Končni vodič za pametne pogodbe Ethereum

Ali želite izvedeti več o pametnih pogodbah Ethereum? Če se, potem ste prišli na pravo mesto. V tem članku bomo raziskali pametne pogodbe v okviru Ethereuma. Pravzaprav je Ethereum s pametnimi pogodbami prinesel koncept avtomatizacije. Spremenilo se je, kako se je razvijala tehnologija veriženja blokov, in pomagalo oblikovati prihodnost verige blokov kot celote.

Vzpona verige blokov v zadnjih letih tudi ni mogoče zanikati. Projekti, kot sta Hyperledger in Corda, so v ospredju pri uvajanju tehnologije veriženja blokov v podjetja po vsem svetu.

Jasno je, da je koncept blockchain, zasnovan od izdaje prve kriptovalute, torej bitcoin, ni bil dovolj za zadovoljevanje povpraševanja trenutne generacije podjetja. S pametnimi pogodbami nova generacija tehnologije veriženja blokov uporablja različne tehnologije porazdeljene knjige, da bolje ustreza zahtevam različnih sektorjev.

Začnimo z razumevanjem, kaj so pametne pogodbe Ethereum ali pametne pogodbe na splošno.

 

Kaj je pametna pogodba?

Pametne pogodbe so zasnovane tako, da delujejo kot računalniški protokol, ki lahko digitalno preveri, uveljavi in ​​olajša pogodbo, ne da bi morali delati kakršne koli papirje. Podoben je papirnim pogodbam, vendar se v primerjavi z njimi upravlja bolj učinkovito in uspešno. Pametne pogodbe so sposobne upravljati uspešnost transakcij med strankami.

Pametne pogodbe so možne zaradi resnične narave verige blokov, to je decentralizacije. Nobenega dvoma ni, da lahko brez potrebe posrednikov tudi naloge ali transakcije, ki jih izvajajo stranke, avtomatizirajo.

Brez možnosti konfliktov je veriga blokov vedno bila prva izbira za podjetja, ki imajo raje popolno preglednost in verodostojnost.

Vse to pomeni, da se lahko pametne pogodbe uporabljajo za delitev vrednosti v obliki delnic, lastnine ali denarja na brezkonflikten, pregleden in decentraliziran način. Ker ni srednjega človeka, je tudi postopek varen in zaščiten pred posegi, zahvaljujoč funkciji nespremenljivosti blockchaina in kriptografiji.

 

Preprost kontekst

Preprostejši način, da jo razumemo, je primerjava z utežmi. Za uporabo stroja morate samo dati stroju potreben vnos in počakati, da vam ga izračuna.

Tu ni nobenega posrednika in je natančen, ne da bi ga posegali. To je preprosta pogodba med vami in strojem.

Tudi pametne pogodbe delujejo enako. Z njim vam ni treba biti previden pred nobeno tretjo osebo. V pametni pogodbi so pravila pravilno opredeljena skupaj s kaznimi ali drugimi klavzulami, o katerih sta se strani dogovorili.

To je podobno kot pri običajnem sporazumu, sklenjenem s tradicionalno pogodbo. Vendar je pri pametnih pogodbah ali pametnih pogodbah Ethereum vse avtomatizirano.

Bi radi prebrali več o pametnih pogodbah? Tu preberite naš končni vodnik: Pametne pogodbe: Vrhunski vodnik za začetnike.

 

Kdo je ustvaril pametne pogodbe in pametne pogodbe Ethereum?

Koncept pametnih pogodb je nastal leta 1996. Prvi ga je predstavil Nick Szabo. Bil je računalnik. Sčasoma je izdal boljše različice in izdal več publikacij.

Toda resnično izvajanje pametnih pogodb se je zgodilo s sprostitvijo bitcoina – kriptovalute, ki je bila izdana leta 2009.

Vendar je bila resnična uporaba prvič uporabljena v Ethereumu, kjer je Vitalik Buterin, kjer je delal na ustreznem izvajanju pametnih pogodb.

Po njegovem mnenju je pametna pogodba program, ki s kodo določi lastnika sredstva in postopek avtomatizira. Če sredstva niso dodeljena osebi, se vračila izvedejo v skladu s pogoji, ki so določeni v pametni pogodbi. To je korak naprej v primerjavi z decentralizirano knjigovodsko tehnologijo, kjer je bistvena zamisel kopiranje in izmenjava podatkov brez potrebe po centraliziranem organu.

Dandanes se pametne pogodbe uporabljajo v skoraj vseh kriptovalutah.

 

Zakaj potrebujemo pametne pogodbe Ethereum?

V tem poglavju bomo izvedeli, zakaj potrebujemo pametne pogodbe Ethereum. Tako kot vsaka pametna pogodba ima tudi pametna pogodba Ethereum svoje prednosti.

 • Zaupanje

Pametne pogodbe vlivajo zaupanje v celoten posel ali dogovor, ki ga stranke določijo za opravljanje transakcij. S pametnimi stiki nihče ne more spreminjati dokumentov ali spreminjati pogojev pogodbe. Dokumenti so prav tako varno shranjeni z ustreznimi metodami šifriranja, ne da bi moral biti centraliziran organ. Uporaba pametnih pogodb prinaša tudi zaupanje med udeleženci, ne da bi morali popolnoma poznati drugo stran.

 • Avtonomija

Uporaba pametne pogodbe prinaša avtonomijo, saj ne potrebuje nobene tretje posredniške stranke, ki bi olajšala transakcijo ali dogovor.

 • Prihranki

Uporaba pametnih pogodb prinaša tudi prihranke za stranke, ki sodelujejo pri izmenjavi. Prihranek dosežemo tako, da odstranimo nepotrebne nepremičninske posrednike, notarje, pomoč ali katero koli drugo obliko posrednikov. Z enostavnimi besedami pametna pogodba odstrani dodatne pristojbine, povezane z večino tamkajšnjih storitev. 

 • Varnost

Pametne pogodbe so varne v primerjavi z drugimi oblikami tradicionalnih metod upravljanja pogodb. Pametne pogodbe je težko vdreti, če se pravilno izvajajo. Navsezadnje uporabljajo kriptografijo, da ne naredijo ničesar, kar bi bilo mogoče vdreti ali spremeniti.

 • Natančnost

Vse transakcije, opravljene s pametnimi pogodbami, so natančne in ne vsebujejo napak, saj je bila pametna pogodba v času ustvarjanja dobro pregledana, preden je bila objavljena.

Kako deluje Ethereum Smart Contract?

V tem poglavju bomo izvedeli, kako pametne pogodbe Ethereum ali pametne pogodbe na splošno delujejo.

Preden začnemo, moramo razumeti, da je Bitcoin na najbolj osnovni način podpiral pametne pogodbe. To je storila tako, da je omrežje zagotovila način prenosa vrednosti z enega na drugega. Vozlišča v omrežju skrbijo za postopek preverjanja veljavnosti.

Vendar je uporaba pametnih pogodb več kot le kriptovaluta.

Oglejmo si Ethereum. Predstavil je skriptni jezik in idejo, da bi pametne pogodbe konfigurirali tako, da bi naredili več kot le prenos vrednosti ali sredstev med vrstniki.

Razvijalcem je omogočil, da ustvarijo lastne programe s pametnimi pogodbami, ki so poimenovane tudi kot avtonomni agenti Beli papir Ethereum.

Ethereum je omogočil podporo širšemu obsegu računskih navodil, ker je “Turingov komplet”.

Kaj torej pametne pogodbe zmorejo v omrežju Ethereum? Oglejmo si spodaj.

 • Pametne pogodbe Ethereum ponujajo funkcije z več podpisi. To pomeni, da lahko račun (e) ustvarite s pametnimi pogodbami, pri čemer se izdatki opravijo na podlagi dogovora ljudi v skupini.
 • Prav tako se lahko učinkovito uporablja za zagotavljanje uporabnosti pogodbe, tj. Za zagotavljanje drugih pogodb.
 • Pametne pogodbe se lahko uporabljajo za upravljanje dogovorov med uporabniki.
 • Nazadnje lahko deluje kot način za shranjevanje informacij, kot so evidence članstva.

Pametne pogodbe tudi ne delujejo ločeno. Da bi bili funkcionalni in obvladljivi, lahko na različne načine povežete pametne pogodbe in omrežje verig blokov.

Če pametna pogodba na primer upravlja s številom sprejemov v šolo – se bo zanašala na druge pametne pogodbe, ki olajšajo sprejem, jih potrdijo in prenesejo sprejem na omenjeni predmet.

 

Ustvarjanje lastne pametne pogodbe

Ustvarjanje lastne pametne pogodbe je enostavno. Obstaja ogromno spletnih virov, s katerimi lahko ustvarite svojo pametno pogodbo. Eden od teh virov prihaja iz dokumentov Solidity – programskega jezika, ki se uporablja za pisanje pametnih pogodb na platformi Ethereum. Oglejmo si primere pametnih pogodb Ethereum.

Za dostop do vadnice lahko preverite njihovo dokumentacijo tukaj: Uvod v pametne pogodbe – dokumentacija Solidity 0.6.7. Tu lahko najdete tudi vadnico pametnih pogodb Ethereum.

Solidity je eden od jezikov pametnih pogodb Ethereum, ki ga lahko uporabite za razvoj pogodb. 

Spodaj si bomo ogledali tudi primer, ki je povzet iz dokumentacije.

Ustvarjanje lastne pametne pogodbe Ethereum

Zgoraj je primer shrambe, kjer sprožimo spremenljivko shranjeniPodatki in ga nato javno nastavite s funkcijo set (enota x). Vrednosti se vrnejo s funkcijo get ().

Oglejmo si primer podvalut.

Primer podvalut

Tu imamo pogodbo Coin (). 

V stiku smo opredelili ključne funkcije, vključno z

 • Poslano (naslov od, naslov do, uint znesek) → Uporablja se za pošiljanje zneska z enega naslova na drugega.
 • konstruktor () → začne konstruktor
 • funkcija kovnica (prejemnik naslova, uint znesek) → Kova kriptovaluto

Primeri uporabe pametne pogodbe Ethereum

Primeri uporabe pametnih pogodb Ethereum so številni. Pojdimo na kratko skozi enega po enega.

 • Vlada

Eden najboljših primerov uporabe pametnih pogodb je vlada. Na primer, lahko ga uporabljajo za glasovanje, kar je eno vodilnih vprašanj upravljanja.

Ljudje si želijo preglednosti, pametne pogodbe pa lahko sistemom glasovanja to pomagajo. Tako okoli glasovanja ne bo politike in zarot. Rešitev, ki temelji na knjigi, lahko zlahka izsledi glasove in zagotovi, da so rezultati čim bolj natančni.

Pametne pogodbe lahko tudi izboljšajo volilno udeležbo, saj jo je mogoče delati z digitalno identiteto, ki ne zahteva izpolnjevanja obrazcev. Volivci se lahko odločijo za glasovanje prek varnega spletnega sistema – s čimer se izboljša možnost, da na oblast izberejo pošteno vladno stranko.

 

 • Upravljanje

Prav tako lahko avtomatizira njihove delovne procese s pomočjo pametnih pogodb.

Tudi uporaba pametnih pogodb pomeni, da je med vodstvom večje zaupanje, saj je vir informacij ena sama knjiga, ki se nenehno posodablja z novimi preverljivimi informacijami.

Druge prednosti vključujejo preglednost, natančnost in avtomatizirane sisteme. Jasno je, da se nima smisla premikati naprej in nazaj po odobritvah in razpravah, če imate en sam vir distribucije informacij, ki se ne opira na centraliziran pristop.

Izboljša obdelavo na povsem novo raven brez odvisnosti od drugih procesov in manj možnosti za deljenje in uporabo napačnih informacij. Skrbi tudi za poravnave in tožbe.

 

 • Oskrbovalna veriga

Dobavna veriga je nedvomno najpomembnejši primer pametnih pogodb. Vsaka dobavna veriga, ki uporablja Ethereum, lahko izkoristi prednosti pametnih pogodb Ethereum.

Na primer sistem za dostavo, ki uporablja pametne pogodbe za sledenje izdelka, stanje, v katerem je, in druge ključne podrobnosti, ki brez uporabe pametnih pogodb ali sistema knjige niso bile možne. Tudi pametne pogodbe lahko samodejno naročijo stvari, če zaloge primanjkuje.

To je za trgovce na drobno ali spletne trge oskrbovalnih verig velika stvar, saj jim ni treba vedno spremljati, kaj bodo obnavljali, kar partnerjem omogoča, da kar najbolje izkoristijo avtomatiziran sistem. Še ena prednost uporabe pametnih pogodb je reševanje sporov v dobavni verigi. Ker se vse spremlja, se spori rešijo v nekaj minutah.

 

 • Avtomobil

Avtomobil je še en primer uporabe pametnih pogodb. Avtomobilska industrija lahko pri pametni vožnji uporablja pametne pogodbe.

Pametne pogodbe lahko pomagajo ugotoviti napake med trkom ali pomagajo razumeti težave, ki se pojavijo v avtomobilu. To lahko pomaga pri avtomobilskem zavarovanju in odpravi prevare.

Prav tako lahko resnično pomaga uporabnikom, ki jih prizadene avtomobilska nesreča, in jim res hitro poravna zavarovanje!

 • Nepremičnina

Ste že kdaj pomislili na nakup hiše in se potem odločili za njeno odložitev zaradi dolgega postopka, ki je potreben za njegovo pridobitev? Če se, potem niste sami.

Da ne omenjam, obstajajo postopki preverjanja, ki lahko trajajo kar nekaj časa, preden lahko pridobite lastništvo svoje nove hiše!

Vse to je mogoče avtomatizirati s pomočjo pametnih pogodb, ki lahko upravljajo celoten postopek nakupa in prenosa lastništva od prodajalca do kupca. Klavzulo je mogoče določiti in nato kodirati v pametno pogodbo, preden se objavi v živo.

Ko konča, mora kupec plačati obroke ali plačilo. Ko končate, se lastništvo nove hiše prenese samodejno.

 

 • Skrb za zdravje

Zadnji primer pametne pogodbe Ethereum je zdravstveno varstvo. Trenutno zdravstveno varstvo trpi zaradi številnih težav in ovir pri zagotavljanju storitev pacientom. Ena od teh težav vključuje shranjevanje in vzdrževanje bolnikove osebne zdravstvene evidence.

Ker ima vsak ponudnik zdravstvenih storitev svojo bazo podatkov in način upravljanja, ponudniki storitev težko dobijo dostop do prejšnjih evidenc.

To vodi do nedoslednosti, ko gre za oskrbo bolnikov. Brez ustreznega decentraliziranega omrežja lahko tudi izziv postane zavarovanje.

Pametne pogodbe, ki se izvajajo v omrežju Ethereum, lahko rešijo zdravstvene težave tako, da ustvarijo zdravstveni sistem, kjer je do profilov pacientov mogoče dostopati prek decentraliziranega omrežja. Izboljšuje tudi rezultate testiranja, skladnost s predpisi in nadzor oskrbe z zdravili!

 

Zaključek

Pametna pogodba Ethereum je tu, da ostane. Omogočajo, da tehnologija veriženja blokov deluje in jih avtomatizira brez potrebe po centraliziranem organu.

Dejstvo, da obstaja veliko primerov uporabe pametnih pogodb, je še bolj koristno za podjetja tam zunaj. Ko boste naslednjič kupili hišo, poiščite decentralizirano platformo in uporabite pametne pogodbe.

Na ta način lahko avtomatizirate postopek nakupa tako, da omogočite avtomatizacijo posojila in pologa. Po zaključku plačila vam pametna pogodba samodejno prenese lastništvo nepremičnine na vas!

Kako neverjetno je to? Prav!

Torej, kaj menite na splošno o pametnih stikih? Komentirajte spodaj in nam sporočite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map