Hur noll kunskapsbevis förändrar Blockchain?

Undrar du om rollen som Zero Knowledge Proofs i Blockchain? Låt oss börja en resa för att förstå hur noll kunskapsbevis förändrar blockchain.

Tror du inte att du avslöjar för mycket personlig information om dig själv när du visar ditt körkort till bartendern för ID-verifiering? Om ja, är det oundvikligt att leta efter ett innovativt sätt att bara dela de uppgifter som människor vill dela, snarare än att avslöja all information. Med ökningen av informationskapitalism är det viktigt att hitta lösningar som kan säkerställa integriteten och säkerheten för användarinformation.

Medan Blockchain är ett pålitligt alternativ för att uppnå önskad integritet och säkerhet för informationsutbyte, har den transparens som ett bakslag. Därför, Zero Knowledge Proof (ZKP) har ansetts vara en av de framstående lösningarna för att uppnå kraven på transaktionssekretess. Följande diskussion pekar på de väsentliga faktorer som har varit ansvariga för att införa några slående förändringar i blockchain.

Anmäl dig nu:Zero Knowledge Proof Training Course

Vad är noll kunskapsbevis?

Kryptografi har associerats med blockchain som en av de viktigaste komponenterna sedan starten. Faktum är att kryptografi på blockchain är den främsta anledningen till dess storskaliga användning i olika branscher för olika företag. ZKP Blockchain-applikationerna uppstod med ankomsten av ett nytt kryptografiprotokoll eller en mekanism baserad på matematiska grunder.

Införandet av noll kunskapssäkerhet indikerade ett nytt kapitel i kryptografivärlden. Det är ett av de mest framträdande exemplen på kryptografisk innovation med olika applikationer, inklusive säkra och anonyma transaktioner på offentliga blockchain-nätverk och kärnvapennedrustning..

Arbeta med noll kunskapsbevis

Funktionen för ZKP syftar till att låta en bevisare övertyga en verifierare om ett specifikt faktum utan att avslöja den faktiska informationen. Du kan till exempel ta reda på saldot på ditt bankkonto utan att behöva komma åt dina bankuppgifter och personlig information. Nollkunskapssäker kan hjälpa till att uppnå detta resultat genom att utnyttja dess tre grundläggande egenskaper. De tre grundläggande aspekterna som kännetecknar en ZKP inkluderar följande,

 1. Transaktionens fullständighet är viktig. Det antyder att sanningen i ett uttalande övertygar verifieraren om det faktum att bevisaren har den nödvändiga ingången.
 2. Sundhet är det andra viktiga drag i utformningen av en ZKP. Det indikerar att en oärlig bevisare inte kan övertyga verifieraren om att de har den nödvändiga ingången när deras uttalande är falskt.
 3. Den sista och mest kritiska faktorn i utformningen av ett noll kunskapssäker refererar till noll kunskap. Den primära indikationen på noll kunskapsaspekt i ZKP pekar mot att information inte avslöjas. Oavsett att påståendet är sant eller falskt, får verifieraren inte lära sig något om informationen.

Läs också:En komplett guide till noll kunskapsbevis

Typer av ZKP

Låt oss nu reflektera kort över typerna av ZKP innan vi går mot ZKP-blockchain-kombinationen. De två vanligaste typerna av ZKP: er hänvisar till interaktiva nollkunskapssäkra och icke-interaktiva nollkunskapssäkra. Interaktiva ZKP involverar en serie åtgärder som bevisaren måste slutföra för att övertyga verifieraren om ett specifikt faktum.

Serien av åtgärder i interaktiva ZKP: er är associerade med begreppen matematisk sannolikhet. Å andra sidan innebär icke-interaktiva ZKP: er ingen interaktiv process. När det gäller icke-interaktiva ZKP: er kan bevisaren skapa alla utmaningar tillsammans, och verifieraren kan svara i ett senare skede. Även om icke-interaktiva ZKP: er kan minska möjligheterna till samverkan, kräver de ytterligare programvara och maskiner för att identifiera försökssekvensen.


En annan anmärkningsvärd kategori av ZKP som har dykt upp nyligen hänvisar till zk-SNARKs eller noll kunskap – Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge. zk-SNARK är den mest populära tekniken bland noll kunskapssäkra alternativ. Det kan hjälpa till att definiera kvadratisk ekvation som använder offentliga data, privata data och ingångar för att skapa bevis.

Sedan kan verifieraren validera beviset för att slutföra transaktionen. Det mest kända exemplet på användningen av zk-SNARK hänvisar till ZCash, en kryptovaluta. Dessutom kan zk-SNARKs också fungera som ett perfekt val för uppgifter som att bevisa en individs ålder utan att dela sin personliga information.

Fördelar med noll kunskapsbevis

Med ett tydligt intryck av de grundläggande förklaringarna och olika kategorier av ZKPs är det viktigt att förstå fördelarna med ZKPs.

 • Den mest framstående fördelen med noll kunskapssäkerhet hänvisar direkt till enkelhet. Användare kan utnyttja den mest framträdande fördelen med noll kunskapsbevis i form av enkelhet eftersom det inte kräver några komplicerade krypteringsmetoder.
 • Samtidigt är ZKP också förknippad med bättre säkerhet, särskilt med villkoret för att undvika att avslöja någon typ av information.
 • En annan lovande fördel förknippad med arbetet med ZKP hänvisar till förkortning av transaktioner på blockchain. Som ett resultat behöver användare inte möta oro för informationslagring för att inkludera kompatibilitet och identitet med olika typer av tillgångar.
 • Nollkännedom kan ge en unik kombination av integritet och skalbarhet för att främja universell inkludering i blockchain. På tal om integritet har noll kunskapssäkra fördelar det alltid som en av de högsta prioriteringarna.
 • Individer är medvetna om säkerheten för sin information utan att kompromissa i tillgången till tjänster som kräver data eller identifiering.
 • Den ständigt lutande inriktningen mot en bättre och säker framtid skulle främja chanserna att anta ZKP för att uppnå integritet.

Läs nu:Fördelar med Blockchain Technology

Hur kan du använda ZKP i Blockchain?

Från och med nu måste du ha förväntat dig de olika anledningarna som pekar mot att använda ZKP i blockchain. Även om det symbiotiska förhållandet mellan ZKP-blockchain inte har diskuterats tillräckligt, erkänner branschledare, proffs och beslutsfattare värdet av ZKP: er.

Skalbarheten för ZKP: er kan tillåta tillväxten av blockchain samtidigt som det ger användare en flexibilitet tillsammans med förbättrad kontroll och frihet relaterad till deras information. Därför är det oundvikligt att undra över de potentiella sätt på vilka ZKP: er faktiskt förändrar blockchainvärlden.

För att hitta hur noll kunskapssäkerhet förändrar blockchain, låt oss reflektera över de olika områdena i blockchain-systemet där ZKP är tillämpliga.

 • Meddelandeapplikationer i Blockchain

Det främsta användningsområdet för ZKP i blockchain hänvisar till meddelanden. End-to-kryptering är ett obligatoriskt krav i en integritetsorienterad värld. Kryptering av meddelanden syftar till att säkerställa att ingen tredje part kan se kommunikationen mellan två individer.

I allmänhet kräver meddelandeplattformar att användare ska verifiera sin identitet till servern, och servern måste känna igen användaren. Å andra sidan möjliggör noll kunskapssäker utveckling av slut-till-slut-förtroende för meddelandevärlden utan att lämna ut ytterligare information. Därför är applikationerna av ZKP i meddelandeprogram en av deras viktigaste applikationer inom blockchain-domänen.

 • Autentiseringsprocesser

Överföringen av känslig information har långsamt förvandlats till en enorm prioritet för företag, särskilt med radikalt utökade informationssystem och relevanta funktioner. Noll kunskapssäker kan ge den perfekta plattformen för överföring av känslig information som autentiseringsinformation tillsammans med försäkran om förbättrad säkerhet.

Noll kunskapsbevis kan hjälpa till att utveckla en säker kanal som är skräddarsydd för att användare ska kunna använda sin information utan exponering. Som ett resultat kan ZKP hjälpa till att i hög grad undvika oro för dataläckage i värsta fall.

Undrar du vad som skulle vara framtiden för blockchain? Kolla in dessa topp Blockchain-förutsägelser för 2021 och gör dig framtidsklar!

 • Ta filsystemkontrollen till nästa nivå

Nollkännedom betraktas också som ett av de potentiella instrumenten för att revolutionera aspekterna av filsystemkontroll. Noll kunskapssäker kan hjälpa till att lägga till olika lager av säkerhet för användare, filer och även inloggningar. Som ett resultat kan ZKPs uppvisa anmärkningsvärda svårigheter för hackning eller manipulation av data som lagras i filsystemet.

 • Stöd för komplexa dokumentationsprocedurer

Nollkännedom kan också hitta tillförlitliga applikationer i blockchain-världen för komplicerade dokumentationsprocedurer. Det kan hjälpa till att tillhandahålla möjligheten för kryptering av data i bitar. Som ett resultat kan användare enkelt få kontroll över specifika block för att möjliggöra åtkomst för en specifik användare. Samtidigt säkerställer det också begränsning av åtkomst för andra användare. Därför kan ZKP enkelt garantera de bästa skyddsåtgärderna för komplex dokumentation samtidigt som åtkomst för icke-auktoriserade personer begränsas.

 • Skyddar lagring

ZKP-blockchain-förhållandet är också avgörande för att ta itu med ett framträdande problem inom lagringsverktygets domän. ZKP betraktas som en av de hjälpsamma resurserna för att förbättra effektiviteten i lagringsskyddsmetoder och -metoder. Nollkunskapssäkerhet innehåller ett protokoll för säkerhet för lagringsenheten tillsammans med informationen som ingår i lagringsenheten. Det viktigaste av allt är att åtkomstkanalerna också har formidabla skydd som möjliggör en mycket säker och sömlös upplevelse.

 • Skydd för känslig information

Rollen som noll kunskapssäker vid förändring av blockchain är också viktig för att definiera de metoder som följs av blockchain för att modernisera transaktioner. ZKP kan erbjuda en avancerad säkerhetsnivå för alla block som innehåller sårbar bankinformation som finansiell information och transaktionshistorik.

Den avancerade säkerhetsnivån gör det möjligt för banker att införa ändringar endast i de nödvändiga blocken på användarens begäran om information. Samtidigt manipuleras inte de andra blocken, vilket ger försäkran om omfattande skydd.

 • Sänder privata Blockchain-transaktioner

Överföring av privata blockchain-transaktioner är en av de framträdande omnämnandena bland olika anmärkningsvärda implementeringar av ZKP i blockchain. Privata Blockchain-transaktioner måste skyddas från tredje part när de skickas.

Det viktigaste problemet med att skicka privata blockchain-transaktioner hänvisar till de olika kryphålen som är uppenbara i de konventionella metoderna. Effektiv integration av noll kunskapssäker med privata blockchain-transaktioner kan göra dem motståndskraftiga mot alla former av hacking eller avlyssning.

 • Verklig inverkan av applikationer av ZKP i Blockchain

Nu har vi ett intryck av olika sätt på vilka noll kunskapsbevis är tillämpliga i blockchain. Så låt oss gå mot de verkliga konsekvenserna av att använda ZKP i blockchain. Det mest framträdande resultatet av att implementera ZKP i blockchain-ekosystem hänvisar till den reviderade uppfattningen om förtroende.

Blockchain har hittat ett brett utbud av applikationer inom olika sektorer som plattformar för informationssystemhantering, styrning och teknik. Eftersom tillämpningen av noll kunskapssäkerhet tydligt skapar förbättrat förtroende och trovärdighet har de potentialen att ändra betydelsen av förtroende för relationer. Låt oss ta en titt på några av de mest anmärkningsvärda exemplen som visar ZKP: s inverkan på blockchain.

Läs också:Tillämpningar av Blockchain

 • Ändra relationer mellan individer, regeringar och företag

En av de främsta aspekterna av ZKP och blockchain hänvisar till påverkan på interaktioner mellan individer, företag och regeringar. Nollkunskapssäkerhet är ett pålitligt instrument för att bevisa sanningen utan att avslöja någon annan information. Därför kan ZKP hjälpa oss att skapa en ny värld med en bevisad garanti för förtroende för varje transaktion.

Användare behöver inte längre vara beroende av dom med applikationerna från ZKP. Under utbytet av data bör mottagaren verifiera dataintegriteten tillsammans med sårbarheten för potentiella dataintrång. Den sekretessförbättrande tekniken i ZKP: n förvandlar den konventionella metoden för datautbyte.

Som ett resultat kan ZKP hjälpa till att skapa en värld med att ersätta behovet av förtroende med teknisk utveckling. Vikten av ZKP är tydlig för att lösa problem med att kommunicera säker information utan några bekymmer för en avlyssning. Samtidigt är den också lämplig för mobilnät, IoT och online-kommunikation, vilket gör lösenord föråldrade.

 • Demokratisering av röstverifiering

Det mest framträdande exemplet på att använda noll kunskapssäkerhet med blockchain hänvisar till deras demokratiska roll när det gäller att verifiera röster. ZKP kan tillhandahålla tillförlitliga lösningar för granskning av granskning genom att spela in rösterna på en offentlig blockchain.

Som ett resultat skulle röstningsprocesser inte kräva någon tredjepartsverifiering utöver behovet av censur. ZKP kan tillåta väljare att bevisa att de är berättigade att rösta och därmed förhindra exponering av deras känsliga personliga information. Dessutom kan väljarna kräva oföränderliga bevis för att de ska inkluderas i den slutliga omröstningen.

 • Effektivisering av Blockchain-transaktionsgiltighet

Ett annat framstående exempel på ZKP blockchain-applikationer i verkliga världen hänvisar till fallet med ING. ING har meddelat en lösning som utnyttjar ZKP med Corda, en känd blockchain-plattform för företag, för att säkerställa transaktionens giltighet. Innan ZKP infördes var Corda begränsat till valet av integritet och säkerhet. Men nu har den två funktioner tillsammans.

Vill du bygga en framgångsrik karriär inom Blockchain? Här är de bästa Blockchain-färdigheterna som tar dig mot en ljus framtid.

Slutsats

Den viktigaste slutsatsen från den information som presenteras här hänvisar direkt till de långsiktiga utsikterna för ZKP i blockchain. Noll kunskapssäker har definitivt dykt upp som en kompletterande lösning för olika utmaningar inom blockchain-teknik. Transparens i blockchain kan ta baksätet med ZKP.

Nu kan användare få bättre kontroll och bevis på ägande av data genom användning av ZKP i blockchain. Nollkunskapsbevis får långsamt uppmärksamhet hos företag runt om i världen trots att de har funnits i 30 år. Om du vill utforska mer om potentialen hos ZKP i blockchain-ekosystemet, börja lära dig mer nu med Zero kunskapssäker masterclass!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map