Kako delujejo decentralizirane finance?

DeFi, znan tudi kot decentralizirano financiranje, je eden najhitreje rastočih sektorjev v industriji blockchain. Po eni strani nam kriptovalute dajejo alternativo uporabi denarja, ki ga podpira država. Po drugi strani pa decentralizirane finance ustvarjajo nove finančne instrumente, ki ne potrebujejo centraliziranih institucij. Kako pa delujejo decentralizirane finance? Odkrijmo zdaj!

Čeprav je v primerjavi s svetovnim gospodarstvom celoten spekter DeFi še vedno majhen, vseeno pa v letu 2020 opažamo hitro rast. Januarja 2019 je bilo v gospodarstvu DeFi zaklenjenih 278,75 milijona dolarjev. Vendar se je do januarja 2020 to povečalo na 676,24 milijona dolarjev. Še več, do junija 2020 je dosegel 1 milijardo dolarjev, v juliju pa še naprej naraščal in dosegel 3,95 milijarde dolarjev. Zdaj, oktobra, dosega 11,2 milijarde dolarjev, kar je ogromna vrednost.

Ta rast kaže, kako množičen bo postal DeFi, in čeprav je to še vedno majhen sektor, ga veliko podjetij zelo zanima. A kljub temu mnogi niso povsem seznanjeni s tem, kaj je DeFi ali kako deluje decentralizirano financiranje.

Pojasnil vam bom, kako lahko decentralizirano financiranje deluje v našem centraliziranem gospodarstvu in kaj od njega pričakujete. Začetniki lahko s tem vodnikom razumejo več o decentraliziranem finančnem ekosistemu.

Vpišite se zdaj: Uvod v tečaj DeFi

Kako delujejo decentralizirane finance?

Preden razložim postopek, kako lahko delujejo decentralizirane finance, si oglejmo nekaj pomembnih lastnosti te tehnologije. V resnici decentralizirane finance uporabljajo javne blokčejne namesto zasebnih ali zveznih.

Torej, bolj ali manj te aplikacije ponavljajo funkcije ali delovni proces javnih verig blokov.

V bistvu boste v verigi blokov DeFi videli sistem glavne knjige, ki bo spremljal vse različne vrste izmenjav podatkov, ki se dogajajo v omrežju. Pravzaprav so te izmenjave podatkov “transakcije” v omrežju blockchain. Ko so ti preverjeni, se dodajo v knjigo in pokličejo blok.

Aplikacije DeFi uporabljajo drugačno vrsto porazdeljenega omrežja, da se prepričajo, da so vse transakcije v sistemu na mestu in samo znotraj vrstnikov. Poleg tega, ko omrežje preveri verigo blokov in jo doda v knjigo, noben drug vrstnik tega ne more spremeniti ali izbrisati.

Delovni proces

Blok veriga DeFi zagotavlja, da je postopek zavarovan z uporabo “ključev”. V tej tehnologiji boste, ko boste uporabili nabor šifriranih ključev, dobili enolično identifikacijo, do katere nihče ne more dostopati. Običajno ta par ključev vključuje javni in zasebni ključ.

V resnici se ta postopek uporabe parov ključev za šifriranje informacij imenuje “asimetrična kriptografija” in je zelo priljubljen v prostoru verige blokov.

V bistvu lahko tukaj drugi vrstniki vidijo ali uporabijo vaš javni ključ, da vas najdejo v sistemu. Po drugi strani pa lahko z zasebnim ključem odobrite svoje transakcije ali katero koli vrsto dejanja. Torej, za izvajanje določenih dejanj v omrežju blockchain DeFi potrebujete zasebni ključ.

Čeprav nekatere decentralizirane finančne aplikacije delujejo drugače, kjer lahko izvajate dejanja s protokoli KYC.

Ker gre za kriptovalute, bo vaš javni ključ bolj verjetno deloval kot digitalna denarnica. Torej lahko z zasebnim ključem kupujete, prodajate ali celo pošiljate kriptovalute. Zato ga morate resnično varovati.

Torej, za pošiljanje transakcije jo boste morali odobriti z zasebnim ključem. Ko to storite, sistem ustvari blok, ki predstavlja transakcijo, in sistem obvesti, da ga drugi preverijo. Po tem, ko drugi preverijo, da gre za veljavno zahtevo, bo izvedel vašo zahtevo za transakcijo in blok dodal v knjigo.

Poleg tega dobi ves blok edinstven ID in časovni okvir, ki preprečuje kakršno koli zlonamerno dejavnost.

V DeFi-ju boste dobili psevdo-anonimne naslove. V bistvu torej nihče ne vidi vašega imena, lahko pa vidi vaš naslov, ki bo vseboval naključne številke in črke.

Preberite tudi: Decentralizirana finančna tehnologija – celovit vodnik

Kako varne so decentralizirane finance?

No, aplikacije DeFi niso popolnoma varne. V resnici vam noben sistem ne more zagotoviti 100-odstotne varnosti. Vendar DeFi zagotavlja, da ponuja precej naprednejši varnostni sistem v primerjavi s tradicionalnimi denarnimi sistemi.

V resnici je vdiranje teh aplikacij zelo težko in precej zapleteno. Ker je sistem distribuiran, morajo kiber kriminalci vdreti v vsako napravo, ki uporablja aplikacijo. To zahteva veliko virov in se na koncu ni vredno potruditi.

Toda obstajajo tveganja, če se aplikacija DeFi uvede z osnovno napako ali vrzeljo. Samo za to vrsto tveganj mnogi niso prepričani, ali je dobro uporabiti DeFi namesto CeFi.

Kakorkoli, tako kot katera koli tehnologija je tudi DeFi svojo pot šele začel in ima še dolgo pot. Če pa primerjamo DeFi in CeFi, bo DeFi zagotovo zmagal tudi z vsemi napakami.

Ključni elementi ekosistema DeFi in njihovo delovanje

Pojdimo skozi ključne elemente DeFi-ja, da se naučimo, kako vsak od njih deluje skupaj, da sestavlja ekosistem. V resnici ima vsak posamezen element svoj delež lastnosti. Torej je treba razumeti, kako te funkcije delujejo.

V bistvu boste v samem jedru videli pet elementov –

 • Odprti standardi Ledger
 • Stablecoins
 • Pametne pogodbe
 • Tržnice in borze
 • Upravljanje premoženja in zavarovalne platforme

Odprti standardi Ledger

Večina decentraliziranih finančnih družb uporablja standarde odprte knjige, ko razvijajo novo vrsto aplikacije DeFi. To zagotavlja, da imajo te aplikacije interoperabilnost. Brez uporabe skupnih standardov decentralizirane aplikacije ne bodo združljive med seboj.

Drugo izvrstno dejstvo je, da podjetja brez odprtokodnih standardov ne morejo uporabljati tudi skupnih standardov. Ker pa je večina aplikacije zasnovana na Ethereumu, je očitno, da bodo te aplikacije imele podobne standarde.

Ti standardi tudi pomagajo posojilnim platformam, da nudijo večjo prilagodljivost pri digitalnih sredstvih.

Tudi uporaba javnih blokovnih verig ima lastne ugodnosti, kot so –

 • Brez dovoljenja omrežje
 • Interoperabilnost
 • Preglednost
 • Nespremenljivost
 • Hitrejše transakcije

Pametne pogodbe

Pametne pogodbe so ključni del ekosistema DeFi. V resnici pametne pogodbe pomagajo avtomatizirati proces decentraliziranega financiranja. Pametne pogodbe lahko avtomatizirajo vse, od najemanja posojil do zavarovalnih zahtevkov.

Skoraj vsaka posamezna aplikacija DeFi uporablja pametne pogodbe za olajšanje svojih funkcij. Še več, najboljši del je ta, da pametne pogodbe ne potrebujejo posrednika, zato ni posredniških provizij. Uporaba pametnih pogodb je v primerjavi s tradicionalnimi pogodbami enostavnejša, hitrejša in varnejša.

Toda v DeFi obstajajo tudi tveganja, ko za lažje ukrepanje uporabljajo pametne pogodbe.

Če se sprašujete o glavnih tveganjih v DeFi in kako jih lahko obvladujete, si oglejte naš vodnik Tveganja pri DeFi.

Stablecoins

Drug temeljni element DeFi-ja so stabilkovanci. Decentralizirana finančna podjetja poskušajo povečati uporabo stabilcoinov namesto kriptovalut. Običajno so tipične kriptografije precej nestanovitne in njihova uporaba v DeFiju lahko povzroči neravnovesje med naravo finančnega sistema.

Kakor koli že, stabilkovanci so dejansko vezani na realne valute ali sredstva. V resnici je ta postopek bolj stabilen v primerjavi s tipičnimi kripto. V vsakem primeru so zasnovani tako, da ostanejo stabilni, čeprav se cene kriptosov nenehno spreminjajo.

V praksi obstajajo štiri vrste stabilnikov. To so –

 • Fiat-zavarovan
 • Crypto-Collateralized
 • Blagovno zavarovano
 • Ne zavarovano
Fiat-zavarovan

Ti so večinoma vezani na fiat denar, kot je USD. V resnici so ti bolj priljubljeni v prostoru DeFi v primerjavi z drugimi stabilkovanci. Prav tako so te večinoma vezane kot razmerje 1: 1 do fiat valute, da je stabilnejša in manj nestanovitna.

Zato boste morali uveljaviti boljše predpise, da bo bolj priljubljen kot fiat denar. Vprašanje je fiat currecny, ki podpira te, zato so nekoliko centralizirani. Torej, glavna značilnost DeFi se neposredno spopada s tem elementom.

Crypto-Collateralized

Ti stabilnokovanci so vezani na kriptovaluto. Lahko pa mislite, da bo to povečalo volatilnost, namesto da bi jo zmanjšalo. Toda ti stabilkovanci niso vezani na razmerje 1: 1, kot so stabilnostni kovanci, zavarovani s fiatom.

Da bi zmanjšali hlapne narave, so te pogosto preveč zavarovane. Ko se cene spremenijo, lahko stabilcoin absorbira nihanja. Prav tako so ti stabilkovanci bolj decentralizirani, saj jih podpirajo kripto. Torej, tu ostajajo tudi nezaupljivi, pregledni in varnostni.

Blagovno zavarovano

Založno blago, zavarovano z blagom, je vrsta stabilnega valuta, ki je podprta z blagom, kot sta zlato ali srebro. Mislim, da je najpogostejše blago zlato. Lahko pa najdete stabilne kovance, ki jih podpirajo nepremičnine, nafta ali celo druge plemenite kovine.

Torej bodo lastniki teh stabilnih kovancev dejansko imeli oprijemljivo lastnino obstoja v resničnem svetu. To nekaj drugega kriptovalute ne morejo ponuditi. Ljudje se navadno držijo teh kovancev, saj jih sčasoma lahko povečajo spodbudo.

Ne zavarovano

Teh kovancev ne podpira nobeno sredstvo. V resnici se morda zdi nekoliko protislovno z načeli stabilcoinov; vendar deluje. Tako kot ameriški dolar tudi če ljudje verjamejo v njihovo vrednost, lahko še vedno ohranja svojo stabilnost. Vendar pa jih upravlja centralizirana oblast, da bi ohranili uravnoteženo ponudbo in povpraševanje za zagotavljanje stabilne vrednosti.

Bi radi izvedeli več o stabilkovancih? Če želite izvedeti več o tem, si oglejte naš izčrpen vodnik o stabilnokovancih.

Tržnice in borze

Decentralizirane borze in odprte tržnice so prav tako del ekosistema DeFi. V resnici decentralizirane borze zagotavljajo, da lahko uporabniki trgujejo z digitalnimi sredstvi, ne da bi razkrili svojo popolno identiteto. Še več, te izmenjave lahko prihranijo čas, zmanjšajo pristojbine in naložijo varnost.

Tržnice uporabnikom pomagajo pri neposredni izmenjavi sredstev ali izdelkov brez kakršnih koli težav. Resnično daje drugačen pogled na spletne tržnice, saj vam za to ne bo treba biti odvisno od tretje osebe, ki bo ponudila svojo platformo.

Nekatere tržnice ponujajo tudi samostojne koncerte, s katerimi lahko zaslužite za svoje storitve.

Upravljanje premoženja in zavarovalne platforme

Ekosistem DeFi vključuje upravljanje premoženja, ki zajema tudi upravljanje naložb. Z uporabo teh platform lahko uporabniki upravljajo svoja sredstva in dobijo tudi naložbene priložnosti. V bistvu te denarnice pomagajo pri interakciji z aplikacijami za trgovanje za prenos, nakup in prodajo digitalnih sredstev.

Decentralizirane finančne družbe ponujajo tudi zavarovalne platforme za izboljšanje uporabnikov. V resnici se mora zavarovalništvo spremeniti zaradi obilice papirjev in lažnih zahtevkov.

Po drugi strani pa zavarovalni zahtevki vzamejo preveč časa in povzročajo veliko težav na tej poti. Toda platforme za zavarovalno upravljanje lahko postopek poenostavijo s pametnimi pogodbami in z revizorji preverijo pristnost zavarovalnega zahtevka.

 

Ali lahko decentralizirano financiranje deluje brez kriptovalute?

Povsem očitno je, da brez kriptovalut decentralizirani finančni ekosistem ne more delovati. Ker gre za nov tip denarnega sistema, mora imeti digitalno premoženje in kriptovalute, da lahko v celoti deluje. Kljub temu, da večina primerov decentraliziranih financ uporablja nekakšen izvorni žeton ali sredstvo, ni obvezno, da ga uporablja vsaka aplikacija DeFi.

V resnici številne aplikacije DeFi ne potrebujejo kripto. Na primer, orodja za razvoj infrastrukture, kot sta Truffle ali Ganache, vam dajo nabor orodij. Ta orodja lahko uporabite za razvoj rešitev, vendar za uporabo orodij ne boste potrebovali kriptos.

V resnici je ekosistem širok in čeprav je ekosistem odvisen od kriptovalut, niso vsi elementi odvisni od njih.

Še več, industrija digitalnih sredstev se zelo razlikuje glede na vrsto aplikacije, za katero gre.

Kriptovalute lahko propadejo

No, kriptovalute imajo svoje težave – so nestanovitne in nepredvidljive. Torej, če bi nov denarni sistem temeljil na nestanovitnih sredstvih, to ne bi bil pameten klic.

Druga pomembna stvar, ki jo je treba omeniti, je naraščajoča priljubljenost stabilcoinov. Stablecoin so tudi kriptovalute, vendar so vezani na resnični fiat denar. Tako lahko nadomestijo vso spremenljivo naravo kriptovalut.

Za popolnost je v središču pozornosti druga vrsta finančnega sistema – Digitalna valuta Centralne banke (CBDC).

Tu sistem uporablja tehnologijo veriženja blokov, vendar ni popolnoma decentraliziran. Še več, uvaja tudi digitalno različico fiat denarja, ki ga uporabljamo. Torej bo nadzor nad digitalnim denarjem prevladoval, vendar bo zagotovil, da sredstvo ne bo postalo nestanovitno.

Zato je bolj kot hibridna različica decentralizirane finančne tehnologije. V prihodnosti se lahko DeFi spremeni v tovrstno strukturo, če želi nadomestiti tradicionalni denarni sistem. Če pa se DeFi uspe znebiti svojih napak, bo resnično ohranil svojo decentralizirano naravo.

 

Kako delujejo aplikacije za decentralizirano financiranje?

Skoraj vse decentralizirane finančne aplikacije uporabljajo Ethereum za doseganje lastnosti tehnologije veriženja blokov. V resnici Ethereum ponuja navidezni Turing Ethereum Virtual Machine (EVM), kar je praktično edini razlog za porast aplikacij DeFi. V bistvu lahko Turingov stroj posnema, spodbuja in izvaja vse vrste algoritmov.

Še več, EVM je tudi hrbtenica pametnih pogodb, ki so obvezni sestavni del DeFi-ja. Za EVM lahko programirate katero koli pametno pogodbo ali decentralizirano finančno kodo in jo uporabite za izvajanje omrežja Ethereum.

Vendar pa vse aplikacije DeFi ne potrebujejo omrežja blockchain za zagon. Dejansko obstajajo aplikacije, ki se izvajajo v posebnem omrežju P2P in ne na vrhu verige blokov.

Aplikacije DeFi so del programske opreme, ki komunicira z verigo blokov, ki upravlja vse stanje uporabnikov v omrežju. Poleg tega je vmesnik teh aplikacij bolj podoben tradicionalnim mobilnim ali spletnim aplikacijam.

Decentralizirano financiranje lahko deluje z uporabo pametnih pogodb, ki predstavljajo temeljno logiko aplikacij. Poleg tega pametne pogodbe pomagajo izvajati dejanja in upravljajo stanje verige blokov.

Vmesnik teh aplikacij je uporabniški vmesnik, v ozadju pa je poslovna logika. Kakor koli že, poslovna logika uporablja eno ali več pametnih pogodb za interakcijo z blockchain omrežjem. Front-end lahko gostite v decentraliziranem omrežju za shranjevanje, kot sta IPFS ali Swarm.

Tukaj pa boste na sprednji strani dobili denarnico, ki vam bo pomagala pri komunikaciji z verigo blokov. Običajno bo ta denarnica upravljala vaš naslov blockchain in kriptografske ključe. Vzemimo MetaMask kot primer aplikacije za decentralizirano financiranje.

Uporabite ga lahko kot razširitev brskalnika ali mobilno aplikacijo, ki vam omogoča interakcijo z verigo blokov in upravljanje vaših sredstev.

Povzetek procesa

Tu je povzetek, kako delujejo vloge za decentralizirano financiranje:

 • Uporabniški vmesnik in čelni algoritmi aplikacije DeFi lahko napišete v katerem koli programskem jeziku za klicanje zalednega računalnika.
 • Zaledna koda bo uporabljala decentralizirano omrežje peer-to-peer, kot je Ethereum, in uporabljala pametne pogodbe za vodenje evidenc vseh blokchain operacij.
 • Te aplikacije so večinoma odprtokodne, zato lahko prosto dostopate do kode in gradite na njej. Zato tehnično nihče ne more biti lastnik aplikacij, zato se aplikacije DeFi imenujejo denarni legosi.
 • Uporabniki aplikacije DeFi se morajo upravljati sami, saj ni osrednjega organa.

Preberite tudi: 30+ najboljših aplikacij za decentralizirano financiranje

Sklepne misli

Decentralizirano financiranje je resnično edinstven pogled na naš tipičen denarni sistem in zagotovo lahko prinese veliko razlik. V resnici je ekosistem velik in še vedno hitro raste. Torej, le vprašanje časa bo, da bo ta tehnologija postala splošno sprejeta po vsem svetu.

Zdaj, ko iz tega vodnika veste, kako lahko deluje decentralizirano financiranje, lahko te aplikacije preizkusite tudi sami. Če pa vas bolj zanima razvoj teh aplikacij, vam priporočam, da si ogledate naš tečaj za decentralizirano financiranje.

Učenci lahko dobijo dostop do velike količine informacij iz tega priročnika in poglobili se bodo v to, kako delujejo decentralizirane finance. Torej, ne izgubljajte več časa in naredite prvi korak k svoji blockchain poti zdaj!

* Omejitev odgovornosti: članka ne smemo jemati kot namen in ni namenjen zagotavljanju investicijskih nasvetov. Zahtevki v tem članku ne predstavljajo investicijskega nasveta in jih ne bi smeli jemati kot take. Naredite svoje raziskave in se prepričajte, da ste prebrali celotno izjavo o omejitvi odgovornosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map