Kdaj je bil izumljen Blockchain? Poglobljen pogled

Ste se kdaj vprašali, kdaj je bil izumljen blockchain? Če se, potem ste prišli na pravo mesto. 

Blockchain, čeprav gre za novo tehnologijo, ima bogato poreklo in zgodovino. Zato bomo v tem članku podrobno raziskali izvor blokčeinov.

Če se želite naučiti več o blockchainu, je vedno dobro vedeti njegovo zgodovino, saj vas bo naučila, kako potrebna je tehnologija blockchain in kako ustreza trenutnim zahtevam trga.

Preden začnemo z našo potjo k spoznavanju izvora in zgodovine blockchainov, se na hitro naučimo o blockchainu.

Kaj je Blockchain in kdaj je bil Blockchain izumljen?

Blockchain je omrežje peer-to-peer, kjer lahko vrstniki komunicirajo in opravljajo transakcije med seboj, ne da bi potrebovali centralizirano entiteto. Da bo omrežje samostojno vzdrževano, bo imel vsak enakovreden izvod knjige, na voljo pa bo tudi soglasni algoritem, ki bo poskrbel za preverjanje in shranjevanje transakcij v blokih, ki so del “verige blokov”.

Torej, če želite poslati denar drugi osebi z uporabo blockchain omrežja, se vam ni treba registrirati za nobeno storitev. 

Vse, kar potrebujete, je denarnica, ki se lahko poveže z blockchain omrežjem in sproži transakcijo. Ko bo omrežje končalo, bo s svojim algoritmom soglasja doseglo konsenz o transakciji in na koncu dodalo bloku. 

Transakcija postane nespremenljiva, ko je blok dodan v verigo.

Prednosti blockchaina so številne, med drugim:

  • Boljša preglednost
  • Izboljšana varnost
  • Resnična sledljivost
  • Znižani stroški
  • Izboljšana hitrost in učinkovitost

In več!

Če želite izvedeti več o verigi blokov in jo razumeti tako z začetnika kot s tehnične perspektive, si oglejte Blockchain for Beginners: Getting Started Guide.

Od centralizacije do decentralizacije

Naše delo uspeva na centralizaciji. Skoraj vsako aplikacijo v družabnih omrežjih, ki jo odprete v računalniku, nadzoruje podjetje ali skupina podjetij, ki storitev zagotavljajo namesto vaših podatkov, tudi če zanikajo, da vaših podatkov ne uporabljajo za denarne koristi. Če zaprete zaslon računalnika in greste v svojo banko, boste v središču skoraj vseh funkcij našli tudi centralizacijo.

In zakaj ne? Centralizacija je bila pri globalizaciji dokaj uspešna. 21. stoletje je združilo množico izumov, ki podjetjem omogočajo globalizacijo njihovega trga in izkoriščanje mednarodnih pogodb in sodelovanja, ki vsem podjetjem omogoča enake konkurenčne pogoje.

Beseda centralizacija je bila prvič uporabljena v Franciji leta 1794. Leta 1820 je bila prvič uporabljena beseda “decentralizacija”.

V angleščini je beseda o centralizaciji nastala v 19. stoletju.

Kot lahko vidite, sta koncepta centralizacije in decentralizacije stara skoraj dve stoletji. 

S centralizacijo, ki je močno zaznala delovanje sveta, je bil šele čas, ko so se ljudje začeli zavedati, da je potrebna tudi decentralizacija. V začetku 20. stoletja so se Američani negativno odzvali na centralizacijo; za uničenje malih in srednje velikih podjetij so krivili veliko industrijsko proizvodnjo.

Obstaja več pristopov k decentralizaciji, ki so bolj podobni porazdeljeni naravi.

Internetno potovanje v zvezi s centralizacijo in decentralizacijo

Na internetu je bil isti cikel sprememb in rasti tudi pri centralizaciji in decentralizaciji. Ko se je internet prvič pojavil, so bili vsi skoraj prepričani, da je decentraliziran. Vendar je bilo z največjo količino komunikacije, ki teče skozi številne korporacije, razumljeno, da internet ni resnično decentraliziran. 

Kmalu se je začelo pojavljati veliko novih projektov, ki so poskušali rešiti problem decentralizacije. Nekateri projekti vključujejo FreedomBox, Namecoin, ArkOS itd. Ves poudarek tega projekta je bil sčasoma narediti internet bolj decentraliziran. 

E. Schumacher v svoji knjigi “Majhno je lepo: študij ekonomije, kot da so ljudje pomembni.” uporabil drug izraz, znan kot “ustrezna tehnologija”. Izraz je močno poudarjal tehnologije, ki so majhne, ​​a energetsko učinkovite in decentralizirane.

Vse to vodi do tehnologije Blockchain.

Vzpon tehnologije Blockchain: Kdaj je bil Blockchain izumljen?

Ideja blockchaina ni nova. Stuart Haber in W. Scott Stornetta leta 1991 predvidel tudi nekaj podobnega blockchainu. Ustvarijo svoje prve kriptografsko varne verige blokov s časovnimi žigi, tako da jih nihče ne more posegati. 

Že naslednje leto so Haber, Stornetta in Bayer uporabili drevesa Merkle za nadaljnje izboljšanje zasnove. Izboljšal je učinkovitost sistema in jim omogočil shranjevanje več potrdil dokumentov v enem bloku.

Potem je tu še en zanimiv napredek, ki je povezan s kriptovalutami z osnovnim načelom sistema, ki je podoben tehnologiji veriženja blokov.

B-Money

W.Dai, znani računalniški inženir s svojim glavnim delom na področju kriptovalut in kriptografije, je leta 1998 omenil zamisel o decentraliziranem denarju, b-money. Gre za shemo, v kateri lahko uporabniki ostanejo anonimni s svojimi digitalnimi psevdonimi in opravljajo tudi transakcije. z vsakim med izvrševanjem pogodb brez kakršne koli zunanje pomoči.

Ta miselni postopek lahko najdete na njegovi spletni strani B-Money, svojo miselno pot je začel z omembo, da v skupnosti, kjer so ljudje povezani, ne da bi poznali njihovo pravo identiteto, ni potrebe po vladi ali nasilju.

Njegova teorija je jasno omenila, da je tak sistem možen, kadar lahko skupnost deluje, ne da bi bila omejena s pravili in predpisi ene same entitete. Udeleženci lahko medsebojno sodelujejo in tako lahko skupnost uporabljajo za spodbujanje menjave denarja in izvrševanje pogodb. 

Pametno je omenil tudi dva protokola, pri katerih je bil prvi protokol “vsi imajo tam bazo podatkov (ločeno).” Baza podatkov bo imela popoln račun za vsak psevdonim denar, zato vsi skupaj poznajo lastništvo denarja.

Teoretiziral je potrebo po reševanju računskih problemov, kjer je omenil ustvarjanje denarja.

Fascinantno, kajne?

No, ideja o kriptovalutah ni bila nova in zanjo so vedno obstajale teorije.

Leta 2008 je oseba z imenom Satoshi Nakamoto (psevdonim) izdala Bitcoin whitepaper, ki je temeljil na ideji, ki jo je W.Dai delil o ustvarjanju bitcoinov. Bitcoin je tu kriptovaluta. Vendar pa je tehnologija, ki jo uporablja bitcoin, tehnologija veriženja blokov.

Vendar pa obstajajo nasprotujoče si informacije v spletu, kjer le malo virov omenja leto tehnologije veriženja blokov v letu 2009, drugi pa kot 2008. Izbrali smo Wikipedijo, saj je zanesljivejša od drugih spletnih virov..

Torej, če vas vprašajo, kdaj je bil izumljen blockchain? Odgovor naj bo 2008 in ne 2009.

Blockchain se ločuje od Bitcoina

Bitcoin je kriptovaluta, ki uporablja tehnologijo veriženja blokov. To pomeni, da je trajalo nekaj let, preden so razvijalci začeli uresničevati tehnološki potencial blockchain in ga začeli uporabljati ločeno od ustvarjanja kriptovalut.. 

Še vedno je veliko ljudi, ki verjamejo, da sta bitcoin in blockchain ista stvar.

Toda v resnici je bitcoin kot osnovno tehnologijo uporabljal tehnologijo blockcahin.

Nato je prišlo leto 2017, ko je povpraševanje po bitcoinih naraslo in doseglo nove višine. To je omogočilo tehnologijo veriženja blokov, da doseže nove ljudi in množice.

 

Blockchain Technology: Potovanje se nadaljuje

Osnovna tehnologija veriženja blokov Bitcoin je tehnologija prve generacije. To je pustilo veliko možnosti za izboljšave tehnologije blockchain.

Bitcoin tehnološki boj

Ena izmed težav, ki jo je utrpela, je pomanjkanje hitrosti, da se transakcije zgodijo. Pomanjkanje razširljivosti je oviralo bitcoin. Zdaj pa razvijalci bitcoinov že pripravljajo mrežo strelov, ki izboljša transakcijo bitcoinov na sekundo s 7 TPS na ugledno število.

VISA pa ponuja 24000 transakcij na sekundo.

Bitcoin trpi tudi zaradi provizij za transakcije, ki so lahko precej obdavčujoče za osebo, ki opravlja transakcijo.

Trenutni scenarij pa se hitro spreminja, saj bitcoin zdaj preizkuša in uvaja svetlobna omrežja.

Dve komponenti njihove strelovodne mreže vključujeta Lighting Network Daemon in Nevtrino. Težka obremenitev omrežja je prekinjena s pomočjo strelovodne mreže.

Neutrino je odjemalec, ki se osredotoča na zasebnost in je enostaven za uporabo. Po drugi strani pa se bo Lightning Network Daemon ukvarjal z drugimi vidiki omrežja.

Ethereum: Predstavljamo pametne pogodbe

Pomanjkanje popolnosti v tehnologiji veriženja blokov Bitcoin je pomenilo veliko priložnosti za druge, da ustvarijo tehnologijo veriženja blokov, ki je lahko bolj prilagodljiva, ko gre za razširljivost, združljivost in nastavljivost.

Ethereum sta prvič izdala 30. julija 2015 Vitalik Buterin in Gavin Wood. Uvedla je pametne pogodbe, ki so razvijalcem omogočale kodiranje pogojev in zahtev ter ustvarjanje navideznih pogodb med obema stranema. 

Torej, če kupite hišo od prodajalca, lahko oba sestavita samoizvršljivo pametno pogodbo, ki bo imela vse osnovne pogoje, vključno s plačilom posojila, prenosom lastništva itd. Ko izvedete vse plačilo, se pametna pogodba izvrši sama in vam lastništvo posreduje od prodajalca.

Preberite več o Ethereumu tukaj: 

  • Vključite 1. člen Ethereuma iz našega spletnega dnevnika
  • Vključite 1. člen Ethereuma iz našega spletnega dnevnika

Distribuirane rešitve Blockchain, ki temeljijo na tehnologiji Ledger

Tehnologija porazdeljene knjige je krovni izraz, v katerega spada tehnologija veriženja blokov. 

Zdaj boste lahko našli odlične DLT rešitve, vključno s Hyperledgerjem, Quorumom in Cordo. Vsi imajo drugačen pristop k reševanju problema porazdeljene knjige. Vse smo pokrili na 101Blcockahins.com, zato si jih oglejte spodaj.

  • Članek Hyperledger
  • Sklepčni članek
  • Članek iz Corde

Pogosto zastavljena vprašanja

Kdaj je bila izumljena kriptovaluta?

Zamisel o kriptovaluti je stara in sega v 19. stoletje.

Prva resnična izvedba kriptovalut je bila izvedena leta 2008, ko je Satoshi Nakamoto izdal Bitcoin belo knjigo.

Vendar je David Chaum leta 1983 izdal idejo o elektronskem denarju, znano kot Cash.

Leta 1998 je Wei Dei izdal svojo idejo o b-denarju. Ideja je kriptovaluta, ki se bo distribuirala in ponujala elektronski gotovinski sistem z anonimnostjo.

Kdaj je bila izumljena tehnologija veriženja blokov?

Satoshi Nakamoto je prvič izumil tehnologijo veriženja blokov v letu 2008 z izdajo belega papirja Bitcoin.

Kdaj je bil blockchain prvič izumljen?

Blockchain in blockchain tehnologija pomenita isto. Ta blockchain je bil prvič izumljen leta 2008.

Kdo je izumil kriptovaluto?

Izraz “kriptovaluta” je bil izumljen že v 19. stoletju. Leta 2008 je Satoshi Nakamoto dejansko izvedel, ko je izdal belo knjigo Bitcoin.

 

Zaključek

To nas vodi do konca članka, kjer smo razpravljali o izvoru in zgodovini verig blokov. Naš poudarek je bil najti motivacijo za tehnologijo veriženja blokov, njeno evolucijsko pot in ljudi, ki stojijo za njo.

Torej, kaj menite o članku? Mislite, da smo ga lahko poglobili? Komentirajte spodaj in nam sporočite.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map