Hashgraph Vs Blockchain: podrobna primerjava

V tem članku bomo podrobno primerjali Hashgraph in Blockchain ter razumeli njihove seminarje in razlike.

Če pripadate blockchain sektorju, bi vedeli, da se nenehno hitro razvija. Obstajajo tudi druge podobne tehnologije porazdeljene knjige (DLT), ki nadomeščajo Blockchain z boljšo rešitvijo ob strani.

Eden takih DLT je Hashgraph. Razdeljeno knjigo rešuje drugače in trdi, da je bolj varna, hitra in poštena. Zato bomo primerjali ti dve tehnologiji, Hashgraph in Blockchain – in videli, kje sta na trenutnem trgu. Začnimo.

Vpišite se zdaj: Tečaj osnove podjetniških blokov

Hashgraph vs Blockchain

Preden začnemo in raziskujemo, moramo razumeti pravi pomen tehnologije porazdeljene knjige.

Tehnologija porazdeljene knjige je mreža vrstnikov, ki komunicirajo med seboj, da dosežejo konsenz. V DLT ima vsako vozlišče kopijo knjige in je nespremenljive narave.

Obstaja veliko DLT-jev, vključno z dvema, o katerih bomo danes razpravljali, to sta Blockchain in Hashgraph. Ključne značilnosti tehnologije porazdeljene knjige so decentralizacija, varnost, preglednost, celovitost in hitrost. Vendar pa vsi DLT-ji ne ponujajo vseh funkcij.

Pravzaprav je DLT lahko učinkovit tudi v centraliziranem sistemu, kjer lahko sistem koristi integriteti, preglednosti in hitrosti izvajanja. V bistvu tehnologija porazdeljene knjige (DLT) opolnomoči blockchain, blockchain pa Bitcoin.

Poskusimo zdaj razumeti blockchain in Hashgraph.

Kaj je Blockchain?

Blockchain je ena izmed najbolj priljubljenih oblik tehnologije porazdeljene knjige. Osnovno tehnologijo uporablja prva vsaka kriptovaluta, tj. Bitcoin. V verigi blokov vrstniki komunicirajo med seboj, da tvorijo omrežje peer-to-peer.

Bitcoin uporablja najosnovnejšo obliko tehnologije veriženja blokov. Matematično dober, a praktično ne tako učinkovit. Zato v zadnjem času opažamo porast različnih vrst blockchain tehnologije. Ethereum je najuspešnejši, pri čemer ga podpira ogromna skupnost. Ethereum je veriga blokov druge generacije, kar pomeni, da podpira tudi dApps in pametne pogodbe.

Tehnično je veriga blokov vrsta blokov ali zapisov. Podpira strukturo samo za dodajanje. Vendar je baza podatkov nespremenljiva, kar pomeni, da podatkov, ko so enkrat napisani, nihče ne more več izbrisati ali urediti. Podatkov, shranjenih v prejšnjih blokih, nikakor ni mogoče spremeniti.

Zaradi tega je veriga blokov idealna rešitev za težave s trenutno generacijo, kjer je nespremenljivost podatkov bistvenega pomena. Uporablja se lahko za glasovanje, upravljanje dobavne verige in finančno industrijo.

Če vas zanima tehnologija veriženja blokov, potem je tukaj vodnik po tehnologiji veriženja blokov, ki si jo lahko ogledate, če želite izvedeti več o tehnologiji.

Kaj je Hashgraph?

Hashgraph pa je metoda soglasja, ki ponuja drugačen pristop k tehnologiji porazdeljene knjige. Bela knjiga se opredeli kot podatkovna struktura ali algoritem soglasja in ne kot celoten sistem, zlasti kot tehnologija porazdeljene knjige.

Patentiral ga je Swirlds in nihče drug kot licenca ga ne more uporabljati. Vendar imamo tudi Hedera Hashgraph in je javna mreža Hashgraph. Ima vse funkcije soglasnega algoritma Hashgraph z majhnimi spremembami v načinu uporabe vodilne oblike. Kot dve tehniki za ohranjanje povezljivosti in soglasja uporablja trače o tračih in navideznem glasovanju.

Hashgraph vs blockchain

Hedera ima tudi lastno kriptovaluto, imenovano HBAR. Kriptovaluta Hedera se uporablja za izdelavo plačilnega sistema med enakovrednimi uporabniki, decentralizirane aplikacije za napajanje, razvoj rešitev za mikroplačila in zaščito omrežja.

Hashgraph je zasnovan tako, da ponuja varno, pošteno in hitro omrežje. Izvaja se z uporabo programskega jezika Java in Lisp. To tudi pomeni, da podpira tudi Solidity. Ena najpomembnejših prednosti omrežja Hashgraph je njegova hitrost. Zdaj, ko veste, kaj je Hashgraph, pojdimo na vse pomembne vidike spodnje primerjave. Začnimo.

Hedera Hashgraph vs Blockchain: Kako se razlikujejo?

Pristop

Najpomembnejša razlika med Hashgraph in blockchain je njihov pristop. Blockchain podatke shranjuje v bloke – linearno. Pristop append deluje odlično, vendar ni vedno način za blockchain rešitve. Hashgraph pa uporablja usmerjeni aciklični graf za shranjevanje in dostop do informacij. V obeh DLT-jih ima vsako vozlišče kopijo knjige, zaradi česar je resnično decentralizirana.

Varnost

Kar zadeva varnost, sta blockchain in Hashgraph močna. Blockchain ima drugačen pristop, kjer uporabljajo kriptografske metode za zagotovitev varnosti podatkov, shranjenih in posredovanih v omrežju.

Digitalni bloki niso zaščiteni pred posegi in zlonamerni akterji nikakor ne morejo spremeniti celovitosti podatkov. Če na primer nekdo poseže v podatke, podpis postane neveljaven, kar alarmira vozlišča zaradi morebitne kršitve ali zlonamerne dejavnosti.

Hashgraph uporablja asinhrono bizantinsko toleranco napak (aBFT) za zaščito omrežja pred slabimi akterji. Vsak dogodek je pravilno zabeležen, pristop pa zagotavlja, da se nobeni podatki ne morejo spreminjati, tudi če ima omrežje nekaj zlonamernih.

Tako kot blockchain tudi transakcije po zaključku ni mogoče spremeniti ali urediti na kakršen koli način. To tudi pomeni, da je varen pred 51% napadom. Hedera Hashgraph pa je nekoliko spremenila način uporabe aBFT. Soglasni algoritem ne uporablja vodilne oblike, da bi zagotovil, da napadi DDoS ne bodo ovirali omrežja. V našem Hedera Hashgraph vs Blockchain menimo, da ponujata oba

Algoritem soglasja

Blockchain nima enotnega pristopa k soglasju. Odvisno od kriptovalute ali platforme. V blockchainu se uporablja veliko priljubljenih soglasnih algoritmov. Le malo jih vključuje Proof-of-Work, Proof-of-Stake, Proof-of-Elapsed Time itd. NEO, še ena priljubljena rešitev blockchain, uporablja delegirano bizantinsko toleranco za napake. Gre za izboljšan soglasni algoritem, ki se uči iz PoF in PoS.

Hashgraph ali Hedera Hashgraph pa virtualno glasovanje uporablja kot obliko doseganja omrežnega soglasja. Hashgraph je sam po sebi soglasni algoritem, vendar lahko veliko ponudi, če vidimo natančnejše podrobnosti.

Hitrost

Hitrost Blockchaina se razlikuje glede na rešitev (kriptovaluta, platforma itd.). Vendar je pri Hashgraphu razmeroma počasnejši. Teoretično lahko Hashgraph doseže hitrost 5,00.000 transakcij na sekundo. Praktično se to lahko spremeni glede na druge dejavnike. Blockchain rešitve, kot so Bitcoin, Ethereum itd., So precej počasne in lahko ponudijo hitrost od samo 100 do 10.000 transakcij na sekundo.

Hashgraph Gossip metoda je razlog za njegovo hitrost. Z njim je treba širiti manj informacij po omrežju, ko se dogaja več dogodkov.

Pravičnost

Blockchain je manj pravičen, ko gre za rudarje ali uporabnike. Rudar ima več moči pri izbiri naročil, ki jih želi obdelati, njihovem naročilu in celo ustavitvi transakcij. To ni pošteno do nikogar, ki je neposredno ali posredno povezan z omrežjem.

Hashgraph drugače obravnava pravičnost, kjer vozlišča dodeli naključno. Uporablja tudi časovno žigosanje s soglasjem, kar pomeni, da zaradi vrstnega reda transakcij ne vpliva noben posameznik. Vendar pa je koncept pravičnosti še vedno nejasen in v belih knjigah Hashgraph ni dovolj razložen. To je eden pomembnih vidikov primerjave Hashgraph vs Blockchain.

Učinkovitost

Hashgraph je zaradi svojega pristopa 100% učinkovit. Blockchainov blokovski pristop rudarjem otežuje delo na bloku. Obstajajo primeri, ko se hkrati izkopljeta dva bloka. To pomeni, da se mora skupnost rudarja zdaj odločiti za en blok, kar pomeni, da se drugi blok zavrže. Na koncu je napor rudarjev zapravljen, kar ima za posledico manj učinkovito omrežje. Ker se Hashgraph ni treba zanašati na ustvarjanje blokov, ampak samo na dogodke, težave ne trpi.

Faza posvojitve in razvoja

Ko gre za fazo sprejemanja in razvoja, blockchain zlahka premaga Hashgraph. Blockchain je star skoraj desetletje in koristi od prvega do tržnega. Videl je že veliko poskusov popolnosti – na primer izdaja Ethereuma, ki podpira dApps in pametne pogodbe. Začele so se pojavljati tudi posebne blockchain rešitve, kot so NEO, VeChain itd.

Hashgraph pa ni blizu stopnji sprejemanja blockchaina. Prvič, to je patentirana tehnologija. Javna različica, Hedera Hashgraph, je še vedno v aktivnem razvoju. V času pisanja ga uporablja več kot 300 podjetij, kar se morda zdi veliko, vendar manj v primerjavi s podjetji, ki uporabljajo tehnologije veriženja blokov.

CategoryHashgraphBlockchain
Programski jezik Java in Lisp Različni jeziki
Dostopnost Zasebno, javno, če Hedera Hashgraph Odvisno, lahko je javni, zasebni ali hibridni
Konsenz Navidezno glasovanje Dokaz o vložku, dokaz o delu, dokaz o pretečenem času in še več!
Varnostni mehanizem Asinhrona bizantinska toleranca napak Kriptografsko razprševanje
Hitrost Zelo hitro do 500.000 transakcij na sekundo Počasna do srednja hitrost, od 100 do 10.000 transakcij na sekundo
Pošteno Bolj pravično Manj pošteno
Učinkovitost 100% <100%
ABFT 100% skladno Ni popolnoma skladen

DAG: Še en pogled na razdeljene knjige

Hashgraph ni edino prizadevanje za odpravo omejitev verige blokov. Razvijalci se osredotočajo na podatkovno strukturo omrežij distribuirane knjige, ki vplivajo na njihovo učinkovitost. Podobno usmerjeni aciklični grafi (DAG) uporabljajo drugačno strukturo podatkov, ki prinaša več soglasja.

DAG je zlasti vrsta tehnologije porazdeljene knjige, ki temelji na soglasnih algoritmih. Soglasni algoritmi delujejo tako, da prevladujoče transakcije preprosto zahtevajo večinsko podporo znotraj omrežja. V takšni mreži je veliko več sodelovanja, timskega dela in vozlišča imajo enake pravice.

Za razliko od tradicionalnih tehnologij veriženja blokov, kjer je dokaz dela ključnega pomena, DAG zagotavlja pravičnost. Ta vrsta poštenosti daje vtis, da se mreža drži prvotnega cilja tehnologije razdeljene knjige. Zlasti glavni namen DLT je bil demokratizirati internetno gospodarstvo.

Tangle je eden vidnejših primerov DAG pri delu. Torej, če primerjamo Blockchain vs Hashgraph vs Tangle, praktično primerjamo DAG z blockchain in Hashgraph.

Hashgraph vs Dag vs Blockchain

Marsikoga zanima, kako se bo izkazalo sočutje Hashgraph vs Dag vs Blockchain. Torej, da se znebite zmede, si oglejmo spodnjo tabelo.

Kategorije Blockchain Hashgraph DAG
Rudarstvo Udeleženci imajo možnost kovanja novih žetonov z različnimi mehanizmi soglasja Vozlišča ustvarijo konsenz z navideznim glasovanjem Prejšnja transakcija potrjuje uspeh pri doseganju konsenza
Transakcije na sekundo Zelo omejena glede razširljivosti in TPS Edinstveni mehanizmi soglasja zmanjšujejo računsko obremenitev, s tem pa veliko razširljivost in visok TPS Edinstvena podatkovna struktura prek usmerjenih acikličnih grafov zagotavlja visoko prilagodljivost in TPS
Struktura podatkov Podatki so strukturirani v bloke po vrstnem redu transakcij, ki jih rudarji potrdijo v ekosistemu Navidezno glasovanje in Gossip about Gossip zagotavlja, da transakcije potrdi večina Podatkovna struktura sledi usmerjenemu mehanizmu acikličnega grafa, kjer je vsaka transakcija neodvisna
Potrditev transakcij Rudarji lahko odložijo transakcijo ali jo v celoti prekličejo Potrditev transakcij je konsenzna Uspeh sedanje transakcije je odvisen od njene sposobnosti preverjanja dveh predhodnih transakcij
Omrežja, ki se izvajajo na platformi Bitcoin in Ethereum sta najbolj priljubljena omrežja, zgrajena na verigi blokov Swirlds in NOIA sta edini mreži na Hashgraphu NXT, Tangle in ByteBall so najbolj priljubljena omrežja, ki uporabljajo temelj DAG

Ogledate si lahko tudi podroben primerjalni vodnik za Blockchain vs Hashgraph vs Dag vs Holochain, da boste razumeli, kako deluje vsaka od razdeljenih knjig.

Bo Hashgraph zamenjal Blockchain?

Trenutno ne verjamemo, da bo Hashgraph nadomestil verigo blokov. Vendar Hashgraph ponuja veliko prednosti pred uporabo tehnologije veriženja blokov. Kljub temu se sprejetje verige blokov v tem trenutku le še povečuje in z uporabo zasebnih verig verig so zdaj podjetja pripravljena začeti uporabljati verigo blokov.

Obstaja že veliko podjetij, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov, in verjamemo, da je to šele začetek nove dobe. Po drugi strani pa lahko Hedera Hashgraph prevlada sama in si pridobi priljubljenost, ne da bi zamenjala katero koli drugo tehnologijo.

Čeprav ima blockchain veliko težav, to ne zadostuje za zmanjšanje priljubljenosti te tehnologije.

Zaključek

Hashgraph je nedvomno bolj napredna tehnologija v primerjavi z blockchainom. A to še ne pomeni, da bo nadomestil verigo blokov. Še vedno obstajajo projekti, ki lahko blockchain uporabljajo bolje kot Hashgraph. Glede na to, da je Hashgraph v zasebni lasti, je sprejetje upočasnjeno. Imamo Hedera Hashgraph, javno mrežo Hashgraph, ki lahko pomaga pospešiti njeno rast.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map