Naučite se, kako ustvariti verigo blokov

Ste se kdaj vprašali, kako ustvariti verigo blokov? Če se, potem ste prišli na pravo mesto.

Blockchains so “prihodnosti“. Ima potencial, da spremeni vse okoli nas in vpliva na panoge brez primere, tako kot sta elektrika in internet spremenila naše vsakdanje življenje.

Trenutno je blockchain v začetnih fazah, kjer po vsem svetu poteka hiter razvoj, da bi stopnja njegovega sprejetja bila višja kot kdaj koli prej. Nekateri ključni igralci na dirki so Hyperledger, Corda in Ethereum. Vsak izmed njih poskuša težavo rešiti s prizadevanjem za izboljšanje stopnje sprejemanja in implementacije verige blokov.

Zakaj pa vam pravimo vse te stvari? To je zato, ker želimo ugotoviti dejstvo, da obstaja povpraševanje po orodjih in rešitvah blockchain, ki dejansko delujejo. To vam bo dalo tudi motivacijo za ustvarjanje blockchain aplikacije ali pa se naučite, kako ustvariti blockchain.

Kako ustvariti aplikacijo / rešitev Blockchain s poslovnega vidika

Če ste poslovna oseba, ki se želi naučiti, kako ustvariti rešitev za veriženje blokov, potem smo vas pokrili. 

Začnimo.

1. korak: Iskanje primernega primera

Čeprav je veriga blokov obetavna in počne tisto, kar je namenjena, jo obdaja hrup. Zato morate kot podjetje razumeti hype in jasno razumeti, ali blockchain v vašem primeru rešuje težavo. Zato je pomembno, da se dejstva razlikujejo od hype in nato na podlagi tega sprejemajo odločitve.

Napisali smo popoln vodnik o tem, kdaj izbrati verigo blokov, kjer smo razpravljali o vodniku po korakih, kako to storiti. Oglejte si, če želite izvedeti, kdaj in kje uporabljati blockchain, ter ugotoviti, ali bo blockchain kaj dodal v vaše podjetje ali ne..

Na splošno je blockchain najbolj primeren v naslednjih primerih:

 • Pametno upravljanje premoženja: Če je vaše podjetje okoli menjave, upokojitve, izdaje ali plačila, potem lahko blockchain uporabljate učinkovito, saj od vas zahteva upravljanje upravljanja premoženja
 • Pametne pogodbe: Pametne pogodbe so način za avtomatizacijo procesov in zagotavljajo tudi pravne zavezujoče digitalne kode. Če vaše podjetje to lahko izkoristi, je morda dobra izbira, da uporabite blockchain. Toda preden se odločite, je bolje, da se samoogledate in sprejmete pravilno.
 • Preverjanje in overjanje podatkov: Blockchain deluje tudi brezhibno z digitalnimi podpisi, nespremenljivim pomnilnikom in šifriranjem. Torej, če želite delati s podatki, ki se ustvarijo s pomočjo transakcij, je blockchain dobra izbira.

2. korak: Izbira mehanizma soglasja

Naslednji korak je izbira mehanizma soglasja glede na vaše potrebe. Obstaja veliko priljubljenih mehanizmov soglasja. 

Najbolj priljubljen je Proof-of-Work (PoW). Vendar ni idealno za poslovanje zunaj, saj za uspešno delovanje potrebuje močno strojno opremo in veliko energije. 

Dobra novica je, da obstaja veliko drugih neverjetnih metod soglasja, ki so uporabljene v drugih sistemih porazdeljene knjige (DLT), kot so Corda, Hyperledger, Quorum in drugi. 

Ti DLT-ji ponujajo konsenzne mehanizme, kot so bizantinski odporni na napake, dokaz o vložku, zvezni bizantinski sporazum, dokaz o pretečenem času, odvečna toleranca za bizantinske napake, Robin Round, poenostavljena toleranca za bizantinske napake, zvezno soglasje itd.!

Vaša naloga je, da preberete vse razpoložljive konsenzne mehanizme in ugotovite, kateri najbolje ustreza vašim zahtevam.

3. korak: Izbira platforme

Zdaj morate izbrati platformo, na kateri želite zgraditi svojo verigo blokov. Trenutno vam je na voljo več možnosti in vse morajo ponuditi nekaj unikatnega. Kot podjetje morate najti platformo, ki najbolje ustreza vašim potrebam glede na zahteve in proračun.

Nekatere pomembnejše platforme, ki jih priporočamo, vključujejo Corda, Ethereum, Hyperledger Fabric, Hyperledger Sawtooth Lake, Hyperledger Iroha, Quorum, Stellar, OpenChain, BigChainDB in druge.

Vse te platforme so obširno zajete v 101Blockchains in lahko kliknete vsako od njih, če želite vedeti o njih.

Če poslujete v podjetju, boste morda želeli preveriti Hyperledger Fabric.

 • Hyperledger Fabric 2.0
 • Primeri uporabe tkanin Hyperledger in študije primerov

4. korak: Oblikovanje vozlišč

Z izbranim algoritmom konsenza in platformo je zdaj čas za načrtovanje vozlišč. Na splošno lahko k ustvarjanju omrežja blockchain pristopite na več načinov. 

Ustvarite lahko dovoljeno omrežje, ki je zaprto omrežje, in zahtevajo stroga pravila KYC, da se vozlišča pridružijo. Po drugi strani obstaja omrežje brez dovoljenj, ki je v bistvu javno omrežje. Tu se lahko vsakdo pridruži mreži in izkoristi vse, kar ponuja.

Podjetja večinoma potrebujejo dovoljena omrežja, saj ne želijo deliti vitalnih informacij z vsemi zunaj. Prav tako je dovoljeno omrežje oblikovati za izmenjavo informacij tudi z javnostjo. 

Ko se za to odločite, se morate zdaj odločiti, kje boste zagnali ta vozlišča. Ali želite vozlišča zagnati v oblaku, lokalno ali v kombinaciji obeh? Prav tako morate pripraviti zahteve glede strojne opreme, kjer določite pomnilnik, procesorje in velikost diska za vsako vozlišče. 

Nazadnje morate oblikovati tudi operacijski sistem vozlišč. Lahko uporabite brezplačne operacijske sisteme Linux, kot so CentOS, Fedora, Debian ali Ubuntu. Če vam operacijski sistem, ki temelji na Linuxu, ne ustreza, lahko za operacijski sistem za svoje vozlišče izberete tudi Windows.

5. korak: Oblikovanje primerka Blockchain

Zdaj je treba ustvariti primerek verige blokov. Ustvarjanje in upravljanje poteka na podlagi platforme po vaši izbiri. Tu lahko nastavite različne vidike primerka, vključno z izdajo sredstva, ponovnim izdajanjem sredstva, dovoljenji, upravljanjem ključev, atomsko izmenjavo, izvornimi sredstvi, formati ključev, podpisi blokov in še več!

Ta korak je zelo pomemben. Zato si vzemite čas za oblikovanje primerka verige blokov. 

6. korak: Vmesnik za programiranje aplikacij (API-ji)

Zdaj, ko imate primerek verige blokov in deluje, je zdaj čas, da upravljate vmesnik za programiranje aplikacij (API-ji). Obstajajo že vnaprej pripravljeni API-ji, odvisno od izbrane platforme. To pomeni, da nekatere platforme morda sploh ne ponujajo API-jev. 

Zakaj torej potrebujete API? No, potrebujete jih za naslednje.

 • Izvajajte funkcije, povezane z revizijo
 • Ustvari pare ključev in naslove
 • Pridobivanje in shranjevanje podatkov
 • Preverjanje pristnosti podatkov s pomočjo zgoščenk in digitalnega podpisa
 • Pametne pogodbe
 • Upravljanje upravljanja življenjskega cikla pametnega sredstva, ki vključuje plačilo, izdajo, hrambo, zamenjavo in upokojitev

7. korak: Oblikovanje uporabniškega vmesnika in skrbništva

Z nastavitvijo zaledja je zdaj čas, da oblikujete vmesnik za skrbnika in uporabnike. Za skrbniški vmesnik morate skrbniku posredovati čim več informacij, pri tem pa se prepričajte, da vmesnika ne preobremenite z nepotrebnimi informacijami.

Za uporabnika se lahko odločite predstaviti samo pomembne stvari. Če ste v pooblaščenem omrežju, se lahko odločite, da jim pokažete podatke KYC, njihov status v omrežju, njihove vloge in druge ključne informacije. 

Uporabite lahko katerega koli od sprednjih programskih jezikov. Priporočamo, da izberete HTML5, CSS, C #, PHP, JavaScript, Java itd!

Korak 8: Dokončanje Blockchaina

Zadnji korak je dokončanje projekta. Tu morate zagotoviti, da vaše omrežje blockchain deluje, kot je predvideno, tako da ga spremljate neprekinjeno. Poskrbite tudi, da boste še naprej delali v svojem blockchain omrežju. Morda boste želeli v svojo verigo blokov dodati tudi prihodnje tehnologije, kot so analitika, oblak, umetna inteligenca itd!

Ustvarjanje lastne verige blokov za finančni izdelek

V tem poglavju bomo zajeli pomembne točke o ustvarjanju verige blokov za finančne produkte. Finančni produkti se razlikujejo od drugih vrst produktov in zato zahtevajo različne oblike načrtovanja in izvedbe.

Dejansko je finančni sektor najbolj pripravljena panoga, ki je pripravljena na verigo blokov. Tudi prvi primer uporabe blockchaina je kriptokovanec bitcoin, ki spreminja način povezovanja obeh strank in prenos sredstev med seboj.

FinTech je eden tistih sektorjev, ki so vedno izpostavljeni nekakšnim goljufijam ali prekrškom. To je zaradi dejstva, da so ljudje pripravljeni storiti napačne stvari samo zato, da bi zaslužili več denarja. In tu pride blockchain, saj zagotavlja potrebna sredstva za zaščito interesov vseh strani.

Z uporabo verige blokov lahko stranke delujejo brez posrednikov in tako lahko prihranijo energijo in stroške, povezane s transakcijo. Blockchain je koristen tudi pri upravljanju drugih vidikov poslovanja, vključno s trgovanjem z blagom in logistiko & zaloge, sledenje transakcijam itd.

Vendar ne bi moral vsak fintech izdelek tako zgodaj sprejeti verige blokov. Spodaj so razlogi, zakaj bi morali poskusiti vlagati v verigo blokov:

 • Privabite naložbe: Sprejetje blockchaina zdaj velja za v prihodnost usmerjeno in zato lahko deluje neverjetno, če iščete naložbe.
 • Povečana konkurenčnost: Če blockchain sprejmete zgodaj, boste zagotovo postavili konkurenco na trgu.
 • Eksperimentiranje: Če iščete eksperimentiranje, je razvoj izdelkov, ki temelji na verigi verig, lahko odlična poteza. Lahko ste tudi eden prvih fintech izdelkov, ki je naredil preboj.

Kdaj Blockchain ni dobra možnost za finančne izdelke?

Seveda je veliko primerov, ko blockchain ni dobra izbira. Če ste na primer omejeni v svojih virih, potem ni pametno, da se odločite za verigo blokov. Blockchain inženirji niso poceni, za vzdrževanje blockchaina pa je treba vložiti tudi veliko truda. 

Poleg tega implementacija verige blokov pomeni veliko sprememb v delovanju operacij, kar bi lahko bilo preveč za zaposlene ali končne uporabnike, ki sodelujejo s sistemom.. 

Nazadnje ni priporočljivo, če vaš izdelek Fintech išče kratkoročne cilje. Blockchain ga zaradi težav pri izvedbi in stroškov predstavlja vedno dolgoročno strategijo za katero koli podjetje zunaj.

Blockchain Frameworks, ki se uporabljajo v Fintechu

Fintech lahko koristi naslednje okvire

 • Ethereum → Je priljubljen odprtokodni okvir za gradnjo decentraliziranih aplikacij.
 • CryptoNote → Še en priljubljen odprtokodni projekt, kjer lahko ustvarjate kripto kovance.
 • ZeroNet → Zanimiva platforma, kjer lahko ustvarite decentralizirana spletna mesta.

Želim dejansko zgraditi blockchain! Pokažite mi, kako naredim blockchain

No, če ste nekdo, ki želi priti do drobca pri ustvarjanju lastne verige blokov, potem je ta razdelek za vas.

Dobra novica je, da smo že napisali popolno vadnico o tem, kako zgraditi verigo blokov v Pythonu. 

Oglejte si infografiko, ki smo jo ustvarili, da boste lahko videli, kaj lahko pričakujete od vadnice.

Torej, kaj potrebujete za začetek? No, če imate nekaj izkušenj s programiranjem, lahko sledite vajam. Če nimate predhodnih izkušenj s programiranjem, lahko v spletu najdete veliko vadnic, kjer se lahko naučite kodiranja. 

Priporočamo, da začnete z Python dokumentacija. Poleg tega se morate naučiti tudi Flask – Python mikro-ogrodje. 

Če želite povedati celoten razvojni proces, morate ustvariti blok s petimi ključnimi spremenljivkami.

 • Kazalo
 • Časovni žig v času Unixa
 • Seznam transakcij
 • Dokaz
 • Prejšnji razpršeni blok

Vključuje tudi pomembno funkcijo, ki jo morate ustvariti v svoji verigi blokov

 • new_block (self) → Tukaj morate ustvariti nove bloke in jih nato dodati v verigo
 • __init __ (self) → Tukaj inicializirate verigo blokov
 • new_transaction (self) → Ustvari in dodaj nove transakcije
 • hash (blok) → Tu je blok zgoščen
 • register_node () → Tukaj je registrirano novo vozlišče
 • valid_chain () → Tu se zgodi potrditev verige
 • valid_proof () → preverjanje veljavnosti se izvede, preden je predloženo v verigo
 • proof_of_work () → Tu je izvedeno soglasje o delu

Priljubljene platforme Bloachain-as-a-a-service (BaaS)

Obstajajo tudi priljubljene platforme Bloachain-as-a-a-service (BaaS). Te platforme BaaS so neodvisne in vam pomagajo pri upravljanju in ustvarjanju blockchain omrežij. Gre za rešitev v oblaku, kjer podjetja zagotavljajo potrebna orodja in infrastrukturo za gostovanje blokovnih omrežij.

Ti BaaS so zelo koristni za podjetja, saj jim omogočajo ustvarjanje novih blockchain omrežij in aplikacij na njih, ne da bi jim bilo treba ustvariti infrastrukturo. Prav tako jim ni treba porabiti za vzdrževanje teh postavitev, saj podjetje, ki ponuja storitev, naredi vse te stvari.

Torej, katere platforme BaaS bi morali upoštevati? Naštejmo jih spodaj.

 1. Spletne storitve Amazon
 2. IBM Blockchain Platform
 3. Microsoft Azure
 4. Alibaba Cloud Blockchain kot storitev
 5. Oracle Blockchain Cloud Service

Preberite tudi, AWS vs AZURE vs Oracle Blockchain Solution Ponudba: Primerjava 

Podrobno smo že opisali, kako izbrati pravo platformo BaaS za svoje podjetje. Oglejte si spodnjo infografiko in si oglejte, kaj lahko pričakujete.

Če želite prebrati več o tem, si ga lahko ogledate tukaj: Blockchain kot storitev: rešitve BaaS za podjetniške stopnje.

Postati razvijalec blokov

Vemo, da če berete ta članek, ste podjetje ali ambiciozen učenec, ki želi postati razvijalec verig blokov.

Dobra novica je, da smo na naši spletni strani že pokrili številne vsebine za razvijalce verig blokov. Oglejte si jih spodaj.

 • 30+ vprašanj za razgovore z razvijalci blokov v letu 2020
 • Plača razvijalca Blockchain v porastu
 • Kako najti zaposlitev za razvijalce blokov

Zaključek

To nas vodi do konca, kako ustvariti članek o verigi blokov. Pokrivali smo kar nekaj vsebine in na vprašanje poskušali gledati tako z vidika učenca kot podjetja. Torej, kaj mislite o ustvarjanju lastne verige blokov? Komentirajte spodaj in nam sporočite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map