Kdo je Satoshi Nakamoto? Mit o Bitcoin Creatorju

Kripto prostor je postal tako velik svet. Tehnologija veriženja blokov je vzbudila domišljijo, strah, zmedo in radovednost. Ti občutki so tako za navdušence kot kritike. Današnji kripto svet je toliko vedel, toliko pa tudi ostaja neznan. Nekateri neznanci so, kdo je Satoshi Nakamoto.

Danes se bomo sprehodili po tem, kako je kripto prišel na dan. Glavni poudarek je poskušati razkriti največjo skrivnost Bitcoina. Bitcoin je najbolj priljubljena kriptovaluta. Oseba ali bolje rečeno lahko osebe, ki stojijo za Bitcoinom.

Ustvarjanje bitcoinov

Leta 2007 se je zgodil prvi korak k ustvarjanju Bitcoina. Satoshi Nakamoto je napisal Bitcoin zakonik. Korak je takrat zvenel neprecenljivo, leta kasneje ste lahko sodnik. Mislite, da je bil to neprecenljiv korak? Mislim, da ne.

Leta 2008 je ustvarjalec Bitcoin prek spletne domene bitcoin.org izdal belo knjigo. V prispevku Satoshi opisuje, kako bo Bitcoin deloval z uporabo računalniških omrežij. Namen je bil ustaviti tretje osebe za digitalne transakcije.

Leta 2009 je bil Bitcoin objavljen za javnost. Prvi Bitcoin rudar je bil Hal Finney, ki je prenesel verigo blokov. Kasneje je izkopal deset Bitcoinov, s čimer se je uvrstil med najzgodnejše uporabnike Bitcoinov. Drugi zgodnji navdušenci nad bitcoini so; Wei Dai, Nick Szabo in Gavin Andresen. In njihova trenutna podpora je od takrat naraščala.

Rast Bitcoinov

V obdobju rasti izstopa eno ime; Gavin Andresen. Ameriški razvijalec je skrivnostni Satoshi Nakamoto prevzel plašč leta 2010. Zadnje sporočilo ustvarjalca je bilo, da je bil revolucionarni Bitcoin v varnih rokah. V času Gavina Andresena bi se naslednjih sedem let izkazalo za zelo pomembnih.

Rast se je zgodila z udarnimi strateškimi odnosi. Leta 2013 je učna ustanova v ZDA sprejela Bitcoin kot zakonit način plačila. Trenutno je ta način po vsem svetu sprejemljiv za zasebne institucije in nekatere vlade.

Rast se je zgodila sredi prepirov z vlado v preteklih letih. Skratka, Bitcoin se je razvijal in rasel kot revolucionarna ideja. Leto 2017 je bilo najboljše leto za Bitcoin, saj je njegova vrednost narasla na več kot 11.000 USD za en Bitcoin.

Skrivnost za Satoshi Nakamoto

Med vsemi temi informacijami o Bitcoinu ena skrivnost ostaja nerešena. Tako kot narava ljudi je tudi pri radovednosti prišlo do različnih raziskav na temo, kdo je Satoshi Nakamoto? Vendar ni nobenega prepričljivega dokaza, ki bi natančno poudaril, kdo je, oziroma kdo so. Tvegamo, da vstopimo v svet neznanega. Morda boste imeli srečo, če veste, za koga gre.

Premikanje od znanega k neznanemu. Navdušeni bomo nad podrobnostmi in poskrbeli, da ne boste ničesar zamudili. Zato vklopite ostrenje in se mi pridružite na tem potovanju.

Toda preden je kakršna koli oblika vodila do spoznanja identitete Nakamota, je bilo narejenega že veliko. Stilometrija je bila uporabljena za povezavo del Bitcoin z identiteto kdo je Satoshi Nakamoto. Slog obravnava izvirna besedila Bitcoin in jih poveže z besedili avtorja.

Slog ima možnost prepoznavanja številnih možnih identitet. Toda še vedno obstajajo drugi, ki so dovolj blizu, da so Nakamoto.

Vse skupaj najprej raziščimo, kaj nam pomaga prepoznati Nakamoto.

Znano o Satoshi Nakamoto

Nekatera dejstva o tem, kdo je Satoshi Nakamoto, so tako očitna. So informacije za vse.

Satoshi Nakamoto je genij

Članek iz leta 2011 v The New Yorker upravičeno pripisuje Bitcoinu skoraj popoln status. Bitcoin koda je brez napak. Z odpravo napak je Satoshi Nakamoto ustvaril varno, zanesljivo in varno spletno platformo.

Po besedah ​​članka; “Samo najbolj paranoičen in skrben kodirnik na svetu se lahko izogne ​​napakam.”

Satoshi Nakamoto tekoče govori angleško

Nakamoto`s je napisal kodo in literaturo o Bitcoinu, vključno z belo knjigo. Na voljo so na spletu. Literatura in koda kažeta, da Satoshi Nakamoto zelo tekoče govori angleško. Še posebej, britanska angleščina. Ta predpostavka je spodbudila večkratna ugibanja, da je Satoshi Britanec. Lahko trdi, da ima japonsko poreklo, toda znanje angleščine ga izda. Kljub temu razumevanje angleščine ne pomeni nujno, da je Britanec ali ni Japonec.

Satoshi Nakamoto je lahko več oseb

Obstaja velika verjetnost, da Satoshi ne bi bil niti en posameznik. Možnost, da bi lahko šlo za skupino posameznikov, je zanimiva. Kje pa izvirajo trditve, da gre morda za skupino ljudi? Tu je kje. Trditve izhajajo iz narave inovacije.

Sistem Bitcoin v današnji družbi izstopa po svoji briljantnosti. To je nepovratna, hitra, zanesljiva in globalna transakcijska inovacija. Poleg tega je platforma psevdonimna. Tako se je mogoče registrirati, ne da bi razkrili resnično identiteto.

Še bolj vznemirljivo je, da sistem Bitcoin ščiti pred vdorom tretjih oseb. Bodisi vlade ali drugih strank. Zaradi obsega dela, ki se vključi v takšno idejo, se morda sliši pravilno, da je delo morda moralo ustvariti ekipa.

Ena od trditev Laszla Hanyecza, zgodnjega razvijalca Bitcoinov, podpira to misel. Torej je imel občutek, da je koda predobra za eno osebo. Bil je tudi privilegiran, da je poslal Nakamoto po e-pošti.

Neznano

Zdaj imamo nekaj informacij o tem, kje začeti iskanje. Naše rešitve za skrivnost so v dosegu. Polje je široko. A vseeno moramo nadaljevati. Prišli ste tako daleč, da ste se rešili rešitve. Moramo ugotoviti, kdo je Satoshi Nakamoto? Ali ne želite razrešiti te skrivnosti? Če je odgovor pritrdilen, nadaljujte z neznanim.

Torej, kaj je neznano na Satoshi Nakamoto?

Ukvarjali smo se z znanim, toda kaj je neznano. Kaj dodaja vso norost na skrivnost?

Je Satoshi Nakamoto moški ali ženska?

Videli smo, da bi lahko bil Satoshi Nakamoto kdorkoli. Satoshi Nakamoto trdi, da je Japonec, rojen aprila 1975. Toda ni jasno, ali gre za moškega ali žensko. Številna mnenja kažejo, da je Satoshi Nakamoto moški iz kakršnih koli razlogov. Kaj pa, če je ženska? Vem, kajne! Lahko bi bila genialna ženska. Možnost, da bi ženska razvila najinovativnejšo idejo, je milo rečeno vznemirljiva. Kljub temu je prezgodaj, da bi ga poklicali. Moramo še malo zdržati.

Zakaj se ne bi držal, da bi vzel kredit?

Če bi bil Satoshi Nakamoto, bi se zataknil, da bi vzel kredit. Nastop v televizijskih oddajah za prevzem zaslug. Ponosen na svoj sijaj. Priznaj; tudi vi bi radi. Pa vendar; Satoshi Nakamoto, se je odločil, da izgine. Kaj je bila motivacija za to potezo? Kmalu boste izvedeli, saj je to dobro raziskana tema.

Možni razlogi, zakaj je Satoshi Nakamoto izbral anonimnost

Veliko previdnosti

Najbolj razumen argument, ki dobro odmeva pri vsakem mislecu, je; iz previdnosti se je odločil, da bo tiho. Bitcoin tehnologija temelji na kiberpunkih! Se sprašujete, kdo so to? Kiberpunki so aktivisti, ki zagovarjajo uporabo kriptografije. Ker so del boja za družbene in politične spremembe.

Izzivanje vladnih institucij je težko. Lahko vas pusti ranljive za napade z vseh strani. Ni treba posebej poudarjati, da je Satoshi Nakamoto, ki je bil vizionar, to predvideval. Tako se je odločil, da ostane anonimen za svoje dobro.

Odklonite pozornost in politične zasuke

Ob ustanovitvi Bitcoin blockchain je imel Nakamoto v mislih zelo jasen namen. Želel je spremeniti finančni svet. Hotel je olajšati transakcije, hkrati pa odpraviti tretje osebe. Torej je hotel zagotoviti svojo varnost zaradi projekta.

Do zdaj vemo, da bi lahko bil kdo Satoshi Nakamoto. Znano je tudi, da so kriminalne organizacije pri svojih transakcijah uporabljale verigo blokov. Tudi to, da berete to, osvetljuje, da niste povprečen državljan. Torej, očitno je, da se vključujete v politiko in veste, da politika zavija zgodbe.

Zdaj si predstavljajte, kaj bi se zgodilo, če bi Satoshi Nakamoto izrazil ime. In kriminalne organizacije so uporabljale njegovo tehnologijo. Zgodba bi bila zasukana, da bi bila nova ideja neprimerna. Zaradi njegove daljnovidnosti bi hotel ostati anonimen. Da tehnologija doseže predvideni namen. Ugani kaj? Imel je prav.

Anonimnost je olajšala tisto, kar bi lahko spremenili v politično mačjo gonjo. Ne glede na to, koliko politične vpletenosti je jasno, bi bilo bolj zapleteno.

Užival v zasebnosti?

Ne glede na to, kako se sliši presenetljivo, nekateri uživajo zasebnost. Morda je bil eden takšnih tudi Satoshi Nakamoto. Zanj ali njim zadostuje mirno življenje. Pozornost skuša le dodati bedo v njihovo življenje. Tako se je odločil, da bo ostal anonimen. Slava in pozornost, ki sta jo prinesla, nista bila pomembna. Dokler se je dogajala revolucija, ni bilo pomembno, ali mu bodo pripisali zasluge ali ne.

Torej, lahko postavimo obraz v ime?

Izjemno napredujete. Ali lahko z znanim in neznanim v vašem kraljestvu zdaj izrazimo ime? Sprejmite izziv.

V zvezi s tem je tu nekaj lastnosti, ki jih mora imeti vsak možni kandidat. Biti mora razvijalec, trdno prepričan v kriptografijo, ljubitelj decentraliziranih valut in podjetnik.

Kdo je Satoshi Nakamoto: najboljši kandidati

Tu so glavni kandidati za Bitcoinov izvor;

Nick Szabo – ustvarjalec bitja zlata

Zasluge za slike: Youtube

Nick Szabo nenehno zanika povezave, ki ga povezujejo, da je Satoshi Nakamoto. Toda njegovo pisanje o “bitju zlata” pri analizi kaže podobnost z izvirnikom Bitcoin bela knjiga. Poleg tega, ker je med prvimi, ki so raziskovali Bitcoin, ga postavil za najboljšega kandidata za Satoshi Nakamoto.

Harold Finney – prva bitcoin transakcija ameriškega Cypherpunka

Zasluge za slike: Youtube

Ne pozabite Harold Finney, ki je kopal prvih deset bitcoinov istega dne, ko so bili izpuščeni? Da, ta tip je lahko tudi ustvarjalec Bitcoina, ki posluje sam s seboj. Poleg tega je dejstvo, da je predlagal izboljšanje Bitcoina šele po Satoshiju Nakamotu, nekoliko dokaz. Naj se zgodi, da se Hal Finney lahko izkaže tudi za Nakamoto.

Dorian Prentice – vojaški fizik: Američan Satoshi Nakamoto?

Zasluge za slike: Steemit

Dorian Prentice, katerega rojstno ime je Satoshi Nakamoto, je bil predmet medijske pozornosti. Bi bilo za njegovo ime ali iznajdljivost. Toda njegovo osebnostno svobodo in fizično znanje ga postavljata v položaj našega Satoshija Nakamota.

Verjetno največja povezava tega človeka s stvarnikom Bitcoina je izjava, ki jo je podal. V izjavi je namignil na dejstvo, da ni več vpleten v tehnologijo. Trdijo, da so za Bitcoin odgovorni ljudje. Ali to ni dovolj za vzbujanje dovolj suma? Čeprav je pozneje izjavo umaknil.

Craig Wright – Avstralski računalniški znanstvenik je sprejel sprejem narobe

Zasluge za slike: Ekonomist

Računalničarja je izrinila oseba, ki je trdila, da sodeluje z njim. V e-pošti Gizmodo je anonimni namig zatrjeval, da je Craig Wright ustvarjalec Bitcoina.

Poleg tega je leta 2016, Craig Wright trdil, da je naš Satoshi Nakamoto. Vendar se je avstralska oblast odzvala z napadom na njegov dom. Potem je Craig svojo izjavo umaknil. Dokaze, za katere je trdil, da jih je odstopil.

Drugi možni kandidati

Ena stvar, ki jo je Nakamoto uspel tako dobro, je skrivanje identitete. Dal je, če ne vse, nekaj najboljših ljudi, na katere je treba paziti. Toda možnosti, da jih ni, ni mogoče prezreti. Tudi s tem v mislih imate še vedno srečo, da poznate druge, ki imajo lastnosti, povezane z ustvarjalcem Bitcoinov.

Med najbolj povezane osebnosti spadajo študent, znanstveniki, sociolog in matematiki.

En članek je identiteto Nakamota povezal s finskim sociologom dr. Vilijem Lehdonvirto. V članku je še vedno povezan irski študent Michael Clear, diplomirani kriptograf.

Tudi Garvin Andersen je bil z Nakamotovo identiteto povezan tudi v članku iz leta 2013. Argument članka je, da je Garvin prevzel odgovornost za tako hiter razvoj Bitcoina. Ali Garvin ve, kdo je Nakamoto, ali pa je on sam.

Še ena nezaslišana povezava z Elonom Muskom je temeljila na strokovnem znanju o finančni programski opremi in pisanju belih knjig v članku iz leta 2017.

Neto vrednost Satoshi Nakamoto

Kot smo že omenili, ni jasno, kdo točno je Satoshi Nakamoto. Informacije o njegovi vrednosti pa so znane. Pred izginotjem leta 2011 poročila trdijo, da je Satoshi Nakamoto izkopal približno milijon bitcoinov. Trenutno to pomeni več kot 6% vseh bitcoinov. S toliko Bitcoinom se vrednost giblje v vrednosti več kot 15 milijard USD. Vrednost ga je postavila med 40. in 50. leta najbogatejše osebe na svetu. Zato je očitno, da je ustvarjalec Bitcoin tudi modra poslovna oseba.

Zaključek

Na koncu najdemo skrivnost okoli ustvarjalca in razvijalca Bitcoina. Satoshi Nakamoto bo vsaj za zdaj ostal nerešen. Mogoče nikoli ne bomo vedeli, kdo je ustvaril Bitcoin. Ali pa smo skrivnost razrešili ravno tukaj.

Kljub vsemu pa so nekatere stvari tako jasne. Ta tehnologija Bitcoin je izjemna stvaritev. Da je Bitcoin z leti postal globoka ideja, kot si je zamislil. Skupnost Bitcoin je postala globalna platforma. Platforma, ki je hitra, zanesljiva, zanesljiva in varna za njihove spletne transakcije.

Poleg tega identiteta ustvarjalca morda ni tako pomembna kot raziskave o prihodnosti Bitcoina. Navdušenci trdijo, da je z rastjo verige blokov potencial velik. Kritiki trdijo, da lahko naraščajoči potencial preobremeni sistem. Posledično izdaja tistega, za kar je bil Bitcoin razvit – decentralizacija valute.

Vse skupaj, tudi če ne veste, kdo je Satoshi Nakamoto. Uživate v sadovih njegove tehnologije. Iz njega so vzklili tudi drugi blockchain projekti.

Viri

https://www.bbc.com/news/av/uk-36185280/bitcoin-creator-reveals-his-identity

https://money.cnn.com/infographic/technology/what-is-bitcoin/

https://metro.co.uk/2018/04/06/alleged-bitcoin-creator-craig-satoshi-nakamoto-wright-reveals-secrets-rare-interview-7444418/

https://www.cnbc.com/2017/10/27/bitcoins-origin-story-remains-shrouded-in-mystery-heres-why-it-matters.html

https://www.inc.com/will-yakowicz/5-billion-lawsuit-craig-wright-bitcoin.html

https://www.cnbc.com/2016/05/02/bitcoin-inventor-satoshi-nakamoto-finally-revealed.html

https://www.newyorker.com/business/currency/we-need-to-know-who-satoshi-nakamoto-is

https://www.bbc.com/news/technology-36168863

http://www.businessinsider.com/bitcoin-history-cryptocurrency-satoshi-nakamoto-2017-12?IR=T#wait-so-who-is-this-japanese-american-guy-named-satoshi-nakamoto- 7.

https://www.digitaltrends.com/cool-tech/who-is-satoshi-nakamoto/

https://steemit.com/bitcoin/@oppaidaisuke69/dorian-prentice-satoshi-nakamoto

https://www.economist.com/briefing/2016/05/02/craig-wrights-claims-to-be-satoshi-nakamoto-come-under-fire

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map