Decentraliserad kontra centraliserad: En detaljerad jämförelse

I världen av blockchain hittar du den decentraliserade vs centraliserade debatten mycket. Trots allt kan blockchain-teknik göra centraliserade system till det förflutna.

I vilket fall som helst, om du är ny inom blockchain-tekniken, kan du bli förvirrad med koncepten centralisering vs decentralisering.

I den här artikeln kommer vi att utforska det decentraliserade vs centraliserade konceptet i samband med nuvarande industrier och blockchain.

Låt oss komma igång utan dröjsmål.

Om du har bråttom, kolla in tabellen.

Centraliserad Decentraliserad
Tredjepartsengagemang Ja Nej
Kontrollera Full kontroll ligger hos den centrala myndigheten Kontrollen förblir hos användaren själv
Hackbar Mer benägna att hacka och dataläckage Mindre benägna att hacka och dataläckage som ingen enda felpunkt
Enstaka felpunkt Ja Nej
Enkel användning Intuitivt och enkelt att använda Inte lätt att använda
Växlingsavgifter Högre avgifter Mindre avgifter
Anonym Användarna är inte anonyma Erbjuder anonymitet

Decentraliserad vs Centraliserad: En komplett jämförelse

Låt oss komma igång med jämförelsen mellan decentraliserad och centraliserad.

Läs också,

 • Blockchain för nybörjare: Komma igång-guide
 • Blockchain Developer Lön på väg upp

Vad är centralisering? Och hur fungerar det??

 

Centralisering kretsar kring oss mer än du kan förvänta dig. Om du använder sociala medieplattformar som Facebook, använder du ett centraliserat system. Andra populära onlineplattformar som YouTube är också centraliserade.

Så vad betyder det?

Det betyder att en central myndighet kontrollerar data och funktioner för nämnda plattform. Så om du använder Facebook-plattformen har företaget Facebook fullständig kontroll över de olika aspekterna av deras funktioner inklusive möjligheten att bestämma vem och vem som inte kan gå med i plattformen. 

Om du vill ha ett tekniskt perspektiv kräver det centraliserade systemet tredjepartsförmedlare att verifiera data. Detta innebär att om du skickar ett meddelande till din vän med Facebook-plattformen, kommer uppgifterna att verifieras och sedan överföras av nämnda plattform.

Ett annat bra exempel skulle vara att skicka ett e-postmeddelande. I det ögonblick du skickar ett e-postmeddelande till en annan person har e-postleverantören kunskap om vad du skickade och när du skickade det. Denna information lagras privat utan någon identifierare, men e-posttjänsten har i alla fall en kopia av den informationen.

Kort sagt, de centraliserade tjänsterna lagrar din information med ditt samtycke. Om du kommer ihåg första gången du skapade ett konto på någon centraliserad plattform som Facebook, Yahoo, Gmail, etc., var du tvungen att ge dem ditt fullständiga namn, nationalitet, födelsedatum och annan information för att registrera dig på plattform.

Så varför säger jag er alla dessa?

Det faktum att allt lagras på en central plats, kommer att bli hackad eller missbrukad för andra ändamål. Yahoo, 2015, märkte en av de största hackarna där gruppen av hackare kunde se privata e-postmeddelanden på miljontals konton!

Centralisering kan också hänvisa till en organisationsstruktur där beslutskapaciteten endast är med få personer. Detta innebär att vi också kommer att täcka den decentraliserade vs centraliserade organisationen.

Nu när vi har förstått en centraliserad enhet, låt oss nu titta på hur det fungerar.

Fördelar med centralisering

Det finns utan tvekan flera fördelar eller fördelar med centralisering. De listas nedan.

1. Kommandokedja

Med centraliserad är kommandokedjan tydligt definierad. Om en organisation använder centralisering känner de till kommandokedjan. Det betyder att varje person i organisationen känner till sin roll och vem de behöver rapportera också. De vet också vilken person som är under deras kontroll och är också ansvariga för deras underordnade handlingar.

Alla dessa betyder också att delegering är lätt i kedjan. Ledande befattningshavare kan enkelt delegera arbete till sina underordnade och slutföra och avsluta arbetet på bästa möjliga sätt. Om arbetet slutförts framgångsrikt skapar det en nivå av förtroende bland arbetarna och kedjan, vilket förbättrar det förtroende som krävs för att få det att fungera.

När det gäller ett nätverk som använder centralisering ansvarar en central nod eller en samling noder för transaktionsverifiering. 

 

2. Reducerade kostnader

En av de största fördelarna med centralisering är kostnaderna för den. Varje centraliserat nätverk eller infrastruktur kräver mindre support och kostnad. Eftersom centraliserade organisationer eller nätverk är förplanerade, korsar kostnaderna för det inte budgeten förrän och såvida det inte är absolut nödvändigt att utöka nätverket.

 

3. Snabbt genomförande av beslut

Det råder ingen tvekan om att centraliseringsorganisationer eller nätverk möjliggör snabb beslutsimplementering. Eftersom centraliserade nätverk har färre noder eller personer kräver det mindre kommunikation mellan de olika behörighetsnivåerna. 

Om ett centraliserat nätverk beslutar att genomföra en förändring kan det också göras på några minuter. Till exempel kan ett centraliserat nätverk lägga mer stress på KYC-förfarandet och beslutade att lägga till fler krav på det. Eftersom nätverket är centraliserat kan de trycka på de nya riktlinjerna eller ändra KYC-proceduren som kan gå igång nästan direkt efter korrekt testning.

 

Nackdelar med centralisering

Det finns också olika nackdelar med centralisering. Några av dem är som nedan:

1. Förtroende

Även om centraliserade organisationer är säkra och pålitliga är de inte 100% säkra eller pålitliga. Förtroendet är ett avtal som fastställs av tjänsteleverantören och användaren.

Det är dock ett avtal och det kan bryta lätt. Stora företag lider av tillitsproblem från sina användare, då och då.

Det händer när säkerheten förfaller i systemet, människor tenderar att ignorera tjänsten under en tid innan tjänsteleverantören gör förtroendet genom att erbjuda lösningar och ersättning till de drabbade.

Allt detta händer på grund av centralisering och anledningen till att all data lagras i en centraliserad databas.

 

2. Enstaka fel

Centralisering innebär också att hela nätverket är beroende av en enda felpunkt. Organisationer känner till nackdelen och har därför använt åtgärder för att begränsa den. Det faktum att det finns en risk för misslyckande är dock en stor nackdel för verksamhetskritiska tjänster.

 

3. Skalbarhetsbegränsning

Eftersom en enda server används i de flesta fall leder det till skalbarhetsbegränsningar.

 

Hur är centraliseringens nuvarande tillstånd??

Centralisering är utan tvekan ett effektivt sätt att hantera organisationer eller nätverk. Det har använts effektivt av stora organisationer som Microsoft, Facebook, Yahoo och så vidare. Faktum är att våra regeringar är beroende av ett centraliserat tillvägagångssätt.

När det gäller en centraliserad regering samordnar de politiska cheferna makten. Du kan också utöva kraften i flera fall.

För ett stort företag säkerställer centralisering att dess data förblir säkra. Detta behövs så att deras affärshemligheter inte läcker ut. Det finns dock ett modifierat sätt att hantera data med möjlighet att använda decentraliserade nätverk som blockchain. 

Vi kan lätt säga att centralisering fortfarande är mycket utbredd på den nuvarande marknaden. Och inte alla företag behöver inte anta decentralisering bara för det. Olika affärsmodeller trivs i ett centraliserat nätverk och det tar ett tag innan allt fler affärsrörelser går mot decentraliserade modeller.

 

Vad är decentralisering? Och hur fungerar det??

Nu när vi har en fullständig förståelse för centralisering skulle det vara lätt för oss att förstå och lära oss om decentralisering.

Idén om decentralisering är ny. Det kom fram när bitcoin släpptes 2009. Det introducerade också ett nytt coolt koncept som möjliggör decentralisering, dvs. blockchain-teknik. Här om en användare skickar bitcoin till en annan användare behöver den inte gå igenom en central myndighet.

Detta betyder dock inte att transaktionen inte verifieras. Transaktionerna verifieras med hjälp av konsensusalgoritmer.

Nätverket som används av bitcoin kan anslutas av vem som helst.

Det betyder att det är öppet. Det uppvisade också andra viktiga funktioner som transparens, där vem som helst kan verifiera transaktionerna vid behov. I ett sådant nätverk kallas en person eller maskin som ansluter till nätverket som “nod”. I slutändan kommer det att finnas ett nätverk med tusentals noder som kan skicka och ta emot pengar från varandra.

Låt oss ta ett verkligt exempel för att förstå konceptet.

Ett decentraliserat energinätverk är där människor kan ansluta och köpa energi från andra oberoende poster. På så sätt behöver de inte betala mellanhänder för att få tillgång till energi i första hand.

Det distribuerade energinätverket är beroende av blockchain-teknik utan behov av en central myndighet. Noderna som genererar energin kan dela den med nätverket och få betalt för den.

Fördelar med decentralisering

Det finns flera fördelar med decentralisering.

1. Full kontroll

En av de viktigaste fördelarna med decentralisering är att användarna har full kontroll över sina transaktioner.

Detta innebär att de kan starta en transaktion när de vill utan att behöva auktorisera den från en central myndighet. Enkelt uttryckt att verifieringsprocessen inte är beroende av tredje part och ett decentraliserat nätverk använder konsensusmetoder för att verifiera informationen.

 

2. Data kan inte ändras eller raderas

Blockchain-teknologins datastruktur är endast tillägg. Det innebär att det inte finns någon chans för någon att modifiera eller ändra informationen när den har lagrats. Det finns en annan blockchain-teknik som använder olika datamodeller som Corda, men de följer också immutabilitetsegenskapen.

 

3. Säkra

Decentraliserade nätverk är säkra på grund av hur de hanterar data och transaktioner. De använder kryptografi för att säkerställa att databokerna är säkra. Data i det aktuella blocket kräver också data från det intilliggande blocket så att det kan använda kryptografi för att validera data.

 

4. Censur

Decentralisering innebär också mindre censur. I ett centraliserat system finns det fler chanser att information kan censureras. Det decentraliserade nätverket är dock mindre benäget för censur, eftersom det inte finns någon central myndighet som kontrollerar data. Låt oss ta ett exempel för att förstå scenariot.

Twitter är till exempel känt för att censurera konton eftersom det hittar några stötande inlägg eller gör det när regeringen försöker censurera konton om det strider mot deras agenda.

Vid decentralisering kan kamrater interagera direkt, och det finns därför ingen eller mindre censur.

 

5. Öppen utveckling

Decentraliserade nätverk stöder mestadels öppen utveckling. Detta beror på dess natur och hur den fungerar. Genom att ha en öppen utvecklingsmiljö får nätverket fantastiska tjänster, verktyg och produkter byggda ovanpå den. 

Linux, till exempel är öppen källkod och har ett ekosystem som gör det möjligt för alla att förbättra det. Detsamma gäller decentraliserade nätverk. Som jämförelse får ett centraliserat nätverk eller slutna lösningar inte chansen att ha en öppen utveckling. Detta begränsar utvecklingen i stor utsträckning.

 

Nackdelar med decentralisering

Det finns naturligtvis många nackdelar med decentralisering. Några av nackdelarna inkluderar följande:

 1. Konflikt: Decentralisering kan leda till konflikter om den inte upprätthålls väl i en organisationsstruktur
 2. Kosta: I en organisatorisk miljö kan decentralisering kosta mer än centralisering eftersom det kräver att system installeras som kan göra kommunikationen mer automatisk.
 3. Brottslighet: När det gäller decentraliserad blockchain kan brottet vara en stor nackdel. Eftersom allt görs i nätverket är anonymt och kan leda till missbruk.
 4. Flyktighet: Decentraliserad kryptovaluta visar flyktigt beteende där priserna fluktuerar mycket!

Hur är det nuvarande läget för decentralisering?

Decentralisering är här för att stanna. Du kommer att se att många av de stora företagen, organisationerna och till och med regeringarna antar det eftersom det ger mer effektivitet till nätverket på lång sikt.

Dubai är en av de första vågorna av regeringar som för närvarande antar blockchain i hela sin styrningsstruktur. Det kallas nu som blockchain-utvecklingens världskapital, eftersom decentralisering eller blockchain-teknik påverkar det. 

I skrivande stund har Dubai kunnat integrera blockchain i åtta industrisektorer, inklusive fastigheter, turism, säkerhet, transport, ekonomi, hälsa och utbildning. Slutresultatet blir att bli världens första blockchain-stad.

IBM ligger också i framkant när det gäller att använda blockchain-tekniken och använda den för att förbättra livsmedelskedjan.

De skapade IBM Food Trust, som handlar om effektivitet och transparens i livsmedelskedjorna. De arbetar tillsammans med Walmart och gynnar alla deltagare i nätverket med användbar och spårbar information.

Det finns också olika decentraliserade huvudboksprojekt där ute, inklusive Hyperledger, Corda och andra.

 

Användningsfall Centraliserad vs Decentraliserad

I den här artikeln går vi igenom några användningsfall som är relaterade till centraliserad och decentraliserad. Alla dessa användningsfall hjälper dig att bättre förstå hur vart och ett av dessa koncept skiljer sig åt och hur decentralisering verkligen kan hjälpa till att lösa några av de viktigaste kärnproblemen i centraliserade system.

Betalningssystem

Ett av de mest uppenbara användningsfallet för decentralisering är betalningssystem. Trots allt uppstod själva konceptet med introduktionen av bitcoin, den första händelsedecentraliserade valutan.

Alla valutor i världen som drivs av banker fungerar på centraliserade servrar. Genom att göra detta har de full kontroll över alla verksamheter och känner också till alla dina finansiella aktiviteter.

Det betyder att de känner till dina utgiftsvanor. En av de värsta sakerna med att använda en central valuta är dock att om någon får tag på dina bankuppgifter kan de enkelt få tillgång till alla dina pengar och använda dem för egen fördel..

En annan nackdel med centraliserade betalningssystem är att det kan uppstå störningar eller fel och du kommer inte att kunna få tillgång till dina pengar när du behöver det.

Så, hur löser ett decentraliserat system alla dessa? Tja, genom att vara decentraliserad. Eftersom det inte finns någon central myndighet eller felpunkt är dina medel alltid tillgängliga.

Det tar också bort chansen att dina medel blir hackade eller åtkomst av en skadlig skådespelare. Så om du använder kryptovaluta som ett sätt att ta emot och skicka betalningar tar du ut rollen som den centraliserade enheten från processen – förbättrar den hela tiden. Du kan beteckna dessa kryptovalutor som peer-to-peer digitala valutor.

En annan fördel med betalningssystemet är avlägsnandet av mellanliggande avgifter. De enda avgifterna som är förknippade med processen är antingen små eller obefintliga. De är också gränslösa och säkra.

Så, vad är fördelarna med att använda ett globalt betalningssystem? De är som nedan.

 • Snabba transaktioner
 • Billiga transaktioner
 • Ingen information delas mellan tredje part
 • Säkra
 • Ingen enda felpunkt
 • Transparent

Regeringsröstning

Omröstning har alltid varit ett kontroversiellt ämne bland regeringen och de människor som väljer regeringen. De motsatta parterna är också angelägna om att använda ämnet för att hitta ett sätt att försvara sig. Så, vad som faktiskt händer.

Hela omröstningsscenariot handlar om en viktigaste fråga, öppenhet. Det nuvarande sättet att genomföra omröstningen tar inte hänsyn till öppenhet. Detta resulterar i många konspirationsteorier om hur rösterna manipuleras internt. Eftersom dessa teorier finns finns det inget sätt att validera dem eftersom systemet inte är transparent.

Det är där en decentraliserad röstningsplattform kan komma i räddning. Regeringar kan använda den för att köra rösterna och tillhandahålla transparent omröstning. På så sätt kan de vila alla teorier som kommer fram när allmänna valresultat förklaras. 

Genom att använda ett transparent röstsystem eller ett röstningssystem som körs i ett decentraliserat nätverk kan väljarna enkelt verifiera rösterna. Detta innebär också att inget parti kan göra bedrägerier när det gäller att räkna röster. En annan fördel med att använda detta tillvägagångssätt är att resultaten kan deklareras så snart omröstningen är klar.

Så vad är fördelarna med ett decentraliserat röstningssystem?

 • Det kommer inte att ske någon manipulation eller bedrägeri
 • Inga konspirationsteorier
 • Inga hot

Energi

Ett annat användbart användningsfall som vi ska diskutera i vårt jämförelsekoncept för decentraliserad vs centraliserad. 

Just nu kontrollerar och distribuerar centraliserade enheter huvudsakligen energin som bestämmer var de vill tillhandahålla sina tjänster och till vilket pris.

För att lösa detta kan decentralisering komma med en unik lösning. Den kan använda ett decentraliserat elnät som du kan använda för att skära mellanhänder.

Det ger också lika möjligheter för alla som vill få energi eller generera energi och sedan sälja den till andra.

Proffsen är naturligtvis där inklusive

 • Rättvis marknad
 • Inget engagemang från tredje part
 • Det decentraliserade betalningssystemet kan fungera med decentraliserade energiplattformar.

 

Slutsats: Vilken är här för att stanna? Centraliserad vs Decentraliserad

Både centraliserad och decentraliserad har sina egna fördelar. Det råder ingen tvekan om att regeringar, organisationer och företag vill ha kontroll över sina tillgångar, även om de måste ge upp effektiviteten för det.

Men decentralisering är här för att stanna! Och med tiden kommer det att växa eftersom fler företag kommer att inse nyttan med det. Du kan också implementera decentralisering med en hållbar nära miljö och med hjälp av hybrid- eller federerade blockchain-lösningar.

Detta leder oss till slutet av vår decentraliserade vs centraliserade guide. Nu bör du ha en god uppfattning om vad var och en av dem har att erbjuda.

Så, vad tycker du om jämförelsen? Vilka är dina åsikter när det gäller decentraliserad kontra centraliserad? Kommentera nedan och låt oss veta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map