockchains će u potpunosti promijeniti način na koji se uopće provodi cyber sigurnost. Prvo, to će promijeniti način na koji organizacija drži podatke decentraliziranima. Na taj način mogu odbiti hakerima jedno mjesto za hakiranje. Također će predstaviti peer-to-peer mrežu koja dodatno poboljšava sigurnost mreže. Krađa podataka i prijevara bit će stvar prošlosti, zahvaljujući zaštiti koju blockchain nudi. Također će spriječiti distribuirano uskraćivanje usluge (DDoS). Transformacija blockchaina može pomoći samo ako imamo sigurno okruženje.

Uključuju i startupi ili tvrtke koji su nam privukli pažnju na polju cyber sigurnosti Građanski, Cambridge Blockchain, Gladija, Knjiga i mnogo više. Željeli bismo spomenuti što Gladius radi. Oni su startup koji trenutno koriste blockchain tehnologiju u borbi protiv DDoS napada i smanjenju vremena učitavanja. To će pomoći tvrtki da zaštiti svoje internetske usluge od ometanja.

2. Mediji

Mediji su industrija s više dolara koja se razvija svake godine. Međutim, trenutno nije prikladan ni za potrošače ni za kreatore, jer međuprodukti iskorištavaju prednosti i u tom procesu donose tone prihoda. S blockchainom se čitav zemljišni prostor može promijeniti i postati pristupačniji potrošačima, kao i stvaraocima sadržaja. Mislimo da će to utjecati na sljedeće dvije velike podindustrije.

 1. Oglašavanje
 2. Procjena tržišta
 3. Igre

Oglašavanje

Oglašavanje je osnovni poslovni model mnogih velikih tvrtki. Na primjer, Google i Facebook koriste se za stjecanje prihoda uz pružanje većine svojih usluga besplatno. Internet je mjesto na kojem oglašivači mogu postavljati svoje oglase i zarađivati ​​milijune dolara. To nije sve jer mobilni ekosustav također olakšava oglašavanje u aplikacijama.

Pa, kako blockchain transformacija može promijeniti oglašavanje? To se može vidjeti iz dvije perspektive. Prva perspektiva je kako će to utjecati na korisnike. S novim preglednicima razreda powered by blockchain, sada je moguće da potrošači istovremeno isključe oglašavanje i zaštite svoju privatnost.

Drugi način gledanja je uklanjanje posrednika. Hrabri će također objaviti svoj token poznat kao Basic Attention Token (BAT) koji će promijeniti način na koji korisnici i oglašivači mogu izravno komunicirati jedni s drugima, uklanjajući posrednike kao što su Facebook, Google itd. Na ovaj način i oglašivači i potrošači imaju koristi od pomoć blockchaina.

Sljedeće zapaženo pokretanje blockchaina koje bismo željeli spomenuti je AdEx. To je decentralizirana oglasna mreža koja poslužuje oglase uz upotrebu pametnih ugovora i blockchaina.

Procjena tržišta / predviđanje

Predviđanje je budućnost. Kako se stvari vremenom razvijaju složeno, nije moguće da ljudi razumiju temeljnu složenost i donose odluke. Pomoću alata za predviđanje ili procjenu tržišta trgovcima i menadžerima postat će lako donijeti bolju odluku.

Transformacija blockchaina može ubrzati predviđanje na potpuno novu razinu. Holistički pristup može utjecati i na analizu, istraživanje i ostale tržišne sektore. Kako blockchain može sadržavati ogromnu količinu podataka, može se koristiti zajedno s strojnim učenjem ili umjetnom inteligencijom.

Augur, na primjer, radi upravo to. Oni koriste Ethereum blockchain za napajanje svog protokola predviđanja kojim upravljaju i koji su u vlasništvu ljudi, a ne bilo koje centralizirane organizacije. Nagrađuje ljude ako to točno predvide. Trenutno su u beta verziji i polako prelaze na svoje glavno izdanje. Još jedan sjajan primjer bila bi Gnoza. Preraspodjeljuju budućnost pružajući tržišnu platformu predviđanja gdje se resursi u skladu s tim raspoređuju.

Igre

Iznenadili biste se kad biste saznali da na igranje igara utječe blockchain transformacija. Igre do sada kontroliraju korporacije jer izdaju igre čija je izrada koštala milijune dolara. Također, ekonomiju predmeta u igri također kontrolira tvrtka za igre. Sada će se sve to promijeniti zahvaljujući decentraliziranim igraćim platformama. Također će pomoći neovisnim programerima igara da svoje igre puste u svijet bez brige oko pitanja vezanih uz dozvolu ili naknade. Esports će također procvjetati zbog blockchaina.

Decentralizirano igranje također je privuklo pažnju igrača i tvrtki koje su u ovoj sferi.

Bountie je singapurski esport koji rješava problem eSporta uz pomoć kriptovalute i blockchaina. Oni pojednostavljuju probleme s transakcijama i čine ih transparentnim i brzim. Drugi bi primjer bio Tim iz snova to je rješavanje internih problema eSporta rješavanjem pitanja organizacije, plaćanja i sponzora.

3. Zakon i zločin

Naše društvo uvijek treba rješenje za zločine koji se događaju. Zakon provodi te stroge smjernice i osigurava da se kriminal održava na najnižim razinama. Iznenadit ćete se kad vidite da na zakon utječe i blockchain transformacija. Odlučili smo ga kategorizirati u sljedeće.

 1. Policija / zakon
 2. Sigurnost pištolja

Policija / zakon

Blockchain održava cjelovitost podataka i stoga pruža izvrsno mjesto za pohranu svih dokaza. Također se može distribuirati bez brige o kaljenju i dodaje potreban sloj sigurnosti koji dodaje smisao i povjerenje provedbi zakona.

Fascinirani smo s dva startupa koja rade teško u ovom sektoru. Oni su Kronično i Eliptično. Chronicled je fokusiran na pruža pametno rješenje lanca opskrbe. Također razvija komunikacijske čipove bliskog polja i spremnike koji ne propuštaju zaštitu gdje se može registrirati i pohraniti sadržaj, što je idealno za agencije i službe za provođenje zakona. S druge strane, Elliptic se bavi sprečavanjem kriminala u kriptovalutama razumijevanjem obrazaca unutar mreže i mijenjanjem vlasti u slučaju da se pojavi nešto sumnjivo.

Također bismo željeli spomenuti Neutrino. Nudi rješenje za provođenje zakona koje pruža bolje alate za praćenje i analizu u više blokova.

Praćenje oružja

Ilegalno vlasništvo i uporaba oružja u porastu su u mnogim državama širom svijeta. S blockchainom možemo imati sustav u kojem se svako oružje može knjižiti. Infrastruktura će pratiti svako oružje koje napusti tvornicu i pomaže u zaustavljanju ilegalne upotrebe i izvoza oružja. Podaci koji se jednom pohrane također se mogu vratiti kad god je to potrebno. To znači da ako se pištolj koristi u zločinu, može se pratiti do prvobitnog vlasnika ili se njegovo podrijetlo može odmah saznati.

Sigurnost blokova je startup koji zapravo gradi rješenje za praćenje oružja koje će unijeti odgovornost u sustav.

4. Prijevoz

Prijevoz je vitalni dio naše svakodnevice. To je također glavni aspekt trenutnog poslovanja jer trebaju upravljati svojim lancem opskrbe i osigurati da to rade učinkovito. Trenutno je transportna industrija trenutno promijenjena blockchain transformacijom. To čini smanjenjem troškova obrade i administrativnih troškova, smanjenjem sporova, poboljšanjem ukupne brzine prijevoza i još mnogo toga! Da bismo imali bolji uvid, podijelit ćemo ga u sljedeće kategorije.

 1. Poslovni prijevoz
 2. Automobilski
 3. Javni prijevoz

Poslovni prijevoz

Blockchain čini poslovni prijevoz sigurnijim, štedi troškove i pomaže logističkim tvrtkama da budu vrh njihove igre. To čini omogućavajući jednostavnu koordinaciju podataka pomoću DLT-a. Oni također mogu koristiti pametne ugovore za automatizaciju većine svojih transportnih cjevovoda ili stvoriti prilagođeno rješenje koje će lako omogućiti prijevoz krhkih i osjetljivih proizvoda. Oni također uživaju sigurnost koju autentičnost koju blockchain nudi. Da ne spominjem, cijela mreža može se prilagoditi većem broju transportnih vozila, proizvoda i informacija.

Jedan takav primjer koji bismo željeli podijeliti je SkyCell koja trenutno gradi rashlađeni spremnik koji se napaja blockchain-om i osigurava da temperatura ostane stabilna tijekom procesa transporta.

BiTA (Blockchain u transportnom savezu) radi na stvaranju standarda koji će organizacije slijediti kako bi mogle pravilno iskoristiti blockchain i surađivati ​​s drugim organizacijama na puno bolji način.

Automobilski

U posljednjih desetak godina automobilska industrija ubrzano raste. Sa samovozećim automobilima koji su već vani i isporučuju se, vrijeme je da automobilska industrija iskoristi blockchain. Revolucija je već započela jer je IOTA pokazala svoj koncept s Volkswagenom i pokazala kako bi njihov IOTA klupko mogao funkcionirati za autonomne automobile.

I drugi igrači na automobilskom tržištu, poput BMW-a, također grade svoje rješenje koje će poboljšati njihov cjelokupni plinovod. Čak i Porsche ima svoje blockchain aplikacije.

Javni prijevoz

Posljednji aspekt prijevoza o kojem želimo razgovarati je javni prijevoz. Javni prijevoz uvijek je zahtijevao poboljšanje od strane šire javnosti, a vlada također radi na njegovom poboljšanju tijekom vremena. Transformacijom blockchaina stvari će se drastično promijeniti. Malteški ministar prometa već je uzeo stvari u svoje ruke udruživši se Mnoštvo, startup koji će blockchain koristiti kao međuprodukt.

5. Vladine službe

Vlada ne voli bitcoin, ali oni vole blockchain. Ideja koja stoji iza bitcoina je pružiti svima mogućnost obavljanja transakcija bez ikakvog miješanja bilo vlade ili samih banaka. No, blockchain je tehnologija koja je privukla pažnju vlade jer može promijeniti način na koji mogu vladati. Trenutno vlade poboljšavaju različite aspekte svog upravljanja i poboljšavaju način pružanja usluga prosječnom stanovništvu. Ne mogu samo ignorirati blockchain transformaciju. Da bismo bolje razumjeli njihov trud, u nastavku ćemo navesti njihov utjecaj na različite kategorije.

 1. Upravljanje
 2. Putujući
 3. Zdravstvo
 4. Obrazovanje

Upravljanje

Cilj vlade jedan je da ispravi svoje upravljanje. Uključuje posjedovanje odgovarajućeg transparentnog sustava glasovanja, pružanje prava građanima i minimiziranje prijevara u sustavu. Upravljanje također uključuje postupak donošenja odluka i osiguravanje održavanja reda i zakona pod svaku cijenu. S blockchainom, vlade istražuju više automatizacije putem pametnih ugovora i donose prijeko potrebne promjene u upravljanju mrežom, projektima ili fondovima.

IBM je već radio na blockchain transformaciji za vlade. Možete ga provjeriti ovdje: https://www.ibm.com/blogs/blockchain/category/blockchain-for-government/ Oni pružaju rješenje poput prekograničnih transakcija, dijeljenja podataka i tako dalje. Još jedan primjer koji bismo željeli podijeliti je gruzijska vlada koja surađuje s BitFury Group kako bi im pomogla poboljšati praćenje i sigurnost svojih državnih zapisa. Pročitajte više u našem prethodnom članku: „Transformacija blokchain vlade: što to znači? I kako će to poboljšati naš život? “

Putujući

Turistička industrija cvjeta gotovo svake godine. Za vladu to znači da trebaju preoblikovati svoje sustave kako bi mogli poboljšati identifikaciju putnika, pohraniti bolje putne podatke i učiniti automatiziranijim informacijama o ukrcavanju putovnice. Vladine organizacije već se trude putovanje učiniti automatiziranijim. Na primjer, identifikacija će biti automatizirana, a sve zahvaljujući digitalnom identitetu stvorenom za pojedince u blockchainu. Olakšat će carinjenje, ukrcavanje u plan i obavljanje drugih putnih zadataka.

Podaci o putnicima također se mogu pohraniti u blockchain, što ih čini lakšim za praćenje i upravljanje.

Zdravstvo

Za vlade je važnije pružanje zdravstvene zaštite koja je održiva, skalabilna i sigurna. Oni to sve rade, zahvaljujući blockchain transformaciji. Bolnice ili profesionalci mogu međusobno bolje komunicirati i pružiti učinkovit tretman. Vlada također može voditi evidenciju o pacijentima i pružati zdravstvene usluge potrebitima. Također, svi podaci ostaju sigurni.

Uključuje malo istaknutih zdravstvenih blockchain igrača Dragulj, Doc.AI, i Genomika maglica. Gem pruža vlastitu Gem Health Network koja će zdravstvenim radnicima olakšati pohranu, zaštitu i razmjenu podataka vezanih uz zdravstvenu zaštitu. Pročitajte više u našem prethodnom članku “5 slučajeva primjene Blockchain tehnologije u zdravstvenoj industriji“.

Obrazovanje

Obrazovanje je također transformirano blockchainom. Ne samo vladine organizacije, već i privatne organizacije također traže blockchain obrazovne aplikacije. Prvi korak je učiniti akademske vjerodostojnosti provjerljivima putem blockchaina. To će pružiti sigurnost, transparentnost i slobodu provjere i preuzimanja vjerodajnica onako kako oni žele. Također će ukloniti dokumentaciju.

Mnogi startupi trenutno rade na blockchain digitalnoj transformaciji u obrazovnom sektoru. Na primjer, Odem stvara tržište obrazovanja na zahtjev koje olakšava izravnu interakciju između učenika i profesionalaca i u potpunosti uklanja posrednike iz sustava.

Vlada može koristiti istu aplikaciju i školovati siromašne u udaljenim mjestima kad god je to potrebno. Drugi je primjer Edgecoin koja gradi prvi token za e-učenje pomoću blockchaina Ethereum. Donijet će blockchain kao uslugu u obrazovni sektor.

6. Ljudska prava i doprinosi

Iako napredujemo brzinom od koje zastaje dah, još uvijek su nam potrebna osnovna ljudska prava. Mi kao ljudi također moramo na ovaj ili onaj način doprinijeti svom društvu. U oba slučaja potreban nam je blockchain kako bismo pomogli poboljšati cijeli krajolik. Trenutno je preuzima i blokchain digitalna transformacija. Da bismo ga pravilno razumjeli, podijelili smo ga na sljedeće:

 • Doprinosi
 • Dobrovoljna organizacija
 • Pravo na informacije

Doprinosi

Postoji blockchain transformacija u sektoru doprinosa. Omogućuje donacijama transparentnost i potiče više ljudi na doniranje. Također, donacije se mogu pratiti do samog kraja, što olakšava donacijama da znaju kamo je otišao njihov novac. Alice jedna je od drugih blockchain platformi koja donosi transparentnost u socijalnom financiranju. Izgrađuje povjerenje i osigurava da se novac ne rasipa. Dajte,  još jedan dApp izgrađen na Ethereumu je platforma otvorenog koda koja pokreće dobrotvorne svrhe.

Dobrovoljna organizacija

Dobrovoljna organizacija vrlo je slična doprinosima koji se mogu koristiti za praćenje svih donacija osiguravajući povjerenje u sustav. Također se održava integritet osiguravajući da se podaci ne promijene nakon doniranja. Dobrovoljna organizacija također će smanjiti složenost cijelog postupka darivanja.

Pravo na informacije

Pravo na informaciju osnovno je ljudsko pravo. Trenutno, svi koji žele znati što moraju proći kroz složeni postupak popunjavanja obrazaca i čekati danima da dobiju odgovor. Različite zemlje rade različito, što dodatno otežava ostvarivanje vašeg prava na informacije. Informacije poput povijesti zaposlenika, provjere identiteta, postupka plaćanja i druge spadaju u potkategoriju ovlašćivanja za informacije. Transformacija blockchaina može olakšati pravilan proces pružajući pravilno upravljanje podacima i pristup informacijama.

7. Fintech

Fintech je mjesto gdje se rađaju nove ideje. S blockchainom, Fintech će se također promijeniti i vidjeti promjenu paradigme. Trenutno tone Fintech startupa rade s blockchainom i imaju za cilj pružiti bolje rješenje. Uključenost blockchaina u Fintech može se razumjeti činjenicom da od Forbesovih 50 Fintech 2018, 11 radi u blockchain prostoru.

Da bismo ga bolje razumjeli, u nastavku smo ga podkategorizirali.

 1. Financije
 2. Financijska zaštita
 3. Bankarsko sučelje

Nećemo raspravljati o svakoj potkategoriji pojedinačno jer su usko povezane. Međutim, navest ćemo nekoliko nevjerojatnih startupa koji rade u blockchain Fintech sektoru.

Ubiquicoin ekosustav je naš prvi odabir. To je jedinstveni sustav koji nudi predviđanja za investitore u nestabilnom blockchain okruženju. Koristi sustav s dvije kovanice koji osigurava da se rizik što više eliminira. Također koristi novi konsenzusni mehanizam poznat kao dokaz većine.

Lendoit platforma je za posudbu koja nudi decentraliziranu platformu za ravnopravno posudbu. I, konačno, Kyber mreža koja pruža nepovjerljivu, decentraliziranu platformu likvidacije kripto-imovine. 

8. Ugovori

Ugovori su potrebni za postavljanje zahtjeva za preuzimanje posla, plaćanje i bilo koje druge zadatke koji zahtijevaju dvije strane. To može biti glazba, pravna ili čak zemljišna ili imovina. Da bismo ga pojednostavili, podijelili smo ga u sljedeće potkategorije. Pročitajte više o pametnim ugovorima.

 1. Baštine
 2. Pravni ugovori
 3. Imovina i zemljište

Baštine

Pametni kontakti također mogu osnažiti nasljeđivanje i pomoći u blockchain transformaciji. Najpoznatije je kao digitalno nasljeđe, što znači prenijeti svoju digitalnu imovinu nekome drugome kad umrete. I, iznenadili biste se kad biste saznali da već postoje usluge kripto-nasljeđivanja. Digipulse latvijski startup upravo to čini pružajući vlasniku mogućnost postavljanja nasljedstva u situacijama kada će njegova digitalna imovina biti prenesena na nekoga drugoga.

Pravni ugovori

Pravna će se industrija promijeniti uz pomoć blockchaina i pametnih ugovora. Dovest će do pravnih ugovora koji iskorištavaju pametne ugovore i žive na blockchainu. Na taj način vlasnik intelektualnog vlasništva može održavati bez brige da će biti ukradeno. Pravni ugovori moraju se pridržavati blockchain zakona i stoga se ne mogu kodirati izvan zakona.

Imovina i zemljište

Pravni ugovori također mogu utjecati na imovinu i zemljište. Trenutno je sve u tome da imamo prave papire. Prije ili kasnije, sve će se digitalizirati, a blockchain će pružiti prikladno sredstvo za registraciju djela, vlasništva nad nekretninama i tako dalje. Ovo će ukloniti sve prevare ili promjene ugovora bez najave samog vlasnika. Također, podaci se mogu vratiti s potpunom transparentnošću i sigurnošću.

Mnogi startupi rade na ideji digitalizacije cijelog horizonta nekretnina. Svidjelo nam se Luka, ShelterZoom, i Sveprisutnost jer svi oni pružaju jedinstveni način rješavanja problema.

9. Zabava

Naša posljednja kategorija za blockchain digitalnu transformaciju je zabava. Transformacija blockchaina također mijenja zabavu. Da bi bilo jasnije, odlučili smo ga podijeliti u dvije potkategorije:

 1. Industrija zabave
 2. Glazbena industrija

Industrija zabave

Budućnost zabave bit će u rukama blockchaina. Blockchain će promijeniti način na koji se sadržaj stvara ili troši. Trenutno industriju zabave trenutno kontroliraju centralizirani subjekti, uključujući Twitch i Spotify ili čak Apple Music.

Twitch je, na primjer, pristran prema popularnim streamerima i novim je streamerima teško započeti na platformi. Čini se da Apple Music i Spotify također smanjuju pozamašne naknade i stvaraju sadržaje samo marginalne koristi.

Aventus jedan je od onih projekata otvorenog koda kojima je cilj riješiti probleme s ulaznicama. Riješit će probleme skupih ulaznica i također eliminirati lažne karte iz jednadžbe. Ostali ključni igrači koji mogu transformirati budućnost zabave uključuju MovieCoin, Veliki kauč FlimChain, StreamSpace, i drugi.

Glazbena industrija

Glazbena industrija jedna je od najznačajnijih svjetskih industrija. Blockchain može promijeniti zabavu. To će učiniti dijeljenje sadržaja pristupačnijim, a za to će se koristiti i pametni ugovori. Pametni ugovori osigurat će distribuciju prihoda strankama u skladu s sporazumom. Ova jednostavna ključna promjena omogućit će autorima sadržaja da maksimalno iskoriste svoj posao. Također će ukloniti posrednike.

Uključuje malo značajnih igrača Opus. Riječ je o projektu otvorenog koda koji koristi peer-to-peer IPFS tehnologiju na vrhu mreže Ethereum. U osnovi će donositi prihod izravno autorima sadržaja i umjetnicima uklanjanjem posrednika. Voise je također decentralizirana glazbena platforma koja koristi prednosti mreže Ethereum. Još jedan značajan startup je UjoMusic, što će autorima olakšati da imaju odgovarajuća prava na svoj rad, automatizirajući autorska prava pomoću pametnih ugovora.

Zaključak

Digitalna transformacija blockchaina tek je započela. Svjedoci smo promjena u gotovo svakom sektoru od kojih možemo razmisliti – to može biti obrazovanje, zdravstvo, nekretnine i još mnogo toga! Do sada smo pokrili ukupno devet kategorija. Također smo ih podijelili kako bismo imali bolji uvid u blockchain transformaciju.

Pa, što nosi budućnost? Svijetlo je sigurno. Budući da poduzeća i startupi paralelno rade na uvođenju novih i poboljšanih već postojećih, sada je najbolje vrijeme da cijelu revoluciju pratite pred svojim očima. Mislimo da će trebati bilo koje vrijeme između 5-8 godina da blockchain postane sveprisutniji. Pa što ti misliš? Komentirajte u nastavku i javite nam.

* Izjava o odricanju odgovornosti: Članak se ne smije smatrati i nije namijenjen pružanju investicijskih savjeta. Tvrdnje iznesene u ovom članku ne predstavljaju investicijski savjet i ne bi ih trebale shvatiti kao takve. Istražite sami!

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map