Pregled: Ali Ethereum deluje?

Platforma Ethereum je ena izmed znanih kriptovalut. Uvrščen je na drugo mesto po vrednosti Bitcoina. Ko pa gre za funkcije, zlahka premaga Bitcoin. Ampak, to ni tisto, na kar se bomo danes osredotočili. Danes se bomo osredotočili na Ethereum in razumeli, kako deluje.

V času njegove predstavitve so bili mnogi tudi dvomljivi glede tega, kako Ethereum. Zato bomo tudi poskušali odgovoriti na vprašanje: “Ali Ethereum deluje?” Začnimo.

Kaj je Ethereum?

Ali Ethereum deluje?

Zasluge za slike: Ethereum

Za boljše razumevanje moramo najprej razumeti platformo Ethereum. To je platforma, ki omogoča izvajanje decentraliziranih aplikacij (Dapps). Najboljša analogija je “Internet”. Tako kot internet se tudi ta distribuira. Vendar nam daje več varnosti, preglednosti in razširljivosti. Blok veriga Ethereum je sestavljena iz vozlišč, ki sodelujejo pri doseganju konsenza in drugih dejavnostih, povezanih s platformo. Celotna infrastruktura deluje tako, da lahko Dapps gosti in izvaja na njej. Zato boste videli, da Ethereum v zadnjem času tako zelo uspeva. Projekti, kot so EOS, TRON itd.

Leta 2015 ga je ustvaril Vitalik Buterin, programer iz Toronta. Izdal je tudi žeton, povezan z omrežjem. Znan je kot “eter”. Eter deluje kot gorivo za vodenje omrežja.

Ugibanja o Ethereumu, ko je bil prvič objavljen

Ko je bila ideja razglašena, so se ugibala, kaj bo omrežje Ethereum sposobno izključiti. Vendar so se skeptiki in špekulacije počasi znižali z objavo javnega testnega omrežja. Testnet je bil sposoben izvajati DAO in navidezno obračati celotne pametne pogodbe.

Takrat je deloval tudi JavaScript API za Ethereum, ki je utrdil svoj zalogaj po zagonu. Da bi zagotovili, da so napake čim hitreje odstranjene, jih tudi izdal nagrado za lov na hrošče.

Kmalu so odjemalce v1 oskrbeli s pomočjo brskalnika Mist in Ethereum GO.

Kako deluje Ethereum?

Omrežje Ethereum razvijalcem omogoča razvoj aplikacij za verigo blokov. Za primerjavo, Bitcoin tega ne počne. Aplikacije lahko delujejo same in prinašajo rezultate, ki jih vnaprej določi programer. Programska oprema, ki omogoča takšno vedenje, je znana kot pametne pogodbe.

Pametne pogodbe so podobne pravnim pogodbam, ki delujejo v resničnem svetu. Samo razvijalci imajo zdaj možnost pisanja pogodb s kodo. To je prelomno, saj lahko avtomatizira naloge v verigi blokov. Pametne pogodbe koristijo tudi drugim lastnostim blockchaina, kot so integriteta, preglednost in v nekaterih primerih zasebnost.

Vzemimo primer, da ga bolje razumemo. Prijatelj želi, da vam želi poslati vaše žetone, ki jih je ustvaril. Stopnja, ki jo je izbral, je 5000 žetonov za en ethereum. Da bi preprečil kakršno koli ročno delo, lahko napiše pametno pogodbo in nato zahteva, da pošljete navedeni znesek. Ko naslov, na katerem so shranjeni žetoni, prejme eter, bo samodejno poslal pravo količino žetona svojemu prijatelju. Vse avtomatizira in v tem je lepota pametnih pogodb.

Druga značilnost blokovne verige Ethereum je Dapps. So decentralizirane aplikacije, ki delujejo na verigi blokov. Tako kot preproste aplikacije, ki se izvajajo na verigi blokov. Raziskujmo jo tako, da jo primerjamo s pametnimi pogodbami.

Pametne pogodbe proti Dappsu

Decentralizirane aplikacije Ethereum

Zasluga za sliko: Ethereum

Glavna razlika med Dappsom in pametno pogodbo je v vmesniku. Dapps omogoča uporabniku, da se poveže z verigo blokov. Poleg tega imajo Dapps neomejene zmogljivosti v primerjavi s pametnimi pogodbami. Dapps ima lahko veliko uporab v primerjavi s pametnimi pogodbami samo komercialno uporabo.

ICO na platformi Ethereum

Začetno ponudbo kovancev (ICO) startupi uporabljajo za zbiranje denarja. Z izvajanjem ICO startupi prodajajo svoje žetone javnim ali zasebnim vlagateljem. Omrežje Ethereum je zaradi svojih zmogljivosti kot nalašč za zagonska podjetja, ki ustvarjajo in sproščajo žetone. Obstaja tudi standard ERC20, ki zagotavlja, da žetoni, sproščeni v verigi blokov, ustrezajo določenemu standardu.

Eter: Oskrba platforme z gorivom

Eter se razlikuje od Ethereuma. Je kriptovaluta, ki spodbuja celotno omrežje. Prav tako spodbuja Dapps in daje razvijalcem spodbudo, da ustvarijo Dapps. V času pisanja je vrednost 1 etra približno 600 USD. Decembra 2017 je znašal 1300 USD.

Ali Ethereum deluje?

Torej, ali ethereum deluje? Seveda je. Ali deluje, kot je predvideno? Da. Ethereum je delovni konj revolucije blockchain in stvari se bodo od tu razvijale le. Za primerjavo, Bitcoin velja le za shranjevanje vrednosti.

Torej, kaj menite o Ethereumu? In ali mislite, da deluje? Komentirajte spodaj in nam sporočite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map