Enterprise Blockchains: kaj so in kako lahko spremenijo podjetniško krajino?

Podjetniške verige blokov so verige blokov, ki so razvite in integrirane v sisteme podjetja, nedvomno pa bodo moteče in preoblikovalne. Da bi razumeli, koliko podjetniške verige verig spreminjajo krajino, je pomembno razumeti značilnosti tehnologije.

Naraščajoče zanimanje za blockchain podjetja očitno pomeni, da je več podjetij zainteresiranih za razumevanje tehnologije, da bi lahko ustvarili lastne platforme blockchain za podjetja. Blockchain je opisan kot digitalna knjiga, ki beleži podatke, vendar ne dovoljuje spreminjanja podatkov. Poleg tega je decentraliziran v smislu, da deluje v omrežju računalnikov, veriga blokov pa je nevsiljiva in hkrati zelo učinkovita. To pomeni, da je to idealna tehnologija za podjetniški trg, saj bo podjetjem omogočila uvajanje varnejših sistemov, ki bodo omogočili tudi hitrejše zagotavljanje storitev.

Na žalost večina ljudi verigo blokov še vedno povezuje s kriptovaluto in ne prepoznajo, da sta si različna. Blockchain je tehnologija, na kateri se gradijo in delujejo kriptovalute. Vendar ima tehnologija široko paleto aplikacij, ki presegajo prostor digitalnih valut.

Izvajanje tehnologije veriženja blokov v podjetniških sistemih

Kot smo že omenili, so zaradi edinstvenih lastnosti tehnologije decentralizirane knjige privlačna možnost za ustvarjanje podjetniških blokovnih platform. Zdi se, da se podjetniški sektor precej zanima za podjetniške blockchain rešitve, ki lahko prispevajo k večji učinkovitosti. Nekateri izmed njih so začeli izvajati raziskave o tehnologiji.

Zora dobe blockchain je bila primerjana z internetno dobo, ko so se mnoga podjetja obljubila, da bodo ponudila najboljšo internetno izkušnjo. V primeru tehnologije veriženja blokov je bilo veliko zagonskih podjetij, ki se osredotočajo na razvoj različnih rešitev z uporabo te tehnologije. Tehnologija je postala tudi tako priljubljena, da so si tudi večja podjetja, kot je IBM, skušala zagotoviti del kolača.

IBM je doslej sklenil partnerstva s stotimi podjetji z namenom raziskati izvajanje blockchaina. Zaenkrat je na tisoče podjetij, ki preizkušajo tehnologijo. Glavni razlog, zakaj jih zanima Blockchain, je ta, da lahko izkoristijo njegove zmogljivosti za zmanjšanje goljufij, izboljšanje varnosti njihovih sistemov, izboljšanje njihovih izdelkov in za zmanjšanje stroškov transakcij in časa, ki je potreben za transakcije. preveriti in izpolniti.

IBM je že sprožil pobudo, imenovano IBM Blockchain Foundation for Developers, katere namen je izboljšati sposobnosti razvijalcev. Cilj fundacije je širiti znanje in veščine, ki so potrebne za razvoj blokchain rešitev.

Primeri uporabe Enterprise Blockchains

Obstaja širok spekter primerov uporabe blockchain za podjetja, ki se ob uvajanju tehnologije v različne sektorje nenehno širijo. Uporabo podjetniških rešitev veriženja blokov lahko razvrstimo kot:

 • Navpične posebne aplikacije

To se nanaša na uporabo blockchaina za biometrično spremljanje v zdravju, osebni zdravstveni karton v zdravstveni industriji, izvor hrane in pristnost v zdravju in varnosti, navidezna klinična preskušanja v farmacevtski in zdravstveni industriji. Nanaša se tudi na uporabo tehnologije pri čezmejnem finančnem trgovanju, poravnavi transakcij v zavarovalništvu in finančni industriji.

 • Vodoravne aplikacije

To je uporaba blockchaina podjetja na področjih, kot je preverjanje postopkov & revizija, poreklo izdelka & avtentičnost, upravljanje dobavne verige, shranjevanje podatkov v življenjskem ciklu izdelka in interoperabilnost sistema & izmenjavo podatkov.

Upravljanje in sledenje dobavne verige

Primer vertikalne posebne aplikacije, ki je trenutno eden od primerov uporabe podjetja Blockchain, ki se preizkuša na trgu za sledenje proizvodov, kot so meso ali pridelki, od podjetja do točke, ko pridejo na police, pripravljene za potrošnike.

Tovor in ladijski promet

Eden od znanih primerov uporabe Blockchain v podjetjih je partnerstvo med IBM-om in ladjarskim podjetjem Maersk pri ustvarjanju platforme, imenovane TradeLens, ki je globalna trgovinska platforma blockchain. Kot bi lahko slutili, je bilo partnerstvo razvito za uporabo tehnologije veriženja blokov v pomorski industriji, da bi dosegli večjo učinkovitost.

Partnerstvo je doslej privabilo več kot 90 podjetij, vključno z logističnimi podjetji, carinskimi organi, pristaniškimi operaterji in celo drugimi podjetji za pomorski prevoz. Poleg tega sta si IBM in Maersk prizadevala zagotoviti, da bo platforma koristila drugim podjetjem, in kot taka sta poskrbela, da gre za odprt ekosistem, ki bo dostopen drugim podjetjem v panogi..

Spletna varnost

Kot smo že omenili, je ena ključnih značilnosti tehnologije veriženja blokov njegova nespremenljivost, kar pomeni, da podatkov ni mogoče ogrožati ali vdirati. Tehnologijo lahko uporabimo za zagotavljanje varnosti podatkov, zlasti v okolju podjetja, s čimer zaščitimo podjetja pred kibernetskimi napadi.

Fintech industrija

Razen olajšanja obstoja digitalnih valut, ki bi lahko bile prihodnost valute, lahko tehnologija veriženja blokov pomaga tudi bistveno izboljšati fintech industrijo. Rešitve Enterprise Blockchain lahko uporabimo za bistveno izboljšanje obdelave plačil s transakcijami, ki so zelo varne, hitre in učinkovite. Čezmejna nakazila bi s tehnologijo veriženja blokov lahko postala manj zapletena in učinkovitejša.

Energetski sektor

Rešitve Enterprise Blockchain lahko uporabimo za ustvarjanje nove generacije elektroenergetskih sistemov in omrežnih sistemov. Ta sektor bo imel veliko koristi od sprejetja takšne tehnologije. Nekatere ideje, ki so se pojavile v zvezi z Bitcoinom in energetskim sektorjem, vključujejo pametno merjenje uporabnosti in medsebojni prenos energije.

Izobraževanje

Enterprise blockchain se lahko uporablja za ustvarjanje digitalnega sistema, s pomočjo katerega je mogoče preveriti akademske poverilnice. Predlagani pristopi vključujejo ustvarjanje platforme, ki vsebuje akademske evidence o študentih, oddelkih in njihovih profesorjih. Tak sistem bi podjetjem zelo koristil pri zaposlovanju, ker bi jim poenostavil delo in odpravil veliko papirjev.

IoT

Blockchain tehnologija bi lahko bila manjkajoči del sestavljanke, ko gre za vključitev interneta stvari v mainstream in zlasti v poslovni prostor. Podjetniške rešitve Blockchain se lahko uporabljajo za povezovanje transakcijskih podatkov z aplikacijami IoT.

Medijska industrija

Ob naraščajoči priljubljenosti tehnologije veriženja blokov ne bi bilo presenečenje, če bi se tudi podjetja v podjetjih, ki se ukvarjajo z verigami verig, odločila za uporabo te tehnologije v medijski industriji. Lahko na primer pripravijo rešitve, ki bodo uveljavile ukrepe za boj proti piratstvu in nadzirale pravice lastništva avtorskih pravic. Pametne pogodbe lahko uporabimo tudi za olajšanje sodnih postopkov ali celo za olajšanje odškodnin umetnikom.

Zdravstveni sektor

Podjetniške rešitve veriženja blokov so lahko na več načinov zelo koristne v zdravstveni industriji. Tehnologijo lahko uporabimo za ustvarjanje baz podatkov o pacientih, ki bodo celoten postopek olajšale in varovale. Blockchain se lahko uporablja tudi za večjo integriteto upravljanja dobavne verige zdravil in tako pomaga zmanjšati milijone dolarjev, ki se izgubijo vsako leto.

Tehnologijo Blockchain lahko uporabimo tudi za vključitev večje zasebnosti, lastništva in učinkovitosti podatkov o zdravju pacientov. To je lahko tudi ključna rešitev za izboljšanje vodenja zdravstvene oskrbovalne verige.

Podjetja blockchain podjetja

Veliko in naraščajoče povpraševanje po blockchain rešitvah je privedlo do ustvarjanja podjetniških blockchain rešitev, katerih cilj je zagotoviti te rešitve. Tukaj je nekaj podjetniških blockchain podjetij, ki so trenutno na trgu.

 • Uporabljeni blokchain

To je podjetje, ki se ukvarja z razvojem blockchain rešitev, zlasti tistih, ki se osredotočajo na pametne pogodbe in decentralizirane tehnologije glavne knjige (DLT). Podjetje ima sedež v CanaryWharfu v Londonu in je del Level39 FinTech Accelerator. Do zdaj je podjetje razvilo okvir zasebnosti in agnostično aplikacijo blockchain. Uporabljajo se lahko na kateri koli blockchain platformi za rešitve, odporne na prihodnost, uvajajo funkcionalnost delovnega toka in povečujejo učinkovitost razvoja.

 • Razdeljena platforma glavne knjige AlphaPoint

To je zasebno podjetje za blockchain, ki želi izkoristiti prednosti, ki jih ponuja tehnologija blockchain. Sem spadajo hitro čiščenje, močna kriptografija in nespremenljivost. ADLP se tudi edinstveno razlikuje od tradicionalne verige blokov, saj podjetjem omogoča popoln nadzor nad njihovimi podatki. Podjetniške stranke lahko svoje finančne aplikacije uvedejo z ADLP-jevo splošno uporabno platformo.

 • BigchainDB

To podjetje podjetjem in razvijalcem omogoča, da lansirajo dokaze o konceptu za blockchain omrežja ter dostop do aplikacij in platform, ki imajo zbirko podatkov blockchain, ki je razširljiva.

 • Plazov

To je blockchain podjetje, ki strankam ponuja storitve prenosa podatkov. Podjetja lahko izkoristijo blok-verižne rešitve Avalanchain, da pripravijo neomejeno število verig. Poleg tega je lahko vsaka veriga ločena veriga dogodkov, ki so podpisani digitalno.

 • Livarna blokov

To blockchain podjetje je idealno predvsem za podjetja, ki iščejo poslovno blockchain platformo, ki bo varna, močna in razširljiva za uvajanje proizvodnje in izdelavo prototipov..

 • Bloq

Bloq je eno od podjetij, ki vodilnim svetovnim podjetjem zagotavlja tehnologijo veriženja blokov na ravni podjetja. Razvija vitalno programsko infrastrukturo, ki se uporablja v blockchain aplikacijah.

 • BlockCypher

To je blockchain podjetje, ki se osredotoča na zagotavljanje poslovne arhitekture, ki je v oblaku optimizirana in modularna. Njegov cilj je tudi zagotoviti visoko stopnjo zanesljivosti in zmogljivosti.

 • Verižni reaktor

Podjetje blockchain podjetja se osredotoča na zagotavljanje platforme za pooblaščene verige blokov, ki ponujajo visoko raven zmogljivosti. Nekatere ključne funkcije vključujejo podporo za podatkovne baze NoSQL in SQL, kar pomeni, da je tehnologijo verižnega reaktorja mogoče vključiti v že obstoječe sisteme.

 • ChainThat

To posebno podjetje za blockchain podjetja se osredotoča na oskrbo različnih panog z distribuiranimi izdelki in aplikacijami, ki temeljijo na rešitvah blockchain za podjetja. Cilj zagona je zagotavljati storitve in rešitve, ki so usmerjene v izboljšanje enakovredne obdelave z najnovejšimi decentraliziranimi tehnologijami. Splošni cilj je torej olajšati centralizirano obdelavo, ki bo omogočila boljšo kakovost podatkov, hitrejšo dostavo in prihranek stroškov.

 • ChromaWay

Ta blockchain zagon finančnim institucijam zagotavlja blockchain kot platformo, na kateri lahko razvijajo svoje rešitve. Podjetje se ponaša tudi s platformo, ki temelji na pametnih pogodbah in je zasnovana tako, da olajša digitalizacijo in podjetjem pomaga tudi pri zasebnem, varnem in učinkovitem zastopanju delovnih procesov. Platforma se v omrežju bitcoin uporablja za lažje transakcije.

 • Epifit

To posebno podjetje se ukvarja s finančnim sektorjem z zagotavljanjem storitve SaaS, ki jo poganja blockchain za takojšnjo dostavo v primerjavi s plačilom (DVP) in poravnavo za finančne posle. Programsko opremo za podjetja, ki jo je razvil Epiphyte, lahko banke in druge finančne institucije uporabljajo za varno integracijo s kripto finančnim trgom.

To je le nekaj izmed številnih podjetij, ki trenutno poslujejo v verigi blokov. Večina teh podjetij je razvila svoje rešitve, da bi se osredotočila na pomoč tradicionalnim podjetjem pri sprejemanju tehnologij blockchain in decentraliziranih knjig, da lahko izboljšajo svoje poslovanje. Pričakuje se, da se bo zgodilo več dogodkov, saj se primeri uporabe podjetij Blockchain še naprej pojavljajo.

Kako gibanje verig blokov spreminja panogo

Kot smo že omenili, je veriga blokov ena najbolj obetavnih in motečih tehnologij, ki se pojavlja vse od zore interneta. Kot taka je sposobna začeti povsem novo dobo, ki ima drugačen pristop k delovanju tehnološkega in računalniškega sveta. Zaenkrat se je blockchain izkazal za precej preobrazbenega in to pojasnjuje, zakaj so zainteresirana številna podjetja iz različnih panog.

Blockchain tehnologija je prav tako zelo vsestranska v smislu, ki je sprejeta za uporabo v podjetjih, ne da bi morali od začetka ustvarjati nove organizacijske sisteme. To pomeni, da uvajanje takšne tehnologije ne bo drago in tudi to je še en razlog, zakaj je zelo privlačna. Zahvaljujoč podjetjem Blockchain obstajajo rešitve, s katerimi lahko podjetja in podjetja dosežejo integracijo verig blokov. Tovrstna podpora poudarja tudi obstoječe povpraševanje po takšnih storitvah, zato se razvijalci odzivajo z ustvarjanjem podjetij, ki bodo ustrezala temu povpraševanju..

Pomembno je tudi omeniti, da bodo podjetja iz očitnega razloga najverjetneje sprejela zasebne in ne javne verige. Javne verige blokov omogočajo dostop vsem in to ne bi bilo dobro za poslovne nastavitve, kjer je treba stvari obravnavati v zaprtem okolju. Zasebne verige blokov je mogoče uvesti tako, da podjetje dovoli dostop le določenim uporabnikom.

Dovoljenje določenim uporabnikom je privlačna lastnost, kar zadeva varnostne ukrepe. Poleg tega je tehnologijo mogoče enostavno uporabiti, da zagotovi večjo učinkovitost pri dostopu do podatkov, kot so ključne podrobnosti. Pomembno je, da podjetja izberejo najboljši blockchain, ki ustreza njihovim posebnim interesom. Na primer, verige blokov, ki podpirajo pametne pogodbe, so idealne za podjetja, ki se v glavnem ukvarjajo s sistemi, zasnovanimi za olajšanje kakršnih koli pogodbenih poslov.

Decentralizirane aplikacije in pametne pogodbe

Blockchain rešitve, ki vsebujejo pametne pogodbe, so običajno idealne za decentralizirane aplikacije (DApps). To je zato, ker so DApps zasnovani za izvajanje transakcij s pametnimi pogodbami. Kar zadeva prihodnost, bo tehnologija blockchain najverjetneje v središču, po njeni naraščajoči priljubljenosti v različnih panogah pa bo verjetno obstajala tehnologija, ki bo tu ostala.

Zasebni blockchains tudi pomenijo, da ne bo obstajal en blockchain, ampak različne različice tehnologije. Poleg tega se tehnologija nenehno ukvarja z namenom, da bi jo izboljšali, saj je še vedno v začetni fazi. Verjetno je, da bo tehnologija veriženja blokov v naslednjih petih ali desetih letih veliko naprednejša, kot je trenutno.

Obstaja nekaj vprašanj, ki so se pojavila v zadnjih nekaj letih, ko blockchain pridobiva priljubljenost, nekatera pa so privedla do ustvarjanja drugih rešitev. Običajno je to pri razvoju drugih tehnologij, pri katerih se nenehno izboljšujejo in nadgrajujejo, da bi premagali izzive ali ovire, ki se kažejo na tej poti.

Sprejetje tehnologije veriženja blokov za podjetja je tudi v skladu z interesom vlade za to tehnologijo. Države, kot je Kitajska, so zelo dobrodošle zamisli o uporabi rešitve za blockchain za podjetja in so ponudile veliko podpore razvoju tehnologije.

Ali bodo podjetniške verige blokov nadomestile računalništvo v oblaku in že obstoječe poslovne sisteme?

Ugibalo se je, da bo tehnologija veriženja blokov prevzela vlogo obstoječih sistemov v platformah blockchain Enterprise in morda celo nadomestila pomembne tehnologije, kot je računalništvo v oblaku. Vendar to ne drži, ker je veriga verig bolj podobna tehnologiji, ki dopolnjuje te tehnologije in jim omogoča hitrejše in učinkovitejše doseganje ciljev.

Dober primer je uporaba tehnologije blockchain za izboljšanje bolnišničnih sistemov, kjer se blockchain lahko uporablja za izboljšanje podatkovnih sistemov o pacientih, hkrati pa omogoča uporabo tehnologij, kot so umetna inteligenca, shranjevanje v oblaku in računalništvo v oblaku..

Ali bodo podjetniške verige blokov postale središče korporacijskih sistemov?

Številna podjetja trenutno preizkušajo rešitve za blockchain v podjetju, zato ima tehnologija očitno veliko možnosti glede učinkovitosti in hitrosti. Tehnologija se je dejansko izkazala za zelo uporabno in uspešno, zlasti v kriptovalutnem prostoru in nekaterih platformah Enterprise blockchain. Preizkusi, ki se izvajajo v drugih sektorjih zunaj kripto področja, so prav tako pokazali veliko potenciala, čeprav se množično sprejemanje še ni zgodilo.

Blockchain se je tako začel z visoko noto in možnosti, da gre v mainstream, so v tem trenutku precej velike. Kar zadeva časovnico, ni mogoče povedati, koliko časa bo trajalo, preden se to zgodi, vendar je jasno, da je tehnologija privlačna za številne panoge. To je dobro, ker pomeni, da obstaja večja verjetnost, da bo rešitve blockchain za podjetja sčasoma sprejelo več panog.

Sprejetje blockchain podjetniških rešitev bo tudi prineslo dobo zelo motečih poslovnih modelov. Tehnologija veriženja blokov na primer odpravlja potrebo po posrednikih, zahvaljujoč pametnim pogodbam, da bi dosegli nezaupljiv sistem, ki omogoča sklepanje pogodb med strankami. Izvajanje pametnih pogodb v platformah Enterprise blockchain brez posrednikov ali tretjih oseb lahko ogrozi že obstoječe poslovne modele in lahko privede do izgube številnih delovnih mest.

Blockchain izobraževanje

Kot smo že omenili, je veriga blokov še vedno v začetni fazi sprejemanja in kot taka še vedno obstaja veliko ljudi, ki ne razumejo tehnologije. Blockchain izobraževanje je tako pomembno, da se prepričamo, da množice razumejo, za kaj gre. Ta pristop bi lahko pripomogel k povečanju zaupanja v tehnologijo in zato omogočil večje sprejetje podjetniških rešitev blockchain.

Vključevanje velikih podjetij, kot sta IBM in Microsoft, v razvoj blockchain-a v podjetjih bi moralo spodbuditi tudi sprejetje tehnologije. To je zato, ker so si takšne velike korporacije že ustvarile močno celostno podobo in si kot take zaslužile zaupanje družbe. Njihovo sodelovanje v blockchain prek Enterprise blockchain platform lahko igra veliko vlogo pri prepričevanju več podjetij, da skočijo na bandwagon podjetij blockchain podjetij.

Microsoft je eno od podjetij, ki je znano po preizkušanju in razvoju novih tehnologij, in osvežujoče je, da je podjetje dobro razumelo in razvijalo blockchain rešitve.

Blockchain podjetniške rešitve lahko zasenčijo kriptovalute

Do zdaj je tehnologijo blockchain populariziral trg kriptovalut in zato mnogi kljub jasni razliki še vedno ne morejo razlikovati med njima. Vendar pa lahko hitro naraščajoča priljubljenost podjetniške verige blokov v različnih panogah privede do množičnega sprejetja, kar pomeni, da bi to lahko postalo bolj priljubljeno kot uporaba verige blokov za kripto prostor. To ne pomeni, da bodo kriptovalute postale neuporabne. Pravzaprav ni mogoče razbrati, kaj prinaša prihodnost, razen takšnih ali drugačnih; blockchain bo najverjetneje v središču te prihodnosti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map