Kje se hrani Blockchain: razložene osnove

Vsakdo, ki je nov v blockchainu, ima eno preprosto vprašanje: “kje je blockchain shranjen?” Dejansko veliko ljudi, ki uporabljajo verigo blokov prek dApps ali digitalnih valut, še vedno ni jasno, kako se podatki o verigi podatkov shranjujejo in do njih dostopajo.

Blockchain sčasoma dobiva večji zagon, saj se hitro razvija. Trenutno je na voljo ogromno digitalnih valut, ki jih lahko kupite, shranite in uporabite v resničnem svetu. Na primer, Hyperledger je eden od odprtokodnih projektov, ki poskuša rešiti težave podjetij z zagotavljanjem nabora orodij, knjižnic in okvirov, ki so pripravljeni za podjetja..

Vendar je malo vprašanj, na katera je še vedno treba odgovoriti, vključno s tem, kje je shranjena veriga blokov.

V tem članku bomo izvedeli, kako blockchain shranjuje in prenaša podatke med svoje vrstnike. Torej, kje so shranjeni podatki verige blokov?

 

Decentralizirano – ključ do spremembe

Prva stvar, o kateri bomo razpravljali, je decentralizacija. To je osrednji koncept verige blokov. Z njim ni potrebe po centraliziranem organu za upravljanje omrežja. Vrstniki so več kot sposobni upravljati in potrjevati transakcije s konsenzno metodo.

Skratka, blockchain je mreža vrstnikov, kjer se za potrjevanje transakcij med vrstniki uporablja metoda soglasja. 

To nas vodi do še enega zanimivega vprašanja. 

Kje blockchain hrani podatke? Ali vrstniki poskrbijo za to? Ali pa enako upravljajo vsi v omrežju. Dejstvo, da na to ni mogoče odgovoriti samo v eni vrstici, pomeni, da je veliko stvari, ki se ukvarjajo s shranjevanjem transakcijskih podatkov v verigi blokov.

Začnimo se torej učiti.

Preden pa gremo v podrobnosti, se najprej naučimo, kako deluje Blockchain.

 

Kako deluje Blockchain?

Blockchain lahko predstavljate kot sistem glavne knjige, kjer vrstniki komunicirajo in sodelujejo med seboj za dostop in shranjevanje informacij. 

Za boljše razumevanje vzemimo dve zabavi, Jim in Carry. Jim želi Carryju poslati nekaj denarja. Za to bo transakcijo sprožil z uporabo svojega zasebnega ključa in Carryjevega javnega naslova. Nato je transakcija dodeljena bloku. Blok se nato potrdi s pomočjo soglasnega algoritma, ki ga uporablja omrežje. Omrežje preverja transakcije, ki jih uporabljajo. Vklopljeno

Ko je transakcija popolnoma preverjena, se doda v verigo blokov in Carry prejme znesek. Ko so ti podatki enkrat napisani, so nespremenljivi in ​​jih potem ni mogoče spremeniti. 

Isti postopek lahko izvajamo med dvema entitetama. To je lahko banka, podjetje ali kupec, ki želi opravljati transakcije v omrežju blockchain.

 

Kje je shranjena Blockchain?

Zdaj, ko pravilno razumemo blockchain, smo zdaj pripravljeni izvedeti, kje je blockchain shranjen. Vprašanje lahko označimo tudi kot “kje so shranjeni podatki blockchain?” Odgovora na obe vprašanji sta enaka.

Začnimo.

Ko je transakcija izvedena v verigi blokov, se posredujejo naslednji podatki.

 • Datum in čas transakcije
 • Znesek, ki ga pošiljatelj pošlje prejemniku
 • Naslov pošiljatelja
 • Naslov sprejemnika

Transakcija lahko vsebuje druge ključne informacije, ki so lahko potrebne za uspešno transakcijo.

Poskusimo ga razumeti s perspektive bitcoinov. Pri bitcoin transakciji se shranijo in posredujejo naslednji podatki.

 • Datum transakcije
 • Znesek poslan
 • Bitcoin naslov pošiljatelja
 • Bitcoin naslov prejemnika

A Bitcoin blok ima glavo, ki zbira transakcije. Te glave so nazaj povezane z glavno verigo blokov in tvorijo verigo blokov, zato je znana kot “veriga blokov”.

Tehnično nam lahko struktura transakcije pomaga razložiti veliko stvari.

razred Transaction {public: const int32_t Version; const uint32_t NumberOfInputs; const vector CollectionOfInputs; const uint32_t NumberOfOutputs; const vector CollectionOfOutputs; const uint32_t LockTimestamp; };

Tu ima vsako polje svoj namen, kjer je CollectionOfInputs vektor predmetov in vsebuje transakcije, pri katerih je treba unovčiti BTC. Po drugi strani se CollectionofOutputs nanaša na BTC, ki jih je treba porabiti, in je tudi vektor predmetov.

Z vsemi temi informacijami lahko blockchain hitro izve o stanju naslova, ne da bi ga bilo treba poizvedovati. To je zelo koristno, saj pomaga, da omrežja ne preobremenite. 

Kot vidite, stvari niso tako preproste, kot vidite. Obstaja veliko stvari, ki gredo pod pokrov, da se transakcije generirajo, preverijo in nato shranijo v blok. 

 

Torej, kje je shranjena veriga blokov?

Odgovor ni enostaven.

Blockchain je decentraliziran in zato ni osrednjega mesta za njegovo shranjevanje. Zato je shranjen v računalnikih ali sistemih po vsem omrežju. Ti sistemi ali računalniki so znani kot vozlišča. Vsako od vozlišč ima eno kopijo verige blokov ali z drugimi besedami, transakcije, opravljene v omrežju. 

Torej, lahko razmišljate o blockchain sistemu, podobnem preglednici, kjer so vrednosti, shranjene v vsakem vnosu, vrednost naslova. Preglednica se posodobi tudi vsakič, ko pride do spremembe.

Se tudi spomnite primera transakcije Jim and Carry? Če to storite, potem je transakcija izvedena, podatki so ustvarjeni, preverjeni in shranjeni v verigi blokov. Tu sta Jim in Carry oba imenovana kot vozlišča. Jim s svojo digitalno denarnico pošlje digitalno valuto.

Tudi digitalna denarnica se lahko poveže z omrežjem in ima tudi seznam drugih vozlišč in uporabnikov. Ko Jim potem pošlje transakcijo, je pregledna za celotno omrežje.

Celotno omrežje prenaša, da je Jim Carryju poslal določeno količino. Oddaja se izvaja, dokler vsa druga vozlišča ne vedo za transakcijo. Le malo vozlišč, znanih kot rudarji, potrdijo transakcijo in ko je potrditev opravljena, postane transakcija nespremenljiva in nepovratna.

Celoten postopek lahko traja od nekaj minut do nekaj ur, odvisno od preobremenjenosti omrežja.

 

Zakaj želite shraniti podatke na Blockchain?

Zdaj, ko smo izvedeli, kje je shranjena veriga blokov, je zdaj čas, da se naučimo, kako lahko vremenske podatke shranjujemo v verigi blokov? Vprašanje je najbolje namenjeno razvijalcem, ki bodo morda želeli uporabljati verigo blokov za shranjevanje podatkov. Navsezadnje blockchain ponuja obsežne funkcije, vključno z boljšo varnostjo, nespremenljivostjo in preglednostjo.

Vendar je veriga blokov idealna za shranjevanje ogromnih količin podatkov. Da, ne more biti baza podatkov, če želite zgraditi platformo za pretakanje videoposnetkov, podobno Twitchu za Youtube.

Je pa idealen za shranjevanje majhnih količin podatkov, vendar v velikem številu transakcij. Blockchain omrežja so zelo razširljiva in obstaja veliko različic blockchain, ki so zelo učinkovite tudi pri dostopnosti.

 

Vrste blokovnih verig in kako shranjujejo podatke

Bitcoin je prva kriptovaluta, ki je uporabila tehnologijo veriženja blokov. Bila je prva generacija tehnologije in pustila veliko stvari za izboljšave.

Jasno je bilo, da obstajajo še druge blockchain rešitve in prva blockchain platforma, ki je rešila večino bitcoin tehnologij blockchain tehnologije kot Ethereum. Razvil ga je Vitalk Buterin. 

Shranjevanje podatkov v Ethereumu deluje drugače kot bitcoin. Za zagotavljanje boljše dostopnosti, razširljivosti in uporabnosti podatkov uporabljajo strukturo podatkov o pnevmatikah.

Ločuje tudi začasne podatke in podatke o miniranih transakcijah. Struktura podatkov je zelo učinkovita tudi pri upravljanju stalnih in začasnih podatkov. Podatki se zabeležijo v transakcijsko orodje šele, ko je transakcija potrjena. 

Državno trie se uporablja za shranjevanje začasnih podatkov, vključno z naslovom računa itd. To v nekaterih primerih omogoča tudi spreminjanje podatkov.

Skratka, v blokovni verigi Ethereum obstajajo tri vrste trie:

 • State Trie
 • Storage Trie
 • Transakcija Trie

Drug primer, skozi katerega želimo iti, je veriga blokov Corda. 

Corda je odprtokodna blockchain platforma, ki je namenjena podjetjem. Podrobno smo pokrivali Cordo, kjer smo razpravljali o tem, kako deluje. Gre za tehnologijo porazdeljene knjige, ki deluje drugače kot Ethereum ali Blockchain.

Razlika je predvsem v tem, kako shranjuje in upravlja podatke. Najprej nima globalnih oddaj. Komunikacija med vrstniki je narejena tako, da jo je mogoče preveriti, ne da bi morali prenesti celotne podatke.

Vse to je mogoče, ker uporablja grafe in trajne čakalne vrste. Vsako vozlišče je mogoče najti prek storitve omrežnih zemljevidov, tako kot telefonski imenik.

Zaključek

To nas je pripeljalo do konca našega članka, kjer smo razpravljali o tem, kako se shranjujejo in vzdržujejo podatki v verigi blokov. Nobenega dvoma ni, da obstajajo različni načini uporabe različnih blokchain platform ali rešitev. Poskusili smo tudi pogledati dve različni rešitvi Corda in Ethereum ter kako upravljata podatke v svojem omrežju.

Torej, kaj menite o skladiščenju blokov? Komentirajte spodaj in nam sporočite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map