Hur kan Blockchain omvandla försörjningskedjan?

Blockchain har revolutionerat och omvandlat försörjningskedjan för större industrier. Låt oss förstå vad Blockchain spelar i Supply Chain och hur det kan omvandla Supply Chain.

Supply chain management (eller leveransnätverk eller logistiknätverk) är datasystemet som innehåller information om saker, varor och människor som är involverade i hela träningsprocessen. Företag investerar mycket i sin digitala infrastruktur, sin datoriserade affärsresursplanering (ERP) och programvara för hantering av supply chain. Ändå har de, trots sina utgifter, mycket begränsad insikt och synlighet om var deras produkt befinner sig vid varje tillfälle.

Anledningen till denna brist på transparens är i de flesta fall den analoga klyftan mellan alla system inom företaget såväl som över företagets gränser. Detta problem kan hanteras mycket effektivt med införandet av blockchain i försörjningskedjan.

Med noggrann tillgångsspårning kan blockchain sänka kostnaderna från infrastrukturen i leveranskedjan och göra hanteringen av supply chain mycket effektivare. Översättningssystemet för blockchain i leveranskedjan kan ge total information om alla faktorer som råvarukällan, leverantör, tillverkare, distributör, detaljhandel och slutligen kunden.

Registrera dig nu: Enterprise Blockchains och Supply Chain Management Course

Utmaningar i Supply Chain Management System

Försörjningskedjorna har ännu inte förbättrat sin effektivitet, hörbara spårning och tagit tag i exploaterande beteenden. Det finns många utmaningar i försörjningskedjan. Till exempel står hälften av transportkostnaderna för pappersarbetet i containerindustrin. En illustrativ studie utförd av Oceana, den internationella organisationen för förespråkande för hav, avslöjade att fisk och skaldjur är felaktiga upp till 87 procent av tiden. Dessutom är primära konsumtionsvaror som läkemedel, elektroniska produkter, produkter från lyxmärken och så vidare mer mottagliga för förfalskning och bedrägeri.

Med introduktionen och implementeringen av hybrid, offentlig såväl som privat blockchain i försörjningskedjan kan frågor som detta lätt tas om hand. Effekterna av blockchain på hanteringen av försörjningskedjan kommer att bli enorma eftersom de drastiskt kan förbättra transparens, spårbarhet samt ansvarsskyldighet för rörelse av varor och varor.

 • Ett varumärke kan påverkas negativt om det inte finns tillräcklig transparens mellan kunden och tillverkaren. Blockchain säkerställer härkomstspårning av produkter vars information kommer att finnas tillgänglig för alla deltagare i systemet.
 • Organisationer kan stöta på plötsliga risker när försörjningskedjan fortsätter att expandera. Detta problem kan hanteras med blockchain i försörjningskedjan, vilket ger skalbarhet och ger tillgång till omfattande databasdeltagare.
 • Supply chain management hos de flesta företag utsätts för uppförandekoder såväl som bedrägerier. Blockchain-teknologier som smarta kontrakt möjliggör utlösande åtgärder som eliminerar risken för bedrägeri.
 • Med sina kraftfulla spårningsegenskaper minimerar blockchain kostnader när det gäller frågor som duplicering av produkter eller kvalitetsproblem genom att tillhandahålla en omfattande rapport om varje produkt.

Läs nu: Blockchain-definition: Den verkliga innebörden av Blockchain-teknik

Hur Blockchain revolutionerar försörjningskedjan?

Försörjningskedjor har förändrats över tiden, men företagen har misslyckats med att uppgradera tekniken som hanterar dem. System som elektroniskt datautbyte (EDI) och XML-meddelanden har slutat vara relevanta nu. Punkt-till-punkt-meddelandesystem har ofta synkroniseringsproblem som resulterar i inventering som ser ut som om det är två platser samtidigt.

Med ökade kostnader i hela leveranskedjan blir det svårare för vinstmarginalerna. Försörjningskedjechefer är skyldiga att hålla reda på alla leveranskedjeprocesser för att ta itu med alla de flera kanaler som konsumenterna köper produkter från. Så hur kan vi använda den för att lösa dessa problem i föråldrade hanteringssystem? Blockchain är svaret.

Läs också: Varför Blockchain kommer att förändra världen?

1. Tar bort behovet av mellanhänder


Blockchain i försörjningskedjan kan hjälpa företagspartners att komma överens om och dela viktig information utan att involvera en mellanman för att kontrollera allt. Blockchains synkroniserar transaktioner och data tillsammans med hela nätverket, och alla deltagare verifierar de andras beräkningar och arbeten. Denna enorma mängd korskontroll i blockchain är anledningen till att Bitcoin, som synkroniserar tusentals transaktioner över hundratals nätverksnoteringar varje dag, fortfarande anses vara så tillförlitligt och säkert..

2. Exakt spårbarhet

Blockchain i försörjningskedjan är mer än bara en oacceptabel virtuell transaktionsbok. Denna teknik kan också registrera produktstatus i varje fas av produktens livsstil. Den spårar produkten från dess första produktions- och tillverkningsfas tills kunden köper den.

En populär blockchain i exempelvis supply chain är Walmart. Walmart använder blockchain-teknik för att spåra och övervaka leveransen av fläsk från Kina. Tekniken spårar och registrerar noggrant varje enskild köttbit, varifrån den kom, varje steg i sin resa, fram till försäljningsdatumet till en kund. Som ett resultat har företaget fullständig tillgång till all information om det, från varifrån det kom dit det har gått.

Läs också: Är Blockchain rätt för dina affärsbehov?

3. Smarta kontrakt

Företag kan förhindra bedrägerier, bedrägerier och andra avbrott genom att integrera smarta kontrakt i deras leverantörshanteringssystem. Ett smart kontrakt är ett program som använder blockchain-tekniken för att genomföra ett avtal. Ett smart kontrakt kan inte manipuleras eftersom det fungerar på grundval av dess programmering och automatiskt kommer att utlösa vissa händelser.

Till exempel, om blockchain registrerar att produkten har levererats kommer det smarta avtalet automatiskt att utlösa betalning för det. Detta är mycket fördelaktigt för leverantörer som har regelbundna problem med betalningsförseningar. Ett bra exempel på blockchain i leveranskedjan som ett smart kontrakt är Transactive Grid. Denna applikation skapas i Ethereum och baseras också på blockchain. Applikationen spårar och omfördelar solenergi från solpaneler i grannskapet. Det automatiserar också processen att köpa och sälja solenergi.

4. Transaktioner är mer transparenta

Blockchain-tekniken handlar om förtroende, öppenhet och hörbarhet. Traditionella banktransaktioner tar ibland dagar att bearbeta och har sedan chanser att misslyckas. Med hjälp av blockchain kan pengar överföras omedelbart inom några minuter mellan köparen och säljaren.

Dessutom registrerar blockchain varje transaktionsprocess, som verkligen inte kan blandas med. Blockchain lagrar sin information i ”block” som är spridda över hela nätverket. Detta säkerställer att alla deltagare i en transaktion har samma information. Som ett resultat, om någon av deltagarna försöker begå bedrägerier, blir de automatiskt osynkroniserade och ses som ett hot mot systemet. Ett exempel på blockchain i försörjningskedjan är hur Tomcar, en fordonstillverkare, använder bitcoin för att betala sina leverantörer.

5. Bättre produktförhållanden

Konsumentvaror som medicin, mat och andra produkter har specifika behov och villkor som måste uppfyllas när de levereras. Produktens lagringsförhållande, såsom fuktighet, temperatur eller till och med vibrationer, kan registreras efter deras behov av sensorer och informationen kan lagras i blockchain. Deltagarna i den specifika blockchain kan omedelbart varnas om det finns någon avvikelse från dessa villkor från normen. Nu här kommer ett smart kontrakt att användas. De kan programmeras för att lösa problem som dessa genom att utlösa åtgärder och göra det behövande.

Nu när svaret på hur blockchain revolutionerar hanteringen av försörjningskedjan är det uppenbart hur viktig denna teknik har potential att vara inom den här domänen. Få viktiga industrier har redan insett förmågan hos denna teknik och har börjat använda den till deras fördel.

Hur kan du implementera Blockchain i Supply Chain Management?

Blockchain har otaliga fördelar om den är integrerad i supply chain management men hur man implementerar blockchain i supply chain? Det är viktigt att närma sig implementeringen av Blockchain för att få så många fördelar som möjligt. Följande steg kan hjälpa dig att göra det:

 • Titta på Blockchain-användningsfall och avgöra om den här tekniken är rätt för ditt företag eller inte.
 • Leta efter rätt Blockchain-samarbetspartners
 • Identifiera de områden som behöver implementera blockchain i ditt företag
 • Försök att sikta på datakompatibilitet
 • Förstå blockchains potentialer och dess volatilitet
 • Testa tekniken genom ett pilotprogram.

Läs nu: Blockchain for Supply Chain är Game Changer

Blockchain-användningsfall i försörjningskedjan

Blockchain har hjälpt flera branscher att skapa en digital transformation. Låt oss titta på några av de viktiga, verkliga blockchain-leverantörskedjan:

 • Effektivisera oljeförsörjningskedjan

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) samarbetade med IT-företaget IBM för att starta ett pilotprogram inom blockchain supply chain system. Systemet spårar olja från oljebrunnen direkt till kunden. Det automatiserar också transaktionsprocesserna.

 • Livsmedelssäkerhet

Ett initiativ från Walmart, JD.com, IBM och Tsinghua University förbättrade livsmedelsskyddet och transparensen genom att initiera en blockchain i försörjningskedjeprogrammet. Det har hänt flera gånger att återförsäljare tvingas bli av med hela produktlagren efter ett E.coli-utbrott eftersom det tar tid att lokalisera utbrottets ursprung. Detta program hjälper till att spåra var varje produkt kommer från och därmed minska slöseriet.

 • Modesektor med Martine Jarlgaard

Proveniens har samarbetat med en designer som heter Martine Jarlgaard för att förbättra transparensen i klädindustrin. Kunderna kommer att ha information om produktens kvalitet och om den kommer från fabriker som erbjuder acceptabla arbetsförhållanden.

 • TagItSmartSafeguards Vinleveranser

Origintrail har i samarbete med TagItSmart framgångsrikt spårat och övervakat 15 000 vinflaskor. Målet med detta program var att minimera den olagliga försäljningen av vinflaskor i Kina. Över 30 000 vinflaskor beräknas säljas olagligt i Kina varje timme.

 • Louis Dreyfus Company

Louis Dreyfus Co., i samarbete med holländska och franska banker, genomförde framgångsrikt en blockchain-handel med en last med amerikanska sojabönor till en återförsäljare i Kina. Det var mycket mer kostnadseffektivt och reducerade bearbetnings- och transaktionstider och ansågs därför vara framgångsrika.

 • Diamantspårning

De Beer, världens största diamantproducent, tog ett initiativ för att stoppa produktionen av bloddiamanter genom att tillkännage sin plan för ett blockchain-leveransprogram. Den spårade så många som 100 diamanter direkt från gruvan, till skärare och polerare och sedan slutligen till juveleraren. Information samt foton av diamanternas färg, kvalitet och placering uppdaterades alla i systemet vid varje process, vilket säkerställde total transparens för köparen.

 • Kahawa 1893 och Bext 360

Kahawa 1893, ett kaffehandelsföretag med direkt handel, i samarbete med Bext 360, tog ett initiativ för att säkerställa ekonomisk jämställdhet för kvinnor i Kenya i sin produktionskedja. Blockkedjan i leverantörskedjan från Bext 360 möjliggjorde bättre spårning av produktionen och underlättade betalningar för alla kvinnliga kaffeproducenter.

 • Origintrail

Origintrail, Source Certain International, Hoan Vu har använt blockchain för att spåra livsmedelskedjan i stor utsträckning. 800 kemiska och kriminaltekniska tester utfördes av de två laboratorierna på produkter och resultaten laddades upp till blockkedjan i Origintrail. Om denna gambit tillämpas på alla industrier, kommer den inte bara att spåra och säkerställa livsmedelssäkerheten utan också kvaliteten på produkterna.

Slutord

Blockchain-tekniken har bara börjat hitta sin väg att påverka effektiviteten i leverantörskedjor i större industrier. Blockchain-domänen förväntas växa drastiskt när företag inser effektiviteten och produktiviteten för denna teknik. Detta kommer att resultera i en plötslig ökning av marknadens efterfrågan på experter inom just denna teknik. Det här skulle vara en bra tid för utvecklare att ta blockchain i supply chain-kursen och hjälpa industrier att få förändringen. Detta kommer att ge dem ett försprång att få en bra position inom denna blockchain-domän.

Om du bara är nybörjare och vill lära dig mer om blockchain och starta en karriär, kan du anmäla dig till Free Enterprise Blockchain Fundamentals Course och lägga grunden för en ljus karriär.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map