Katere so različne vrste tehnologije veriženja blokov?

Ali želite vedeti o različnih vrstah verige blokov? Ta priročnik se bo osredotočil na vsako vrsto in vam pomagal ugotoviti, katera je najprimernejša za vaš projekt veriženja blokov.

Nobenega dvoma ni, da se je blockchain v zadnjem desetletju zelo razvil. Začelo se je z bitcoinom, ki je ponujal javni blockchain – prvo vrsto blockchain. Blockchain bitcoinov lahko označimo tudi kot prvo generacijo blockchain tehnologije.

Trenutno smo na točki, kjer obstajajo različne vrste blockchain tehnologije – vsaka od njih služi svojemu namenu in rešuje določeno ali vrsto težav. Še več, številna podjetja jih uporabljajo v svojem podjetju, da čim bolj izkoristijo prednosti.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Zakaj potrebujemo različne vrste verig blokov?

Preden začnemo dejansko razpravljati o vrstah verig blokov, se naučimo, zakaj jih sploh potrebujemo.

Ko je bila tehnologija blockchain predstavljena v svetu, je bila to javna vrsta verige z primerom uporabe kriptovalut. Res je težko razumeti namen njegovega ustvarjalca, vendar je na splošno zagotovil koncept decentralizirane tehnologije glavne knjige (DLT).

Koncept DLT je spremenil način reševanja stvari okoli nas. Organizacijam je omogočila delo, ne da bi bilo odvisno od centraliziranega subjekta.

Distribuirana tehnologija rešuje pomanjkljivosti centralizacije, vendar je sama po sebi prinesla veliko drugih težav, ki jih je treba rešiti, ko gre za uporabo tehnologije veriženja blokov v različnih scenarijih.

Na primer, Bitcoin je uporabil neučinkovit soglasni algoritem Proof-of-Work. Vozlišča so zahtevala matematične izračune z energijo.

Sprva ni bil problem, a takoj ko so se težave povečale, sta se povečala tudi čas in energija, potrebna za reševanje teh matematičnih enačb. Zaradi te neučinkovitosti ni primeren za noben sistem, ki mora ostati učinkovit ne glede na vse.

Banke denimo vsak dan obravnavajo veliko transakcij. Torej ta vrsta verige blokov zanj preprosto ni primerna.

S prvo generacijo verige blokov so bile povezane še druge težave, vključno z razširljivostjo, brez avtomatizacije itd. Kakor koli, članek lahko uporabite kot vrsto tehnologije blockchain pdf, ko ga potrebujete.

Preberite tudi: Blockchain za začetnike: Vodnik za začetek

Drugačen pogled na to vprašanje

Zdaj pa poglejmo drugačen pogled na problem. Nihče, vključno z organizacijami, ne more uporabljati javne verige blokov. To je zato, ker ne morejo objaviti vseh vidikov svojega poslovanja. Imajo nekaj kritičnih podatkov, zaradi katerih je njihovo poslovanje uspešno. Če bo javno objavljen, ga bodo uporabljali konkurenti.

Za rešitev omenjenih primerov uporabe je nastal zasebni ali zvezni blockchain. Zasebni blockchains ponujajo popolnoma zasebno okolje, kjer organizacija odloča, kdo v njem sodeluje. To jim omogoča, da izkoristijo funkcije verige blokov, ne da bi morali vse javno objaviti.

Če povzamemo, imamo naslednje –

 • Blok-veriga prve generacije je imela več pomanjkljivosti, vključno z učinkovitostjo in razširljivostjo.
 • Prav tako gre za javni blockchain, ki ne ustreza vsakomur dnevnega reda ali potreb.

Ta dva razloga lahko razumemo kot temelj napredka pri različnih vrstah tehnologije veriženja blokov.

Preberi več: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Različne vrste tehnologije veriženja blokov

Zdaj, ko smo dobro razumeli potrebo po vrstah tehnologije veriženja blokov. Zdaj je čas, da o njih izvemo.

Na prvi pogled obstajajo štiri različne glavne vrste tehnologij veriženja blokov. Vključujejo naslednje.

 • Javno
 • Zasebno
 • Hibridna
 • Zvezno

Javni blokchain

Javni blockchain je ena izmed različnih vrst blockchain tehnologije. Javna veriga blokov je tehnologija razdeljene knjige brez dovoljenj, kjer se lahko vsakdo pridruži in opravi transakcije. Gre za neomejevalno različico, pri kateri ima vsak vrstnik kopijo knjige. To tudi pomeni, da lahko vsakdo dostopa do javne verige blokov, če ima internetno povezavo.

Eden prvih javnih blockchains, ki so bili sproščeni v javnost, je bil bitcoin javni blockchain. Vsem, ki so povezani z internetom, je omogočil decentralizirane transakcije.

Preverjanje transakcij poteka s soglasnimi metodami, kot so Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) itd. Na jedrih sodelujoča vozlišča zahtevajo dvigovanje težkih del, vključno s potrjevanjem transakcij, da javni blokchain deluje. Če javni blockchain nima potrebnih vrstnikov, ki sodelujejo pri reševanju transakcij, bo postal nefunkcionalen. Obstajajo tudi različne vrste blockchain platform, ki te različne vrste blockchain uporabljajo kot osnovo svojega projekta. Vendar pa vsaka platforma v svoji platformi uvaja več funkcij poleg običajnih.

Preberite več o javni verigi blokov iz našega obsežnega vodnika o javni verigi blokov zdaj!

Primeri javnih blokov: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, NEO

Kakšne so prednosti?

Javni blockchains dobro vedo, kaj počnejo. Njegove prednosti vključujejo naslednje.

 • Javni blockchain se lahko pridruži vsakdo.
 • Prinaša zaupanje med celotno skupnostjo uporabnikov
 • Vsakdo se počuti spodbuden, da si prizadeva za izboljšanje javne mreže
 • Javni blockchain ne zahteva nobenega posrednika za delo.
 • Javne verige blokov so prav tako varne, odvisno od števila sodelujočih vozlišč
 • Omogoča preglednost celotnega omrežja, saj so razpoložljivi podatki na voljo za preverjanje.

Katere so slabosti?

Javni blockchain trpi zaradi pomanjkljivosti. Ti so naslednji:

Trpijo zaradi pomanjkanja hitrosti transakcij. Trajanje transakcije lahko traja nekaj minut do ur. Na primer, Bitcoin lahko upravlja samo sedem transakcij na sekundo v primerjavi s 24.000 transakcijami na sekundo, ki jih opravi VISA. To je zato, ker je potreben čas za reševanje matematičnih problemov in nato dokončanje transakcije.

Druga težava javne verige blokov je razširljivost. Zaradi načina dela preprosto ne morejo skalirati. Ko se več vozlišč pridruži, postaja omrežje nerodno in počasi. Obstajajo koraki za rešitev težave. Na primer, Bitcoin dela na razsvetljavi omrežja, kar transakcije vzame izven verige, da bi bilo glavno omrežje Bitcoin hitrejše in bolj prilagodljivo.

Zadnja pomanjkljivost javne verige blokov je soglasna izbira metode. Bitcoin na primer uporablja Proof-of-Work (PoW), ki porabi veliko energije. Vendar je bilo to delno rešeno z uporabo učinkovitejših algoritmov, kot je Proof-of-Stake (PoS).

Kakšni so primeri uporabe?

Obstaja več primerov uporabe javnega veriženja blokov. Da bi dobili boljšo idejo, jih spodaj naštejmo.

 • Glasovanje: Vlade lahko glasujejo prek javnih blokovnih verig, pri čemer uporabljajo preglednost in zaupanje.
 • Zbiranje sredstev: Podjetja ali pobude lahko uporabljajo javno verigo blokov za izboljšanje preglednosti in zaupanja.

Preberite tudi: Več kot 10 primerov, ki jih morate vedeti v primerih uporabe poslovnih blokov

Zasebni Blockchain

Zasebni blockchain je ena izmed različnih vrst blockchain tehnologije. Zasebni blockchain lahko najbolje opredelimo kot blockchain, ki deluje v omejevalnem okolju, torej zaprtem omrežju. Je tudi dovoljena veriga blokov, ki je pod nadzorom entitete.

Zasebni blockchains so neverjetni za uporabo v zasebnem podjetju ali organizaciji, ki jih želi uporabiti za interne primere uporabe. S tem lahko verigo blokov učinkovito uporabljate in samo izbranim udeležencem omogočite dostop do omrežja verig blokov. Organizacija lahko omrežju nastavi tudi različne parametre, vključno z dostopnostjo, avtorizacijo itd!

Torej, kako se razlikuje od javnega blockchaina? Drugače je v načinu dostopa. V nasprotnem primeru ponuja enak nabor funkcij kot javni blockchain, ki izbranim udeležencem zagotavlja preglednost, zaupanje in varnost.

Druga velika razlika je v tem, da je nekako centralizirana, saj samo ena oblast gleda po omrežju. Torej nima decentralizirane teoretične narave. Obstajajo tudi različne vrste blockchain platform, ki uporabljajo zasebni blockchain kot osnovo svoje platforme. Še več, vsak od njih je ponavadi unikaten in ponuja različne funkcije.

V mnogih primerih se zasebni blockchain šteje za dovoljeni blockchain. Toda koncept dovoljenega blockchaina je veliko širši, saj lahko vključuje tudi javni blockchain.

Preberite več o zasebnem blockchainu iz našega obsežnega vodnika o zasebnem blockchainu zdaj!

Primeri zasebne verige blokov: Multichain, Hyperledger Fabric, Hyperledger Sawtooth, Corda

Kakšne so prednosti?

Zasebni blockchains so hitri. To je zato, ker je v primerjavi z javnim blockchainom malo udeležencev. Skratka, traja manj časa, da omrežje doseže konsenz, kar povzroči hitrejše transakcije.

Zasebni blockchains so bolj razširljivi. Razširljivost je možna, ker je v zasebnem verižnem verižniku dovoljenih le nekaj vozlišč za preverjanje veljavnosti transakcij. To pomeni, da ni pomembno, ali omrežje raste; zasebni blockchain bo deloval s svojo prejšnjo hitrostjo in učinkovitostjo. Tu je ključen vidik centralizacije odločanja.

Katere so slabosti?

Zasebni blockchains niso resnično decentralizirani. To je ena največjih slabosti zasebne verige blokov in je v nasprotju z osnovno filozofijo tehnologije porazdeljene knjige ali verige blokov na splošno.

Doseči zaupanje v zasebni verigi blokov je težko, ker centralizirana vozlišča opravijo zadnji klic.

Nazadnje, ker je tukaj le nekaj vozlišč, varnost ni tako dobra. Pomembno je razumeti, da je mogoče izgubiti varnost, če določeno število vozlišč postane nepošteno in ogrozi konsenzno metodo, ki jo uporablja zasebno omrežje.

Kakšni so primeri uporabe?

Obstaja več primerov uporabe zasebnih blokov. Nekateri med njimi so navedeni spodaj.

 • Upravljanje dobavne verige: Organizacije lahko uvedejo zasebno verigo blokov za upravljanje svoje dobavne verige.
 • Lastništvo sredstev: Sredstvom je mogoče slediti in jih preveriti z uporabo zasebne verige blokov.
 • Interno glasovanje: Zasebni blockchain je učinkovit tudi pri notranjem glasovanju.

Kakor koli, članek lahko uporabite kot vrsto tehnologije blockchain pdf, ko ga potrebujete.

Bi radi izvedeli več o tehnologiji porazdeljene knjige? Oglejte si naš vodnik o tem, kaj je DLT trenutno!

Konzorcij Blockchain

Konzorcijski blockchain je ena izmed različnih vrst blockchain tehnologije. Konzorcijski blockchain (znan tudi kot Federated blockchains) je kreativen pristop k reševanju potreb organizacij, kjer obstajajo potrebe po javnih in zasebnih funkcijah blockchain. V konzorcijski verigi blokov so nekateri vidiki organizacij javno objavljeni, drugi pa ostanejo zasebni.

Postopke soglasja v konzorcijski verigi blokov nadzorujejo vnaprej nastavljena vozlišča. Še več, čeprav ni odprt za množične ljudi, ima še vedno decentralizirano naravo. Kako? No, konzorcijsko verigo blokov upravlja več organizacij. Torej tukaj ni ene same sile centraliziranega izida.

Za zagotovitev ustrezne funkcionalnosti ima konzorcij vozlišče za preverjanje veljavnosti, ki lahko opravlja dve funkciji, potrjuje transakcije in tudi sproža ali prejema transakcije. Za primerjavo lahko vozlišče člana sprejema ali sproži transakcije.

Skratka, ponuja vse funkcije zasebne verige blokov, vključno s preglednostjo, zasebnostjo in učinkovitostjo, ne da bi ena stranka utrdila moč.

Primeri konzorcijskega bloka: Marco Polo, fundacija Energy Web, IBM Food Trust.

Kakšne so prednosti?

 • Ponuja boljšo prilagodljivost in nadzor nad viri.
 • Konzorcijske verige blokov so bolj varne in imajo boljšo razširljivost.
 • Je tudi učinkovitejši v primerjavi z javnimi omrežji blockchain.
 • Deluje z dobro opredeljenimi upravljavskimi strukturami.
 • Ponuja nadzor dostopa.

Katere so slabosti?

 • Čeprav je varno, je zaradi integritete člana lahko ogroženo celotno omrežje.
 • Je manj pregleden.
 • Predpisi in cenzura lahko močno vplivajo na funkcionalnost omrežja.
 • V primerjavi z drugimi vrstami verig blokov je tudi manj anonimen.

Preberite več o konzorcijskem bloku iz našega obsežnega vodnika o konzorcijskem bloku zdaj!

Kakšni so primeri uporabe?

Obstaja več primerov uporabe konzorcijskega verige blokov. Nekateri med njimi vključujejo naslednje

 • Bančništvo in plačila: Skupina bank lahko sodeluje in ustvari konzorcij. Lahko se odločijo za vozlišča, ki bodo potrdila transakcije.
 • Raziskave: Konzorcijski blockchain se lahko uporablja za izmenjavo raziskovalnih podatkov in rezultatov.
 • Sledenje hrani: Odličen je tudi za sledenje hrani.

Preberi več: Uporaba Blockchain: Seznam 20+ primerov uporabe tehnologije Blockchain 

Hibridni blokchain

Hibridna veriga blokov je ena izmed različnih vrst tehnologije veriženja blokov. Še več, hibridni blockchain je zadnja vrsta blockchain, o katerem bomo razpravljali tukaj. Še bolj, hibridni blockchain morda zveni kot konzorcijski blockchain, vendar ni. Vendar je med njimi lahko nekaj podobnosti.

Hibridni blockchain je najbolje opredeliti kot kombinacijo zasebnega in javnega blockchaina. Primere uporabe ima v organizaciji, ki ne želi uvesti niti zasebnega niti javnega blockchaina in preprosto želi uvesti najboljše oba sveta.

Primer hibridne verige blokov: Dragonchain, hibridni blockchain XinFin

Kakšne so prednosti?

 • Deluje v zaprtem ekosistemu, ne da bi bilo treba vse objaviti.
 • Pravila se lahko spreminjajo glede na potrebe.
 • Tudi hibridna omrežja so odporna na 51% napadov.
 • Ponuja zasebnost, medtem ko je še vedno povezan z javnim omrežjem.
 • Ponuja dobro razširljivost v primerjavi z javnim omrežjem.

Katere so slabosti?

 • Ni popolnoma pregleden.
 • Nadgradnja na hibridno verigo blokov je lahko izziv.
 • Za sodelovanje in prispevanje k mreži ni spodbude.

Izvedite več o javni verigi blokov iz našega obsežnega vodnika o hibridni verigi blokov!

Kakšni so primeri uporabe?

Nekateri najboljši primeri uporabe hibridne verige blokov so naslednji:

 • Nepremičnina: Hibridna omrežja lahko uporabite za nepremičninske namene, kjer jih lahko nepremičninska podjetja uporabljajo za upravljanje svojih sistemov in uporabo javnosti za prikazovanje informacij javnosti.
 • Trgovina na drobno: Trgovina na drobno lahko hibridno omrežje uporabi tudi za poenostavitev svojih procesov.
 • Močno regulirani trgi: Hibridne verige blokov so tudi idealne za visoko regulirane trge, kot so finančni trgi.

Katero vrsto blockchain naj izberete?

Vsak blockchain lahko ponudi nekaj posebnega. Zato ni preprostega odgovora, kakšno vrsto verige blokov bi morali izbrati.

Da bi se prepričali, ali ste se pravilno odločili, si oglejmo vsakega od njih in razumemo, kaj ponujajo.

Javna mreža blokovnih verig

Kot že veste, se lahko k javnim verigam verig pridruži vsak, informacije pa so na voljo tudi vsem. Zaradi tega so idealne za organizacije, ki uspevajo na zaupanju in preglednosti. To pomeni, da lahko nevladne organizacije ali skupine za socialno podporo čim bolj izkoristijo javno verigo blokov.

Njegova javna narava pomeni tudi, da je ni mogoče uporabljati za podjetja v zasebnem sektorju. Razlog za to je, da morajo svoje podatke hraniti zasebne. Javne verige blokov so lahko drage za upravljanje, saj zahtevajo, da vozlišča delujejo kot rudar in zaženejo bodisi Proof-of-Work (PoW) in Proof-of-Stack (PoS).

Torej, če ste oseba, ki želi predstaviti novo globalno kripto valuto, potem je to morda za vas! Če želite, da je vse javno, Šale narazen, je pametno ustvariti javno omrežje blockchain.

Želite vedeti o poslovnih verigah? Oglejte si trenutno najboljši okvir blockchain za podjetja!

Zasebno omrežje Blockchain

Zasebni blockchain je nasprotje javnega blockchain, saj ponuja zasebno omrežje. Najbolje je za podjetja, ki želijo zasebno omrežje, vendar želijo izkoristiti prednosti verige blokov. So tudi centralizirane narave, kar pomeni, da lahko podjetje nadzoruje omrežje, ne da bi bilo odprto za javnost.

Ponujajo vse ključne lastnosti blockchaina in članom podjetja omogočajo, da z nespremenljivostjo in varnostjo zgradijo zaupanje.

V zasebnih omrežjih lahko podjetje tudi nastavi pravila in upravlja omrežje v skladu z njihovimi zahtevami.

Konzorcijsko omrežje blokov

Nato imamo konzorcijsko blokovno omrežje, ki ga nadzira niz organizacij ali vozlišč in ne centralizirano vozlišče ali decentralizirano omrežje. Konzorcijska veriga blokov je dobra, saj ima vnaprej izbrana vozlišča.

Idealno je za rešitev, ki zahteva vsesplošno sodelovanje. Na primer, dobavna veriga, hrana, zdravila – vse to bi zahtevalo sodelovanje med blagovnimi znamkami.

Hibridno omrežje blokovnih verig

Končno imamo še zadnje tipe blockchain tehnologij – hibridne blockchain. Če iščete vse prednosti zasebnega in javnega blockchaina z minimalno pomanjkljivostjo, se odločite za ta blockchain.

V resnici hibridni blockchain ima slabosti, kot druge vrste blockchain tehnologije. So pa povsem minimalne.

Zdi se, da so hibridni verižni bloki morda kot nalašč za številne prihajajoče poslovne modele. Torej, izberite dobro.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Zaključek

To nas vodi do konca različnih vrst vodnikov po verigah blokov. Na splošno je dobro, če uporabljate zasebni blockchain, če ste podjetje in ga želite uporabljati, ne da bi vse javno objavili. Še več, če želite večjo preglednost svojega omrežja, je dobra izbira uporaba javne platforme. Vendar niso tako primerni za primere uporabe v podjetju.

Če ste le novinec in želite razumeti, kako deluje vsaka od teh vrst verig blokov, priporočamo naš brezplačni tečaj veriženja blokov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map