Kaj je pametna pogodba? Popoln vodnik

Ste se kdaj vprašali: “Kaj je pametna pogodba?” Če je, potem ste prišli na pravo mesto, saj bomo našli popoln vodnik o pametnih pogodbah.

V vsaki panogi je avtomatizacija nujna, saj si podjetja zdaj prizadevajo za čim večji dobiček s čim nižjimi stroški. Drug razlog, zakaj si podjetja želijo avtomatizacije, je odstraniti človeške napake in narediti postopek čim bolj tekoč.

Jasno je, da obstaja veliko tehnologij, ki podjetjem omogočajo prav to. Tehnologija Blockchain je ena izmed tehnologij, ki ponuja avtomatizacijo kot eno ključnih lastnosti. Pametne pogodbe se uporabljajo za avtomatizacijo. So jedro avtomatizacije.

Če želite izvedeti več o tem, se naučimo definicije pametnega stika.

kaj je pametna pogodba

Kaj je pametna pogodba?

Pametna pogodba je digitalna koda, ki se uporablja za izmenjavo sredstev, vključno z delnicami, denarjem ali premoženjem, brez potrebe po vmesnih izdelkih.

V tehničnem smislu gre za avtomatizirano ali samoizvršilno pogodbo, ki vsebuje sporazum med dvema strankama, ki je vdelan s kodo. Pametna pogodba je porazdeljena, decentralizirana in pregledna, saj deluje na tehnologiji veriženja blokov.

Zaradi pomanjkanja posrednika je neverjeten koncept, saj lahko deluje samodejno. Najboljša primerjava s tem v resničnem svetu bi bili dokumenti, ki jih nudijo odvetniki.

Sposobnost pametnih pogodb, da vdelajo pravila, tako pozitivna kot negativna, je zelo koristna v skoraj vseh okoliščinah.

Pot do koncepta pametne pogodbe

Zamisel o pametni pogodbi ni nova. Dejansko je idejo pametne pogodbe prvi predlagal Nick Szabo pred dvema desetletjema.

Po njegovem mnenju so pametne pogodbe “niz obljub, ki so določene v digitalni obliki.” Nick Szabo je računalniški znanstvenik in kriptograf. Torej. delal je na dveh ključnih temah: digitalna valuta in digitalne pogodbe.

Z njegovim delom je zasnovan koncept pametnih pogodb, kjer je želel predstaviti koncept za izboljšanje visoko razvitih praks pogodbenega prava za uporabnike interneta. Elektronsko poslovanje lahko izkoristi zasnovo in jo izvede.

Koncept se je z leti razvijal, vendar se je njegova resnična izvedba prvič videla, ko je blokchain nastal. Bitcoin je ob izidu sicer dobil podporo za pametne pogodbe, vendar omogoča samo ustvarjanje in izvajanje preprostih pametnih pogodb. Ethereum je zacementiral uporabo pametnih pogodb v dejanskih primerih uporabe.

Vitalik Buterin je ustanovitelj Ethereuma. To nas vodi do zelo zanimivega vprašanja, kdo je izumil pametne pogodbe?

Kdo je izumil pametne pogodbe?

Nick Szabo je izumil koncept pametnih pogodb. Njegovo delo je bilo okoli njega in kriptografija. Je ameriški računalničar.

Leta 1998 je delal na Bit Gold, kriptovaluti. Bit Gold je pametne pogodbe opredelil kot računalniški transakcijski protokol, ki ga je mogoče določiti s pogodbo za namene izvajanja.

Mnogi Vitalka Buterina zmedejo kot ustanovitelja koncepta pametnih pogodb, vendar to ni res.

Vendar je uvedel optimalen način uporabe pametnih pogodb v tehnologiji veriženja blokov.

Kaj je pametna pogodba? Blockchainova pametna pogodba

Zdaj, ko vemo za izvor pametne pogodbe, je čas, da si ogledamo pametne pogodbe, ki temeljijo na blockchainu.

Satoshi Nakamoto je leta 2008 izdal prvo kripto valuto, bitcoin. V bistvu je uporabljal revolucionarno tehnologijo veriženja blokov.

Bitcoin protokol se lahko uporablja samo za ustvarjanje preprostih pametnih pogodb. Toda po vsem svetu je bilo veliko skupin, ki so se ukvarjale s tehnologijo in v Bitcoin uvedle pametne pogodbe. Prihaja ena taka ekipa Particl.io, platforma e-trgovine, ki v svojem jedru uporablja verigo blokov. Omogočili so inteligentno pametno pogodbo za Bitcoin, ki skrbi za sredstva, shranjena v nezaupljivi depozitni banki.

Druga skupina je prav tako uspela narediti učinkovito pametno pogodbeno delo v bitcoin omrežju. Izdali so okvir FASTKITTN, ki je rešil problem zapletenega upravljanja pametnih pogodb v bitcoinih.

Rešila je tudi stroške, povezane z izvajanjem pametnih pogodb v bitcoin omrežju. O celotnem postopku so razpravljali v svoji raziskovalni nalogi, Praktični pametni stiki na Bitcoin.

Za rešitev težav so uporabili zaupanja vredna računalniška okolja (TEE). Poleg tega jim je uspelo pametno pogodbo izpeljati zunaj verige, kar je povzročilo učinkovit način izvrševanja pametnih pogodb s popolno varnostjo.

Pametna pogodba Ethereum

Ethereum je spremenil način delovanja pametnih pogodb v okolju blockchain. ethereum je bil zasnovan s pametnimi pogodbami. In zato so pametne pogodbe učinkovite v ekosistemu ethereum.

Trenutno je ethereum prva izbira za ustvarjanje pametnih pogodb.

Kako deluje pametna pogodba?

V tem poglavju si bomo podrobneje ogledali pametne pogodbe.

Vitalik Buterin je na vrhu Blockchain na vrhu DC pametne pogodbe opisal kot način prenosa sredstev ali valute v programu. Dodal je še, da program izvaja kodo na podlagi v njej opredeljenih pogojev. To naredi samodejno in preveri informacije na podlagi informacij, ki jih dobi.

Pametna pogodba se izvrši, ko je pogoj izpolnjen.

Če pogoj ne izpolnjuje, se pametna pogodba izvede na podlagi navedenega pogoja.

Še ena pomembna stvar, ki jo je omenil, je, da decentralizirana knjiga naredi kopije pametne pogodbe ali dokumenta, da se ugotovi nespremenljivost in varnost.

To, kar je opisal, je morda preveč tehnično za nekoga novega v konceptu. Zato si oglejmo spodnji primer.

Primer pametne pogodbe

Nepremičnine sprejemajo verigo blokov. Če se v daljni prihodnosti odločite za nakup nepremičnine s pomočjo platforme, ki jo poganja blockchain, lahko vidite pametne pogodbe v akciji.

Torej, videli ste nepremičnino in se odločili, da jo kupite.

Obstaja veliko parametrov, za katere je treba skrbeti med poslom z nepremičninami. Na primer, določiti morate zneske posojila, čas obroka in druge edinstvene pogoje.

Za začetek pametne pogodbe morate pametno pogodbo podpisati in jo sprožiti.

Na primer, odločili ste se plačati vnaprej 20% vrednosti nepremičnine. Po tem ste se odločili, da preostanek vrednosti nepremičnine plačate v obrokih in drugih pogojih, ki jih morda imate.

Prodajalec na podlagi obravnavanih pogojev ustvari pametno pogodbo. Pametna pogodba se sproži, ko se oba odločita, da je vse dokumentirano pravilno.

Sčasoma boste plačevali obroke, to pa bo zabeležila pametna pogodba.

Lastništvo nepremičnine se prenese na vas, ko se vsa plačila prenesejo na prodajalca. Vse se naredi samodejno brez posredovanja posrednikov ali strank.

V primerjavi s posli z nepremičninami, opravljenimi po tradicionalni metodi, boste lahko prihranili čas in trud pri zaključku celotnega posla.

Tako kupec kot prodajalec prihranita denar, saj ni posrednikov.

Pametna pogodba bo tudi obvestila vse povezane stranke, ko se v pametni pogodbi zgodi dogodek, ki vključuje banke, kupce, prodajalce in zavarovalnico..

Tehnični primer pametne pogodbe

Po branju vseh teh morate biti navdušeni nad možnostmi, povezanimi s pametnimi pogodbami. Da bi bolje razumeli, kaj lahko pametne pogodbe naredijo in dosežejo, si oglejmo pametno pogodbo, ki jo poganja ethereum.

Azure je zagotovil dobro zbirko vzorcev Stran GitHub. Ko smo zgoraj obravnavali prenos sredstev ali prenos lastništva, si oglejmo njihov primer prenosa sredstev. Lahko ga najdete tukaj.

Da bi zagotovili pravilno ravnanje s kakovostnimi sredstvi, je poleg kupca in prodajalca pomembno vključiti še dva igralca: ocenjevalca in inšpektorja. Inšpektor je odgovoren za pregled premoženja, preden kupec opravi nakup.

Ocenjevalec je s strani prodajalca. Kupcem naredi premoženje precejšnje. Prodajalcu tudi olajša prodajo.

Za boljše razumevanje si oglejmo spodnjo sliko.

kaj-je-pametna-pogodba

Vir: Vzorčna stran Azure GitHub

Vsebuje tudi več držav za opredelitev pogoja pametne pogodbe. Trenutno pametna pogodba, o kateri bomo razpravljali, vključuje 10 držav, vključno

 • Aktivno
 • Ponudba oddana
 • V teku na pregled
 • Preverjeno
 • Ocenjeno
 • Namišljeno sprejemanje
 • Prodajalec sprejel
 • Sprejeto
 • Prenehala

Potek dela je zapleten, zato ga o tem ne bomo razpravljali tukaj. Lahko pa si ogledate datoteko readme.md za repozitorij prenosa sredstev.

Kako pa izgleda pametna pogodba?

Oglejmo si spodaj:

prenos sredstev

Zgornjih 23 vrstic kode so začetna koda pogodbe AssetTransfer. Zažene ključne spremenljivke v pogodbi, nato pa vstavi tudi konstruktor za inicializacijo spremenljivk.

Poleg zgornje funkcije obstaja še ena pomembna funkcija, MakeOffer in Accept Offer.

Oglejmo si obe funkciji spodaj.

ponudba

Ponudba je tukaj. Zdaj si oglejte spodnjo funkcijo AcceptOffer in Reject.

akceot-ponudba

Vsaka funkcija ima svoj namen. V večini primerov funkcija označuje stanja pametne pogodbe.

Celotna pogodba je dolga 218 vrstic z različnimi funkcijami, kot so MarkInspected, MarkAppraised itd!

Prednosti pametne pogodbe

Do zdaj bi morali že dobro razumeti pametne pogodbe in njihovo delovanje. V tem razdelku si bomo ogledali prednosti pametne pogodbe in njihove možnosti v celoti.

Varno

Pametne pogodbe zagotavljajo varno okolje za izvajanje pogodb. To ščiti podrobnosti pogodbe in druge ključne informacije pred uhajanjem. Poleg tega na izvajanje pametne pogodbe ne vplivajo nobene tretje osebe ali ljudje, zaradi česar so brez hekerjev. Za zagotovitev varnosti so vse ključne informacije zavarovane s kriptografijo.

Avtonomna

Pametne pogodbe so avtonomne, kar postavlja njihovo funkcionalnost na povsem novo raven. Ko so pametne pogodbe uvedene, se lahko brez vmešavanja izvajajo in dokončujejo.

Brez prekinitve

Pametnih pogodb ne more prekiniti nobena tretja oseba, če sploh ni zasnovana za to.

Brez zaupanja

Pametne pogodbe zagotavljajo nezaupljivo okolje, kjer so zaščiteni vsi interesi stranke.

Stroškovno učinkovito

Pametne pogodbe so stroškovno učinkovite, saj so avtonomne in ne zahtevajo posrednika.

Hitro delovanje

Pametne pogodbe so hitre! Pogodba se lahko izvrši v nekaj minutah v primerjavi z urami, ko gre za pogodbe, ki temeljijo na resničnih dokumentih.

Prednosti pametne pogodbe smo podrobneje opisali. Če želite izvedeti več, si oglejte naše pametne pogodbe: Najboljši vodnik za začetnike.

Težave s pametnimi pogodbami in izzivi

Tako kot katera koli druga tehnologija tudi pri pametnih pogodbah ni težav in izzivov. V resnici se trg razvija in tam veliko podjetij išče načine, kako sprejeti tehnologijo veriženja blokov. Dejansko pa tehnologija sprejetja pametnih pogodb ovira dejstvo, da tehnologija blockchain ni zrela.

Da, tehnologija veriženja blokov je še vedno v začetni fazi.

Glavni izzivi, ki pestijo svet pametnih pogodb, vključujejo naslednje:

 • Krivulja sprejetja:

Blockchain kot nova faza vpliva tudi na sprejetje pametnih pogodb. Prav tako morajo podjetja premagati veliko izzivov za izvajanje pametnih pogodb, saj najprej potrebujejo decentralizirano omrežje, ki temelji na knjigi.

 • Pravni in predpisi:

Vsaka aplikacija pametne pogodbe mora upoštevati predpise, ki temeljijo na ekosistemu in kraju, kjer ga je treba izvesti.

 • Ni standardizirano:

Pametne pogodbe še vedno niso standardizirane z več pristopi in rešitvami, ki so na voljo na spletu.

 • Krivulja učenja:

Blockchain in pametne pogodbe ni enostavno obvladati. Tako mora razvijalec imeti ne le sposobnost kodiranja, ampak tudi razumeti pravno stran kodeksa, ki ga piše za pogodbo. Poleg tega bi morali sodniki in odvetniške agencije kodeks razumeti sami ali z razlagami.

 • Kompleksnost poslovnega ekosistema:

Pametne pogodbe niso adhocs, ki jih je mogoče dodati v sistem. Zaradi tega ni mogoče dodajati ali izvajati, zlasti v zapletenem poslovnem ekosistemu.

 • Zasebnost podatkov:

Blockchain je nespremenljiv. To ni v prid zakonom o zasebnosti podatkov, ki jih določajo različni geografski razlogi po vsem svetu. Za zavarovanje GDPR pomeni, da uporabniku omogočimo, da sistem takrat pozabi. Trenutno si še vedno prizadevamo za čim bolj prilagodljiv blockchain, ne da bi pri tem izgubili ključne točke.

Poleg tega obstaja konkurenca, ki preprečuje, da bi pametne pogodbe postale izvedljive. Stranke se trudijo, da bi se odločile za srednjo točko in vplivale na celoten proces. Nazadnje obstajajo pričakovanja ljudi, ki lahko povzročijo težave, saj blockchain ali druge sorodne tehnologije preprosto niso dovolj zrele ali priljubljene na trgu. Še vedno zahteva dober čas, preden ga sprejmejo.

DAML – odprtokodna pametna pogodba

V izzivih smo govorili o pomanjkanju standardizacije. DAML poskuša težavo rešiti z zagotavljanjem jezika za pametne pogodbe. Tako razvijalcem omogoča ustvarjanje neverjetnih porazdeljenih aplikacij s celotnim skladom za blockchain, DLT in celo zbirke podatkov.

Torej, kaj sploh naredi DAML tako posebnega? No, enostaven, učinkovit in varen za uporabo. Ekosistem je bogat in prihaja z DAML IDE, DAML Sandbox, DAML Assistant in drugimi oblikami integracij.

V jedru boste našli sam jezik. Podpira nekatere ključne funkcije, ki jih bomo našteli spodaj:

 • Model DAML: Je zmogljiv sistem tipa, ki omogoča enostavno definiranje in predstavitev zapletenih podatkovnih shem za domensko zasnovano zasnovo
 • Drobna dovoljenja: DAML lahko uporabite za natančno dovoljenje, tako da določeni osebi omogočite določeno pogodbo ali del pogodbe.
 • Poslovna logika: DAML je zelo prilagodljiv, kar podjetjem omogoča nemoteno preslikavo poslovne logike v porazdeljenih aplikacijah
 • Preskušanje na podlagi scenarija: Pri testiranju na podlagi scenarijev dobite popoln nadzor za preizkušanje različnih vidikov pametnih pogodb in njihove funkcionalnosti.

Obstaja veliko podjetij, ki aktivno razvijajo aplikacije s polnim skladom z uporabo DAML. Ta podjetja vključujejo Accenture, ISDAI, Hashed Health, Change HealthCare in še več!

Najbolj fascinantna stvar pri DAML pa je podpora drugim tehnologijam porazdeljene knjige, vključno s Hyperledger Sawtooth, Amazon Aurora, Hyperledger Fabric, VMWare, Corda in drugimi!

Če želite izvedeti več o DAML, si oglejte našo publikacijo na temo tukaj: Ultimate Guide to DAML

Primeri / aplikacije za uporabo pametne pogodbe

Pametne pogodbe so po svojem pristopu vsestranske. To pomeni, da imamo na voljo številne primere in aplikacije pametnih pogodb.

Skratka, pametne pogodbe je mogoče uporabiti v naslednjih scenarijih.

 • Trgovske dejavnosti
 • Shranjevanje zapisov
 • Upravljanje dobavne verige
 • Nepremičninski trg
 • Hipotekarni sistem
 • Zaščita avtorskih pravic
 • Zavarovanje terjatev

Tukaj smo podrobno obravnavali primere uporabe pametnih pogodb: 12 najboljših primerov uporabe pametnih pogodb

DeFI: Najboljši primeri uporabe pametne pogodbe

Decentralizirano financiranje (DeFi) je odprtokodno gibanje za finančni sektor, ki ustvarja ekosistem, kjer se lahko uporabniki za svoje finančne potrebe zanesejo na porazdeljene aplikacije (dApps).

V bistvu zagotavlja finančne storitve prek javne in distribuirane mreže, ki je nezaupljiva in ima večji doseg v primerjavi s centraliziranimi financami (CeFI)..

Če želite o tem prebrati več, priporočamo, da si tukaj ogledate naš uvodni vodič: Kaj je decentralizirano financiranje (DeFi)? Kratek vodnik

Načrtovali smo tudi objavo celotnega tečaja DeFi, zato nadaljujte s preverjanjem prostora, če želite več informacij o njem.

Zaključek

To nas vodi do konca našega celotnega vodnika Kaj je pametna pogodba. Zajemali smo veliko stvari o pametnih pogodbah in do zdaj bi morali že jasno razumeti, kaj ponujajo pametne pogodbe.

Torej, kaj menite o pametnih pogodbah? Mislite, da bo to v prihodnosti tako ali drugače vplivalo na vaše življenje? Komentirajte spodaj in nam sporočite svoje misli spodaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map