Prednosti in slabosti digitalne valute centralne banke

Naslednja razprava opisuje pregled različnih obstoječih pobud CBDC, ki bi lahko zagotovil trdno podlago za razumevanje prednosti in slabosti digitalne valute centralne banke.. 

Tehnološki napredek in manjša poraba gotovine sta spodbudila različne centralne banke, da raziščejo možnosti uvedbe digitalnih alternativ gotovini. Digitalizacija nenehno spreminja gospodarsko dejavnost, hkrati pa prinaša številne motnje v družbi, hkrati pa revolucionira številne vidike vsakdanjega življenja posameznika. Posledično vzbuja veliko pomislekov glede revizije običajnih pristopov. Torej, z manjšo uporabo gotovine in vse večjimi preferencami strank za digitalne plačilne sisteme, centralne banke dvomijo o uvedbi CBDC.

Zato je pomembno, da imamo jasen vtis o prednostih in slabostih digitalne valute centralne banke, da bi lahko prišli do razumnega zaključka. Številne centralne banke so si aktivno prizadevale za raziskovanje izidov sprejetja CBDC. Številne centralne banke pa oklevajo, da bi v praksi uvedle konceptne dokumente CBDC.

Kot digitalna alternativa fizičnemu denarju centralne banke lahko CBDC ponuja številne prednosti. Vendar centralne banke negativno vplivajo na nestabilnost denarne politike in industrije finančnih storitev na splošno. Naslednja razprava opisuje ozadje CBDC in bistvene predpostavke, preden se potopimo v njihove prednosti in zastoje.

Vpišite se zdaj: Mojstrski tečaj digitalne valute centralne banke

Uvod in ozadje CBDC

Vpliv tehnologije je rodil ideje za nove pristope k plačilnim sistemom, kar je povzročilo možnosti za CBDC. Prihod CBDC je opozoril na možnosti tehnoloških sprememb, ki delujejo v obe smeri v denarni politiki. Podjetja, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, so lahko razvila nove plačilne sisteme, ki lahko obidejo vlogo centralnih bank v poravnavi. Hkrati centralne banke preučujejo možnosti, da bi ponudile nove oblike maloprodajnih plačilnih kanalov, ki bi lahko zaobšle vlogo posrednikov.

Kaj je CBDC?

Preden nadaljujemo z opisom prednosti in slabosti digitalne valute centralne banke, je pomembno razumeti razliko med digitalno valuto centralne banke in tradicionalnimi rezervami. CBDC lahko ločite od tradicionalnih rezerv, tako da razmislite o njegovi opredelitvi. Čeprav ni jasne opredelitve CBDC, jo lahko štejete za elektronsko obliko denarja centralne banke. Vendar ima CBDC nekatere lastnosti, ki potrjujejo njegovo edinstvenost.

Najprej ponuja boljše in širše dostopne funkcije v primerjavi z rezervami. CBDC predstavlja tudi boljše, izjemno boljše delovanje v primeru maloprodajnih transakcij v primerjavi z gotovino. CBDC vključuje tudi različno operativno strukturo v primerjavi z drugimi različicami denarja centralne banke, s čimer CBDC omogoča obravnavo posebnega osnovnega namena.

Najpomembneje pa je, da bi morala CBDC imeti možnost obresti, le z realnimi predpostavkami za plačilo obrestnih mer, ki se razlikujejo od stopnje za rezerve. Digitalna valuta centralne banke velja tudi za e-denar centralne banke in tudi kot elektronska obveznost centralne banke. Kot obveznost centralne banke je lahko v obliki žetona ali shranjena na računu za izvajanje transakcij in ohranjanje vrednosti. Različni vidiki, povezani s CBDC, v celoti odpravljajo možnosti centralnih bank o digitalnih valutah. Vendar ni razloga, da bi jih popolnoma zanikali.

Druge digitalne valute ogrožajo obstoj CBDC. Facebook na primer že dela na digitalni valuti, imenovani Libra. Nova denarnica je od zdaj primarna denarnica, ki je združljiva z njo. Vendar to za centralne banke močno skrbi, ker ta valuta lahko ogroža denarni sistem in fiatne valute.

Različne oblike CBDC

Nova denarna taksonomija prav tako opozarja na možnosti za oblikovanje razlik med dvema potencialnima oblikama CBDC. Najpomembnejše lastnosti denarja se po novih definicijah osredotočajo na izdajatelja, obliko, dostopnost in mehanizem prenosa. Izdajatelj je lahko centralna banka ali kateri koli drug subjekt.

Oblika v definiciji denarja se nanaša na elektronski in fizični denar. Kar zadeva dostopnost, lahko denar prevzame dve možnosti, na primer omejen ali splošen dostop. Mehanizem prenosa denarja bi lahko bil centraliziran ali decentraliziran (peer-to-peer).

Posledično novi vidiki, vključeni v definicijo denarja, zagotavljajo zanesljivo podlago za razlikovanje med dvema oblikama elektronskih CBDC, kot sta različica centralne banke in različica peer-to-peer. Maloprodajni CBDC je na voljo širši javnosti, veleprodajna CBDC pa je na voljo samo za finančne institucije. Zdaj je pomembno določiti posebne predpostavke o CBDC za razmislek o prednostih in slabostih digitalne valute centralne banke.

Preberite tudi: Digitalna valuta centralne banke na debelo in drobno

Splošne predpostavke o CBDC

Prva predpostavka o CBDC je, da niso kripto-sredstva, kot je Bitcoin. CBDC se lahko odločijo, da sprejmejo DLT, ki lahko služi kot podobna povezava med CBDC in kriptovalutami. Vendar se CBDC bistveno razlikujejo od kriptovalut, saj bi služile kot odgovornost centralne banke, enako kot bankovci.

V bistvu eden od uglednih profesionalcev digitalne valute centralne banke, tj.zaupanje, ločuje CBDC od kriptovalut ali stabilcoinov. Drugi dejavnik opozarja na običajni pristop centralnih bank, ki izdajajo digitalni denar v rezervah. Nasprotno, načrti CBDC, obravnavani v številnih predlogih centralnih bank, pomenijo potrebo po CBDC, ki temeljijo na žetonih. Posledično se CBDC razlikuje od stanja na rezervnih računih in običajne različice denarja komercialnih bank so v obliki, ki temelji na računih.

Pomembno je tudi opozoriti, da priljubljenost CBDC ni odvisna samo od novih tehnoloških izboljšav. Kot smo že omenili, se je uporaba kartic nenehno zmanjševala ob drastičnem zmanjšanju uporabe gotovine.

Boljša alternativa

Centralne banke želijo ustvariti alternativni način plačevanja in shranjevanja vrednosti, namesto da bi s CBDC popolnoma odpravile gotovino. Centralne banke se želijo pripraviti na potencialno prihodnost, ko fizična gotovina ne bi več mogla biti zakonito plačilno sredstvo.

Za digitalno valuto centralne banke obstaja veliko rešitev veriženja blokov. Uvedba CBDC bi torej lahko pomagala ponuditi zaupanja vreden in prilagodljiv način plačila za potrošnike v skladu s trendom digitalizacije. Po drugi strani pa manjša poraba gotovine ustvarja opazne pomisleke glede stabilnosti finančnega sistema in stabilnosti celotnega gospodarstva.

Vse te predpostavke jasno kažejo, da so slabosti centralne banke pri digitalni valuti očitne v tehnološkem, sistemskem, pravnem in ekonomskem vidiku. Poleg tega etični pomisleki vzbujajo pozornost s poudarkom na sledljivosti pri zasnovi CBDC ali zagotavljanju anonimnosti.

Vendar bi uporabniki najverjetneje raje imeli CBDC zaradi plačila, povezane funkcije in skupnih stroškov za uporabnike. Pomembno je tudi upoštevati pomen tehnološkega strokovnega znanja, poguma in vizije za izvajanje CBDC. Profesionalci digitalnih valut centralnih bank postajajo privlačni instrumenti za opozarjanje centralnih bank na CBDC, zlasti z omejitvami trenutne plačilne infrastrukture v smislu tehnoloških dodatkov in dodatkov. Posledično se povpraševanje po novih plačilnih modelih v zadnjem času znatno povečuje.

Tukaj je vodnik, ki vam bo pomagal razumeti razlike med Crypto in CBDC.

Trenutne pobude CBDC

Ker so predpostavke glede CBDC jasne, je pomembno razmisliti o obstoječih pobudah CBDC. Pregled obstoječih pobud CBDC lahko zagotovi kritičen pogled na slabosti in prednosti centralne banke pri digitalni valuti. Izvedimo več o obstoječih pobudah CBDC za spodbujanje jasnosti pri primerjavi med prednostmi in slabostmi digitalne valute centralne banke.

Centralne banke uporabljajo različne pristope oblikovanja, metode, tehnologije in sodelovanje zainteresiranih strani za trenutne raziskovalne projekte CBDC. Študija Banke za mednarodne poravnave (BIS) je pokazala, da je približno 70% centralnih bank v študiji potrdilo sodelovanje s posebno obliko dela CBDC..

Na primer, ZDA trenutno razvijajo novo vrsto digitalnega sredstva, imenovano digitalni dolar. Ta pobuda bo vsekakor vplivala na svetovno gospodarstvo in sprožila drastične spremembe. Trenutno načrtujejo delo na digitalni denarnici za dolar za shranjevanje vseh digitalnih valut. Čeprav gre za digitalno valuto, bodo zvezne banke odgovorne za uravnavanje in vzdrževanje vrednosti.

Vse centralne banke, vključene v študijo, so pokazale, da so začele teoretične in konceptualne raziskave v zvezi s CBDC. Zanimivo je, da je skoraj polovica anketiranih centralnih bank v študiji navedla, da so že prešle v fazo preverjanja koncepta in funkcionalnosti. Trenutno številne centralne banke delajo na pilotnih projektih e-kovancev.

Faktorji oblikovanja CBDC

Oblikovne značilnosti CBDC, kot so razširljivost, varnost, interoperabilnost, prilagodljivost in dostopnost, so ključne komponente, povezane z zasnovo v predlaganih modelih CBDC.

Eno vidnejših omembe med dejanskimi izvedbami CBDC se nanaša na pobudo E-krona na Švedskem. Radikalen upad uporabe gotovine ob tehnološki afiniteti ljudi na Švedskem je bil ključnega pomena pri izdaji kriptovalut, ki jih je izdala centralna banka.

Zato bi lahko v tem resničnem primeru neposredno našli enega najpomembnejših profesionalcev digitalne valute centralne banke. Vendar Švedska centralna banka ne uporablja tehnologije razdeljene knjige kot osnovo za rešitev E-krona.

Cilj švedske centralne banke je zagotoviti širšo dostopnost e-krone širši javnosti kadar koli, 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Po drugi strani pa se ena od slabosti centralne banke v zvezi z digitalno valuto, omenjena v tem primeru, nanaša na dejstvo, da v prvih dneh ne bi imela obresti. Poleg tega ni dogovora o vplačilu E-krone na račun pri Riksbank ali shranjevanju kot enote, ki temelji na vrednosti, v aplikaciji ali lokalno na kartici.

Druge pobude

Monetarni organ Singapurja ali MAS in Banka Kanade sta prav tako opozorila na projekte za pridobivanje vpogledov v zvezi z uporabo digitalnih valut. Trenutno Banka Kanade dela na pobudi „Project Jasper“, pri čemer sodeluje javni in zasebni sektor, da bi razumeli, kako lahko tehnologija porazdeljene knjige spremeni celoten sistem plačil.

Pobuda „Project Ubin“ v Singapurju se osredotoča tudi na uporabo DLT za obračun in poravnavo vrednostnih papirjev in plačil. Projekt predstavlja profesionalce digitalne valute centralne banke, saj lahko MAS in industriji pomaga razumeti potencial CBDC. Poleg omenjenih omembe trenutno potekajo tudi številni drugi projekti CBDC v različnih regijah. Tajska banka je na primer začela projekt Inthanon, Japonska banka in Evropska centralna banka pa sta sodelovali pri pobudi Project Stella.

Kitajska začenja projekt CBDC, imenovan DCEP project. To bo zagotovo ena od prelomnih sprememb v naši svetovni gospodarski zgodovini. Vendar pa je podprta s strani vlade in so odgovorne za njegovo ureditev.

Prednosti in slabosti pri digitalnih valutah centralnih bank

Po pregledu osnov CBDC in osnovnih predpostavk o njih ob sedanjih izvedbah CBDC, nadaljujmo k slabostim in slabostim digitalne valute centralne banke. Centralne banke se pri sprejemanju CBDC soočajo s težavami zaradi nejasne narave ocenjevanja možnosti digitalne fiat valute.

Poleg tega bi morale centralne banke opaziti tudi pozitivne in negativne posledice digitalne fiat valute na finančno stabilnost in monetarno politiko. Zato ocene prednosti in slabosti digitalnih valut centralne banke predvidevajo, da so povezane s funkcijami centralne banke. Zdaj pa si podrobno oglejmo pozitivne in negativne strani, povezane z digitalno valuto centralne banke.

Prosilci za digitalno valuto centralne banke

Digitalna valuta centralne banke ali CBDC se je izkazala kot obetavna izbira za centralne banke, da tekmujejo z digitalnim denarjem. Pred kratkim sprožene pobude v sektorju kriptoaktivnosti s strani tehnoloških velikanov, kot je Facebook, CBDC predstavljajo kot ugodne možnosti. Vendar je pomembno, da pogledate profesionalce centralne banke za digitalno valuto, da ugotovite vrednost, ki jo ponujajo. Tukaj je nekaj pomembnih prednosti digitalnih valut centralne banke, ki bi jih morali upoštevati.

 1. Najbolj pozitiven vidik v digitalni valuti centralne banke se nanaša na nižje transakcijske stroške. CBDC lahko nudijo podporo za hitrejša institucionalna in maloprodajna plačila z zmanjšanimi transakcijskimi stroški.
 2. Profesionalci digitalnih valut centralnih bank se poleg digitalnih inovacij osredotočajo zlasti na pospeševanje gospodarske rasti. CBDC bi lahko ponudili zaupanja vredno jurisdikcijo za digitalne valute, hkrati pa ustvarili zelo privlačen kripto ekosistem. Posledično lahko vodijo do izboljšane gospodarske dejavnosti, hkrati pa spodbujajo učinke prelivanja v druge tehnološke sektorje.
 3. CBDC lahko nudijo precej stroškovno učinkovito alternativo denarju za shranjevanje vrednosti. Faktor stroškov je pri CBDC nižji, saj ne obremenjuje stroškov za proizvodnjo, skladiščenje, prevoz in odstranjevanje. Hkrati CBDC predstavljajo tudi varne alternative za distribucijo in zmanjšanje pomislekov glede goljufij v plačilnem ekosistemu.
 4. Organizacije bi si lahko pridobile sloves izvajalca, če izkoristijo priložnosti s CBDC v nastajajočih fazah. Z aktivnim zanimanjem za CBDC v zgodnjih fazah lahko podjetje pionirsko opredeli denarno politiko glede CBDC. Nato bi lahko tudi podjetja, ki delajo na področju CBDC, igrala ključno vlogo pri določanju različnih veljavnih standardov s CBDC.
 5. Likvidnost je pomemben dejavnik pri profesionalcih digitalnih valut centralne banke, saj pomaga centralnim bankam, da nudijo kratkoročno likvidnostno podporo. Zanimivo je, da lahko uporabniki likvidnostne ugodnosti s CBDC izkoristijo tudi ob praznikih. Zato so CBDC lahko koristni za učinkovito zmanjšanje tveganj, da posamezne institucije sodelujejo pri sistemskem sprožanju verižnih reakcij.
 6. Finančna vključenost se vam takoj spomni, ko pomislite na CBDC. Digitalne valute centralnih bank bi lahko pripomogle k izboljšanju dostopa do digitalnih plačil za večino gospodinjstev brez bank. CBDC lahko uporabnikom pomagajo pri dostopu do trenutnih digitalnih plačilnih orodij po znatno nižjih ali ničnih stroških brez bančnega računa.
 7. Uvedba CBDC bi lahko tudi povečala konkurenco na področju plačilnih sistemov. Poleg tega lahko spodbujajo tudi motivacijo zasebnih akterjev za inovacije. Poleg tega lahko profesionalci centralne banke za digitalno valuto povečajo konkurenco med bankami. Banke bi se potegovale za privabljanje bančnih vlog, povezanih s premoženjem, ki bi lahko prešlo v CBDC.
 8. Najpomembnejša korist, ki jo lahko najdete pri CBDC, je pomanjkanje sodelovanja posrednikov. Posledično bi lahko CBDC igrali ključno vlogo pri povečanju hitrosti poravnave, skupaj s podporo za plačila v realnem času. Kot lahko vidite, obstaja veliko podobnosti s funkcijami tehnologije veriženja blokov.
 9. Končno bi lahko CBDC delovale tudi kot neposredno orodje denarne politike s pogojem, da nosijo obresti. Zato lahko podpira boljši neposredni nadzor nad ponudbo denarja.
 10. Profesionalci digitalnih valut centralne banke opozarjajo tudi na boljšo raven zasebnosti. Zagotovijo lahko boljšo anonimnost v primerjavi s trenutnimi plačili s komercialnimi bančnimi karticami.

Oglejte si virtualno konferenco na zahtevo o digitalnih sredstvih in digitalnih valutah centralnih bank (CBDC)!

Proti Centralni banki za digitalne valute

Po razmisleku o prednostih digitalne valute centralne banke si oglejmo še slabosti centralne banke pri digitalni valuti. Lahko ponudijo boljši vtis o potencialu CBDC. Tu so opazne ovire, ki jih lahko najdete pri CBDC.

 1. CBDC imajo vidne geografske omejitve, saj jih sprejemajo samo v državi, ki jih izda.
 2. Centralne banke bi se lahko spremenile v neposredne tekmece ponudnikov plačilnih storitev in s tem prisilile banke k izgubi dohodka. Poleg tega bi lahko nove naložbene priložnosti s CBDC zmanjšale povpraševanje po vlogah potrošnikov. Kasneje lahko CBDC zmanjšajo posojila bank splošnemu gospodarstvu in gospodarski rasti.
 3. CBDC, ki temeljijo na kripto, nimajo nobenih povezav s konvencionalno valuto in bi lahko pokazali večjo nihanje cen.
 4. Centralne banke, ki se ukvarjajo z digitalnimi valutami, opozarjajo tudi na povečano konkurenco za poslovne banke. Narava CBDC kot nadomestek za bančne vloge lahko banke spodbudi k zvišanju obrestnih mer. Nato lahko povzroči prehod na veleprodajno financiranje iz vlog.
 5. Digitalne valute centralnih bank lahko prav tako povečajo tveganje za sistemsko poslovanje bank. Takšne vrste bank bi se lahko v času finančne krize hitreje povečale, ne da bi bile odvisne od časa in bližine.

Zaključek

Kot lahko jasno opazite, digitalne valute centralne banke predstavljajo različne predloge za zgodnje uporabnike. Medtem ko strokovnjaki za digitalne valute centralnih bank predstavljajo jasna vabila k takojšnji izdaji CBDC-jev, slabosti naslikajo povsem kontrastno podobo. Kljub temu pa centralne banke, ki uporabljajo digitalne valute, nudijo idealen vpogled v prepovedane prakse pri izvajanju CBDC.

Če želite izvedeti več o digitalnih valutah centralne banke, morate izbrati 101 Blockchains. Pred kratkim smo na naši platformi predstavili mojstrski tečaj CBDC za vse nadobudne učence. Z našim mojstrskim tečajem lahko dostopate do podpore industrijskih strokovnjakov pri učenju o CBDC. Registrirajte se zdaj in se potopite v svet digitalnih valut centralne banke!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map