Blockchain in goreči človek: katalizatorji ustvarjalnosti skozi skupnost in zaupanje

Kaj imajo skupnega starodavna indijska duhovna literatura, starogrški Partenon in sodobna zahodna tehnološka čudesa? Človeška ustvarjalnost teče neovirano, ko ljudje doživljajo razumno mero svobode, občutka skupnosti in zaupanja. To je rdeča nit. V tem članku bom opisal, kako blockchain in pereč človek spodbujata ustvarjalnost s svobodo, skupnostjo in zaupanjem.

Kaj je tehnologija veriženja blokov?

Tehnologija veriženja blokov izvaja decentralizirano omrežje peer-to-peer (P2P), kamor se lahko pridruži vsak. Vsako vozlišče, to je računalnik v omrežju, vzdržuje celotne informacije v porazdeljeni zbirki podatkov in si lahko ogleda celotno zgodovino transakcij.

Vsako vozlišče ima enako avtoriteto, kar ima za posledico skupnost namesto strukture za vodenje in upravljanje od zgoraj navzdol. V javni verigi blokov brez dovoljenj ni nobenega centralnega skrbnika.

Zmogljivo šifriranje podatkov ščiti uporabniške transakcije v verigi blokov. Več o tem preberite v “Vodniku za začetnike: Uporaba kriptografije v kriptovaluti”.

Zapisi transakcij so združeni v bloke, ki so zloženi drug na drugega na druge bloke. Robustni soglasni algoritmi varujejo tajnost podatkov.

Decentralizacija spodbuja duh skupnosti, pregledno in varno omrežje pa pomaga pri izboljšanju zaupanja. Nič čudnega torej, da tehnologija veriženja blokov spreminja svet, bodisi v zdravstvenem sektorju bodisi v oblaku.

Preberite več o tehnologiji veriženja blokov v “Ultimate Blockchain Technology Guide: Revolution to Change the World”.

Kaj je festival “Burning Man”?

Oba ameriška državljana Larry Harvey in John Law sta leta 1986 ustanovila festival “Burning Man”. Zgradila sta osemmetrski lesen kip človeka in ga na dan poletnega solsticija tega leta na plaži v San Franciscu obredno zažgala. Spontano organiziran dogodek je takoj privabil nekaj navdušencev.

Sčasoma je dogodek naraščal in zaradi omejitev kazenskega pregona pri sežiganju kipa na kalifornijski plaži se je festival preselil v puščavo Black Rock v zvezni državi Nevada. Od peščice opazovalcev leta 1986 tedenski festival vsako leto v pusto puščavo privabi skoraj 70.000 ljudi iz različnih okolij.

Prostovoljci festivala v puščavi v celoti zgradijo mesto sami, organizirajo številne umetniške razstave in druge kulturne prireditve. Zgradijo velik kip s templjem, sprejmejo na tisoče ljudi, po enem tednu pa kip in tempelj le spalijo.

Udeleženci, imenovani “gorilniki”, imajo ritual gorenja za simbol cikličnega zaporedja uničenja in ustvarjanja ter s tem za sveto. Skupnost gorilcev kaže neverjeten občutek za občutek skupnosti, odprtost, sodelovanje in ustvarjalnost. Po festivalu vsi očistijo celotno mesto, da bi se naslednje leto zbrali in zgradili svoje mesto “Black Rock City” v tisti puščavi.


Skupnost se je razvijala skozi desetletja in oblikovala sklop desetih pravil, po katerih se zaveže, da bo živela brez izvrševanja. Sledi nekaj primerov pravil:

 1. Odprtost;
 2. Vzajemno spoštovanje in delovanje skupnosti na podlagi konsenza:
 3. Prostovoljni napor;
 4. Odpor do komercializacije njihovega festivala;
 5. Samozadostnost;
 6. Samoizražanje;
 7. Državljanska odgovornost.

Preberite več o festivalu Burning Man na njihovo spletno stran.

Blockchain in Burning Man: podobnosti na pretek!

Blockchain in Burning Man ima veliko podobnosti. Pojasnil bom nekaj ključnih, ki so naslednji:

 1. Plemenit namen;
 2. Potisk na gradnjo skupnosti;
 3. Odprtost;
 4. Poudarek na prostovoljnem naporu;
 5. Poudarek na „nespremenljivem jedru“.

Blockchain in Burning man imata plemenit namen

Kdor ima zakaj živeti, lahko prenese skoraj vse.

To so besede pokojnega nemškega filozofa Friedricha Nietzscheja. Pokojni Viktor Emil Frankl, ustanovitelj “Logoterapije”, in preživeli holokavst, je ove besede ovekovečil v svoji knjigi “Človekovo iskanje smisla”. Preberite knjigo in kako te besede sporočajo pomen plemenitega namena tukaj.

Navdušenci nad blockchainom želijo svet spremeniti na bolje, z decentralizacijo in nespremenljivimi zapisi, ki jih tehnologija obljublja. O teh razburljivih projektih preberite v razdelku »Real World Blockchain Use – 46 Blockchain Applications«.

Skupnost Burning Man želi tudi izboljšati svet, v katerem živimo, s prizadevanji skupnosti in globokimi vezmi med ljudmi. Obema skupnostma želimo uspeh!

Pomen skupnosti

Festival Burning Man je namenjen skupnosti. Festival in celoletne priprave nanj se osredotočajo na vzpostavljanje vezi med povsem tujci. Vsi pomagajo drugim “gorilnikom”, še posebej, če je “gorilnik” nov.

Skupnosti v celoti usmerjajo javne blockchain projekte, kot sta Bitcoin ali Ethereum. Razpravljajo o različnih predlogih za izboljšave in pregledno odločajo o prihodnjih nadgradnjah. Ko je bitcoin skupnost uveljavila „ločeno pričo“ (SegWit), so uporabili pristop skupnosti in dosegli soglasje.

Odprto in dobrodošlo omrežje

Javni blockchains in Burning Man omogočajo, da se pridružijo vsi. Vsakdo lahko zažene polno Bitcoin vozlišče. Podobno je festival Burning Man odprt za vse, brez kakršne koli diskriminacije.

Javne verige blokov uporabnikom omogočajo uporabo njihovih psevdonimov. Burning Man to dovoljuje tudi svojim ‘Burnerjem’.

Prostovoljna prizadevanja spodbujajo spremembe

Na festivalu Burning Man denarja ne zapravite, ko kupite vstopnice in dobite opremo za taborjenje itd. Samo en osrednji objekt sprejme sploh denar za blago ali storitve, ki jih prodaja, in to za zelo natančen namen. Skupnost ceni koncept darila in prostovoljnih prizadevanj.

Razvijalci prostovoljno oddajo vse predloge za izboljšave v javnih verigah blokov. Prav tako prostovoljno pripravijo potrebno programiranje za te predloge za izboljšanje. Za npr. v blokovni verigi Ethereum ima standard žetona ERC 20 napako, ki v nekaterih primerih zažge žetone. Razvijalec Ethereuma je prostovoljno predlagal resolucijo prek ERC 223. Več o tem preberite v “ERC 20 vs ERC 223 vs ERC 777: Primerjava med standardi Ethereum žetona”.

O temeljnih načelih se ni mogoče pogajati

Ljudje ne morejo živeti s spremembami, če v njih ni nespremenljivega jedra.

To so besede pokojnega ameriškega strokovnjaka za vodstvo in slavnega avtorja Stephena R Coveyja. Preberite, kako pomemben je pripisal nizu temeljnih načel, o katerih se ni mogoče pogajati tukaj. Uspešne organizacije, skupnosti in ljudje imajo vedno vrsto temeljnih načel sveta, medtem ko so odprti za razvoj o vsem drugem.

Burning Man je duhovni festival, ki temelji na konceptu brezpogojne vezi med enim in drugim človekom. Čeprav so odprti glede tega, kdo sodeluje, nikoli ne posegajo po svojih temeljnih pravilih, npr. prostovoljno prizadevanje za prihodek od oglaševanja.

Blockchain skupnost je močno zaščitniška, kaj menijo, da je jedro tehnologije, tj. Decentralizacija in nespremenljivost podatkov. Preučujejo vse predloge za izboljšave in nasprotujejo vsakemu predlogu, ki želi to jedro razredčiti.

Blockchain in Burning man: potreba po budnosti

Tako Blockchain kot Burning Man obljubljata veliko, a kot je opazil pokojni ameriški zgodovinar Will Durant, je civilizacija krhka. Za izgradnjo velike civilizacije je treba veliko časa, vendar jo lahko uniči le generacija neprevidnosti. Preberite več o Durantovem opazovanju v to spletno stran Fundacije Will Durant.

Kot je kriptoskupnost ugotovila, brezvestni igralci izvajajo prevaro “Initial Coin Offerings” (ICO) in zavajajo kripto vlagatelje. Vesel sem, ko vidim, da skupnost razmišlja o izboljšavah, kot je DAICO, da bi preprečila prevaranske ICO. Več o tem preberite v priročniku za začetnike: Kaj je DAICO? Izboljšana ICO! “. Biti morajo pozorni.

Skupnost Burning Man mora preučiti domnevne primere zlorabe substanc med festivalom. Tudi na festivalu 2017 je udeleženec premagal prostovoljce in skočil v ogenj. Naslednji dan je umrl zaradi hude opekline in srčnega zastoja. Festival ustvarja močna čustva in skupnost mora udeležence podpirati s čustvenimi pretresi, da prepreči tako obžalovanja vredno izgubo življenja.

Obe pobudi si zaslužita našo iskreno podporo in upam, da bosta na poti vedno večno pozorni, da bo svet postal boljši.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map