Tko je Vitalik Buterin? Osnivač Ethereuma

Jeste li novi u kriptovaluti? Jeste li upravo počeli čitati o kriptovaluti i kako su različite kriptovalute nastale? Ako je odgovor da, postoji jedno ime koje je teško zanemariti – Vitalik Buterin. Pa tko je Vitalik Buterin?

Većina nas ga poznaje kao osnivača Ethereuma i suosnivača časopisa Bitcoin. Izgleda i njegovih dosadašnjih postignuća, nadareni je milenij, izvrsan u matematici, koji je mandarinski naučio za nekoliko tjedana, napustio sveučilište i začas je postao značajan utjecaj u kripto industriji.

Izgleda kao genij, zar ne?

Tko je Vitalik Buterin?

Vitalik Buterin je rusko-kanadski programer koji je osmislio i osnovao Ethereum. Rođen je 31. siječnja 1994. u Kolomni u Rusiji. Kad mu je bilo samo šest godina, roditelji su se doselili u Kanadu.

Evo jedne zanimljivosti iz njegova djetinjstva, kada je bio tek u trećem razredu – bio je smješten u razred za nadarenu djecu u svojoj osnovnoj školi. Pa, možete reći da je Vitalik Buterin od samog početka bio predodređen za nešto veliko.

Bio je dobar u matematici i mogao je u glavu dodati tri znamenke brže od prosječnog čovjeka. Također ga je vrlo rano zanimalo računalno programiranje. Njegov otac, Dmitrij Buterin, i sam je bio informatičar.

Kad je imao 17 godina, bavio se World of Warcraftom, baš kao i bilo koji drugi 17 godina. Međutim, zainteresirao se i za nešto drugo – za Bitcoin.

Zasluge za sliku: Techcrunch

U početku nije bio puno uložen u ideju kriptovalute, ali njegov je otac bio. Tijekom kratkog razdoblja, ta je nova tehnologija na njemu porasla. Imajte na umu da u to vrijeme ni najiskusniji financijski stručnjaci nisu znali što je Bitcoin i što će postati.

Pohađao je školu Abelard u Torontu i nastavio se upisivati ​​na Sveučilište Waterloo. Tada se još više uključio u Bitcoin.

Počeo je pisati postove na forumu o kriptovalutama po stopi od 5 Bitcoina. Otprilike u to vrijeme mršavi i štreberski klinac odlučio je nastaviti se baviti tim područjem puno radno vrijeme. Toliko se zainteresirao za kriptovalutu, da je čak napustio sveučilište da bi svo vrijeme ulagao u svoju novopronađenu strast.

Suosnivač časopisa Bitcoin

Tijekom njegovih sveučilišnih dana njegovi su postovi o Bitcoinu uzeli maha i njegovi stavovi o ovoj tehnologiji početnika smatrani su pronicljivima. Kako su ga smatrali autoritetom na tu temu, kako bi maksimalno iskoristio svoju novopronađenu slavu, suosnivač je časopisa Bitcoin zajedno s još jednim Bitcoin entuzijastom, Mihaiem Alisieom, 2012. godine.

Časopis Bitcoin osnovan je dok je još bio na sveučilištu. Bilo je to užurbano vrijeme za njega dok je istovremeno pohađao tečajeve na sveučilištu i služio kao glavni autor časopisa. Časopis Bitcoin može se smatrati prvim Buterinovim uspjehom jer se pokazalo da je veliki utjecaj na Bitcoin.

Još malo o časopisu Bitcoin

BTC Media iz Nashvillea u državi Tennessee stekao je Bitcoin Magazine 2015. BTC Media također objavljuje Distributed, yBitcoin i Let’s Talk Bitcoin. U vrijeme kada je Bitcoin Magazin počeo, tiskao se i distribuirao na Barnesu & Plemenita. Pretplatnici su dobili i tiskana izdanja. Međutim, sada je dostupan samo na mreži.

Bitcoin Magazin zasigurno je bio preskočna točka za Vitalika Buterina, ali Ethereum je bio taj koji ga je uspostavio kao silu s kojom treba računati u svijetu kriptovaluta.

Dakle, ako vas netko pita, tko je Vitalik Buterin, možete početi s tim, on je suosnivač jednog od najpopularnijih časopisa o kriptovalutama – Bitcoin Magazine.

Osnivač Ethereuma

Kada pretražujete ‘Tko je Vitalik Buterin’, odgovor je većinu puta osnivač Ethereuma. Ethereum je bio taj koji je Vitalika Buterina učinio onim što je danas. Smiješno je kad je napisao bijeli papir o Ethereumu, a nije predvidio da će tako dobro proći.

Buterin je gotovo vjerovao da će ga kriptoanalitičari razbaciti i da će biti razotkriven prilično prije. Na njegovo iznenađenje, umjesto da se ispeče, njegova je ideja dobila priznanje i pohvale. To je bila točka kada je sve počelo, a Buterin je postao utoliko sigurniji da je to put kojim treba ići.

Napokon, svoj je život posvetio kriptovalutama i bilo mu je sasvim prirodno da svoj napor učini korak ispred.

Što je Ethereum?

Ethereum je javna računalna platforma s otvorenim kodom, zasnovana na lancu blokova, koja ima funkcionalnost skriptiranja. Ethereum generira blockchain za Ether, kripto valutu Ethereum platforme.

Ethereum je osnovan kako bi se prevladalo ograničenje protokola Bitcoin. Osnivač bitcoina, Satoshi Nakamoto, promijenio je način rada globalnih transakcija i uklonio treću stranu iz procesa. To je rodilo sustav koji je bilježio transakcije u distribuiranoj javnoj knjizi koja radi pod konsenzusnim algoritmom dokaza o radu. Ovdje možete saznati više o ovome i blockchainu općenito.

Blockchain tehnologija koju je Nakamoto koristio za Bitcoin imala je svoja ograničenja. Iz sigurnosnih razloga, protokol napisan za Bitcoin namjerno je dizajniran samo za nesložene operacije. Stoga se složene transakcije između platitelja i primatelja plaćanja ne mogu izvršiti prema ovom protokolu iako je ideja o takvom blockchainu djelovala već dulje vrijeme.

Ethereum – nadograđena verzija Bitcoina?

Buterin je shvatio taj problem i odlučio je napisati Turingov cjelovit program za stvaranje takve blockchain tehnologije, sposobne za stvaranje svih vrsta aplikacija i pametnih ugovora. Buterin je svoje mišljenje o ovom problemu iznio u jednom od svojih intervjua:

U bijelom papiru Ethereuma dalje je objasnio,

Ethereum je rodio novu industriju, onu u kojoj su se sve vrste kripto projekata mogle stvarati s vlastitim tokenima.

Vitalić Buterin Politički pogledi

Dosta s njegovim ranim životom, zanimanjem za bitcoin i što ga navodi na stvaranje vlastite kriptovalute, što je s njegovim političkim stavovima? Tko je Vitalić Buterin kad je politika u pitanju?

Sigurno je pretpostaviti da je Vitalik Buterin slobodar i pristaša slobodnih tržišta. Dokaz tome leži u njegovom zanimanju za djela Friedmana, Misesa, Sowella i Hayeka. Nagovještaje o tome možete pronaći i na blogu Vitalik Buterin. Nije se klonio izražavanja svojih slobodarskih stavova u svojim tweetovima, objavama i intervjuima.

Buterinov pogled na slobodna tržišta malo je drugačiji od većine ljudi. Kad govorimo o slobodnom tržištu i kapitalizmu, sljedeća misao je o dobiti. Nije toliko zabrinut zbog dobiti kad govori na ovu temu. Njegovo viđenje slobodnog tržišta je davanje poduzetnika temelja da budu slobodni i kreativni.

Iznova i iznova, insinuirao je na ideju da takav sustav ne bi trebao biti usmjeravanje novca, već da inovacije i kreativnost učine nečim vrijednim za društvo. Vitalic Buterin Twitter račun ima mnogo tweetova koji otkrivaju njegove stavove o kapitalizmu.

Vitalic Buterin Twitter ručka: @VitalikButerin

Čini se da je itekako svjestan kako se sustavi poput kriptovalute mogu transformirati u shemu za prikupljanje milijuna. Zbog toga upozorava ljude u ovom poslu da koračaju oprezno.

Njegovi su stavovi prilično pouzdani i oni u kriptovaluti trebali bi poslušati njegove riječi i drugima poput njega. Gledajući njegovo putovanje, jasno se može vidjeti da ga pokreće inovacija, a ne novac. Međutim, to ne znači da nije bogat.

Jednostavno rečeno, ako se bavite kriptovalutom, preporučuje se da ga pratite na twitteru i drugim platformama društvenih mreža.

Vitalik Buterin Neto vrijednost

Ako se pitate da je sigurno zaradio bogatstvo od svog stvaranja, niste u potpunosti u krivu. Tržišna kapitalizacija Ethereuma procijenjena je na više od 50 milijardi dolara i on je na čelu druge najuspješnije kriptovalute na svijetu.

Njegovo bogatstvo i imovina nisu skriveni, a njegova transparentnost čini ga još legitimnijim. U veljači 2016. otkrio je koliko vlastite kriptovalute ETH ima. U to je vrijeme imao 630 000 ETH. Nakon nekoliko mjeseci likvidirao je jednu četvrtinu od njih. Čak i nakon tog poteza, ostalo mu je dosta ETH-a.

Zanimljivo je da, s obzirom da je Ethereum tako proziran blockchain, svatko može pratiti koliko ETH ima u bilo kojem trenutku. Da bi vam bilo jednostavnije u smislu uobičajene valute, on sjedi na 175 milijuna dolara.

Njegova transparentnost sustava i njegova imovina čine Ethereum tako pouzdanim. Vidjeli smo dovoljno shema i skandala koji se vrte oko kriptovaluta da bismo imali svoje rezervacije. Međutim, Buterin je zaslužio kredibilitet fer i ravnopravno. Ne bi bilo pogrešno reći da Vitalik Buterin predstavlja pravo i pozitivno lice kriptovalute.

Vitalik Buterin, Utjecatelj

Buterin, bez sumnje, ima značajan utjecaj na ljubitelje kriptovaluta. Ono što govori i piše ima veliku težinu. Bio je influencer puno prije nego što je Ethereum nastao. Kad je pokrenuo Bitcoin Magazin, riječ mu je bila riječ.

Kako 24-godišnjak može imati toliko utjecaja? Razlog je mogla biti činjenica da je s Ethereumom smislio tako sjajno blockchain rješenje. Možda je njegov jedinstveni pogled i transparentnost naveo ljude da ga slušaju ili je to možda puka sreća. Bliži se milijunu sljedbenika na Twitteru i tamo je vrlo aktivan.

Podvala smrti iz lipnja 2017. jasna je pokazatelj njegovog utjecaja, iako tužnog. Glasina o Buterinu koji je umro u automobilskoj nesreći širila se poput požara. Web stranice i blogovi s vijestima o kriptovalutama počeli su širiti vijesti. Cijena Ethereuma krenula je s 300 na 230 dolara nakon ove glasine.

Vitalik je za svoj doprinos osvojio priznanja i nagrade.

  • Dobitnik je nagrade Thiel Fellowship 2014. godine
  • Vitalik Buterin također je iste godine osvojio Svjetsku tehnološku nagradu
  • Proglašen je jednim od Fortune 40 Under 40 2016. godine
  • 2018. godine također se plasirao na Forbesov popis 30 ispod 30 godina

Sam Buterin ne uživa toliko svoju slavu. Na pitanje o njegovoj slavi i utjecaju u intervjuu za Financial Times, odgovorio je:

“Prošle godine došlo je do točke kada je [slava] postala više dosadna nego dobra.”

Pa, tko je Vitalik Buterin? Vjerojatno introvert, genij koji želi promijeniti svijet, učinilac s velikim ciljevima.

Tko je Vitalić Buterin? Uvjereni pobornik decentralizacije

Podrazumijeva se da Buterin podržava pokret za decentralizaciju. Tek je u ranoj fazi i svijet se postupno kreće prema njemu. Tek počinjemo uviđati mogućnosti, a predstoji još mnogo toga. Vitalik je jedan od nalogodavaca toga i u tom je smislu i on svojevrsni heroj.

Dijeljena ekonomija ide paralelno s decentralizacijom i velike korporacije se uključuju, a vi znate da je veliko ako u nju vire tvrtke poput Microsofta. Kriptovalute napreduju uglavnom zbog decentralizacije. Pogledajte kako decentralizirane aplikacije mijenjaju naš svijet.

Njegov pogled na decentralizaciju i blockchain je da moć ide malom čovjeku, tj. Poduzetnicima. Rekao je WIRED-u 2016. godine:

Završne misli

Pa tko je Vitalik Buterin?

Poduzetnik je.

Svakako tehnološki genij.

On je drobitelj brojeva.

Također, višejezični genij.

Osnivač je Ethereuma i mozak koji stoji iza uspjeha druge najpopularnije kriptovalute na svijetu.

On je ono što svijetu treba danas dok težimo poboljšanju gospodarstva, zaštiti podataka i pripremi za budućnost.

Mnogo je onih koji još uvijek misle da je kripto valuta podvala, ali istina je da su ljudi poput Buterina vrlo stvarni, a ono što proizvode daleko je od podvale. Ni nakon postizanja takvog uspjeha ne zaustavlja se. Nedavno je posjetio Rusiju i sastao se s predsjednikom Putinom. Rezultat? U pregovorima je još jedna kriptovaluta za rusko tržište. Čini se da su njegove ideje i njegovo etičko stajalište u dobrim rukama.

 

Reference:

https://github.com/ethereum/wiki/wiki/White-Paper

https://www.wired.com/2014/01/ethereum/

https://www.wired.com/2016/06/the-uncanny-mind-that-built-ethereum/

https://www.forbes.com/profile/vitalik-buterin/

https://vitalik.ca/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map