Zakaj je Hyperledger Indy pomemben za digitalne identitete?

Hyperledger Indy vam lahko vrne nadzor nad vašo identiteto in podatki. Se počutite zaintrigirani? Ločimo platformo od samega jedra, da bomo razumeli, kako ta projekt deluje.

Z razvojem digitalnega sveta si vsi želimo ves čas ostati na spletu. Vendar pa boste med izvajanjem različnih nalog morda morali razkriti svoje osebne podatke tudi na več platformah. Še posebej, če kupujete prek spleta, jim morate posredovati svoje finančne podatke za nakup.

In zato je potreba po digitalnih identitetah bolj kot kadar koli prej. No, ne glede na to, kako zavarovane so spletne platforme, se zdi, da je v vsakem primeru ogromno kraj identitete.

Od trenutka, ko razkrijete svoje osebne podatke, se shranijo v več zbirk podatkov. In te zbirke podatkov niso zaščitene pred hekerji. Še več, platforme zdaj uporabljajo naše podatke brez našega soglasja. Poleg tega te platforme vaše podatke prodajajo tudi oglaševalskim strankam.

Vsekakor se vam ne zdi, da imate nadzor, kajne? In tu prihaja igrati Hyperledger Indy.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Kaj je Hyperledger Indy?

Hyperledger Indy je projekt v okviru krovnega projekta Hyperledger, ki ga podpira Linux Foundation. To je predvsem okvir za decentralizirano identiteto in tudi razdeljena knjiga. V resnici lahko z arhitekturo Hyperledger Indy ustvarite digitalne identitete, ki bi bile zakoreninjene v verigi blokov ali kateri koli drugi obliki nezaupljive knjige.

Poleg tega boste z arhitekturo Hyperledger Indy dobili veliko knjižnic, orodij, komponent za večkratno uporabo in še veliko več.

Še več, najboljši del je, da je vsaka identiteta, ki izhaja iz te arhitekture Hyperledger Indy, interoperabilna na več domenah, organizacijskih silosih in aplikacijah.

To pomeni, da se lahko skupaj z vsemi sodelavci zanesete samo na skupno resnico.

Kakor koli že, z vadnico Hyperledger Indy lahko zdaj postavljate vprašanja, na primer s kom imate opravka in kako lahko preverite svoje podatke pred interakcijo s katero koli drugo stranjo. Ker ponuja pregleden pristop, vam ne bi bilo ničesar skritega.

V resnici je Hyperledger Indy vs. Fabric povsem drugačna tema. Čeprav se morda zdijo podobni projekti, v resnici niso. Tkanina je bolj primerna za široko paleto primerov uporabe in industrij. Po drugi strani je Indy posebej ustvarjen za samostojno upravljanje identitete. Torej, lahko ga uporablja katera koli panoga, ki se ukvarja z upravljanjem identitet.

Če torej naredimo primerjavo Hyperledger Indy vs Fabric, bomo ugotovili, da imata oba projekta na mizi nekaj drugega.


Bi radi izvedeli več o Hyperledgerju? Zdaj si lahko ogledate naš celovit vodnik o verigi blokov Hyperledger!

Ključne značilnosti Hyperledger Indy

Iz vadnice Hyperledger Indy lahko izveste o ključnih značilnostih te platforme. Poglejmo, kaj so –

Samo suverenost

Iz dokumentacije Hyperledger Indy boste vedeli, da je ogrodje shranjevalo identitete na porazdeljeni knjigi. Obstajajo posebni predmeti, ki jih bo platforma shranila za vas. V bistvu bodo ti artefakti vključevali kriptografske akumulatorje, dokazila o obstoju, javne ključe in še veliko več.

Nihče, vendar lahko samo spremenite ali odstranite svojo identiteto.

Zasebnost

Platforma bo privzeto ohranila vso vašo zasebnost. V resnici dokumentacija Hyperledger Indy opisuje, kako bo ohranila nastavitve zasebnosti in kako lahko deluje brez kakršnega koli nasprotja s katero koli stranko.

Še več, vedeli boste tudi, kako lahko zagotavlja varnost v decentraliziranem sistemu.

Preverljive trditve

V resnici imajo lahko podatki o identiteti podobne podatke, na primer v vozniškem dovoljenju, rojstnem listu ali potnem listu. Lahko pa jih kombinirate, da je še močnejši.

Še več, svojo identiteto lahko dokažete z enim samim osebnim dokumentom iz knjige – v vseh primerih ni več treba predložiti vse dokumentacije.

Namensko zgrajena

Zasnovan je samo za decentralizirane identitete. V skladu z dokumentacijo Hyperledger Indy uporabljate platformo, ki je pripravljena za integracijo v katerem koli podjetju, ki se ukvarja z identitetami. Torej vam ne bo treba iskati nobene druge rešitve ali pa ustvariti lastne platforme zgolj za vključitev v svoje panoge.

Želite vedeti, kaj je tehnologija porazdeljene knjige? Več o tem lahko preberete v našem vodniku po tehnologiji porazdeljene knjige!

Identiteta Korelacijsko odporen

To je najboljši del Hyperledger Indy. Glede na dokumentacijo Hyperledger Indy je popolnoma odporen na korelacijo identitete. Torej vam ne bo treba skrbeti, ali boste iz ene osebne izkaznice v drugo pustili drobtine.

Še več, nikakor ne bo platforma povezala dveh ID-jev ali imela dve podobni identifikaciji v knjigi.

Decentralizirani identifikatorji (DID)

V skladu z dokumentacijo Hyperledger Indy so vsi decentralizirani identifikatorji globalno rešljivi in ​​edinstveni, ne da bi pri tem potrebovali osrednjo stran.

Vsaka decentralizirana identiteta na platformi bo torej imela edinstven identifikator, ki bo pripadal izključno vam.

Nihče ne more zahtevati ali celo uporabiti vaše identitete kot svoje. Torej bi se vprašanje kraje identitete močno zmanjšalo.

Peer-to-peer povezava

Glede na vadnico Hyperledger Indy ima platforma povezavo peer-to-peer. Vsaka komunikacija bi se torej zgodila med dvema vrstnikoma. V resnici se razlikuje od katerega koli drugega centraliziranega strežnika, ker bi v njih strežnik deloval kot posrednik.

Toda v Hyperledger Indyju posrednika ne bo.

Dokazi o ničelnem znanju

S pomočjo dokazov o ničnem znanju lahko razkrijete samo potrebne podatke brez česar koli drugega. Torej, ko morate dokazati svoje poverilnice, se lahko odločite le za objavo informacij, ki jih potrebujete. Če morate na primer razkriti svoj rojstni list, lahko izberete samo to.

Torej, to vam daje dodaten nadzor nad vašimi podatki.

Vas zanimajo dokazi o ničelnem znanju? Preberite naš vodnik o dokazu o ničnem znanju, da boste razumeli, kako deluje koncept.

Zakaj potrebujete Hyperledger Indy?

Poglejmo nekaj glavnih vprašanj obstoječe infrastrukture. To vam bo pomagalo razumeti, zakaj je ta projekt resnično pomemben.

Centralizirano upravljanje identitete

Najprej preverimo, kaj centralizirano upravljanje identitet počne v vseh teh letih. V resnici je bil internet zasnovan tako, da povezuje ljudi, ne da bi se zanašal na posrednika. Ko pa se je internet začel bolj privatizirati, so se začeli pojavljati tretji posredniki.

In končno je zdaj postal temeljni del te infrastrukture. Kakor koli že, fundacija temelji na centraliziranem modelu, ki ima edino nadzorno enoto, ki ima dostop do vsega.

V resnici lahko centralizirani organ spremeni vaše vsebine, lahko ukrade vaše podatke in jih celo zlorabi na kakršen koli način..

Še več, tudi če jih ne ukradejo, še vedno zberejo ogromno osebnih podatkov, ki jih hekerji zlahka dobijo. Poleg tega je velik obseg informacij povečal tudi možnosti kršitev podatkov.

Zato ta centralizirani sistem za upravljanje identitet grozno ne uspe in lahko privede do teh težav –

Pomanjkanje preglednosti

Ker v centraliziranih sistemih ni preglednosti, se zdi, da se z leti pojavlja veliko vprašanj kršitve zasebnosti. Na primer nezakonita izmenjava podatkov o pacientih družbe DeepMind, škandal Cambridge Analytica in kazen Facebooku zaradi kraje uporabniških informacij za oglase.

Vsi ti viri niso potrdili, ali je uporabnik privolil ali ne. Še več, niso upoštevali nobenih pravil o zasebnosti in so spremljali vso svojo zgodovino, da so proizvajali oglase.

Pomanjkanje nadzora

Druga velika napaka centraliziranega sistema je, da nad njim nimaš nobenega nadzora. V mnogih primerih se bodo vaši podatki uporabili glede na potrebe organov. Na primer, tudi če izbrišete svoj račun Facebook, bo Facebook še vedno imel nekaj informacij na strežniku.

Torej nikoli ne morete z njih izbrisati vseh informacij. Kakorkoli že, to je le ena izmed slabih posledic, ki jih prinaša centraliziran model strežnika.

Kraja identitete

Vsak heker lahko zlahka vdre v vse vaše podatke, ki ste jih dali v skupno rabo v internetu, ne da bi se znojil. Še več, težava se pojavi, ko nekdo ugrabi vaše podatke in zahteva visoko odkupnino, da se vrnejo.

To so lahko kakršne koli informacije, kot so podatki o vašem bančnem računu, občutljivi podatki vašega podjetja ali celo vaše osebne datoteke, ki jih ne želite na prostem.

Po indeksu ravni kršitve vsako sekundo ukradejo ali izgubijo 214 zapisov. To pomeni, da v enem dnevu ukradejo 18.525.816 zapisov vsak dan! Na tem seznamu so lahko tudi vaši podatki, za katere niti ne boste vedeli.

Kot lahko vidite, ob tolikem številu podatkovnih vdorov, ki se dogajajo vsak dan, je očitno, da centralizirani sistemi težko zavarujejo informacije pred hekerji.

Preberi več: Blockchain vs. Database: Razumevanje razlike med obema

Brez globalne identitete

Centralizirani sistemi nimajo nobenega globalnega sistema evidenc, kar bi lahko oviralo pri prošnjah za nekatere dokumente, kot so potni list, vozniško dovoljenje, kartica PAN itd. Torej morate predložiti iste dokumente vsakič, ko se prijavite.

V resnici je to lahko zelo dolgotrajno in naredi postopek okoren. Trenutno ni nobenega globalnega organa, ki bi lahko overil vaše dokumente z enim samim ID-jem.

Posledično lahko pridobivanje teh dokumentov postane zelo težko, ko greš iz ene države v drugo. Še več, postopek zbiranja vseh teh informacij je dolgočasno delo.

Gospodarsko breme

Sistem za upravljanje identitete trenutno pokriva njihove glavne zainteresirane strani – imetnike identitete, podjetja, ki preverjajo identiteto, in stranke, ki preverjajo uporabnike. Na splošno plačilo za vsak sektor stane zajeten znesek.

Kakor koli že, družbe KYC morajo obdelovati informacije številnih organizacij, kot so zavarovalnice, bolnišnice, banke itd., Zaradi česar so preobremenjene in bi potrebovale več sredstev.

Da bi izpolnili vse zahteve po delovni sili, podjetja zaračunajo visoke stroške preverjanja, kar za posameznike postane skrita obdelava.

Kot vidite, boste na koncu vi tisti, ki boste plačali več za preverjanje svojih poverilnic. Glede na raziskavo podjetja KYC vsako leto porabijo več kot 48 milijonov dolarjev samo za postopek preverjanja.

Še več, čas, da posameznika počistite, je 26 dni, in če uporabnik želi spremeniti spremembe, traja 20 dni, kar je veliko časa.

Zato dolgoročno postane breme za vse zainteresirane strani. Kakor koli že, zvezne identitete bi lahko z uporabnikovo privolitvijo uporabljale eno identiteto za številne namene. Ker pa je shranjen v centraliziranem strežniku, postane tudi uporabnikom nepregleden.

Uporabniško usmerjena identiteta

Potem ko so vsi modeli odpovedali, se je poudarek premaknil k bolj uporabniško usmerjeni identiteti, kjer bodo uporabniki nadzorovali, katere informacije se delijo. Omejen pa je bil tudi na identifikacijski register, ki lahko kadar koli prekliče dostop.

Tako se je koncept samostojnih identitet začel vzpenjati in bo podatke hranil v rokah uporabnika in ne v organizacijah ali tretjih osebah. Toda osnova arhitekture potrebuje decentralizirano platformo.

In tu nastopi arhitektura Hyperledger Indy. Ker gre za decentralizirano platformo, je lahko odlična rešitev za vsa vprašanja. Še več, arhitektura Hyperledger Indy je posebej za rešitve, ki temeljijo na identiteti.

Oglejte si 15 projektov Hyperledger zdaj!

Katere so tipične sestavine Hyperledger Indy?

Kriptografija

Kakršna koli rešitev za identiteto, ki bo uporabljala agent Hyperledger Indy, bo uporabljala kriptografijo ničelnega znanja. V tem Hyperledger Indy SDK bo dokaz o ničelnem znanju zagotovil, da lahko en uporabnik drugemu uporabniku dokaže, da pozna določene informacije, ne da bi razkril kaj drugega.

To pomeni, da bo uporabnik delil le, da pozna določene informacije, in na podlagi tega lahko uporabnik ve, ali govori resnico ali ne.

Vozlišča

V Hyperledger Indy SDK lahko vsa vozlišča razvrstimo v tri glavne tipe – polno vozlišče, glavno vozlišče in vozlišča. V resnici je naprava, ki izvaja transakcije na verigi blokov, vozlišče. Po drugi strani pa je v Hyperledger Indy SDK odjemalec, ki deluje v omrežju in vzdržuje popolno kopijo knjige, polno vozlišče..

Kakor koli že, glavno vozlišče je dejansko odgovorno za decentralizirano upravljanje v Hyperledger Indy SDK.

Kaj pa konsenz Hyperledger Indy? No, v resnici je konsenz Hyperledger Indy pravzaprav odvečni bizantinski protokol tolerance napak (RBFT).

Še več, konsenz Hyperledger Indy je pravzaprav napredna oblika modela tolerance do bizantinske napake Plenum.

V tem soglasju Hyperledger Indy boste videli več vzporednih primerov protokola BFT (Byzantine Fault Tolerance). Še več, vsak primerek bo imel primarno repliko. Čeprav lahko vsi drugi primerki protokola naročijo zahtevo, jih lahko izvrši le glavni primerek.

Zato je konsenz Hyperledger Indy pravzaprav precej učinkovit.

Ledger

Glede na vadnico Hyperledger Indy drevo Merkle podpira varnostno knjigo. Še več, vsa vozlišča imajo replike knjige.

Agent

Sredstva Hyperledger Indy so lahko v različnih sortah. V resnici so nekateri med njimi lahko precej preprosti in statični. In ti so bolj primerni za primere uporabe interneta stvari, ki zahtevajo eno trdo žično povezavo. Po drugi strani pa so sredstva Hyperledger Indy tudi v oblaku in kompleksna. Te so bolj primerne za primere uporabe v podjetju.

Stanje in skladiščenje

Nekako je podoben Ethereumu, stanje omrežja pa vzdržuje Patricia Trie. V bistvu gre za kombinacijo Merkle Trie in Radix Trie. Po drugi strani je shranjevanje v sistemu izvedeno z leveldb, saj ponuja izvedbo baze podatkov vrednost / ključ. Ponuja tudi urejeno preslikavo.

Preberi več: Enterprise Ethereum: zasebni blockchain za podjetja

Uporabniške prednosti Hyperledger Indy

Nadzor: Uporabniki bodo imeli popoln nadzor nad svojo identiteto.

Preglednost: Vse na knjigi je vidno vsem. Vendar bodo informacije šifrirane.

Dostop: Dostop do svojih podatkov bo imel le uporabnik.

Interoperabilnost: Uporabniki lahko uporabljajo svoje identitete v katerem koli omrežju, ki jim to omogoča.

Soglasje: Vsaka druga stranka, ki želi dostopati do določenih informacij, bo potrebovala soglasje uporabnika.

Obstoj: Vsi uporabniki bodo imeli popolnoma neodvisen obstoj v knjigi.

Dolgoživost: Na knjigi bo ostal, dokler uporabnik želi. Torej lahko tudi izbrišejo svojo identiteto, če želijo.

Prenosljivost: Uporabniki lahko svoje osebne izkaznice prenesejo tudi v druge naprave.

Minimizacija: Razkritje kakršne koli dokumentacije se močno zmanjša.

Zaščita: Platforma bo ves čas ščitila uporabniške pravice.

Preberi več: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Samostojni igralci identitete v Hyperledger Indy

V Hyperledger Indy obstajajo posebej tri vrste igralcev identitete. Poglejmo, kaj so to –

Ponudnik identitete: Nima nobenega centraliziranega ponudnika, deluje pa decentralizirano z vnaprej določenimi pravili. V bistvu bodo ta vozlišča izdala svoje identitete.

Lastnik identitete: Lastniki identitete imajo preverjene identitete v knjigi in bodo zaradi varnosti imeli javno-zasebne pare ključev.

Validator identitete: Ta vozlišča so pridobila zaupanje v omrežje in sodelujejo v postopku preverjanja veljavnosti.

Preberite tudi: Blockchain za digitalno identiteto

Kako deluje postopek?

Uporabnik lahko v začetni fazi za osebno izkaznico navede svoje ime ali katero koli drugo nepozabno obliko.

Po tem se bo ime ID pretvorilo v edinstveno kodo ali ključ, ki se v knjigi imenuje decentralizirani identifikatorji (DID). Z njo bi bila povezana vrednost, znana kot objekt deskriptorja DID (DDO). Skupaj se imenujejo zapisi DID.

Uporabnika lahko prepoznate s pomočjo zapisa DID. V resnici bo zasebni ključ lastnika kriptografsko zaščitil svoj zapis DID.

Nato bo uporabnik dobil javni ključ, ki ustreza paru ključev, ustvarjenim v DDO. DDO bo imel tudi določene medsebojne storitve za imetnika identitete.

Uporabnik bo dobil dostop do specifikacij metode DID, ki mu bodo dali vedeti, kako lahko registrirajo, posodobijo, prekličejo ali razrešijo svoj ID na knjigi.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Primeri Hyperledger Indy

Obstaja veliko možnih primerov uporabe Hyperledger Indy za podjetja in posameznike. Poglejmo, kaj so –

Digitalni dokumenti

Dobite lahko kakršne koli dokumente v digitalnih oblikah, na primer rojstni list, potni list, vozniško dovoljenje itd. Najboljše je, da imate v omrežju tudi drugo pomembno dokumentacijo, zlasti za primere uporabe v podjetjih blockchain.

 Preverjanje pristnosti brez gesla

Še en izmed najboljših primerov uporabe Hyperledger Indy je ta, da vam omogoča postopek overjanja brez gesla. V vsakem smislu, ker je gesla veliko lažje razbiti, se zato lahko s svojega mobilnega telefona prijavite na varno spletno mesto s prstnim odtisom ali katero koli drugo obliko biometrije.

Konec neželene pošte

S primeri uporabe Hyperledger Indy ne boste več prejemali neželene e-pošte. Poleg tega vam vsakih toliko časa ne bo treba preverjati svojih telefonskih številk. S super zaščitnimi plastmi nobeno e-poštno sporočilo ne more priti brez vašega dovoljenja.

Upravljanje članstva

To je bolj primerno za podjetja, saj lahko uporabljajo primere uporabe Hyperledger Indy za upravljanje svojega decentraliziranega modela članstva. V bistvu bo agent Indy postal vaša članska izkaznica in ga lahko uporabljate kjer koli, ki to omogoča.

Starostne omejitve

Danes je internet postal kraj, kjer je vse odprto za vse. Včasih lahko osebe brez omejitev zlorabljajo informacije. Zato lahko spletna mesta, naprave in storitve delujejo učinkoviteje s primerno starostno omejitvijo.

Na primer, razvijalci iger lahko mladoletnikom omejijo igranje določenih iger ali nakup določenih iger.

Preberi več: Primeri uporabe tkanin Hyperledger in študije primerov

Opozorilo o ranljivosti

S primeri uporabe Hyperledger Indy lahko razvijalci uradno podpišejo programsko opremo, ki jo razvijejo, preden jo objavijo na trgu. Tako omogočimo uporabniku, da ve, ali je programska oprema zakonita ali ne. V bistvu lahko zlonamerna programska oprema za kopiranje dobi dostop do uporabniške naprave.

Toda uporabnik bo takoj prejel opozorila, če je v programski opremi celo določena vrsta ranljivosti, če uporablja Indy.

Preverjanje zaposlitve

Medtem ko podjetja najemajo novega zaposlenega, lahko s pomočjo decentraliziranega osebnega dokumenta enostavno preverijo preteklost. Torej, če delavec trdi, da ima predhodne izkušnje ali ima ustrezno potrdilo, bo to povezano z njegovo osebno izkaznico.

Tako lahko podjetje preveri, ali so poverilnice resnične ali ne, tako da zahteva le te dokumente.

Provenienca

Izvor je glavno vprašanje, ko gre za podjetja, kot so dobavna veriga ali trgovanje. Glede na vadnico Hyperledger Indy lahko podjetja zlahka dobijo izvor materiala. Še več, tudi potrošniki bodo dobili izvor izdelkov, ki jih kupujejo. Ponujal bo drugačno stopnjo zaupanja med proizvajalcem in potrošniki.

Globalni dostop

S pomočjo te tehnologije se lahko z enim samim ID-om premikate kamor koli. To pomeni, da tudi če greste v tujino, lahko z vašo osebno izkaznico samo preverijo vaše poverilnice. Namesto da bi dobili novo osebno izkaznico v drugi državi ali območju, jo lahko znova uporabite kjer koli lahko.

Z DID-om bo veliko ljudi, ki nimajo dostopa do identifikacije, dobilo osebno izkaznico in uživalo v priloženih napravah.

Obnovitev ogrožene decentralizirane identitete

Če nekako izgubite identiteto, jo lahko spet obnovite. Za zahtevo ponudnika identitete pa boste morali imeti dokumente, ki dokazujejo osebnost. V resnici bo imel ponudnik identitete vsak dokument na knjigi, zato lahko z njim povežete svoje poverilnice in znova pridobite osebno izkaznico..

Po tem lahko preveritelji identitete ponovno potrdijo vašo identiteto s pomočjo biometričnih informacij. Potem se boste preverili in znova dobili dostop do osebnega dokumenta.

Oglejte si 50 najboljših podjetij, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, če želite izvedeti več o tem.

Zaključek

Hyperledger Indy je tu, da reši vse naše težave, povezane z identitetami. Na svetu je toliko ljudi, ki nimajo niti identifikacije. Posledično mnogi v državi ne morejo uživati ​​v objektih, ki so priloženi. Toda z decentraliziranimi identitetami jim bo veliko lažje izdati osebni dokument.

Kot lahko vidite, je Hyperledger Indy poln funkcij in je dobro strukturirana platforma. Tako se lahko podjetja zlahka vključijo v sistem in vse svoje omejene modele nadgradijo na veliko boljše.

Če ste le novinec in želite temeljiteje razumeti različne tehnologije veriženja blokov, priporočamo, da začnete z našim brezplačnim vodičem za veriženje blokov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map