Blockchain och Quantum Computing Battle: Vem vinner?

Är du här för att lära dig mer om blockchain och quantum computing-striden? Om du gör det, har du kommit till rätt ställe.

Vi lever i en värld av extraordinär tillväxt. Från internet till blockchain har vi sett en oöverträffad tillväxt under de senaste tre decennierna.

Med tillkomsten av datorer har vi nu verktygen för att utföra komplexa uppgifter på några sekunder – vare sig det beräknar flygplanets rutt eller förutsäger vädret.

Möt Quantum computing – nästa steg i beräkningskrafttillväxt som kan ge människor mer beräkningskraft för att förstå universum omkring oss.

I det här ämnet ska vi täcka blockchain och quantum computing, deras relationer, hur de påverkar varandra och mer!

Blockchain vs Quantum Computing

Blockchain och Quantum computing

Komma igång: Förstå basförutsättningen

Utgångspunkten för jämförelsen börjar med kärnfunktionen i blockchain, dvs. säkerhet. Blockchain utropas som ett av de säkraste nätverken där ute. Det beror på två skäl; huvudsakligen är den ena dess decentraliserade natur, och den andra är de kryptografiska algoritmerna som används för att säkra data för krypterings- och dekrypteringsändamål.

Nu med Quantum computing kan saker och ting bli komplicerade. När det gäller kryptografiska algoritmer är de utformade enligt de nuvarande beräkningsbegränsningarna för de mest kraftfulla maskinerna där ute. Men med Quantum computing kommer allt att förändras.

Kvantdatorer är snabbare och kan få samtida blockchain-baserade system att kämpa när det gäller att hålla data säkra.

För att få en bättre förståelse, låt oss försöka förstå Quantum computing på djupet.

Förstå Quantum Computing och vad det ger till tabellen


Kvantberäkning baseras på fysik. Fysik över hela världen har arbetat hårt de senaste tre decennierna för att göra kvantdatorer till en möjlighet.

Kort sagt, en kvantdator använder kvantmekanikens principer. För närvarande är kvantdatorer fortfarande på jobbet, och vi är på väg att det snart blir verklighet. Men när det gör det kan det påverka hur vi säkrar våra system, särskilt blockchain.

Vad är qubits?

I ett kvantberäkningsscenario används bitar för att lagra information. Traditionellt kan bitar endast ha två tillstånd, 0 och 1. Vid kvantberäkning används kvantbitar (Qubits). Dessa qubits kan vara antingen a eller 0 samtidigt. Detta fenomen kallas överlagring – vilket i gengäld gör kvantdatorer galna snabbt!

Resan med qubits började 1998 när Oxford, MIT, IBM och andra kunde arbeta med bara två qubits. Just nu har gränsen nått 72 qubits.

Även ledande teknikwebbplatser, inklusive Gränsen, visar stort intresse för hur datorvärlden kommer att förändras. Enligt media finns det fortfarande tid innan kvantberäkning äntligen kan börja fungera.

Varifrån beräkningseffekten kommer ifrån?

Ett annat intressant koncept som definierar kvantberäkning är intrassling. Det händer när två partiklar trasslar samman – intrasslingen resulterar i att två partiklar förblir i samma tillstånd. Om en ändras kan den andra också ändras beroende på den andra.

Avståndet mellan dem spelar ingen roll, och var och en av dem kommer att reflektera över den andra partikelns tillstånd. Det är det som gör dataforskare glada över kvantdator. Just nu arbetar företag hårt för att öka antalet qubits.

Utmaningen bakom att skapa en kvantdator

Kvantdatorer är fascinerande men är lika svåra att underhålla. Läget för superposition ger prestanda, men är inte stabilt. För att göra dem stabila och hantera dem korrekt använder fysiker många metoder inklusive mikrovågs- ​​eller laserstrålar, håller temperaturer eller ser till att ingen typ av gränssnitt interagerar med arbetsmiljön.

Med så låg tolerans för miljön är kvantdatorer svåra att underhålla. En liten skillnad i ett av elementen kan få ner hela operationen. Processen genom vilken försvinnandet sker kallas dekoherens.

I enkla termer, ju mer stabila qubits, desto mer beräkningseffekt genereras. Men när vi ökar antalet qubits blir miljön mer instabil och svår att underhålla.

Vi började med bara två qubits, och nu har vi nått 72 qubits, som drivs av Google.

Hur relaterar Blockchain och Quantum Computing? Blockchain vs Quantum Computing

Den nuvarande tekniken är beroende av varandra. Ta till exempel artificiell intelligens – den spelar en avgörande roll när det gäller IoT. På samma sätt kan vi också säga att kvantberäkning kan ha stora effekter på blockchain.

Blockchain är känt för sin säkerhet. Enligt Deloitte förväntar sig mer än 84% av företagen blockchain att erbjuda bättre säkerhet när det gäller konventionella IT-system. Blockchains unika funktioner gör det till en utmärkt kandidat för att säkra alla affärssystem. De viktigaste funktionerna som stöder säkerhetsfunktionen inkluderar decentralisering, förmåga att automatisera transaktioner med smarta kontrakt, korrekt användning av konsensus och förmågan att göra tillgångar härkomst.

Problemen uppstår dock när det gäller hur säkerhet implementeras av blockchain-nätverk. Det ger oföränderlig och öppenhet, men det är inte helt bevis.

Blockchain säkerhet svaghet

När det gäller blockchain och quantum computing kan vi hitta några blockchain-relaterade svagheter.

Blockchain arbetar med tanken på anslutna noder som kan interagera med varandra för att fatta kritiska beslut. Bristen på en central enhet öppnar många möjligheter. För att säkerställa att blockchain förblir säker implementeras många protokoll, inklusive konsensusalgoritmen. Dessa konsensusalgoritmer ser till att hela nätverket är förfalskningsbeständigt.

Men det betyder inte att blockchain är hackbar. Ett av de mest populära sätten att hacka ett blockchain-nätverk är att ta kontroll över 51% av noderna. Genom att göra det kan hackaren bekräfta falska transaktioner över nätverket, göra dubbla utgifter och stjäla mycket information eller krypto.

Den nuvarande generationen blockchain-nätverk kan försvara 51% -attacken för det mesta men kan misslyckas när kvantberäkning kommer in.

De andra olika typerna av attacker inklusive följande

  1. Sybil-attack – ett sätt att översvämma nätverket med noder som styrs av en enhet
  2. routing attack – dirigering av noder genom olika ISP: er
  3. DDoS-attack – överbelastning av hela nätverket och slutligen människor som kan använda nätverkssårbarheter eller oupptäckta exploateringar till deras fördel.

Envägsfunktioner

Den nuvarande generationen av blockkedjan använder enkelriktade koder. Detta innebär att de är envägs matematiska funktioner.

Så för en vanlig dator är det enkelt att beräkna den envägs, men omöjligt att göra det i omvänd ordning. Detta gör det så användbart att använda dessa envägs matematiska funktioner. Kort sagt, de nuvarande datorerna kan generera digitala signaturer för säkerhetsändamål, men att få nyckeln eller vända det är ganska omöjligt.

För att komma i perspektiv, låt oss ta exemplet med primtal. Du kan multiplicera primtal effektivt, men om du vill hitta primfaktorerna för två primtalprodukter, skulle det vara svårt. Denna dubbla matematiska natur gör det enkelt att skapa digitala signaturer för blockchain och kan sedan användas av användare för autentiseringsändamål.

För en hackare betyder det att vända ekvationen – vilket är ganska omöjligt för de nuvarande datorerna att göra det. Dessa enkelriktade funktioner är också effektiva för att generera hashfunktioner som sedan kan användas för att verifiera nyligen tillagda block till en storbok. Om innehållet modifieras av en hackare matchar inte hash och blockinformation kommer att kasseras av nätverket. Det enda sättet att hacka i det här fallet är att hitta hashvärdet med ett block – och det skulle kräva att funktionen vänds.

För att förstå komplexiteten, låt oss ta ett exempel.

Om en dator löser biljoner nycklar en sekund, tar det fortfarande att göra 785 miljoner beräkningar för att komma till lösningen. Med tiden resulterar det i 14 miljarder år.

Brist på kvantbeständiga kryptografiska algoritmer? Är Crypto dömd?

Det finns en tydlig brist på kvantbeständiga kryptografiska algoritmer som används av blockchain-lösningar. De nuvarande kryptografiska algoritmerna eller konsensusalgoritmerna tar bara hänsyn till den nuvarande beräkningsstyrkan. Men det kanske inte är fallet för varje blockchain-lösning där ute.

NEO använder till exempel kvantbeständiga algoritmer. Deras tillvägagångssätt är att bygga för framtiden och genom att välja algoritmer som tål den enorma beräkningskraften hos kvantberäkning när den anländer.

Det är dock för tidigt att veta om krypto- eller blockchain-lösningen kommer att hindras. Eftersom blockchain fortfarande är i början är det helt klart möjligt att en riktig lösning kan sättas in. Vi måste också förstå att kvantberäkning också är i början och skulle kräva mycket arbete för att bli verklighet.

Men vad händer om ett land eller en organisation plötsligt skapar en kraftfull kvantdator? Om de gör det måste den nuvarande blockchain-lösningen mildra problemet genom att distribuera den kvantresistenta krypteringsmetoden. Det finns redan krypteringsmetoder kvantresistent.

Vi lever i en era av information där allt är möjligt. Begreppet säkerhet är tidsspecifikt, och vi går tillbaka i historien, ingen trodde att gåtkoden skulle kunna knäckas. Scenariot för blockchain post-quantum kan förändras drastiskt i framtiden.

Kommer Quantum Computing att bryta Bitcoin? Är Blockchain sårbar för kvantberäkning?

Låt oss nu gå vidare till bitcoin. Bitcoin är den främsta krypton där ute. Dess framgång avgör marknadens framgång, känslorna kring den och framtiden för krypto. Om bitcoin misslyckas kan det ha en långsiktig inverkan på hela marknaden. Men kommer det?

För närvarande är det svårt att säga vad som kommer att hända. Om du tar den senaste Quantum-datorn, sitter bitcoin dock säkert. Det finns fortfarande chanser att saker kan gå sönder i framtiden, och vi bör vara beredda på det.

I artikeln skriven av Jack Matier, han förklarar hur IBMs nya kvantdator inte kommer att påverka blockchain men upprepar också att saker kan förändras i framtiden. Han diskuterar IBMs kommersiella kvantdator (en 20 qubit-dator) och gör matematik för att bevisa att bitcoin fortfarande är säkert.

Enligt honom kan en 20 qubit-dator nå 2 ^ 20 beräkningar som liknar de bärbara datorer som finns tillgängliga nu. Även traditionella molntjänster kan göra 2 ^ 40-beräkningstjänster, nästan dubbelt så mycket som IBM: s kommersiella kvantdator.

Kvantdator kan nå vansinnigt hög hastighet. Alla datorer med 2 ^ 80-beräkning kan börja utgöra ett hot. Men det verkliga hotet börjar när kvantdatorer når 2 ^ 3000 beräkningar. Det är då den kommer att kunna köra Shors algoritm, som kan bryta den mest populära ECDSA 256-kryptering som används av bitcoin.

Lösningen är att proaktivt utveckla kryptering som tål brutal beräkningskraft som uppvisas av kvantdatorer.

Lösningar som är kvantbeständiga

Blockchain eller distribuerade huvudbokslösningar är redan på väg att lösa problemet. Till exempel hävdar redan BlockDAG-protokollet att de är resistenta mot kvantdatorer. Den använder trasselprotokollet, vilket gör det kvantresistens.

Ett annat exempel är NEO-blockkedjan.

Slutligen kan privata nätverk vara svaret på Quantum-dators råa kraft. Eftersom tillgången till blockchain är privat kan ägarna kontrollera vem som kan få tillgång till den. Det betyder också att kvantdatorer inte kan fungera i miljön – eftersom inga offentliga nycklar kommer att vara tillgängliga.

Slutsats

Detta leder oss till slutet av vår blockchain- och quantum computing-artikel. Så, vad tycker du om blockchain och quantum computing? Tror du att blockchain kommer att påverkas kraftigt? Om så är fallet, hur? Kommentera nedan och låt oss veta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map