Projekt: DABL – Hitreje postavite svoje aplikacije

Vsi razvijalci, ki že obstajajo, bi morali vedeti o DAML – programskem jeziku, ki spreminja igre, ki smo ga vsi čakali. Zdaj pa Digital Asset prinaša veliko presenečenje za vse oboževalce – projekt: DABL.

Takoj po zagonu projekta DABL ustvarja veliko buzz v blockchain skupnosti. Mislim, zakaj ne bi? To je tehnologija naslednje stopnje, ki nam olajša življenje, zlasti za razvijalce.

Toda mnogi od vas morda ne razumejo popolnoma, kako deluje ali kakšne prednosti ponuja. Da bi vam pomagal zaskrbljujočemu umu, sem pripravil ta vodnik, ki se osredotoča na projekt DABL.

Samo sedejte tesno, vzemite skodelico kave in začnimo!

Kaj je strroject : DABL?

Najprej začnimo s tem, za kaj gre pri tem projektu. DABL je pravzaprav oblačna platforma, ki vam bo pomagala racionalizirati vašo aplikacijo ali rešitev SaaS od samega začetka do ciljne črte. Ali veste, kaj je najboljši del??

No, najboljši del je to to platformo je zasnovan tako, da vam pomaga, da vse to opravite s čim manj razvojem.

Samo pomislite, kako enostavno je lahko razviti svoje projekte, ne da bi zapravili veliko časa in sredstev. V resnici je projektna arhitektura DABL odlična možnost za vsakega razvijalca, ki želi razviti razširljive in preproste zaledne aplikacije.

Zdaj je na voljo tudi izkušnja brez strežnika! Arhitektura DABL lahko koristi tudi vsem vrstam aplikacij, ki ne potrebujejo močne zaledne podpore, kot so spletne aplikacije.

Še več, razvijalci že preučujejo to platformo in zanjo oblikujejo projektne aplikacije DABL.

Zmogljiva kombinacija DABL in DAML je resnično osupljiva.

projekt dabl


Kakšne so prednosti projekta DABL?

Uporaba DABL je lahko odlična možnost za vaš razvojni proces. V resnici ne boste samo hitreje zagnali svoje aplikacije, ampak to lahko storite tudi z zelo malo inženirji in čistim dizajnom.

Kakorkoli že, poglejmo prednosti uporabe te platforme.

 • Podpira katero koli DAML Uporaba: DABL bo dejansko omogočil nalaganje katere koli vaše aplikacije brez spreminjanja kode ali spreminjanja strukture. Torej lahko v kratkem času samodejno prilagodite svoje aplikacije DAML.
 • API-ji za brezplačne aplikacije: Vsaka koda vaše aplikacije, napisana v DAML, bo samodejno ustvarila in opredelila vse API-je za vašo aplikacijo na platformi. Zato pomeni, da morate vse, kar morate storiti, povezati naprave IoT ali UI s svojim ozadjem in to je to!
 • Brezplačna avtentikacija in nadzor dostopa: Vsak uporabnik aplikacije se lahko neposredno overja z API-ji. Še več, koda aplikacije DAML definira vsako dejanje in pooblaščene podatke. Torej ne boste potrebovali nobene zapletene politike ali osnovne logike, da bo rešitev varna in ohranjati pravila.
 • Podpora za neodvisne API: Uporabite lahko tudi API-je tretjih oseb ali katere koli storitve neposredno v vaši aplikaciji z uporabo arhitekture DABL. Tako za to ne boste potrebovali nobenih dodatnih komponent ali arhitekture.
 • Združljiv z DAML Ledger: Mogoče želite samo upravljati svoje lastno okolje aplikacij. Torej, zato je katera koli aplikacija, ki ste jo napisali za DABL, podprta s katero koli drugo vrsto DAML platforma glavne knjige. Torej, to bo razširilo tudi vaš tržni spekter.

Oglejte si več naših vodnikov:

 • Razpršitev v kriptografiji
 • Podjetja, ki vlagajo v blockchain
 • Blockchain Oracles: Vedeti o osnovah

Vadnica DABL

Zdaj je čas, da pokukate v konzolo platform. Torej, tukaj boste dobili kratko vadnico DABL. Vendar vam predlagam, da si ogledate njihove vadnice za platformo za ustrezna navodila. Kakorkoli že, začnimo!

Konzola DABL

Domov

To je prvi zavihek, na katerem boste videli konzolo DABL. Če imate na njem obstoječe programe, jih boste videli tukaj. Če pa jih nimate, boste videli, da ustvarite svojo možnost.

Aplikacije

Tukaj se lahko pridružite aplikaciji, ki ste jo povabili. Poleg tega boste videli možnost »Pridruži se z ID-jem knjige«, da bo aplikacija na vašem seznamu. Poleg tega je najboljše to, da lahko za svoje udobje uporabite prilagojeno ime aplikacije.

Ko se pridružite aplikaciji, lahko ustvarite nove pogodbe na knjigi, izvajate svoje odločitve in celo vidite svoje aktivne pogodbe.

Nedavne dejavnosti

Če ste se pridružili kateri koli knjigi, si lahko ogledate zavihek nedavne dejavnosti. S tem lahko vidite predloge pogodb, vse stranke itd.

Delovni prostor

Ko se prijavite v DABL, boste dobili svoj lasten delovni prostor. V resnici vam ta funkcija omogoča upravljanje vseh vaših knjig in urejanje datotek vaših projektov. Še več, svoje datoteke DAML lahko naložite tudi sem.

Zavihek za hitro gradnjo

Videli boste sporočilo »Se sprašujete, kaj storiti naprej?« možnost v vmesniku. Ko ga kliknete, lahko vidite število datotek in dele aplikacije DABL. Kakor koli že, tukaj lahko naložite sprožilce DAML, sredstva uporabniškega vmesnika itd.

Zavihek razmestitve

Če si želite ogledati zavihek za razmestitve, morate iz delovnega prostora klikniti knjigo in videti konzolo. V resnici vam bo ta zavihek omogočil konfiguriranje datotek, upravljanje artefaktov aplikacije, objavo prednje strani aplikacije.

DAML modeli

Ti modeli v glavnem določajo funkcionalno in podatkovno strukturo vaše aplikacije.

Avtomatizirane storitve

Večina aplikacij ima privzeto storitve avtomatizacije. V resnici to počnejo z uporabo sprožilcev DAML ali avtomatiziranih storitev v Pythonu.

Sprožilci DAML

Sprožilci DAML vam dejansko omogočajo pisanje avtomatiziranih procesov v aplikaciji z uporabo DAML. Če želite namestiti sprožilec DAML, morate vse predloge DAML in sprožilce DAML zbrati ločeno v datoteke own.dar. Od tam lahko povlečete in spustite DAML in DAML Trigger.dars v svojo knjigo.

Integracije

Integracije bodo pomagale vaši aplikaciji komunicirati z zunanjim svetom. Ko namestite integracijo na svojo knjigo, bo ohranila povezave med vašo knjigo DABL in zunanjim sistemom, kot je oracle na glavni knjigi.

Uporabniški vmesnik aplikacije

V DABL, za svojo aplikacijo lahko postavite in gostite svoje komponente sočelja. Za to morate datoteke objaviti v poddomeni, specifični za knjigo. Datoteke morajo biti v obliki .zip. Za več informacij si oglejte vadnico DABL.

Zavihek Live Data

Ta zavihek lahko uporabite za raziskovanje vseh pogodb DAML v knjigi aplikacij, kot je raziskovalec knjige.

strroject : Vadnica za DABL: Kako razmestiti vzorčno aplikacijo?

To je zelo osnovna vadnica DABL za uvajanje vzorčne aplikacije. Ko se prijavite v platformo, boste na samem dnu delovnega prostora opazili nekaj vzorčnih aplikacij. Od tam jih lahko razporedite na knjigo in nato začnete postopek implementacije.

 • Najprej morate v svojem delovnem prostoru ustvariti projekt. To lahko storite tako, da kliknete »Nov projekt« in mu daste ime in knjigo.
 • Nato lahko najdete aplikacijo za uvajanje v spodnjem delu delovnega prostora. Po tem kliknite »Dodaj v projekt«.
 • Po tem izberite knjigo in projekt in videli boste, da DABL samodejno uvede vse datoteke.
 • Uvajanje datotek bo trajalo nekaj časa. Ko končate, lahko kliknete knjigo in konfigurirate razmeščene datoteke.
 • Za to boste morali odpreti zavihek za uvajanje. Tam boste videli zavihek Potrebno ukrepanje in pod njim nekonfigurirane datoteke za avtomatizacijo. Za avtomatizacijo se prepričajte, da ste pri konfiguriranju nameščeni kot stranka UserAdmin. Po tem kliknite »Zaženi«.
 • Nato morate v zavihku za razmestitev objaviti sredstvo uporabniškega vmesnika. Če niso objavljeni, jih morate objaviti s klikom na »Objavi«.

Tam je končano! Zdaj ste v živo!

Poleg tega lahko za interakcijo z aplikacijo uporabite konzolo DABL ali sledite poddomeni URL na zavihku Razmestitve za interakcijo z uporabniškim vmesnikom v živo

Kateri so primeri uporabe DABL?

DABL in DAML ustvarjata ubijalsko kombinacijo za ustvarjanje okvira za razvoj prožnih, sestavljivih aplikacij brez počasnega tempa. V resnici morate le napisati kodo, ki bo opisovala značilnosti vaše aplikacije, ne da bi vas skrbelo za upravljanje arhitekture.

Ko enkrat uvedete v arhitekturo DABL projekta, boste morali plačati le za tisto, kar uporabljate, in nič več.

Spremenljiva stopnja cen še ni objavljena, vendar se bo uporaba merila glede na to, kako pogosto vaša aplikacija posodablja knjigo..

Tu so dobri primeri uporabe DABL. Preverimo jih!

Aplikacije za samodejno skaliranje

V DABL lahko aplikacijo DAML postavite brez kakršne koli konfiguracije ali razvoja infrastrukture. Tako lahko razvijete popolnoma funkcionalno aplikacijo iz nič in jo zaženete v nekaj dneh!

Poleg tega se bodo aplikacije, ki se izvajajo v DABL, samodejno prilagodile, ko se bo vaš promet začel povečevati. Še več, šele takrat morate za povečan promet plačati niti minuto prej.

Bakendi večstranskih aplikacij (MPA)

Drug primer uporabe projekta DABL je ta, da ga lahko uporabite za pogon bogatih večstranskih aplikacij. Še več, samo ena datoteka lahko generira vse API-je, nadzor dostopa, vloge, dovoljenja itd.

Kakor koli že, DAML v glavnem razdeli vse korake poteka dela v vrsto sprememb stanja in funkcij. Še več, datoteka DAML bo opisala zelo natančne kontrole, ki jih imate nad dovoljenji za podatke v delovnem toku.

V zvezi s tem lahko z DABL poenostavite sheme avtorizacije in overjanja s tehniko preslikave za preslikavo avtentikacijske plasti.

Aplikacije, ki jih vodijo dogodki

Ste vedeli, da lahko aplikacije DAML ustvarijo ponovljive in oprijemljive programe, ki jih vodijo dogodki, z uporabo zaporedja dogodkov? Še več, to lahko stori v več različnih sistemih in ga da na voljo za dokončne zaključke.

To je ena od prednosti aplikacije DAML, ki se izvaja v DABL. Skupaj s tem boste videli, da bodo aplikacije DAML podpirale zunanje komponente in sisteme. Tako lahko z DABL veliko hitreje skalirate.

Razširitev državnega stroja

Skoraj vsako posamezno podjetje, predvsem tisto v začetni fazi digitalne preobrazbe, si lahko poišče izboljšanje, konsolidacijo in kodiranje svoje osnovne dejavnosti.

Zato vam v pomoč pri tem lahko uporabite samoopisni jezik DAML, ki lahko zajame te delovne tokove.

Še več, ta jezik lahko opiše ločevanje dejanj glede na vlogo in jih kombinira v širšem državnem stroju. Tako lahko vidite, da je DAML idealen za razširitev vašega državnega stroja, in to lahko z lahkoto dosežete z uporabo DABL.

Pregledne in pregledne aplikacije

Uporaba aplikacije SaaS lahko dejansko škoduje vrednosti vaše blagovne znamke, ker imajo težave z napačno uporabo podatkov aplikacije. Toda v DABL-u nobena vaša aplikacija ni predmet tega nadzora, saj lahko uporabniki vidijo osnovne zanje pomembne podatke.

Uporabniki lahko kadar koli tudi preverijo, kateri subjekt ali uporabnik ima dovoljenje za dostop do določenih podatkov. Torej jim ponuja pregledno infrastrukturo, ki povečuje vrednost vaše blagovne znamke.

Tudi razvoj aplikacij na ta način bo vam in vašemu podjetju pomagal pridobiti zaupanje potrošnikov, kar bo povečalo tudi promet.

Preberi več:

 • Blockchain koncepti, o katerih bi morali vedeti
 • Blockchain Academy: začnite s tečaji Blockchain!

Kako se DABL primerja z drugimi platformami?

DABL ima elemente SaaS, FaaS, iPaaS in PaaS. Tukaj bom nekaj primerjal z DABL, da dobim boljšo predstavo o primerjavi te tehnologije z DABL.

DABL proti IaaS

Pogosto v infrastrukturi kot storitvi (kot so Azure, GCP, AWS) ponudniki uporabnikom ponujajo upravljanje njihovih komponent navidezne aplikacije, ki jih najdete v katerem koli podatkovnem centru.

Razvijalcem ne ponujajo nobenih predlogov. Še več, razvijalec je izključno odgovoren za pisanje kode tako za aplikacijo kot za infrastrukturo. V resnici lahko to vodi vašo ekipo na zelo zapleteno pot DevOps.

Toda aplikacije DABL se lahko izvajajo samo iz ene datoteke, podprte z DAML. To pomeni, da morate opisati samo vedenje svojega ogrodja, platforma pa bo poskrbela za ostalo.

Tako vaši ekipi sploh ne bo treba opraviti nobenih zapletenih postopkov DevOps.

DABL proti PaaS

Platformo kot storitev lahko predstavljate kot nadgrajeni IaaS. Čeprav so platforme PaaS bolj usmerjene in pomagajo pri razvoju aplikacije, mora razvijalec ohraniti veliko težav.

V resnici boste napisali manj kode ali nekoliko manj delali na infrastrukturi, vendar boste vseeno morali veliko komponent prilagoditi sami in v soglasju z arhitekturo PaaS. To pomeni delo med komponentami, strežniki – zaradi česar je zagon aplikacije počasen in zapleten.

Toda aplikacijam DABL se teh vprašanj ne bo treba ukvarjati. Razvijalci večinoma sploh ne bodo vedeli za osnovno infrastrukturo. In jim ni treba skrbeti. V resnici bo za ostalo poskrbel DABL.

DABL v primerjavi z iPaaS

Integracijska platforma kot storitev je priljubljena niša strežnika v oblaku, ki je zgrajena za povezovanje vnaprej pripravljenih aplikacij v oblak.

Glavni namen je medsebojno povezovanje API-jev tretjih oseb in starejših aplikacij ter dostop do njih zunaj stare infrastrukture. Ko aplikacije vključujejo vse več API-jev v svoje osnovne procese, bodo mnogi razvijalci zgradili normalizacijo podatkov in transakcijske sloje, da bodo podpirali rastoči ekosistem API-jev..

Toda v DABL lahko v aplikacijo pokličete zunanje API-je, ne da bi v sistem razvili še eno plast združevanja. Zunanji API-ji so normalizirani v DAML, razvijalci aplikacij pa imajo preprost način interakcije s številnimi API-ji katere koli vrste. Torej to pomeni, da je lažje integrirati zunanje API-je, ne da bi skrbeli za težave z upravljanjem.

DABL proti FaaS

Zdi se, da arhitektura DABL sledi izkušnji brez strežnikov, ki jo boste našli v platformi Function as Service. Danes je FaaS zelo primeren za robne računalniške procese in storitve s preprostimi in enostavnimi funkcijami.

Prav tako gre predvsem za sisteme brez državljanstva in dogodke. Zdi se, da DABL navdihuje te platforme. Večinoma je osredotočen na opolnomočenje razvijalcev in ne na to, da bi jih prevzeli pri razvoju aplikacij.

Tako boste v DABL-u dobili preprosto strežniško izkušnjo s preprosto in čisto obliko. Še več, izkoristite lahko tudi povezovanje s storitvami brez strežnika. Glede tega ni nobenih omejitev.

Želite izvedeti več o Blockchainu? Oglejte si naše tečaje blockchain že zdaj!

Končna opomba: Razvijalec Best Buddy

Zdi se, da ima DABL vse. V resnici je ta platforma zelo primerna za zagon katere koli aplikacije, ki temelji na DAML, brez skrbi za infrastrukturo! Vse kar morate storiti je, da opišete poslovno logiko ali vedenja vaše aplikacije, za ostalo pa bo poskrbela platforma.

Je lahko kaj lažje? Prepričan sem, da bodo razvijalci zagotovo všeč tej platformi. Zakaj ne bi? Za izdelavo in zagon katere koli aplikacije na njej potrebujete manj časa.

Kakor koli, zdaj, ko veste za ta projekt, je končna odločitev odvisna od vas. Ampak rekel bi, da bi vsekakor morali poskusiti s tem!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map