Vodnik po tveganjih v sistemu DeFi in kako jih obvladovati

Brez dvoma je DeFi (decentralizirane finance) modna beseda v sedanjem finančnem sistemu, vendar ima s tem nekatera tveganja. Potopimo se globoko in razumemo različne vrste tveganj v DeFi-ju in kako se z njimi spoprijeti.

Centralizirani sistemi, kot so banke, so že dolgo na čelu svetovne finančne industrije. Vendar pa so neenakosti v svetovnih finančnih sistemih kot odziv na gospodarske krize povzročile strašljive izzive za fintech krajino. V tem času se je DeFi pojavil kot ena od obetavnih rešitev za reševanje vprašanj glede varnosti in preglednosti transakcij ter dostopnosti finančnih storitev.

Po drugi strani pa je pomembno tudi razumevanje tveganj v DeFi, da bi odkrili njegov potencial z nevtralne perspektive. Poznavanje tveganj, povezanih z DeFi, lahko prinese verodostojno prednost pri njihovi učinkoviti uporabi za različne cilje v fintech okolju. Naslednja razprava vam daje podroben vpogled o možnih tveganjih, povezanih z DeFi, ki lahko pomagajo pri boljšem sprejemanju storitev DeFi.

Vpišite se zdaj: Spletni tečaj DeFi

Različne vrste tveganj v DeFi

Tri pogoste vrste tveganj DeFi vključujejo finančno tveganje, postopkovno tveganje in tehnično tveganje. Finančno tveganje se nanaša na morebitne koristi naložbenih priložnosti in upravljanje z njimi. Finančno tveganje se običajno pripiše organizaciji ali strpnosti posameznika do tveganja. Finančna tveganja so odvisna tudi od ciljev posameznika za upravljanje uspešnega naložbenega portfelja.

Tehnično tveganje je neposredno povezano s težavami s strojno in programsko opremo izdelkov ali storitev DeFi. Postopkovna tveganja se nanašajo na uporabnike in metode, ki jih uporabljajo pri uporabi izdelkov ali storitev DeFi, ki lahko ogrozijo varnost. Procesna tveganja so skoraj podobna tehničnim tveganjem z razliko v povezavi s končnimi uporabniki.

Tehnična tveganja

Tehnična tveganja v DeFi nastajajo predvsem zaradi težav s protokoli, strojno opremo in programsko opremo. Nevarnost tehničnih tveganj je najpomembnejša, saj lahko ogrozi funkcionalnost celotne platforme. Tehnična tveganja so lahko odvisna od različnih dejavnikov, kot so dirkalni pogoji, API, primeri uporabe in ravnanje z izjemami, ravnanje z V / I in varnost spomina. Pogoj dirke na splošno povzroči, da zaporedje, odgovorno za izid dogodka, postane nedosegljivo.

Varnostna tveganja spomina opozarjajo na dejavnike prekinitev pomnilnika, napak pri dostopu, neinicializiranih spremenljivk in pomnilniških tveganj. Pomanjkanje ustreznega preizkušanja primerov uporabe in ravnanje z izjemami lahko moti uporabniško izkušnjo. Podobno pomanjkanje ustreznega testiranja in ocenjevanja API-jev ovira tudi njihove funkcionalnosti. Tehnična tveganja zaradi vhodno / izhodnega upravljanja med napravami so posledica pomanjkanja ustreznega preskušanja, zaradi česar so vhodi in izhodi ranljivi.

Če novega izraza DeFi ne poznate, najprej preberite uvod v DeFi, da boste razumeli, kaj je to DeFi. Tukaj je Začetniški vodnik za DeFi.

Pametna pogodba, strojna oprema in programska oprema za DeFi

Tveganja v DeFi v tehnični kategoriji so odvisna tudi od pametnih pogodb, programske opreme in strojne opreme. Tveganja pametnih pogodb za DeFi se pojavljajo vidno zaradi vloge pametnih pogodb pri omogočanju avtomatizacije. Pametne pogodbe predstavljajo tudi različne ranljivosti, ki vodijo do tehničnih tveganj za DeFi.


Pametna pogodbena tveganja vključujejo odvisnost od časovnega žiga, vnaprejšnje delovanje, neustrezno brizganje plina, podcenjevanje in prelivanje celih števil ter prisilni prenos etra na pogodbo. V neposrednem tveganju lahko hekerji izkoristijo transakcije mempool, da vzamejo nezaključen blok in izvedejo želene spremembe.

Celotno tveganje za prelivanje in prelivanje je očitno v primerih, ko koda ne more omejiti vrednosti spremenljivke enote na 2256. Če se to zgodi, se vrednost samodejno ponastavi na nič. Tveganje odvisnosti od časovnega žiga se pojavi, ko rudarji želijo spremeniti časovni žig bloka. Pri prisilnem prenosu etra na pogodbo je pametna pogodba občutljiva na samouničenje. Neustrezna tveganja za ogrevanje s plinom, povezana s pametnimi pogodbami, odražajo začetek transakcij, ne da bi se osredotočili na podpoklic transakcije.

Tveganja strojne opreme so tudi pomembna tehnična tveganja v DeFi, zlasti s strojno opremo, ki je temelj infrastrukture za izvajanje decentraliziranih storitev. Pogosta strojna tveganja, povezana s sistemi DeFi, vključujejo občutljivost, težave z napajanjem in nezdružljivost.

Težave z napajanjem lahko povzročijo doslednost storitve ali aplikacije, nihanja napetosti pa ogrožajo življenjsko dobo in zmogljivost. Tveganja za občutljivost strojne opreme izhajajo iz degradacije, vlage, prahu ali drugih podobnih težav. Tveganja nezdružljivosti strojna oprema opozarja na gonilnike strojne opreme, ki lahko omejijo hitrost sistema in povzročijo dodatne težave.

Programska tveganja so tudi eno ključnih tehničnih tveganj, ko gre za DeFi. Splošna tveganja za programsko opremo DeFi vključujejo porazdeljene napade storitve ali napade DDoS, vbrizgavanje, nize nenadzorovanega oblikovanja in prelivanje. DDoS je verodostojna omemba tehnik za motenje normalnega delovanja aplikacije ali storitve.

Tveganja za injiciranje opozarjajo na vstop zlonamerne kode v programsko opremo DeFi z enim od priljubljenih tveganj za vbrizgavanje v obliki vbrizgavanja SQL za spletne aplikacije. Nenadzorovani nizi oblikovanja so odvisni od obrazcev in lahko izvajajo zlonamerno kodo v spletni aplikaciji. Tveganja prelivanja v programski opremi DeFi so očitna pri preskakovanju nekaterih funkcij programske opreme ali njihovem izvajanju na neželen način.

Preverite tudi, kakšne so razlike med DeFi in CeFi, tj. DeFi proti CeFi.

Finančna tveganja, povezana z DeFi

Naslednja pomembna kategorija tveganj v DeFi opozarja na finančna tveganja. Finančna tveganja v sistemu DeFi omogočajo vpogled v boljšo uporabo platform in storitev DeFi. Na primer, razvijalci se morajo osredotočiti na pravo stvar in zmanjšanje finančnega tveganja za stranke s pomočjo pravilnih nasvetov in izvedbe sprememb v njihovi aplikaciji DeFi.

Finančno tveganje opozarja na tveganje izgube denarja, vsak uporabnik pa je odgovoren za razumevanje finančnega tveganja z vtisom svoje apetita po nagradi in tveganju. Po drugi strani pa bi se podjetje osredotočilo na finančno tveganje z uravnoteženjem upravljanja denarja na podlagi poslovanja.

Poleg tega so v primeru vlad finančna tveganja odvisna od upravljanja in razporeditve sredstev v različnih sistemih in rešitvah. Univerzalnost DeFi je primeren kandidat za vsa zgoraj navedena področja, hkrati pa zagotavlja ustrezne izboljšave vrednosti. Zato je smiselno uporabljati orodja, kot sta tehnična analiza in temeljna analiza za boljše obvladovanje tveganj v osebnih financah in trgovcih in inovatorjih v pokrajini DeFi..

Temeljna analiza pomaga pri vrednotenju predloga vrednosti različnih naložb z različnimi meritvami in razmerji. Posledično temeljna analiza poleg stanja finančnega zdravja razkrije tudi poslovno vrednost. Tehnična analiza vodi temeljno analizo naprej z uporabo matematičnih kazalnikov, grafikonov in vzorcev za razumevanje tveganj z določeno naložbo.

Preberi več: Kako delujejo decentralizirane finance?

Procesna tveganja v DeFi

Končni vnos med tveganji opozarja na postopkovna tveganja. Zanimivo je, da se postopkovna tveganja osredotočajo predvsem na različna varnostna tveganja, povezana s proizvodi in storitvami DeFi s strani uporabnikov. Najpogostejša varnostna tveganja v sistemu DeFi so napadi z lažnim predstavljanjem, pri katerih zlonamerni agent podvaja spletno mesto ali storitev, da bi nič hudega sluteče uporabnike zvabil v skupno rabo svojih občutljivih podatkov..

Napadi z lažnim predstavljanjem so možni tudi prek e-poštnih sporočil, v katerih se uporabnikom pošlje e-poštno sporočilo z zrcalnim sporočilom ponudnikov storitev. Takoj ko uporabnik klikne na e-poštno sporočilo, je preusmerjen na zlonamerno spletno mesto. Po drugi strani lahko e-poštno sporočilo z lažnim predstavljanjem v brskalniku zažene zlonamerno kodo za dodajanje zapisovalnikov ključev v sistem žrtve.

Nato bi heker lahko izkoristil občutljive podatke za prenos sredstev ali opravljal nezakonite transakcije brez vednosti uporabnika. Takšni phishing napadi so splošno znani v skupnosti kriptovalut, pri čemer se hekerji predstavljajo kot predstavniki zadevne storitve DeFi.

Razumevanje postopkovnih tveganj v sistemu DeFi bi moralo ustrezati tudi drugim pomembnim postopkovnim vdorom. Tveganja vključujejo vabe, pretvarjanje, zamenjavo kartice SIM, podvodni ribolov, quid pro quo in sledenje. Predtekst vključuje hekerja, ki se predstavlja kot predstavnik storitve DeFi in prepričuje uporabnike, da delijo občutljive podatke. Tveganja pri vabah se pojavljajo pri metodah „vabe in zamenjave“ za okužbo spletne strani.

Spear phishing lahko predstavlja grožnjo celotnemu podjetju, saj cilja na posameznike v organizaciji za napad na sistem. Spear phishing vključuje pridobitev sistemskega dostopa do katere koli osebe za nadzor temeljnih sistemskih funkcionalnosti in podatkov. Quid Pro Quo tveganja so nekako enaka kot vabe; vendar z razliko, da hekerji nudijo velike spodbude za motiviranje žrtev, da delajo po svojih željah.

Zamenjava kartice SIM je prevladujoče postopkovno tveganje, ugotovljeno pri DeFi, zlasti zaradi uporabe osebnih podatkov uporabnikov za ustvarjanje novih kartic SIM od zadevnih ponudnikov mobilnih storitev. Hekerji lahko ponarejeno kartico SIM uporabljajo za nedovoljene dejavnosti v imenu uporabnika. Zadrževanje je eno največjih tveganj v DeFi-ju, ko gre za dostop do lokacij v resničnem svetu s prevaro osebe v nadrejenem položaju..

Preberite zdaj: Hitri vodnik za DeFi

Najboljše prakse za obvladovanje tveganj DeFi

Podroben vtis o tveganjih, povezanih z DeFi, kaže na potrebo po varnosti digitalnih sredstev. Priporočila in najboljše prakse za preprečevanje tveganj z DeFi lahko koristijo prevladujočim prednostim za varnost in zaščito. Oglejmo si glavne napotke za obravnavo tveganj, ki so očitna v pokrajini DeFi.

  • Izberite Zanesljive izdelke in storitve

Prvo in najpomembnejše priporočilo za preprečevanje tveganj v DeFi je uporaba zaupanja vrednih izdelkov in storitev. Uporabniki bi morali poiskati priporočila in preglede o določenem izdelku ali storitvi DeFi, preden jih dokončno oblikujejo. V primeru razlik v zaupanju do določenega izdelka ali storitve DeFi stopite korak nazaj.

  • Izkoristite moč večfaktorske overitve

Večfaktorska overitev je mogočno orodje za zagotavljanje varnosti, zlasti z različnimi verodostojnimi metodami preverjanja. Na primer, potrditev po e-pošti, dvofaktorska overitev ali overjanje z več podpisi so nekatera preizkušena priporočila za preprečevanje tveganj DeFi.

  • Nikoli ne pokažite svojih digitalnih sredstev

Uporabniki se morajo vedno vzdržati prikazovanja podrobnosti o svojih digitalnih sredstvih, da preprečijo pozornost hekerjev na njih. naj bodo vaša digitalna sredstva zaupna, tako kot hranite tudi druge vrhunske osebne podatke in se boste uspešno izognili tveganjem.

  • Varnost digitalnih sredstev

Zaščita digitalnih sredstev ima lahko veliko vlogo pri reševanju groženj različnih tveganj v sistemu DeFi. Toplo in hladno shranjevanje je idealna izbira za varnost digitalnih sredstev. Vroče shranjevanje je idealna rešitev za denarnico za aktiven dostop do storitev DeFi. Po drugi strani pa hladilno shranjevanje omogoča shranjevanje digitalnih sredstev zunaj spleta, da prepreči pozornost zlonamernih agentov.

  • Pomen posodobitev in varnostnih kopij

Varnostne kopije in posodobitve so tudi priporočena najboljša praksa za zmanjševanje tveganj, povezanih z DeFi. Podjetja uvajajo nove posodobitve in popravke rešitev DeFi za izboljšanje svoje varnosti. Zato lahko redne posodobitve programske opreme DeFi odpravijo tveganja novih ranljivosti. Poleg tega lahko varnostne kopije digitalnih sredstev na drugem pogonu ali v dnevniku zagotovijo večjo razpoložljivost digitalnih sredstev.

Če se še vedno sprašujete o dejanskem sprejemanju DeFi (decentraliziranih financ) s strani podjetij. Oglejte si najboljše projekte DeFi za leto 2020.

Spodnja črta

Na koncu je očitno, da razumevanje tveganj DeFi odpira pot za njihovo reševanje. Vsak posameznik na področju DeFi bi bil nerazumno domnevati, da DeFi ne predstavlja nobenega tveganja. Sprejemanje tveganj z DeFi utira pot učinkovitemu sprejemanju izdelkov in storitev DeFi.

Dolgoročno bi DeFi postal osrednji sistem za dostop do finančnih storitev. Tako lahko osebni vlagatelji, podjetja in vlade izvedejo več o učinkovitosti DeFi z vtisom povezanih tveganj. Začnite odkrivati ​​več o DeFi-ju z DeFi-jevim tečajem za spodbujanje njegove učinkovite uporabe.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map