Prednosti blockchain-a v logistični industriji

Ta članek se bo osredotočil na razumevanje vloge verige blokov v logistični industriji in kako pomaga pri njenem izboljšanju.

Logistika je eden ključnih elementov sedanje industrije. Zagotavlja, da predmeti dosežejo predvideno mesto v minimalnem času, stroških in škodi. Skratka, ukvarja se z izvajanjem in organizacijo zapletenih operacij za prevoz blaga z enega kraja na drugega (na splošno od izvora do porabe).

Trenutna logistična industrija je ogromna! Samo v ZDA je bilo prihodkov v višini 791,7 milijarde dolarjev le v letu 2020. Številčno je astronomsko, zaradi česar je tudi logistična industrija ena najbolj zapletenih na svetu.

Blockchain tehnologija ponuja decentralizirano omrežje, kjer lahko vrstniki komunicirajo in opravljajo transakcije brez potrebe po centraliziranem organu. Njegova decentralizirana narava prinaša številne prednosti, vključno z nespremenljivostjo, preglednostjo in varnostjo. Še več, popolnoma primeren je tudi za logistično industrijo.

Vpišite se zdaj: Tečaj osnove podjetniških blokov

Kaj je Blockchain v logistiki?

Najboljši možen način, kako lahko blockchain pomaga logistiki, je odpraviti njegovo neučinkovitost. Trenutno ima skoraj vsak element logistične verige na voljo veliko možnosti za reševanje. Te možnosti vključujejo scenarije »Kaj če«.

Posredniki, špediterji in drugi se morajo pri izbiri najboljše možnosti osredotočiti na učinkovitost, namesto da bi se zataknili. Za povrh je bilo vedno na voljo še veliko dokumentacije, ki jo je treba narediti. Postopek dokumentiranja dodaja neučinkovitost že počasnemu cestnemu prevozu.

V bistvu je pomanjkanje enega samega vira resnice in zapleten proces tisti, ki poruši celoten logistični proces. Potreben je decentraliziran subjekt, ki lahko obdeluje vse transakcije in deluje tudi kot center za preverjanje in izboljšanje celotnega procesa.

Obravnaval bo vse, vključno z zagotavljanjem sredstev za beleženje transakcij, ustvaril učinkovit in pregleden sistem ter tudi spremljal sredstva z vso potrebno dokumentacijo.

Ker je blockchain digitalne narave, je treba dokumentacijo delati prek spleta, tako da lahko vsi dostopajo do podatkov od koder koli želijo.

Blockchain v logistiki

Kako Blockchain tehnologija deluje v logistiki


Da bi bolje razumeli, moramo razumeti različne korake v logistiki in kako je treba tam uporabiti tehnologijo veriženja blokov. Oglejmo si ključne akterje v logističnem cevovodu in njihovo vlogo pri uporabi tehnologije veriženja blokov.

Spodaj bomo razpravljali o ključnih elementih konzorcija Logistics Blockchain. Gre za poskus popolne integracije verige blokov v logistični cevovod. Prav tako vam bo pomagal razumeti prednosti blockchaina v logističnih sistemih.

Konzorcij logističnih blokov

Konzorcij logističnih verig blokov je ustanovljen za avstralsko ladijsko industrijo. Trenutno jo upravlja EY, kjer so člani BVL, DB Schenker, LKW Walter ter drugi standardni organi in digitalne podružnice..

Namen konzorcija je standardizirati in digitalizirati tovorno dokumentacijo. Vključuje vse dokumente, vključno s potrdilom o poreklu, tovornimi listi itd. S tem bodo podjetja lahko avtomatizirala 75 milijonov procesov na leto. V zameno bodo prihranili karkoli okoli 12 milijonov papirnatih listov.

Proizvajalec

Proizvajalec je odgovoren za proizvodnjo izdelkov. Predložiti morajo tudi potrdilo o poreklu, obdelavo podatkov, črtne kode, številko serije in datume pošiljanja.

Vse informacije je treba shraniti in šifrirati v razdeljeni knjigi. V ta namen morajo biti sistemi proizvajalcev vedno povezani z internetom. Proizvajalec bi moral uporabiti tudi pametne pogodbe za avtomatizacijo in organiziranje toka pošiljk. Pretok je odvisen od več dejavnikov, vključno z algoritmi, kodificiranimi parametri in algoritmi.

Dobavitelj

Dobavitelj od proizvajalca prejme vse potrebne informacije in ustvari lasten nabor dokumentacije, ki ga bo delil z naslednjim igralcem v procesu logistike. Dobavitelj mora sestaviti pakirni seznam, številko serije, številko naročila, datum izdelave in specifikacije pošiljke (DIMS)

Logistika 3PL

Naslednji igralec v logistiki je 3PL. Odgovorni so za generiranje in avtomatizacijo navodil za usmerjanje, tovornega lista, opisa blaga in datuma pošiljanja.

Prevoznik na dolge razdalje

Informacije se nato posredujejo prevozniku na dolge razdalje, ki je odgovoren za vzdrževanje in ustvarjanje temperature, status pošiljke in podpis dostave..

Skladišče

Nato prevoznik na dolge razdalje blago odvrže v skladišče. Nato skladišče obdela navodila za usmerjanje, črtno kodo embalaže, specifikacije in datum izbire.

Prevoznik na kratke razdalje

Nato prevoznik na kratke razdalje blago odpelje prejemniku tako, da avtomatizira in generira podrobnosti, vključno s številko računa, datumom prejema, ID stranke, potrdilom o dostavi in ​​statusom pošiljke.

Prejemnik

Prejemnik prejme izdelek z vsemi podrobnimi informacijami, shranjenimi v verigi blokov.

V celotnem postopku so trije glavni koraki.

  • Proizvajalci so odgovorni za prenos blaga v skladišča, dobavitelje in ponudnike 3PL.
  • Ponudnik 3PL pa zagotavlja, da se pošiljka in zmogljivost optimizirata v realnem času. Paziti mora tudi, da se pravilno optimizira, tako da lahko prejme nove obremenitve.
  • V zadnjem koraku so ponudniki 3PL odgovorni za pošiljanje blaga prevoznikom. Prav tako naj poskrbijo, da je vidnost zagotovljena v vseh korakih. Nazadnje bi moral prevoznik ponuditi tudi status pošiljke v vseh fazah pošiljanja.

Blockchain in Transport Alliance (BITA)

Še ena blockchain zveza, ki se ukvarja s prevozom in logistiko. Ustanovljeno je bilo avgusta 2017. Zavezništvo se je od samega začetka okrepilo. Trenutno šteje več kot 500 članov iz 25 držav. Cilj zavezništva je spodbujati sprejemanje novih tehnologij med transportno, tovorno, logistično in drugimi sorodnimi panogami.

To tudi pomeni, da si prizadevajo za sprejetje tehnologij porazdeljene knjige (DLT), kot je veriga blokov. Ključni elementi vključujejo sprejemanje skupnega standarda, izobraževanje in sodelovanje.

Uporabite primere blockchain v logistiki

Obstaja veliko logističnih aplikacij blockchain. Za dobro razumevanje si oglejmo pet logističnih aplikacij blockchain. Prav tako vam bo pomagal razumeti prednosti tehnologije veriženja blokov v logistiki.

Boljše sledenje tovora

Uporaba verige blokov v logističnih sistemih in dobavni verigi vam lahko pomaga, da boste lažje izsledili tovor. Trenutno se dostava na isti dan in dostava na zahtevo povečuje. Torej lahko logistična podjetja hitro postanejo breme, saj nimajo infrastrukture, da bi zadovoljile potrebe po teh ogromnih zahtevah.

Številna avtoprevozniška podjetja poskušajo vlagati v dobro sledilno tehnologijo, vendar je varnost teh tehnologij vprašljiva.

Poleg tega te tehnologije nimajo varnega postopka preverjanja pristnosti. Zato kibernetski kriminalci ali slabe osebe vedno izkoristijo informacije o omrežju.

Blockchain lahko tukaj resnično spremeni scenarij. Ker blockchain ponuja ustrezen avtentikacijski kanal s preverjanjem, nihče ne more posegati v podatke.

Ker lahko spremljate vse svoje dobave in spremljate dobave v realnem času, lahko resnično zagotovi boljšo uporabniško izkušnjo za logistično industrijo..

Izboljšana učinkovitost postopka pošiljanja

Pri blockchainu je prva stvar, ki bo izboljšala logistiko, ladijski promet in tovorni promet. Skratka, z njim se lahko izboljša postopek dostave na mednarodni in lokalni ravni. Prav tako bodo izboljšali svoje blagovne zmogljivosti in izboljšali učinkovitost svojih procesov.

Maersk že pozna pomen blockchaina in je blockchain že vključil v svoje procese in operacije. So eden največjih prevoznikov ladijskih kontejnerjev. Končni cilj je pošiljanje pošiljke na najboljši možen način v sodelovanju z drugimi organi. IBM skupaj z Maerskom sodeluje tudi pri izboljšanju globalne trgovinske infrastrukture.

Blockchain v dobavni verigi bo zagotovo pomagal prihraniti milijone dolarjev.

Varnost naprav za internet stvari (IoT) za povečanje učinkovitosti

Številna podjetja že uporabljajo naprave Internet of Things, da bi ves čas spremljala izdelke ali ohranjala kakovost. Vendar so te naprave IoT nagnjene k kibernetskim napadom, ker običajno uporabljajo strežnike v oblaku za medsebojno komunikacijo, kar je ranljiv proces.

Torej, tukaj lahko veriga blokov v logistični in dobavni verigi nudi varnost teh naprav IoT in spremlja vse podatke, ki prihajajo iz vseh teh naprav. Še več, pomaga lahko tudi pri analizi in kategorizaciji vseh podatkov iz teh naprav za spremembe poslovne strategije.

Boljša preglednost

Ena ključnih lastnosti Blockchaina je preglednost. Če se blockchain za dobavno verigo izvaja pravilno, ponuja boljšo preglednost, kar v zameno vpliva na logistično preglednost. Podjetjem omogoča, da si bolj verodostojno zaupajo. Z boljšo preglednostjo bo manj sporov na računih, manj izkoriščanja delavcev in boljši stroški revizije.

Poleg končnih potrošnikov se bo poslovanje B2B zaradi večje verodostojnosti in integritete poslabšalo. Zaupanje pomeni, da se bodo revizijski stroški, spori na računih in drugi vidiki konflikta znižali na veliko ali celo odstranili.

Že obstajajo podjetja, ki vlagajo v izboljšanje preglednosti. Eno takšnih podjetij je podjetje Provenance, ki je izvedlo študije primerov, da bi ugotovilo, kako lahko blockchain izboljša logistične vidike, vključno z dobavno verigo.

Sledenje zalog

Sledenje zalog je zapleteno. Podjetja porabijo veliko denarja, da je popoln in učinkovit. In tudi takrat ponuja veliko težav. Zato je sledenje zalogam eno glavnih osredotočenj panog. Za upravljanje podjetja porabijo milijone dolarjev.

Tehnologija Blockchain lahko pomaga rešiti težavo tako, da podjetjem ponudi možnost, da ne samo upravljajo svoje izdelke na makro ravni, temveč tudi na mikro ravni. Podjetja lahko na primer popolnoma spremljajo logistiko, tako da jo nadzirajo na zelo učinkovit način.

Tak primer je IBM-ov sistem, ki temelji na verigi verig. Podjetjem omogoča sledenje živilskim izdelkom in poročanje o njihovih pogojih skozi celoten postopek transakcije. Velika podjetja, kot so Nestle, Walmart, Unilever itd., Že sodelujejo v projektu in pomagajo doseči čim boljši rezultat.

Končni potrošniki bodo imeli od tega največ koristi, saj bodo vedno dobili živila, ki so sveža in pripravljena za uživanje. To je eden najboljših primerov uporabe blockchain za podjetja v tej panogi.

Reševanje sporov

Še ena od aplikacij blockchaina v logistiki je reševanje sporov pri prevozih tovora. Tovorni promet vedno trpi zaradi sporov. To se lahko zgodi, če je blago izgubljeno ali zamuja. Spore je težko rešiti in lahko trajajo tedne, preden se rešijo. Vse to pomeni večjo porabo sredstev podjetja.

Blockchain lahko spore hitreje reši s pomočjo nespremenljivih podatkov in sprotnih informacij o tovoru. Z avtomatizacijo je mogoče številne spore rešiti v nekaj minutah, podprtih z verodostojnimi podatki. Prav tako podjetjem pomaga pri reševanju sporov s strankami.

Izdajanje računov in plačila

Nazadnje, blockchain lahko pomaga izboljšati izdajanje računov in plačila z učinkovitim in varnim sistemom. Fakturiranje je lahko resničen izziv, kadar se izvaja v zelo velikem obsegu. Zato boste našli sisteme, ki so učinkoviti pri izdajanju računov in plačilih.

Podjetja lahko s pametnimi pogodbami avtomatizirajo celoten postopek ter ga naredijo brez napak in preglednega. Tako bodo računi in plačila tudi super učinkoviti.

Vpišite se zdaj: Tečaj podjetniških blokov in verig dobavne verige

Izzivi implementacije blockchaina v logistiki

Obstaja veliko izzivov, ki jih morajo podjetja premagati, da bi uvedla verigo blokov. Nekateri izzivi so navedeni spodaj.

  • Različna uporaba modela shranjevanja podatkov: Vsa podjetja ali sistemi ne uporabljajo istega podatkovnega modela za sodelovanje na verigi blokov.
  • Vključitev verige blokov v obstoječi ekosistem IT: Vedno bo izziv vključiti verigo blokov v obstoječi informacijski ekosistem.
  • Razvijajoča se tehnologija veriženja blokov: Zadnji izziv je delo s samim blockchainom. Blockchain je nova tehnologija, ki se hitro razvija. Trenutno izvajanje blockchaina bo v prihodnosti pomenilo več izzivov pri izvajanju.
  • Pretok informacij: Drug velik izziv je upravljanje pretoka informacij med različnimi subjekti v logistiki. Če je trgovina mednarodna, postane bolj zapletena zaradi vstopa več subjektov v celoten postopek.

Faktor uspeha za verigo blokov v logistiki

Uspešnost blockchaina v logistiki je odvisna od številnih dejavnikov. Podjetje mora biti proaktivno in si mora prizadevati za uresničitev teh dejavnikov, da bo uspešno uvedlo verigo blokov v svoje obstoječe sisteme. V bistvu bi morali vsi sodelovati, izboljšati svoje znanje o blockchainu in skozi to usmeriti vrednost.

Kultura sodelovanja

Ko prispe nova tehnologija, vedno primanjkuje sodelovanja. Enako velja za verigo blokov. Blockchain je tehnologija, ki za sodelovanje zahteva sodelovanje. Eden od drugih razlogov vključuje vključitev več strani v ekosistem blockchain, vključno s partnerji, regulatorji, industrijskimi organizacijami itd..

Tak primer bi bilo sodelovanje s konkurenti za ustvarjanje standardov za blockchain za delo v logistiki.

Vrednost in sodelovanje z deležniki

Zainteresirane strani bi morale vložiti svoj čas in trud za izboljšanje vrednosti v že obstoječe sisteme ali projekte, ki so na robu izvedbe. Zagotoviti bi morali svoje neprecenljivo znanje in tudi tehnično izvedljivost.

Blockchain je nova tehnologija in zahteva vso pomoč, ki jo lahko dobi, da zori in je izvedba pripravljena.

Izboljšanje zmožnosti in znanja veriženja blokov

Zadnji dejavnik je prizadevanje za izboljšanje znanja in zmožnosti blockchaina. To bo logističnim podjetjem pomagalo najti nove modele, ki delujejo v resničnem svetu.

Zaključek

To nas vodi do konca verige blokov v logistiki. Logistika je ena največjih skrbi sedanje generacije podjetij tam zunaj. Če ste del logističnega podjetja, je celotna igra z žogo drugačna. Kot ste izvedeli iz članka, kako blockchain deluje v logistiki. Ključni akterji so proizvajalci, dobavitelji, logistika 3PL, prevoznik na dolge razdalje, prevoznik na kratke razdalje, skladišče in prejemnik.

Ključni izzivi, ki jih trenutno trpi logistična industrija, vključujejo uporabo različnih modelov shranjevanja podatkov, integracijo s trenutnim ekosistemom, razvijajočo se tehnologijo veriženja blokov in pretok informacij.

Primeri uporabe verige blokov za logistiko vključujejo sledenje zalog, boljšo preglednost, reševanje sporov in izdajanje računov & plačila. Tudi pri teh primerih uporabe obstaja veliko dejavnikov uspeha, da blockchain uspe v logistiki. Če želite izvedeti več o tej tehnologiji, se vpišite v naš tečaj Enterprise Blockchains Fundamentals.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map