Blockchain Vs Relacijska baza podatkov: v čem je razlika?

Blockchain tehnologija je trenutno eno izmed svetovnih čudes. Toda kaj je tako norega pri sistemu glavne knjige? Ali prejšnji modeli zbirk podatkov že ne morejo rešiti vseh težav? Da bi odgovorili na vsa vaša vprašanja, predstavljamo primerjavo blockchain in relacijske baze podatkov.

Tako relacijska baza podatkov kot veriga blokov je popolnoma sposobna obvladovati naloge podjetniških podjetij. Takoj po razvoju blockchaina svet ponore nanj. Če pa je relacijska baza podatkov popolnoma sposobna za to delo, zakaj potrebujemo verigo blokov? Resnica je, čeprav lahko relacijska baza podatkov ponuja dobro vrednost, vendar v mnogih kategorijah zaostaja v primerjavi z blockchainom.

Ker sta oba modela glavne knjige izjemno priljubljena, ste nekateri morda dvomljivi, ali je veriga blokov dovolj vredna, da nadomesti ta že obstoječi model. Preverili bomo samo to.

Vpišite se zdaj:Brezplačni tečaj Blockchain

Kaj je tehnologija Blockchain?

V zbirki podatkov blockchain vs relacijski morate vedeti za obe tehnologiji, preden ugotovite, kako se razlikujeta. Zato sprva podajamo kratko razlago tehnologije veriženja blokov.

Torej, kaj je tehnologija veriženja blokov? No, gre za sistem glavne knjige, ki je decentraliziran in distribuiran. Še več, ponuja tudi integriteto podatkov, preglednost itd.

Preprosto povedano, veriga blokov bi bila povezana v obliki verige. To pomeni, da bodo vsi podatki v knjigi dobili verižno strukturo. Torej, samo predstavljajte si strukturo blokov, ki so med seboj povezani.

Poleg tega bo blok povezan s prejšnjim in naslednjim blokom. Kot rezultat, vsi bloki ustvarijo verigo blokov, s tem pa tudi ime.

Še več, vsak posamezen blok v knjigi bo imel podatke ali informacije o transakciji. Torej, kaj pa varnost teh transakcijskih podatkov? No, vsak posamezen blok bo kriptografsko šifriran. Še ena kul stvar pri blockchainu je ta, da bo imel kriptografski Hash ID, ki ga nihče ne more obrniti.

Blockchain morda mislite kot zbirko podatkov, ki samo hrani podatke. Vendar je razlika ogromna. V resnici sta oba precej različna in v to se bomo podali kmalu v primerjavi blockchain in relacijske baze podatkov.

Blockchain je privzeto nespremenljiv. To pomeni, da nihče ne more spremeniti nobene oblike podatkov. Tako vseh informacij, ki enkrat pridejo v sistem, ni mogoče nikoli spremeniti ali izbrisati. Posledično bo za vedno ostal v knjigi.

Gre tudi za medsebojno povezavo, zato ne bi bilo centralnega organa upravljanja, ki bi lahko vohunil za vami ali vašimi podatki. Zato blockchain velja za tehnologijo uporabnikov in ne upravnih organov.

blockchain vs relacijska baza podatkov

Kako deluje?

Zdaj, ko veste, kaj je veriga blokov v tem priročniku za primerjavo podatkovnih zbirk, je čas, da veste, kako deluje. Preden pa začnemo, naj pojasnim nekatere izraze, s katerimi boste lažje razumeli tehnologijo.

Sistem glavne knjige vsebuje vse informacije ali spremembe, ki se zgodijo v sistemu. Poleg tega se vse spremembe podatkov v sistemu imenujejo “transakcije”. V prvih dneh sprejetja so vsi mislili, da je veriga blokov primerna samo za transakcije s kriptovalutami. Vendar so se scenariji popolnoma spremenili. Zdaj lahko opravlja veliko več transakcij in se še vedno razvija.

Kakorkoli že, vsi uporabniki v sistemu so vozlišča in dobijo kopijo sistema glavne knjige. V resnici se tehnologije veriženja blokov lahko med seboj razlikujejo in vozlišča lahko med seboj komunicirajo z različnimi metodami.

Postopek

Najprej bo vozlišče zahtevalo transakcijo. Za transakcije in prejemanje transakcij boste potrebovali dva ključa – zasebni in javni. Z javnim ključem vas lahko v omrežju najde drugo vozlišče, z zasebnim ključem pa lahko podpišete transakcijo.

Po zahtevi za transakcijo se ustvari blok, ki vsebuje vse informacije. Vendar so vse informacije šifrirane, da se izognemo kakršnim koli varnostnim napakam.

Po tem se po vsem sistemu predvaja vsem ostalim vozliščem, ki lahko sodelujejo pri preverjanju. In tako morajo druga vozlišča za dokončanje glasovati ali se dogovoriti, da je transakcija resnično veljavna.

Poleg tega bodo za dosego dogovora uporabili soglasne algoritme. V resnici obstajajo različni algoritmi, ki vozliščem lahko pomagajo doseči dogovor.

Ko vozlišča razglasijo transakcijo za veljavno, se bo torej izvršil in dobil mesto v knjigi.

Pojdimo na naslednji del tega vodnika za primerjavo podatkovnih blokov in relacijskih baz podatkov.

Preberi več:6 ključnih funkcij blockchaina, o katerih morate vedeti

Katere so prednosti Blockchaina?

Kdor želi uporabiti tehnologijo, se mora naučiti, kako tehnologija resnično ponuja. Kako bi sicer vedeli, ali se ta tehnologija splača ali ne? Tako smo zbrali glavne prednosti te tehnologije. Oglejmo si.

Boljša preglednost

Preglednost je velik problem pri centraliziranih sistemih. Skozi desetletja so organizacije skušale sistem narediti bolj pregleden in se znebiti vsakršne korupcije. Toda centralizacija omrežij ne more narediti 100-odstotno transparentne.

Vendar je pri verigi blokov razmeroma lažje doseči popolno preglednost. V resnici tehnologija sama ne potrebuje nobene centralizirane sile. Posledično je vse na voljo vsem uporabnikom. Čeprav obstajajo zasebni blockchains, lahko vozlišča znotraj tega sistema vidijo tudi veliko informacij.

Še več, vrstniki potrdijo vsako transakcijo, tako da nihče ne more spremeniti vrednosti, kot želi.

Oglejmo si naslednjo ugodnost v našem priročniku za primerjavo podatkovnih blokov in relacijskih baz podatkov.

Izboljšana varnost

Blockchain ima veliko varnosti v primerjavi s tradicionalnimi tehnologijami vodenja evidenc. Kot že veste, morajo vse transakcije v sistemu upoštevati pravila soglasja. Po popolnem preverjanju pride na knjigo. Še več, vsak posamezen blok je šifriran z edinstvenim zgoščenim znakom.

Kdor bo poskušal spremeniti vrednost v transakciji, bo očitno spremenil tudi Hash ID. Tako se bo blok nato ločil od prvotne verige in postal neveljaven. Še več, verige blokov ponujajo druge ravni varnosti na vsaki ranljivi točki, na primer dodatne varnostne protokole v postopku avtorizacije itd..

Oglejmo si naslednjo korist v naši relacijski zbirki podatkov glede na vodnik za primerjavo verig blokov.

Decentralizacija

V resnici je blockchain privzeto decentraliziran. Ampak kako? Kako deluje pravilno brez kakršnega koli upravnega organa? No, vrstniki dejansko sodelujejo pri oblikovanju strukture sistema. Vodili bodo knjigo in poskrbeli, da bodo vsi enako obravnavani.

Posledično ni primerov korupcije in ni edinega močnejšega uporabnika, ki bi lahko nadzoroval vse. Čeprav obstaja določena zasebna in dovoljena veriga blokov (Hyperledger, Corda, Enterprise Ethereum, Sklepčnost, Valovanje), ki se morda ne zdi popolnoma decentraliziran. Ponujajo pa tudi druge metode, s katerimi lahko dosežemo decentralizirano okolje.

Oglejmo si naslednjo korist v naši relacijski zbirki podatkov glede na vodnik za primerjavo verig blokov.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Zmanjšani stroški

Upravljanje in izboljšanje starejših sistemov zahteva veliko denarja in virov. Še več, sistemi so denarne jame. Ne glede na to, koliko porabite, ne morete doseči, da bi to delovalo bolj učinkovito.

Tako lahko vstop v verigo blokov pomaga zmanjšati vse stroške. Naložba se vam na začetku zdi draga možnost, toda za enkratno nadgradnjo boste dobili celotno prihodko. Podjetja lahko s tehnologijo zmanjšajo vse svoje operacije z napakami in poenostavijo strategijo, ki lahko poveča njihove prihodke.

Morda mislite, da ne deluje, toda trenutno veliko ljudi uporablja to tehnologijo in ve, kako spreminja prihodnost njihovega podjetja.

Oglejmo si naslednjo korist v naši relacijski zbirki podatkov glede na vodnik za primerjavo verig blokov.

Resnična sledljivost

S pomočjo verige blokov lahko podjetja v svojem sistemu upravljanja dobavne verige dosežejo resnično sledljivost, ki bo koristila tako dobaviteljem kot proizvajalcem. V bistvu na proizvodnih linijah nihče ne more računati za dobavljene izdelke, ki pridejo v tovarno. Toda blockchain lahko vaše elemente izsledi neposredno iz vira v realnem času.

Torej je zagotovljeno, da boste v postopku vedno na tekočem.

Oglejmo si naslednjo korist v naši relacijski zbirki podatkov glede na vodnik za primerjavo verig blokov.

Zelo učinkovito

Blockchain lahko pomaga vašemu podjetju, da v veliki meri poveča učinkovitost. Kako? V resnici blockchain rešuje vse težave, ki upočasnjujejo procese podjetja. Na primer, običajno transakcija prek tradicionalne banke traja približno 1-3 delovne dni. Če pa je mednarodna, lahko traja do 6 dni.

To je veliko časa, zapravljenega samo za plačila ali prejemanje plačil. Toda blockchain lahko transakcije zaključi tako hitro, kot v nekaj sekundah. Torej, vidite, ne samo, da boste prihranili čas, ampak lahko celo zmanjšate dodatne pristojbine za kakršne koli globalne transakcije.

Kaj je relacijska zbirka podatkov (RDB)?

Relacijska baza podatkov je kombinacija tabel, stolpcev in zapisov. Še več, RDB imajo definirane relacije med vsako tabelo ali naborom informacij. V bistvu je nabor informacij močno organiziran tako, da pomaga najti prave podatke ob pravem času.

Kakor koli že, tabele bodo medsebojno komunicirale in podajale informacije, ko jih potrebujete. V resnici sistem za upravljanje relacijskih baz podatkov uporablja strukturirani poizvedbeni jezik (SQL) za enostaven programljiv dostop do interakcije z bazo podatkov.

Relacijski sistem za upravljanje baz podatkov lahko organizira informacije z različnimi metodami. In podjetja, ki jo uporabljajo, bodo določila, kako bodo organizirala podatke v sistemu.

Preberite več o podjetniških blokovnih platformah, da boste razumeli, kako deluje vsaka od njih.

Katere so prednosti sistema relacijskega upravljanja baz podatkov?

Skladnost podatkov

Sistem upravljanja relacijske baze podatkov se odlikuje po ohranjanju doslednosti podatkov v več primerih. V resnici je v sistemu več tabel, ki so medsebojno povezane. Torej, ko pride do spremembe v eni od tabel, atomsko posodobi tudi vse povezane tabele.

Na primer, ko nekdo dvigne denar iz bankomata, lahko vidi tudi spremembo svojega preostalega stanja.

Atomicnost in predanost

Vsaka relacijska baza podatkov zelo natančno upošteva poslovna pravila. Tako bo opravljal samo tiste naloge, ki ustrezajo tem poslovnim obveznostim. Če na primer baza podatkov sledi zapisu treh elementov, ki se med seboj ujemajo, bo vrednost posodobila le, če lahko vzdržuje tudi drugi dve tabeli.

Če torej ne more prevzeti enake zaveze v drugih tabelah, zahtevo zavrne.

Preprostost

Upravljanje podatkov v relacijski bazi podatkov je precej preprosto. Na voljo je le v vrsticah in stolpcih. Tako ni nobene zapletenosti. Še več, struktura tabel je znana vsakemu uporabniku in jo lahko uporablja, ne da bi poznal druge vidike.

Poleg tega so tudi vsi posamezni podatki v sistemu skrbno organizirani.

Enostavnost pridobivanja podatkov

Pridobivanje podatkov iz tovrstne baze podatkov je zelo enostavno. V resnici imajo veliko ukazov za poizvedbe, s katerimi lahko pridobite natančno iskane podatke. Še več, tabele lahko kombinirate tako, da naenkrat pridobite druge informacije iz številnih tabel.

Tako je filtriranje tistih, ki jih potrebujete, enostavno.

Prilagodljivost

Najboljši del relacijskih baz podatkov je razširljivost. Pričakujete lahko, da se bo v veliki meri povečal, zmogljivost pa se nikakor ne bo poslabšala. Tako ponuja prilagodljivo strukturo, ki jo lahko kadar koli spremenite brez kakršnih koli težav.

Dodajanje novih informacij ali posodabljanje obstoječih je enostavno. Kakor koli, če je informacij preveč in sistem nima virov, da bi se s tem spopadel, lahko sčasoma postane nekoliko počasen.

Zaklepanje sočasnosti in zbirke podatkov

No, v relacijski bazi podatkov lahko zlahka pride do konfliktov, ko dva uporabnika želita spremeniti isto tabelo. Da bi se temu izognila, baza podatkov zapre mizo, ko en uporabnik dostopa do nje. Lahko pa omeji delovanje aplikacije, če zaklene celotno tabelo.

Tako lahko številne zbirke podatkov zaklenejo določen zapis, da bo aplikacija delovala, tudi če se posodablja.

Preberite tudi: Kako deluje Blockchain?

Relacijska baza podatkov proti tehnologiji Blockchain: popolna primerjava

Oblast

Prva večja razlika med relacijsko bazo podatkov in tehnologijo veriženja blokov je v tem, da imajo različne avtoritativne sisteme. V sistemu relacijskih baz podatkov vedno obstaja oblika centralizirane oblasti.

V arhitekturnem modelu sistema ni nobene oblike decentralizacije. V bistvu to, kar naredi, je, da upravnemu organu ponuja izključni nadzor in da lahko spreminja, kakor želi.

Po drugi strani tehnologija veriženja blokov ponuja decentralizirano oblast. Kaj to pomeni? No, to pomeni, da nima nobene centralne oblasti ali posrednika, kdaj naj vodi knjigo.

Kot rezultat, imajo uporabniki popoln nadzor nad dogajanjem v sistemu. Tako nobena centralna oblast ne more spreminjati, kot želi.

Arhitektura

Druga velika razlika med relacijsko bazo podatkov in tehnologijo veriženja blokov je ta, da imata oba različno arhitekturo, ko gre za njihov sistem glavne knjige. V bistvu ima sistem relacijskih baz podatkov tipičen model odjemalec-strežnik. Čeprav je bila naša internetna sistem že dolgo zelo dolgo, je pri tem nekaj meja.

V resnici je model odjemalec-strežnik zelo ranljiv za hekerje in ga vsake toliko časa vdrejo. Po drugi strani blockchain ponuja arhitekturo peer-to-peer namesto arhitekture odjemalca in strežnika. Tu se lahko uporabniki vozlišča med seboj povežejo s pomočjo kriptografskih protokolov. Še več, povečuje varnostni status sistema glavne knjige in je zato zelo manj nagnjen k vdoru.

Ravnanje s podatki

Obe tehnologiji zelo različno obravnavata podatke. Za relacijsko bazo podatkov podpira CRUD. To pomeni, da lahko uporabniki v tem sistemu ustvarjajo, berejo, posodabljajo in brišejo. V resnici s tako veliko svobodo spreminjanja ali spreminjanja vrednost sistema povzroči veliko korupcije. Ljudje lahko samo spremenijo vrednost, da dobijo več koristi.

Še več, v mnogih primerih lahko organ upravljanja spremeni ali izbriše informacije, ki so ključne za podjetje. Vse zaradi njihove osebne koristi.

Po drugi strani vam veriga blokov omogoča samo dostop do branja in pisanja. Še več, v mnogih primerih lahko tudi omeji dostop teh dveh množičnih ljudi. Torej, tukaj lahko podatke vstavite samo enkrat, po tem pa jih ne morete nikoli več posodobiti ali izbrisati.

Pojdimo na del te relacijske zbirke podatkov o vodniku za primerjavo tehnologij blockchain.

Celovitost podatkov

Blockchain ima višjo stopnjo integritete v primerjavi z sistemom relacijskih baz podatkov. Kako? No, najprej bo kdorkoli, ki bo poskušal spremeniti vrednost v transakciji, očitno spremenil tudi Hash ID.

Tako se bo blok nato ločil od prvotne verige in postal neveljaven. Še več, verige blokov ponujajo druge ravni varnosti na vsaki ranljivi točki, na primer dodatne varnostne protokole v postopku avtorizacije itd. Kot rezultat, tehnologija na vse možne načine ohranja integriteto podatkov.

A ne v relacijski bazi podatkov. V resnici ponujajo samodejno zaznavanje napak in obvezno samodejno izpolnjevanje. To pomeni, da nihče ne sme pustiti vrstic ali stolpcev v tabeli praznih. Poleg tega lahko tudi opiše, katere informacije bi šle tja, kot so številke ali znaki. Toda drugim ljudem ne more preprečiti, da bi te informacije spremenili.

Pojdimo na naslednji atribut te tehnologije veriženja blokov v primerjavi z vodnikom za primerjavo relacijskih baz podatkov.

Uvajanje tehnologije veriženja blokov je težek proces. Naučite se, kako implementirati verigo blokov in jo uporabite za krepitev svojega podjetja zdaj!

Preglednost

Druga odlična lastnost tehnologije je, da ponuja popolno preglednost pri preverjanju podatkov. Tako bo vsakdo v omrežju zaupal sistemu, saj deluje na podlagi algoritma popolne zaščite.

Še več, v javnih verigah blokov je sistem glavne knjige naklonjen vsem. V zasebnih pa je možnost ogleda na podlagi vnaprej določenih meril lahko omejena.

Po drugi strani sistem relacijskih baz podatkov sploh ne ponuja preglednosti. Popolnoma je centraliziran in uporabniki nikakor ne morejo vedeti, ali ima baza podatkov prave informacije ali ne.

Še več, ne morejo niti preveriti, ali so te pravilne ali napačne. Zaradi tega uporabniki počasi izgubljajo zaupanje v sistem.

Oglejmo si naslednji atribut te tehnologije veriženja blokov v primerjavi z vodnikom za primerjavo relacijskih baz podatkov.

Stroški

No, mislim, da se ta krog tehnično nanaša na relacijske baze podatkov. Zakaj? No, relacijske baze podatkov so stara omrežja in obstajajo že zelo dolgo.

Tako njihovo izvajanje ni tako dolgotrajno. Vendar pa v primerjavi s tradicionalnimi zbirkami podatkov relacijska baza podatkov traja več časa za nastavitev. Je pa tudi poceni.

Po drugi strani pa je blockchain trenutno le nov dodatek svetu. Prav tako je na robu razvoja in je zato precej zapleten za nastavitev. Posledično je vir za izvajanje blockchaina nekoliko drag. Tudi talenti, ki bi jih najeli za opravljanje dela, imajo višje plačilo.

Torej, vidite, za nadgradnjo na sistem veriženja blokov vas bo stalo več. A dolgoročno se bo naložba zagotovo splačala.

Oglejmo si naslednji atribut te tehnologije veriženja blokov v primerjavi z vodnikom za primerjavo relacijskih baz podatkov.

Izvedba

Ta atribut daje veliko bolj mešan rezultat. V resnici boste pri relacijski bazi podatkov dobili veliko hitrejši izhod v primerjavi z verigo blokov. Toda kako si zapuščeno omrežje vzame manj časa za delo?

No, ker sistem relacijskih baz podatkov nima zapletenih funkcij, kot so konsenz ali kateri koli drugi protokoli, ki bi lahko upočasnili sistem.

Še več, ko centralni organ upravlja sistem, ni pretiranega prometa, ki bi zajel vso pasovno širino.

Blockchain pa je veliko hitrejši, če je vozlišč omejeno. Ko pa to število začne naraščati, sistem sčasoma postane počasnejši. Torej, uspešnost blockchaina se spreminja s časom.

Oglejmo si naslednji atribut te tehnologije veriženja blokov v primerjavi z vodnikom za primerjavo relacijskih baz podatkov.

Kriptografija

Nazadnje, relacijska baza podatkov v sistemu nima šifriranja. Ni tako, da ne morete šifrirati informacij. Vprašanje pa je v tem, da uporabniki v bazo podatkov poiščejo hitro iskanje določenih informacij z uporabo relacij med tabelami. Če pa uporabljate šifriranje, bi moral sistem eno vrednost dešifrirati eno za drugo, preden ve, katera je potrebna.

Tako ustvari varnostno vrzel v zbirki podatkov. Po drugi strani blockchain ponuja kriptografijo za zaščito vseh informacij v sistemu. Kdor bi poskušal spremeniti vrednost, bi na koncu imel povsem drugačen izid. Šifriranje je solidno in tega nihče ne more spremeniti.

Blockchain Vs Relacijska baza podatkov: primerjalna tabela

BlockchainRelational Database
Oblast Decentralizirano Centralizirano
Arhitektura Peer-to-peer model Model odjemalec-strežnik
Izvedba Sorazmerno počasneje Hitro
Stroški Drago Poceni
Ravnanje s podatki Samo brati in pisati Ustvari, preberi, posodobi, izbriši
Celovitost podatkov Ima integriteto podatkov Nima integritete podatkov
Preglednost Pregleden Netransparentno
Kriptografija ×

Zaključek

Blockchain in relacijske zbirke podatkov so podobne in se med seboj zelo razlikujejo. Če mislite, da jih lahko uporabljate zamenljivo, potem se zelo motite. V resnici so bile relacijske baze podatkov ena najboljših nadgradenj tradicionalnega sistema baz podatkov. Vendar pa ima še vedno veliko napak.

Kot rezultat, blokchain, nova oblika sistema knjige, je tu, da ga nadomesti. Očitno ima tudi nekatere omejitve, vendar je že toliko boljša od relacijskih baz podatkov. Na koncu je odvisno od vas, kaj boste izbrali za svoje podjetje.

Če ste le novinec na področju blockchain-a in želite izvedeti več o tej tehnologiji, priporočamo, da zanjo uporabite naš brezplačni tečaj blockchain-a.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map