Hur fungerar decentraliserad ekonomi?

DeFi, även känt som decentraliserad finansiering, är en av de snabbast växande sektorerna inom blockchain-industrin. Å ena sidan ger kryptovalutor oss ett alternativ till att använda statsstödda pengar. Å andra sidan skapar decentraliserad finansiering nya finansiella instrument som inte behöver centraliserade institutioner. Men hur fungerar decentraliserad ekonomi? Låt oss ta reda på det just nu!

Trots att hela spektrumet av DeFi jämfört med den globala ekonomin fortfarande är litet, ändå ser vi en snabb tillväxt 2020. I januari 2019 låste $ 278,75 miljoner i DeFi-ekonomin. Men i januari 2020 ökade det till $ 676,24 miljoner. Mer så nådde den $ 1 miljarder i juni 2020 och fortsatte att växa inom juli och steg till $ 3,95 miljarder. Nu i oktober slår den $ 11,2 miljarder dollar, vilket är enormt mycket värde.

Denna tillväxt visar hur massiv DeFi kommer att bli, och även om det fortfarande är en liten sektor är många företag mycket intresserade av det. Men fortfarande är många inte riktigt bekanta med vad som är DeFi eller hur fungerar decentraliserad finansiering.

Så jag ska förklara hur decentraliserad finansiering kan fungera i vår centraliserade ekonomi och vad du kan förvänta dig av den. Nybörjare kan använda den här guiden för att förstå mer om det decentraliserade ekonomins ekosystem.

Anmäl dig nu: Introduktion till DeFi-kursen

Hur fungerar decentraliserad ekonomi?

Innan jag förklarar processen för hur decentraliserad ekonomi kan fungera, låt oss kolla in några viktiga funktioner i denna teknik. I verkligheten använder decentraliserad finansiering offentliga blockkedjor istället för privata eller federerade.

Så, mer eller mindre, replikerar dessa applikationer funktionerna eller arbetsprocessen för offentliga blockkedjor.

I grund och botten i DeFi-blockkedjan kommer du att se ett huvudbokssystem som håller koll på alla de olika typerna av datautbyten som händer i nätverket. Egentligen är dessa datautbyten “transaktioner” i blockchain-nätverket. När dessa har verifierats läggs de till i huvudboken och kallas ett block.

DeFi-applikationer använder en annan typ av distribuerat nätverk för att se till att alla transaktioner inom systemet är på plats och endast inom kollegor. När nätverket verifierar en blockchain och lägger till den i huvudboken kan ingen annan peer ändra eller ta bort det.

Arbetsprocessen

DeFi blockchain ser till att processen skyddas med hjälp av “nycklar”. I den här tekniken, när du använder en uppsättning krypterade nycklar, får du en unik identifikation som ingen kan få tillgång till. Vanligtvis innehåller detta nyckelpar en offentlig och privat nyckel.

I verkligheten kallas denna process för att använda nyckelpar för att kryptera information “asymmetrisk kryptografi” och den är mycket populär i blockchain-utrymmet.

I princip kan andra kamrater se eller använda din offentliga nyckel för att hitta dig på systemet. Å andra sidan, med din privata nyckel, kan du auktorisera dina transaktioner eller vilken typ av åtgärder som helst. Så du behöver en privat nyckel för att utföra vissa åtgärder i DeFi blockchain-nätverket.

Även om vissa decentraliserade finansapplikationer fungerar annorlunda där du kan utföra åtgärder med KYC-protokoll.

Eftersom det finns kryptovalutor inblandade kommer din offentliga nyckel mer sannolikt att fungera som din digitala plånbok. Så med din privata nyckel kan du köpa, sälja eller till och med skicka kryptovalutor. Det är därför du verkligen behöver hålla det säkert.

För att skicka en transaktion måste du godkänna den med din privata nyckel. När du har gjort det skapar systemet ett block som representerar transaktionen och meddelar systemet för andra att verifiera. Efter det, när andra verifierar att det är en giltig begäran, kommer den att utföra din transaktionsbegäran och lägga till blocket i huvudboken.

Dessutom får hela blocket ett unikt id och tidsram som förhindrar någon form av skadlig aktivitet.

I DeFi får du pseudoanonyma adresser. Så i princip kan ingen se ditt namn, men de kan se din adress, som kommer att innehålla slumptal och bokstäver.

Läs också: Decentraliserad ekonomiteknik – En omfattande guide

Hur säker är decentraliserad ekonomi?

DeFi-applikationer är inte helt säkra. I själva verket kan inget system erbjuda dig 100% säkerhet. DeFi ser dock till att det erbjuder ett mycket mer avancerat säkerhetssystem jämfört med traditionella monetära system.

I verkligheten är hackning av dessa applikationer mycket svårt och ganska knepigt. När systemet distribueras måste cyberbrottslingar hacka varje enskild enhet med appen. Detta tar upp mycket resurser och i slutändan inte värt ansträngningen.

Men det finns risker om en DeFi-applikation rullas ut med ett underliggande fel eller kryphål. Bara för denna typ av risk är många inte säkra på om det är en bra idé att använda DeFi istället för CeFi.

Hur som helst, precis som vilken teknik som helst, började DeFi bara sin resa och har fortfarande en lång väg framåt. Men om vi jämför DeFi mot CeFi, kommer DeFi säkert att vinna vinsten även med alla brister.

Nyckelelement i DeFi-ekosystemet och hur de fungerar

Låt oss gå igenom nyckelelementen i DeFi för att lära oss hur var och en av dessa fungerar tillsammans för att bilda ekosystemet. I verkligheten kommer varje enskilt element med sin andel av fastigheter. Så det är nödvändigt att förstå hur dessa fungerar.

I grund och botten kommer du att se fem element –

 • Öppna redovisningsstandarder
 • Stablecoins
 • Smarta kontrakt
 • Marknadsplatser och utbyten
 • Kapitalförvaltning och försäkringsplattformar

Öppna redovisningsstandarder

De flesta av de decentraliserade finansieringsföretagen använder öppna storleksstandarder när de utvecklar en ny typ av DeFi-applikation. Detta säkerställer att dessa applikationer har interoperabilitet. Så utan att använda gemensamma standarder är decentraliserade applikationer inte kompatibla med varandra.

Ett annat stort faktum är att företag utan öppen källkod kan inte använda gemensamma standarder också. Eftersom det mesta av applikationen bygger på Ethereum är det dock uppenbart att dessa applikationer kommer att ha liknande standarder.

Dessa standarder hjälper också utlåningsplattformar att erbjuda mer flexibilitet när det gäller digitala tillgångar.

Användningen av offentliga blockchains kommer också med sina egna fördelar som –

 • Tillståndsfritt nätverk
 • Interoperabilitet
 • Genomskinlighet
 • Oföränderlighet
 • Snabbare transaktioner

Smarta kontrakt

Smarta kontrakt är en viktig del av DeFi-ekosystemet. I verkligheten hjälper smarta kontrakt att automatisera processen för decentraliserad finansiering. Smarta kontrakt kan automatisera allt från upplåning och utlåning till försäkringsfordringar.

Nästan varje enskild DeFi-applikation använder smarta kontrakt för att underlätta dess funktioner. Mer, det bästa är att smarta kontrakt inte behöver någon mellanhand, så det finns inga mellanhänder. Att använda smarta kontrakt är enklare, snabbare och säkrare jämfört med traditionella kontrakt.

Men det finns också risker i DeFi när de använder smarta kontrakt för att underlätta åtgärder.

Om du undrar om de största riskerna i DeFi och hur du kan hantera dem, bör du kolla in vår guide om Risker i DeFi.

Stablecoins

Ett annat kärnelement i DeFi är stallmynt. Decentraliserade finansföretag försöker öka användningen av stablecoins istället för kryptovalutor. Vanligtvis är de typiska kryptorna ganska flyktiga och att använda dem i DeFi kan obalansera det finansiella systemets natur.

Hur som helst, stablecoins är faktiskt kopplade till verkliga valutor eller tillgångar. I verkligheten gör den här processen mer stabil jämfört med typiska kryptos. I vilket fall som helst är dessa utformade för att förbli stabila även om priserna på kryptorna fortsätter att förändras.

I praktiken finns det fyra sorters stallmynt. Dessa är –

 • Fiat-Collateralized
 • Crypto-Collateralized
 • Råvara-säkerheter
 • Icke-säkerheter
Fiat-Collateralized

Dessa är främst kopplade till fiatpengar, som USD. I verkligheten är dessa mer populära i DeFi-rymden jämfört med andra stallmynt. Dessa är också huvudsakligen knutna till förhållandet 1: 1 till fiatvaluta för att göra den mer stabil och mindre volatil.

Därför måste du genomföra bättre regler för att göra det mer populärt än fiat-pengar. Frågan är fiat currecny stöder dessa så de är något centraliserade. Så, den främsta funktionen i DeFi kolliderar direkt med detta element.

Crypto-Collateralized

Dessa stallmynt är knutna till en kryptovaluta. Men du kanske tror att detta kommer att öka volatiliteten istället för att minska den. Men dessa stablecoins är inte knutna till en 1: 1-ration som fiat-collateralized stablecoins.

För att minska den flyktiga karaktären är dessa ofta överkollaterade. Så när priserna ändras kan stablecoin absorbera fluktuationerna. Dessa stablecoins är också mer decentraliserade eftersom de stöds av kryptos. Så, den otroliga, öppenheten och säkerheten förblir också här.

Råvara-säkerheter

Varusäkerhet är en typ av stablecoin som backas upp av varor som guld eller silver. Jag antar att den vanligaste varan är guld. Men du kan hitta stablecoins bakom fastigheter, olja eller till och med andra ädla metaller.

Så, ägarna till dessa stallmynt kommer faktiskt att ha en materiell tillgång med existensen i den verkliga världen. Detta är något som andra kryptovalutor inte kan erbjuda. Människor tenderar att hålla fast vid dessa mynt eftersom dessa över tiden kan öka incitamentet för dem.

Icke-säkerheter

Ingen tillgång säkerhetskopierar dessa mynt. I verkligheten kan det verka lite motstridigt med stablecoins principer; det fungerar dock. Precis som den amerikanska dollarn, om folk tror på deras värde, kan den fortfarande bibehålla sin stabilitet. Centraliserad myndighet styr dock dessa för att hålla utbudet och efterfrågan balanserad för att säkerställa stabilt värde.

Vill du veta mer om stallmynt? Kolla in vår omfattande guide om stablecoins för att lära dig mer om det.

Marknadsplatser och utbyten

Decentraliserade börser och öppna marknadsplatser är också en del av DeFi-ekosystemet. I verkligheten säkerställer decentraliserade börser att användare kan handla digitala tillgångar utan att avslöja deras fullständiga identitet. Mer än så kan dessa utbyten spara tid, sänka avgifterna och införa säkerhet.

Marknadsplatser hjälper användare att byta tillgångar eller produkter direkt utan problem. Det ger det verkligen en annan typ av online marknadsplatser eftersom du inte behöver vara beroende av en tredje part för att erbjuda sin plattform för att göra det.

Vissa marknadsplatser erbjuder också frilansspelningar som kan tjäna pengar för din tjänst.

Kapitalförvaltning och försäkringsplattformar

DeFi-ekosystemet inkluderar kapitalförvaltning, som också omfattar investeringsförvaltning. Med hjälp av dessa plattformar kan användare hantera sina tillgångar och få investeringsmöjligheter också. I grund och botten hjälper dessa plånböcker att interagera med handelsapplikationer för överföring, köp och försäljning av digitala tillgångar.

Decentraliserade finansföretag erbjuder också försäkringsplattformar för att förbättra användarna. I själva verket behöver försäkringsbranschen en förändring på grund av överflödet av pappersarbete och falska anspråk.

Å andra sidan tar försäkringsfordringar för mycket tid och orsakar mycket besvär på vägen. Men försäkringshanteringsplattformar kan effektivisera processen genom smarta kontrakt och använda revisorer för att kontrollera ett försäkringsanspråks äkthet.

 

Kan decentraliserad ekonomi fungera utan kryptovaluta?

Det är helt uppenbart att utan kryptovalutor kan decentraliserat ekosystem inte fungera. Eftersom det är en ny typ av monetärt system måste det ha digitala tillgångar och kryptovalutor för att fungera fullt ut. Även om de flesta decentraliserade finansiexempel använder någon form av inbyggd token eller tillgång är det inte obligatoriskt för alla DeFi-appar att använda den.

I verkligheten behöver många DeFi-applikationer inte kryptos. Till exempel ger infrastrukturutvecklingsverktyg som Truffle eller Ganache dig en uppsättning verktyg. Du kan använda dessa verktyg för att utveckla lösningar, men du behöver inte kryptor för att använda verktygen.

I verkligheten är ekosystemet stort, och medan ekosystemet är beroende av kryptovalutor är inte alla element beroende av dem.

Mer än så varierar den digitala tillgångsbranschen mycket beroende på vilken typ av applikation det är.

Kryptovalutor kan misslyckas

Tja, kryptovalutor har sina egna problem – de är flyktiga och oförutsägbara. Att basera ett nytt monetärt system på en flyktig tillgång skulle inte vara ett smart samtal.

En annan viktig sak att notera är stablecoins ökande popularitet. Stablecoins är också kryptovalutor, men de är bundna mot verkliga fiatpengar. Så de kan ersätta kryptovalutornas flyktiga natur.

För att göra det perfekt, kommer en annan typ av finansiellt system snabbt in i rampljuset – Centralbankens digitala valuta (CBDC).

Här använder systemet blockchain-teknik, men det är inte helt decentraliserat. Mer, det introducerar också en digital version av de fiatpengar som vi använder. Så kontrollen över de digitala pengarna kommer att råda, men det kommer att säkerställa att tillgången inte blir volatil.

Därför är det mer som en hybridversion av decentraliserad finansieringsteknik. I framtiden kan DeFi vända sig till att bli denna typ av struktur om den vill ersätta det traditionella monetära systemet. Men om DeFi lyckas bli av med sina brister kan det verkligen behålla sin decentraliserade natur.

 

Hur fungerar decentraliserade finansapplikationer?

Nästan alla decentraliserade finansapplikationer utnyttjar Ethereum för att uppnå blockchain-teknikens funktioner. I verkligheten erbjuder Ethereum kvasi-Turing Ethereum Virtual Machine (EVM), vilket är praktiskt taget den enda anledningen till ökningen av DeFi-applikationer. I grund och botten kan en Turing-maskin replikera, stimulera och köra alla typer av algoritmer.

Mer så är EVM också ryggraden i smarta kontrakt, vilket är en obligatorisk del av DeFi. Du kan programmera alla smarta kontrakt eller decentraliserad finansieringskod för EVM och använda Ethereum-nätverket för att utföra det.

Men alla DeFi-applikationer behöver inte nödvändigtvis ett blockchain-nätverk för att kunna köras. Faktum är att det finns applikationer som körs på ett speciellt P2P-nätverk snarare än ovanpå blockchain.

DeFi-applikationer är en del av en programvara som kommunicerar med blockchain som hanterar alla användares tillstånd i nätverket. Dessutom är gränssnittet för dessa applikationer mer lik traditionella mobil- eller webbapplikationer.

Decentraliserad ekonomi kan fungera med smarta kontrakt, vilket representerar kärnlogiken bakom applikationerna. Mer, smarta kontrakt hjälper till att utföra åtgärder och hanterar blockchain-tillståndet.

Front-end för dessa applikationer är användargränssnittet, och back-end innehåller affärslogiken. Hur som helst använder affärslogik ett eller flera smarta kontrakt för att interagera med blockchain-nätverket. Du kan vara värd för frontend i ett decentraliserat lagringsnätverk som IPFS eller Swarm.

Men här, i front-enden, får du en plånbok som hjälper dig att kommunicera med blockchain. Vanligtvis kommer den här plånboken att hantera din blockchain-adress och kryptografiska nycklar. Låt oss ta MetaMask som ett decentraliserat finansieringsappsexempel.

Du kan använda den som ett webbläsartillägg eller en mobilapp som låter dig interagera med blockchain och hantera dina tillgångar.

Sammanfattning av processen

Här är en sammanfattning av hur decentraliserade finansapplikationer fungerar:

 • Ett DeFi-applikations användargränssnitt och frontend-algoritmer kan skrivas på vilket programmeringsspråk som helst för att ringa samtal till backend.
 • Back-end-koden kommer att använda ett decentraliserat peer-to-peer-nätverk som Ethereum och använda smarta kontrakt för att hålla register över alla blockchain-operationer.
 • Dessa applikationer är oftast öppen källkod, så du kan fritt komma åt koden och bygga på den. Därför kan ingen tekniskt äga applikationerna, och det är därför DeFi-appar kallas pengar Legos.
 • Användarna av en DeFi-applikation behöver styra sig själva eftersom det inte finns någon central myndighet.

Läs också: 30+ bästa decentraliserade finansapplikationer

Avslutande tankar

Decentraliserad finansiering är verkligen ett unikt grepp om vårt typiska monetära system, och det kan säkert göra stora skillnader. I verkligheten är ekosystemet stort och växer fortfarande snabbt. Så det är bara en tidsfråga att denna teknik kommer att bli allmänt accepterad runt om i världen.

Nu när du vet hur decentraliserad ekonomi kan fungera från den här guiden kan du nu testa dessa applikationer själv. Men om du är mer intresserad av att utveckla dessa applikationer rekommenderar jag att du tittar på vår decentraliserade finanskurs.

Eleverna kan få tillgång till en stor mängd information från den här guiden, och den kommer att fördjupa sig i hur decentraliserad ekonomi fungerar. Så slösa inte mer tid och ta det första steget mot din blockchain-resa nu!

* Ansvarsfriskrivning: Artikeln ska inte tas som och är inte avsedd att ge någon investeringsrådgivning. Påståenden som görs i denna artikel utgör inte investeringsråd och bör inte tas som sådana. Gör din egen forskning och se till att du läser vår fullständiga ansvarsfriskrivning.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map