Blockchain Oracles: Know About The Fundamentals

Har du hørt om blockchain-orakler? Hvis du ikke gjorde det og ønsket å vite om dem, så har du kommet til rett sted.

Blockchain har potensial til å forandre verden. Men det krever et økosystem der det kan kommunisere med de forskjellige tjenestene og løsningene sømløst.

Blockchain-orakler lar blockchain nå sitt virkelige potensial.

Så hvordan oppnår det det? La oss utforske.

 

Hva er en Blockchain Oracle?

Blockchain-orakler er tredjeparts tjenesteleverandører. De gir ekstern informasjon til smarte kontrakter og fungerer som en bro for å koble omverdenen av applikasjoner og tjenester med blockchain.

Etter design kan ikke både smarte kontrakter og blokkjeder koble seg til den andre verden. I mer tekniske termer er de ikke designet for å få tilgang til data som er off-chain (ikke på nettverket).

Ved å bygge bro over gapet spiller blockchain-orakler en avgjørende rolle og gjør det mulig for blockchain å ha en riktig måte å få tilgang til off-chain og on-chain data.

Evnen til å få tilgang til off-chain data forbedrer også smarte kontrakters funksjonalitet. Det utvider omfanget av smarte kontrakter og deres applikasjoner. Dette betyr også at smarte kontrakter ikke ville ha så stor innvirkning hvis det ikke var noen blockchain-orakler, da det ikke ville være mulig for smarte kontrakter å jobbe med data utenfor nettverket..

I tekniske termer er et blockchain-orakel et lag med løsning som verifiserer, spørrer og autentiserer datakilder utenfor nettverket. Når den utfører alle operasjonene, videreformidler den informasjonen.

Dataene som overføres av blockchain-oraklet kan også være alle data som er av verdi. For eksempel kan et helsesystem be om data knyttet til forsikring ved hjelp av orakler. Derimot vil matindustrien ønske at orakler skal overføre informasjon om matforsyningskjeden.

 

For å sikre at oraklene kan fungere effektivt, må nettverksressurser brukes av den smarte kontrakten eller dens tilknyttede enheter.

Les også,

 • Lær hvordan du lager en blockchain
 • Når skal du bruke Blockchain-teknologi?

Blockchain Oracle Eksempel

For å forstå hvordan et blockchain-orakel fungerer, må vi gå gjennom et eksempel nedenfor.

La oss ta to partier i spill, Max og Viper.

Både Max og Viper elsker å satse. Derfor oppretter de en smart kontrakt for å få best mulig gjennomsiktighet i spillprosessen. 

Denne gangen satset de på når vaksinasjonen for Covid-19 vil bli frigitt. 

Ifølge Max vil det komme i 2020, mens Viper er mer forsiktig i sitt spill og tror det vil komme i midten av 2021. 

De lager en smart kontrakt som har satt reglene for innsatsen. For å få den smarte kontrakten til å fungere alene, må den imidlertid trekke ut informasjonen fra ytre kilder. 

Dette må gjøres ved hjelp av en ekstern kilde, og det er her Oracle kommer inn. Når det er konfigurert riktig, vil oraklet mate inn dataene til den smarte kontrakten fra tid til annen. 

Når satsingsfristen er over eller det er funnet en vaksine for Covid-19, vil den smarte kontrakten utføres, og endre både Max og Viper. Informasjonen vil også bli videreformidlet til andre parter som registrerte seg for at spillet skulle skje.

Ved hjelp av oracle kan smart kontakt gi en utmerket løsning der det er åpenhet og tillit.

Ulike typer orakler

Vi kan klassifisere blockchain-oraklene i forskjellige typer basert på følgende punkter:

 • Kilde → Opprinnelsen til dataene. Er det maskinvare eller programvare?
 • Retningen for informasjon → Er dataene utgående eller innkommende?
 • Tillit → Kommer dataene fra desentraliserte eller sentraliserte løsninger?

Basert på alle disse tre punktene, kan vi klassifisere oraklene i seks hovedtyper:

 • Programvare orakler
 • Maskinvare orakel
 • Utgående og innkommende orakel
 • Desentraliserte og sentraliserte orakler
 • Menneskelige orakler
 • Kontakt-spesifikke orakler

La oss gå gjennom hver av dem nedenfor.

Programvare Orakler

Programvareorakler er oraklene som tar informasjon fra online kilder, og som sender informasjonen til blockchain. Online informasjon kan komme fra hvilken som helst kilde, inkludert nettsteder, servere og online databaser. Du bruker nettet som en kilde til informasjon.

Programvareorakler er nyttige når det gjelder å levere informasjon om forsyningskjeden til smarte kontrakter i sanntid. Andre viktige brukssaker for orakler, inkludert priser på digitale eiendeler, trafikkinformasjon i sanntid og så videre!

 

Hardware Oracles

Maskinvareorakler er orakler som samhandler med den virkelige verden ved hjelp av et grensesnitt. Dette betyr at hvis en smart kontrakt trenger en forbindelse til den virkelige verden, kan den gjøre det med hardware oracle. Så hvis en smart kontrakt trenger å videreformidle informasjon fra strekkodelesere, elektroniske sensorer og andre, vil de trenge maskinvare-orakel.

Disse typer orakler er utmerkede når det gjelder å konvertere informasjon fra den virkelige verden til digitale verdier. Det beste eksemplet for maskinvare-orakel kan gis i matforsyningskjeden. Hvis en type mat beveger seg gjennom forsyningskjeden, videreformidles informasjonen automatisk til de smarte kontraktene som håndterer den, og deretter vil den smarte kontrakten ta riktig tiltak basert på informasjon.

 

Utgående og innkommende orakler

Innkommende orakler er de oraklene som bruker eksterne kilder til å overføre data til smarte kontrakter, mens de utgående oraklene er de som sender informasjonen som genereres av den smarte kontrakten til den virkelige verden.

Et godt eksempel på et utgående orakel er en smart kontrakt som sender en oppdatering hvis noen setter inn penger til den virtuelle adressen hans. En sensor som sender oppdateringer til den smarte kontrakten er et innkommende eksempel.

 

Desentraliserte og sentraliserte orakler

Sentraliserte orakler er orakler som kontrolleres av en enkelt enhet. Dette betyr at de er eneste leverandører for å gi informasjon til oraklet. Å bruke sentralisert orakel kan være en vanskelig situasjon ettersom sentralisert orakeleffektivitet er mindre sammenlignet med et desentralisert.

Når det gjelder desentraliserte orakler, brukes det best til offentlige blokkeringer. Det er ingen sentralisert autoritet her som kontrollerer oraklene, noe som betyr at dataene har flere kilder til sannhet. Dataene som overføres ved hjelp av desentraliserte orakler kan verifiseres og klareres.

 

Kontraktspesifikke orakler

Disse oraklene er designet for å fungere med enkle, smarte kontrakter. I dette tilfellet vil det være nødvendig å distribuere flere kontraktsspesifikke orakler hvis utvikleren bestemmer seg for å distribuere flere smarte kontrakter. 

I virkeligheten er kontraktspesifikke orakler ikke verdt den tid og krefter som kreves for å opprettholde dem. De er upraktiske og skal bare brukes til en bestemt brukstilfelle.

 

Menneskelige orakler

Enkeltpersoner kan også fungere som orakler. I dette tilfellet må den valgte personen være høyt kvalifiserte kontaktannonser som kan fungere som orakler for det gitte feltet. 

De menneskelige oraklene er ansvarlige for å undersøke informasjonen og dens autentisitet før informasjonen blir oversatt og matet inn i smarte kontrakter. Kryptografi sørger for at riktig person får tilgang til den smarte kontrakten.

 

Betydningen av Oracle

Fra selve eksemplet ovenfor er det lett å forstå viktigheten av orakler. Orakler er der for å bli. Det gjør at smarte kontrakter kan fungere, da de ikke kan gjøre det uten datakilde. I tiden med big data er det viktig å ha sømløs dataoverføring. Hvis det ikke blir gitt, vil brukstilfeller for smarte kontrakter bli begrenset.

Også viktigheten av smarte kontrakter påvirker orakelens betydning. Med smarte kontrakters evne til å jobbe med virkelige applikasjoner, kan orakler åpne for mange muligheter.

Årsaker til at Dapp ikke kan kommunisere med den virkelige verden uten orakler

Orakler er nødvendige av en annen stor grunn, da dApps ikke kan kommunisere med den virkelige verden uten orakler. Men hvorfor er det dApps ikke i stand til å gjøre det? Det er fordi formatene er fundamentalt forskjellige.

Blockchain er en eneste løsning der transaksjonene er deterministiske. Transaksjonene blir lagt ved hverandre i sekvensiell rekkefølge.

For at blockchain skal få tilgang til data utenfor blockchain, vil det være et krav for ikke-sekvensielle datapunkter, noe som er umulig i tilfelle blockchain. 

Så, blockchain immutability-funksjonen begrenser rekkevidden og fleksibiliteten.

Når det gjelder ekstern datalagring, er det ikke-sekvensielle, ikke-deterministiske data som betyr at hendelsene lagres i henhold til deres formål i stedet for noen spesifikk sekvens. 

Orakler hjelper blockchain å snakke med off-chain verdensdata og gi mening om det. Uten orakler ville det ikke være mulig for blockchain å ha meningsfull kommunikasjon med virkelige applikasjoner, tjenester og datakilder.

 

Problem med Oracle

Oracle er ikke fri for problemer. Faktisk, spørsmålet oppstår fra det faktum at orakler ikke kan kompromitteres. Dette er viktig ettersom smarte kontrakter er avhengige av dataene som leveres av oraklene.

Feil eller feil data sendt av et orakel kan kompromittere smarte kontrakter.

Dessverre er det ennå ikke mulig å løse dette problemet, da orakler ikke er en del av blockchain-konsensusmetoden. 

Det er her tilliten kommer inn. Orakler kan bare fungere ordentlig hvis det er riktig tillit blant de involverte partene.

 

Konklusjon

Dette fører oss til slutten av vår blockchain-orakelartikkel. Så, hva synes du om orakler? Tror du det er et alternativ til det? Kommenter teoriene dine nedenfor!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map