Projekt: DABL – Distribuera dina applikationer snabbare

Alla utvecklare där ute borde redan veta om DAML – det spelförändrande programmeringsspråket som vi alla har väntat på. Men nu ger Digital Asset en enorm överraskning för alla fans där ute – projekt: DABL.

Strax efter att ha blivit live skapar projekt DABL mycket surr i blockchain-communityn. Jag menar, varför skulle det inte? Det är en teknik på nästa nivå som gör våra liv mycket enklare, särskilt för utvecklarna.

Men många av er kanske inte har full förståelse för hur det fungerar eller vilken typ av fördelar det erbjuder. Så för att hjälpa ditt oroande sinne har jag sammanställt den här guiden med fokus på projektet DABL.

Sitt bara hårt, ta en kopp kaffe och låt oss börja!

 

Vad är sidroject : DABL?

Först och främst, låt oss börja med det här projektet handlar om. DABL är faktiskt en molnplattform som hjälper dig att effektivisera din SaaS-applikation eller lösning från början till mållinjen. Vet du vad det bästa är?

Det bästa är det denna plattform är utformad för att hjälpa dig få allt gjort med så lite utveckling som möjligt.

Tänk bara hur lätt det kan vara att utveckla dina projekt utan att slösa mycket tid och resurser. I verkligheten är projekt DABL-arkitektur ett utmärkt alternativ för alla utvecklare som vill utveckla skalbara, enkla backend-applikationer.

Det kommer också med en serverlös upplevelse nu! Alla typer av applikationer som inte behöver tungt backendstöd som webbappar kan också dra mycket nytta av DABL-arkitekturen.

Mer så, utvecklare tittar redan på denna plattform och bygger DABL-applikationer för den.

Den kraftfulla kombinationen av DABL och DAML är verkligen förvånande.

Vilka är fördelarna med Project DABL?


Att använda DABL kan vara ett bra alternativ för din utvecklingsprocess. I verkligheten kommer du inte bara att starta din applikation mycket snabbare, men du kan också göra det med väldigt få ingenjörer och ren design.

Hur som helst, låt oss kolla fördelarna med att använda den här plattformen.

 • Stöder alla DAML Ansökan: DABL tillåter faktiskt att ladda upp någon av dina applikationer utan att ändra koden eller ändra strukturen. Så du kan skala dina DAML-applikationer automatiskt på nolltid.
 • Gratis applikations-API: er: Någon av din applikationskod skriven i DAML skapar och definierar automatiskt alla API: er för din applikation på plattformen. Därför betyder det att allt du behöver göra är att ansluta dina IoT- eller UI-enheter till din backend, och det är det!
 • Gratis autentisering och åtkomstkontroll: Alla applikationsanvändare kan autentisera direkt med API: er. Mer än så definierar DAML-applikationskoden varje åtgärd och auktoriserade data. Så du behöver ingen komplicerad policy eller underliggande logik för att hålla lösningen säker och upprätthålla regler.
 • Tredjeparts API-stöd: Du kan också använda tredjeparts-API: er eller andra tjänster direkt i din applikation med DABL-arkitekturen. Därför behöver du inga ytterligare komponenter eller arkitektur för det.
 • DAML Ledger Kompatibel: Du kanske bara vill hantera din egen applikationsmiljö. Så för det stöds alla applikationer du skrev för DABL på någon annan typ av DAML baserad ledgerplattform. Så det kommer också att utöka ditt marknadsspektrum.

 

Kolla in fler av våra guider:

 • Hashing In Cryptography
 • Företag som investerar i Blockchain
 • Blockchain Oracles: Know About the Fundamentals

 

DABL-handledning

Nu är det dags att ta en titt på plattformens konsol. Så här får du en kort DABL-handledning. Men jag kommer att föreslå att du tittar på deras plattformshandledning för korrekt vägledning. Hur som helst, låt oss börja!

 

DABL-konsol

Hem

Detta är den första fliken du ser DABL-konsolen. Om du har några befintliga program på den ser du den här. Men om du inte har något ser du ett skapa ditt eget alternativ.

 

Appar

Här kan du gå med i en applikation som du har bjudit in. Mer så kommer du att se ett alternativ “Gå med i Ledger-ID” för att behålla appen i din lista. Dessutom är det bästa att du kan använda ett anpassat namn för appen för din bekvämlighet.

När du väl har gått med i en app kan du skapa nya kontrakt på storboken, utöva dina val och till och med se dina aktiva kontrakt.

 

senaste aktivitet

Om du har gått med i någon huvudbok kan du se fliken Senaste aktivitet. Med hjälp av detta kan du se kontraktsmallar, alla parter och så vidare.

 

Arbetsyta

När du loggar in på DABL får du din egen arbetsyta. I verkligheten låter den här funktionen dig hantera alla dina huvudböcker och organisera filerna i dina projekt. Mer så kan du ladda upp dina DAML-filer här också.

 

Fliken Snabbbyggnad

Du kommer att se “Undrar du vad du ska göra nästa?” alternativet i gränssnittet. När du klickar på den kan du se antalet filer och delar av din DABL-app. Hur som helst, här kan du ladda upp DAML-utlösare, UI-tillgångar och så vidare.

 

Fliken Distributioner

För att se fliken distributioner måste du klicka på en storbok från din arbetsyta och se konsolen. I verkligheten låter den här fliken dig konfigurera filer, hantera appartefakter, publicera programmets frontend.

 

DAML-modeller

Dessa modeller definierar huvudsakligen din applikations funktionella och datastruktur.

 

Automatiserade tjänster

De flesta applikationer har automatiseringstjänster som standard. I verkligheten gör de det med DAML Triggers eller automatiserade tjänster i Python.

 

DAML Triggers

DAML Triggers låter dig faktiskt skriva automatiserade processer i din app med DAML. Om du vill distribuera en DAML-utlösare måste du kompilera alla DAML-mallar och DAML-utlösare separat i own.dar-filerna. Därifrån kan du dra och släppa din DAML och DAML Trigger.dars i din storbok.

 

Integrationer

Integrationer hjälper din applikation att kommunicera med omvärlden. När du har distribuerat en integration på din huvudbok kommer den att upprätthålla anslutningar mellan din DABL-huvudbok och det externa systemet som ett on-ledger-orakel.

 

App UI

I DABL, du kan distribuera och vara värd för dina frontend-komponenter för din applikation. För det måste du publicera filer till den huvudspecifika underdomänen. Filerna måste vara i.zip-format. Mer information finns i DABL-guiden.

 

Fliken Live Data

Du kan använda den här fliken för att utforska alla dina DAML-kontrakt i din ansökningsbok som en storbokshanterare.

 

sidroject : DABL-handledning: Hur man distribuerar en provapp?

Detta är en mycket grundläggande DABL-handledning för att distribuera ett exempel på en applikation. När du loggar in på plattformen kommer du att märka att det finns några exempelapplikationer längst ner på arbetsytan. Därifrån kan du distribuera dem på en huvudbok och sedan starta implementeringsprocessen.

 • Först och främst måste du skapa ett projekt i din arbetsyta. Du kan göra det genom att klicka på “Nytt projekt” och ge det ett namn och en huvudbok.
 • Därefter kan du hitta ett program att distribuera längst ner på arbetsytan. Klicka sedan på “Lägg till i projekt.”
 • Därefter väljer du din huvudbok och ditt projekt så ser DABL distribuera alla filer automatiskt.
 • Filer tar lite tid att distribuera. Så när det är klart kan du klicka på huvudboken och konfigurera de distribuerade filerna.
 • För detta måste du gå till fliken distribution. Där ser du fliken Åtgärd behövs och okonfigurerade automatiseringsfiler under den. För automatisering, se till att distribuera som UserAdmin-part när du konfigurerar. Därefter klickar du bara på “Starta.”
 • Därefter måste du publicera din UI-tillgång på fliken distribution. Om de inte publiceras måste du publicera dem genom att klicka på Publicera.

Där är det klart! Nu är du live!

För att interagera med applikationen kan du dessutom använda DABL-konsolen eller så kan du följa URL-underdomänen på fliken Deployments för att interagera med ditt live-gränssnitt

 

Vad är användningsfallet för DABL?

DABL och DAML skapar en mördarkombination för att skapa en ram för att utveckla flexibla, komponerbara applikationer utan långsam takt. I verkligheten är allt du behöver göra att skriva koden som beskriver applikationens egenskaper utan att oroa dig för att hantera arkitekturen.

När du väl har distribuerat i DABL-arkitekturen i projektet, behöver du bara betala för det du använder och inget mer.

Den variabla prissättningen har inte publicerats ännu, men användningen mäts efter hur ofta din applikation uppdaterar huvudboken..

Här är bra DABL-användningsfall. Låt oss kolla in dem!

 

Applikationer för automatisk skalning

I DABL kan du distribuera en DAML-applikation utan någon form av infrastrukturkonfiguration eller utveckling. Således kan du utveckla en helt funktionell applikation från grunden och starta den inom några dagar!

Dessutom kommer applikationer som körs i DABL automatiskt att skala när din trafik börjar öka. Mer, bara då måste du betala för den ökade trafiken, inte en minut innan.

 

Flera sidor (MPA) Backends

En annan av DABL-projektens fall är att du kan använda den för att driva applikationer med flera sidor. Mer än så kan bara en enda fil generera alla API: er, åtkomstkontroller, roller, behörigheter och så vidare.

Hur som helst, DAML bryter huvudsakligen ner alla steg i ett arbetsflöde i en serie tillståndsförändringar och funktioner. Mer än så kommer DAML-filen att beskriva mycket detaljerade kontroller som du har över datatillstånd i arbetsflödet.

I detta avseende kan du använda DABL för att förenkla auktoriserings- och autentiseringsscheman med hjälp av en kartläggningsteknik för att kartlägga ett autentiseringslager.

 

Händelsedrivna applikationer

Visste du att DAML-applikationer kan producera reproducerbara och konkreta händelsestyrda applikationer med händelsekvensen? Mer, det kan göra det i flera olika system och gör det tillgängligt för slutgiltiga slutsatser.

Detta är en av fördelarna med en DAML-applikation som körs i DABL. Tillsammans med detta kommer du att se att DAML-applikationer stöder externa komponenter och system. Således kan du skala mycket snabbare med DABL.

 

Förlängning av statlig maskin

Nästan varje enskilt företag, främst de som är i början av den digitala omvandlingen, kan leta efter förädling, konsolidering och kodning av sin kärnverksamhet.

För att hjälpa dig med det kan du därför använda DAMLs självbeskrivande språk som kan fånga dessa arbetsflöden.

Mer, detta språk kan beskriva separationen av handlingar baserat på rollen och kombinera dem i en bredare tillståndsmaskin. Så du kan se att DAML är perfekt för att förlänga din tillståndsmaskin, och du kan enkelt uppnå det med DABL.

 

Granskningsbara och transparenta applikationer

Att använda en SaaS-applikation kan faktiskt skada ditt varumärkesvärde eftersom dessa har problem med missbruk av applikationsdata. Men i DABL är någon av dina applikationer fri från denna granskning eftersom användarna kan se kärndata som är relevanta för dem.

Mer så kan användare också granska vilken enhet eller användare som har behörighet att komma åt vissa data när som helst. Så det erbjuder en transparent infrastruktur för dem, vilket ökar ditt varumärkesvärde.

Att utveckla applikationer på detta sätt kommer också att hjälpa dig och ditt företag att få förtroende hos dina konsumenter, vilket också ökar trafiken.

 

Läs mer:

 • Blockchain-koncept du borde veta om
 • Blockchain Academy: Börja med Blockchain-kurser!

 

Hur jämför DABL med andra plattformar?

DABL levereras med delar av SaaS, FaaS, iPaaS och PaaS. Här kommer jag att jämföra några av dem med DABL för att ge dig en bättre uppfattning om hur denna teknik jämförs med DABL.

DABL vs. IaaS

Ofta i infrastruktur som en tjänst (som Azure, GCP, AWS) erbjuder leverantörer användarna att hantera sina virtuella applikationskomponenter som du kan hitta i vilket datacenter som helst.

De erbjuder inga förslag till utvecklarna. Mer än så är utvecklaren ensam ansvarig för att skriva koden för både applikationen och infrastrukturen. I verkligheten kan detta leda ditt team till en mycket komplicerad DevOps-väg.

Men DABL-applikationer kan bara köras från en enda DAML-fil. Det betyder att du bara behöver beskriva ditt ramverk och plattformen tar hand om resten.

Således behöver ditt team inte gå igenom några komplicerade DevOps-procedurer alls.

 

DABL vs. PaaS

Du kan tänka på plattformen som en tjänst som en uppgraderad IaaS. Även om PaaS-plattformar är mer orienterade och hjälper till att utveckla applikationen, finns det fortfarande mycket besvär som utvecklaren måste behålla.

I verkligheten kommer du att skriva mindre kod eller arbeta lite mindre med infrastrukturen, men du måste fortfarande skala många komponenter på egen hand och i samförstånd med PaaS-arkitekturen. Det innebär att arbeta över komponenter, servrar – gör lanseringen av applikationen långsam och komplex.

Men DABL-applikationer behöver inte hantera dessa problem. För det mesta vet utvecklarna inte ens om den underliggande infrastrukturen. Och de behöver inte oroa sig för det. I verkligheten tar DABL hand om resten.

 

DABL mot iPaaS

Integrationsplattform som en tjänst är en populär molnservernisch som är byggd för att ansluta lokala applikationer till molnet.

Huvudsyftet är att ansluta tredjeparts och äldre API: er till varandra och göra tillgängliga utanför den äldre infrastrukturen. Eftersom appar integrerar fler och fler API: er i sina kärnprocesser kommer många utvecklare att bygga datanormalisering och transaktionsskikt för att stödja det växande ekosystemet för API: er.

Men i DABL kan du ringa externa API: er till applikationen utan att ens utveckla ett nytt aggregeringslager i systemet. Externa API: er normaliseras till DAML och applikationsutvecklare har ett enkelt sätt att interagera med många API: er av vilken typ som helst. Så det betyder att det är lättare att integrera externa API: er utan att oroa dig för hanteringsproblem.

 

DABL vs. FaaS

DABL-arkitektur verkar följa den serverlösa upplevelsen som du hittar i Funktion som en serviceplattform. Idag är FaaS väl lämpad för edge computing-processer och tjänster med enkla och enkla funktioner.

De är också huvudsakligen statslösa och händelsestyrda system. DABL verkar hämta inspiration från dessa plattformar. Det är mest fokuserat på att ge utvecklare snarare än att överväldiga dem i deras applikationsutveckling.

Så i DABL får du en serverlös upplevelse med enkel och ren design. Mer så kan du dra nytta av att ansluta till alla serverlösa tjänster också. Det finns inga begränsningar för det.

 

Vill du lära dig mer om Blockchain? Kolla in våra blockchain-kurser just nu!

 

Avslutande anmärkning: Utvecklarnas bästa kompis

Det verkar som om DABL har allt. I själva verket är denna plattform mycket lämpad för att lansera alla DAML-baserade applikationer utan att oroa sig för infrastrukturen! Allt du behöver göra är att beskriva affärslogiken eller beteendet för din applikation, och plattformen tar hand om resten.

Kan det bli lättare? Jag är ganska säker på att utvecklare säkert kommer att älska den här plattformen. Varför skulle de inte göra det? Det tar mindre tid att bygga och starta alla applikationer på den.

Hur som helst, nu när du känner till detta projekt, är det slutliga beslutet upp till dig. Men jag skulle säga att du definitivt borde ge den här en chans!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map