Blockchain za logistiko: revolucija v industriji

Logistična in transportna industrija sta gonilna sila vsakega gospodarstva. Vendar stalni premik v gospodarski strukturi in poslovnih potrebah ta sektor močno zaostaja. Poglejmo, kako lahko blockchain za logistiko spremeni ta scenarij in postane hrbtenica tega sektorja.

Čeprav je ta sektor gonilna sila vsakega sektorja, kot so predelovalne dejavnosti, oskrbovalna veriga, kmetijstvo, so še vedno zaradi sprememb v sedanjem času pričakovanja vseskozi velika. Na primer, pomanjkanje inovacij, pričakovanja potrošnikov in omejevalni predpisi trenutno zajemajo to panogo.

Čeprav je izplačilo še vedno donosno, ladijske družbe zaradi kraje, neučinkovitega poslovnega modela, kibernetskih napadov, naraščajočih stroškov itd. V mnogih primerih lahko ta podjetja zaradi slabega upravljanja ali ukradenega tovora vsako leto stanejo do 50 milijard dolarjev izgube!

Vendar blockchain lahko resnično spremeni scenarij za logistiko. V resnici lahko blockchain ponuja bolj pregleden in učinkovit poslovni model za ta sektor. Še več, saj lahko blockchain deluje kot sistem glavne knjige, zato je popolnoma primeren za sledenje pošiljkam.

Tako se bo ta priročnik osredotočil na vlogo blockchaina v logistiki in resnične primere blockchain v akciji.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Blockchain za logistiko: Zakaj logistika zaostaja?

Povečanje stroškov prevoza

To je eno glavnih vprašanj tega sektorja. V resnici prevoz predstavlja velik odstotek vseh stroškov. Pokriva na primer 30% skupnih stroškov, ki se lahko zaradi naraščajočih stroškov goriv povzpnejo tudi do 50%. Glavna vprašanja so, da obstajajo načini za rešitev tega problema, vendar ne brez stroškov vpliva na druge vidike.

Na primer, lahko zmanjšate število nosilcev, vendar boste morda tvegali preveliko odvisnost. Še več, pošiljke lahko konsolidirate, vendar obstaja nevarnost zamud pri dostavi.

Zato ta sektor potrebuje drugo orodje, ki jim lahko pomaga pri obvladovanju vseh teh vprašanj.

Neučinkoviti poslovni procesi

Druga velika napaka sektorja je, da so poslovni procesi premalo učinkoviti. Glede na raziskavo je velika večina podjetij odvisna od svojih 3PL partnerjev, da bi izboljšala poslovni proces in zmanjšala stroške.

Vendar logistična industrija še vedno zaostaja, saj v teh spreminjajočih se časih še vedno poskuša slediti starim poslovnim modelom. Da bi ohranili stabilnost, prilagodljivost in tvegali, je za uspeh potrebno strateško načrtovanje. Toda zaradi pomanjkanja učinkovitega načrtovanja se mora sektor spoprijeti z izgubami.

Nizka kakovost storitev za stranke

Storitev za stranke je sestavni del logistike. V resnici se dinamični trg ukvarja z bolj zapleteno dobavno verigo in visokimi pričakovanji potrošnikov. Torej je v obeh primerih pomembna dobava ob pravem času ob ohranjanju kakovosti.

Prav tako potrošniki v mnogih primerih želijo, da ponudnik logistike reši množico vprašanj v zvezi z izdelki. Torej, logistično podjetje mora najeti usposobljeno osebo, ki lahko ta vprašanja reši brez težav. Vendar trenutno logistična industrija nima infrastrukture, ki bi podprla vse te zahteve. In tako se končajo z nizkim zadovoljstvom strank.

Brez preglednosti v dobavni verigi

Vprašanje je, da ta panoga ne ponuja vidljivosti, ki bi jo potrebovali, da bi vse delovalo čim bolj učinkovito. Tudi pomanjkanje preglednosti v dobavni verigi povzroča ponarejene izdelke. Še več, ker pošiljk ni mogoče slediti, pogosto pošiljke ne pridejo pravočasno.

Zato to postane ogromno vprašanje, saj lahko en zamujeni rok pohabi tiste, ki bodo prišli po njem. Tudi upravljanje zalog ali upravljanje skladišč mora pospešiti igro.

Omejen dostop do financiranja v dobavni verigi

Financiranje dobavne verige igra pomembno vlogo pri logistiki. V resnici podjetjem pomaga, da imajo gladke izkušnje v času, ko so geopolitične napetosti ali dolžnosti negotove. Še več, dostop do tovrstnih financ resnično odpira verjetnost, da bi tem podjetjem zagotovili boljše rezultate.

Običajno potrebujete sredstva za plačila revizije tovora, odprte račune in akreditiv. Zagotavljanje, da vsak element pravočasno dobi denarni tok, je težka naloga. Morebitne zamude pri plačilu bodo vplivale na vse pošiljatelje in rezultate.

Preberite tudi: Pojasnjena tehnologija veriženja blokov: Decentralizirani ekosistem

Škodljivi vpliv gospodarstva

To označuje politična vprašanja ali negotovost, nizko proizvodno uspešnost, inflacijo, naraščajoči indeks cen življenjskih potrebščin itd. Vsi ti elementi v bistvu vplivajo na število storitev in izdelkov, kar na koncu vpliva na potrebo po logistiki.

Tako postane ogromno vprašanje, kadar gospodarstvo ni stabilno, saj logističnim podjetjem otežuje nadaljevanje poslovanja v času krize.

Pomanjkanje voznika

Drugo veliko vprašanje tega sektorja je pomanjkanje voznikov ali usposobljenih kandidatov na logističnem prizorišču. V resnici vlade nalagajo veliko predpisov, zato morajo biti podjetja bolj selektivna pri zaposlovanju voznikov.

Kakršna koli neskladja, ki izhajajo iz konca voznika, negativno vplivajo na podjetje. Torej je težava pregledati vsakega posameznega voznika in se prepričati, da temu ustrezno sledi. V mnogih primerih podjetja ne morejo slediti voznikom in to pomanjkljivost lahko izkoristijo.

Zapleteni vladni predpisi

Kot že veste, lahko vlade uvedejo veliko predpisov o globalnih pošiljkah, saj imajo pooblastila za določanje pravil. Vsi izdelki morajo pred trgovino opraviti različne preglede varnosti in kakovosti. V mnogih primerih se mora logistično podjetje spoprijeti s tem ogromnim številom postopkov. Vendar je glavno vprašanje, da so vsi ti procesi dolgotrajni in polni napak.

Tudi korupcija je v mnogih primerih globoko zakoreninjena v sistemu, kar dolgoročno povzroča več težav.

Nizka trajnost

Ker je logistični sektor močno odvisen od različnih vozil za dostavo, morajo upoštevati veliko količino emisij ogljika, ki se zgodi. Trenutno vlade skušajo zmanjšati emisije in ogljični odtis. Zato morajo podjetja zdaj optimizirati svoje poti, slediti emisijam in celo izbrati alternativna goriva.

Ne samo, da je to drag pristop, ampak je tudi sledenje postopku dokaj težko.

Uporaba podedovane tehnologije

Tudi zdaj logistični sektor uporablja stari sistem mreženja, ki je nagnjen k napakam. V resnici se zdi, da ti stari sistemi omejujejo zmogljivosti podjetij. Tudi ti sistemi so počasni in ponavadi zmanjšujejo produktivnost.

Zato je treba logistiko nadgraditi na naprednejšo tehnologijo, da bodo povečali svojo produktivnost in prihranili čas in denar. IoT ali robotika lahko pomagajo, toda ti potrebujejo tudi dober sistem požarnega zidu ali zaščitno mrežo, ki preprečuje kakršne koli kiber kriminalce.

Bi radi izvedeli več o vlogi blockchaina v logistiki? Preberite več iz našega vodnika o blockchainu v logistiki!

Prednosti blockchain-a v logistiki

Prednosti blockchaina v logistiki so izjemne. V resnici lahko blockchain ponuja veliko funkcij za ta sektor, kar bo močno povečalo celotno proizvodnjo te industrije. Blockchain lahko na primer ponudi preglednost dobavne verige. Kakršna koli dejavnost v dobavni verigi bo torej zabeležena v knjigi in dostopna vsem.

Še ena od prednosti blockchaina v logistiki je postopek sledenja. V resnici lahko blockchain za logistično industrijo ponuja sledenje pošiljkam od proizvodne linije do roke potrošnika. Podjetja v tej panogi lahko celo spremljajo lokacijo svojih pošiljk in poskrbijo, da so pošiljke dostavljene pravočasno.

Tudi decentralizirana infrastruktura se lahko končno znebi vseh neskladnosti znotraj ekosistema. Čeprav decentralizirana struktura nekoliko ni primerna za podjetja, lahko funkcije še vedno pomagajo temu sektorju pravilno cveteti.

Menimo, da je najboljši način, kako lahko temu sektorju pomaga, hitrejši postopek transakcij. Ker je ta panoga v vsaki fazi močno odvisna od pravočasnih plačil, lahko hitrejše plačilo resnično spremeni proizvodnjo in prihrani veliko časa.

Tako lahko z uporabo verige blokov transakcijo dokončate v nekaj sekundah, namesto da bi jo obdelali v dneh in tednih.

Če želite, lahko ta članek ali vodnik uporabite kot blockchain v logistični pdf za nadaljnje preučevanje teme.

Blockchain lahko ponudi veliko koristi tudi za druge sektorje. Oglejte si naš vodnik o prednostih tehnologije veriženja blokov, če želite izvedeti več o njej.

8 primerov primerne uporabe blockchain za logistiko

V logistiki je veliko primerov uporabe verige blokov. Oglejmo si nekaj najboljših primerov uporabe verige blokov v prometnem in logističnem ekosistemu.

Boljše sledenje tovora

Uporaba verige blokov v logistiki in dobavni verigi vam lahko pomaga lažje izslediti tovor. Trenutno se povečuje povpraševanje po dostavah na zahtevo in pošiljkah istega dne. Pri logističnih podjetjih gre torej za ogromno vprašanje, saj nimajo možnosti zadovoljiti potreb teh naraščajočih zahtev.

Vendar številna avtoprevozniška podjetja že skušajo vlagati v dobro sledilno tehnologijo, vendar je varnost teh tehnologij vprašljiva.

Ker te tehnologije nimajo varnega postopka preverjanja pristnosti, kiber kriminalci ali slabe osebe vedno izkoristijo informacije o omrežju.

Blockchain lahko tukaj resnično spremeni scenarij. Ker blockchain ponuja ustrezen avtentikacijski kanal s preverjanjem, zdaj nihče ne more posegati v podatke.

Ker lahko spremljate vse svoje dobave in spremljate dobave v realnem času, lahko resnično zagotovi boljšo uporabniško izkušnjo za logistično industrijo..

Varnost naprav za internet stvari (IoT) za povečanje učinkovitosti

Kot že veste, številna podjetja že uporabljajo naprave Internet of Things, da bi ves čas spremljala izdelke ali ohranjala kakovost. Vendar so te naprave IoT nagnjene k kibernetskim napadom, ker običajno uporabljajo strežnike v oblaku za medsebojno komunikacijo, kar je ranljiv proces.

Torej, tukaj lahko veriga blokov v logistični in dobavni verigi nudi varnost teh naprav IoT in spremlja vse podatke, ki prihajajo iz vseh teh naprav. Še več, pomaga lahko tudi pri analizi in kategorizaciji vseh podatkov iz teh naprav za spremembe poslovne strategije.

Učinkovito sledenje prevozu

Pomen sledenja pošiljkam je izjemen. Brez ustreznih kanalov za sledenje je povsem nemogoče dostaviti ali razporediti dostave pravočasno. Vendar je to ogromno vprašanje, saj lahko pošiljke v mnogih primerih uberejo pot, ki na koncu povzroči zamudo pri dostavi.

V resnici lahko veriga blokov v logistični in dobavni verigi ponuja sledenje pošiljkam od proizvodne linije do roke potrošnika. Podjetja v tej panogi lahko celo spremljajo lokacijo svojih pošiljk in poskrbijo, da so pošiljke dostavljene pravočasno.

Spet lahko pomaga pri nakupu katerega koli rabljenega vozila in potrdi podatke o preteklem delovanju dnevnika. Torej, vidite, na splošno je to odlična zmaga za vse.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Boljše vkrcanje prevoznikov

Tako kot potrditev rabljenega vozila lahko tudi veriga blokov verificira vse zapise voznikov za katerega koli novega prevoznika. V resnici je postopek precej dolgotrajen in poln težav. Še več, ker traja veliko časa, se podjetje tudi zaradi tega sooča z določenimi težavami.

Posrednik lahko na primer doseže nosilnost na zelo določenem mestu. Torej lahko identificira novega prevoznika, da ga dodeli, vendar ga ne more obdelati, dokler kariera ni pravilno vkrcana. V resnici lahko v kriznih časih ustvari več vprašanj.

Ker pa je blockchain v celoti sposoben odpraviti težavo, se lahko postopek vkrcanja katerega koli novega voznika zgodi v nekaj minutah. Torej, funkcija veriženja blokov za logistiko lahko pomaga časovno prijazno spremljati vse vgrajene procese.

Komunikacija med vozili

Drug pomemben primer uporabe verige blokov je možnost komunikacije med vozili.

Številna podjetja že integrirajo komunikacije V2V v svoj sistem. Zato lahko tovorna vozila komunicirajo med seboj in oblikujejo vod, da izboljšajo varnost, prihranijo gorivo in čas. Vendar je varnost teh informacij res nizka in potrebujejo ustrezen kanal za vzdrževanje.

V resnici lahko blockchain za možnosti sledenja logistiki hitro zavaruje vse podatke iz komunikacijskih procesov med vozili in podjetjem pomaga, da informacije učinkovito usmerijo. Zato lahko podjetja to tehnologijo uporabljajo tudi za zaščito vseh podatkov pred kibernetskimi napadi.

Zanesljivo vkrcanje obremenitve

To je ena največjih težav vsakega logističnega podjetja. Številna podjetja so nenehno zaskrbljena zaradi obremenitvenih plošč, saj se ti podatki spreminjajo, podvajajo ali celo polnijo napak. To lahko ustvari nezanesljivo predstavitev zahtev potrošnikov.

Brez verige blokov se bo možnost podvajanja in napak še naprej povečevala, saj je ni več mogoče ročno obdelati. Toda s funkcijo sledenja logistike blockchain lahko pošiljatelji neposredno posodobijo časovne žige v verigi blokov. Ko se preverijo vse informacije v verigi blokov, ni možnosti za napake ali podvajanje.

Torej, to je velika korist za podjetje in pošiljatelje.

Preberi več: Blockchain v predelovalnih dejavnostih: vodnik za industrijsko krepitev moči

Zmanjšani stroški z uporabo pametnih pogodb

Še en odličen primer uporabe verige blokov za logistiko je uporaba pametnih pogodb v vseh fazah. Kot že veste, logistična industrija obravnava veliko transakcij v več fazah. Če je tudi ena od zamud, lahko celoten sistem razpade. Običajno pa te transakcije trajajo kar nekaj časa.

Če pa začnete uporabljati pametne pogodbe v vsaki fazi, lahko celoten postopek racionalizirate v nekaj sekundah. Še več, s tem, ko se znebite posrednika, prihranite tudi veliko denarja. Najboljše je, da lahko avtomatizirate vse procese iz verige blokov, če začnete uporabljati pametne pogodbe v vsaki fazi.

Povečana likvidnost v logistični dobavni verigi

Obstaja veliko aplikacij z ekosistemom blockchain, ki se osredotoča na logistični sektor. Vsi ti se poskušajo spoprijeti z glavnim vprašanjem tega sektorja, ki je likvidnost, prilagodljivost in poslovanje. Zmanjševanje likvidnosti v tem sektorju je precej zaskrbljujoče, saj povzroča vse vrste težav.

Toda z verigo blokov lahko težavo hitro rešite za vedno. V resnici lahko blockchain poveča likvidnost znotraj dobavne verige za ta sektor. Torej, to lahko pomeni likvidnost gonilnikov ali likvidnost prevoznikov itd. Tudi blockchain lahko preveri pristnost vseh elementov tega sektorja, da zagotovi, da je vsak element na mestu.

Če želite, lahko ta članek ali vodnik uporabite kot blockchain v logistični pdf za nadaljnje preučevanje teme.

Želite preveriti več primerov uporabe blockchain? Oglejte si trenutno najboljših 20 primerov uporabe blockchain-a!

Podjetja, ki uporabljajo blockchain v logistični industriji

Samo sprašujete se o resničnih posledicah te tehnologije. Popolnoma normalno je biti dvomljiv glede tega. Da pa boste lažje razumeli globino te tehnologije, smo sestavili seznam podjetniških podjetij v logistični industriji, ki uporabljajo tehnologijo veriženja blokov.

UPS

UPS je glavni ameriški prevoznik, ki uporablja verigo blokov v logistični industriji. V resnici z Inxeptionom sodelujejo na blockchain platformi, ki bo izboljšala njihovo trgovsko oskrbovalno verigo. Še več, ime platforme je Inxeption Zippy in kmalu bo ugledalo luč sveta.

Ta platforma bo podjetjem pomagala, da svoje izdelke uvrstijo na trg, jih tržijo in celo distribuirajo. Torej, to je velika zmaga za logistično industrijo.

DHL

DHL je še eden izmed verig blokov v logističnih primerih, ki uporabljajo to tehnologijo za izboljšanje tega sektorja. V resnici pri tem sodelujejo z Accenturejem. Imajo dokaz o konceptu, ki bo pomagal slediti farmacevtskemu izdelku od proizvodnje do potrošnika.

To bo v glavnem sledilo postopku, ki je znotraj logistične pristojnosti in ne proizvodnemu procesu.

J. B. Hunt Transport

J.B. Hunt Transport je še eden izmed primerov verige blokov v logistiki. V resnici sodelujejo z BiTA ali Blockchain v Transport Alliance. Skupaj s tem konzorcijem načrtujejo razvoj blockchain standardov za logistiko in izobraževanje industrije o tej novi tehnologiji. Prepričani so, da je blockchain rešitev za vsa vprašanja, s katerimi se ta sektor trenutno sooča.

C.H. Robinson

C.H. Robinson je še eden izmed primerov verige blokov v logistiki. V resnici je to podjetje velikanski 3PL velikan. To podjetje sodeluje tudi z Blockchain in Trucking Alliance (BiTA), da bi razvilo določene standarde za to panogo. Delajo tudi na platformi, ki jim lahko pomaga izboljšati učinkovitost.

Blockchain vam lahko pomaga pri pospeševanju poslovanja. Začnite svoj projekt veriženja blokov z uporabo naše končne strategije implementacije verige blokov zdaj!

Penske logistika

Penske Logistics je drugo podjetje, ki uporablja verigo blokov za logistično industrijo. V resnici želi podjetje povečati razvoj blockchain platform v transportni industriji, da bodo lahko ustvarili več aplikacij na trgih.

Trenutno nismo prepričani o natančni platformi, vendar vemo, da bodo delali na svoji logistiki hrane in pijače.

NFI Industries

Drugo podjetje uporablja blockchain za logistični sektor – NFI. V resnici to podjetje sodeluje z Blockchain in Transport Alliance (BiTA). Še več, želijo s tem konzorcijem izkoristiti priložnosti na terenu in se razširiti na različne tehnološke pobude, vključno z verigo blokov.

GEODIS

GEODIS je drugo podjetje, ki uporablja verigo blokov za logistično industrijo. Tu sodelujejo s Project Verte za vzdrževanje skladišča. Project Verte je pravzaprav platforma za e-poslovanje, ki želi ponuditi možnosti skladiščenja za srednje do majhne blagovne znamke. Tako bo sodelovanje znotraj teh dveh skupin prineslo več priložnosti za manjše blagovne znamke.

FedEx

FedEx uporablja tudi verigo blokov za logistične namene. V resnici želijo v svoj sistem vključiti verigo blokov, opravili pa so tudi začetno obdobje preizkušanja konceptov. Po njihovem mnenju je bil test izjemno uspešen, zdaj pa se trudijo za popolno izkušnjo.

Ceva Logistics

Ceva Logistics je še eno podjetje, ki uporablja verigo blokov za primere logistične uporabe. V resnici je Ceva švicarski logistični velikan. Še več, zdaj sodelujejo z IBM-om in Maerskom na njihovi novi platformi TradeLens.

Najboljše je, da želijo izboljšati izkušnje z dobavno verigo in tudi vključiti preglednost v svoj poslovni model.

Werner Enterprises

Werner Enterprises uporablja tudi tehnologijo veriženja blokov za logistični sektor. Trenutno sodelujejo z Blockchain in Transport Alliance (BiTA), da bi zagotovili, da vsa izvedba blockchaina v tem sektorju sledi enakemu naboru smernic in pravil. Prav tako ga želijo uporabiti za upravljanje tovora.

Preberi več: Top 50 podjetij, ki uporabljajo tehnologijo Blockchain

Zaključek

Zdaj, ko veste, kaj je blockchain v logistiki, lahko razumete, kako lahko blockchain resnično spremeni scenarij tega sektorja. V resnici je veriga blokov še vedno nova tehnologija, ki jo je treba zdaj nadgraditi. Kljub temu je sposoben popolnoma rešiti vsa vprašanja.

Torej, če želite v svoje logistično podjetje vključiti verigo blokov, morate vsekakor razumeti, kako deluje ta tehnologija. Če ste le novinec in želite o tej tehnologiji izvedeti od strokovnjaka, priporočamo, da začnete z našim brezplačnim tečajem blokchain.

Začnite svoje blockchain potovanje in popeljite svoje logistično podjetje v nove višine.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map