Interoperabilnost blockchain: Zakaj je tehnologija navzkrižne verige pomembna?

Blockchain in distribuirane glavne knjige eksplodirajo iz dneva v dan. Povezovanje teh novih verig postaja nujno, saj več ljudi še naprej upošteva nastajajočo tehnologijo in njene zmogljivosti. Poglobimo se globlje, da vidimo, kaj je interoperabilnost blockchain-a in zakaj je to tako pomembno.

Število blockchain projektov delno narašča, ker razvijalci razmišljajo nenavadno, ko poskušajo izkoristiti zmogljivosti tehnologije. Povečanje prihaja tudi ob potrditvi, da nobena popolna rešitev ne bo mogla naenkrat obravnavati vseh potreb blockchaina.

Popoln primer je veriga blokov IOTA, ki želi izboljšati plačila na internetu stvari. VeChain pa ima podobne zmogljivosti, vendar z namenom krepitve upravljanja dobavne verige na verigi blokov. Stellar blockchain pa skuša ljudem olajšati globalno plačilno mrežo za reševanje težav z nizko zakasnitvijo na oddaljenih območjih.

Med širjenjem blockchain projektov izstopa ena stvar. Vse verige blokov, kot tudi knjige in DAG, izvajajo drugačen nabor transakcij in obdelujejo različne količine obdelave podatkov. Prav tako postaja vse bolj jasno, da obstajajo različna omrežja in verige blokov, zasnovane za posebne sindikate, religije, organizacije skupnosti in vladne službe.

Hiter razvoj verige blokov naj bi povzročil veliko različnih vrst verig. Ena takšnih tehnologij, ki postaja vse bolj očitna, je tehnologija Cross Chain.

Vpišite se zdaj:Brezplačni tečaj Blockchain

Interoperabilnost blockchain: kaj je tehnologija Cross Chain?

Cross Chain, tehnologija postaja vse bolj vroča tema razprav, ki jo vidimo kot končno rešitev za povečanje interoperabilnosti med verigami blokov. Laično povedano, tehnologija Cross-Chain je nova tehnologija, ki skuša omogočiti prenos vrednosti in informacij med različnimi blockchain omrežji..

Povečana uporaba uveljavljenih omrežij, kot so Ripple, Bitcoin in Ethereum, medtem ko je dobra stvar povzročila veliko vprašanj, med katerimi so ključne ekonomske in tehnične omejitve. Kot smo že omenili, večina blockchain omrežij deluje na izoliranih ekosistemih, saj naslavlja, da poskuša rešiti edinstven nabor potreb.

Dejstvo, da verige delujejo ločeno, je ljudem večinoma onemogočilo, da bi v celoti izkoristili prednosti tehnologije knjige. Nezmožnost medsebojnega komuniciranja različnih verig blokov ljudem onemogoča, da bi uživali vse prednosti tehnologije veriženja blokov. Tehnologija s čezmejno verigo skuša rešiti vsa ta vprašanja tako, da omogoča interoperabilnost med verigami verig in jim tako olajša medsebojno komunikacijo in izmenjavo informacij.

Interoperabilnost blokov - verižna tehnologija

Cross Blockchain združljivost

Protokol z več verigami zagotavlja interoperabilnost med verigami blokov in tako omogoča izmenjavo vrednosti in informacij med različnimi omrežji. Skupaj s koristmi javnih decentraliziranih verig bi morali takšni protokoli postaviti temelje za množično sprejemanje in uporabo blockchain-ov


Navzkrižna združljivost verig blokov omogoča različnim verigam blokov komunikacijo med seboj brez pomoči posrednikov. To pomeni, da bodo verige blokov, ki si delijo podobna omrežja, lahko prenašale vrednost med seboj.

Medtem ko se uporabljajo v poslovnem ekosistemu, se podjetjem ne bo več treba spopadati samo s strankami v omrežju, na katerem je podjetje zgrajeno. Namesto tega bodo podjetja lahko poslovala s strankami iz drugih združljivih verig blokov. Celoten postopek bo potekal brez izpadov ali dragih provizij za transakcije. Tako kot v primeru interneta vrednosti, bo tudi združljivost blockchain omrežij blockchain zagotovila učinkovito sredstvo za prenos vrednosti.

Želite vedeti, katera podjetja izvajajo verigo blokov? Oglejte si naš seznam 20+ podjetij, ki zdaj uporabljajo tehnologijo veriženja blokov!

Kdo izkorišča verižno tehnologijo?

Ripple je odličen primer blockchain projekta, ki poskuša raziskati transakcije med verigami. Čeprav je Ripple še v zgodnjih dneh razvoja, poskuša ljudem in entitetam omogočiti izmenjavo različnih digitalnih sredstev v različnih verigah blokov.

Za začetek je Ripple že začel pomagati bankam po vsem svetu pri medsebojnem poravnavanju čezmejnih plačil v različnih valutah in kriptovalutah. Vendar pa se projekt blockchain sooča z težko nalogo, da bo izpopolnil svojo tehnologijo med verigami.

Pomen interoperabilnosti blokov

Uspeh blockchain tehnologije bo odvisen od tega, kako lahko različna blockchain omrežja sodelujejo in se integrirajo. Iz tega razloga je interoperabilnost med verigami verig koncept, s katerim različni verigi blokov komunicirajo med seboj, da bi omogočili nemoteno izmenjavo informacij.

Interoperabilnost je v bistvu sposobnost videti in dostopati do informacij v različnih sistemih veriženja blokov. Ali naj na primer oseba pošlje podatke v drugo verigo blokov, bi jih moral prejemnik prebrati, razumeti in z malo truda reagirati? Vendar to trenutno ni mogoče, saj je nemogoče deliti informacije med Bitcoin in Ethereum blockchains.

Cross Chain skuša tehnologija vse to rešiti s povečanjem interoperabilnosti med verigami blokov. Novi projekti počasi kupujejo idejo, saj poskušajo najti platforme, ki lahko komunicirajo med seboj brez potrebe tretje osebe.

Interoperabilnost blokovnih verig bi morala precej pomagati, da se znebimo posrednikov ali tretjih oseb, sinonim za centralizirane sisteme. Sposobnost različnih decentraliziranih omrežij, da komunicirajo med seboj brez posrednikov, bi torej morala močno prispevati k nastanku popolnoma decentraliziranih sistemov.

Bi radi izvedeli več o tehnologiji veriženja blokov? Preberite več iz našega vodnika za definicijo blockchain-a!

Zakaj pa?

Interoperabilnost verig blokov je zelo pomembna, saj bo v veliki meri olajšala ljudem nemoteno poslovanje z drugimi verigami blokov. Trenutno lahko transakcije potekajo samo z enim blockchainom, tj. Bitcoin ali Ethereum. Vendar prenos informacij med dvema različnima verigama ni mogoč.

Različne funkcionalnosti bi morale nastati zaradi interoperabilnosti verig blokov. Za začetek bodo ljudje lahko plačevali prek več verig blokov. Popolnoma popoln projekt interoperabilnosti verig blokov bi zato moral biti jedro digitalnega gospodarstva v prihodnosti.

Interoperabilnost blokov verig bi morala pripeljati tudi do transakcij z več žetoni, zahvaljujoč razvoju sistemov denarnic z več žetoni. Tak razvoj bo uporabnikom omogočil, da se za enostaven sistem denarnice za enostavno shranjevanje in prenos žetonov prek različnih verig blokov.

Projekti interoperabilnosti blockchain

Glede na vedno večjo potrebo po izboljšanju povezave med različnimi blockchain omrežji mnogi razvijalci že delajo na optimalnih rešitvah. Število projektov interoperabilnosti blockchain se zato povečuje, saj razvijalci poskušajo pospešiti množično sprejemanje blockchain-ov.

Spodaj je nekaj najboljših projektov, ki želijo izboljšati interoperabilnost verige blokov.

Blok veriga Polkadot

Polkadot blockchain je odmevna tehnologija z več verigami, ki interoperabilnost blockchain dvigne na drugo raven. Zamisel Gavida Wooda, enega od ustanoviteljev Ethereuma, želi Polkadot izboljšati prenos podatkov o pametnih pogodbah prek različnih verig blokov.

Polkadot je sestavljen iz več parahainov, ki se razlikujejo po značilnostih. V verigi blokov Polkadot se lahko transakcije razširijo na široko območje glede na število verig v omrežju. Vse to se naredi ob zagotavljanju visoke ravni varnosti poslov.

Projekt interoperabilnosti Polkadot Blockchain želi zagotoviti nemoteno povezavo med zasebnimi verigami, javnimi omrežji, prerokbami in vmesnikom brez dovoljenj. Razvijalci, ki stojijo za rešitvami interoperabilnosti blockchain, želijo omogočiti internet, kjer si bodo neodvisne blockchain rešitve lahko izmenjevale informacije prek relejske verige Polkadot.

Temeljna načela rešitev interoperabilnosti verig blokov so razširljivost in upravljanje.

Se sprašujete o različnih vrstah blockchain tehnologije? Oglejte si 4 različne vrste blockchain tehnologije, če želite izvedeti več o njih.

Blocknet

Razvijalci, ki stojijo za Blocknetom, si trenutno prizadevajo za ustvarjanje decentralizirane izmenjave, vse v prizadevanju za izboljšanje medsebojne komunikacije.

Blockchain izvaja tudi strategije interoperabilnosti blockchain, ki lahko spremenijo način, kako trenutno vidimo blockchain.

Blocknet namerava narediti decentralizacijo vseh štirih komponent, da bi ustvaril prvo decentralizirano borzo. Podporniki projektov si prizadevajo tudi za optimizacijo platforme za več verig, ki bo služila kot infrastruktura.

Aion Online

Aion online je še en odmeven projekt interoperabilnosti Blockchain, ki skuša rešiti nerešena vprašanja glede razširljivosti in interoperabilnosti v blockchain omrežjih. Razvijalci nameravajo Aion postaviti kot standardni protokol, ki ga uporabljajo različni verigi blokov. Končna igra je izboljšati ustvarjanje učinkovitih in decentraliziranih sistemov.

Razvijalci so že pripravili zvezno omrežje verig blokov, ki omogoča integracijo različnih sistemov verig blokov v večtirno vozlišče.

Wanchain

Wanchain se predstavlja kot prva spletna interoperabilna blockchain rešitev na svetu z varnim večstranskim računalništvom. Še več, rešitev interoperabilnosti blockchain skuša obnoviti finance tako, da vse digitalne elemente namesti na en blockchain.

Trenutno uvajajo eno od edinstvenih strategij interoperabilnosti verig blokov.

Projekt interoperabilnosti blockchain zagotavlja zmogljivosti med verigami z izkoriščanjem najnovejših raziskav v kriptografskih teorijah. Zanaša se tudi na lastniški protokol, ki omogoča medsebojno povezovanje zasebnih, javnih in konzorcijskih verig. Medsebojna povezava omogoča preprost prenos digitalnih sredstev med dvema različnima verigama blokov.

Na osnovi Ethereuma blockchain Wanchain omogoča tudi uvajanje pametnih pogodb. Zaradi vseh teh vidikov je privlačna rešitev veriženja blokov za dostavo porazdeljenih aplikacij, ki zahtevajo enostaven dostop do različnih verig blokov. Zasebnost v verigi blokov je izboljšana z uporabo podpisov Ring in enkratnih prikritih naslovov.

Preberi več: 6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Cosmos Blockchain

Cosmos blockchain je najbolj podcenjen projekt interoperabilnosti blockchain. Projekt blockchain je v tekmi, da bo postal središče številnih projektov. Razvijalci so od takrat izdali komplet za razvoj programske opreme, ki naj bi obravnaval vprašanja razširljivosti in interoperabilnosti v blockchain projektih.

Cosmos blockchain arhitektura je sestavljena iz več neodvisnih verig blokov, imenovanih Cone, pritrjenih na osrednji blockchain, poimenovan kot Hub. Tendermint Core, ki omogoča visokozmogljiv ter dosleden in varen mehanizem soglasja, podoben PBFT, v tem primeru poganja vsako cono.

Cosmos Hub povezuje blockchain projekte za izboljšanje interoperabilnosti prek komunikacijskega protokola Inter-Blockchain.

Zaradi medsebojne povezave lahko ljudje pošiljajo žetone iz ene cone v drugo sproti in varno, ne da bi pri tem sodelovali s storitvami tretje osebe. Cosmos blockchain lahko zahvaljujoč povezavi IBC poveže različna območja od javnega do zasebnega projekta.

Interoperabilnost blockchain-a v zdravstvu: prednosti

Nezmožnost izmenjave podatkov v zdravstvenem sistemu in ravnanja z njimi je odmevno vprašanje, ki že vrsto let ogroža zagotavljanje storitev v tem sektorju. Zasebni, javni in državni sektor so že leta poskušali rešiti problem, vendar neuspešno.

Trenutno se zdravstveni sektor za prenos velikih podatkov med institucijami opira na centralizirane strežniške sisteme. Slaba stran tega sistema je, da povečuje varnostna tveganja, saj med prenosom nihče nima nadzora nad podatki.

Interoperabilnost je velik problem v zdravstvenem sektorju, saj študije kažejo, da 86% ponudnikov v tej panogi ne more z lahkoto deliti kritičnih zdravstvenih informacij. Medtem ko je večina prodajalcev uvedla rešitve interoperabilnosti, večina od njih deluje izključno v določenem ekosistemu. Pogosto je drago najti rešitev, ki bi zagotovila nemoten prenos zdravstvenih podatkov v celotnem sektorju.

Zato se morajo osredotočiti na boljše strategije interoperabilnosti blockchain, da se rešijo vseh vprašanj, povezanih z zdravstvom.

Med izzivi, s katerimi se zdravstveno varstvo še vedno srečuje v tekmi za doseganje vseprisotne interoperabilnosti, se blockchain počasi pojavlja kot tehnologija, ki bi lahko pomagala ublažiti boleče točke.

Preberite tudi:10 najboljših izzivov za implementacijo podjetniških blokov

Lastništvo podatkov

Nadzor podatkov je bil vedno velik problem v zdravstvenem sektorju. Z interoperabilnostjo verige blokov pa bi lahko igralci zdravstvenega varstva kmalu lahko ohranili nadzor nad svojimi podatki. Tehnologija digitalne knjige se ponaša z eno najvišjih ravni varnosti, ki bi zmanjšala primere nenamerne izmenjave podatkov in strah pred nepravilnimi spremembami. Blockchain omogoča izvajanje nespremenljivih ključev z dnevniki dostopa za branje / pisanje.

Izboljšana varnost s šifriranjem

Trenutno je le 35% do 40% zdravstvenih podatkov šifriranih. Z uporabo rešitev interoperabilnosti verige blokov pa bi lahko bili vsi podatki privzeto šifrirani. Privzeti standard šifriranja je najboljša rešitev, ki bo pomagala ublažiti tveganja, ki izhajajo iz kršitev podatkov.

Izboljšana učinkovitost in preglednost

Interoperabilnost blockchain-ov v zdravstvenem sektorju lahko tudi zmanjša režijske stroške in poveča učinkovitost. Uporaba pametnih pogodb bi morala v veliki meri odpraviti potrebo po posrednikih. Rezultat bi morali biti samodejni procesi, ki delujejo na ustrezne informacije različnih akterjev.

Prednosti
Zasebnost Rešitve interoperabilnosti Blockchain bi morale zagotavljati zaščito zasebnosti podatkov, saj zdravstvene ustanove komunicirajo in izmenjujejo informacije z zunanjim svetom
Nižji stroški transakcij Interoperabilnost blockchain bi morala znižati transakcijske stroške, ko gre za izmenjavo zelo občutljivih informacij v zdravstvenem sektorju
Varnost Rešitev Blockchain bi morala obravnavati dolgotrajno vprašanje varnosti podatkov v industriji. Pomanjkanje posrednikov bi moralo zmanjšati tveganje, da bi občutljive informacije končale v napačnih rokah
Uredba o ekosistemu Rešitve interoperabilnosti Blockchain bodo zagotovile, da se neobdelani podatki delijo samo v določenem ekosistemu. Tako bodo lahko samo ponudniki in ustanove s potrebnimi ključi dostopali do občutljivih podatkov v omrežju
Ščiti pred 51% napadom Uporaba tehnologije veriženja blokov zmanjšuje tveganje za 51% napadov, saj se podatki distribuirajo po obsežnem omrežju

Trenutni scenarij interoperabilnosti blokov v zdravstvu

Najpomembnejši prekomerni veter v interoperabilnosti med verigami blokov v zdravstvenem sektorju se nanaša na upravljanje. Takšne rešitve bodo imele omejen oprijem le, če industrija ne bo dosegla soglasja o upravljavskih strukturah.

Udeleženci v celotnem sektorju se morajo dogovoriti o upravljavskih strukturah s poudarkom na standardih interoperabilnosti. Čeprav je na tem področju nekaj napredka, bi lahko trajalo nekaj časa. Poleg tega bodo morali igralci sektorja oceniti tudi različne zdravstvene platforme, ki temeljijo na verigah blokov, da bi ugotovili, katera ustreza njihovim potrebam.

Dobavitelji, kot sta PakitDok ter Change Healthcare in Gem, so dosegli izjemne korake pri oblikovanju rešitev interoperabilnosti Blockchain za ta sektor.

Preberi več: Kako lahko Blockchain moti zdravstvo?

Izzivi interoperabilnosti blockchain in verjetne rešitve

Največji izziv za interoperabilnost blockchain je dejstvo, da obstaja veliko blockchain sistemov, ki ne govorijo istega jezika. Za začetek so številne zapletene platforme v uporabi z različnimi stopnjami uporabe pametnih pogodb. Transakcijska shema in konsenzni modeli v teh projektih se med seboj tudi zelo razlikujejo, da se lahko zgodi kakršna koli oblika medsebojnega povezovanja.

Da bi premagali nekatere osnovne težave, ki hromijo interoperabilnost verig blokov, se je treba obrniti na tehnologijo, ki omogoča univerzalno komunikacijo med različnimi verigami blokov. Še več, uporaba odprtih protokolov, kot tudi okvirov več verig, so predstavljene kot možne rešitve vprašanj interoperabilnosti blockchain.

Odprite protokole za izboljšanje interoperabilnosti blokov

Menimo, da je to ena najboljših rešitev za vprašanja interoperabilnosti. Uporaba odprtih protokolov bi morala močno prispevati k omogočanju standardiziranih poti, po katerih lahko različni verižni verigi z lahkoto komunicirajo med seboj. Takšni protokoli zagotavljajo univerzalni jezik za verige blokov, ki izboljšujejo komunikacijo.

Popoln primer odprtega protokola za interoperabilnost verige blokov je Atomska zamenjava. Atomic Swap, ki deluje kot decentralizirana deponirana veriga, omogoča izmenjavo vrednosti med dvema različnima verigama blokov, kot je 1BTC, za 1ETH. Celotna transakcija poteka brez uporabe menjalnice ali posrednika. Interledger je še en primer verižne verige blokov, ki uporablja protokol za atomsko zamenjavo.

Uporaba večverižnih okvirov

Okviri z več verigami pa delujejo kot odprta okolja, skozi katera se verige verig vtikajo. Za razliko od odprtih protokolov so bolj zapleteni. Pomagajo pa olajšati odprto komunikacijo in prenos vrednosti in podatkov med različnimi verigami blokov.

Z večverižnimi okviri se verige blokov lahko priključijo in postanejo del standardiziranega ekosistema, da lahko izmenjujejo informacije. Iz tega razloga jih večino časa imenujejo internet blockchains, saj ponujajo edinstvene in obetavne zmogljivosti, ko gre za interoperabilnost blockchain.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Spodnja črta

Tehnologija navzkrižne verige in interoperabilnost verig blokov sta bistvena vidika tehnologije veriženja blokov, kot je omenjeno zgoraj. Oba koncepta sta pripravljena ne le razširiti obseg uporabe kriptovalut, temveč tudi pospešiti sprejemanje verig blokov.

Tehnologija, ki ima več verig, lahko sama reši vprašanja razširljivosti, ki že leta uničujejo ekosisteme blockchain. Torej, to je velik zagon za verigo blokov, če lahko končno potegne interoperabilnost.

Če ste v tem pogledu le novinec in želite izvedeti več o tehnologiji veriženja blokov, priporočamo, da začnete z našim brezplačnim tečajem veriženja blokov. Zakaj ne bi začeli svojega blockchain potovanja zdaj?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map