Kaj je decentralizirano financiranje (DeFi)? Kratek vodnik

Poskušate razumeti, kako delujejo decentralizirane finance? Da vam bomo pomagali, se bomo poglobili v jedro decentraliziranih financ in kako to deluje. Začnimo!

Svet kriptosvetov je bil vedno špekulativen. Vendar pa je tehnološki vidik tisto, zaradi česar je kripto tako dostopen. Blockchain je ena najnovejših tehnologij, ki spreminjajo način delovanja različnih sektorjev.

Tudi finance niso nič drugačne. V tem članku bomo razpravljali o decentraliziranih financah in o tem, kako bo to spremenilo način delovanja finančnih podjetij. Crypto vodi finančne institucije k nadaljnjim korakom. Zdaj na blockchain in kripto gledajo kot na svojo naslednjo tehnologijo za reševanje kritičnih problemov v finančnem sektorju.

Vpišite se zdaj:Uvod v tečaj DeFi

Kaj so decentralizirane finance?

Decentralizirano financiranje (DeFi) je vse v denarnih sistemih, ki uporabljajo javne verige blokov. To je nov denarni sistem in je zato ena izmed najbolj vročih tem med industrijalci, strokovnjaki za veriženje blokov in učenci, kot ste vi!

V bistvu je tu pomemben izraz “javnost”. Lahko ga enačimo s podobnim tistemu v javni verigi Ethereum. V javni verigi blokov ni prostora za centralizirano oblast.

Potreba po DeFi izhaja iz dejstva, da finančne storitve niso na voljo vsem po vsem svetu. Skoraj 1,7 milijarde ljudi po vsem svetu nima sredstev in dostopa do finančnih storitev. Finančni inštituti prav tako ne morejo zagotoviti potrebne infrastrukture, da bi ljudem omogočili večji dostop do denarja. Obstoječa infrastruktura je ogromna, vendar ji primanjkuje, ko gre za doseganje vseh, ki so tam zunaj.

Z decentralizacijo so sedanje infrastrukturne napake odpravljene. Odstrani točko okvare in zagotovi, da je zapise mogoče shraniti in deliti med različnimi vozlišči v omrežju. Lahko deluje v omrežju peer-to-peer brez kakršnega koli centraliziranega organa.

Da bi sedanja infrastruktura delovala, obstaja prevelika odvisnost od centraliziranega organa. Brez upravljanja, pravil, predpisov in dosega je na nekaterih področjih nemogoče izvajati, zlasti tam, kjer je ustvarjanje in razdeljevanje bogastva manjše ali neustrezno..

Tudi centralizirani organ ima pooblastilo za brisanje računov ali njihovo blokiranje, če meni, da je tako. V nekaterih primerih bo morda potrebna cenzura, vendar je v večini primerov omejevalna in povzroča trpljenje uporabnikov.

Drugi ključni element sistema DeFi so decentralizirane aplikacije (dApps). DApps finančnim inštitutom omogočajo ustvarjanje funkcionalnih aplikacij na javni verigi blokov in zagotavljajo, da lahko kdorkoli komunicira z njimi z minimalnimi stroški na interakcijo.

Preberi več: Decentralizirana finančna tehnologija: celovit vodnik

Pristop decentraliziranega financiranja

Zdaj, ko imamo odgovor na vprašanje »Kaj je decentralizirano financiranje«, je zdaj čas, da vemo, kako lahko uporabimo decentralizirano financiranje DeFi.

Zdi se, da je DeFi obetaven. Lahko spremeni veliko življenj in pomaga pri zaposlovanju infrastrukture, ki ne zahteva centraliziranega pristopa.

decentraliziranih financ

Rešitev trga nakazila

Najpomembnejši vpliv DeFi bi bil na trgu nakazil. Trg obdaja zamisel o pošiljanju milijonov dolarjev čez meje delavcev, ki delajo v tujih državah.

Pri pošiljanju denarja imajo veliko težav. Ena njihovih največjih težav je višina pristojbine, ki jo morajo plačati za dokončanje pristojbin. Če delavec zasluži manj, potem bi imel zelo malo poslati.

Povrh vsega pa znižanje pristojbin še težje za vsakogar, ki dela v ekstremnih razmerah, prihrani kaj in pošlje.

Z decentraliziranim financiranjem DeFi bo mogoče zmanjšati stroške pošiljanja denarja za 50% in več. Z uporabo DeFi-ja vsem, ki delajo v tujini, ne bo treba skrbeti za čezmejno pošiljanje plačil. Tu so bolj priljubljene decentralizirane finančne aplikacije na osnovi Ethereuma.

Preberi več:DeFi vs CeFi – Razumevanje razlik

Posojila

Decentralizirano financiranje je zelo koristno tudi pri upravljanju posojil. Na splošno je posojilna industrija zelo odvisna od dostopa do bančnega poslovanja.

Če nimate dostopa do bančne ali podobne storitve, posojila ne morete najeti. To pomeni, da morate imeti tudi ustrezen kreditni rezultat ali bančno evidenco, ki jo lahko dokažete, da dokazujete svojo upravičenost do posojila.

Z DeFi se bodo vse to spremenile. Platforma lahko obravnava vprašanja povezljivosti med posojilodajalci in posojilojemalci. Povezali jih bodo bolje in neposredno. Zagotovil bo tudi boljše preverjanje kreditne sposobnosti in hiter prenos digitalnih sredstev.

Obstaja veliko decentraliziranih finančnih aplikacij na osnovi Ethereuma, ki ponujajo posojila.

Stablecoins

Še en izjemno dober primer uporabe DeFi je njegova uporaba v stabilnih kovancih. Stablecoins so ustvarjeni tako, da se njihova vrednost ne spremeni. Decentralizirani finančni kovanci so večinoma stabilkovanci in so ključni del te tehnologije.

So digitalne valute, ki jih prebivalstvo lahko uporablja kot digitalno valuto. Lahko se uporablja kot valuta, ki jo sprosti vlada.

Pravzaprav olajša tokeniziranje resničnih sredstev. Premoženje v resničnem svetu je mogoče dodati v verigo verig in s tem trgovati na njej. Shranjevanje sredstev na verigi blokov pomeni boljšo varnost in manj nagnjenosti k kibernetski varnosti. Priporočamo, da si sami ogledate te decentralizirane finančne kovance in se prepričate, kako ti sploh delujejo.

Preberi več: 30+ najboljših aplikacij za decentralizirano financiranje

Tradicionalne in decentralizirane finance (DeFi)

Kaj razlikuje tradicionalne in decentralizirane finance (DeFi)? Glavna razlika je v tem, kako delujejo.

Tradicionalni finančni sistemi delujejo s centralizacijo, kar prinaša neučinkovitost in negotovost. V sedanjem tradicionalnem finančnem sistemu obstajajo varnostna tveganja. Poveča se tudi kiber kriminal zaradi nerazvitosti tehnologij, ki jih uporablja finančni inštitut. Večina transakcij tvega vdor. Vse to prinaša finančna in podatkovna tveganja.

DeFi pa zagotavlja, da so težave v določeni meri odpravljene. V bistvu DeFi uporablja javno verigo blokov, kar pomeni, da se ne zanaša na centraliziran sistem ali entiteto. Deluje lahko brez potrebe po ustrezni infrastrukturi.

Preprosto decentralizira svetovno gospodarstvo in prinaša gospodarske dejavnosti, ki so sposobne preživeti po vsem svetu. Javni blockchains lahko učinkovito nadomestijo tradicionalni finančni sistem in jih naredijo pregledne, decentralizirane in brez dovoljenj.

Spodaj se pogovorimo o izboljšavah, ki jih prinaša.

  • Brez dovoljenja: Javni blockchain ne zahteva dovoljenja nikogar drugega za pridružitev in interakcijo. Zaradi tega so odličen izbor za globalno implementacijo. Zagotavlja tudi odpravo problema neenakosti.
  • Decentralizacija: Brez osrednjega organa se podatki shranjujejo med različnimi vozlišči v omrežju
  • Preglednost: Javna veriga blokov je tudi pregledna.

Primer decentraliziranega financiranja vključuje Rainier AG. Je neodvisno podjetje za upravljanje premoženja, ki kripto polje uporablja v svojo korist. Vzpostavili so ustrezno platformo za izmenjavo STO skupaj s platformo za trgovanje s kriptovalutami.

Trenutno si prizadevajo izboljšati svoj ekosistem s ponudbo edinstvenih storitev v finančnem sektorju. Kakor koli že, če želite, lahko ta priročnik uporabite kot PDF za decentralizirano financiranje za vaše gradivo za projekt blockchain.

Preberite tudi:50+ najboljših projektov DeFi v letu 2020

Decentralizirana finančna tveganja

Pri decentraliziranih financah ni vse pozitivno. Treba je pokriti nekatere izzive, da bodo vlade in organizacije tam bolj sposobne za preživetje.

Eden največjih izzivov, s katerimi se mora soočiti DeFi, je stopnja posvojitev. Čeprav smo povezani prek interneta, redko ozaveščamo javnost o sistemu DeFi.

Za DeFi ne ve veliko ljudi, kar lahko vpliva na njegovo stopnjo uporabe. Dejansko je zelo malo ljudi, ki vedo za kripto. Kripto je svojo priljubljenost pridobil med dvigom cen bitcoinov in še vedno ni blizu “interneta” ali drugih bolj priljubljenih tehnologij tam zunaj.

Čeprav so javne verige verig tehnično sposobne sprejeti vsakogar od nas, vendar mu primanjkuje pasovne širine za učinkovito delovanje. V primerjavi s tem lahko Visa obdela veliko število transakcij na sekundo.

Ta omejitev je tisto, zaradi česar bitcoin ni tako velik uspeh. Pravzaprav drugim rešitvam blockchain druge generacije, vključno z Ethereumom, primanjkuje pasovne širine, da bi bile bolj privlačne v resničnem svetu. Trenutno se raziskovalci verig blokov močno trudijo, da bi tehnologija postala bolj razširljiva.

Druga največja skrb podjetja DeFi je povezava s kriptovalutami. Blockchain je idealno omrežje za prenos digitalnih sredstev.

Stabilni kovanci so odgovor, vendar jih ni mogoče uporabiti za vsako transakcijo tam zunaj. Tu pridejo kriptovalute. Toda zaradi narave volatilnosti kriptovalut ni idealna rešitev za resnični svet.

Pred kratkim izdan stabilen kovanec Libra je bil deležen pozitivnega in negativnega sprejema. Na splošno ni bil deležen pozitivnega sprejema in številne institucije so odstopile od sodelovanja pri projektu Libra.

Bi radi izvedeli več o tveganjih v sistemu DeFi? Oglejte si naš vodnik o tveganjih v DeFi in kako jih lahko zdaj obvladujete!

Zakaj so decentralizirane finance tako priljubljene?

Gotovo se sprašujete, zakaj je decentralizirano financiranje ali DeFi tako priljubljeno med finančnimi institucijami. No, kot vidite, ima veliko koristi. Na primer, dolgoročno vam bo ponudil več varnosti in preglednosti.

Poleg posvojitve mora DeFi poskrbeti tudi za ustrezen regulativni okvir. Tako kot na javni verigi blokov je treba v vesolje prinesti predpise.

Trenutno obstaja več organizacij DeFi, ki delajo na svojih rešitvah. Njihove rešitve so neodvisne in zato ne sledijo nobenim smernicam.

Ustvari razdrobljen trg, ki bi ga v bližnji prihodnosti težko postavili. Z vedno več platformami DeFi lahko ugotovimo, da nobena od njih ne uspe, zapravlja čas, denar in tvega tudi idejo.

Obstajajo tudi nekatere države, ki kripto prepovedujejo ali prestrogo regulirajo, da bi jih bilo težko uporabljati.

Rešitev je v odprtokodni regulativni organizaciji, ki lahko sodeluje pri povezovanju projektov. S tem lahko zagotovimo, da lahko DeFi raste v pravo smer.

Preberi več: Kako delujejo decentralizirane finance?

Vzpon do priljubljenosti

Blockchain je star več kot desetletje. Vendar priljubljenosti DeFi nismo videli do leta 2019. To je zato, ker večina sveta ni bila povezana prek interneta.

Takrat decentralizirano financiranje ni imelo nobenega smisla, saj bi za povezljivost potreboval internet.

Mislim, da bo DeFi do leta 2025 postal bolj uveljavljen. Internet hitro raste in postaja cenovno ugodnejši kot kdaj koli prej. Tudi Indija, ena od držav tretjega sveta, je zaznala izjemno rast na področju mobilnih telefonov in internetne povezave.

Kakor koli že, če želite, lahko ta priročnik uporabite kot PDF za decentralizirano financiranje za vaše gradivo za projekt blockchain.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Zaključek: Prihodnost decentraliziranih financ

Trenutno se prihodnost decentraliziranih financ zdi precej svetla. Številna podjetja že iščejo decentralizirano financiranje kot alternativo tradicionalnim. Številna podjetja so že sprejela potrebne ukrepe za izvajanje decentraliziranih finančnih projektov.

Zdi se, da bo posvojitev še naraščala. Če ste torej v finančnem inštitutu ali podobnem podjetju, ki se ukvarja s financami, si vsekakor oglejte DeFi. Ker je zdaj vzhajajoča zvezda, ne smete zamuditi priložnosti, da bi od nje imeli koristi.

Za vse začetnike, ki želijo temo poglobiti, še več, priporočamo, da začnete z našim Uvodom v tečaj DeFi. Zakaj ne bi začeli postopka posvojitve zdaj?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map