Tokenizacija sredstev na verigi blokov – popoln vodnik

Naslednja razprava naj bi razmislila o osnovah tokenizacije sredstev z verigo blokov in o tem, kako bo sistem deloval z verigo blokov.

Blockchain je nedvomno ena izmed vročih tem, predstavljenih v svetu financ. Uvedel je različne nove napredke, hkrati pa predstavil različne prednosti s svojimi lastnostmi, kot so decentralizacija, preglednost, porazdeljena struktura in nespremenljivost. Zato je blockchain našel različne aplikacije v svetovnem finančnem ekosistemu, tokenizacija sredstev pa je eno pomembnejših omemb, ki opozarjajo na blockchain.

Upravljanje premoženja je za vse organizacije zelo pomembno. Vendar pa je obstoječa krajina upravljanja premoženja zaradi dvojnosti dokumentov, omejene preglednosti in ponarejanja prizadeta za različne ovire. Tokenizacija sredstev lahko pomaga pri izkoriščanju zmožnosti blockchaina za preoblikovanje postopka upravljanja fizičnega premoženja.

Bralci so lahko ugotovili pomen tokeniziranja sredstev in vrst skupaj z razlogi za izbiro tokenizacije sredstev. Poleg tega bi razprava razmislila tudi o različnih področjih, na katerih je mogoče uporabiti nov trend tokeniziranja sredstev.

Vpišite se zdaj:Mojstrski tečaj digitalne valute centralne banke (CBDC)

Kaj je tokenizacija sredstev in ali je res potrebna?

Tokenizacija je v bistvu postopek, ki vključuje pretvorbo fizičnih in nefizičnih sredstev v verigo blokov. Koncept tokenizacije blockchain je v zadnjem času pridobil veliko popularnost. Tokenizacija postopoma najde blockchain aplikacije v tradicionalnih panogah, kot so nepremičnine, delnice in umetniška dela. Torej, zakaj smo sploh morali tokenizirati?

Mnogi bi domnevali, da se je tokenizacija sredstev začela s kriptovalutami. Nasprotno, tokenizacija se že od sedemdesetih let uporablja kot aparat za varnost podatkov za finančne storitve. Številna običajna podjetja v svetu financ izkoriščajo tokenizacijo za zaščito občutljivih in zaupnih informacij, kot so številke kreditnih kartic, osebni podatki in računovodski izkazi.

Običajno tradicionalni pristop k tokenizaciji vključuje zamenjavo občutljivih informacij uporabnikov z žetonom, ki je pravzaprav niz neobčutljivih črk in številk. Vzemimo si primer za razumevanje običajnega pristopa za tokenizacijo sredstev. Mobilna plačila uporabljajo enega najpomembnejših primerov tokenizacije.

tokenizacija premoženja

Kako se uporablja

Nekatere bolnišnice uporabljajo tokenizacijo za evidence bolnikov, medtem ko programi uporabljajo tokenizacijo za varnost poverilnic za prijavo. Poleg tega je tokenizacija našla uporabo tudi v primeru upravljanja, kot je registracija volivcev. Tokenizacija sredstev v verigi blokov za vladne rešitve lahko pomaga zaščititi veliko občutljivih informacij. Po drugi strani pa je pomembno tudi opaziti razloge za tokenizacijo blockchain.

Nato banka vnese podatke o stranki v kriptografsko funkcijo za ustvarjanje žetonov. Nato stranka na svoj telefon prejme žeton, ki predstavlja njegovo kreditno kartico. Vsak kriminalec, ki poskuša vdreti v telefon uporabnika, bi lahko našel samo žeton, brez podatkov o kreditni kartici. Drug pomemben vidik tokenizacije sredstev je, da ni omejen samo na finančne informacije.

Vse se je začelo s kriptovalutami, zdaj pa naj bi uvedli novo vrsto žetona ali digitalnega sredstva, imenovano CBDC ali digitalne valute centralne banke. V resnici se CBDC in kriptovalute med seboj precej razlikujejo, čeprav sta obe digitalni ali tokenizirani sredstvi.

Če vas zanima razlika med CBDC, ki podpira blockchain, in drugimi kripto, potem je tukaj vodič za kripto in CBDC, ki bi ga morali preveriti.

Trenutni scenarij upravljanja premoženja

Da bi našli ozadje uvedbe tokenizacije premoženja, je bistveno razumeti obstoječe stanje upravljanja premoženja. Upravljanje premoženja se v bistvu nanaša na postopek izdelave, pridobivanja, shranjevanja in upravljanja dokumentov, povezanih s sredstvi, pred postopkom prenosa lastništva, med njim in po njem. Pametne pogodbe lahko na primer pomagajo pri avtomatizaciji nalog.

Po drugi strani pa bi tehnologija porazdeljene knjige lahko služila kot en sam vir resnice za zmanjšanje neujemanja informacij. Je zanesljiv instrument za trgovanje z delnicami, delnicami, nepremičninami, obveznicami in podobnimi vrstami sredstev. Obstoječi ekosistem za upravljanje premoženja vključuje različne zainteresirane strani, vključno z več posredniki, kot so vlagatelji, posredniki, revizorji in skrbniki. Zato je neizogibno pričakovati znatno povečanje skupnih stroškov postopka.

Vprašanja pri upravljanju premoženja

Hkrati običajni pristop upravljanja premoženja predstavlja tudi večjo izpostavljenost možnostim goljufij in napak. Poleg tega naslednja vprašanja v industriji upravljanja premoženja opozarjajo tudi na potrebo po prednostih tokenizacije premoženja.

 1. Trenutna panoga upravljanja premoženja je odvisna od pristopov, ki ustvarjajo izjemne težave pri določanju izvora napake, če se ta zgodi. Poleg tega zapletenost upravljanja premoženja s tradicionalno tokenizacijo ustvarja ovire za zagotavljanje dokazane odgovornosti.
 2. Razdrobljeno shranjevanje podatkov z obstoječimi mehanizmi tokenizacije ustvarja tudi potrebo po tokenizaciji blockchain. Vse stranke, ki sodelujejo pri transakcijah upravljanja premoženja s konvencionalno tokenizacijo, imajo svoje različice podatkov. Posledično povzroča precejšnje težave pri opozarjanju na vir napak, zlasti glede na zapletenost procesov.
 3. Druga pomembna težava, ki pesti sedanje stanje upravljanja premoženja, se nanaša na zapleten postopek vkrcanja. Zlonamerni povzročitelji bi lahko izkoristili podaljšano trajanje in počasno hitrost običajnih procesov tokenizacije. Hekerji bi lahko izkoristili ranljivosti, ki izhajajo iz zapletov v postopku, in brez težav uporabili ponarejene dokumente ali osebne dokumente.

Ločevanje tokenizacije sredstev od listinjenja in delnega lastništva

Prednosti tehnologije veriženja blokov s tokenizacijo sredstev bi izboljšale tudi informacijsko varnost s časovnimi žigi in kriptografskim šifriranjem. Tokenzacija blokovnih verig se nekoliko, čeprav ne povsem, razlikuje od tradicionalnih mehanizmov tokenizacije. Konvencionalni mehanizmi tokenizacije so se osredotočali samo na podatke, medtem ko je tokenizacija sredstev z verigo blokov osredotočila na sredstva.

Blockchain žeton lahko izdate kot digitalno predstavitev katerega koli dejanskega sredstva, s katerim se trguje. Omogoča vam trgovanje s celo enim delčkom sredstva. Zdaj lahko mnogi začetniki postopek zamenjajo z delnim lastništvom ali listinjenjem. Vendar pa ima tokenizacija sredstev z verigo blokov precejšnje razlike pri obeh.

Tokenizacija in listinjenje sta povsem različna izraza. Tokenizacija vključuje preoblikovanje vseh resničnih sredstev v digitalni žeton z večjo likvidnostjo. Po drugi strani se listinjenje ukvarja s pretvorbo premoženja z nizko likvidnostjo v vrednostne papirje z višjo likvidnostjo.

Varnostni žetoni bi ponujali možnosti za trgovanje na trgih, pa tudi brez recepta. Blokiranje tokenizacije se razlikuje od delnega lastništva, saj slednje ponuja priložnost, da nepovezane stranke pripelje na eno mesto za uživanje v trgovanju v digitalnem svetu.

Primer za razumevanje tokenizacije sredstev

Do zdaj ste že imeli jasen vtis o tokenizaciji sredstev na verigi blokov. Pomembno pa je razumeti, kako tokenizacija deluje, na primeru naložbe v nepremičnine. Želite vlagati v določeno nepremičnino in imate 5000 USD samo za zgodnjo naložbo. V takih primerih lahko poiščete majhne začetke s poudarkom na virih, ki vam lahko pomagajo, da zmerno obljubite želeno naložbo.

Na primer, lahko pomislite, da bi v razmiku dveh ali treh mesecev vložili nekaj tisoč. Vendar se takšen pristop morda zdi neprimeren, zlasti v nepremičninski industriji. Pomislite takole – ne morete kupiti dva kvadratna metra stanovanja dva meseca naenkrat, preden lahko kupite celo stanovanje. Podobno pomislite na obratno situacijo, da boste vedeli, kako je tokenizacija premoženja pomembna.

V resnici so digitalne valute centralne banke ali CBDC podoben način tokenizacije sredstev. Dve vrsti CBDC, s katerimi se boste srečali, sta –

 1. Maloprodajni CBDC
 2. Veleprodajni CBDC

Maloprodajni CBDC je namenjen predvsem prebivalstvu in ni primeren za podjetja. Po drugi strani se veleprodajni CBDC uvajajo zaradi finančnih ali plačilnih organizacij. Še več, CBDC na debelo je odgovoren za poravnave na področju varnosti in povečanje učinkovitosti plačil..

Tu je vodnik po digitalnih valutah centralnih bank, ki vam bo pomagal razumeti CBDC na drobno in na debelo.

Nepremičninski scenarij

Na primer, imate stanovanje in nujno potrebujete nekaj denarja. Vendar pa potrebujete le 40.000 USD, medtem ko ima vaše stanovanje vrednost 200.000 USD. Ali lahko zadevno nepremičnino uporabite za pridobitev denarja, ki ga želite v dani situaciji? Tu si lahko ogledate možnosti za vključitev tokenizacije blockchain v sliko. Poglejmo globlje, kako tokenizacija deluje tukaj, razen dejstva, da pomaga pri pretvorbi lastninskih pravic na sredstvu v digitalni žeton.

Tokenizacija sredstev vam lahko pomaga pretvoriti stanovanje v vrednosti 200.000 USD v 200.000 žetonov. Vsak žeton bi imel 0,0005% delež stanovanja. Poleg tega tokenizacija sredstev na blockchain platformah omogoča podporo pametnim pogodbam, kot je Ethereum. Če uporabnik kupi na žetonu, dobi 0,0005% lastništva sredstva. Po drugi strani pa nakup 80.000 žetonov daje posamezniku lastništvo skoraj 40% zadevnega premoženja.

Ker je veriga blokov nespremenljiva knjiga, uporabniki po nakupu žetonov niso mogli izbrisati lastništva. Zato je jasno razumljivo, kako lahko veriga blokov pomaga uporabnikom približati prednosti tokenizacije sredstev. Tokenizacija lahko brez skrbi omogoči boljšo likvidnost, hitrejše poravnave in nižje stroške. Kot rezultat, še naprej pridobiva na priljubljenosti s pomembnimi primeri uporabe blockchain podjetij.

Vrste žetonov, ki se uporabljajo pri tokenizaciji blockchain

Zdaj, ko poznate osnove tokenizacije sredstev, nam sporočite več o vrstah žetonov. Če vlagate prizadevanja v razvoj tokeniziranega sredstva, si oglejte različne vrste žetonov, ki se pogosto uporabljajo v okolju blockchain. Prva kategorija žetonov se nanaša na tiste, ki so razvrščeni glede na njihovo naravo. Tu so vrste žetonov v svetu verig blokov za različna sredstva.

 1. Opredmetena sredstva so zbiranje sredstev s posebno denarno vrednostjo poleg splošne razpoložljivosti v fizični obliki.
 2. Nagljivi žetoni se nanašajo na digitalna sredstva, ki so ustvarjena tako, da imajo vsi žetoni enako vrednost. To pomeni, da je en Bitcoin enak enemu Bitcoinu, uporabniki pa ga lahko zamenjajo samo z enim Bitcoinom.
 3. Ne zamenljivi žetoni so tudi druga pomembna skrb pri tokenizaciji sredstev. Nezamenljiva sredstva imajo na splošno edinstvene lastnosti in niso zamenljiva.

Špekulirani žetoni

Tudi tokenizirana sredstva so pod vplivom špekulacij. Zato lahko najdete naslednje žetone, ki špekulirajo glede osnovnega elementa. Na primer stabilni kovanci so oblika tokeniziranih sredstev, kjer je za ustvarjanje stabilne vrednosti uporabil več vrst žetonov.

 1. Uporabni žetoni so viden primer žetonov v verigi blokov za sredstva na podlagi špekulacij. Uporabni žetoni so v bistvu digitalni žetoni, ki lahko podpirajo financiranje razvoja kriptovalut. Poleg tega lahko pomaga tudi pri nakupu določenega izdelka ali storitve, ki jo je zastopnik izdal kriptovaluto.
 1. Tokenizacija sredstev je boljša z varnostnimi žetoni, saj delujejo kot eden glavnih trendov kriptovalut na obstoječem trgu. Prednosti varnostnih žetonov so očitne v njihovi funkcionalnosti, da služijo kot digitalni predstavniki tradicionalnih varnostnih instrumentov.
 1. Druga pomembna vrsta žetona, ki se trenutno pogosto uporablja v obtoku, je valutni žeton. Valutni žetoni v bistvu predstavljajo valuto v digitalni obliki in s tem zagotavljajo še eno neposredno korist tokenizacije sredstev.

Vas zanima razlika med varnostnimi žetoni in pomožnimi žetoni? Tukaj je vodnik za varnostni žeton v primerjavi z uporabnim žetonom.

Zakaj bi se podjetja odločila za tokenizacijo?

Zaradi jasnosti glede različnih vrst žetonov, ki so na voljo za tokenizacijo vašega premoženja, je smiselno, da se premaknete k razlogom, da se odločite za isto. Številna podjetja, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, trenutno razmišljajo o tokenizaciji sredstev iz naslednjih razlogov,

1. Boljša likvidnost

Najpomembnejši vstop med prednosti tokenizacije sredstev se nanaša na višjo likvidnost. Zasebna podjetja se soočajo s številnimi težavami, zlasti z dodatnim časom, ki se zahteva, da se kupci in prodajalci poznajo, pa tudi s ponudbo storitev. Poleg tega morajo podjetja porabiti veliko časa za določanje dejavnikov skupnega poslovanja in najemanje odvetnikov ter drugih ponudnikov storitev, da ustvarijo pogodbe za izvrševanje poslov.

Po drugi strani pa tokenizacija premoženja pomaga poenostaviti in poglabljati postopek. Tokenizacija sredstev prinaša platformo blockchain podjetja, ki prikazuje predstavitev žetonov kot vrednostnih papirjev zasebnih podjetij. Žetoni se nato prodajo udeležencem s predhodnim preverjanjem na podobnih področjih v vlogi pooblaščenih vlagateljev z zadostnim kapitalom za prevzem tveganja.

Vlagatelji bi lahko platformo kadar koli zapustili tudi tako, da bi svoje žetone učinkovito in enostavno prodali na sekundarnem trgu. Posledično vlagateljem ni treba skrbeti za predčasni odkup in velike stroške, povezane z njim. Pozneje so posamezniki in agencije z visoko neto vrednostjo lahko vlagali v vrednostne papirje zasebnih podjetij. Dolgoročno bi lahko tokenizacija premoženja pripeljala do razvoja svetovnega trga zasebnih vrednostnih papirjev.

2. Ni več posrednikov

Tradicionalno je trgovanje s sredstvi trajalo dneve ali celo mesece, da bi dosegli želeno poravnavo vpletenih strani. Trgovanje s sredstvi prinaša zunanje subjekte za potrjevanje dokumentacije transakcij, skupaj z upravičenostjo vlagateljev. Zunanji subjekti bi lahko nato povečali stroške postopka. Po drugi strani pa lahko tokenizacija sredstev z verigo blokov s pametnimi pogodbami prinese boljšo preglednost in nespremenljivost. Zaradi tega lahko tokenizacija posrednikom odvzame transakcije za boljšo učinkovitost.

3. Avtomatizacija in učinkovitost

Uporaba pametnih pogodb s tokenizacijo sredstev na osnovi verige blokov je prav tako koristna za avtomatizacijo glavnega dela procesa. Zmanjšanje posrednikov odvzame breme stroškov posrednikov in prizadevanj, potrebnih za upravljanje celotnega postopka. Tako bi lahko vsi uporabniki dosegli transakcije z večjo hitrostjo in stroškovno učinkovitostjo.

4. Boljša preglednost

Drug pomemben poudarek, ki označuje učinkovitost tokenizacije sredstev, se nanaša na preglednost. S pomočjo tokenizacije lahko imetnik žetona svoje pravice in odgovornosti vključi v pogodbe za opredelitev atributov žetonov in celovito lastniško evidenco. Posledično bi lahko uporabniki imeli jasno predstavo o osebi, s katero imajo opravka, njihovi moči in viru nakupa žetona. Vsi ti dejavniki lahko izboljšajo preglednost postopkov upravljanja premoženja.

5. Izboljšana dostopnost

Končna prednost, povezana s tokenizacijo sredstev, kaže na boljšo dostopnost. V pomoč je pri drobljenju določenega sredstva na najmanjše možne zneske kot žetoni. Nato tokenizacija tudi vlagatelje spodbudi k pridobitvi lastništva minimalnega dela delnic. Posledično lahko podjetja najdejo odprta vrata za upravljanje premoženja s precejšnjo sprostitvijo v minimalnem znesku in obdobju naložbe.

Oglejte si virtualno konferenco On-Demand o digitalnih sredstvih in digitalnih valutah centralnih bank (CBDC)!

Industrije, v katerih se uporablja tokenizacija

Vsi ti razlogi jasno kažejo na potencial tokenizacije z verigo blokov na področju upravljanja premoženja. Ko digitalna preobrazba blockchain dobiva zagon v različnih sektorjih in naraščajoča pomembnost blockchain tehnologije, je v prihodnosti smiselno pričakovati tokenizacijo sredstev v številnih panogah. Oglejmo si kratek pregled uporabe tokenizacije v različnih panogah.

1. Finance

Industrija finančne tehnologije je na različne načine izkoristila verigo blokov za reformo panožne panoge. Blockchain v tokenizaciji plačil je pomagal spremeniti posojanje marž, naložbe ali strukturiranje izdelkov. Tokenizacija finančnim organizacijam omogoča dostop do priložnosti za preoblikovanje sredstev in omogoča nemotene funkcije izmenjave. Posledično bi se trgovci lahko izognili hrambi dejanskih številk kreditnih kartic strank v avtomatih POS in drugih sistemih. Zato tokenizacija prispeva k izboljšanju likvidnosti, hkrati pa zmanjšuje kršitve varnosti podatkov.

2. Nepremičnine

Tudi nepremičnine so še en pomemben sektor, ki tokenizacijo sredstev izkorišča v svoje prednosti. Blockchain za tokenizacijo nepremičnin se osredotoča na racionalizacijo investicijskega procesa, začenši z odpravo posrednikov. Kot rezultat lahko ustvari stroškovno učinkovite in enostavne načine za interakcijo med kupci in prodajalci. Poleg tega tokenizacija omogoča celovito vključenost na nepremičninskem trgu, saj lahko v nepremičnine vloži kakršen koli znesek. Hkrati je tokenizacija tudi zaupanja vreden zaščitni ukrep pred prevarami z nepremičninami.

3. Zdravstvo

Zdravstveni sektor razmišlja o tokenizaciji premoženja za reševanje nekaterih kritičnih izzivov, s katerimi se danes pogosto srečujemo. Tokenizacija verige blokov za zdravstvene rešitve bi lahko pripomogla k zamenjavi občutljivih in zaupnih podatkov o pacientih, kot so ePHI, PAN in NPPI, z neobčutljivimi vrednostmi. Najpomembneje pa je, da pacienti in zdravstvene organizacije pridobijo nadzor nad ustvarjanjem, dostopom in izmenjavo občutljivih podatkov s strani posrednikov, kot so zavarovalnice.

Oglejte si spletni seminar o konvergenci digitalnih sredstev – Blockchain and Rise of Embedded Finance on On Demand!

Zaključek

Na koncu je jasno, da lahko tokenizacija pomeni nova merila za industrijo upravljanja premoženja. Hitra razširljivost digitalizacije prav tako poziva podjetja iz različnih sektorjev, da razmislijo o tokenizaciji premoženja. Poleg tega lahko tokenizacija prinese koristi tudi na posamezni ravni in s tem okrepi njihov pomen na obstoječem trgu.

Ob toliko vprašanjih, povezanih z varnostjo in preglednostjo, ki pestijo obstoječo industrijo upravljanja premoženja, se je smiselno odločiti za tokenizirana sredstva s tehnologijo veriženja blokov. Sčasoma bi tokenizirana sredstva postala eden prevladujočih instrumentov v digitalnem gospodarstvu. Če želite izvedeti več o tokenizaciji na blockchainu, bi morali začeti raziskovati našo široko zbirko tečajev blockchain že zdaj!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map