Kako lahko Blockchain spremeni dobaviteljsko verigo?

Blockchain je revolucioniral in preoblikoval dobavno verigo večjih industrij. Razumejmo, kakšna je vloga verige blokov v dobavni verigi in kako lahko preoblikuje oskrbovalno verigo.

Upravljanje dobavne verige (ali oskrbovalnega omrežja ali logističnega omrežja) je sistem podatkov, ki vsebuje informacije o stvareh, blagu in ljudeh, ki so vključeni v celoten proces usposabljanja. Podjetja veliko vlagajo v svojo digitalno infrastrukturo, računalniško načrtovanje virov za podjetja (ERP) in programsko opremo za upravljanje dobavne verige. Kljub temu pa imajo v vsakem trenutku zelo omejen vpogled in prepoznavnost lokacije svojih izdelkov.

Razlog za to pomanjkanje preglednosti je v večini primerov analogna vrzel med vsemi sistemi znotraj podjetja in tudi zunaj meja podjetja. Te težave je mogoče rešiti zelo učinkovito z uvedbo verige blokov v dobavno verigo.

Z natančnim sledenjem premoženju lahko blockchain zniža stroške infrastrukture dobavne verige in naredi upravljanje dobaviteljske verige veliko bolj učinkovito. Prevajalski sistem verige blokov v dobavni verigi lahko daje celotne informacije o vseh dejavnikih, kot so vir surovin, dobavitelj, proizvajalec, distributer, lokacija na drobno in končno stranka..

Vpišite se zdaj: Tečaj za podjetniške blokovne verige in upravljanje dobavne verige

Izzivi v sistemu upravljanja dobavne verige

Dobavne verige še niso izboljšale svoje učinkovitosti, zvočnega sledenja in zaustavile izkoriščevalsko vedenje. V dobavni verigi je veliko izzivov. Na primer, polovica stroškov prevoza predstavlja papirje v kontejnerski industriji. Ilustrativna študija, ki jo je izvedla mednarodna organizacija za zagovorništvo oceanov Oceana, je pokazala, da so morski sadeži v 87 odstotkih časa napačno označeni. Poleg tega so primarni potrošniški proizvodi, kot so farmacevtski izdelki, elektronski izdelki, izdelki luksuznih blagovnih znamk itd., Bolj dovzetni za ponarejanje in prevare..

Z uvedbo in izvajanjem hibridnih, javnih in zasebnih verig blokov v dobavni verigi je mogoče enostavno rešiti takšna vprašanja. Vpliv verige blokov na upravljanje dobavne verige bo velik, saj lahko drastično izboljša preglednost, sledljivost in odgovornost do pretoka blaga in blaga..

 • Na blagovno znamko lahko negativno vplivamo, če med kupcem in proizvajalcem ni dovolj preglednosti. Blockchain zagotavlja sledenje porekla izdelkov, katerih informacije bodo na voljo vsem udeležencem v sistemu.
 • Organizacije se lahko soočajo z nenadnimi tveganji, ko se dobavna veriga nenehno širi. To težavo je mogoče rešiti z verigo blokov v dobavni verigi, ki bo ponudila razširljivost in omogočila dostop do celovitih udeležencev zbirke podatkov.
 • Upravljanje dobavne verige večine podjetij je izpostavljeno kršitvam kodeksa ravnanja in goljufijam. Blockchain tehnologije, kot so pametne pogodbe, omogočajo sprožitev dejanj, ki odpravljajo morebitne prevare.
 • S svojimi zmogljivimi značilnostmi sledenja blockchain z zagotavljanjem obsežnega poročila o vsakem izdelku zmanjšuje stroške, ko gre za vprašanja, kot so podvajanje izdelkov ali vprašanja kakovosti.

Preberite zdaj: Definicija Blockchain: pravi pomen tehnologije Blockchain

Kako Blockchain revolucionira dobavno verigo?

Dobavne verige so se sčasoma spremenile, vendar podjetja niso uspela nadgraditi tehnologije, ki jih upravlja. Sistemi, kot sta elektronska izmenjava podatkov (EDI) in sporočanje XML, zdaj niso več pomembni. Sistemi za sporočanje od točke do točke imajo pogosto težave s sinhronizacijo, zaradi česar je inventar videti, kot da gre za dve mesti hkrati.

Z večjimi stroški v celotni dobavni verigi je težja stopnja dobička. Upravljavci dobavne verige morajo spremljati vse procese dobavne verige, da bi se lotili vseh več kanalov, po katerih potrošniki kupujejo izdelke. Torej, kako ga lahko uporabimo za reševanje teh težav v zastarelih sistemih upravljanja? Blockchain je odgovor.

Preberite tudi: Zakaj bo Blockchain spremenil svet?

1. Odstrani potrebo po posrednikih

Blockchain v dobavni verigi lahko pomaga, da se partnerji v podjetjih dogovorijo in si izmenjajo pomembne podatke, ne da bi pri tem preverjal vse, kar potrebuje posrednik. Blockchains sinhronizira transakcije in podatke skupaj s celotnim omrežjem, vsi udeleženci pa preverijo izračune in dela drugih. Ta ogromna količina navzkrižnega preverjanja v verigi blokov je razlog, da Bitcoin, ki vsak dan sinhronizira na tisoče transakcij v stotinah omrežnih zapiskov, še vedno velja za tako zanesljivega in varnega.

2. Natančna sledljivost

Blockchain v dobavni verigi je več kot le navidezna knjiga transakcij, ki jo ni mogoče razbiti. Ta tehnologija lahko beleži tudi stanja izdelkov v vsaki fazi življenjskega sloga izdelka. Izdelku sledi od začetne faze proizvodnje in izdelave, dokler ga kupec ne kupi.

Primer priljubljene verige blokov v dobavni verigi je Walmart. Walmart uporablja tehnologijo veriženja blokov za sledenje in spremljanje dobave svinjine s Kitajske. Tehnologija natančno sledi in beleži vsak ločen kos mesa, od koder je prišel, vsak korak na poti, do datuma prodaje kupcu. Posledično ima podjetje popoln dostop do vseh podatkov o njem, od kod je prišlo tja, kamor je šlo.

Preberite tudi: Ali je Blockchain primeren za vaše poslovne potrebe?

3. Pametne pogodbe

Podjetja lahko preprečijo prevare, prevare in druge prekinitve z vključitvijo pametnih pogodb v svoj sistem upravljanja dobavne verige. Pametna pogodba je program, ki uporablja tehnologijo blockchain za izvedbo dogovora. Pametne pogodbe ni mogoče spreminjati, saj deluje na podlagi njenega programiranja in samodejno sproži določene dogodke.

Če na primer veriga blokov zabeleži, da je bil izdelek dostavljen, bo pametna pogodba samodejno sprožila plačilo zanj. To je zelo koristno za dobavitelje, ki imajo redne težave z zamudo pri plačilu. Dober primer verige blokov v dobavni verigi kot pametne pogodbe je Transaktivno omrežje. Ta aplikacija je ustvarjena v Ethereumu in temelji tudi na verigi blokov. Aplikacija sledi in prerazporeja sončno energijo iz sončnih kolektorjev v okolici. Prav tako avtomatizira postopek nakupa in prodaje sončne energije.

4. Transakcije so bolj pregledne

Tehnologija veriženja blokov temelji na zaupanju, preglednosti in slišnosti. Tradicionalne bančne transakcije včasih trajajo več dni, nato pa imajo možnosti, da jih ne uspejo opraviti. S pomočjo verige blokov lahko denar v roku nekaj minut takoj prenesete med kupca in prodajalca.

Poleg tega blockchain beleži vsak postopek transakcije, s katerim se zagotovo ni mogoče vmešati. Blockchain svoje podatke shranjuje v ‘blokih’, ki so nadalje razpršeni po vsem omrežju. To zagotavlja, da imajo vsi udeleženci transakcije enake informacije. Kot rezultat, če kdo od udeležencev poskuša storiti goljufijo, bo samodejno nesinhroniziran in obravnavan kot grožnja sistemu. Primer verige blokov v dobavni verigi je, kako Tomcar, proizvajalec vozil, z bitcoinom plačuje dobaviteljem.

5. Boljši pogoji izdelka

Potrošno blago, kot so zdravila, hrana in drugi izdelki, ima posebne potrebe in pogoje, ki jih je treba izpolniti med dostavo. Pogoje shranjevanja izdelka, kot so vlažnost, temperatura ali celo vibracije, lahko senzorji zabeležijo glede na njihove potrebe, informacije pa lahko shranijo v verigo blokov. Udeležence tega določenega blockchaina je mogoče takoj opozoriti, če obstajajo odstopanja teh pogojev od norme. Zdaj je tu v uporabi pametna pogodba. Lahko jih programirajo za reševanje takšnih težav, tako da sprožijo ukrepe in naredijo potrebno.

Zdaj, ko je odgovor na odgovor, kako blockchain revolucionira upravljanje dobavne verige, je očitno, kako pomembna je ta tehnologija na tem področju. Le nekaj pomembnih panog je že spoznalo zmogljivosti te tehnologije in jo začelo uporabljati v svoj prid.

Kako lahko implementirate blockchain v upravljanje dobavne verige?

Blockchain ima nešteto koristi, če je integriran v upravljanje dobavne verige, a kako implementirati blockchain v dobavno verigo? Pomembno je, da pristop k Blockchainu pristopite previdno, da dobite čim več koristi. Pri tem vam lahko pomagajo naslednji koraki:

 • Oglejte si primere uporabe Blockchain in ugotovite, ali je ta tehnologija primerna za vaše podjetje ali ne.
 • Poiščite prave partnerje za sodelovanje Blockchain
 • Ugotovite, na katerih področjih je uporaba blockchaina potrebna v vašem podjetju
 • Poskusite si prizadevati za interoperabilnost podatkov
 • Razumevanje potencialov blockchaina in njegove nestanovitnosti
 • Preizkusite tehnologijo s pilotnim programom.

Preberite zdaj: Blockchain za oskrbovalno verigo je Game Changer

Primeri uporabe verige blokov v dobavni verigi

Blockchain že več panogam pomaga pri digitalni preobrazbi. Oglejmo si nekaj pomembnih primerov uporabe verige verig verig blokov:

 • Poenostavitev dobavne verige nafte

Nacionalna naftna družba Abu Dhabi (ADNOC) je z IT podjetjem IBM sodelovala pri uvedbi pilotnega programa v sistemu verige dobavnih verig. Sistem sledi olju iz naftne vrtine do kupca. Prav tako avtomatizira transakcijske procese.

 • Varnost hrane

Pobuda Walmart, JD.com, IBM in Tsinghua University je izboljšala zaščito in preglednost hrane z uvedbo programa veriženja blokov v verigi. Večkrat se je zgodilo, da so se trgovci na drobno prisiljeni znebiti celotnih zalog pridelkov po izbruhu E. coli, saj je za določanje izvora izbruha potreben čas. Ta program bo pomagal izslediti, od kod je prišel vsak kos pridelka, in s tem zmanjšati izgubo.

 • Modni sektor z Martine Jarlgaard

Provenance je sodeloval z oblikovalko Martine Jarlgaard za izboljšanje preglednosti oblačilne industrije. Kupci bodo imeli informacije o kakovosti izdelka in če prihaja iz tovarn, ki zagotavljajo sprejemljive delovne pogoje.

 • TagItSmartSafeguards Zaloge vina

Origintrail je v sodelovanju s TagItSmart uspešno izsledil in spremljal 15.000 steklenic vina. Cilj tega programa je bil minimizirati nelegitimno prodajo steklenic vina na Kitajskem. Na Kitajskem naj bi vsako uro nezakonito prodali več kot 30.000 steklenic vina.

 • Podjetje Louis Dreyfus

Louis Dreyfus Co. je v sodelovanju z nizozemskimi in francoskimi bankami uspešno izvedel blockchain trgovino tovora ameriške soje s trgovcem na Kitajskem. Bila je veliko stroškovno učinkovitejša, skrajšala je čas obdelave in transakcij, zato je veljala za uspešno.

 • Sledenje diamantom

De Beer, največji svetovni proizvajalec diamantov, je s pobudo za ustavitev proizvodnje krvnih diamantov objavil svoj načrt za program oskrbe z verigami blokov. Sledilo je kar 100 diamantov tik od rudnika, do rezkarja in loščilnika, nato pa končno do draguljarja. Informacije, pa tudi fotografije barve, kakovosti in lokacije diamantov, so bile posodobljene v sistemu ob vsakem postopku, kar kupcu zagotavlja popolno preglednost.

 • Kahawa 1893 in Bext 360

Kahawa 1893, podjetje za neposredno prodajo kave, je v sodelovanju z Bext 360 prevzelo pobudo za zagotovitev ekonomske enakosti žensk v Keniji v svoji proizvodni verigi. Blockchain v dobavni verigi podjetja Bext 360 je omogočil boljše sledenje proizvodnje in olajšal plačila za vse proizvajalke kave.

 • Origintrail

Origintrail, Source Certain International, Hoan Vu so uporabili blockchain za obsežno sledenje verigi preskrbe s hrano. Oba laboratorija sta na izdelkih izvedla 800 kemijskih in forenzičnih testov, rezultati pa so bili naloženi na verigo blokov Origintrail. Če se ta gambit uporablja v vseh panogah, ne bo le sledil in zagotovil varnosti živilskih izdelkov, temveč tudi kakovost izdelkov.

Končne besede

Tehnologija blockchain je šele začela iskati svojo pot, da vpliva na učinkovitost oskrbovalnih verig večjih industrij. Domena blockchain naj bi se drastično povečala, ko bodo podjetja spoznala učinkovitost in produktivnost te tehnologije. To bo povzročilo nenadno povečanje tržnega povpraševanja po strokovnjakih za to posebno tehnologijo. To bi bil pravi čas, da razvijalci začnejo uporabljati verigo verig v dobavni verigi in pomagajo panogam, da uvedejo spremembe. To jim bo omogočilo prednost pri pridobivanju dobrega položaja v tej domeni blockchain.

Če ste le novinec in želite izvedeti več o blockchainu in začeti kariero, se vpišite na tečaj Free Enterprise Blockchain Fundamentals in postavite temelje za svetlo kariero.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map