Alternative tehnologiji Blockchain daju rast ekološki prihvatljivoj IOTA-i

Živimo u svijetu u kojem se nove tehnologije kontinuirano razvijaju u pokušaju da prate promjene i potrebe. Razgovor o alternativama tehnologiji Blockchain već uzima maha jer neki ljudi pokušavaju riješiti nedostatke koji su osakatili njezino usvajanje.

Blockchain Power intenzivna prijetnja

Blockchain tehnologija već je puta oštećena zbog ogromne količine energije koju troši. Pojava velikih rudarskih farmi koje kontinuirano rade kako bi održavale mreže različitih blockchain mreža na neki je način onemogućila malim rudarima da se uključe u rudarski posao.

Alternativa blockchain potrošnje energije

Intenzivna potrošnja energije i dalje je najznačajniji vjetrov koji je pokrenuo pozive na bolje alternative blockchain tehnologiji. Na primjer, bitcoin blockchain troši snagu koja je puno veća od one koju troši 159 zemalja.

Blockchain tehnologija oslanja se na energetski intenzivan protokol nazvan Proof-of-work radi konsenzusa u mreži. Ovim mehanizmom rudari rješavaju složene matematičke zagonetke za nagradu. Za rješavanje zagonetki potrebno je puno računalne snage, što zauzvrat dovodi do velike potrošnje energije.

Kada je blockchain tehnologija prvi put nastala 2008. godine, nitko nije predvidio debakl velike potrošnje energije. Blockchain tehnologija nije održiva uzimajući u obzir visoku potrošnju energije.

Iz tog se razloga IOTA pojavio kao alternativa blockchainu.

Što je IOTA? Je li to alternativa Blockchainu?

IOTA alternativa blockchain tehnologiji

Zasluge za sliku: IOTA

IOTA kao alternativa blockchain tehnologiji pokušava riješiti problem velike potrošnje energije novom i inovativnom tehnologijom nazvanom Tangle. Za razliku od blockchain tehnologije, Tangle se ne oslanja na rudare koji će održavati mrežnu sigurnost.

IOTA’s Tangle zahtijeva da svaki sudionik u blockchainu sudjeluje u postupku provjere valjanosti transakcija. Konsenzus je postignut bez potrebe da se oslanjate na odabranu skupinu rudara.

U lancu IOTA, prije nego što bilo tko smije izvršiti transakciju, on ili ona mora potvrditi dvije prethodne slučajne transakcije u mreži. Uz to, provjera valjanosti ne zahtijeva teška izračunavanja, što omogućuje održavanje mreže relativno malim uređajima s ograničenom potrošnjom energije.


IOTA nije samo alternativa blockchain tehnologiji, već njezini programeri također planiraju učiniti je korisnom u rastućem Internetu stvari. Međutim, tehnologija se suočava s teškim zadatkom da preuzme Blockchain tehnologiju koja za mnoge ostaje preferirana tehnologija. Uz to, mnogi veliki investitori koji stoje iza Bitcoina, koji pokreće blockchain, mogli bi učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da IOTA ne uspije.

Tehnologija distribuirane knjige

Distribuirana knjiga je baza podataka koja se dijeli i sinkronizira kroz mrežu i omogućuje transakcijama javni svjedoka. Sudionik svakog čvora mreže može pristupiti zajedničkim snimkama i može posjedovati identičnu kopiju.

Blockchain je svakodnevni slučaj Digital Ledger-a. Međutim, drugi DLT proizvodi pojavljuju se kao valjane alternative blockchainu kada je riječ o dijeljenju i pohrani podataka.

Corda jedan je primjer digitalne knjige koja koristi Corda knjigu zadržavajući skalabilnost. S Cordom se transakcije nikad ne stavljaju u blok gdje im svi drugi mogu pristupiti. Umjesto toga, svaka je transakcija individualna i jedinstvena na svoj način.

U ovom slučaju stranke uključene u transakciju imaju kontrolu nad time mogu li treće strane pristupiti transakcijama radi provjere valjanosti i evidentiranja.

Razlike između Blockchaina i Distribuirane knjige

Podijeljena knjiga Blockchain
Fokusira se na dijeljenje baze podataka među sudionicima mreže Fokusira se na to kako se podaci pohranjuju i kronološki povezuju u blockchainu
Ne zahtijeva lanac Sastoji se od niza blokova
Nije potreban konsenzusni algoritam Konsenzusni algoritam je neophodan
Ima brojne mogućnosti skaliranja Zamućeni problemima skalabilnosti

* Saznajte više o razlikama između Blockchaina i DLT-a.

Hashgraph je druga vrsta tehnologije raspodijeljene knjige koja se može koristiti kao alternativa blockchain tehnologiji jer je puno brža i nema problema s skalabilnošću.

Presuda

Ako se ne pronađe rješenje za prijetnju potrošnji energije, blockchain tehnologija suočava se s rizikom da izgubi mantru i prednost pojavom IOTA tehnologije koja se pokazuje učinkovitom i skalabilnom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map