Vilka problem löser Blockchain?

Blockchain kan lösa många verkliga världsproblem och erbjuda en bättre affärsmodell och ekonomisk struktur för oss alla. Låt oss utforska dessa problem och de möjliga lösningar som blockchain erbjuder.

Vi är mest vana vid att höra om blockchain tillsammans med Bitcoin och Cryptocurrency. Men dess tillämpning går mycket längre än digitala tillgångar. Faktum är att blockchain är överlägset en av de mest störande och revolutionerande teknikerna i vår tid.

Enligt rapporter beräknas de globala utgifterna för blockchain öka och förväntas passera 15,9 miljarder dollar till 2023.

Dessutom vill nästan varje enskild industrisektion använda blockchain-teknik och skörda dess fördelar. Detta börjar för de förväntade fintech-företagen, till och med medieindustrin och vården.

Så, vad gör blockchain till denna massiva kraft att räkna med? För denna läsning har vi sammanställt en lista som täcker några av de verkliga problemen och hur blockchain erbjuder effektiva och effektiva lösningar. Mer så kommer vi också att veta vad som är kärnproblemet som blockchain försöker lösa?

Anmäl dig nu: Gratis Blockchain-kurs

Contents

Problem som Blockchain löser: Vad är Blockchain?

Som namnet kanske tänker, är Blockchain inget annat än en kedja av block – ja, åtminstone teoretiskt. “Blocken” representerar här digital information som är länkad eller “kedjad” till andra block med hjälp av en kryptografisk hash från föregående block.

Denna unika struktur gör den supersäker och motståndskraftig mot alla typer av modifieringar av data, och det är här det mesta av applikationen ligger.

Först och främst måste du ta hänsyn till att det inte finns någon central myndighet som styr blockchain. Detta gör det till ett helt demokratiserat system. Eftersom den tillhandahållna informationen är oföränderlig kan den lätt delas och göras öppen för allmänheten, vilket möjliggör enastående nivåer av transparens.

Dessa två faktorer gör blockchain bokstavligen den näst största saken sedan internet kom. Men vilka problem löser blockchain, vilket gör det så populärt och banbrytande?

Tja, här är några exempel på verkliga problem som blockchain löser. Så utan vidare, låt oss komma igång:

Läs mer om grunderna i blockchain här: Blockchain för nybörjare: Komma igång-guide.

Topp 10 verkliga världsproblem som Blockchain löser

Nu när du har en grundläggande förståelse för vad blockchain är och hur det fungerar kan vi snabbt gå igenom några verkliga världsproblem och hur denna revolutionerande teknik kan användas för att lösa dem och erbjuda lösningar. Vi kommer också att veta vad som är kärnproblemet som blockchain försöker lösa?

1. Gränsöverskridande betalningar

Problemet: Det nuvarande läget för internationella betalningar via bankkanaler är minst sagt en hot-potch. Det är en flerstegsprocess som involverar många mellanhänder. Dessutom tar varje steg i processen mycket tid och kräver också en enorm summa pengar.

Enligt Världsbanken är faktiskt den genomsnittliga transaktionsavgiften för globala betalningar cirka 7%. Det är mycket!

Hur Blockchain löser problemen

Blockchain hjälper till att effektivisera hela processen genom att skära ut alla mellanhänder och långa förfaranden, och därmed bördan med onödiga tidsfördröjningar.

Genom att använda sin säkra och sofistikerade distribuerade huvudbok, när en transaktion registreras, överförs betalningen nästan omedelbart till den mottagande parten. Eftersom transaktionen inte kan återföras eller ändras, säkerställer den också bättre ansvarsskyldighet och säkerhet än det nuvarande systemet.

Enligt Deloitte, för transaktioner som görs med blockchain, drabbar de berörda parterna cirka 40-80% färre remitteringsavgifter än traditionella metoder. Inte bara det, utan hela transaktionerna behandlas och genomförs på 4 till 6 sekunder istället för att behöva vänta i flera dagar.

Och när du inkluderar fördelarna med ökad säkerhet och öppenhet i mixen är blockchain säkert en bättre lösning för globala monetära transaktioner.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

För närvarande använder ett gäng fintech-företag blockchain för att lösa detta problem. Anmärkningsvärda namn i fältet inkluderar:

Cirkel: Tillåter användare att säkert överföra pengar (flera valutor som stöds) till över 29 länder.

Krusning: Hjälper banker, betalningsleverantörer och utbyten av digitala tillgångar att skicka och ta emot pengar globalt, supersnabbt och med minimala remitteringsavgifter.

WeTrade: WeTrade erbjuder en innovativ digital plattform som gör det möjligt för banker och företag att arbeta tillsammans i hela Europa och erbjuda säkra, transparenta och möjligheter.

Vill du veta mer om blockchain-teknik? Kolla in vår ultimata blockchain definitionsguide just nu!

2. Supply Chain Management

Problemet: Supply Chain Management avser planering och genomförande av alla relaterade processer som leder till en färdig produktdistribution. I allmänhet utgör det ett nätverk av enheter – individer eller företag som börjar från råvaruleverantörer, direkt till produkttillverkarna och sedan ner till distributörerna.

En väl optimerad försörjningskedja säkerställer maximal produktivitet med minskad bedräglig aktivitet och allmänna kostnader. Som ni kan föreställa er att implementera detta i den verkliga världen ett riktigt hektiskt jobb. Automatiseringsinsatser har gjorts med AI och maskininlärning, men blockchain lovar att vara en spelväxlare inom detta område. Så detta är ett av de verkliga världsproblemen som löses av blockchain.

Hur Blockchain löser problemen

En av de viktigaste fördelarna som blockchain ger till Supply Chain Management är interoperabilitet.

Insynen i datadelning ser till att alla är på samma sida – från tillverkare till återförsäljare, leverantörer och till och med entreprenörer. I sin tur bidrar detta till att minska eventuella konflikter och förseningar i operationerna.

Eftersom alla produkter kan spåras i realtid minskar det dessutom risken för felplacering eller att varor fastnar i leveranskedjan.

Och om det inte är allt, erbjuder blockchain skalbarhet på ofattbara nivåer, med stora databaser tillgängliga från flera platser över hela världen. Det betyder oavsett hur stort ditt företag är eller hur spredt det är över hela världen, med blockchain, kommer du att kunna hantera din försörjningskedja utan problem..

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

Några exempel på företag som använder blockchain för effektiv supply chain management är:

Origintrail: De erbjuder ett datautbytesprotokoll som kan användas av sammankopplade försörjningskedjor.-

Openport: En Blockchain-plattform ansluter direkt sändare och transportörer, vilket minskar kostnaderna och optimerar hanteringen av leveranskedjan.

Walmart: Walmart, en av de största butikerna, använder blockchain för att förbättra sin försörjningskedja.

Läs om hur Blockchain kan förändra handelsfinansieringen nu!

3. Ansvarsfrågor med traditionella avtal och avtal

Problemet: I grunden skapar vi kontrakt och avtal eftersom det saknas förtroende bland de transaktionsparterna. Som ett resultat går vi igenom detta lagliga förfarande för att skapa kontrakt, en flerstegsprocess som involverar ännu fler parter och massor av pappersarbete.

Som ett resultat spenderas mycket tid och pengar på mellanhänder. Tänk dig förra gången du skapade ett kontrakt och hur mycket pengar du var tvungen att betala din advokat för att skapa alla dessa reglerande pappersarbete, eller hur mycket tid du spenderade på att köra upp till centrum för att samla alla underskrifter.

Även om vi tar detta som norm och en del av att skapa kontrakt och avtal, kan alla dessa olägenheter undvikas genom att utnyttja blockchain-teknik, särskilt smarta kontrakt..

Så detta är ett av de verkliga världsproblemen som löses av blockchain.

Hur Blockchain löser problemen

Tja, blockchains möjliggör något som kallas Smart Contracts, en genial lösning och framtida ersättning för traditionella kontrakt och avtal. Så nästa uppenbara fråga skulle vara, vad är ett smart kontrakt?

Tja, ett smart kontrakt är i grunden några rader koder som du kan lagra i en Blockchain. Dessa är programmerade för att utföra vissa åtgärder – helst bearbeta en transaktion så snart villkoren som anges i kodraderna är uppfyllda.

Nu, eftersom smarta kontrakt lagras i blockchain, kan villkoren inte ändras eller manipuleras. Dessutom är allt öppet och offentligt tillgängligt, vilket möjliggör större öppenhet.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

Det finns massor av startups och företag som redan har antagit smarta kontrakt i utbyte mot traditionella avtal. Här är några anmärkningsvärda omnämnanden:

Tradelanse: Det hjälper till att digitalisera försörjningskedjan genom att underlätta avtal och traditionella kontrakt.

Tradeix: Tradeix skriver om rörelsekapitalfinansiering och handel med blockchain. De ger värde för alternativa finansierare, banker, mervärdesleverantörer och så vidare!

Nyfiken på blockchains påverkan på regeringar? Kolla in vår guide om blockchain för regeringen just nu!

4. Identitetsstöld 

Problemet: I grunden är din identitet inget annat än en samling påståenden om dig som person. Detta inkluderar uppgifter om var du bor, ditt passnummer, körkort, personnummer och så vidare. Allt detta är datapunkter som används av regeringar och lagras i centraliserade databaser.

En dålig skådespelare kan eventuellt få tag på ett av dessa dokument, och att utnyttja vissa säkerhetsfel stjäl din identitet. De kan nu använda din identitet för att få någon ekonomisk fördel eller få kredit i ditt namn. Detta är ett allvarligt problem! I själva verket stjäl många brottslingar också en död persons identitet för att begå brott och komma undan med den. Så detta är ett av de verkliga världsproblemen som löses av blockchain.

Hur Blockchain löser problemen

Blockchain erbjuder en ny lösning på problemet. På en decentraliserad plattform får du tillgång till en privat nyckel och en offentlig nyckel. Den offentliga nyckeln görs tillgänglig för allmänheten.

Och på grund av blockchains öppna, transparenta karaktär kan alla komma åt dina offentliga register. Det erbjuder dock konkret säkerhet eftersom ingen kan ändra eller redigera dina data.

Om du nu vill komma åt dina personuppgifter eller ge behörighet kan du använda din privata nyckel för att verifiera din identitet. Det är en enkel metod men ger mycket säkerhet vid begränsad identitetsstöld som den utförs idag.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

Massor av nya Blockchain-startups har dykt upp och kretsar kring identitetshantering. Här är några anmärkningsvärda:

Validera ID: Företaget använder Blockchain-teknik för att tillhandahålla digitala identitetslösningar, inklusive en omfattande elektronisk signaturtjänst. Deras tjänst strävar efter att tillhandahålla enkla och kostnadseffektiva tjänster som också erbjuder högklassig säkerhet.

NewBanking: NewBanking tillåter användare att dela sina identiteter via webben utan att oroa sig för att förlora eller offra sin känsliga data.

Sovrin: Sovrin erbjuder världens första själv-suveräna identitetsnätverk (SSI).

Uport: Uport låter företaget bygga ett pålitligt ekosystem och erbjuda kunder och partners ett sätt att transakera säkert.

Läs också: Blockchain för digital identitet

5. Hantering och skydd av patientdata i vårdorganisationer

Problemet: De nuvarande sjukvårdssystemen använder centraliserade system för att registrera och hantera patientdata. Dessa kan vara mindre säkra och föremål för felinformation.

Det har förekommit många fall av dataintrång på sjukhus där patientdata som kreditkortsinformation och genomiska testjournaler stulits. Faktum är att mellan 176 miljoner patientjournaler komprometterades mellan 2009 och 2017 på grund av dataintrång.

Dessutom är det nuvarande tillståndet för interhospital kommunikation av patientdata en fullständig röra. Många gånger väljer patienter att byta sjukhus. Ibland, på grund av nödsituationer, tas de in på sjukhus i ett annat nätverk.

Eftersom det nuvarande systemet inte underlättar ett snabbt och enkelt utbyte av patientjournaler från sin primärvårdspersonal, är de nu tvungna att skapa en ny medicinsk journal, vilket är både tidsförlust och pengar.

Hur Blockchain löser problemen

Blockchain kan hjälpa till att skapa en decentraliserad logg över patientdata som är transparent och offentligt för alla sjukhus att komma åt. Dessutom finns det inget sätt att skada data, så hela problemet med interhospital kommunikation är löst.

Nästa kommer säkerhet. Trots att de är transparenta och offentliga kan blockchain också hjälpa till att hålla din data privat genom att dölja din identitet med säkra koder som skyddar all din känsliga data. Om och till och med nödvändigt måste du ange en privat nyckel och först då kommer informationen att vara tillgänglig.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

Många företag använder blockchain inom hälsosektorn för att ge bättre hantering och säkerhet för patientdata. Här är ett par anmärkningsvärda namn:

BurstIQ: Företaget tillhandahåller Blockchain-lösningar för att hjälpa vårdföretag att hantera stora mängder patientdata på ett säkert och säkert sätt.

MedicalChain: Hjälper till att upprätthålla hälsojournalernas integritet. Läkare, sjukhus och laboratorier kan begära patientinformation, men patientens identitet förblir säker och skyddad från externa källor.

Anmäl dig nu: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) -kurs

6. Digital upphovsrätt och piratkopiering

Problemet: Visste du att den amerikanska film- och tv-industrin drabbas av en förlust på cirka 71 miljarder dollar per år på grund av upphovsrättsintrång? Stora mediehus som Sony och andra kämpar ständigt lagliga krig mot piratkopiering och olaglig distribution av media.

Men varför lider dessa industrier så mycket?

Tja, du skulle bli förvånad över att höra att medieindustrin, särskilt musikindustrin, fortfarande håller fast vid äldre system och affärsmodeller som var relevanta när pappersformatet var populärt. Systemet är inte skickligt i internetvärlden.

Detta är anledningen till att några få utvalda spelare har antagit den digitaliseringstrenden och dominerar för närvarande streamingmarknaden.

Hur Blockchain löser problemen

Blockchain kan hjälpa artister och skapare att digitalisera metadata för deras innehåll som tidsstämplar och IP-rättigheter (immateriella rättigheter) i oföränderliga storböcker.

Nu kan skaparen säkert sätta sitt innehåll på en offentligt öppen marknad men vet omedelbart när en upphovsrättsintrång inträffar och därmed vidta rättsliga förfaranden.

Dessutom kan blockkedjan spela in varje gång innehållet kommer åt eller används. Detta skapar en sorts transparent realtidsspårning, vilket också öppnar möjligheten för konsumtionsbaserade prissättningsmekanismer, vilket blir bättre för konsumenten.

När det gäller transaktioner kan smarta avtal skapas för att tillhandahålla mikrobetalningsfaciliteter mellan konsumenten och skaparen.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

Ett av de mest framträdande namnen i branschen som är aktivt involverade i idén om blockchain för DRM skulle vara Sony.

Kolla in de 50 bästa företagen som använder blockchain-teknik för att lära dig mer om det.

7. Statliga system och offentliga sektorer

Problemet: De flesta lokala myndigheter och offentliga sektorer världen över är beroende av gamla metoder och system för alla sina processer, som är långsamma, dyra och ger plats för korruption.

Exempelvis kan interna dataintrång göra känsliga uppgifter om regeringar med hög risk. Då är det fallet med de arbetsintensiva processerna, som tar mycket tid och också ökar kostnaden.

Dessutom är det ett centraliserat system som ger utrymme för mycket missbruk och korruption inifrån. Detta kan resultera i ökad misstro mellan regeringen och dess folk, vilket vanligtvis översätter till ännu fler problem i staten.

Hur Blockchain löser problemen

Först och främst tillåter Blockchain-baserade statliga modeller företag, regeringar och privatpersoner att säkert dela resurser i den distribuerade huvudboken med fullständig sinnesro. Eftersom strukturen är oföränderlig behöver du inte oroa dig för bedrägerier eller datain manipulation.

För det andra, efter blockchains decentraliserade karaktär, gör det regeringens verksamhet mer transparent och stärker därmed folkets förtroende för systemet.

Slutligen, med smarta kontrakt, kan många arbetsintensiva uppgifter automatiseras, vilket kan effektivisera processen, vilket minskar tid och kostnader.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

Dubai kommer att bli en av de första städerna i världen som genomför blockchain-politiken. Detta gör det möjligt för deras regering att underlätta transaktioner med blockchain, när det är möjligt.

Läs mer: 6 viktiga blockchain-funktioner du behöver veta om

8. Crowdfunding och fundraising 

Problemet: Crowdfunding blir mer och mer populärt eftersom företag och nystartade företag enkelt kan samla in pengar på ett relativt billigt och okomplicerat sätt. Det har också varit och är fortfarande den primära formen av insamling för ideella organisationer.

Men med det sagt plågas Crowdfunding-plattformar med en massa problem som börjar med investerarmissbruk, säkerhetsproblem och till och med olagliga transaktioner. Allt detta skapar rädsla hos investerarna och driver dem bort från crowdfunding-plattformar.

Som sådan står både organisationerna och investerarna inför problem på grund av hur saker och ting drivs för närvarande.

Hur Blockchain löser problemen

Blockchain-baserade system möjliggör värdepapper eller initial crowdfunding. I huvudsak liknar det offentliga erbjudanden där ett företag eller start kommer att utfärda tokens som kommer att fungera som företagets andel, men utan aktieutbyte.

En användare kan köpa tokens med fiatvalutor som USD och därigenom stödja start eller företag.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

Hittills bokstavligen har hundratals företag använt värdepapper för sina insamlingsbehov. Petro är överlägset den mest framgångsrika av gänget och samlar över 5 miljarder dollar i sin kampanj.

Läs också: 10+ Must Know Enterprise Blockchain-användningsfall

9. Fastigheter

Problemet: Det aktuella läget på fastighetsmarknaden är en komplex röra. Om du till exempel planerar att köpa ett nytt hem räcker det inte med att bara ha pengar för att köpa marken.

Det är en lång och tråkig process som kommer att involvera mycket pappersarbete, bakgrundskontroller och många mellanhänder. Det behöver inte sägas att detta kommer att kräva mer pengar, men det är också en stressande process som kommer att äta upp mycket av din tid.

Och sedan finns det rädsla för säljarbedrägerier – där någon till en början säljer en fastighet som inte är deras.

Hur Blockchain löser problemen

Tja, du kan digitalisera din fastighet och fastighetstillgångar och lagra dem i en blockchain. Detta gör det oföränderligt, så det kan inte manipuleras med det. Dessutom lagras varje efterföljande transaktion för framtida referenser.

Allt detta gör det omöjligt för en person att fuska och sälja din egendom som inte tillhör dem. När du väl äger en fastighet registreras den på samma sätt i blockchain och kan inte ändras eller nekas.

Med den decentraliserade karaktären hos blockchain i kombination med smarta kontrakt kan du dessutom automatisera de flesta av de tidskrävande lagligheten och effektivisera hela processen.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

För närvarande utnyttjar många startups och företag blockchain för att revolutionera fastighetsmarknaden. Några exempel inkluderar:

Propy: De är ett av de första företagen som introducerar användningen av smarta kontrakt för att köpa och sälja fastigheter. Den första transaktionen som gjordes med deras system var en lägenhet på 60 000 dollar i Ukraina.

PropertyClub: Det är en NewYork-baserad start som erbjuder en blockchain-driven plattform där människor kan köpa, sälja och investera i fastighetsfastigheter genom att utnyttja smarta kontrakt..

Nyfiken på blockchains påverkan på fastigheter? Kolla in vår guide om blockchain för fastigheter just nu!

10. Sport och ES-sport

Problemet: Sport- och e-sportbranschen följer en gammal skolans strategi för att generera intäkter. Det handlar om att skapa kampanjer för att sälja evenemangsbiljetter, skapa kanalabonnemang för att visa ett live-spel och så vidare.

Även om modellen fungerar är den inte optimerad. Till exempel uppmuntrar det inte tittarna för deras engagemang, vilket kan leda mer uppmärksamhet åt sport och e-sport. Dessutom är crowdfunding lite sällsynt i denna bransch men har ett enormt löfte för att göra det möjligt för idrottare att generera prestationsbaserad inkomst.

Alla dessa problem kan enkelt lösas genom att introducera blockchain på marknaden.

Hur Blockchain löser problemen

Först och främst kan blockchain användas för att skapa nya intäktsmodeller genom att tokenisera team och införa lojalitetsprogram. Det gör det också möjligt att skapa nya marknader där människor kan börja satsa på sina favoritlag.

På samma sätt kan enskilda idrottare skapa crowdfunding-alternativ genom att använda smarta kontrakt för att börja tjäna pengar för att ge bättre prestanda.

Ett blockchain-baserat system kan till och med hjälpa till att spåra användarnas engagemang och interaktion, som sedan kan användas för att skapa incitamentsprogram för att främja ännu mer publikinteraktion och engagemang.

Vem använder för närvarande Blockchain för detta ändamål?

Ett gäng företag och startups börjar implementera blockchain för att revolutionera framtiden för sport och esports. Några hedervärda omnämnanden skulle vara:

SportyCo: Företaget erbjuder kryptosponsor för idrottare.

PlayerTokens: Företaget hjälper till att tokenisera spelare för att främja fansdeltagande.

Nyfiken på blockchains påverkan på försäkring? Kolla in vår guide om blockchain i försäkring just nu!

Avslutar

Så det här var vår snabba titt på några av dagens problem inom olika branscher och hur Blockchain-teknik kan hjälpa till att lösa dessa problem. Vi har också tagit med några omnämnanden av nuvarande företag och nystartade företag som använder tekniken för att bana väg för framtiden.

Vi hoppas att denna läsning har hjälpt dig att utveckla en bättre förståelse och uppskattning av blockchain. Om du fortfarande har några frågor angående några andra problem som blockchain löser och hur det gör det, kolla in vår gratis blockchain-kurs.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map