Hyperledger Fabric 2.0: Blockchain naslednje generacije

Podjetje Hyperledger Fabric obstaja v podjetjih že nekaj časa. V resnici ponuja eno od kreativnih platform za primere uporabe verige blokov. Toda tehnologija, ki se s časom ne izboljša, zelo hitro zastara. Zato nam je Hyperledger prinesel novo različico Hyperledger Fabric 2.0.

Pred tem je podjetje ponudilo različico Fabric 1.4. Zdaj pa imamo med seboj verigo blokov naslednje generacije. Če ste nad novo izdajo, kot smo mi, več kot navdušeni, si oglejte ta priročnik. Ker bomo danes govorili o tem, kaj predstavlja nova izdaja Hyperledger Fabric 2.0 in o vseh funkcijah, ki jih je predstavil.

Toda preden začnemo, bomo predstavili, kaj je platforma Hyperledger Fabric in katere funkcije je sprva ponujala.

Torej, začnimo!

Kaj je tkanina Hyperledger?

Hyperledger Fabric je razdeljena platforma glavne knjige za poslovne rešitve, ki ima vsestranskost, modularnost in zmogljivost. Torej, kot veste, obstajajo tudi platforme brez dovoljenja. Toda Fabric se razlikuje od tega.

Nikomur ne dovoli vstopa na platformo. Namesto tega ponuja dovoljen dostop uporabnikom, ki imajo pooblastila v sistemu. Poleg tega ponuja tudi zasebnost podatkov in pametne pogodbe za razširljivo in varno delovanje.

Zato lahko katera koli industrija samo uporablja Hyperledger Fabric za kakršno koli rešitev. Priložnosti so neomejene in podjetja bodo vedno dobila najboljše rezultate s platforme porazdeljene knjige.

Čeprav bodo uporabniki znotraj omrežnega sistema sodelovali, morajo pa podjetja ohranjati zasebnost za določene interakcije. Na tem temelji industrija. Na primer, morda kupec prodaja izdelek različnim prodajalcem, vendar v različnih cenovnih razredih.

Toda kupec mora glede tega ohraniti zasebnost. In tu vam lahko pomaga Hyperledger Fabric.

V resnici lahko enostavno ustvarite ločene kanale v transakciji za ločene prodajalce. Z možnostmi zasebnih podatkov lahko tudi ohranite informacije na tihem in tihem nivoju.

 

Zakaj tkanina Hyperledger?

V resnici se je Hyperledger Fabric sčasoma razvil s pomočjo odprtokodne skupnosti in se osredotočil predvsem na primere uporabe v podjetjih. Še več, zdaj ponuja veliko funkcij, ki jih podjetje pogosto zahteva. Torej, poglejmo, kaj so to –

 • Modularna in pooblaščena arhitektura.
 • Zelo prilagodljiva rešitev za potrditev konsenza med vsemi transakcijskimi organizacijami.
 • Prilagodljive in odprte pametne pogodbe, ki lahko podpirajo različne podatkovne modele in rešitve, kot so strukturirani podatki, model računa, nestrukturirani podatki, model UTXO itd..
 • Vključljive možnosti protokola za soglasje za naročanje transakcij in blokbutiranje.
 • Popolna zasebnost podatkov za izolacijo transakcij ali izmenjavo informacij, ki jih je treba vedeti, z uporabo zasebnih podatkovnih modelov.
 • Podpora pametnih pogodb za več programskih jezikov, kot so JavaScript, Java, Go itd.
 • Izdelava različic in upravljanje pametnih pogodb.
 • Podpora za trdnost.
 • Podpora za navidezni stroj Ethereum.
 • Nenehne posodobitve, poslovanje podjetja, podpora asimetrični različici.
 • Štirje podatki, kot so poizvedbe obsega, poizvedbe s ključi, poizvedbe JSON v verigi in še veliko več.

 

Hyperledger Fabric 2.0: kaj je novega?

Prva izdaja Hyperledger Fabric se je vrnila v različici 1.0. In zdaj imamo drugo veliko izdajo Hyperledger Fabric 2.0. Tokrat prihaja z veliko novimi in izboljšanimi funkcijami tako za uporabnike kot za operaterje na platformi.

Izdaja Hyperledger Fabric 2.0 vključuje vzorce zasebnosti in podpira nove programe, nove funkcije za upravljanje vozlišč, izboljšane sisteme upravljanja za pametne pogodbe in še veliko več.

Če pa še niste pripravljeni, vas ne bodo prisilili k nadgradnji na najnovejši Hyperledger Fabric 2.0. Torej imate možnost nadgradnje, ko ste pripravljeni, ali pa je vaše podjetje pripravljeno na prehod.

In to je velika prednost za Hyperledger Fabric 2.0.

Oglejmo si nekaj vrhuncev nove izdaje –

Decentralizirano upravljanje pametnih pogodb

Hyperledger Fabric 2.0 ima zdaj decentralizirano upravljanje, zlasti za pametne pogodbe. Ponuja tudi nov postopek, kjer lahko verigo namestite na vrstnike in jo zaženete na kanalu. Tako novo upravljanje življenjskega cikla verižne kode zdaj omogoča več organizacijam, da dosežejo dogovor na podlagi parametrov verižne kode.

V bistvu boste za interakcijo s knjigo uporabljali pravilnik o verifikaciji verižne kode. Poglejmo, katere druge izboljšave ponuja v prejšnjem procesu življenjskega cikla verižne kode –

 

Dogovor s parametri verižne kode

V bistvu je v prejšnji izdaji lahko samo ena organizacija v verižni kodi nastavila parametre tudi za druge člane kanala. Toda drugi člani bi lahko zavrnili pridobivanje verižne kode in ne bi sodelovali v postopku transakcije. Zato ga prikliči.

Vendar pa nova Hyperledger Fabric 2.0 ponuja prožnejšo pot za verižno kodo. Zdaj podpira tako centralizirane modele verižnih kod kot tudi decentralizirane modele verižnih kod. V decentralizirani različici se morajo podjetja dogovoriti o verižni kodi, da bodo lahko postala aktivna na kanalu.

 

Previdne nadgradnje verižne kode

Prej je lahko samo ena organizacija nadgradila transakcijo. Vendar bi ostali člani kanala ogroženi, če ne bodo namestili verižne kode. Tako nova različica Hyperledger Fabric 2.0 omogoča nadgradnjo verižne kode šele potem, ko se dovolj članov brez kakršnih koli težav dogovori o nadgradnji.

 

Posodobitve pravilnika o zasebnem zbiranju podatkov in preprostih odobritvah

Nova različica Hyperledger Fabric 2.0 ponuja nov pravilnik o odobritvi, kjer lahko nadgradite zasebno zbiranje podatkov ali konfiguracijo pravilnika brez ponovne namestitve verižne kode. Še več, uporabniki lahko uporabijo politiko odobritve, saj zahteva soglasje velikega števila uporabnikov na kanalu.

V resnici se bo pravilnik posodobil vsakič, ko član vstopi v knjigo ali jo zapusti.

 

Preverljivi paketi verižnih kod

Zdaj Hyperledger Fabric različice 2.0 prihaja z lahko berljivo tar datoteko za verižno kodo. Pomagal vam bo enostavno pregledati datoteke verižnih kod in določiti namestitve v drugih organizacijah.

 

Več kanalov na kanalu

V prejšnji različici je bil življenjski cikel uporabljen za definiranje vsake verižne kode z uporabo različice in imena, določenega med namestitvijo paketa. Zdaj pa lahko uporabite samo en paket verižne kode in ga vsakič v omrežju postavite večkrat z več imeni. To lahko storite tudi na različnih kanalih ali na istem kanalu.

 

Paketi verižnih kod med člani kanala

V različici Hyperledger Fabric 2.0 lahko uporabniki razširjajo verižno kodo za lastne primere uporabe. Na primer, organizacija lahko razširi verižno kodo za preverjanje veljavnosti znotraj svojega podjetja. Obstaja pa minimalno število zahtev organizacij. Torej, ko bo možno dovolj overitve, bodo transakcije potrjene in bodo dobile mesto v knjigi.

Tako bo vašemu podjetju pomagalo, da samodejno odpravi morebitne težave v svojem času, ne da bi ogrozilo celotno omrežje.

 

Uporaba novega življenjskega cikla verižne kode

Hyperledger Fabric različice 2.0 zdaj ponuja popolnoma nov življenjski cikel verižne kode. Če pa niste pripravljeni na nove spremembe, lahko še naprej uporabljate prejšnji življenjski cikel z različico Hyperledger Fabric 2.0.

V resnici bo novi življenjski cikel aktiven šele, ko posodobite zmogljivosti na različico 2.0.

 

Novi vzorci aplikacij verižne kode

V bistvu vam načrt Hyperledger Fabric 2.0 omogoča uporabo iste decentralizirane metode soglasja tudi za vaše aplikacije verižnih kod. Zagotovil bo, da bodo organizacije imele soglasje za transakcije podatkov, preden se bodo zavezale k knjigi.

Avtomatizirani pregledi

Organizacija lahko doda avtomatizirane preglede v verižno kodo, da preveri več informacij, preden potrdi transakcijo na knjigi.

Decentralizirani sporazum

Najboljše je, da vam načrt Hyperledger Fabric 2.0 omogoča modeliranje človeških odločitev na verižni kodi, ki zajema več kot eno transakcijo. Vendar bi morali drugi uporabniki organizacij sodelovati s pogoji pogodbe.

Nato lahko na koncu predlog verižne kode preveri, ali so izpolnjeni vsi pogoji uporabnika, in na podlagi tega poravna transakcijo.

 

Zmogljivosti

Načrt Hyperledger Fabric 2.0 vsebuje določene zmogljivosti. Poglejmo, kaj so to –

Aplikacija V2_0: Zažene nov življenjski cikel verižne kode za operaterje, kot je omenjeno v verižni kodi.

Kanal V2_0: V bistvu nima sprememb, lahko pa ga uporabite za ohranjanje skladnosti z urejeno stopnjo zmogljivosti in aplikacijami.

Naročnik V2_0: Ta nadzoruje UseChannelCreationPolicyAsAdmins in spreminja način preverjanja običajne transakcije kanala. Če jo kombinirate z možnostjo -baseProfile, lahko spremenite prej podedovane vrednosti v sistemu naročilnika.

 

Ko pa posodabljate svoje stopnje zmogljivosti, vedno ne pozabite posodobiti tudi enakovrednih binarnih datotek. Posodobite tudi binarne datoteke naročnika, preden posodobite možnosti naročnika in kanala.

 

Izboljšave zasebnih podatkov

Načrt Hyperledger Fabric 2.0 ima tudi nov vzorec za skupno rabo vseh vaših zasebnih podatkov, ne da bi jih hkrati zbral, nato pa na podlagi tega združite člane kanala. Natančneje, brez skupne rabe zasebnih podatkov z zbirko uporabnikov, jih lahko delite z eno samo organizacijo.

Toda preden gremo nekoliko globlje v dokumentacijo Hyperledger Fabric 2.0, poglejmo, na kaj se zasebni podatki dejansko nanašajo v Hyperledger.

 

Kaj so zasebni podatki?

V mnogih primerih bo podjetje morda moralo nekatere informacije obdržati zasebne v kanalu drugih podjetij. Tako morajo ustvariti nov kanal samo z organizacijami, ki lahko informacije vidijo ločeno. To pa pomeni, da bo potreboval tudi dodatne uprave, politike, dostop do članstva in še veliko več.

Še več, udeleženec kanala tudi ne dovoljuje uporabe sistema v primerih uporabe, ko lahko vse strani vidijo nekatere podatke, druge pa ostanejo skrite.

Vendar vam bo zdaj načrt Hyperledger Fabric 2.0 pomagal ustvariti zasebno zbirko podatkov. Tu lahko določite podskupino podjetij, ki lahko vidijo zasebne podatke, ne da bi za vsak primer ustvarili nov kanal.

 

Kaj je zasebno zbiranje podatkov?

V osnovi je zbirka kombinacija dveh različnih elementov –

Dejanske informacije, ki se med vrstniki predvajajo po tračarskem protokolu. Tu pa to lahko vidi samo podjetje, pooblaščeno za ogled. V bistvu so ti podatki v zasebni državni bazi podatkov v knjigah vrstnikov te organizacije.

Še več, tukaj ni naročanja in zasebnih informacij ne morejo videti. Kakor koli že, ker protokoli ogovarjanja oddajajo informacije od enega do drugega vrstnika, morate v kanalu nastaviti sidrna vozlišča.

Vsebuje tudi razpršitev teh zasebnih podatkov, ki so razvrščeni, potrjeni in zapisani na knjigo vseh vrstnikov v kanalu. V bistvu služi kot dokaz za potrditev transakcije na kanalu. Uporabite ga lahko tudi za revizijske namene.

 

Uporaba zbirke

Znotraj kanala A Channel

Če želite obdržati skrivnost celotne transakcije skupine organizacij znotraj kanala, morate uporabiti kanale.

Ločen kanal

V skladu z dokumentacijo Hyperledger Fabric 2.0 lahko zbirke uporabljate takrat, ko morate le del knjige hraniti v tajnosti od številnih podjetij.

V resnici bodo nekatere organizacije imele popoln dostop do glavne knjige, druge pa bodo morda videle le, kaj smejo. Če želite tudi podatke o transakcijah skriti pred storitvami naročanja, lahko zaupno uporabite zasebne zbirke podatkov.

 

Primer

Oglejmo si primer iz dokumentacije Hyperledger Fabric 2.0, da bolje razumemo situacijo.

Recimo, v trgovalni platformi je v kanalu pet podjetij.

 • Kmet, ki prodaja blago
 • Distributer, ki premika to blago
 • Pošiljatelj, ki premika blago med dvema strankama
 • Prodaja na debelo, ki kupuje blago od distributerja
 • Trgovec, ki blago kupuje od trgovcev na debelo in odpreme

V bistvu lahko distributer v vsakem primeru zaračuna drugače. Torej bi morda želel obdržati zasebnost transakcij s pošiljateljem in kmetom, ker ima morda druge posle s trgovcem na drobno in trgovcem na debelo.

Poleg tega distributer zaračuna veletrgovcu manj kot trgovcu na drobno. Tako bo morda želel to skrivnost zadržati pri prodajalcu.

Prodajalec na debelo pa ima lahko tudi zasebne odnose s pošiljateljem in trgovcem na drobno. Če pa želite ustvariti ločen kanal za vsako zasebno informacijo, potem bi sistem postal veliko bolj zapleten.

Namesto tega lahko imate za vsakega člana različne zasebne zbirke podatkov ali PDC-je.

Kot naprimer,

Zasebno zbiranje podatkov-1: Pošiljatelj, kmet in distributer

Zasebno zbiranje podatkov-2: Pošiljatelj, prodajalec in prodajalec na debelo

Zasebno zbiranje podatkov-3: Prodaja na debelo in distribucija

V skladu z dokumentacijo Hyperledger Fabric 2.0 bodo vsi enakovredni distributerji imeli zasebne zbirke podatkov, ki bodo vsebovale zasebne podatke za odnose pošiljateljev, kmetov in distributerjev ter trgovcev na debelo in distributerjev..

 

Izboljšave v vzorcih podatkov

Glede na dokumentacijo Hyperledger Fabric 2.0 obstajajo nekatere izboljšave, ki dejansko omogočajo delovanje novih vzorcev zasebnih podatkov. To so –

Skupna raba in preverjanje zasebnih podatkov

Prejemniki lahko z API-jem GetPrivateDataHash () preverijo, ali so zasebni podatki, deljeni z njimi, verodostojni ali ne v dveh scenarijih –

 • Ko delite zasebne podatke z uporabnikom kanala, ki ni član zbirke.
 • Ko jo delite z drugo zbirko, ki je priložena enemu ali več članom.

 

Politike odobritve na ravni zbirke

Zdaj lahko definirate zasebne zbirke podatkov s pomočjo pravilnika o odobritvi, ki lahko preglasi druge pravilnike na ravni verižne kode za ključe med zbirko. V bistvu ga lahko uporabite, da drugim podjetjem omejite pisanje v zbirko in kaj lahko omogoči življenjski cikel verige in vzorce aplikacij.

No, na primer, morda boste potrebovali potrditev, kjer lahko, če se večina podjetij strinja, začnete transakcijo, v nekaterih primerih pa boste morda potrebovali dogovor določene organizacije, da bo deloval..

 

Implicitne zbirke po organizacijah

V skladu z dokumentacijo Hyperledger Fabric 2.0 v vsakem primeru, če želite uporabiti vzorec zasebnih podatkov za posamezno organizacijo, lahko namestite verižno kodo, ne da bi v novi različici opredelili zbirko. To je ena glavnih značilnosti Hyperledger Fabric 2.0.

 

Zunanji zaganjalnik verižnih kod

The zunanji zaganjalnik verižnih kod je ena izmed izjemnih funkcij Hyperledger Fabric 2.0. Predvsem bo opolnomočil operaterje, saj se zdaj lahko odločijo za zagon verižne kode po svoji izbiri tehnologije. Še več, zanj vam ne bo treba uporabljati zunanjega zaganjalnika ali graditelja, verižno kodo pa bo zagnal z API-jem Docker.

V bistvu vrstnikom zdaj ne bo treba dostopati do demona Dockerja, da bi zagnali ali izdelali verižno kodo. V produkcijskem okolju to absolutno ni zaželeno in zato lahko vrstniki zdaj odpravijo odvisnost od demona Docker.

Zdaj vam ni treba zagnati verižne kode v vsebniku Docker, lahko tožite svojo izbiro okolja za zagon verižne kode.

Poleg tega lahko operaterji ponudijo zunanje izvršljive datoteke gradbenika, da preglasijo, kako uporabniki zaženejo ali zgradijo verižno kodo.

Prej so vrstniki lansirali verižno kodo, nato pa je bila spet povezana z njimi. Zdaj pa jo lahko zaženete kot zunanjo storitev.

 

Izboljšana zmogljivost CouchDB

Prej, ko ste uporabljali bazo podatkov CouchDB, ste se soočali z zamudami pri branju pri potrditvi in ​​potrditvi. Tako je bilo težko doseči čim bolj gladko izvedbo. Zdaj pa s funkcijami Hyperledger Fabric 2.0 dobite nov enakovredni predpomnilnik, ki bo nadomestil dolgotrajna iskanja s hitrimi izhodi. Še več, lahko jih konfigurirate z lastnostjo core.yaml cacheSize.

 

Alpske slike Dockerjev

V novi Hyperledger Fabric 2.0 bo za Dockerjeve slike uporabljal Alpine Linux. Alpine Linux je varnejša in lažja distribucija Linuxa, ki lahko enostavno poveča zmogljivost omrežja.

V resnici to pomeni, da bodo slike Dockerja manjše, zato bi trajalo manj časa za prenos ali za zagon. Še več, tudi odslej ne bo zavzel preveč prostora.

Podjetje je Alpine Linux zasnovalo od začetka, pri čemer je upoštevalo varnost, minimalistična lastnost te distribucije pa se znebi vseh ranljivosti.

 

Vzorčna testna mreža

Zdaj boste v odlagališču vzorcev tkanine dobili novo vzorčno mrežo. Je ena izmed najboljših funkcij Hyperledger Fabric 2.0. V resnici je to testno omrežje modularno in enostavno za uporabo. Torej ne boste imeli težav s preizkušanjem pametnih pogodb ali aplikacij pred zagonom rešitve.

Poleg tega lahko omrežje skupaj s kriptogenom uvedete tudi s certifikacijskimi organi.

 

Kako nadgraditi na Fabric v2.0

Vsakič, ko pride do večje izdaje, prinese množico težav z nadgradnjo. V mnogih primerih boste morda morali novo različico namestiti iz nič, vendar lahko pride do izpadov. Toda ena od lastnosti Hyperledger Fabric 2.0 je, da lahko, če že uporabljate različico 1.4, neposredno nadgradite na različico 2.0 brez izpadov.

Prav tako so predelali in razširili dokumente za nadgradnjo, da jih lahko preverite, v njih pa je tudi samostojni dom dokumentacije. Želite nadgraditi? Potem si oglejte njihove dokumentacijo na tem.

V bistvu je nadgradnja na najnovejšo izdajo postopek v štirih korakih –

 • Najprej morate varnostno kopirati svoje knjige in MSP-je.
 • Nato začnite tekoče nadgrajevati binarne datoteke naročnika na najnovejšo različico.
 • Po tem sledite istemu postopku posodabljanja tudi za enakovredne binarne datoteke.
 • Nazadnje morate posodobiti aplikacijske kanale in sistemski kanal naročnika na najnovejše zmogljivosti, ko so na voljo. Še več, ne bodo vse izdaje povečale zmogljivosti, včasih pa imajo večje izboljšave, včasih pa ne.

 

Nadgradnja vadnic

Preden nadgradite kateri koli postopek, si oglejte njihove vadnice za to. Lahko si ogledate tudi našo vadnico Fabric. Kakorkoli, tukaj dajemo kratko različico tega –

 • Preden nadgradite svoje zmogljivosti, morate najprej nadgraditi vse komponente. Prepričajte se, da gre za najnovejšo različico.
 • Pred posodobitvijo celotnega kanala poskrbite tudi za posodobitev vseh vozlišč na najnovejšo različico.
 • Za začetek novega življenjskega cikla verižne kode v sistemu morate dodati pravilnike o odobritvi za določeno podjetje.

Tkanina zdaj standardno obravnava nadgradnjo vozlišč in povečanje zmogljivosti.

Opomba: Priporočljivo je, da svoj SDK nadgradite tudi na najnovejšo različico. Čeprav bi moral biti vaš SDK sposoben obravnavati enakovredne izdaje Hyperledger Fabric in nižjo različico, bi bilo najbolje, da ga posodobite, saj lahko potem učinkovito uporabljate najnovejše funkcije Fabric.

Če ste nad postopkom nadgradnje še vedno zmedeni, si oglejte njihovo dokumentacijo.

 

Zaključek

Zadnja izdaja različice 2.0 je mejnik v zgodovini. V resnici velja Fabric 2.0 za tehnologijo veriženja blokov naslednje generacije. Še več, toliko funkcij Hyperledger Fabric 2.0 ponuja veliko priložnosti.

Za zdaj še vedno ne vemo, kako bo ta tehnologija delovala ali se bo nova različica končno lahko znebila negativnih vidikov verige blokov. Kljub temu je novi mejnik za družino in skupnost Hyperledger prinesel veliko novih izboljšav in upamo lahko le na najboljše.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map