Popoln vodnik o Amazon QLDB

Ta članek ponuja podroben pregled Amazonove zbirke podatkov Amazon Quantum Ledger ali QLDB. Našli boste tudi funkcije, funkcionalnost in primere uporabe QLDB.

Bi radi izvedeli več o Amazon QLDB? Če se, potem ste prišli na pravo mesto. V tem članku bomo raziskali zbirko podatkov Amazon Quantum Ledger (QLDB).

Amazon je vedno na čelu, ko gre za tehnologijo veriženja blokov ali katero koli tehnologijo na splošno. Amazon, ki je velikan, ve, kako pomembni so podatki med podjetji. Za podjetja je pomembno, da zagotovijo pravilno upravljanje podatkov.

Blockchain je pokazal, da lahko spremeni vsak sektor tam zunaj. Tudi blockchain je enako uporaben pri shranjevanju podatkov. Navsezadnje gre za razdeljeno knjigo. Tudi dejstvo, da se bodo tradicionalne zbirke podatkov kmalu rešile za trpežnejšo zbirko podatkov, ki temelji na verigi blokov. Vendar podjetja preprosto ne morejo uporabljati decentralizirane baze podatkov za svoje podjetje, saj morajo zaščititi svoje zasebne podatke.

Tu nastopi AWS QLDB. Podrobneje ga raziščimo spodaj.

Vpišite se zdaj: Tečaj osnove podjetniških blokov

Kaj je baza podatkov Amazon Quantum Ledger?

Amazon QLDB ponuja popolnoma upravljano bazo podatkov o knjigah. Ponuja vse ključne značilnosti zbirke podatkov blokovne knjige, vključno z nespremenljivostjo, preglednostjo in kriptografsko preverljivim dnevnikom transakcij. Vendar je QLDB v lasti osrednjega zaupanja vrednega organa. Torej ima na nek način skoraj vse značilnosti tehnologije porazdeljene knjige s centraliziranim pristopom.

Prav tako ne morete primerjati Amazon QLDB in blockchain, saj imata nekaj temeljnih razlik. QLDB je predstavljen skupaj z Amazon Managed Blockchain.

Amazon QLDB

Preberi več:QLDB vs Hyperledger – boljša alternativa Amazon QLDB?

Kaj potrebuje centralizirana baza podatkov, ki temelji na knjigi?

Če ste uporabnik podjetja, morate vedeti, kako se shranjujejo podatki. Dokler blockchain ni postal izvedljiva možnost, se podatki shranjujejo v centralizirani bazi podatkov. Pri blockchainu obstaja več načinov, tehnologijo blockchain lahko uporabimo na dva načina.

Prvi način je pravilna uporaba centralizirane knjige, ki vam omogoča beleženje vseh transakcij in dnevnikov. Ta pristop se pogosto uporablja v dobavnih verigah, zavarovalništvu ali kreditni industriji, kjer je pomembno slediti vsem možnim spremembam v sistemu. V tem modelu je centralizirani organ lastnik centralizirane knjige, ki si jo delijo podjetja.

Drugi način je uporaba tehnologije glavne knjige ali relacijske baze podatkov z uporabo odprtokodnih okvirov verige blokov.

Če upoštevate oba pristopa, nobeden od njih ni optimalen za trenutne izzive panoge. Dejstvo, da relacijska baza podatkov ne more delovati s kriptografijo, je velika pomanjkljivost. Za relacijske zbirke podatkov morajo stranke izdelati preizkuse in tabele po meri.

Odgovor na vse to je centralizirana baza podatkov, ki temelji na knjigi, ki jo poganja blockchain. Uporabniki se lahko odločijo, da ustvarijo knjigo, v kateri so shranjene vse spremembe podatkov in so nespremenljive narave. To pomeni, da se ne shranjujejo samo podatki, temveč tudi njihova zgodovina, ki zagotavlja potrebna sredstva za preverjanje podatkov. Podatke je treba tudi kriptografsko obdelati, da so nespremenljivi.

Popolnoma podprta baza podatkov s pomočjo knjig

Vse te zahteve izpolnjuje Amazon QLDB, kjer ponuja način za pravilno konfiguracijo in uvedbo baze podatkov blockchain, ki jo poganja knjiga. Z njim lahko organizacije nadzorujejo podatke, ki se shranjujejo in distribuirajo.

Spremljajo lahko spremembe podatkov in preverijo, ali jih je mogoče preveriti. Če organizacija uporablja stare metode, mora ustvariti revizijske tabele ali preskuse po meri. Ni učinkovit in ni 100% popoln.

Poleg tega je za ustvarjanje in vzdrževanje revizijskih tabel in poti po meri treba razviti po meri, kar pomeni, da vanj vložite več časa in denarja. Poleg tega je razvoj po meri nagnjen tudi k človeškim napakam.

Kaj pa, če podjetja ali organizacije poskušajo uporabiti blockchain rešitve, kot sta Ethereum in Hyperledger Fabric, za ustvarjanje in upravljanje knjige?

To je mogoče storiti; lahko pa vodi tudi do uvedbe celovite rešitve blockchain, ki bo povečala zapletenost celotnega projekta.

Zakaj potrebujemo Amazon QLDB?

V redu, veliko smo se naučili o Amazon QLDB, vendar moramo še vedno ugotoviti njene potrebe v trenutnem ekosistemu rešitev in tehnologij. V tem poglavju bomo preučili točke, ki krepijo potrebo po Amazon QLDB. Pogovorimo se o spodnjih točkah.

Medstrankarsko zaupanje

Pri panogah je bila neprimerljiva rast. V zadnjem desetletju so podjetja zdaj pripravljena sprejeti nove tehnologije, ki rešujejo ključne probleme, kot je zaupanje.

Trenutno podjetja ustvarijo tone podatkov s svojimi različnimi procesi. Lahko je povezano z dobavno verigo ali prodajnimi mesti ali dejansko s proizvodnim procesom, zato je pomembno, da imajo podatke, ki jih je mogoče preveriti in jim je mogoče zaupati.

To povzroča potrebo po zbirki podatkov, ki temelji na knjigi, ki vsebuje ključne funkcije, kot so preverljiva knjiga, nespremenljivost in kriptografija, tako da je mogoče slediti in izboljšati vsako posamezno spremembo baze podatkov..

Vse to pomeni boljše medsebojno zaupanje med akterji v poslovnem svetu. Končni uporabniki, torej kupci, lahko pričakujejo tudi neverjetno preglednost, ko gre za to, da se zgodovina transakcije odvija pred njimi.

Na primer, stranke lahko preverijo, kako zavarovalnica vodi zavarovanje za vrati, stranke pa lahko zagotovijo, da ni bila opravljena nobena manipulacija.

Drug dober primer so transakcije z nepremičninami, pri katerih nihče ne more prodati nepremičnin z goljufijo, saj zgodovina nepremičnine vsebuje vse dragocene podatke o njenem lastništvu.

Vendar je blockchain že sposoben izvajati te naloge. Če greste skozi blockchain za zavarovanje in blockchain za nepremičninske članke, imate lahko boljšo idejo.

Predpisi

Skladnost je še ena boleča točka za tamkajšnje organizacije. Ta skladnost se razlikuje glede na panogo. Vendar je med njima ena skupna stvar, to je revizijske sledi. Te revizijske sledi morajo organizacije temeljito vzdrževati dlje časa.

Drug izziv je zagotoviti, da so vsa dejanja dobro dokumentirana in shranjena v preskusu. Skratka, revizijske sledi so zgodovinska knjiga vseh potez in dejanj organizacij.

Izziv pa je uporaba tradicionalne baze podatkov kot način za premagovanje težav z revizijsko sledjo. V ta namen organizacije ne samo, da morajo zagotoviti svojo pravilno tradicionalno bazo podatkov, ampak tudi zagotoviti, da obstajajo revizijske sledi za notranje revizije. To je lahko zastrašujoča naloga, kjer morajo podjetja ustvariti zapletene rešitve, ki prav tako niso popolne.

Rešitev je v Amazon QLDB, ki ustvari preverljivo, preverljivo in nespremenljivo bazo podatkov.

Journal-First Pristop

Časopisi so star način snemanja dogodkov. Konec koncev je končni rezultat imeti izpeljane informacije o vseh transakcijah. Amazon QLDB uporablja tudi pristop, ki je prvi v reviji, o katerem bomo razpravljali kasneje.

Pristop je zelo uporaben, saj hrani zgodovinsko kopijo podatkov. Ta pristop je najbolj koristen za uporabnike.

Prednosti / funkcije Amazon QLDB

Amazon QLDB ima številne funkcije in prednosti. O njih razpravljajmo spodaj enega za drugim.

Nespremenljiv in pregleden

Prva stvar, ki jo boste opazili pri QLDB, je njegova nespremenljivost. Možno je zaradi uporabe dnevnika, ki je samo priloga. Dnevnik shrani zaporeden in natančen vnos vsake spremembe podatkov, ki se zgodi v sistemu.

Dnevnik je tudi samo dodatek, kar pomeni, da je nespremenljive narave in lahko shranjuje zgodovino katere koli transakcije ali spremembe podatkov. To pomeni tudi, da shranjenih podatkov ni mogoče spreminjati ali spreminjati.

Če je treba nekatere podatke odstraniti iz baze podatkov, bo knjiga obdržala znanje o izbrisu s prejšnjo vrednostjo in stanji.

Enostaven dostop

Amazon QLDB ve, da je pomembno, da so podatki lažje dostopni uporabniku. Zato vam aplikacija omogoča enostavno preverjanje celotne zgodovine. Za preverjanje mora uporabnik uporabiti jezik za poizvedbe. Preveri lahko tako zgodovinske spremembe kot tudi zgodovino transakcij.

Kriptografsko preverljivo

Vsako spremembo je mogoče preveriti s kriptografskimi zgoščenkami, ki so povezane z vsako spremembo podatkov. Ustvari kratek povzetek vseh sprememb podatkov. Znan je kot povzetek ali varen povzetek. Da se prepriča, da ni zlahka vdoren, uporablja kriptografsko zgoščevanje SHA-256.

Torej, če vzamete podatke in jih spremenite, bo ustvarjen izvleček, ki bo uporabljen kot dokaz spremembe. Uporablja se lahko za preverjanje celovitosti in preverljivosti podatkov. Do povzetka je mogoče dostopati tudi s pomočjo API-ja QLDB.

Poleg tega lahko QLDB uporabite tudi za poznavanje zgodovine podatkov in kar največ izkoristka vmesnika za poizvedbe, ki ga ponuja.

Enostavno skaliranje

Amazon QLDB je enostavno prilagoditi. Ponuja možnost samodejnega skaliranja, ki je po naravi brezhibno. To pomeni, da za prilagoditev vaše aplikacije ni treba ročno delati. Poleg tega, če uporabljate ogrodje veriženja blokov v podjetju, bo QLDB z njim tudi delal – izboljšal njegovo delovanje.

QLDB je v primerjavi s tradicionalnimi prenosi podatkov okvira blockchain precej hitrejši, saj omogoča transakcije 2-3 krat hitrejše.

Vsaka tradicionalna rešitev veriženja blokov mora sodelovati s svojimi vozlišči za potrditev transakcij. V primeru Amazon QLDB pa to ni pogoj.

Enostavna nastavitev

Amazon QLDB lahko enostavno nastavite, saj za zagotavljanje zmogljivosti in upravljanje ne potrebuje nobenega strežnika. V nekaj minutah lahko ustvarite novo knjigo, ki je na voljo v vmesniku ukazne vrstice AWS (CLI), konzoli za upravljanje AWS ali drugih metodah..

Meritve in spremljanje

Z nadzorom in meritvami lahko upravljate in imate ustrezen operativni pogled na svojo rešitev.

Podpora za PartiQL

QLDB ima podporo PartiQL. Je standardni poizvedbeni jezik s podporo SQL-združljivega dostopa do QLDB. Z njim se lahko uporabnik poveže z dokumentno usmerjenim podatkovnim modelom. To pomeni, da je PartiQL mogoče uporabiti ne glede na osnovni vir podatkov. Kar zadeva uporabnost, je PartiQL enostaven za uporabo in ponuja dober nabor operacij SQL, ki se vam bodo zdeli znani.

Dokument usmerjen podatkovni model

Dokument usmerjen podatkovni model podpira Amazon QLDB. Uporabnikom omogoča uporabo fleksibilnega shranjevanja podatkov in ponuja dobro strukturiran podatkovni model.

Semantika kisline in skladnost transakcij

QLDB ima podporo lastnosti ACID. Lastnost ACID pomeni atomskost, konsistenco, izolacijo in trajnost. Druge ključne funkcije baze podatkov vključujejo popolno serializacijo.

Kako deluje QLDB?

Obstajata dve ključni komponenti QLDB, ki ju moramo vedeti, kako deluje.

 • Časopis: Revija je jedro QLDB. To je nespremenljiv dnevnik transakcij. Vse transakcije, ki so shranjene v dnevniku, so dodane kot bloki podatkov. Ti bloki so povezani s razpršenim številom podatkov za preverljivost z uporabo kriptografije. Ko so podatki enkrat shranjeni tukaj, jih ni več mogoče spremeniti ali izbrisati.
 • Trenutno stanje in zgodovina: Da bi zagotovili dobro vzdrževanje podatkov v Journal, vzdržuje še dve tabeli, znani kot trenutna tabela in tabela zgodovine. Trenutna tabela vsebuje najnovejše stanje podatkov, medtem ko tabela zgodovine vključuje zgodovino podatkov.

Primeri uporabe Amazon QLDB

V tem poglavju si bomo ogledali primere uporabe Amazon QLDB. Primeri uporabe Amazon QLDB so pomembni za popoln vpogled v ponudbo QLDB.

Predelovalne dejavnosti

Proizvodna podjetja lahko v celoti izkoristijo ponudbo QLDB Amazon. V predelovalnih dejavnostih je pomembno, da podjetja poskrbijo, da se podatki o njihovi dobavni verigi ujemajo s podatki o dobavni verigi. S QLDB lahko beležijo vsako transakcijo in njeno zgodovino. Ker blockchain že opažamo v proizvodnji, bo QLDB stvari le še bolj učinkovito.

To pomeni, da bo vsaka njihova posamezna serija ustrezno dokumentirana. Na koncu bodo opremljeni z znanjem o sledenju delov, če gre kaj narobe med življenjskim ciklom distribucije izdelka.

Finance

Blockchain v trgovinskem finančnem sektorju lahko z uporabo pristopa Journal-first izjemno koristi. Z uporabo rešitve, ki jo poganja QLDB, lahko sledijo kritičnim podatkom, vključno s transakcijami na bančnih računih, posojili itd!

Finančnim organizacijam tudi ni treba vlagati v ustvarjanje rešitve po meri.

Vpišite se zdaj:Tečaj podjetniških blokov in verige trgovinskih financ

Zavarovanje

Blockchain za zavarovalniški sektor lahko učinkovito in uspešno deluje z Amazon QLDB. Z njim imajo lahko ustrezno zgodovino transakcij in lahko privedejo do boljših zahtevkov. Od zdaj zavarovalnice uporabljajo svoje zapletene revizijske rešitve, ki uporabljajo stare tehnologije, kot so relacijske baze podatkov.

Če uporabljajo QLDB, lahko hranijo celotne pretekle podatke o transakciji in rešijo morebitne konflikte, ki se v glavnem pojavijo v zavarovalniškem sektorju. Kriptografsko varna knjiga zagotavlja tudi, da nobeni podatki niso ogroženi ali manipulirani.

Trgovina na drobno & Oskrbovalna veriga

Z QLDB Amazon lahko prodajalci ustrezno skrbijo za svojo dobavno verigo in dostopajo do informacij o izdelku na svojih prodajnih mestih in tudi v dobavni verigi.

Kot lahko vidite, lahko QLDB pomaga dvema sektorjema hkrati –

 • Blockchain v maloprodaji
 • Blockchain za dobavno verigo

Tako lahko na primer vedo, kdaj so predmeti odposlani, kdaj bodo prišli v maloprodajo in kdo upravlja s pošiljko. Vse te podrobnosti so zelo koristne in pomagajo maloprodaji, da je vedno na zalogi in pripravljena za uporabo. Njihova logistika se prav tako izboljša z boljšimi transakcijskimi in zgodovinskimi podatki.

Vpišite se zdaj:Tečaj podjetniških blokov in verig dobavne verige

Stranke in partnerji QLDB

V času pisanja tega članka je QLDB ustvaril močne partnerje in pridobil tudi stranke. Nekateri med njimi vključujejo naslednje.

 • Digitalno sredstvo
 • Naglas
 • Asano
 • Področje
 • Wipro
 • Zillant
 • Splunk
 • Klarna

Pogosta vprašanja o Amazon QLDB

Do zdaj bi morali že dobro razumeti, kaj ponuja Amazon QLDB. Toda lahko pride do zmede, ki vas lahko še vedno zamegli. Zato si oglejmo nekaj vprašanj o pogostih vprašanjih, za katera menimo, da vam bodo pomagala bolje razumeti QLDB Amazon.

V: Katere podatke lahko shranite v zbirko podatkov glavne knjige?

O: Na splošno lahko aplikacije s sistemom zapisov največ koristijo QLDB, saj ponuja preverljivost, popolnost in celovitost podatkov. Na primer, logistični prostor in dobavna veriga lahko od tega največ koristi.

V: Ali je storitev Amazon QLDB blockchain ali razdeljena knjiga?

O: Amazon QLDB ne spada pod nobeno od teh. Gre za bazo podatkov, ki zajema najboljše bite iz razdeljenih raztopnih knjig in jih uporablja za najboljše koristi podjetij.

V: Kako povezati aplikacije z Amazon QLDB?

O: Namestiti morate gonilnik QLDB, ki ga nudi AWS.

V: Koliko hitreje je Amazon QLDB v primerjavi s tradicionalnimi okviri verig blokov?

O: Običajno je 2-3x hitrejši.

V: Kaj je PartiQL?

O: PartiQL je odprti jezik za poizvedbe, ki se uporablja za manipulacijo in dostop do podatkov do QLDB.

V: Kako lahko varnostno kopirate knjigo?

O: Posnetek Ledger lahko kadar koli naredite, da ga varnostno kopirate. Prav tako je enostavno obnovljiv.

Zaključek

To nas vodi do konca našega vodnika po zbirki podatkov Amazon Quantum Ledger (QLDB). Ponuja kriptografsko preverljivo zgodovino s popolnim zadovoljstvom podjetja in uporabnikov. Ima tudi odlične primere uporabe, vključno z dobavno verigo, financami, maloprodajo itd. Cene Amazon QLDB se zdijo povsem dostopne. Na primer, če ima vaša aplikacija 180 zahtev IO na sekundo in 0,15 zahtev za vnos IO s podatki aplikacije 30 GB dnevnika in 30 GB indeksnega pomnilnika, morate plačati le 73,06 USD na mesec.

Torej, kaj menite o Amazon QLDB? Ali ga boste uporabili pri svojem projektu?

Če želite bolje razumeti osnove blockchaina, se vpišite v naš brezplačni tečaj blockchain!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map