Blockchain v maloprodaji: uporabite primere in potencialne aplikacije

Blockchain lahko ponudi ogromno priložnosti za maloprodajo. Oglejmo si podrobneje vlogo blockchaina v maloprodajni industriji.

Maloprodajne panoge so bile v vzponu še lani, še preden je pandemija zajela svet. Čeprav številna maloprodajna podjetja ponujajo možnosti spletnega nakupa, primarni prihodek prihajajo iz njihovih fizičnih trgovin. Vendar pa so se po prihodu pandemije trgovci na drobno soočali z nekaterimi glavnimi težavami, kot so vzdrževanje dobavne verige, prodaja izdelkov, odpiranje trgovin in varovanje vseh kupcev in zaposlenih.

Vendar bi se temu vsemu lahko izognili, če bi ta industrija že od samega začetka sprejela tehnologijo veriženja blokov. V resnici lahko zanesljivost, trajnost in kakovost sledenja in pomoči v upravljavskih procesih blockchaina ponudijo maloprodajni industriji popolno digitalizacijo, ki jo potrebujejo.

Torej, čas je, da se maloprodajne panoge resneje osredotočijo na verigo blokov in jo začnejo vključevati v svoje stare sisteme. Zato bomo v tem priročniku obravnavali, zakaj maloprodajna industrija potrebuje blockchain in kako lahko blockchain reši vse težave.

Vpišite se zdaj: Brezplačni tečaj Blockchain

Blockchain v trgovini: Ali ta industrija resnično potrebuje Blockchain?

Običajno se sprašujemo, ali ta industrija resnično potrebuje blockchain ali ne. V resnici se zdi, da maloprodajni sektor v primerjavi z drugimi sektorji posluje precej dobro. Vendar se ta panoga ukvarja z veliko notranjimi vprašanji, ki jih je treba rešiti prej kot slej. To je glavni razlog, zakaj ta panoga trenutno potrebuje spremembe, kot je veriga blokov. Preverimo verjetne težave.

Spreminjanje pričakovanj potrošnikov

Maloprodajna industrija se mora spoprijeti z veliko hlapnimi elementi, eno od teh pa so tudi pričakovanja potrošnikov. V resnici se zdi, da se pričakovanja potrošnikov precej hitro spreminjajo, kar je težko slediti. V igri je preveč elementov, ki čez noč spremenijo okus potrošnikov. Na primer, dobršnemu delu potrošnika je izdelek danes všeč, šele naslednji dan ima lahko drugačne misli, nekaterim pa izdelek morda sploh ni več všeč.

Spremembe sezone, priložnosti, prazniki, trendi so nekateri ključni dejavniki pri tem. Zato mora biti trgovina na drobno dovolj pametna, da lahko razume vse te informacije. Vendar natančne napovedi do danes še vedno niso možne.

Slabo vzdrževanje zvestobe kupcev

Če želite ustvariti dobro zvestobo blagovni znamki, morate imeti dobro izkušnjo strank. V resnici je eno najvidnejših vprašanj trgovcev praksa, da izgubijo stare stranke in mislijo, da jih je mogoče enostavno nadomestiti. Vemo, da lahko s potrošniki včasih postane težko. Toda praksa opuščanja vas lahko pozneje le preganja.

Če na primer ohranite to miselnost, boste težje razširili svoje podjetje. Čeprav lahko promocije ali prodajne ponudbe ali posebni popusti pomagajo vašim starim strankam, da se počutijo zaželene, to trenutno še vedno ni dovolj, ker trgovci večinoma ne prilagodijo prilagojenih ponudb.


Neučinkovita notranja komunikacija

To je najbolj primerno za velika maloprodajna podjetja, saj se zdi, da imajo na voljo veliko oddelkov. Zato je vzdrževanje tolikšne delitve hkrati drago in zapleteno. Tako zgolj zapletenost upravljanja in upravljanja teh oddelkov z internim komuniciranjem včasih morda ne bo mogoča.

Posledično lahko pomanjkanje komunikacije med oddelki moti poslovni proces in zmanjša zadovoljstvo potrošnikov. Brez ustreznega sistema za avtomatizacijo teh komunikacij tega problema ni mogoče vzdrževati. Zato potrebujejo pomoč tehnologij.

Brez uporabe naprednih tehnologij

No, številne tehnologije so narejene posebej za določena podjetja in lahko pomagajo spodbujati dodatne koristi, če se pravilno uporabljajo. Vendar pa trgovske družbe v celoti zaostajajo za tem trendom. Tudi do danes številni trgovci nimajo niti redne prisotnosti. Zato drastično zaostajajo.

V resnici še vedno uporabljajo staro metodo, ki se je iztekla že zdavnaj. Velikokrat se trgovcem zdi uporaba tehnologije težka naloga in je nimajo možnosti pravilno uporabiti.

Nekatera maloprodajna podjetja se ponovno odločajo napačno in izberejo tehnologijo, ki jo potrebujejo. To lahko privede do neučinkovitosti in izgube denarja kot rešitve za druga podjetja, ki ne morejo ponuditi enake ugodnosti za maloprodajo.

Raziščite več podobnih tem: Pomen blockchaina v zavarovalniški industriji

Slaba sodobna marketinška strategija

Da, številna maloprodajna podjetja počasi prehajajo na področje spletnega trženja. Toda zaradi pomanjkanja ustrezne baze znanja o tej temi na koncu vlagajo veliko denarja s komaj kakšnimi učinki. V resnici se ne morete držati samo trženja v družabnih omrežjih; na različne načine lahko svoje izdelke tržite strankam.

Še več, kupci imajo danes radi osebno sodelovanje svojih osebnih blagovnih znamk. Če jim ne boste mogli ponuditi te funkcije, bodo kmalu izgubili zanimanje za vašo blagovno znamko. Maloprodajna podjetja lahko včasih izdelke tržijo preveč, kar povečuje nezadovoljstvo kupcev.

Goljufije in ponarejeno blago

Eno glavnih vprašanj te panoge je vse večje število goljufij in ponarejenega blaga. Na trgu ni le preveč ponarejenega blaga, ki ruši ugled, ki ga ustvarjajo maloprodajna podjetja, ampak tudi notranje goljufije vplivajo na prihodek.

Pravzaprav je ponarejeno blago vse težje prepoznati, kar pomeni več nezadovoljstva potrošnikov. Brez pravilnega reševanja vprašanja bodo tako kupec kot prodajalec še naprej izgubljali svoj dragoceni denar. Maloprodajna podjetja morajo torej to težavo rešiti čim hitreje.

Cyber ​​Hacks

Naraščajoče število spletnih vdorov je še eno ozko grlo za maloprodajna podjetja. V resnici večina maloprodajnih podjetij uporablja tipičen mrežni model odjemalca in strežnika, ki je odkrito dokaj ranljiv. Zato je skoraj enostavno vdreti v strežnike in ukrasti pomembne podatke. Poleg tega, ker vsako maloprodajno podjetje hrani podatke o svojih strankah, je s temi podatki zelo enostavno manipulirati in dobiti dostop do informacij o njihovi kreditni kartici ali bančnem računu. To lahko hitro postane velika varnostna kršitev, ki vodi do izgube veliko prihodkov. Še več, to bo pomenilo tudi, da vam potrošniki ne morejo zaupati svojih podatkov, kar za vašo blagovno znamko ni dober vtis.

Inflacija maloprodajnih cen

Potrošniki morajo danes plačevati vedno več za svoje življenjske potrebe. Tako imajo običajno manj denarja, prihranjenega za proračun vseh luksuznih predmetov. Vendar maloprodajne cene in nihanja močnih cen le odvračajo kupca od porabe denarja. Trgovci na drobno morajo ponuditi posebne ponudbe ali popuste, da potrošnike privabijo k nakupu izdelkov.

Vendar se maloprodajna podjetja trenutno niti ne morejo spoprijeti z visokimi stroški. Ampak zakaj? No, pomanjkanje ustrezne avtomatizacije in načrtovanja lahko povzroči večje proizvodne stroške, kar poveča tudi maloprodajne cene.

Zadrževanje stopnje, višje od pričakovanj potrošnikov, ni dobra strategija, če želite meriti.

Vpišite se zdaj: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) tečaj

Katere so prednosti Blockchaina v maloprodaji?

Uporaba verige blokov v maloprodaji ima veliko koristi. Nekatere od teh ugodnosti so izključne in možne le, če industrija začne uporabljati to tehnologijo. Vendar pa lahko ta panoga s pomočjo blockchaina kmalu premaga vse ovire. Poglejmo, kakšne so prednosti –

Pravilno upravljanje zalog

Kot že veste, maloprodajna podjetja potrebujejo pravilno upravljanje zalog, če želijo povečati svojo splošno učinkovitost. V resnici s tem ni nobenega padca. Podjetja imajo lahko samo koristi, saj jim bo upravljanje zalog pomagalo slediti izdelkom, datumom njihovega izteka in interesom potrošnikov.

Blockchain na maloprodajnem trgu lahko podjetjem pomaga pri učinkovitejšem upravljanju svojih zalog. Še več, prihranili jim bodo tudi veliko denarja, saj lahko v realnem času avtomatizirajo postopek pomanjkanja ali presežka izdelkov glede na povpraševanje potrošnikov. Menimo, da je to odličen primer za maloprodajo.

Uporaba Crypto kot plačilnega sredstva

Druga odlična uporaba blockchaina na maloprodajnem trgu so kripto plačilni načini. Kot že veste, trgi kriptovalut trenutno cvetijo. Še več, zdi se, da si različne države želijo delati na digitalnih valutah centralnih bank, kar je praktično kripto različica fiat denarja.

Zdi se, da bodo kriptovalute postale denar prihodnosti. Tu lahko maloprodajna podjetja ostanejo korak naprej in že obstoječe kripto uporabljajo kot uradno plačilo za izdelke. V resnici je dobra strategija navdušiti potrošnike in jim pomagati plačati za izdelek z uporabo zavarovanega in digitalnega denarja na pregleden način.

Boljše upravljanje identitete strank

Kot že veste, večina maloprodajnih podjetij uporablja tipičen mrežni model odjemalca in strežnika, ki je precej ranljiv. Tako je zelo enostavno manipulirati s temi podatki in dostopati do podatkov o potrošniški kreditni kartici ali bančnem računu. To je velika kršitev zasebnosti in očitna kršitev državne zakonodaje.

Za reševanje te težave lahko podjetja uporabljajo verigo blokov na maloprodajnem trgu za zaščito podatkov, ki se nanašajo na stranko. V resnici lahko v sistemu ponudijo avtentikacijske postopke in shranijo vse informacije v nespremenljivi pomnilnik. Torej, stranka bo imela dostop samo do svojih podatkov in nobena tretja oseba ne more kršiti omrežja in te informacije zlorabiti.

Blockchain lahko ponudi prednosti za skoraj vsako posamezno panogo. Oglejte si prednosti tehnologije veriženja blokov zdaj!

Poenostavite davek na maloprodajo

Še ena od prednosti blockchaina v maloprodaji je postopek racionalizacije davka na maloprodajo. V resnici mora vsako maloprodajno podjetje vsako leto plačati davke glede na svojo prodajo. Vendar se mnogi ponavadi izogibajo plačilu tega davka, ki znaša 14,5 milijarde USD! Še več, večina tega izogibanja davkom se zgodi pri spletnih trgovcih. Če se to nadaljuje, lahko podjetja zaradi tega celo dobijo obtožnico.

Da bi rešili to težavo, lahko avtomatizirano pobiranje davka od prodaje na osnovi blockchain pomaga pri zbiranju davkov glede na število prodaj ali dobička, ki so ga ustvarili. Trgovci na drobno lahko naložijo svoje dokumente, ki bodo v omrežju ustrezno preverjeni. To je pravzaprav odličen način za pravočasno plačilo davka in izogibanje pravnim težavam.

Preprečevanje ponarejenega blaga in goljufij

Še ena od prednosti blockchaina v maloprodaji je preprečevanje goljufij in ponarejenih izdelkov. V resnici je samo zaradi goljufij maloprodajna industrija leta 2019 izgubila 62 milijard dolarjev. Še več, visokokakovostna maloprodajna podjetja so zaradi popustljive politike donosa in visokih marž izgubila skoraj 30% dobička. Toda vprašanje ni v izgubi, temveč v škodi, ki jo blagovna znamka povzroča s prodajo ponarejenih izdelkov.

Z uporabo tehnologije veriženja blokov lahko trgovci na drobno spremljajo svoje izdelke od proizvajalcev in zagotavljajo, da vsakič dobijo verodostojni izdelek. Še več, to jim lahko pomaga, da se dokončno spopadajo s ponarejenimi izdelki.

Zagotavljanje porekla izdelkov

Še ena od verig blokov v maloprodajnih primerih je značilnost izvora izdelkov. Trenutno so potrošniki skeptični glede vsega, kar kupujejo. In to je povsem normalno, saj lahko več plačajo, ko to plačajo. Toda maloprodajna podjetja ne morejo ponuditi nobenega izvora, razen pečata na posodi, na katerem piše “proizvedeno v xxx”.

Tako lahko podjetja z uporabo verige verig končno ponudijo izvor, saj lahko potrošnik spremlja ali vidi celotno dobavno verigo enega izdelka. Začelo se bo z dobavitelji in končalo s potrošnikom, ki ga je kupil. Zagotovil bo izvor, ki ga stranke zdaj želijo, in svoj denar lahko porabijo za verodostojen izdelek.

Brez upoštevanja ustreznega poslovnega modela je težko uporabljati verigo blokov kot vzvod. Oglejte si našo končno strategijo implementacije verige blokov, če želite izvedeti več o razvoju verige blokov.

Ponudba pogodb o izdelku

Pomanjkanje ustreznega vzdrževanja dobaviteljskega kanala ovira to rast industrije. V resnici postopek plačila pošiljk traja veliko časa, vključno s preverjanjem in obdelavo. Vendar ta dolgotrajni postopek lahko mnoge dobavitelje odvrne od pošiljanja v obljubljenem roku. Zato lahko pomeni veliko izgubo tudi za trgovce na drobno.

Vendar pa je eden najboljših elementov blockchaina v primerih uporabe na drobno pametna pogodba. V resnici lahko mnoga maloprodajna podjetja uporabljajo pametne pogodbe kot jamstvo za plačilo. Tu lahko ponudijo obljubo o plačilu, ki bo trajalo le nekaj minut. Zato bodo dobavitelji motivirani, da pošiljko izpolnijo v roku.

Zmanjšanje kibernetskih vdorov

Še ena izmed priljubljenih verig blokov v maloprodajnih primerih je obramba pred kibernetskimi vdori. Kot že veste, se trgovina na drobno precej pogosto sooča z varnostnimi grožnjami. Zato lahko to hitro postane velika varnostna kršitev, ki povzroči izgubo veliko prihodkov. Še več, to bo pomenilo tudi, da potrošniki podjetjem ne morejo zaupati svojih podatkov, kar za blagovno znamko ni dober vtis.

Toda z uporabo blockchaina tukaj se lahko scenarij drastično spremeni. Ker blockchain lahko ponuja visoko varne protokole za boj proti kibernetskim napadom, nobena kršitev varnosti ne bo več mogoča. Zato lahko blockchain začne povečevati prihodke z zaščito omrežja pred tretjo osebo.

Pametni programi zvestobe

Blockchain v maloprodajni trgovini lahko pomaga tudi pri programih zvestobe. Trenutno imajo številna maloprodajna podjetja vzpostavljene programe zvestobe, ki jim pomagajo, da se povežejo z veliko večjo množico in svoje stare potrošnike razveselijo s svojimi znamkami. A tudi v programih zvestobe obstajajo neučinkovitosti. Največkrat ponujajo neskladna pravila, ki potrošniku ne omogočajo, da bi dobil nagradne točke.

Prav tako v mnogih primerih zaradi neusklajenosti sistema, čeprav je potrošnik upravičen do točk, morda ne bo dobil.

Toda s pametnimi pogodbami blockchain v igri lahko maloprodajna podjetja avtomatizirajo celoten postopek. Pravila lahko vnaprej programirajo v pametni pogodbi in ko stranka upošteva vsako pravilo, samodejno dobi točke.

Oseba za trgovske transakcije

To je precej kul lastnost blockchaina, ki ga zdaj poskušajo uporabiti številni trgovci. Blockchain v trgovini na drobno lahko osebo ponudi trgovcem. V resnici to pomaga obema stranema, da izkoristijo postopek plačila. Kupcu ni treba odpovedovati dodatnih stroškov z uporabo drugih finančnih storitev drugih proizvajalcev, trgovec pa lahko izkoristi neposredni prejem plačila brez uporabe drugih programov.

Še več, to lahko vzpostavi trajno zaupanje med obema stranema, kar je velik plus za maloprodajna podjetja.

Želite preveriti več primerov uporabe blockchain? Oglejte si trenutno najboljših 20 primerov uporabe blockchain-a!

Trgovska podjetja, ki uporabljajo tehnologijo Blockchain

Walmart

Walmart se ukvarja z blockchainom v maloprodajnih rešitvah za sledljivost živil. Za to uporabljajo tkanino Hyperledger. Trenutno sodelujejo z IBM-om, da bi dobili tehnično podporo za rešitev. Še več, maloprodajni velikan je že uporabljal dva uspešna dokazovalna projekta z uporabo verige blokov. Po njihovem mnenju jim blockchain lahko pomaga ohranjati kakovost hrane in se izogniti katastrofalnim izidom.

Amazonka

Amazon naredi najboljše iz tehnologije veriženja blokov. Trenutno blockchain uporabljajo v svojem oglaševalskem poslu. V resnici je to dejansko dobra uporaba funkcij blockchaina, saj lahko učinkovito izboljša njihovo učinkovitost.

Razen tega prodajajo blockchain izdelke, kot je blockchain, kot storitev, kjer ponujajo razvoj omrežja glede na potrebe stranke.

Alibaba

Alibaba dela tudi na blockchainu v maloprodajnih rešitvah. Podjetje uporablja blockchain za povečanje sledljivosti svojih izdelkov. Še več, že so zgradili čezmejno platformo za e-poslovanje z imenom Kaola, ki temelji na verigi blokov. Kakor koli že, ta platforma bo zabeležila vse carinjenje, logistične podrobnosti in registracije izdelkov. Zato ga nameravajo uporabiti tudi za boj proti ponarejenim izdelkom z dvodimenzionalno kodo.

Ahold Delhaize

Hčerinska družba Ahold Delhaize, Albert Heijn, se ukvarja z blockchainom v maloprodajnih rešitvah za digitalizacijo njihovega procesa dobavne verige. V resnici želijo s tehnologijo zmanjšati postopek papirologije in celoten postopek avtomatizirati. Po njihovem mnenju želijo svojo dobavno verigo narediti čisto, varno in pametno z uporabo tehnologije.

Carrefour

Carrefour se je že dlje časa pridružil dirki blockchain. Delajo tudi na blockchain aplikacijah v maloprodaji za sledenje svojim izdelkom. Še več, dobra novica je, da družba trdi, da se je njihova prodaja po prehodu na verigo blokov drastično povečala. Na Kitajskem je bil postopek sledenja izjemno uspešen. Torej jo želijo vključiti tudi v druge države.

Aldi

Aldi uporablja blockchain v maloprodaji za upravljanje svoje dobavne verige. Trenutno uporabljajo tehnologijo za potrditev nakupa podjetij. Skupaj z družbo Verifish sledijo ekološkim in trajnostnim irskim morskim sadežem. Še več, Verifish je razvil projekt, BIM pa podpira rešitev. Čeprav bo projekt trajal 12 mesecev, želi podjetje pripraviti projekt v letu 2021.

IKEA

Kdo ne pozna imena IKEA? Vendar pa boste z veseljem vedeli, da to podjetje dela tudi na blockchain aplikacijah v maloprodajnem sektorju. Njihova islandska divizija zlasti sodeluje v procesih komercialnih transakcij z uporabo Ethereuma. Še več, rešitev je prišla pri podjetju Tradeshift in uporabili so programljiv denar. V resnici to vzpostavlja tudi uporabo CBDC v svetovnem merilu.

Auchan

Auchan dela tudi na blockchain aplikacijah v maloprodajni industriji. Podjetje je pred kratkim objavilo, da v Franciji, na Portugalskem, v Italiji, Španiji in Senegalu uvajajo aplikacijo za sledljivost hrane z uporabo verige blokov. To je odličen primer izvornosti, saj potrošnikom ponujajo možnost sledenja življenjske dobe izdelka od skeniranja QR kode.

Home Depot

Home Depot je še eno znano ime med maloprodajnimi podjetji. Z uporabo verige blokov v maloprodajni trgovini želijo odpraviti vsak spor z dobavitelji, ki se zgodi zaradi slabega upravljanja. Še več, spor lahko tudi napihne inventar, kar ni učinkovito. Torej, Home Depot pripravlja pilotno rešitev za sledenje vsem nakupom pri dobaviteljih in zagotavlja, da je vse dobro vzdrževano.

Cilj

Target uporablja blockchain v maloprodaji za upravljanje svoje dobavne verige. Vendar še vedno ne poznamo pravilne uporabe projekta, vendar vemo, da za rešitev uporabljajo žagarski sistem Hyperledger. Pozneje pa so prešli na Hyperledger Grid, ki jim je pomagal učinkoviteje usmeriti maloprodajni sektor.

Preberi več: Top 50 podjetij, ki uporabljajo tehnologijo Blockchain

Končne misli

Blockchain v maloprodaji lahko spremeni veliko vidikov tega sektorja. Čeprav je ta sektor že sam po sebi precej močan, še vedno obravnava veliko vprašanj, ki lahko kasneje v prihodnosti povzročajo težave. Toda z uporabo verige blokov lahko ta industrija premaga vse pomanjkljivosti in uvede več funkcij za potrošnike.

Če ste v maloprodaji, je čas, da sprejmete to tehnologijo in vse njene prednosti. Vsak novinec, ki ga zanima tehnologija veriženja blokov, lahko preveri naš brezplačni tečaj veriženja blokov in začne svoje potovanje po verigi blokov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map