Kako lahko Blockchain moti zdravstvo?

Blockchain je katalizator za spreminjanje procesov in poslovnih modelov v podjetjih v zdravstvu. Ugotovimo, kako blockchain postaja motilna sila, zlasti v zdravstvenem sektorju.

Zdravstveni sektor je ogromen trg. Samo v ZDA so skupni izdatki za zdravstvo v letu 2018 ocenjeni na 3,8 bilijona ameriških dolarjev. Predvidoma naj bi do leta 2027 dosegli tudi 6 bilijonov ameriških dolarjev. Žalostna realnost pa je, da je ta pomemben vidik našega življenja izredno neučinkovit. V resnici je več kot 30% izdatkov za zdravstveno varstvo potratnih zaradi slabega upravljanja in varnosti.

Najsodobnejši blok verig inovacij se nanaša na zdravstveno varstvo, saj ponuja visoko varnost, sledenje zdravilom in vračanje lastništva posameznikom, ki imajo pravico odobriti njegovo uporabo. Še več, posamezniki lahko tudi prehajajo med podatki na podlagi hrambe podatkov prek različnih organizacijskih meja.

Blockchain se lahko resnično spremeni in v našem zdravstvenem sektorju je skrajni čas, da to tehnologijo izkoristite za lastne koristi. V tem priročniku vas bom popeljal skozi področje veriženja blokov v zdravstvu in kako ta tehnologija počasi moti ta sektor. Začnimo!

Vpišite se zdaj:Brezplačni tečaj osnove blokchain

Blockchain v zdravstvu: Zakaj se mora ta sektor spremeniti?

Sedanji zdravstveni sistem je poln vrzeli in varnostnih vprašanj. Večina teh vprašanj se vrti okoli medicinskih podatkov, verige preskrbe z zdravili, kliničnih preskušanj, informacij o pacientih, zdravniških pooblastil itd. Od danes so ta vprašanja tako velika, da se niti vrhunska zdravstvena podjetja ne morejo spoprijeti z njimi. Poglejmo, katere so te težave –

Ponarejene droge

To je eno najbolj smrtonosnih vprašanj v tem sektorju. V resnici zdravstvene panoge nimajo ustreznih orodij za sledenje vsakega zdravila od faze proizvodnje do pacientov. Zato se veliko zdravil ponareja. Najslabše je, da ta ponarejena zdravila pridejo v sistem brez odkrivanja, ljudje pa jih kupujejo le, da hudo zbolijo.

V mnogih primerih so ta zdravila celo življenjsko nevarna. Vprašanje je, da zaradi velikega števila ponarejenih zdravil tudi zdravstvena industrija vsako leto izgublja denar. Farmacevtska podjetja lahko zaradi ponarejenih izdelkov vsako leto izgubijo milijarde.

Slabo upravljanje in segmentacija podatkov

To je še en pomemben vidik, kjer zdravstveni sistem močno propada. Pravzaprav sistem vodenja v zdravstvu resnično ni na višini. Posledično se večina podatkov izgubi ali izgubi. Torej, kadar jih potrebujejo, jih ne najdete enostavno ali pravočasno. V resnici lahko zdravniki dobijo tudi napačne informacije ali celo zamude pri prejemanju ustreznih informacij, kar pacientom resno škoduje..

V mnogih primerih se podatki segmentirajo v celotni zbirki podatkov in na neorganiziran način. Torej tudi njihova organizacija po enakih merilih ni mogoča.


Brez pacientove zasebnosti

Najslabši del zdravstvenega sistema je pomanjkanje zasebnosti pacientov. Na koncu pacient nima nobenega nadzora nad tem, kdo lahko vidi njihove osebne podatke in kdo ne. Prav tako ponavadi nimajo dostopa do svojih informacij, kar je za začetek absurdno. Te informacije se večinoma prodajo tretjim osebam, ki jih brez soglasja pacienta zlorabijo.

V resnici to zmanjšuje stopnjo zadovoljstva strank in zaupanje zdravnikov v najboljši klic.

Ni dovolj shranjevanja zdravstvenih podatkov

Ne preseneča, da bo zdravstveni sektor še naprej hranil podatke o pacientih, ker so ti podatki potrebni v dobro bolnikov in tudi kasneje raziskovalcem. Toda sčasoma je sistem shranjevanja teh zdravstvenih podatkov zastarel. Te niso dovolj za shranjevanje naraščajoče količine informacij ali celo za njihovo analizo.

Še več, sistemi za shranjevanje podatkov imajo programske vrzeli, ki jih kibernetski kriminalci zlahka ciljajo. Torej predstavlja nevarnost velike kršitve varnosti.

Slaba kibernetska varnost

Sistemi zdravstvenega varstva morajo imeti višjo stopnjo varnostnih protokolov, da bodo varovali zaupnost tako pacientov kot zdravnikov. Toda tehnologija, ki jo trenutno uporabljajo, ni primerna za to nalogo. V resnici je stara tehnologija nagnjena k varnostnim vrzelim, ki povzročajo kibernetske napade.

Ti kiber kriminalci večinoma dobijo dostop do teh podatkov in jih prodajo tretji osebi, ki informacije zlorabi. Najslabše je, da se v mnogih primerih oblast niti ne zaveda, da je sistem vdrl.

Brez reševanja tega vprašanja bo zdravstvena industrija kmalu zaostala.

Povečanje stroškov

Stroški zdravstvenega varstva se iz dneva v dan povečujejo. Natančneje, proizvodni stroški zdravil so res visoki, zato jih morajo potrošniki kupiti po visoki ceni. To ne omogoča vsakomur dostop do ustreznih zdravstvenih ustanov, kar je njihova pravica.

Vendar pa se zaradi naraščajoče neučinkovitosti sektorja dobavne verige stroški proizvodnje in pošiljanja povečujejo, kar vodi do povišanja cen izdelkov. Torej, za začetek mora ta sektor ugotoviti neučinkovitost in na podlagi tega sprejeti ukrepe.

Preberite tudi:Glavne značilnosti tehnologije Blockchain

Prednosti blockchaina v zdravstveni industriji

Zdaj, ko veste, katera so glavna vprašanja tega sektorja. Preverimo, kakšne koristi lahko blockchain prinese na mizo.

Natančnost podatkov

Uporaba verige blokov v zdravstvu vam lahko pomaga do natančnosti podatkov na vsaki stopnji. Da bi zagotovili, da so vse zdravstvene evidence zdravstvenega sistema na mestu, lahko veriga blokov svoji nalogi prilagodi svojo nespremenljivost. V resnici nobenih informacij, shranjenih v verigi blokov, ni mogoče spremeniti na noben način. Če boste torej vzpostavili ustrezen revizijski postopek, bo vsak posamezen dokument ostal nedotaknjen.

Torej ne bo prostora za kakršno koli neskladje ali netočne informacije. Na poti že je veliko projektov za reševanje tega posebnega problema v zdravstvu.

Interoperabilnost

Prednosti blockchaina v zdravstvu se razširijo tudi na interoperabilnost. V resnici lahko s tehnologijo veriženja blokov povežete različne stranke v tej panogi. Na primer, platformo blockchain lahko uporabite kot vozlišče za povezovanje z izvajalci zdravstvenega zavarovanja, bolnišnicami, farmacevtskimi izdelki, distributerji ali celo zdravstvenimi inšpektorji.

Tako boste dobili boljše izkušnje, pri katerih lahko bolnik samodejno zaprosi za zavarovanje, ko je v bolnišnici. To tudi pomaga preveriti veliko pravnih dokumentov v veliko krajšem času.

Visoka varnost

Blockchain si prizadeva ponuditi najboljše varnostne protokole na trgu. Z uporabo verige blokov lahko zdravstveni sistemi okrepijo svoje varnostne postopke in odpravijo kakršno koli grožnjo kibernetskih napadov.

Noben kriminalec ne more samo vdreti v sistem in dostopati do podatkov ter jih prodati tretjim osebam. To je ena od prednosti blockchaina v zdravstvu, ki je popolnoma potrebna. Ker tehnologija nima osrednje točke okvare, lahko zdravstvena skupnost v času naravnih nesreč dostopa do dokumentov ne glede na njihovo lokacijo.

Nizki stroški ravnanja

Stroški obdelave blockchain tehnologije so v primerjavi s tradicionalnimi starejšimi sistemi precej nizki. Tudi z nizkim vzdrževanjem je sistem popolnoma sposoben obvladati velik naval prometa v kratkem času. Ne samo to, nekatere platforme lahko ponudijo 3000-10000 transakcij na sekundo. Samo predstavljajte si, kako hitreje je to v primerjavi s tradicionalnimi obdelovalnimi sistemi.

Tega primanjkuje v zdravstvenem sektorju, saj vsako leto vloži milijone dolarjev samo zaradi vzdrževanja. V resnici lahko blockchain učinkovito moti zdravstveno varstvo, tako da ponuja to rešitev za zmanjšanje stroškov brez težav. Vendar pa obstajajo nekateri drugi dejavniki stroškov. V kratkem bom razložil.

Sledljivost v realnem času

Druga prednost uporabe verige blokov v tem sektorju je funkcija sledljivosti. V resnici lahko blockchain ponuja sprotno sledenje drogam ali kakršne koli druge ukrepe znotraj ekosistema. Na primer, proizvajalci lahko sledijo vsem zdravilom od proizvodne linije pa vse do potrošnikov. Še več, lahko celo spremljajo svoje zaloge, da vsakič zagotovijo najvišjo kakovost.

Druga odlična lastnost je sledenje poročilom o zdravstvenih pregledih. Na podlagi tega bo pacient vedel, kdaj lahko pričakuje dostavo različnih zdravstvenih testov. Na ta način lahko blockchain in zdravstveno varstvo začneta sobivati ​​in ustvarjata boljši in učinkovitejši delujoči ekosistem.

Preberite tudi:Blockchain za zdravstveno varstvo: uporabite primere in aplikacije

Kateri so verjetni primeri uporabe?

blockchain in infografika za zdravstveno varstvo

Zavarovanje elektronskih zdravstvenih evidenc

Oglejmo si scenarij, v katerem morate zdravniške obrazce izpolniti le enkrat in se nikoli več ne ukvarjati s kakršnimi koli papirji! Blockchain v zdravstvu vam lahko ponudi en sam portal z vsemi informacijami v digitalnih oblikah. Običajno zdravstvene panoge še vedno uporabljajo ročne sisteme na papirju, ki so nagnjeni k napakam.

Toda z verigo blokov v mešanici je le vprašanje časa, kdaj bo vsak dokument digitalno prisoten. Prav tako obstaja veliko aplikacij blockchain v zdravstvu, ki ustvarijo vozlišče za pacienta, in tam lahko naloži njihove splošne podatke, drugi zdravniki pa si jih lahko ogledajo z dovoljenjem.

Torej, to je odličen primer za blockchain.

Boljše zavarovalnine in revizije

Blockchain in zdravstveno varstvo lahko ustvarijo čudovit ekosistem, kjer se zavarovalni zahtevki obdelajo hitreje. V resnici vsi potrebujemo zdravstveno zavarovanje, da pokrijemo zdravstvene račune. A postopek je izredno dolgotrajen in nekoliko dolgočasen.

Pravzaprav morajo vsi Američani imeti zdravstveno zavarovanje, sicer pa jih čaka kazen. Čeprav se sistem lahko razlikuje od države do države, ima na koncu veliko vlogo pri tem zavarovanje. Torej, postopek mora biti čim bolj tekoč, ali pa se za to vedno najde nekdo, ki bo imel težave.

Z uporabo verige blokov lahko podjetja poenostavijo svoje police zdravstvenega zavarovanja, pri čemer spremljajo sumljiva vedenja in se znebijo vseh papirjev. Prav tako lahko z neposredno povezavo do bolnišnice dobijo posodobitve o bolnikovem stanju in zahtevah.

Preprečevanje goljufivih računov

Vsako leto se zberejo milijarde in milijarde dolarjev kot poravnava za lažne račune in lažne recepte. Preglednosti teh zdravstvenih računov ni, zato so pacienti tisti, ki so žrtve tega vsak dan. Če želite to ustaviti, lahko veriga blokov ponuja preglednost vsake transakcije, ki se je zgodila za vsakega posameznega pacienta.

Ker lahko pacient spremlja račune prek platforme blockchain, ni možnosti za prevare z zdravniškimi računi ali pretirano zaračunavanje pacientu. Tako lahko blockchain in zdravstvena industrija ustvarijo ustrezen varen prostor za potrošnike, ki gradi zaupanje in varnost.

Preberi več:Blockchain v farmaciji: Ali se bo farmacevtska industrija razvijala?

Zmanjšanje ponarejenih farmacevtskih izdelkov

Ponarejeni farmacevtski izdelki so eno glavnih vprašanj zdravstvenega sektorja. Kot že veste, to vsako leto povzroči milijarde izgub. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je več kot 10% svetovnih farmacevtskih izdelkov ponarejenih izdelkov. Čeprav se morda zdi majhen znesek, v resnici pa v žepe nezakonitih proizvajalcev vloži 75 milijard dolarjev.

Še več, s toliko ponarejenimi izdelki vsako leto umre 100.000 ljudi. V tem primeru bi blockchain motil zdravstveno oskrbo s ponudbo ustreznega postopka sledenja. V resnici lahko z verigo blokov sledite vsem drogam in zagotovite, da potrošniki dobijo samo originalna. Še več, to bo pomagalo tudi pri prepoznavanju ponarejenih zdravil in proizvajalcev.

Preverjanje kliničnih preskušanj

To je še eden izmed primerov uporabe tehnologije veriženja blokov v zdravstvu. V resnici so medicinska testiranja ali klinična preskušanja močno odvisna od postopka preverjanja podatkov, saj so od tega odvisna dragocena življenja. Podatki pa v mnogih primerih niso 100% preverjeni, kar daje obseg goljufivih dejavnosti.

Toda stroški preverjanja vseh podatkov so ob omejenem proračunu precej dragi. Še več, donos za tovrstne naložbe je skoraj nič. Za preverjanje podatkov se porabi približno 150.000 USD, v zameno pa samo 500 USD.

Vendar pa lahko blockchain pomaga rešiti to težavo tako, da ponudi mehanizem zgoščevanja za preverjanje in časovno označevanje vseh podatkov, da se preprečijo napake. Zato lahko tudi zmanjša stroške shranjevanja ali preverjanja vseh teh informacij. V zdravstvu že obstaja veliko aplikacij blockchain, ki ponujajo to funkcijo.

Zaščita podatkov o pacientih

Podatki o pacientih so eden najpomembnejših elementov zdravstvene industrije. Kot že veste, pacienti trenutno v resnici nimajo nobenega vpliva na svoje podatke. Zato je zloraba vseh informacij enostavna naloga kriminalcev ali senčnih podjetij.

Prav tako v večini primerov te kršitve podatkov stanejo veliko, tako kot v edini ZDA vsako leto traja približno 6,2 milijarde USD. Še več, ta stroški se prenesejo na paciente, kar na koncu poveča njihove skupne stroške, kar vsekakor ni pošteno.

Blockchain lahko z uporabo pravilnikov o zasebnosti moti zdravstveno industrijo. Številne blockchain platforme so zasebne ali zvezne. Torej, z uporabo teh platform kot osnove lahko zdravstveni sektor pacientom ponudi zasebnost in varnost. Tako bo odpravil tudi kršitve podatkov.

Poverjanje zdravstvenega osebja

Obstaja veliko zdravnikov in strokovnjakov na medicinskem področju, ne da bi bili pravilno preverjeni. V mnogih primerih lahko pomanjkanje časa in sredstev ter ogromno povpraševanje pri bolnišnicah ali klinikah spregledajo ta postopek.

Posledično se lahko premalo usposobljeni ljudje zaposlijo na zahtevnem delovnem mestu, kar ogroža tudi paciente. Vendar lahko blockchain hitro zamenja to staro metodo preverjanja z najsodobnejšo decentralizacijo, kjer jo je mogoče preveriti neposredno v spletu.

Še več, to tehnologijo lahko uporabite tudi za popoln, delni ali zelo omejen dostop do vseh poverilnic. Trenutno obstaja veliko aplikacij blockchain v zdravstvu, ki ponujajo to funkcijo.

Preberi več:Seznam 20+ primerov uporabe tehnologije Blockchain

Izzivi in ​​premisleki pri izvajanju

Z blockchainom so povezani določeni izzivi pri izvedbi. V resnici je treba z uporabo verige blokov v zdravstvu še veliko dela. Trenutno je veriga blokov še vedno relativno nova tehnologija. Torej ima nekaj omejitev, ki jih je treba odpraviti. Zato jih je treba pri vsakem uvajanju verige blokov v zdravstvenem sektorju upoštevati vnaprej.

Omejitve razširljivosti

Blockchain je čudovita tehnologija, toda pri uporabi vseh prednosti, ki jih ponuja, obstaja kompromis. Za začetek se ukvarja s težavami razširljivosti.

Ko je v omrežju preveč udeležencev, se zmogljivost omrežja drastično poslabša. To lahko predstavlja velik problem, saj sektor hkrati obravnava veliko pacientov.

Vendar pa je pri tem nekaj ključnih dejavnikov. Določena implementacija verige blokov v zdravstvu poskuša rešiti težavo z zasebnimi verigami verig ali z drugačnim soglasjem. Toda do tega je še dolga pot.

Standardizacija podatkov

Standardizacija podatkov je zelo zaskrbljujoča. Brez razumevanja ali izbire, katero vrsto informacij je treba hraniti na platformi, ne morete pravilno izkoristiti prednosti. Če na primer izberete veliko večjo vrsto podatkov, boste težko shranili vse vrste informacij, tudi če uporabljate verigo blokov.

Recimo, da želi platforma ohraniti tudi zdravnikovo noto. A to je po nepotrebnem velika velikost za shranjevanje, kar bo očitno vplivalo na zmogljivost. Torej, v tem primeru bo očitna standardizacija podatkov očitno preprečila njihovo slabšo izvedbo. Kakršna koli uporaba blockchain-a v zdravstvu mora ponuditi standarde za shranjevanje podatkov.

Izzivi implementacije blokchainov lahko postanejo velika ovira za vaš projekt, če ne veste, kako jih upravljati. Če želite izvedeti več o njih, si lahko ogledate 10 najboljših izzivov za izvajanje blockchaina v podjetju.

Počasen postopek posvojitve

Eden od velikih izzivov veriženja blokov v zdravstvu je faza sprejemanja. Ker gre za novo tehnologijo, marsikoga ne zanima uporaba tehnologije namesto starih sistemov, ki jih uporabljajo že leta. V resnici gre za veliko spremembo, ki lahko spremeni način našega poslovanja.

Tudi nepopolnost ali nova funkcija je nekoliko nepredvidljiva, ker nihče ne ve, kako se bo v resnici počutil svet z ekosistemom, ki temelji na blockchainu. Torej je postopek posvojitve še vedno počasen. V tem primeru lahko organizacije ali platforme spodbujajo ljudi k sodelovanju.

Visoki stroški

To je ena od slabosti blockchaina v zdravstvu. V resnici lahko tehnologija veriženja blokov poveča vaše prihodke, vendar uvedba ali celo zamenjava prejšnjih sistemov s tem zahteva ogromne naložbe.

Ker tehnologija še vedno ni splošno dostopna in na njej dela le majhno število podjetij ali start-upov, so cene še vedno precej visoke. Ker morajo zdravstvene organizacije iz svojih starih sistemov preiti na novo tehnologijo, bo za nadomestitev vsake od njih potrebovalo več časa in denarja. Zato številna podjetja ne želijo vlagati toliko denarja v tehnologijo.

Regulativni premisleki

Druga glavna pomanjkljivost verige blokov v zdravstvu je pomanjkanje predpisov. Brez ustreznih predpisov znotraj platforme zdravstvena industrija ne more delovati učinkovito. Ta podjetja potrebujejo predpise, da bi sledila vsakdanjim opravilom in upoštevala posebna pravila za odpravo kakršnih koli nezakonitih dejavnosti.

Torej, kaj lahko organizacije storijo, je, da oblikujejo politike za upravljanje tehnologije veriženja blokov, skupaj s predhodnim opisom regulativnih pogojev. Vendar morajo upoštevati tudi decentralizirano naravo sistema.

Kakršna koli sprememba mora biti izvedena, ne da bi to vplivalo na temeljna načela blockchaina.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Realna podjetja, ki uporabljajo Blockchain za zdravstveno varstvo

Spremenite zdravstveno varstvo

Change Healthcare je eno od podjetij, ki uporablja blockchain v zdravstvenem sektorju. Kakor koli že, ponujajo Inteligentno zdravstveno omrežje ™ za upravljanje zahtevkov pacientov in sledenje statusu v realnem času. Še več, uporablja Hyperledger Fabric kot osnovno tehnologijo projekta.

Želite izvedeti več o tkanini Hyperledger? Oglejte si naš končni vodnik o tkanini Hyperledger zdaj!

FDA (Uprava za hrano in zdravila)

Rešitev FDA je še ena kreativna poteza, pri kateri lahko vidite, kako blockchain moti zdravstvo. Še več, ta platforma bo zagotovila zdravstvene podatke, kot so EMR, genomski podatki, klinična preskušanja itd. Kakor koli že ta tehnologija uporablja Hyperledger za pogon svoje rešitve.

DHL

DHL je še en dober primer blockchaina, ki uspeva v zdravstvenem sektorju. V resnici sodelujejo z Accenturejem na POC, ki bo farmacevtska zdravila izsledil od proizvodnje do potrošnikov. Tako se zlahka spopadejo s težavami s ponarejanjem.

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni

Tu so tudi centri za nadzor in preprečevanje bolezni, ki to tehnologijo uporabljajo v zdravstvenem sektorju. Trenutno z IBM-om neposredno sodelujejo na platformi, ki bo snemala in zagotavljala varnost vseh elektronskih zdravstvenih evidenc (EHR). Torej za to uporabljajo tkanino Hyperledger.

Pfizer

To je eno največjih farmacevtskih podjetij na svetu. V resnici Pfizer in Biogen uporabljata verigo blokov za motenje zdravstvenega sektorja z ustanovitvijo delovne skupine za klinično oskrbo z verigami blokov. Še več, ta skupina razvija POC za sledenje in upravljanje zapisov digitalnega popisa farmacevtskih izdelkov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

Še en največji projekt blockchain zdravstvenega varstva je uporaba tehnologije za varno izmenjavo podatkov o koronavirusu. Še več, platforma bo kot osnovno tehnologijo uporabila Hyperledger Fabric. Poleg tega platforma lahko ponuja zgodnje odkrivanje in dostopne točke za COVID-19.

Metlife

Inovacijski center MetLife LumenLab se ukvarja s procesi avtomatizacije zdravstvenega zavarovanja. V resnici nosečnicam, ki se spopadajo z gestacijskim diabetesom, ponujajo avtomatizirano zavarovanje. Najboljše je, da jim ni treba niti uveljavljati zavarovanja; samodejno bo šel do njih, ko bodo ponudili dokazilo o težavah.

GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline je trenutno eno največjih farmacevtskih podjetij. Delajo pa tudi na različnih blockchain zdravstvenih projektih. Eden od projektov uporablja Ethereum, ki bo sledil vsem farmacevtskim izdelkom in odpravil ponaredke, da bi se pomešali z verodostojnimi izdelki..

McKesson

McKesson je eno vodilnih podjetij v zdravstvenem sektorju. V resnici to podjetje skupaj z drugimi velikani sodeluje z MediLedgerjem pri ustvarjanju platforme za sklepanje pogodb in povračilo stroškov. Farmacevtska podjetja imajo običajno dogovor o cenah z GPO in trgovci na debelo. Pomembno je torej, da vsaka stranka pred nakupom pozna svoje želje.

Skupina UnitedHealth

UnitedHealth Group dela na enem od blockchain zdravstvenih projektov, ki je osredotočen na posodabljanje in varovanje vseh zdravstvenih evidenc. V resnici, ker se zdravstveno varstvo večino časa ukvarja z napačnimi informacijami, podjetje sprejema ukrepe za enkratno odpravo te težave.

Preberi več:Seznam 50 najboljših podjetij, ki uporabljajo tehnologijo Blockchain

Sklepne misli

Blockchain počasi prevzema zdravstveno industrijo. Morda pa je to ena izmed dosedanjih tehnologij, ki spreminja hierarhijo zdravstvene industrije tako, da daje pooblastila pacientom.

Ta prenos pooblastila na koncu vodi k bolj osredotočeni oskrbi na paciente. Vendar pa so učinki blockchaina v zdravstvu zaenkrat le na površini. Pred nami je še dolga pot.

Vsak začetnik lahko s tem vodnikom izve za motečo tehnologijo. Če pa vas bolj zanima učenje tehnologije blockchain, lahko začnete z našim brezplačnim tečajem blockchain. Naredite prvi korak k novi dobi zdaj!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map