Uporaba Blockchain: Seznam 20+ primerov uporabe tehnologije Blockchain

Ali želite vedeti o primerih uporabe tehnologije blockchain? Če se, potem ste prišli na pravo mesto. Primeri uporabe tehnologije blockchain vam bodo pomagali razumeti uporabo blockchain.

Ko se tehnologija razvija, vse prevzame nevihta. To velja za blockchain, saj hitro raste. To je tudi izraz, ki ga uveljavljajo skoraj vsi v panogi. Blockchain je zdaj jedro tehnološke rasti v skoraj vseh sektorjih. Zdaj se nanjo gleda kot na katalizator sprememb.

V tem članku bomo preučili uporabo verige blokov v trenutni panogi. Da bi pravilno pokrili njegovo uporabo, moramo navesti primere uporabe tehnologije blockchain. Ti primeri uporabe vam bodo dali jasno predstavo o uporabi verige blokov. Preden pa začnemo, bomo morali razumeti, kaj je blockchain. Začnimo.

Kaj je blockchain?

Blockchain je enakovredno omrežje, ki se ne zanaša na nobeno centralizirano enoto, da bi doseglo soglasje. Gre za tehnologijo porazdeljene knjige, pri kateri ima vsak vrstnik svojo kopijo knjige. Ko je transakcija opravljena, se dodeli bloku za preverjanje s konsenzno metodo, ki jo uporablja veriga blokov. Transakcijski blok je miniran ali potrjen z drugimi procesi. Če je transakcija potrjena, je ni več mogoče spreminjati ali spreminjati na kakršen koli možen način.

Bitcoin je bil prva kriptovaluta, ki je uporabila tehnologijo veriženja blokov. Od tam smo zdaj že veliko napredovali v tehnologiji blockchain, kar je precej razvidno iz primerov uporabe tehnologije blockchain.

Tudi blockchain ni podoben bazi podatkov.

Če želite izvedeti več, lahko preberete razliko med blockchainom in bazo podatkov.

Skratka, spodaj so ključne značilnosti tehnologije veriženja blokov

 • Decentralizirano – brez centralne oblasti
 • Pregleden
 • Varno
 • Integriteta
 • Hitrejša poravnava.

Uporaba Blockchain – 20+ primerov uporabe tehnologije Blockchain

 

 

Sposobnost Blockchaina, da ponudi rešitev brez kakršne koli centralizacije, je odprla veliko možnosti za njeno izvajanje. Primeri uporabe tehnologije blockchain, o katerih bomo razpravljali, so najbolj zanimivi in ​​predstavljajo primere uporabe blockchain.


Začnimo.

Upravljanje dobavne verige

Eden najboljših načinov uporabe verig blokov je upravljanje dobaviteljske verige. Trenutno upravljanje dobavne verige uporablja stare metode. V zameno imamo premalo preglednosti znotraj dobavne verige.

Ker ni preglednosti in ni mogoče ponovno preveriti vsakega trenutka dobavne verige, zlonamerni akterji enostavno spremenijo upravljanje dobavne verige. Na koncu tako podjetja kot končni uporabniki trpijo zaradi ponarejenega blaga. To je velik problem.

Rešitev je upravljanje dobaviteljske verige, ki temelji na verigi verig. Ker gre za mrežo med podjetji in dobavitelji, lahko decentraliziran pristop reši vprašanja, povezana z dobavno verigo. Da bi dosegli želeni rezultat, je treba sredstva v dobavni verigi digitalizirati.

Vsak izdelek, ki je bil nekoč digitaliziran, ima zdaj serijsko številko ali z njim povezano enolično identifikacijsko številko. To pomeni, da je vsako sredstvo mogoče spremljati in slediti skozi dobavno verigo. Ne samo to, drugim pomembnim informacijam je mogoče slediti in jih po potrebi ponovno preveriti. Decentralizirano upravljanje dobavnih verig, ki temelji na verigi blokov, lahko enostavno zabeleži informacije, kot so čas, lokacija, stanje izdelka itd.

Skratka, blockchain korenito izboljša učinkovitost dobavne verige in odbija tudi zlonamerne akterje, ki bi se morda želeli vmešati v to.

Prednosti primerov uporabe tehnologije Blockchain pri upravljanju dobavne verige

 • Izdelkom se natančno sledi
 • Vmešavanje izdelkov ni mogoče
 • Izboljšana preglednost
 • Sposobnost izoliranja problemov in njihovega reševanja
 • Končnim potrošnikom ni treba obravnavati ponarejenega sredstva
 • Možna sta preveritev in verodostojnost.
 • Zmanjšanje cene

Blockchain projekti upravljanja oskrbovalne verige

 • Food Trust IBM in Walmart
 • Bext360 uporablja blockchain za določanje sledljivosti svojim kavnim zrnom
 • Target’s ConsenSource

Preberite več o Blockchain For Enterprise

Digitalna identiteta

Kraja identitete je ena od težav 21. stoletja, ki je prišla na internet. Od zdaj naprej lahko preprosto kradete identiteto in pridobivate informacije iz varnega vira, tako da se predstavljate kot nekdo drug. To je velik problem za splošno občinstvo, še večji problem pa je podjetje, ki ima pomembne podatke.

Velik problem je postalo tudi upravljanje identitete posameznika, saj je treba imeti obilico dokumentov. Vključuje lahko vozniško dovoljenje, potni list, državno osebno izkaznico ali kateri koli drug osebni dokument, povezan z organizacijami, v katerih delajo.

Rešitev je, da je ena digitalna identiteta povezana z osebo. To je mogoče doseči s pomočjo verige blokov, kjer ima oseba samo eno identiteto v celotni mreži. Prednosti uporabe digitalne identitete so številne, med drugim ni potrebe po prenosu dokumentov. To posameznika tudi ščiti pred krajo identitete, kar je trenutno eno najpomembnejših vprašanj.

Po drugi strani pa lahko vlade tudi digitalno identiteto izkoristijo kar najbolje. V povezavi z digitalno identiteto lahko vlade uporabljajo glasovanje v decentraliziranem okolju. Digital Identity je dober primer uporabe verige blokov.

Prednosti primerov uporabe tehnologije Digital Identity Blockchain Technology

 • Ena sama identiteta
 • Ni vam treba nositi dokumentov
 • Ena digitalna identiteta lahko deluje na več platformah
 • Ni dovzetno za kršitve podatkov
 • Kraja identitete ni več mogoča

Projekti digitalnih identitetnih blokov

 • Hiperledger Indy – zajema decentralizirano identiteto
 • Državljanski – samostojni sistem identifikacije
 • Evernym – samostojna suverenost

Preberite več o Hyperledger: Enterprise Blockchain

Tokenizacija sredstev

Tokenizacija sredstev je ključni korak k zaščiti resničnega premoženja. Obstajajo številni primeri učinkovitejšega ravnanja s stvarnimi sredstvi. Če želite na primer prodati nepremičnino, morate veliko papirjati. Ne samo to, obstaja verjetnost, da lahko nakažete napake, zaradi česar je celoten postopek še počasnejši.

Da bi bilo ravnanje s sredstvi bolj učinkovito in praktično, se opravi tokenizacija sredstev. Omogoča vam pospešitev postopka prodaje in nakupa sredstev. Uporablja se lahko predvsem v realnih sredstvih in v financah.

Blockchain tehnologija igra ključno vlogo pri označevanju nelikvidnih sredstev in jim pomaga, da se z njimi trguje in poravna na blockchainu. Popolnoma ignorira standardni način reševanja sredstev, izboljšanje učinkovitosti in prihranek časa – zaradi česar je eden najboljših blockchain.

Prednosti primerov uporabe tehnologije Tokenis Blockchain

 • Tokenizacija nelikvidnih sredstev
 • Izboljša učinkovitost
 • Ni vam treba iti skozi dolg postopek
 • Prihrani čas
 • Malim podjetjem, podjetnikom in nepremičninam pomaga usmerjati naložbe
 • Možnost dostopa do sredstev, ki so bila na voljo samo institucionalnim vlagateljem
 • Dostop do svetovnega trga

Blockchain projekti tokenizacije sredstev

 • Polymath
 • pristanišče
 • Alphapoint

Energetski trg

Energetski trg v celoti nadzorujejo veliki igralci. Že vemo, da če želite dobiti energijo, se morate prijaviti za povezavo in počakati na namestitev. Obstajajo tudi primeri, ko je posameznikom, podjetjem ali podjetjem zaradi takšnih ali drugačnih razlogov elektrika zavrnjena. Gre za zaprt trg, ki ga nadzoruje družba in za splošno prebivalstvo ne pušča ničesar.

Na področju dostopa do energije in njene distribucije lahko na energetskem trgu doživimo revolucijo. Z verigo blokov lahko posamezniki enostavno ustvarjajo, trgujejo, beležijo in obračunavajo energijo – vse s pomočjo pametnih pogodb in tehnologije porazdeljene knjige. Z uporabo tehnologije veriženja blokov tudi energija postane prednost, tako kot druga surovina.

Vsak, ki lahko proizvaja, lahko sodeluje v mreži in kar najbolje izkoristi odprti trg. Cena energije je torej odvisna od povpraševanja in ponudbe in ne od fiksne regulirane cene, ki je lahko dobra ali slaba stvar. Skratka, energetski trg je mogoče revolucionirati, če obstaja razdeljeni trg električne energije, kjer lahko potrošniki delujejo tudi kot proizvajalci, in obratno. Celotna nastavitev lahko prinese učinkovitost in 100% uptime za številna področja industrije.

Prednosti primerov uporabe tehnologije blokchain na energetskem trgu

 • Cene so odvisne od povpraševanja in ponudbe
 • Ni se treba zanašati na enega proizvajalca električne energije
 • Potrošniki lahko sodelujejo tudi pri proizvodnji električne energije
 • 100% uptime lahko dosežemo

Blockchain projekti energetskega trga

 • Mreža+
 • Knjigo moči

Skrb za zdravje

Eden najbolj kritičnih primerov uporabe tehnologije veriženja blokov je v zdravstvenem sektorju. Zdravstveni sektor potrebuje reformo. Trenutno zdravstveni sektor trpi zaradi centraliziranega pristopa, kar vodi do neučinkovitega ravnanja s pacienti.

Bolniki morajo trpeti tudi zaradi ne tako učinkovitega sistema. Svoje zdravstvene podatke morajo nositi od enega zdravnika do drugega, kar lahko privede do težav. Da ne omenjam, da se podatki, shranjeni v starejših silosih, večinoma ravnajo po različnih standardih in oblikah – kar povzroča težave pri iskanju in shranjevanju podatkov.

Blockchain lahko poenostavi vsa zdravstvena vprašanja z zagotavljanjem decentraliziranega pristopa k knjigi. Pri pristopu DLT lahko vse zainteresirane strani dostopajo do vitalnih podatkov bolnika z ustreznim dovoljenjem. Vsi podatki bodo prav tako ostali varni in do njih lahko dostopa samo pooblaščeno osebje.

Preverite tudi, Tehnologija porazdeljene knjige: kjer se začne tehnološka revolucija

Transakcije lahko ostanejo tudi na verigi blokov in jih je po potrebi mogoče izslediti – izboljšan splošni zdravstveni postopek. Pacient bo imel ves dostop do svojih zdravstvenih podatkov, dokler pacient ne bo prostovoljno omogočil dostopa do katere koli tretje osebe. Nazadnje lahko podatki o zdravju, shranjeni na enem mestu, pomagajo izboljšati raziskovalne napore znanstvenikov, ki želijo rešiti naslednjo epidemijo ali najti zdravilo.

Nenazadnje pa uporaba verige blokov v dobavni verigi za popolno odpravo ponaredkov drog, ki lahko rešijo življenja in izboljšajo poslovanje subjektov drog.

Prednosti primerov uporabe tehnologije Blockchain HealthCare

 • Učinkovit postopek
 • Pravilno shranjevanje zdravstvenih podatkov
 • Olajša raziskovalne napore
 • Enostavno shranjevanje in pridobivanje zdravstvenih podatkov
 • Preprost način zavarovanja
 • Ni vam treba nositi dokumentov

Blockchain projekti v zdravstvu

 • SimplyVital Health
 • MediBloc izboljšuje ponudnike zdravstvenih storitev
 • Cilj Dentacoina je izboljšati zdravstveno varstvo zob
 • AIDoctor – uporaba umetne inteligence v zdravstvenih aplikacijah

Nepremičnina

Nepremičninski trg ni idealen kraj za to. Ima veliko težav, zlasti pri povezovanju prodajalcev in kupcev. V trenutnem postopku se morajo kupci srečati s posredniki ali prodajalcem, da olajšajo posel. To lahko traja od nekaj mesecev do enega leta. Ne samo to, papirologija je lahko tudi dolgočasno opravilo. Potrebno je veliko truda, da se papirologija opravi, kljub temu pa na to lahko vpliva napačen vnos podatkov.

Pravi izzivi se pojavijo tudi, ko je čas, da preverite lastništvo nepremičnine. Prevara se lahko zgodi na veliko načinov, kar lahko povzroči izgubo denarja za kupca.

Da bi vse to lahko premagali, lahko decentralizirana knjiga verig blokov pomaga rešiti težave z nepremičninami. Najprej lahko izboljša plačilo najemnine, kjer je nepremičnino enostavno najeti prek DLT. Je tudi stroškovno učinkovit in kupcu zagotavlja pravilno odločanje. Decentralizirana rešitev blockchain lahko najemnikom, lastnikom, ponudnikom storitev in kateri koli drugi entiteti pomaga pri interakciji in preverjanju informacij o lastništvu ali celo varno in varno opravljanje transakcij.

Tako lahko nepremičnine postanejo globalna platforma, kjer bo decentralizirano plačevanje običajno. Navsezadnje izboljša proces zapuščine in prihrani stroške. Blockchain lahko poskrbi za različne vidike transakcije. Tako lahko na primer preveri lastništvo, sproži transakcije in ustvari lastništvo nepremičnine novemu kupcu. Tudi vlade so zainteresirane za uporabo verige blokov za nepremičnine, saj izboljšuje, kako lahko upravljajo nepremičnine v svojih državah.

Pametne pogodbe lahko olajšajo postopek in večino avtomatizirajo. Odlična uporaba blockchain-a, ki neizmerno koristi nepremičninskemu trgu.

Prednosti primerov uporabe tehnologije nepremičninskih blokov

 • Gladke in varne transakcije
 • Preverjanje lastništva
 • Stroškovno učinkovito
 • Svetovno tržišče nepremičnin
 • Odprava posrednikov ali njihovih delov.

Projekti nepremičninskih blokov

 • Propy – omogoča nakup prek verige blokov
 • StreetWire – Izboljšajte sprejetje tehnologije na nepremičninskem trgu
 • Pristanišče – pomagajte likvidirati premoženje

Glasovanje

Med vladajočimi strankami je bilo v različnih državah veliko polemik o manipulaciji z glasovanjem. Prav tako so lažni glasovi in ​​druge dejavnosti lahko skrb za postopek glasovanja katere koli države.

Z blockchainom je glasovanje lahko pošten način vodenja postopka. Navsezadnje je pregleden, varen, hiter in inovativen. Volivec se mora prijaviti ali glasovnico prenesti na svoj računalnik ali elektronsko napravo. Ko končajo, lahko s svojo edinstveno identiteto oddajo glas. Varnostni sistem zagotavlja, da so predloženi podatki zaščiteni pred kakršnimi koli spremembami. Podatki se preverijo še preden se volivec kvalificira za postopek glasovanja. Ko je volivec kvalificiran, lahko preprosto odda svoj glas.

Blockchain deluje kot decentralizirano skladišče za shranjevanje glasov. Kot vsi vemo, ko so podatki enkrat napisani, jih ni mogoče nikakor spremeniti ali spremeniti. Prav tako je pregleden, kar pomeni, da je po potrebi mogoče izslediti vsak glas.

Prednosti glasovanja v primerih uporabe tehnologije Blockchain

 • Odprava goljufij volivcev
 • Možno je glasovanje na daljavo
 • Preverljivi in ​​nespremenljivi glasovi
 • Blockchain kot varen način za shranjevanje glasov
 • Izboljšano zaupanje in preglednost

Glasovanje o Blockchain projektih

 • Južna Koreja testira e-glasovanje
 • Japonsko mesto Tskuba ocenjuje tudi uporabo verige blokov za glasovanje
 • Agora – volilni ekosistem, ki temelji na blockchainu

Kriptovaluta

Tudi prek kriptovalut je stranski produkt verige blokov, lahko zlahka potrdimo, da je kriptovaluta primeri uporabe tehnologije veriženja blokov. Prva kriptovaluta, ki je uporabila verigo blokov, je Bitcoin. To je pravzaprav ena prvih navad blockchain.

Kriptovaluta rešuje množico težav in je odvisna od njene izvedbe. Bitcoin se na primer uporablja kot valuta za transakcije. Ethereum ponuja podobne možnosti; ima pa tudi druge ključne prednosti, kot so pametne pogodbe in dApps.

Kriptovaluta na splošno rešuje problem pošiljanja denarja po vsem svetu. Trenutne metode niso optimalne in lahko trajajo od 2 do 5 dni. Da ne omenjam, obstajajo pristojbine, povezane z uporabo storitev. Prav tako nimajo vsi dostopa do bančnih storitev in tu pridejo kriptovalute.

Prednosti primerov uporabe tehnologije Cryptocurrency Blockchain

 • Delujte kot valuta
 • Uporablja se kot gorivo v nekaterih verigah blokov
 • Olajša medsebojne transakcije
 • Odpravlja posrednika
 • Daje možnost tistim, ki nimajo dostopa do bančnih storitev

Cryptocurrency Blockchain Projects

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • NEO
 • VeChain

Notar

Notar je eden najboljših primerov uporabe verige blokov. Podedovani sistem je močno odvisen od papirologije. To pomeni, da se evidence hranijo v papirni obliki – ki so dovzetne za spremembe in posege tretjih oseb ali notranjih zlonamernih strank.

Postopek notarskega overjanja zagotavlja verodostojnost dokumentov v transakciji in jim zato lahko zaupate. Trenutno se postopek notarskega overjanja v veliki meri ne zanaša na tehnologijo, pri čemer je v postopku veliko vrzeli.

Uporaba verige blokov lahko spremeni način overitve. Iz postopka bo odstranila potrebo po zaupanju. Trenutno zaupanje igra odločilno vlogo v procesu. To je zaradi lastnosti verige blokov, kot sta preglednost in nespremenljivost. Zagotavlja tudi dokazilo o obstoju, kar je bistvenega pomena za notarski postopek. Na primer, obstoj dokumenta od začetka je mogoče dokazati s pomočjo verige blokov, saj lahko shrani čas, v katerem je bil ustvarjen. Preverjanje je 100% natančno, saj podatkov, ki so enkrat zapisani v verigi blokov, ni mogoče spremeniti na noben način.

Če nekdo poskuša spremeniti podatke, se hash ne bo več ujemal – kar namiguje, da so bili podatki spremenjeni.

Prednosti primerov uporabe notarskih tehnologij Blockchain

 • Odstrani zaupanje
 • Decentralizirano
 • Zagotavlja dokaz o obstoju
 • 100% natančno
 • Izboljša hitrost in stroške

Notarski Blockchain projekti

 • Tihi notar
 • Stampad.io
 • Notar Acronis

Varnost hrane

Varnost hrane je po večini eno najpomembnejših svetovnih vprašanj. Oskrbovalna veriga, ki upravlja s hrano, je postala bolj zapletena kot kdaj koli prej. Z njim se je v procesu predelave hrane obrezalo veliko težav. Pomanjkanje preglednosti je ena največjih skrbi. To je povzročilo težave, pri katerih ni mogoče nikomur izslediti kontaminirane hrane.

Pomanjkanje preglednosti je posledica uporabe papirnatega pristopa. Hrani ni mogoče slediti, prav tako pa lahko kdor koli spremeni dokumente z netočnimi podatki. Celoten postopek sledenja hrani je drag.

Z verigo blokov lahko z novim pristopom izboljšamo celotno varnost hrane. Vsako živilo, ki je dano v dobavno verigo, je zdaj lahko ustrezno označeno s ključnimi informacijami, kot so temperatura skladiščenja, datum obdelave, rok uporabnosti, tovarna, številka serije itd. Ko so vsi podatki shranjeni, jih ni več mogoče spremeniti, zato je nespremenljivost potrebna za zanesljivost dobavne verige. Hrani lahko sledimo tudi v celotni dobavni verigi – s čimer zagotovimo, da lahko po potrebi odnesemo slabo hrano. Določa tudi, da nihče ne more predvajati ali spreminjati podatkov o živilih ali spreminjati živil vzdolž dobavne verige. To pomeni, da lahko hrana, namenjena končnemu uporabniku, doseže najvišjo možno kakovost.

Prednosti primerov uporabe tehnologije Blockchain za varnost hrane

 • Sledite hrani po dobavni verigi
 • Več zaupanja
 • Stroškovno učinkovito
 • Papir ni potreben
 • Težave s hrano je mogoče izslediti in rešiti hitreje

Blockchain projekti za varnost hrane

 • IBM Food Trust
 • Platforma zavezništva za varnost hrane Blockchain

Decentralizirana avtonomna organizacija (DAO)

Decentralizirana avtonomna organizacija (DAO) je zanimiv primer uporabe tehnologije veriženja blokov. Trenutno organizacije in korporacije upravljajo brez posebne strukture ali smernic. Na to torej vplivata slabo upravljanje in birokracija.

DAO je poskus reševanja problema upravljanja z zagotavljanjem trajnostne platforme in etičnih poslovnih pravil. Prav tako je avtomatiziran do določenega vidika, da iz upravljanja izvleče najboljše. Avtomatizacija se izvaja s pomočjo pametnih pogodb. Za izboljšanje upravljanja ima vsaka zainteresirana stran enako pravico ali priložnost, ko gre za odločanje za organizacijo.

To je preskok v primerjavi s sedanjo strukturo upravljanja, kjer ima višje vodstvo ključno vlogo pri določanju izida odločitev.

Prednosti primerov uporabe decentralizirane blokchain tehnologije

 • Poštene in enake možnosti za zainteresirane strani
 • Na nek način avtomatizirano
 • Boljše odločanje
 • Odpravljeno je slabo upravljanje in birokracija

DAO Blockchain projekti

 • Blok veriga DAO lahko obstaja na verigi blokov Ethereum
 • Maker DAO – orodje za ustvarjanje DAO

Glasba

Glasba je jedro naše kulturne rasti. Vendar pa trenutna glasbena industrija ni poštena do vseh tamkajšnjih umetnikov. Potrebno je veliko truda, da nas opazijo na konkurenčnem trgu. Za povrh je tu še posrednik, ki si sam reže, kar pomeni manj dobička za same glasbene ustvarjalce. Tudi glasbena industrija je polna polemik, kjer nekatere glasbe ni dovoljeno predvajati v določenih geografskih okoljih. Vlade lahko zlahka blokirajo dostop do določenih vrst glasbe, kar je neposredna kršitev človekovih pravic.

Tudi glasbena industrija v zadnjih dveh desetletjih ni dovolj razvita. Med kritičnimi težavami je piratstvo, kjer ustvarjalci glasbe sami nimajo nadzora nad njim. Tudi pri platformah, ki ščitijo glasbo, lahko uporabnik glasbo prenese na veliko načinov.

Pravilno upravljanje tudi ni dobro razvito – kar pomeni, da ni ustreznega načina za zaščito intelektualnih pravic.

Vse te težave je mogoče rešiti z blockchainom. Tehnologija porazdeljene knjige lahko ustvarjalcu glasbe zagotovi ustrezne pravice in se v določeni meri tudi spopade s piratstvom. Pametne pogodbe imajo ključ pri avtomatizaciji celotnega nakupa, prodaje in zaščite intelektualne lastnine na verigi blokov. Omogoča tudi redna plačila umetnikom in to tudi pravočasno. Nenazadnje lahko pomaga tudi pri odstranjevanju distributerja, ki nepravično reže.

Prednosti primerov uporabe tehnologije Music Blockchain

 • Nobena centralizirana entiteta ne pomeni nobenega reza
 • Ustrezno varstvo intelektualnih pravic
 • Odpravite se zasebnosti
 • Boljši prodajni postopek
 • Pošteno in pravočasno plačilo ustvarjalcem glasbe

Glasbeni blockchain projekti

 • Musicoin – plačajte za igralno platformo
 • Mycelia – razvojno in raziskovalno središče za glasbenike
 • Mediacoin – kraj za objavljanje video posnetkov in glasbe

Spletna varnost

Nobena platforma ali informacijski sistem ne more biti stoodstotno varen. Zato je kibernetska varnost tako zapletena kot zdaj. Vendar lahko v prihodnosti vidimo boljšo “kibernetsko varnost”. Možno je s pomočjo verige blokov. Blockchain ima lahko ključno vlogo pri reševanju veliko varnosti sistema. Vendar pa lahko uporaba verige blokov v kibernetski varnosti traja več časa.

Blockchain lahko izboljša kibernetsko varnost z uporabo decentraliziranih rešitev za shranjevanje. Ker so podatki shranjeni na decentraliziran način, hekerji ne bodo imeli niti enega napada. V večini primerov se poslovanje močno zanaša na centraliziran sistem, ki ni idealen način za shranjevanje podatkov – vsaj z vidika varnosti. Prav tako lahko opazimo izboljšanje varnosti DNS z decentralizacijo. Pomaga lahko pri zmanjšanju napadov DDoS. Tudi drugi vidiki sistema, na primer sporočanje, lahko povečajo varnost. Nespremenljivost pomeni tudi, da hekerji ne morejo storiti goljufij ali kraje podatkov. Uporaba blokovne verige kibernetske varnosti je eden največjih izzivov.

Prednosti primerov uporabe tehnologije kibernetske varnosti Blockchain

 • Decentralizirano shranjevanje podatkov
 • Nadzor nad napadi DDoS
 • Nobene točke napada
 • Bolj varni sistemi

Blockchain projekti za kibernetsko varnost

 • MobileCoin – kriptovaluta za enostavno transakcijo
 • Javvy – univerzalna denarnica
 • Quorum – platforma Ethereum, usmerjena v podjetje

Internet stvari

Internet stvari je tehnologija prihodnosti. Gre predvsem za medsebojno povezovanje naprav naslednje generacije in ustvarjanje omrežja povezljivosti. Pomagal bo pri inovacijah na področju povezljivosti, saj se zdaj naprave lahko povezujejo med seboj sproti. Prav tako bo zagotovil boljšo funkcionalnost in avtomatiziral veliko stvari, odvisno od prej določenih pogojev.

Ker pa je sedanja generacija interneta stvari močno odvisna od centraliziranega pristopa, ima svoje pomanjkljivosti. Lahko ga napadejo zlonamerni igralci. Ker je centraliziran, so možni tudi napadi DDoS. Ne samo, da centraliziran pristop dolgoročno ni izvedljiv, saj bo dodal ogromne stroške vzdrževanja in infrastrukture.

Blockchain lahko pomaga omejiti vprašanja IoT z zagotavljanjem decentraliziranega pristopa. Uporaba tehnologije porazdeljene knjige lahko reši varnostne težave, povezane s centraliziranim postopkom. Poleg tega lahko pametne pogodbe igrajo ključno vlogo pri avtomatizaciji številnih interakcij interneta stvari. Končni uporabnik pa lahko koristi tudi verigo blokov, saj bodo njihovi podatki varni v omrežju. Celo sami se lahko odločijo, da bodo podatke delili pod svojimi pogoji in od njih lahko zaslužili.

Blockchain v IoT prinaša tudi vidik tokenizacije. Tokenizacija lahko pomaga pri najemu storitev v omrežju.

Prednosti primerov uporabe Blockchain interneta stvari

 • Bolj varno
 • Brez centraliziranega nadzora
 • Podatki se delijo samo po potrebi
 • Možna tokenizacija omrežja
 • Stroškovno učinkovito

Blockchain projekti interneta stvari

 • Helij – decentralizirano omrežje za strojno učenje.
 • Kronično – omrežje dobaviteljske verige, ki temelji na IoT in blockchain
 • Filament – oblikuje programsko in strojno opremo, ki temelji na blockchainu, za IoT

Zavarovanje

Zavarovanje je eden tistih sektorjev, ki lahko od verige blokov ogromno koristi. Trenutno stanje zavarovanja ni tako svetlo. Je več milijard dolarjev vredna industrija, ki ji lahko koristi revolucija, veriga blokov pa je tehnologija, ki ji lahko pomaga, da uživa v svoji rasti.

Glavni boj se zgodi zaradi tega, kako posredniki upravljajo zavarovanje. Tudi s spletnimi sistemi so potrošniki vedno deležni pomoči zavarovalnih posrednikov. Privede do napak, ki se lahko zgodijo zaradi človeške napake. Ne samo, da se v zavarovalniškem sektorju dogaja na tone prevar. Poteka tako od zavarovalnice kot od potrošnika.

Zavarovanje je zapletena tema, saj je mogoče zavarovati tako materialne kot nematerialne stvari.

Blockchain lahko pomaga izkoreniniti večino težav z zavarovanjem, začenši z odkrivanjem in preprečevanjem goljufij. Potrošnikom lahko olajša tudi dodelitev zavarovanja in zahtevek. Pozavarovanju lahko pomaga tudi pri nadaljnjem izboljšanju postopka zavarovanja. Pozavarovanja so zavarovalnice, ki drugim zavarovalnicam zagotavljajo kritje.

Prednosti primerov uporabe zavarovalnih blokov

 • Izboljšajte celoten postopek zavarovanja
 • Odstranite mediator
 • Prednosti zavarovanja in koristi potrošnikov
 • Hitrejši postopek
 • Enostaven dostop do informacij
 • Enostavni zahtevki

Projekti zavarovalnih blokov

 • Etherisc – decentralizirano zavarovanje
 • B3i – pobuda za industrijo zavarovalnih blokov
 • Deloitte US Blockchain v zavarovanju

Bančništvo

Bančništvo je mogoče izboljšati tudi s pomočjo verige blokov. Trenutni bančni sistem je v celoti centraliziran. Prinaša veliko koristi. Trenutno bančništvo ni brez vseh težav. Obstaja veliko primerov, ko se znotraj bančnega deleža zgodi goljufija. Celo velik je glede na to, da lahko vpliva na 45% finančnih posrednikov.

Bančništvo se tudi trudi ravnati s stranko Know-Your-Customer (KYC), saj se vedno več ljudi registrira pri njihovih bančnih storitvah.

Z verigo blokov lahko banke izboljšajo svojo platformo z avtomatizacijo številnih različnih storitev. Na primer, KYC je zdaj mogoče avtomatizirati. Blockchain lahko uporabljajo tudi za medbančno kliring, kar trenutno zajema precejšnjo količino virov. Poleg tega lahko številne vlade skušajo sprostiti lastno kriptovaluto, banke pa lahko ponudijo tudi kriptografske denarnice za hrambo digitalnih sredstev.

Prednosti primerov uporabe bančnih blokov

 • Izboljšan model KYC
 • Boljše medbančno obračunavanje
 • Storitve shranjevanja in iskanja digitalnih sredstev

Bančni projekti Blockchain

 • Cilj JPMorgan je razširiti verigo blokov v banke
 • HSBC preizkuša tudi tehnologijo veriženja blokov
 • Santander sprejema verigo blokov do leta 2020

Mrežne rešitve

Trenutna generirna omrežja so večinoma hitra, trajna in vzdržna. Vendar pa lahko opazijo tudi izboljšanje v obliki svojih storitev. Da bi ohranili omrežje na visoki ravni, številna podjetja zdaj sprejemajo verigo blokov v svoj mrežni proces.

Trenutno je za vzdrževanje integritete, identitete in varnosti podatkov potrebnih veliko virov. Z verigo blokov lahko omrežne storitve lažje zagotavljajo zgoraj omenjene funkcije brez ponovnega uvajanja novosti. Blockchain je predvsem omrežje, ki ponuja ključne funkcije, kot so nespremenljivost, celovitost podatkov in varnost.

Prednosti primerov uporabe omrežnih rešitev Blockchain

 • Hitrejša in varnejša omrežja
 • Celovitost podatkov je mogoče ohraniti
 • Omrežne naloge je mogoče avtomatizirati

Blockchain projekti mrežnih rešitev

 • Omrežje Juniper uporablja blockchain za zagotavljanje celovitosti in identitete podatkov
 • Izetexova mrežna veriga, ki razvijalcem iger pomaga ustvarjati nove igre

Potovanje

Ste se kdaj vprašali, koliko dela morate opraviti za potovalne namene? Tako je delovalo v zadnjih dveh desetletjih. Toda potovalni industriji primanjkuje tudi drugih ključnih težav, vključno s stabilnostjo, varnostjo in človeškimi napakami.

Ko ljudje potujejo, cenijo svojo zasebnost. Večina hotelov ali spletna centralizirana baza podatkov o potovanjih ni dovolj varna, da bi te podatke zaščitila za vas. Prav tako je treba informacije prenašati prek omrežja, na primer podatke o letu ali hotelu, da boste lahko brez ovir potovali. Zlonamerni akterji lahko vsem tem informacijam sledijo in dostopajo, kar ovira namen zasebnosti potnikov.

Skupaj s splošnimi potovalnimi informacijami so izpostavljeni tudi finančni vidiki potnika – kar lahko v primeru kraje povzroči pomembne posledice.

Za rešitev vsega tega se uporablja tehnologija veriženja blokov. Ima resnično uporabo v potovalni industriji. Poleg tega se lahko učinkovito uporablja tudi za izboljšanje različnih vidikov potovanja, vključno s sledenjem prtljage, identifikacijskimi storitvami, shemami zvestobe strank in varnimi plačili.

Prednosti primerov uporabe blockchain potovanj

 • Upravljanje in sledenje prtljage
 • Izsledljiva in varna plačila
 • Sheme zvestobe kupcev
 • storitve identifikacije

Potovalni Blockchain projekti

 • Lockchain – tržnica za turistična podjetja
 • BeeToken – žeton za plačilo

Igre

Gaming je večmilijonska industrija, ki je z daljšim strelom presegla drugo zabaviščno industrijo. Čeprav je pri igranju iger veliko izzivov, še vedno hitro raste. Blockchain pa lahko le pomaga igralni industriji kot celoti in nudi nov način zabave igralcev po vsem svetu..

Eden od edinstvenih primerov uporabe verige blokov v igrah so kripto zbirateljski predmeti, ki so obljubljajo rast po ustanovitvi. Tu igralce privlačijo zbrana neopredmetena sredstva. Nekateri hranijo svojo zbirko, drugi pa svoja imetja prodajajo z mejo dobička.

Blockchain lahko razvijalcem pomaga tudi pri ustvarjanju novih funkcij za njihove igre. Trenutno je blockchain odlična izbira za e-šport – saj ponuja pregledno platformo, ki omogoča varna in hitra omrežja. Decentralizirano igranje iger je prihodnost in platforme že kažejo rast. Z blockchainom bodo tudi igre postale enostavnejše za lestvico.

Prednosti primerov uporabe iger na srečo Blockchain

 • Vzdrževanje in gradnja iger
 • Pomagajte indie razvijalcem množičnega financiranja
 • Decentralizirane igre
 • upravljanje eSporta

Projekti igralnih blokov

 • Enjin
 • XAYA blockchain igralna platforma
 • Axion Zen – razvijalci CryptoKitties

Primeri uporabe tehnologije Blockchain

Obstaja veliko primerov uporabe tehnologije veriženja blokov. To pomeni, da ne bomo mogli podrobneje zajeti vsakega od njih. Vendar ne skrbite, saj jih bomo vključili na kratko. Začnimo!

Vsebinska platforma: Vsebinska platforma lahko veliko koristi od verige blokov. Odvzame lahko posrednika in pisatelje neposredno poveže z osebo, ki potrebuje napisano vsebino. Vsebinske platforme, kot je Steem, prav tako zagotavljajo skupnosti za izmenjavo vsebin, da zaslužijo za njihovo vsebino. Drug primer platforme za vsebino blockchain je Content Box – globalna platforma blockchain, ki omogoča industrijo digitalnih vsebin.

Trajnostne rešitve: Blockchain lahko pomaga tudi trajnostnim rešitvam, kot je obnovljiva energija. Pomaga lahko pri oblikovanju trajnosti za rešitve, ki zahtevajo učinkovitost in preglednost. Acciona je eno izmed zagonskih podjetij, ki si prizadevajo za dosego istega cilja s trajnostnimi rešitvami. Gre predvsem za zagotavljanje učinkovitosti in preglednosti gradnje.

Svetovalna služba: Tudi svetovalne storitve lahko vidijo vpliv verige blokov. Primer uporabe Consultancy Blockchain je edinstven, a možen. Eno takšnih podjetij, skupina Burnie, si močno prizadeva, da bi strankam ponudila inovativne strategije. Vse poteka prek verige blokov, ki zagotavlja, da se preverjanje in skrbnost ohranjata v skladu z različnimi nasveti, vključno z izbiro prodajalca, evidenco, zmogljivostmi in strategijo. Končni rezultat je učinkovit postopek, ki izboljšuje varnost, zmanjšuje stroške in ponuja nove priložnosti za rast.

Trgovinsko posredovanje Blockchain: Blockchain lahko strankam omogoči tudi borzno posredovanje. Ena takšnih možnosti IQ platforme počne prav to, tako da strankam ponudi vrsto orodij. Težave z borznim posredovanjem premagujejo in s blockchainom poskušajo uvesti novosti. Njihov cilj je ustvariti medsebojne rešitve.

Omrežni blok P2P: Šli smo skozi omrežne rešitve, ne pa tudi za omrežne rešitve P2P. Poganja jih blockchain in zagotavljajo decentralizirano rešitev storitve. Tak primer je omrežje P2P VPN, ki ga ponuja Privatix. Svoje omrežje opolnomočijo s kriptovalutami in zagotovijo, da lahko rezervno pasovno širino uporabnikov uporabijo za ustvarjanje resničnih omrežij VPN. Uporabniki, ki ponavadi zagotavljajo pasovno širino, so takoj plačani. To daje prožnost omrežja.

Programi nagrajevanja za zvestobo na drobno: Program zvestobe je pomemben in trgovina na drobno ga uporablja za povečanje njihovega dosega. Blockchain lahko pomaga ustvariti sistem, ki temelji na žetonih. Uporablja se za nagrajevanje potrošnikov. Uporaba verige blokov lahko potrošnikom pomaga tudi pri uporabi nagrad pri nakupih – tako hitro dokaže prožnost. TCS že pripravlja nagrade za zvestobo naslednje generacije.

Zaščita avtorskih pravic in avtorskih pravic: Blockchain lahko pomaga tudi izboljšati krajino avtorskih pravic, nato pa pomagajo ustvarjalni ljudje zaščititi svojo licenčnino. Blockchain lahko resnično vpliva na glasbeno in drugo vsebinsko industrijo. Zagotavlja, da so novi kreativni ljudje pravočasno plačani in jim ni treba skrbeti za delitev svojega prvotnega dela.

Še vedno vas zanima blockchain? Oglejte si brezplačni tečaj Blockchain Training: Vse, kar morate vedeti

Zaključek

Na trenutnem trgu je toliko navad blockchain. Skoraj vsak sektor se dotakne verige blokov. Obravnavali smo več kot 25 primerov uporabe tehnologije veriženja blokov, za katere menimo, da bodo znatno vplivali. Za večino primerov uporabe smo jih podrobno obdelali. Vendar smo vključili tudi nekaj primerov uporabe, skratka, ki vam je dalo čim več informacij.

Torej, kaj menite o primerih uporabe blockchain? Mislite, da bi morali dodati več? Spodaj komentirajte, katere primere uporabe želite zajeti!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map