Blockchain za družbeni vpliv leta 2020

Blockchain ima možnost spremeniti vse okoli nas. Tema članka, o katerem bomo razpravljali, je blockchain za družbeni vpliv. Tu bomo raziskali, kako natančno blockchain spreminja projekte socialnega vpliva.

Blockchain je v zadnjem času požel veliko pozornosti strokovnjakov iz industrije, strokovnjakov in splošnega občinstva. Razlog je v tem, kako pomaga izkoreniniti težave, s katerimi se sooča večina panog. Če preverite primere uporabe blockchain, boste ugotovili, da ima največji vpliv blockchain finančni sektor, sledijo mu dobavna veriga, nepremičnine, zdravstvo itd..

Vendar pa je eno področje, ki je tudi močno prizadeto, socialni projekti. Če združimo blockchain in družbeni vpliv, bomo lahko našli jasen odnos med njima. Cilj članka je razumeti razmerje in vpliv verige blokov na družbo. To tudi pomeni, da razpravljamo o družbenem vplivu verige blokov.

Začnimo.

Kaj je blockchain?

Za boljše razumevanje družbenega vpliva blockchaina je bistvenega pomena spoznavanje blockchaina.

Blockchain je vrsta tehnologije porazdeljene knjige (DLT), pri kateri se vrstniki povezujejo, da tvorijo omrežje in delujejo brez potrebe po centralizirani entiteti. Vsak vrstnik ima svojo knjigo in sodeluje pri različnih dejavnostih, vključno s potrjevanjem transakcij s konsenznimi metodami. 

Bitcoin blockchain je odličen primer. Tu ima vsak vrstnik svojo knjigo in uporablja dokaz o delu (PoW).

Nekatere ključne funkcije, ki jih ponuja blockchain, vključujejo preglednost, sledljivost, varnost, nespremenljivost in zaupanje.

Če želite izvedeti več, si oglejte priročnik Blockchain for Beginners. Želite izvedeti več o funkcijah, nato pa si oglejte ključne značilnosti podrobne vaje o blockchainu.

Igralci v Blockchainu za socialni vpliv

Z našim osnovnim razumevanjem blockchaina je zdaj čas, da skočimo med igralce v blockchainu za družbeni vpliv. Kaj je boljšega kot gledati igralce, ki s svojimi projekti poskušajo revolucionirati socialno delo? Spodaj je nekaj projektov socialnega vpliva blockchaina. Začnimo.

Blockchain za koalicijo socialnega vpliva (BSIC)

Blockchain for Social Impact Coalition je neprofitna organizacija, ki pomaga rešitvam blockchain, prilagojenim okoljskim in socialnim izzivom. Deluje v ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov. Pomaga jim pri inkubiranju, sodelovanju in razvoju projekta. Njihov cilj je izboljšati povezanost med vladnimi agencijami, nevladnimi organizacijami, vlagatelji, filantropi in drugimi ključnimi akterji.

Trenutno se osredotoča na sektorje, vključno z dobavno verigo in okoljem & energija, finančna vključenost, človekove pravice, izobraževanje in zdravje & wellness. Ima tudi veliko članov, vključno z “Chooose”, eduDAO, Everex, Tata Consultancy Services, WWF itd.!

Soglasna veriga blokov za družbeni vpliv in nevladne organizacije

Blok-veriga Consensus za družbeni vpliv in nevladne organizacije upravlja Consensys. Njihov poudarek je na izboljšanju sveta z ustreznimi napori za izboljšanje uspeha projektov, ki se ukvarjajo z okoljskimi in socialnimi izzivi. Pomoč skupnosti Ethereum uporabljajo za pomoč socialnim podjetnikom, nevladnim organizacijam in vlagateljem. Cilj je doseči globalne cilje trajnostnega razvoja. Osredotočajo se na naslednje.

 • Partnerstva
 • Izobraževanje
 • Dobavna veriga in nespremenljivi dokazi
 • Identiteta in dostopnost
 • Denarna pomoč in filantropija
 • Sredstva družbenega vpliva

Imajo neverjetne sodelavce, ki projekt uresničijo. Med njimi so Alex Kostura, Silvana Rodriguez, Vanessa Grellet in drugi. Njihovi partnerji so Maker, RTI Humans Rights Foundation in drugi. 

Blok veriga Accenture za družbeni vpliv

Naglas je tudi vnaprej, ko gre za blockchain za družbeni vpliv. Njihova pobuda je zagotoviti socialni vpliv s pomočjo tehnologije veriženja blokov. Da bi pomagali izboljšati njihove možnosti pri socialnih projektih in sodelovali z vladami, nevladnimi organizacijami in podjetji za boljši in trajnostni svet.

Te organizacije redno organizirajo tudi blockchain za konference o družbenem vplivu. Torej, če želite izvedeti več, sledite njihovim konferenčnim stranem!

Vloga blockchaina v pobudah za družbeni vpliv

Super! Našteli smo tri igralce v blockchainu za pobude za družbeni vpliv. Vse to so precej veliki igralci in imajo velik vpliv. Vendar še vedno nimamo jasne predstave o tem, kako blockchain izboljšuje pobude za družbeni vpliv. V tem poglavju bomo storili prav to in se seznanili z vlogo blockchaina.

Goljufije in zmanjšanje tveganja

Ena največjih prednosti blockchaina za družbeni vpliv je zmanjšanje prevar in tveganj, povezanih s samim projektom. Korupcija je velik problem, zlasti na vladni ravni. To pomeni, da pohlepni ljudje denar porabijo za pomoč revnim. To je mogoče zaradi uporabe tradicionalnih rešitev, ki niso dovolj pregledne za reševanje korupcije.

Vse te težave je najbolje rešiti z uporabo verige blokov. Blockchain ponuja popolno zaščito pred nedovoljenimi posegi, pri kateri je vsaka transakcija preverjena s konsenznimi metodami. Ni odvisnosti od centraliziranega organa, zato je brez kakršnih koli goljufij. Podatki, shranjeni v verigi blokov, so tudi nespremenljivi, kar pomeni, da jih zlonamerni igralec, ko jih shranijo, ne more spremeniti ali spremeniti. Za nevladne organizacije to pomeni, da z donacijami ni več mogoče manipulirati. 

Zmanjšani upravni stroški

Dobrodelne organizacije zahtevajo veliko dela za pravilno upravljanje. To pomeni, da je treba za administrativne stroške porabiti veliko denarja. Z blockchainom se lahko ti upravni stroški zmanjšajo. S pametnimi pogodbami je zdaj mogoče upravljati finančne in pravne posrednike. Avtomatizacija je vedno koristna in zato vsem olajša spopadanje z vidiki, ki so enolični ali ne ustvarjalni.

Odgovornost in preglednost

Z uporabo verige blokov so zdaj dobrodelne organizacije lahko odgovorne in pregledne. Znano je dejstvo, da so ljudje do dobrodelnih organizacij vedno dvomljivi. Toda pri blockchainu so donatorji lahko prepričani, kaj delajo. Vidijo lahko, kako vplivajo njihovi prispevki.

Hitrejši mejni prenosi

Tradicionalne bančne poti niso dobre pri mednarodnem prenosu denarja. Pošiljanje denarja lahko traja nekje med dnevi. Za povrh pa so s prenosom povezani tudi stroški. Ker je večina dobrodelnih organizacij globalna, jih nenehno potrebujejo mednarodne transakcije. Poznejši doseg lahko ovira njihova prizadevanja.

Z uporabo verige blokov lahko uporabljajo digitalne valute, ki jih je mogoče prenesti prek omrežja brez centraliziranega organa. Z njim jim ni treba plačati posrednikom in tudi ni treba čakati predolgo, da se transakcije zaključijo.

Izboljšana dostopnost

Z verigo blokov bo zdaj vsakdo lahko prenesel ali prejel vrednost. Ni jim treba biti odvisni od bančništva, da bi lahko vse to storili. To je razcvet dobrodelnih organizacij in nevladnih organizacij, ki poskušajo pomagati ljudem iz vseh okolij. S takim pristopom dobrodelnim organizacijam tudi ni treba izvajati dvojnega prenosa in zmanjševati čas poravnave in stroškov.

Socialni sektorji, na katere vpliva blockchain

V tem poglavju bomo preučili različne sektorje, na katere blockchain vpliva s socialnega vidika. The statistika v skupni rabi v poglavju so povzeti iz študije Standard Blockchain for Social Impact.

Kmetijstvo

Kmetijstvo je eden tistih sektorjev, ki zahtevajo posebno pozornost. Lahko vpliva na ogromno prebivalstvo po vsem svetu. Glavni poudarek je na izboljšanju treh ključnih vidikov dobavne verige v kmetijstvu. To vključuje izboljšanje preglednosti, sledljivosti in učinkovitosti. Zagotovila bo, da bodo kmetje dobro povezani s potrošniki.

Nekateri ključni poudarki, ki jih delimo v študiji, vključujejo naslednje

 • Nove pobude so stare manj kot dve leti.
 • Nobena od novih pobud nima več kot 1000 upravičencev 
 • Nekatere pobude lahko dosežejo milijon upravičencev
 • Večina aplikacij je profitnih

Z blockchainom je te težave mogoče rešiti. Najprej lahko zmanjša onesnaženje in prevare s hrano. To se lahko zgodi s pomočjo blockchain učinkovitosti in preglednosti. Vloga Blockchaina je izboljšati vključenost tretjih oseb, tako da zagotovi njihovo sledenje, zbiranje in upravljanje podatkov na najboljši možen način. Z blockchainom bodo kmetje in distributerji hitreje plačevali kot kdaj koli prej, kar bo izboljšalo njihovo zmožnost hitrejšega dela na naslednjih projektih.

Projekti: AgriDigital, Grassroots Cooperative, Bext360

Demokracija in upravljanje

Naslednji sektor, kjer lahko blockchain igra ključno vlogo, je demokracija in upravljanje. Trenutno so vlade zelo dovzetne za blockchain in njegovo vlogo pri izboljšanju demokracije in upravljanja.

Ključni poudarki

 • Vlade so blockchain začele že leta 2008
 • 21 pobud na področju demokracije in upravljanja.
 • 81% pobud je bilo uspešnih do začetka leta 2019.
 • Manj kot 50% pobud je profitnih.

Vlade temeljijo na zaupanju. In tu nastopi blockchain. Z verigo blokov lahko vlade naslovijo varnost, povezano z izmenjavo podatkov o naslovih. Poleg tega bo uporabnikom omogočil tudi glasovanje prek verige blokov, zaradi česar so takoj prešteti in sledljivi.

Z uporabo verige blokov lahko vlada tudi veliko bolje shranjuje podatke državljanov. Podatki so nespremenljivi, kar pomeni, da ni podatkov o državljanih, ki bi jih bilo mogoče nezakonito izbrisati ali urediti. Agencijam omogoča tudi dostop do podatkov, kadar koli želijo. Pomanjkanje centralizacije pomeni tudi, da ni osrednje točke neuspeha. Vlada lahko z uporabo verige blokov vodi tudi primerno množično financiranje.

Projekti: e-Estonija, Votem

Energija, podnebje in okolje

Blockchain tehnologija lahko spremeni podnebje, energijo in okolje. Z milijoni dolarjev transakcij je pomembno optimizirati vsak posamezen vidik tega sektorja. Blockchain lahko pomaga izboljšati uporabo peer-to-peer prenosa in ljudem daje tudi možnost, da ustvarijo mikro omrežje.

Ključni poudarki

 • Le 10% pobud ni namenjenih dobičku v energetskem sektorju.

S pomočjo verige blokov lahko energetski sektor prinese učinkovitejše rešitve. To tudi pomeni, da lahko elektrika postane zanesljivejša, čistejša in dostopnejša.

Projekti: Mrežna singularnost, ME SOLshare

Zdravje

Zdravstveni sektor je eden tistih sektorjev, ki ima veliko pobud tako profitnih kot neprofitnih organizacij. Z blockchainom lahko zdravstveno varstvo izboljša digitalne zdravstvene evidence. Izboljšuje tudi upravljanje farmacevtske dobavne verige. Kot običajno blockchain ponuja decentralizirano, učinkovito in varno rešitev.

Ključni poudarki

 • Pobude za zdravstveno varstvo imajo največji vpliv v katerem koli sektorju.
 • Le 18% pobud je neprofitnih.

Ključne prednosti vključujejo ustrezne elektronske zdravstvene evidence, boljše izvajanje zasebnosti in ponarejena zdravila.

Projekti: Modium.io

Filantropija in pomoč

Socialni vpliv je najbolje razviden iz sektorja filantropije in pomoči. Trenutno pomoč in človekoljubje ne dosegata predvidene uporabe. To je posledica velike neučinkovitosti sedanje platforme, ko gre za pomoč in človekoljubje. Tudi ob tolikšnih naložbah še vedno obstajajo dodatna sredstva za zadovoljevanje povpraševanja po osnovnih človekovih pravicah, revščini in dostopu do izobraževanja.

Ključni poudarki

 • Več kot 80% pobud je neprofitnih
 • Več kot 55% pobud doseže manj kot 1000 ljudi.

 

V pomoč potrebnim so vložene milijarde dolarjev. Vendar se ti pripomočki večinoma zlorabljajo zaradi pomanjkanja preglednosti. Dejansko večina pomoči nikoli ne doseže predvidenih ljudi. Zaradi tega tudi ljudje niso prispevali k tem neprofitnim organizacijam. Blockchain lahko reši vse te težave in pomaga dvigniti zaupanje v neprofitne organizacije pri uporabi sredstev.

Projekti: Fundacija Ixo, Disberse, RootProject 

Zaključek

To nas vodi do konca našega blockchaina za članke o družbenem vplivu. Torej, kaj menite o temi? Komentirajte spodaj in nam sporočite spodaj. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map