Introduktion till tillåtna blockkedjor

Känner du inte till villkoren tillåtna och tillståndlösa i Blockchain? För att hjälpa dig att förstå, här tar vi en detaljerad introduktion till Tillåtna blockkedjor. Låt oss dyka in!

Decentralized Ledger Technology (DLT) har öppnat en massa möjligheter för de företag som vill innovera. Det är inte nytt; Blockchain-teknik är en av de tekniker som har förändrat radikalt hur industrier fungerar. Det kan dock inte finnas en enda lösning för hela branschen.

Varje start, företag, företag eller bransch är olika när det gäller deras behov och krav. Det är uppenbart att ett privatägt företag bara inte kan använda ett helt decentraliserat blockchain-nätverk. Det är där olika typer av DLT kommer in.

I den här artikeln kommer vi att utforska tillståndsblockchain. För att få bästa möjliga bild kommer vi också att gå igenom några av de bästa tillåtna blockkedjorna där ute, typ av DLT och andra viktiga ämnen relaterade till de tillåtna blockkedjorna. Låt oss börja med definitionen av Tillåtet blockchain.

Anmäl dig nu: Gratis Blockchain-kurs

Vilka är de tillåtna blockkedjorna?

Tillåtna blockchains är blockchain-nätverk som kräver åtkomst för att vara en del av. I dessa blockchain-typer körs ett kontrollskikt ovanpå blockchain som styr de åtgärder som utförs av de tillåtna deltagarna. Som du kan se fungerar behöriga blockkedjor helt annorlunda än privata och offentliga blockkedjor. De är utformade för att dra nytta av blockkedjor utan att offra myndighetsaspekten i ett centraliserat system.

Så i grund och botten är det en stor skillnad mellan en tillåten och en premiefri, det vill säga hur deltagarna kommer att interagera med nätverket. Ett tillståndssystem är också känt för att ha en begränsning av deltagarna i konsensus, vilket gör att behöriga nätverk är mycket konfigurerade och kontrollerade av ägarna. Det är dock inte en dålig sak, men det handlar om att bygga ett lämpligt blockchain-nätverk.

Det finns många populära tillåtna blockchain-ramar där ute. Det inkluderar Hyperledger, Quorum, Corda och andra.

Läs också: 6 viktiga blockchainfunktioner du behöver veta om!

Fördelar med tillåtna blockkedjor

Det finns många fördelar med tillåtna blockchains vilket gör det mest föredraget att använda jämfört med de tillståndsfria blockchains. Låt oss förstå fördelarna med tillåtna blockchains med dess fördelar.

 • Effektiv prestanda: När vi jämförde tillåtna blockkedjor med tillståndslösa blockkedjor erbjuder de bättre prestanda. Kärnan till detta är det begränsade antalet noder på plattformen. Detta tar bort onödiga beräkningar som krävs för att nå enighet om nätverket, vilket förbättrar den totala prestandan. Dessutom har behöriga nätverk sina egna förutbestämda noder för att validera en transaktion.
 • Korrekt styrningsstruktur: Tillåtna nätverk har en lämplig styrningsstruktur. Detta innebär att de är organiserade. Administratörer kräver också mindre tid för att uppdatera reglerna över nätverket, vilket är betydligt snabbare jämfört med offentliga blockkedjor. Det offentliga blockchain-nätverket lider av konsensusproblemet eftersom inte alla noder arbetar tillsammans för att få den nya uppdateringen implementerad. Dessa noder kan placera sitt eget intresse över blockkedjans behov, vilket i gengäld innebär långsammare uppdateringar av hela nätverket. Som jämförelse har inte tillstånds blockchain problemet, eftersom noderna arbetar tillsammans för att flytta uppdateringarna snabbare.
 • Decentraliserad lagring: Tillåtna nätverk använder också blockchain på rätt sätt, inklusive att använda dess decentraliserade natur för datalagring.
 • Kostnadseffektiv: Det råder ingen tvekan om att tillåtna blockkedjor är mer kostnadseffektiva jämfört med tillåtna blockkedjor.

Blockchain as a Service eller BAAS är en annan marknadsplats som är en stor del av blockchain-ekonomin. Här är en detaljerad guide till Blockchain as a Service.

Nackdelar med tillåtna blockkedjor


Tillåtna blockkedjor är inte fria från nackdelar eller nackdelar. Här är nackdelarna med tillåtna blockkedjor:

 • Kompromissad säkerhet – En offentlig eller privat blockchain har bättre säkerhet eftersom noderna deltar korrekt i en konsensusmetod. Men i fallet med tillåtna blockkedjor kanske det inte stämmer. Säkerheten för ett tillåtet nätverk är lika bra som medlemmens integritet. Detta innebär att en liten del av ett tillåtet system kan arbeta tillsammans för att modifiera data som lagras i nätverket. På detta sätt kan nätverkets integritet äventyras. För att lösa det bör systemet ha rätt behörighet inställt så att de dåliga aktörerna inte kan gå samman för att orsaka önskad effekt.
 • Kontroll, censur och reglering – I en idealisk värld bör dessa tillåtna blockkedjor fungera som en offentlig blockchain, men med regler. Reglerna ger dock censur till nätverket, där myndigheten kan begränsa en transaktion eller kontrollera att den händer. Dessa är ett hot mot alla företag eller organisationer som använder det tillåtna nätverket. Detta tillvägagångssätt hindrar också det tillåtna nätverket från att få ut det mesta av hela blockchain-ekosystemet.

Typer av blockchain och distribuerad ledgerteknik

Blockchain-tekniken som användes i bitcoin var enkel. Det var ett offentligt peer-to-peer-nätverk som kunde göra transaktioner utan någon central myndighet, och varje nod har sin egen kopia av storboken. Det är emellertid inte den enda möjliga blockchain eller distribuerade ledger-tekniken. Det finns många typer av DLT: er. Låt oss lista dem kort för att få en klar uppfattning.

Läs också: Vad är skillnaden mellan Blockchain och Distribuerad Ledger??

 • Offentliga blockkedjor

Offentliga blockkedjor är den vanligaste typen av blockchain som tillåter vem som helst att delta och göra transaktioner eller till och med delta i konsensusmetoden. Det finns många framstående offentliga blockkedjor där ute.

Bitcoin och Ethereum är två bra exempel. Bitcoin är den första generationens kryptovaluta som använder den mest grundläggande idén med blockchain. Ethereum ger mer till bordet genom att ge utvecklarna möjlighet att utveckla distribuerade appar (dApps) med smarta kontrakt.

 

Offentliga blockchains använder också konsensusalgoritm som inte stöder ett tillåtet tillvägagångssätt. De är öppen källkod och alla utan föregående tillstånd kan delta i nätverket.

Läs mer om typer av blockchain.

 • Federated / Consortium blockchains – Tillåtna blockchains

När det gäller tillåtet blockchain faller Federated / Consortium blockchain i kategorin. Dessa blockchain tillåter inga externa personer att delta i blockchain. Det finns många fördelar med det, inklusive högre skalbarhet och är ett utmärkt val för företag. Det finns många tillåtna blockkedjor, inklusive R3, B3i, Hyperledger och så vidare.

 • Privat blockchain

Den sista typen av blockkedja som vi ska diskutera är privata blockkedjor. Privata blockkedjor liknar tillåtna blockkedjor men har vissa skillnader som skiljer dem ifrån varandra. De privata blockkedjorna är inte öppna för “allmänheten” alls, medan en tillåten blockchain kan ha vissa kriterier för allmänheten att gå med. Båda är restriktiva till sin karaktär, men deras tillvägagångssätt skiljer sig lite.

Skillnad mellan Tillåtet och Tillåtet Blockchain

Det finns många skillnader mellan tillåtna och tillåtna blockkedjor. Vi jämför dessa två så att du kan få en tydlig bild av hur tillåtna blockkedjor och implementeras. Följande tabell ger dig en snabb inblick i den tillåtna blockchain vs tillståndlösa blockchain

Läs nu Blockchain vs Database och förstå skillnaden mellan de två.

Tillåtet vs Tillåtet blockchain-nätverk

Lista över bästa tillåtna blockchain

Som vi kan se är tillåtna nätverk avgörande för de olika branscherna där ute. Branscher som finansbranschen, försörjningskedjan etc. kan ha oerhört god nytta av tillåtna nätverk.

De viktigaste tillåtna blockkedjorna inkluderar Quorum, Corda och Hyperledger Fabric. Det här är de bästa lösningarna när det gäller tillåtna lösningar. Låt oss titta kort på var och en av de tillåtna blockkedjorna nedan som vi tror faller i kategorin “bästa tillåtna blockchain”.

 • Hyperledger-tyg: Hyperledger Fabric Framework är ett av de populära Hyperledger-projekten som underhålls av Linux-stiftelser. Den modulära arkitekturen gör det möjligt för alla att utveckla lösningar eller applikationer för att plugga in och spela med olika tjänster. Den använder smarta kontrakt som kallas “kedjekod” som innehåller systemets logik. Vill du veta mer om Hyperledger? Kolla in vår detaljerade täckning här.
 • Kvorum: Quorum blockchain är en företagsfokuserad Ethereum blockchain som riktar sig till finansbranschen. Det är skapat av JP Morgan. Vi har redan täckt det i detalj.
 • Corda: Corda låter företag bygga interoperabla blockchain-nätverk. Det är öppen källkod och ger utmärkt värde för företag.

Kolla mer om Corda här.

Utmaningar med tillåtna lösningar

Tillåtna blockkedjor är inte fria från utmaningar. Faktum är att implementera tillåtna blockchain-lösningar kan vara en tuff uppgift. Så, vad gör det så utmanande? Det finns många utmaningar som den måste gå igenom. Få av dem inkluderar datalagring, meddelanden och integration, identitet, hantering av smarta kontrakt och så vidare.

Som företag måste många beslut fattas innan man startar ett tillståndsnätverk. Till exempel måste företaget först bestämma vilken blockchain-plattform som ska användas. De måste också bestämma blockchain runtime att använda. När allt kommer omkring kommer svar på dessa två frågor att ge dem den utvecklingsstack som utvecklingen kommer att ske på.

Låt oss titta på de utmaningar som man kan stöta på när vi utvecklar tillåtna lösningar:

 • Integration: En av de största utmaningarna som ett företag eller en organisation måste genomgå integrationsutmaningar, särskilt när man använder API: er för kommunikation. För att göra det enkelt kan du använda Rhombus, Chain Link och Oraclize. De är fantastiska verktyg som hjälper dig att ansluta och integrera tjänster mer effektivt.
 • Dataintegritet: Sekretess är ett stort problem, särskilt när det gäller reglerade industrier. För att säkerställa korrekt integritet måste de uppfylla specifika krav. Quorum och Aztec är ett bra val när det gäller att utveckla tillåtna blockkedjor som erbjuder stor integritet.
 • Datatillgång: Åtkomst till information i en tillåten blockchain kan vara långsam jämfört. Rätt lösning är att använda The Graph som kan exponera data för API: er och smarta kontrakt för enkel åtkomst.
 • Datalagring: Data kan lagras på många sätt i en blockchain. Men inte alla är optimala, med tanke på att en enorm mängd data lagras på blockchain. För att säkerställa korrekt lagring rekommenderas det att använda datalagringslösningar som IPFS Private Network, Big chain DB och AWS Quantum Ledger.
 • Identitet: Den sista utmaningen som vi ska diskutera är deltagarens identitetsproblem. Eftersom det är tillåtet nätverk är identiteten hos kamraterna redan känd, vilket kan orsaka problem under konsensusberäkningarna. För att förenkla problemet rekommenderas det att använda Azure BaaS eller uPort som hjälper ditt företag att bättre utnyttja deras identitetsprotokoll och lösningar för decentraliserade applikationer.

Läs också: Hur fungerar Blockchain?

Slutsats

Tillåtna blockkedjor är här för att stanna. De ger blockchain-fördelar i ett slutet ekosystem samtidigt som de ser till att det tillgodoser behoven hos en organisation. Det finns uppenbara fördelar med att använda den, inklusive kostnadseffektiv, korrekt styrning och effektiv prestanda. Men det har också sina egna nackdelar och utmaningar. Så, vad tycker du om tillåtna blockchains? Kommentera nedan och låt oss veta, vi lyssnar.

Om du är nybörjare i Blockchain-industrin måste du först lära dig de grundläggande begreppen blockchain-teknik. För nybörjare erbjuder vi gratis Blockchain Fundamentals Course. Anmäl dig nu och lär dig grundläggande blockchain-teknik för att fördjupa dina kunskaps- och kompetensrötter.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map