DCEP-projekt: Kinas nya digitala valuta

Nyligen kom Kina till rampljuset med det banbrytande DCEP-projektet. Strax efter det officiella tillkännagivandet av detta stängda pilotprojekt började det bli mycket hype. Låt oss ta en titt på Kinas nya digitala valuta nu!

Kinas digitala valuta lanseras initialt i Xiong’an (Peking satellitstad), Suzhou och Shenzhen. Många spekulerar i om detta kommer att visa sig vara en revolutionär förändring för vårt monetära system och hur det verkligen kommer att påverka den globala ekonomin.

År 2017 mötte den snabba tillväxten av blockchain-nätverk och kryptovalutor hård kritik från många finansiella organisationer. Det är därför den kinesiska regeringen tar en alternativ uppfattning om hela frågan och lanserar sin egen digitala Kina-valuta.

Gå med mig när jag utforskar vad DCEP är, vad det betyder för Kina och den globala ekonomin och vad du kan förvänta dig av det. Så, låt oss börja!

Anmäl dig nu: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) -kurs

Vad är DCEP-projektet?

Låt oss börja med vad detta projekt faktiskt är. DCEP är Kinas nationella digitala valuta. I verkligheten är den fullständiga formen elektronisk betalning med digital valuta. Project DCEP ryktas använda kryptografi och blockchain-teknik som bas för plattformen. Experter förutspår att det kan bli världens första etablerade Central Bank Digital Currency (CBDC), vilket är en enorm sak.

People’s Bank of China (PBoC) utfärdar Kinas kryptovaluta. Det främsta målet med lanseringen av Kinas nya digitala valuta är att öka den internationella räckvidden och cirkulationen för RMB. I verkligheten vill Kina öka den globala acceptansen av RMB så att den blir en global valuta, precis som den amerikanska dollarn.

Nyligen är Kina mer angelägen om att driva blockchainbaserade initiativ till marknaden eftersom regeringen inte vill bli misshandlad av Facebooks Libra-valuta. Men jag kommer att prata mer om det senare.

Låt oss gå vidare till varför Kina är så ivrig att lansera elektronisk betalning med digital valuta.

DCEP-projekt


Kinas digitala valuta: Varför lanserar de den?

Det främsta målet för regeringen vid lanseringen av projektet DCEP China är att ersätta reservpengesystemet. I verkligheten kommer detta att minska kostnaderna och friktionen mellan bankerna massivt. De vill också använda China DCEP-projektet för att skära ner alla ineffektiviteter av offline pappersbaserade penningspår som ger upphov till penningtvätt, förfalskade frågor och olaglig finansiering.

Mer, det bästa med detta projekt är att det hjälper till att ge tillsynsmyndigheten mer kontroll över den digitala valutan, vilket eliminerar alla typer av olagliga aktiviteter. Hur som helst kommer detta projekt också att säkerställa minskade kostnader för underhåll av mynt och sedlar.

Enkelt uttryckt kan du tänka på DCEP som en helt digital version av RMB.

Dessutom kan DCEP bidra till att främja RMB som en internationell valuta och förändra vårt sätt att genomföra gränsöverskridande betalningar.

För närvarande använder RMB SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) eller CHIPS (Clearing House Interbank Payments System) vid gränsöverskridande betalningar. Båda dessa är extremt bristfälliga eftersom CHIPS direkt är ett amerikanskt företag.

Å andra sidan tenderar SWIFT att bli ett bekymmer för den kinesiska regeringen eftersom USA kontrollerar det mesta av sitt funktionellt. Även om SWIFT påstår sig vara en neutral grund för internationella transaktioner är fortfarande 12 av styrelseledamöterna från USA eller från USA: s allierade länder.

Därför begränsar det enligt den kinesiska regeringen deras förmåga att göra interna betalningar. Således är DCEP Kinas sätt att etablera och bryta ut från bojorna i USA-baserade finansföretag.

Är DCEP den enda digitala valutan (lagligt) i Kina?

China DCEP-projektet och dess valuta utvecklas av den kinesiska rörelsen. Så du förstår att det inte är som andra stabila mynt från tredje part som många företag använder idag. Till exempel är CNHT från Tether huvudsakligen knutna på samma sätt som RMB med ett förhållande 1: 1.

I verkligheten är andra kryptovalutor olagliga i Kina, till exempel Bitcoin. Men DCEP är den enda och första lagliga digitala valutan i landet.

Enligt regeringsorganen i Kina är DCEP-projektet på gång i över 5-6 år. Därför kan du se att de spenderar mycket tid på att göra tekniken perfekt för att göra den så mycket som tillgänglig och fri från problem för hela nationen. Nu är det äntligen redo att rulla ut, och People’s Bank of China ger ut den digitala valutan.

DCEP kan enkelt uppnå datainsamling i realtid relaterad till alla typer av bokföring och penningskapande. Denna process hjälper till att hålla penningpolitiken i schack och göra användbara ändringar vid behov.

Vet du inte om Blockchain? Kolla in Blockchain Fundamentals Presentation för att lära dig mer om denna teknik nu!

Utvecklingsprocess för DCEP-projekt

Utvecklingen av det digitala valutans elektroniska betalningssystem startade faktiskt redan 2014. De ville främst undersöka möjligheten att skapa en digital valuta och hur de kan förbättra Yuan med hjälp av blockchain-teknik.

Men från 2014 – 2018 avtog projektets utveckling drastiskt eftersom blockchain-karaktären inte var exakt kompatibel med den nationella digitala valutan. I verkligheten är det praktiskt taget sunt förnuft att alla typer av decentraliserade nätverk inte kan säkerhetskopiera den centrala strukturen i nationella valutor.

Trots problem och oro tog utvecklingen fart från 2019 och nu är det på väg för en officiell lansering. Främst för att Facebook äntligen förbereder sig för att lansera Vågen och Kina ser det som ett direkt hot.

Därför får konkurrenshettan Kinas centralbank att driva tillbaka och starta ett helt eget projekt som kan överträffa Vågen till varje pris.

Från och med nu har Kina redan avslutat backendarkitekturen för lösningen och 2022 kommer stora bidragsgivare att börja delta i testfasen av DCEP.

Arkitektur bakom Kina DCEP-projektet

Låt oss nu prata om arkitekturen bakom China DCEP-projektet, eftersom det hjälper dig att förstå deras koncept mycket bättre.

I grund och botten är DCEP: s arkitektur uppdelad i ett tvåstegssystem. I det första steget kommer det främst att omfatta transaktionsprocesser mellan mellanhänder och PBoC. I själva verket är dessa mellanhänder huvudsakligen finansinstitut och icke-finansiella institut. Till exempel Tencent, UnionPay, Alibaba, Industrial and Commercial Bank of China, Kinas byggbanker och så vidare.

I det andra nivån kan du förvänta dig en koppling eller länk mellan deltagare i detaljhandeln och mellanhänder från första nivån. Mer så kommer det också att ansluta till medborgare eller individer i landet.

Om den har en chans att bli populär i världen kan du använda den för att ansluta alla individer från olika regioner och länder. Mer i detta steg kommer alla mellanhänder att distribuera DCEP till detaljhandeln för att effektivisera valutan i hela landet. Därför kommer den digitala valutan snart att börja cirkulera på marknaden.

I verkligheten är den största skillnaden källan som distribuerar kassaflödet och använder digitala plånböcker istället för bankkonton.

Vad sägs om backendinfrastrukturen för DCEP-projektet?

För närvarande bekräftade Kina att de redan har slutfört backendarkitekturen för Digital Currency Electronic Payment System. Mer, så avslutade de också all forskning, ställde in parametrar och utveckling av alla funktioner och till och med felsökte testningen.

Det behöver dock fortfarande mer testning för att bli av med alla problem. Hur som helst, enligt en annan källa, kommer DCEP: s digitala plånbok att erbjuda många funktioner som betalningshistorik, plånbokshantering och digital tillgångsutbyte.

Dessutom kommer det också att erbjuda överföringstjänster, QR-kodbetalningar, mobilbetalningar och så vidare. Det bästa är att du också kan konvertera din valuta från gränssnittet. Mer, användargränssnittet verkar också mycket tydligt och enkelt för alla att förstå.

Därför kommer det inte dröja länge när projektet kommer att slutföra alla funktioner och starta globalt. Det är dock säkert att anta att det först kommer att lanseras endast i Kina, och efter dess framgång kan internationella marknader också få tillgång till det.

Vill du bli Blockchain-arkitekt? Anmäl dig nu till Certified Enterprise Blockchain Architect (CEBA) -kurs.

Projekt DCEP-plånbok

Låt oss nu prata mer om plånboken i Digital Currency Electronic Payment System. Nyligen, den 29 augusti 2020, lanserade CCB (China Construction Bank) DCEP-plånboken. I själva verket hittade kunderna under den banken funktionerna i DCEP i sin mobilapp. Men för att använda det var de tvungna att registrera sig först med sina telefonnummer.

När de väl hade gjort det kunde de komma åt den digitala plånboken och navigera för att se funktionerna. Det fanns dock inget officiellt tillkännagivande om denna lansering, och all information jag har kommer från sociala medier och kryptosamhället i Kina.

Hur som helst hävdar vissa användare att de kan göra små transaktioner med plånboken genom att ansluta sitt CCB-konto till appen. Mer, när en användare har motstått plånboken får de ett plånbok-ID för att hjälpa dem att handla med andra användare.

I huvudgränssnittet finns det flera funktioner som uttag / insättningar, anslutning till ett bankkonto, se all transaktionsinformation, ge röda paket, uppgradera DCEP-plånböcker, återbetala kreditkort, avbryta DCEP-plånbok och så vidare.

I verkligheten ger de röda paketen faktiskt pengar till andra. Mer så är processen att transakera eller till och med ta emot pengarna superlätt. Du kan till och med skanna en annan användares plånbok för att skicka pengarna. Så det verkar som en super bekväm plånbok app.

Hur kan du testa Kinas digitala valuta?

Du måste undra hur du verkligen kan testa Kinas digitala valuta för att se hur den fungerar. Tja, de meddelade nyligen den 17 augusti 2020 att DCEP kommer att gå in i pilotprovningsfasen. I själva verket kallar de det “4 + 1-metoden”.

Främst för att testprocessen kommer att förbli stängd i Xiong’an, Suzhou, Chengdu och Shenzhen. Det kommer också att inkludera OS-platserna 2022. Dessutom tror deras analytiker att regeringen måste se och åtgärda alla tekniska frågor innan de startar detta projekt i stor skala.

Så om de inte fixar det i förväg kan de negativa resultaten påverka marknadsföringen. Genom att testa ut, kommer därför medborgarna att använda och vara bekväma med den nya förändringen.

I framtiden kommer testet att omfatta fler städer och provinser i Hong Kong Macau Greater Bay Area, Guangzhou, Shanghai och Peking. Under tiden kommer denna utvidgning av pilotzonen att introducera 400 miljoner av Kinas befolkning.

Stora företag kommer att testa Kinas kryptovaluta

Många parter kommer att delta i testfasen av Kinas kryptovaluta. Till exempel postskåp, lokala hotell, bokhandlar, obemannade stormarknader, bagerier, gym och så vidare. Mer än så kommer utländska företag som Subway, McDonald’s och Starbucks också att delta i testning av DCEP.

I verkligheten kom detta tillkännagivande den 22 april 2020, där det meddelades att 19 företag kommer att delta i testfasen av DCEP-projektet.

Mer så meddelade National Development and Reform Commission huvudsakligen dessa nyheter vid deras evenemang. Hur som helst kommer den obemannade stormarknaden för Jingdong’s också att delta i testfasen för denna kryptovaluta.

De företag som avser att delta i fick redan officiellt meddelande från Kinas centralbank. Även om vi ännu inte har någon aning om hur de kommer att genomföra testfasen av DCEP-projektet.

Kinas kryptovaluta: Centraliserad eller decentraliserad?

Många av er måste vara lite förvirrade nu om Kinas kryptovaluta är centraliserad eller decentraliserad. Tja, det skiljer sig lite från all blockchain-teknik som vi känner till nu. Även om det erbjuder många viktiga funktioner i Blockchain, såsom peer-to-peer-nätverk, oföränderlighet, transparens och många fler.

Men detta är inte ett decentraliserat nätverk utan ett centraliserat nätverk. I verkligheten är det direkt i kontrast till vad blockchain går till. Här kommer Kinas centralbank att ha full kontroll över valutan och kan skapa och förstöra dem vid behov.

Blockchain och centraliserade databaser har stora skillnader. Kolla in blockchain vs databas för att lära dig mer om det.

Hur kan du köpa DCEP-valuta?

Det är kanske inte möjligt att köpa DCEP-valutan. I själva verket är det bara de banker som arbetar med People’s Bank of China som har tillgång till det. Men det borde vara öppet för allmänheten ganska snart. Det finns dock fortfarande inget kryptovalutautbyte som erbjuder detta just nu.

Kan du handla DCEP?

Kinas nya digitala valuta förändrar många perspektiv på handeln. Strax efter timmar med att meddela valutan erbjöd många börser IOU eller knockoff DCEP-valuta. I verkligheten är dessa inte den verkliga affären utan bara falska.

För närvarande är det bara bankerna som har tillgång till det och inte ens allmänheten. Därför kommer jag starkt att rekommendera att hålla dig borta från alla dessa IOU eller knockoffs tills det finns ett officiellt meddelande om handel med det.

NFC-kontaktbaserad betalningsmetod

Kinas nya digitala valuta kan fungera även utan internetanslutning. I verkligheten är det omöjligt för andra kryptovalutor från och med idag. Men hur kommer det att göra det? Tja, Kina använder NFC-kontaktbaserad betalningsmetod för att uppnå denna funktion.

Du kan till exempel ha använt Bluetooth eller SHAREit för att överföra filer utan att använda någon data. Konceptet är väldigt lik det, men det är mer avancerat.

Eftersom Kina vill bli av med pappersbaserade pengar för gott är det bara sunt förnuft att de behöver offlinealternativ för penningöverföring. Även om du inte har ett bankkonto spelar det ingen roll eftersom du kan lagra dina pengar på din mobila enhet med ett konto.

Vad sägs om Blockchain Adoption?

Som ni vet är detta projekt inte tekniskt blockchain utan snarare en efterlikning av det. Men Kina försöker verkligen driva på antagandet av blockchain. I verkligheten gav presidenten mandat att landet skulle påskynda processen för blockchain-adoption.

Mer i april 2020 skapade regeringen ett Blockchain Service Network som förenar alla blockchain-projekt i landet.

Hur som helst är Kina mer intresserad av Blockchain snarare än kryptovaluta, eftersom dessa är ganska instabila och svåra att kontrollera. Dessutom förbjöd Kina kryptovalutor och ICO i landet, så det är inte möjligt att använda dem också.

Läs nu: Vilka företag använder Blockchain-teknik?

När kommer DCEP att officiellt startas?

Project DCEP China har ingen specifik tidslinje för lanseringen. Men många experter gav oss lite insikt i vad som kan hända strax före den officiella lanseringen. De tror att innan landet lanserar projektet kommer landet att behöva flera justeringar för att bättre anpassa sig till förändringen. I själva verket är det en komplicerad process att ändra systemet för en hel nation.

Så det behöver inte sägas att det tar mycket tid. Många tror också att det kan debutera under andra halvåret från 2020, men det är inte ett officiellt meddelande.

Du måste också notera att DCEP inte stöds av något guld. Men experter tror att de kan använda guld för att säkerhetskopiera detta för att förstöra det amerikanska reservsystemet. Men vid denna punkt är det bara spekulation.

Andra deltagare i DCEP-projektet

Kinas regering gav alla de företag som hanterar digital betalning mandat att acceptera Kinas nya digitala valuta, DCEP. Till exempel måste WeChat, AliPay eller Apple Pay acceptera DCEP som en primär valuta.

I verkligheten kommer det att hjälpa människor att acceptera förändringen snabbare och genomdriva Kinas dominans inom global ekonomi.

Huawei kommer att använda DCEP

Eftersom Huawei är nära förbundet med regeringen och hur de flesta konsumenter i Kina använder Huawei, ryktas det att detta företag först kommer att börja använda DCEP. Det verkar också finnas en läckt bild av Huaweis Pay-app, där man ser att den kan använda DCEP direkt.

Å andra sidan stöder Tencent, Huaweis rival, också projektet helt från början.

Tencent kan bli en viktig partner för Project DCEP

Tencent-företagets Meituan Dianping pratar med forskningspartnern till PBoC om den verkliga tillämpningen av DCEP. I verkligheten erbjuder Meituan Dianping många tjänster som matleverans, livsmedelsbutik, B&B-bokning, åktur, cykeldelning och många fler tjänster. Alla dessa resulterar i miljarder dollar i transaktioner varje dag!

Så med endast Meituan Dianping kan du verkligen täcka alla nödvändigheter. Därför är det bara klokt att också bli en viktig partner i detta projekt.

Å andra sidan är ett av deras andra företag Bilibili Inc. också intresserade av projektet. Vi känner inte till detaljerna i dessa partnerskap, men det är mycket troligt att dessa partnerskap kan ge DCEP-projektet en enorm boost.

Hur kommer DCEP-valuta att påverka andra kryptovalutor?

Projektet DCEP China kommer säkert att utgöra ett hot mot aktuella kryptovalutatrender. I själva verket är strukturen bakom kryptor helt annorlunda än DCEP-valutan, eftersom de alla är decentraliserade.

Men den stora marknadsföringen som går mot DCEP-valutan förändrar medborgarnas perspektiv. Om det verkligen blir en global lansering någon gång kan det också påverka kryptotrenderna negativt. I verkligheten verkar kryptor ha positiva och negativa resultat. Det finns också många bedrägerier och säkerhetsproblem som kretsar kring användningen av kryptos.

Så om DCEP lyckas kan andra länder börja utveckla sin egen version av digital valuta, vilket kan utnyttja blockchains teknik.

Eftersom vi fortfarande inte känner till den fullständiga tekniska kunskapen bakom DCEP-systemet är resultatet fortfarande okänt.

Hur som helst kan det finnas möjligheter att göra DCEP kunna skapa en tillflyktsort för ett annat blockchain-nätverk för att ansluta och byta DCEP mot kryptos. Men allt detta är bara spekulationer hittills.

Jämförelse mellan DCEP, pappersbaserade kontanter, Ethereum och Vågen

Det finns andra aktörer på marknaden och DCEP har några starka kompletteringar. I ett fall är Ethereum redan etablerat. Mer än så är det pappersbaserade kassasystemet redan etablerat över hela världen. Så för att se hur alla jämförs tillsammans kommer vi att presentera en jämförelsetabell mellan DCEP, Paper Based Cash, Ethereum och Libra. Så låt oss kolla in det.

DCEP

KONTANTER

ETEREUM

LIBRA

Anonymitet

Kan göras anonym

Decentraliserad struktur

Nej Nej Ja Delvis

Blockchain-teknikfunktioner

Spårbarhet, peer-to-peer-betalning, manipuleringssäker Offentliga blockchain-funktioner Consortium blockchain-funktioner

säkerhet

Hög Låg Hög Hög

Transaktionshastighet

220.000 ton ~ 20 tps 1000 msk

Effektivitet

Hög Låg Medium Hög

Bärbarhet

Hög Låg Hög Hög

Offline betalningssupport

Ja Ja Nej Nej

flyktighet

Låg Låg Hög Låg

Projektstatus

Genomgår testning I cirkulation I cirkulation Under utveckling

Kan Kina DCEP-projektet utmana amerikanska dollar?

Projekt DCEP Kina utgör ett hot mot USA: s monetära system. I verkligheten använder Kina mobilbetalningar mycket mer än USA, och det finns 1,7 miljarder konsumenter i landet för det. Mer så accepteras WeChat-lön eller Alipay i hela landet; även gatuförsäljare accepterar det.

USA arbetar dock med ett digitalt dollarprojekt som direkt kan konkurrera med Kinas DCEP-projekt. Även om USA bara nyligen startade projektet, och det kan ta mycket tid att göra det perfekt eller till och med rulla ut det.

Och det är här Kina ligger ett steg före USA. En annan fråga är att USA inte är så ivrig efter att digitala valutor helt ersätter pappersbaserade valutor. Så detta kan utgöra ett allvarligt hot mot deras ekonomi i framtiden.

Den kinesiska regeringen, å andra sidan, tror att Facebooks Vågen kan bli ett brett genom att ersätta USA: s dollarsystem. Det är därför Kina försöker hårt att slå Facebooks Vågen på alla möjliga sätt.

I slutändan är det bara uppenbart att Kinas nya projekt på allvar kan utmana USA om USA inte börjar ta det på allvar snart.

Vet du inte om Digital Dollar-projektet? Lär dig mer om Digital Dollar från vår guide nu!

Projekt DCEP: Det första etablerade CBDC?

Om projektet DCEP China lyckas med att rulla ut valutan blir det den första fungerande CBDC (centralbankens digitala valuta) i världen. I verkligheten är detta en enorm sak som kan omforma den ekonomiska situationen i världen.

Mer än så kan Kina bli framgångsrika med att störta USA: s regeringstid i globala betalningar. Men det är fortfarande tidigt att säga något om det. Låt oss vänta på att Kina startar sitt projekt och ser om det verkligen kan dra igång en landsomfattande förändring.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map