Javni in zasebni blokchain: kako se razlikujejo?

Podjetja podjetja so vedno neodločna pri javnih in zasebnih tehnologijah veriženja blokov. Tu se bomo poglobili in razumeli funkcije ter primerjali javni in zasebni blockchain.

Od začetka tehnologije veriženja blokov ljudje razpravljajo o javni in zasebni verigi blokov. V podjetniškem okolju je pravzaprav resnično pomembno vedeti velike razlike med njima. V bistvu imajo primeri javnih in zasebnih verig blokov veliko vlogo v podjetjih, ki iščejo popoln tip verige blokov za svoje rešitve.

Ampak kako? No, če ne morete ugotoviti, kako se ti razlikujejo, in izbrati napačno platformo, potem vaša rešitev ne bo delovala. Vendar jih v današnjem času marsikdo še vedno zmede.

Zato se vam bomo danes v pomoč osredotočili na javni in zasebni blockchain. Ko poznate njihove podobnosti in razlike, lahko preprosto izberete tisto, ki ustreza vašim potrebam.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Javni Vs Private Blockchain: Uvod v dve glavni vrsti Blockchain

Kaj je javni blokchain?

Javno blockchain omrežje je blockchain omrežje, kjer se lahko vsakdo pridruži, kadar koli želi. V bistvu ni omejitev glede udeležbe. Še več, kdor koli lahko vidi knjigo in sodeluje v postopku soglasja.

Na primer, Ethereum je eden od primerov javne blockchain platforme.

Če torej želite popolnoma decentraliziran omrežni sistem, potem je pot do javne verige blokov. Vendar pa lahko postane nekoliko problematično, ko poskušate vključiti javno omrežje verig blokov s postopkom veriženja podjetij v podjetju.

Kakor koli že, javno blockchain omrežje je bilo prva vrsta blockchain v revoluciji. Pravzaprav je bil Bitcoin tisti, ki je postavil temelje blockchain tehnologij.

Ko so ljudje začeli spoznavati osnovne tehnološke prednosti, so začeli razvijati druge različice verig blokov, da bi se rešili vseh težav.

Najboljši del javnih blockchain podjetij je, da poskrbijo, da imajo vsi udeleženci enake pravice ne glede na vse.

Ljudje se lahko pridružijo konsenzu in sodelujejo v njem, sklepajo pogodbe s svojimi vrstniki, kakor želijo.

Javna blockchain podjetja skrbijo, da ta tehnologija ponuja najvišjo raven varnosti. Še več, to je nekaj, česar v zasebnem blockchainu ne boste videli.

Knjigo lahko vidijo tudi vsi, s čimer se ves čas ohranja preglednost.

Vendar pa primeri javnih blokovnih verig prihajajo tudi z dobrim deležem napak. V resnici so te platforme počasnejše kot običajno. Poleg tega lahko zaradi anonimnosti privabi zlonamerne ljudi, ki uporabljajo platformo za nezakonite dejavnosti.

Oglejmo si najboljše lastnosti javnega veriženja blokov v tem vodniku za javni blok in zasebni blok.

Preberi več: Kaj je javni blockchain? Vodnik za začetnike

Javni blokchain: najboljše lastnosti

Visoka varnost

Javna blockchain podjetja vedno oblikujejo vsako posamezno platformo na način, ki ponuja popolno varnost. V resnici se podjetja in organizacije vsak dan ukvarjajo s spletnimi vdori. Postaja velika ovira, ko čas mineva.

Poleg tega vsako leto povzroči milijarde in milijarde dolarjev izgub.

Toda z vsemi varnostnimi protokoli javnega blockchaina lahko zlahka ustavijo vsa vprašanja vdora, s katerimi se srečujejo. Še več, končno lahko zagotovijo resnično vrednost ali boljšo kakovost podatkov za kateri koli projekt.

Varnostni protokoli se lahko razlikujejo glede na platformo, vendar lahko mirno trdim, da so javni blockchains bolj ali manj robustni.

 Odprto okolje

Kot že veste, je javni blockchain odprt za vse, tako kot njegovo ime. Torej, ne glede na to, kje prebivate, se lahko prijavite v te platforme. Potrebovali bi le dobro internetno povezavo in računalnik.

Torej boste vedno uživali vse prednosti, ki jih prinaša tehnologija veriženja blokov. Še več, z njim lahko trgujete v varnem okolju. Prav tako lahko zaslužite tudi z rudarstvom. Vendar pa vse javne platforme ne ponujajo rudarskih funkcij.

Oglejmo si naslednjo funkcijo v tem javnem vodniku za blockchain v primerjavi z zasebnim blockchainom.

 Anonimna narava

To je pravzaprav ena najboljših lastnosti javnih blokovnih verig, ki jo ima večina uporabnikov rada. V bistvu so tukaj vsi anonimni. Pravzaprav tukaj ne boste uporabili svojega pravega imena ali prave identitete. Vse bi ostalo skrito in na podlagi tega vam nihče ne more slediti.

Ker gre za javno last, je ta funkcija namenjena predvsem varnosti lastnine. Vendar pa so ga ljudje uporabljali tudi iz nezakonitih razlogov. Mnogi kriminalci običajno uporabljajo bitcoin za plačilo nezakonitih dejavnosti na temnem spletu. To je tudi ena od slabosti javne verige blokov.

Toda ne sodite na podlagi slabe preteklosti. Ljudje lahko katero koli novo tehnologijo uporabljajo v slabe in dobre namene. Tako se nikakor ne bi smel odražati na javni tehnologiji veriženja blokov.

 Brez predpisov

V resnici javni blockchain nima nobenih predpisov, ki jih morajo vozlišča upoštevati. Torej ni nobene omejitve, kako lahko uporabimo to platformo za izboljšanje. Vendar je glavno vprašanje, da podjetja ne morejo delati v neurejenem okolju.

Zakaj? No, to je zato, ker je brez predpisov težko slediti vsem potrebam projekta. Zato priporočam uporabo javnih omrežij na potrošniških platformah. To pomeni, da ga ne smete uporabljati kot notranji omrežni sistem in kot zunanji. To je tudi ena od slabosti javne verige blokov.

Oglejmo si naslednjo funkcijo v tem javnem vodniku za blockchain v primerjavi z zasebnim blockchainom.

Uvajanje tehnologije veriženja blokov je težek proces. Naučite se, kako implementirati verigo blokov in jo uporabite za krepitev svojega podjetja zdaj!

 Zakaj uporabljati to?

 Resnična decentralizacija

V javni verigi blokov boste dobili resnično decentralizacijo. To je nekaj, česar v zasebnih blokovnih omrežjih precej ni. Ker imajo vsi kopijo knjige, ta ustvari tudi razdeljeno naravo.

V bistvu v tej vrsti verige blokov ni centralizirane enote. Odgovornost za vzdrževanje omrežja je torej izključno na vozliščih. S pomočjo algoritma soglasja posodabljajo knjigo in spodbujajo pravičnost.

Poleg tega obe funkciji zagotavljata, da je v sistemu vedno decentralizirano okolje.

Kakor koli že, oglejmo si naslednjo v tem vodniku za javno blokchain vs zasebnim blockchainom.

Popolna preglednost

No, nič se ne more primerjati s popolnoma pregledno platformo in ničemer drugim. V bistvu javna blockchain podjetja ponavadi oblikujejo platforme tako, da so popolnoma pregledne za vse v knjigi.

To pomeni, da lahko knjigo vidite kadar koli želite. Torej ni prostora za kakršno koli korupcijo ali kakršna koli neskladja. Kakor koli že, vsak mora voditi knjigo in sodelovati v soglasju.

To najdete na zasebnih blokovnih platformah.

Nespremenljivost

Javno omrežje blockchain je popolnoma nespremenljivo. Kaj pa to pomeni? No, to pomeni, da ko blok enkrat pride na verigo, ga ni več mogoče spremeniti ali izbrisati. Torej zagotavlja, da nihče ne more samo spremeniti določenega bloka in da lahko koristi drugim.

V resnici se vsaka posamezna organizacija ukvarja z vprašanji sprememb. Ali se to zgodi brez povezave ali v spletu. Najboljše je, da funkcije zgoščevanja delujejo kot varnostni protokol.

Ko bo torej oseba poskušala spremeniti bloke, bo ustvarila drugačno verigo, ki se bo ločila od prvotne verige. Tako preklic njihovih sprememb.

Kakorkoli že, poglejmo zasebni blockchain naslednji v tem vodniku za blockchain vs private blockchain.

Popolno opolnomočenje uporabnikov

Običajno mora uporabnik v katerem koli omrežju upoštevati veliko pravil in predpisov. V mnogih primerih pravila morda niti niso poštena. Vendar ne v javnih blockchain omrežjih. Tu so vsi uporabniki pooblaščeni, saj ni osrednjega organa, ki bi pregledoval vsako njihovo potezo.

Te platforme so prav tako odprte za javnost, zato vam nobena družba ne more preprečiti prenosa vozlišč in pridružitve konsenzu.

To je nekaj, česar ne boste videli na zasebnih blockchain platformah. Še več, če preverite zasebni blockchain, boste videli, da uporabniki ne morejo uživati ​​popolne svobode.

Preberite več o podjetniških blokovnih platformah, da boste razumeli, kako deluje vsaka od njih.

Kaj je zasebni blokchain?

Poglejmo, kaj je zasebni blockchain, preden nadaljujemo s popolno primerjavo. Zasebni blockchain je posebna vrsta blockchain tehnologije, pri kateri ima samo ena organizacija pooblastilo za omrežje. Torej to pomeni, da javni ljudje ne morejo sodelovati.

V resnici bodo vse zasebne rešitve blockchain imele neko obliko sheme avtorizacije za identiteto, ki vstopa v platformo. V osnovi zasebne rešitve blockchain razvijajo te platforme za notranji mrežni sistem podjetja.

Zato bi za uporabo te platforme potrebovali zaupanje. Brez zaupanja vozlišč ta omrežni model ne bo deloval. Tako lahko do njega dostopajo samo zaposleni v podjetju.

Morda si mislite, kako je to potem decentralizirano? No, vseeno tehnično ni. Zasebni blockchain ni popolnoma decentraliziran kot javne blockchain platforme. Gre bolj za delno decentralizirano situacijo.

Na zasebnih platformah blockchain pa boste dobili predpise, ki jih druge platforme nimajo. Torej, vsa vozlišča morajo spoštovati določena pravila, da zagotovijo ustrezen pretok podjetja.

Veliko polemik je tudi z zasebnimi blockchain platformami. V bistvu ljudje verjamejo, da lahko organi oblasti preglasijo transakcijo, če menijo, da je primerna. Vendar je zelo malo verjetno.

Ker podjetja potrebujejo zasebnost, se zdi, da so primeri zasebne uporabe blokov v tem primeru popolnoma primerni. Brez ustrezne zasebnosti lahko njihova konkurenca vstopi na platforme in razkrije dragocene informacije tisku.

To lahko dolgoročno močno vpliva na vrednost blagovne znamke. Torej v nekaterih primerih podjetja močno potrebujejo zasebnost.

Kakorkoli že, poglejmo donosne lastnosti zasebnega blockchaina v tem vodniku za zasebne in javne blockchain.

Bi radi izvedeli več o zasebnih verigah blokov? Oglejte si naš zadnji uvodni vodnik po zasebni verigi blokov!

Zasebni blockchain: najboljše lastnosti

 Visoka učinkovitost

Čeprav je bil javni blockchain na prvem mestu, jim običajno manjka neučinkovitost. Zakaj? No, to je zato, ker vsem predstavijo omrežje. Kot rezultat, ko več ljudi poskuša uporabiti funkcije, traja veliko virov, ki jih platforme ne morejo varnostno kopirati.

Tako se hitro upočasni. Po drugi strani zasebni blockchain omogoča le peščico ljudi v omrežju. V mnogih primerih imajo celo določene naloge, ki jih morajo opraviti. Torej nikakor ne morejo zajeti dodatnih virov in upočasniti platforme.

Za to zasebni blockchains uporabljajo okolju prijazne protokole soglasja za dosego dogovora.

Oglejmo si naslednjo funkcijo v tem priročniku za primerjavo zasebnih in javnih blockchainov.

Popolna zasebnost

Za razliko od javnih blockchain platform se zasebne blockchain rešitve običajno osredotočajo na vprašanja glede zasebnosti. Če iščete tehnologijo, ki lahko nudi najvišjo stopnjo zasebnosti za vaše podjetje, je to kot nalašč zanj.

Morda se zdi malo čez rob, ampak to je resnica. Podjetja se vedno spopadajo z vprašanji zasebnosti varnostnih oglasov. Še več, s tako občutljivimi informacijami se ukvarjajo tudi vsak dan. Če pride do uhajanja celo enega od njih, lahko to za podjetje pomeni veliko izgubo.

Zato je nujno, da podjetje uporabi omrežje, ki lahko zavaruje te podatke. In tu nastopijo zasebni verižni bloki.

 Opolnomočenje podjetij

Zasebne rešitve veriženja blokov opolnomočijo podjetja kot celoto in ne posamezne zaposlene. V resnici podjetja potrebujejo odlično tehnologijo za varnostno kopiranje svojih procesov. Še več, te rešitve so v glavnem namenjene notranjim sistemom podjetja. To je eden najboljših primerov uporabe zasebnega blockchaina.

Ker so zelo sposobna varnostno kopirati podjetja in ponujati varnost, je nujno, da začnete izvajati lastne rešitve blockchain, ki temeljijo na tem.

 Stabilnost

Zasebne blockchain rešitve so stabilne in od njih boste dobili mir, ki ga želite. V bistvu morate v vsaki blockchain platformi plačati določeno provizijo, da dokončate transakcijo. Toda na javnih platformah se lahko provizija v veliki meri poveča zaradi pritiska vozlišč, ki zahtevajo transakcije.

Ko je zahtev za transakcije preveč, je potreben čas, da jih izpolnite. Še več, sčasoma se pristojbina drastično povečuje. Vendar ne v zasebnih blockchain platformah. Ker lahko transakcije zahteva le peščica ljudi, zamud ni.

Tako pristojbina ostaja enaka.

Preberi več: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Zakaj uporabljati to?

 Nizke pristojbine

Na zasebnih blockchain platformah so provizije za transakcije izredno nizke. V nasprotju z javnimi platformami blockchain se provizija za transakcije ne poveča glede na število zahtev. Torej, ne glede na to, koliko ljudi zahteva transakcijo, bodo pristojbine vedno nizke in natančne.

Tako sploh ni nobenih skritih stroškov.

Prihrani denar

V resnici zasebni blockchain prihrani veliko denarja. Vzdrževanje zasebnega blockchaina je v primerjavi z javnimi blockchains precej preprosto. Zasebne blockchain platforme zajemajo le nekaj virov. Toda po drugi strani javni blockchain potrebuje veliko za podporo ogromni množici platform. Tako na dolgi rok prihrani veliko denarja.

Ampak to ne pomeni, da je zelo poceni ali kaj podobnega.

Kakorkoli že, poglejmo naslednjo v tem priročniku za zasebne in javne blockchaine.

Brez nezakonite dejavnosti

Kot že veste, imajo zasebne blockchain platforme postopke preverjanja pristnosti, preden se lahko prijavite v omrežje. Ta postopek filtrira vsiljivce, ki poskušajo vstopiti v sistem.

Že sem vam povedal, da imajo javne rešitve veriženja blokov preteklost v povezavi s kriminalnimi dejavnostmi. Očitno je, da v podjetniškem okolju to ni nekaj, kar bi si želeli.

Tako v sistem vstopijo samo preverjeni posamezniki, ki se znebijo vseh nezakonitih dejavnosti.

Poglejmo zdaj glavno primerjavo v tem vodniku za zasebne in javne blockchaine.

Predpisi

Če iščete popolno tehnologijo za svoje podjetje, je zasebni blockchain morda prava izbira. Zakaj? No, v podjetjih morate upoštevati veliko pravil in predpisov. In če jih ne upoštevate v skladu s tem, obstajajo določene posledice.

V zasebnem blockchainu je teorija precej podobna. V resnici vam omogoča, da orisate vsa pravila, in vaši zaposleni se morajo ravnati po njih.

Oglejmo si naslednjo točko v tem priročniku za primerjavo zasebnih in javnih blockchainov.

Vas zanima razlika med konzorcijem in zasebnim blockchainom? Oglejte si naš vodnik za primerjavo zasebnega blockchaina in konzorcijskega blockchaina zdaj!

Javni in zasebni blokchain: Končna primerjava

Oblast

V javni verigi blokov boste dobili resnično decentralizacijo. To je nekaj, česar v zasebnih blokovnih omrežjih precej ni. Ker imajo vsi kopijo knjige, ta ustvari tudi razdeljeno naravo.

Po drugi strani ima zasebni blockchain velik nadzor nad sistemom.

Morda si mislite, kako je to potem decentralizirano? No, vseeno tehnično ni. Zasebni blockchain ni popolnoma decentraliziran kot javne blockchain platforme. Gre bolj za delno decentralizirano situacijo.

Tu se zdi, da se javni in zasebni blockchain razlikujeta v manjšem obsegu. Čeprav so zasebni verižni bloki morda delno decentralizirani, še vedno najbolje delujejo v okolju podjetja.

Dostop

V zasebni verigi blokov ima samo ena organizacija pristojnost nad omrežjem. Torej to pomeni, da javni ljudje ne morejo sodelovati.

V resnici bodo imele vse zasebne rešitve blockchain neko obliko avtorizacijske sheme za identifikacijo osebe, ki vstopa v platformo. Tako imajo dostop do omrežja samo izbrani člani.

Po drugi strani pa se lahko v javnem blockchain omrežju vsakdo pridruži, kadar koli želi. V bistvu ni omejitev glede udeležbe. Še več, kdor koli lahko vidi knjigo in sodeluje v postopku soglasja.

Poglejmo naslednjo primerjalno točko v tem vodniku za zasebne blockchain in javne blockchain.

Transakcijski stroški

Javne blockchain platforme imajo običajno višje transakcijske stroške v primerjavi z zasebnimi blockchain platformami. V resnici ogromno število vozlišč na platformah zmanjšuje zmogljivost. Posledično obdelava zahtev traja veliko časa. Tako cene drastično naraščajo.

Po drugi strani pa so na zasebnih blokovnih platformah provizije za transakcije izredno nizke. V nasprotju z javnimi platformami blockchain se provizija za transakcije ne poveča glede na število zahtev. Torej, ne glede na to, koliko ljudi zahteva transakcijo, bodo pristojbine vedno nizke in natančne.

Kakor koli že, preverite naslednjo točko v tem vodniku za javne in zasebne blokčejne verige.

 Konsenz

V javni verigi blokov vozlišča nimajo nobenih omejitev pri pridružitvi postopku soglasja. Posledično lahko vsi sodelujejo in izkoristijo prednosti platforme.

Po drugi strani se zasebni blockchain predhodno odloči, kdo se lahko pridruži konsenzu in kdo ne. Posledično številna vozlišča v resnici sploh ne bodo sodelovala.

Oglejmo si naslednjo primerjalno točko v tem vodniku za zasebne verige blokov in javnih blokov.

Za uspeh je treba imeti delujočo poslovno strategijo, ki temelji na verigi blokov. Če želite izvedeti več, si oglejte naš vodnik za poslovno strategijo blockchain zdaj!

 Hitrost transakcije

Za primerjavo zasebnega blockchaina in javnega blockchaina si lahko ogledamo njihove hitrosti transakcij. V resnici lahko do določene točke obe platformi delujeta povsem enako. Toda po tej določeni točki se hitrost transakcije drastično spreminja.

Običajno lahko v javni verigi blokov vsakdo zahteva transakcijo. Torej, ko je v omrežju preveč zahtev, se omrežje relativno hitro upočasni s hitrostjo transakcije. Takrat lahko traja veliko časa, da celo obdelamo transakcijo.

Vendar ne v zasebnih blockchain platformah. Tu lahko v postopku transakcije sodeluje le nekaj vozlišč. Hitrost tako ostaja vedno enaka.

 Ravnanje s podatki

Poglejmo obdelavo podatkov teh dveh tehnologij zaradi primerjave zasebnega blockchaina in javnega blockchaina. V javni verigi blokov lahko vsakdo bere in piše na knjigi. Vendar ga ne morete več spremeniti, ko pride na knjigo.

Toda v zasebni verigi blokov lahko samo ena organizacija bere in piše na knjigi. Še več, na knjigo lahko piše le peščica vozlišč. V nekaterih primerih lahko celo izbrišejo tudi blok.

Bolj je podobna situacija za primere javnih in zasebnih blokov.

 Učinkovitost

To je zadnja točka vodnika za javni in zasebni blockchain. V resnici je javni blockchain manj učinkovit v primerjavi z zasebnimi blockchain platformami. Kako? No, javne platforme blockchain se ukvarjajo z težavami razširljivosti in se upočasnijo, če je na platformi preveč vozlišč.

Po drugi strani ima zasebni blockchain le nekaj vozlišč na platformi. Torej, vedno ostanejo učinkoviti, ne glede na vse.

Nespremenljivost

Javno omrežje blockchain je popolnoma nespremenljivo. Kaj pa to pomeni? No, to pomeni, da ko blok enkrat pride na verigo, ga ni več mogoče spremeniti ali izbrisati. Torej zagotavlja, da nihče ne more samo spremeniti določenega bloka in da lahko koristi drugim.

Po drugi strani pa so zasebni verižni bloki delno nespremenljivi. V nekaterih primerih lahko organi določen blok izbrišejo, če se jim zdi primeren.

Tu se najbolj razlikujejo zasebni blockchain in javni blockchain.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional tečaj

Public Vs Private Blockchain: Primerjalna tabela

 Javni Blockchain Zasebni Blockchain
Dostop Kdorkoli Enotna organizacija
Oblast Decentralizirano Delno decentralizirano
Hitrost transakcije Počasi Hitro
Konsenz Brez dovoljenja Dovoljeno
Transakcijski stroški Visoko Nizko
Ravnanje s podatki Dostop za branje in pisanje za vsakogar Dostop za branje in pisanje za eno organizacijo
Nespremenljivost Poln Delno
Učinkovitost Nizko Visoko

Na koncu

Dosegli smo končno točko v vodniku za primerjavo javnih in zasebnih blokov. Kot lahko vidite, obstaja veliko razlik v obeh tehnologijah. V resnici je tako javni kot zasebni blockchain primeren za okolje podjetja, če lahko uporabljate želene funkcije.

Toda na koncu je odločitev v celoti odvisna od vas. Upamo, da vam bo ta vodnik pomagal pri izbiri pravega za vaše podjetje.

Če pa želite izvedeti več podrobnosti, si oglejte naš brezplačni tečaj blockchain, če želite izvedeti več o njem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me